Din nou, despre educaţia sexuală

Publicat în Dilema Veche nr. 692 din 25-31 mai 2017
Din nou, despre educaţia sexuală jpeg

De pe site-ul Camerei Deputaților aflăm că în aprilie 2017 a fost depus un proiect de lege numit „Inocența copilăriei“, proiect care propune interzicerea educației sexuale în școli, fără acordul scris al părinților sau al tutorilor. Comisia juridică și cea pentru învățămînt au respins această propunere, cu amendamentul că vor organiza în luna mai o dezbatere publică pe acest subiect, dezbatere la care vor fi invitați profesori, medici, psihologi, specialiști în educație, părinți etc. E sfîrșitul lunii mai și nu s-a înfiripat încă nici un fel de dialog, nici în presa scrisă, nici la televiziuni, pe această temă importantă. Și fierbinte: România este țara din Uniunea Europeană cu cele mai multe tinere care devin mame înainte să împlinească 15 ani. Patru mii de adolescente cu vîrste între 14 și 18 ani au cîte doi copii.

Pe marginea acestui subiect am de făcut cîteva comentarii:

● Din documentele publicate pe site-ul Camerei Deputaților reiese că unul dintre susținătorii acestui proiect este Alianța Părinților, reprezentată de domnul Cristian Filip. Am intrat pe site-ul organizației să aflu detalii despre activitatea, membrii, evenimentele care dau acestei „alianțe“ un profil distinct și legitimitatea necesară pentru a deveni purtătorul de cuvînt al părinților autohtoni. Din toate căutările mele, rezultă că singurul motiv pentru care există această alianță este acela de a se opune educației sexuale în școli. Fotografiile, articolele, documentarele prezentate pe site descriu, aproape obsedant, efectele nocive pe care le-ar putea avea orele de anatomie asupra copiilor. Or, pentru ca opoziția pe care o face educației sexuale în școli să fie una consistentă, ar trebui ca această alianță să aibă un chip: să știm cine sînt liderii, membrii ei, cu ce se ocupă, cum de au devenit purtători de cuvînt ai părinților din România, dar, mai ales, să vