Hecho en Mexico

Publicat în Dilema Veche nr. 691 din 18-24 mai 2017
Hecho en Mexico jpeg

Lăsăm în urmă Guadalajara, capitala statului Jalisco, al doilea oraş ca mărime al Mexicului. Pe o căldură sufocantă, autobuzul înaintează cu greu pe o şosea plină de hîrtoape, cîrpită ca vai de lume cu pietrele scoase din rîul ce o însoţeşte de o bună bucată de vreme. Zgomotul motorului lasă cu greu să treacă frînturi de muzică de la radioul şoferului, muzică tradiţională mexicană: trompete văitîndu-se în registre înalte, voci acompaniate de chitare, întrerupte adesea de reclame în care cuvîntul cel mai frecvent este „tequila“.

Cu un pliant turistic pe genunchi, încerc cu greu să urmăresc rîndurile unei istorii condensate a Mexicului. În hurducăielile autobuzului, cititul a devenit imposibil, recitesc pentru a nu ştiu cîta oară aceeaşi frază, aşa că renunţ. Prin geamul panoramic al autobuzului privesc în zare, încercînd să ghicesc ce se ascunde în spatele perdelelor de vegetaţie abundentă, de un verde crud, sfidînd parcă absenţa sezonului ploilor.

Prima oprire, în sfîrşit!

Sub un şopron cu un acoperiş de trestie, cu greu puteai bănui existența unei cîrciumi. Deasupra porţii, o placă de lemn cu vopseaua scorojită, agăţată de un lanţ ruginit, indica numele popasului: „Don Rigoberto“.

La intrare, strîngînd mîna fiecărui nou venit, era însuşi Don Rigoberto. Pe cap cu un sombrero uriaş, cu un şorţ alb, imaculat, tras în grabă peste nişte pantaloni uzaţi, plini de pete, ce trădau meniul casei, o faţă mică, ovală, mustaţă neagră „pe oală“, ce se înfoia la fiecare strîngere de mînă – iată sumara înfățișare a patronului. Cînd ajungem în dreptul lui, ne spunem fiecare numele şi ţara de origine. Este o veche procedură dragă lui, iar noi, ca nişte turişti civilizaţi, o respectăm întocmai. Nu uită niciodată protocolul, este una dintre rarele bucurii ale acestui om simplu, trăitor de decenii între agave și iguane – ne spune Xavier, ghidul de origine franceză, cel care a venit aici pentru şase luni şi a rămas treizeci de ani.

Aşadar, conform procedurii, Don Rigoberto îmi strînge mîna, minunîndu-se că vin din România, de parcă veneam din ţinuturi hiperboreene. „Din România?“ – mă întrebă încă o dată. Închide ochii mici, pleoapele căzute făcînd două linii subţiri, aproape perpendiculare, cu vîrful unghiului la rădăcina nasului; cîteva cute se ivesc pe fruntea îmbrobodită de sudoare, iar mustaţa i se înfoaie asemeni unui arici ameninţat de primejdii numai de el ştiute. Cu glas stins, de parcă izvora din străfundul istoriei aztece, obosit de atîta drum prin timp şi spaţii, îi şoptește ghidului: „Am o surpriză pentru turistul român“.

Masa a fost servită sub şopron – bucătărie tradiţională mexicană –, în „ambianța“ muzicală creată de doi mexicani care ciupeau anapoda corzile chitarelor, instrumente ce păreau a le fi dușmani. După ce Don Rigoberto a trecut pe la fiecare masă, cerînd părerea despre calitatea meniului şi a serviciilor, ne invită să vedem o instalaţie manuală de fabricare a băuturii naționale mexicane, tequila.

„Istoria acestei licori se pierde în străvechea civilizație precolumbiană“, își începe speech-ul Don Rigoberto. Strămoșul tequilei este pulque, băutura zeilor azteci, un produs de fermentație obținut din agava albastră – „planta divină“, cum o numesc mexicanii. Se bea doar la ceremonii și ritualuri speciale închinate divinităților, iar numărul celor aleși era limitat: preoți de cult, nobili și căpetenii de oști.

Agava albastră este una dintre marile bogăţii ale Mexicului: peste patruzeci de mii de hectare care produc cinci sute de milioane de kilograme de materie primă. Aria de răspîndire a acestei culturi este destul de restrînsă, strict limitată de lege, iar cel mai mare producător de agave este statul Guadalajara, unde se află şi Tequila, oraşul marilor case de fabricaţie şi comerţ. Cîteva state mexicane limitrofe Guadalajarei au şi ele o bună producţie de agave albastre, Nayarit, de exemplu. Există şi tequila de calitate inferioară, produsă din alte soiuri, numai în Mexic identificîndu-se peste patru sute de varietăţi de agave. Legislația mexicană obligă firmele producătoare la dubla distilare a alcoolului, concentrația maximă ajungînd la patruzeci de procente.

Înghesuindu-ne unii în alţii, ne apropiem de cele cîteva rînduri de agave cultivate lîngă distilerie. Frunze înalte, ce porneau radial dintr-o rădăcină aproape sferică, ajungînd la înălţimea unui „stat de om“, zimţate, cu mici ţepi, erau cultivate acolo, anume, ca „material didactic“ pentru vizitatori. Pentru a putea fi utilizată în procesul de fabricaţie, o agavă trebuie să fi atins pragul maturităţii. Asta înseamnă în jurul a cel puțin zece ani, dar de cele mai multe ori această limită e depășită. Cea mai mare cantitate de amidon se găseşte în bulbul aceastei rădăcini şi nu în frunze, care ar sta mai bine într-o vază, glumește Don Rigoberto. Recoltarea trebuie să se facă neapărat înainte de înflorire – agava face o singură floare, la maturitate –, altfel se pierde o mare cantitate de amidon, iar producţia va fi compromisă. Unul dintre supușii patronului a smuls din pămînt o rădăcină de agavă, apoi, cu un hîrleţ special, a efectuat prima operaţie: curăţirea de frunze a bulbului care avea mărimea unei mingi de fotbal, alții putînd atinge chiar optzeci de kilograme. Apoi l-a tăiat în bucăți, așa cum tai lubenița, ieșind la iveală miezul gălbui care va lua drumul cuptorului. Frunzele, mult mai sărace în amidon, nu sînt utilizate, eventual pot constitui materie primă la fabricarea zahărului. „Bifînd“ și această fază, în şir indian, am luat-o printre rîndurile de agave spre a doua etapă a inițierii: coacerea.

Bulbii crăpați se așază într-un cuptor, iar temperatura necesară este asigurată de un jar din lemne de esențe tari. Cuptoarele au evoluat în timp, de la cele ancestrale, căptuşite cu pietre, la moderne tancuri din oţel inoxidabil, cu temperaturi controlate electronic. Coacerea va dura între douăzeci şi patru şi treizeci şi şase de ore, apoi cuptorul este „dezvelit“, iar aceste imense felii coapte sînt lăsate să se răcească douăzeci şi patru de ore.

Un bazin circular, ca un ghizd de fîn­tînă, foarte încăpător, cu un lemn așezat diametral pe circumferință, fixat în centru pe un ax vertical dotat cu palete, cu o roată grea la o extremitate, iar la cealaltă extremitate aplicîndu-se o forţă mecanică de rotire – iată ingenioasa instalaţie unde se prepară borhotul necesar distilării. Cine duce greul acestei istovitoare munci? Măgarul, desigur. El este „forţa mecanică“, nelipsit din peisajul mexican, cel căruia, cu toţii, i-am dat tot ce aveam prin buzunare şi sacoşe: fructe, bomboane, biscuiți, ba chiar o felie de tort adusă de la masă de o doamnă care părea prosternată în faţa acestei minuni a naturii, imagine vie a muncii şi supunerii. Mă gîndeam la fratele lui, cel descris de Apuleius (Asinus aureus) care, din păcate, nu a avut parte de binefacerile turismului.

Trecem la a treia etapă, unde acest borhot este transferat într-o distilerie rudimentară, asemănătoare alambicului de ţuică de la noi, mult mai mare, însă, ca dimensiuni. Nelipsitul cazan sub care trosnește focul, țevi de cupru sau inox și diverse recipiente mi s-au părut a face parte dintr-o „scenografie“ cunoscută.

După distilare, alcoolul va sta un timp să se aşeze – de la şaizeci de zile pînă la patru ani, chiar mai mulți pentru mărcile de calitate –, în condiţii speciale de temperatură și umiditate, în pîntecoase butoaie de lemn, în special lemn de sequoia. După atîta aşteptare, un nou cuvînt apare pe etichetă: reposado. Aşadar, de acum încolo vom bea tequila reposado!

Sala de prezentare şi degustare este o etapă necesară şi firească, bineînţeles. Don Rigoberto pare la el acasă: enumeră sorturile de tequila, ridicînd succesiv sticle pătrate, rotunde și butelci pîntecoase, cu etichete cromatice în care galbenul e predominant. Nu uită să menționeze mari case producătoare, clienți celebri, preţuri ameţitoare, mai ales cele produse manual, care pot atinge uşor cîteva mii de dolari americani litrul.

Dînd pe „goarnă“ cîteva păhărele – turişti sîntem! –, aproape uitaserăm de inițiala atenționare a patronului. O mînă străină mă atinge discret, făcîndu-mi semn să ies afară. Don Rigoberto mă aştepta, înconjurat de o droaie de cîini şi copii, tot pe atîţia. Împinge ușor cu piciorul o ușă care ducea de multă vreme dorul balamalelor, apoi mă poftește să intru şi, intuind surpriza, ia dintr-un raft o sticlă cu o etichetă acoperită de praf, pe care o şterge încet cu mîneca. „Iată!“ – pare a-mi spune. În semiobscuritatea magaziei nu mi-am putut da seama despre ce era vorba. Am făcut cîţiva paşi înapoi, spre prag, la lumina zilei, citind eticheta: Szilvapálinka, Budapest, 1998. Într-adevăr surpriză, acum de partea mea.

Bizară confuzie… Doar cu puţin timp înainte, la fiecare sticlă prezentată, punea cu mîndrie degetul arătător pe etichetă, evidențiind inscripţionarea inconfundabilă: Hecho en Mexico (Fabricat în Mexic.)

Banii îi număra ca nimeni altul, iar conversia dolar american / peso mexican o făcea aproape instantaneu, părînd un computer rătăcit în acest cîmp de agave. Și acum, la cîțiva ani de la instructiva lecție mexicană, întrebarea revine: ştia Don Rigoberto să citească?

Să fi fost unul dintre trucurile de a atrage şi de a impresiona turiştii? Nu i am mărturisit că „Palinca de prune“, aşa cum scria pe etichetă, este fabricată în altă ţară decît România. Am lăsat explicaţia pe seama altor vizitatori, care, cu siguranţă, vor mai trece pe acolo. Nu voiam să-i stric buna dispoziţie.

Veselia din sala de prezentare trecuse pragul degustării. Înainte de a mă alătura grupului, i-am mulţumit de intenţie, ne-am strîns călduros mîinile, el invitîndu-mă să mai trec pe acolo, iar eu invitîndu-l să viziteze România pentru a cunoaște, printre altele, și procesul fabricării palincăi românești.

Don Rigoberto, Don Rigoberto… 

Emil Belu este scriitor și trăiește în Canada.

Foto: wikimedia commons

Vechea dilema optimizare SEO vs  PPC sau AMBELE jpg
Vechea dilema: optimizare SEO vs. PPC sau AMBELE?
În lumea marketingului digital, dezbaterea dintre optimizarea pentru motoarele de căutare (SEO) și publicitatea plătită per click (PPC) a fost întotdeauna un subiect fierbinte.
industrie jpg
Curiozități mai puțin știute despre gudron și industriile în care se folosește
Gudronul este o substanță cu o paletă largă de aplicații industriale. Acesta nu este o substanță unică, ci un amestec complex de mii de compuși chimici, inclusiv hidrocarburi aromatice, fenoli și alte substanțe organice.
Cei care nu invata din istorie, sunt sortiti sa o repete  3 carti pe care trebuie neaparat sa le citesti jpg
Cei care nu învață din istorie sunt sortiţi să o repete. 3 cărți pe care trebuie neapărat să le citești
Dacă vrei să înțelegi mai bine evoluția poporului și a culturii din care faci parte, atunci e bine să explorezi cărțile de istorie specifice.
reducerea timpului petrecut in trafic este o prioritate pentru tine jpg
Reducerea timpului petrecut în trafic este o prioritate pentru tine?
Dacă te deplasezi frecvent cu autoturismul și ai realizat faptul că, din cauza aglomerației rutiere, ai ajuns să petreci foarte mult timp în trafic.
ceai cuisoare (1) jpg
Cum se prepară și când este recomandat ceaiul de cuișoare?
Ceaiul de cuișoare este o băutură aromată și benefică pentru sănătate, apreciată pentru proprietățile sale antibacteriene, antiinflamatoare și antioxidante.
ce pantofi sa alegi pentru city break jpg
Cele mai potrivite modele de pantofi pentru un city-break
Te gândești la un city-break? Ah, ce bine! Oricine adoră să exploreze noi orașe, să meargă pe străzi necunoscute și să descopere un colț de lume plin de istorie, cultură și viață urbană.
Champions League  cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa  dilemaveche betting jpg
Champions League: cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa
Champions League reprezintă apogeul fotbalului european intercluburi, fiind locul unde cele mai bune echipe de pe continent își dispută supremația.
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus  sfaturi și idei practice jpg
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus: sfaturi și idei practice
Amenajarea locuinței poate fi o provocare atunci când încerci să menții un echilibru între estetică, funcționalitate și costuri.
DilemaVeche (2) (4) jpg
Chanel, moștenirea unui brand care a revoluționat eleganța
Toată lumea a auzit despre acest nume faimos în industria modei, un simbol atemporal al rafinamentului și inovației în modă.
telefoane jpeg
Există o piață a telefoanelor folosite de vânzare. Vrei să afli despre ce e vorba?
Te-ai gândit vreodată că ar exista pentru telefonul tău folosit un loc unde ar putea să fie pus la vânzare? Ai mai multe telefoane vechi care stau degeaba prin sertarele biroului de acasă?
usa de garaj alexiana group 3 jpg
Știai că poți găsi uși de garaj la prețuri avantajoase pentru bugetul tău?
Pentru cine își dorește mai multă protecție pentru mașina personală, în garaj, există soluții prietenoase cu bugetul.
relaxare rapida jpg
5 metode de relaxare imediate pentru oamenii activi care au puțin timp liber la dispoziție
Într-o lume agitată, în care timpul este un lux, găsirea unor metode rapide de relaxare devine esențială pentru menținerea echilibrului mental și fizic.
featured image jpg
Sigla echipei de fotbal Athletic Bilbao, sculptată pe o biserică din secolul al XIII-lea
Când te gândești la biserici, te aștepți să vezi în special icoane ale unor sfinți. În unele situații, poți găsi și imagini cu principalii oameni care au contribuit financiar la construcția respectivei biserici.
austin ban 0fjGQmYCRW8 unsplash jpg
Cadouri care creează amintiri - Experiențe speciale pentru femeile din viața ta
Căutarea cadoului perfect pentru femeile dragi din viața ta poate fi o provocare, mai ales atunci când vrei să alegi ceva cu adevărat special.
sala jocuri de noroc bloc jpg
Sălile de jocuri de noroc ar putea fi interzise la parterul blocurilor
Deputatul PNL Gigel-Sorinel Știrbu a depus pentru dezbatere un proiect de lege care vizează interzicerea sălilor de jocuri de noroc de la parterul blocurilor.
images 3bb810f70db5ec2934571f9ff1639e40 jpg
Alegerea materialelor și a mobilierului la un preț accesibil
Unul dintre cei mai importanți pași în amenajarea casei este selecția materialelor și a mobilierului.
people 1355500 1280 jpg
Cum creează sporturile legături puternice și prietenii durabile între bărbați
Sportul este mai mult decât o competiție. Este un limbaj universal care unește oameni din medii diferite. Pe teren, în tribune și online, bărbații găsesc un spațiu pentru a-și exprima emoțiile și pentru a se conecta cu ceilalți.
1738689539 lCrT jpg
Metode de ameliorare a durerii pentru inflamația nervilor
Inflamația nervilor, cunoscută și sub numele de nevrită sau nevralgie, poate provoca dureri severe care reduc semnificativ calitatea vieții.
3572599055782af8afa491e98137681c (1) jpg
Cum să îți menții nivelul de energie ridicat după vârsta de 40 ani
După vârsta de 40 de ani, mulți oameni experimentează o scădere a nivelului de energie din cauza schimbărilor naturale ale corpului, cum ar fi scăderea masei musculare, schimbările hormonale și un metabolism mai lent.
cat costa o coroana dentara i ce factori influen eaza pre ul jpg
Cât costă o coroană dentară și ce factori influențează prețul?
O coroană dentară este una dintre cele mai frecvent utilizate soluții stomatologice pentru restaurarea unui dinte deteriorat. Costul acesteia variază foarte mult în funcție de materialul folosit, tehnologia de producție și experiența medicului stomatolog.
avocat legalro 2 png
6 motive pentru care ar trebui să alegi un avocat local
Când vine vorba de probleme juridice, alegerea unui avocat potrivit este esențială. Una dintre cele mai bune decizii pe care le poți lua este să colaborezi cu un avocat local.
termosemineu dolinex 3 png
Avantajele unui termoșemineu pe peleți și cum să faci cea mai bună alegere
Căldura confortabilă a unui termoșemineu pe peleți nu este doar un răsfăț, ci și o soluție eficientă și sustenabilă pentru încălzirea locuinței.
Formare profesionala (2) jpg
Formarea profesională: Fundamentul succesului ONG-urilor
Formarea profesională este esențială pentru creșterea performanței și dezvoltarea sustenabilă a ONG-urilor. Exită programe ce oferă sesiuni de formare adaptate nevoilor specifice ale sectorului neguvernamental, pregătind specialiștii pentru provocările viitoare.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Valentine’s Day se sărbătorește diferit în diverse culturi
Ziua Îndrăgostiților, cunoscută internațional drept Valentine’s Day, nu este doar o sărbătoare a iubirii universale, ci și o reflectare a diversității culturale, manifestată prin obiceiuri și tradiții unice.

Parteneri

casa italia pixabay jpg
Orașul care oferă 100.000 de euro oricui dorește să se mute aici. Orice român poate locui acolo, însă există o condiție
Primești 100.000 de euro, bani nerambursabili, dacă decizi să te muți aici. Nu, nu este o glumă. Autoritățile din Italia oferă această sumă persoanelor dispuse să se stabilească în 33 de localități din regiunea Trentino. Există, însă, o condiție.
gabriel liiceanu ilie bolojan FOTO Bookfest / Facebook
Ilie Bolojan, vizită surpriză la Timișoara. Președintele interimar s-a întâlnit cu Gabriel Liiceanu
Președintele interimar Ilie Bolojan a mers sâmbătă, 27 martie, într-o vizită neanunțată la Timișoara, unde a participat la Salonul internațional de carte și unde s-a întâlnit cu mai multe personalități din lumea academică.
SUPA jpg
Șobolan în supă. Un lanț japonez închide aproape 2 000 de restaurante din cauza rozătoarelor
Principalul lanț japonez de fast-food, Sukiya, va închide aproape toate cele aproape 2.000 de restaurante ale sale din țară, timp de patru zile în urma a două incidente grave de sănătate.
pisica pat pexels1 jpeg
Ai un animal de companie? La câte grade trebuie să speli lenjeria de pat
În mod normal, în fiecare noapte ar trebui să dormim undeva în jur de opt ore. Deși nu mulți dintre noi ne gândim conștient la acest lucru, vom petrece foarte mult timp stând pe lenjerie de pat, motiv pentru care trebuie să ne asigurăm că aceasta rămâne mereu cât mai curată.
www politico jpg
Fotograful care a surprins imaginea emblematică a lui Trump însângerat și cu pumnul ridicat, exclus din Biroul Oval: „Ne ucide”
Fotograful AP care a realizat fotografia emblematică în care Donald Trump, cu sânge pe față, ridică victorios pumnul către mulțime, încearcă să redobândească în instanță accesul în Biroul Oval și la alte evenimente importante de la Casa Albă.
Reuniunea miniștrilor apărării din țările membre ale NATO (NATO Defence Ministers Meeting) FOTO MAPN jpg
29 martie 2004 – 29 martie 2025
Astăzi, România marchează 21 de ani de apartenență la cea mai puternică alianță politico-militară din istorie
videoframe 1797 png
Momentul cumplit în care oamenii ies speriați din piscina unui zgârie-nori, zguduit de cutremurul din Bangkok
Imaginile surprind momentul terifiant în care cutremurul cu magnitudinea de 7,7 a zguduit piscina unui bloc înalt, în timp ce oamenii fug să se adăpostească.
netflix 3733812 1280 jpg
E numărul 1, la o zi de la lansare. Filmul de pe Netflix care a spart topurile și a oprit planeta în loc
Lansat de Netflix pe 28 martie 2025, într-o singură zi, acest film i-a cucerit pe abonații din România și a urcat direct pe primul loc în top 10 cele mai vizionate producții de pe platforma de streaming. Regizată de Adam Brooks, pelicula promite să te țină lipit de micul ecran.
donald trump sah/FOTO:X
SURSE Donald Trump își presează consilierii pentru o escaladare a războiului comercial înainte de 2 aprilie
Președintele Donald Trump face presiuni asupra consilierilor de rang înalt pentru a adopta o politică tarifară mai agresivă, înainte de „Ziua Eliberării” de pe 2 aprilie.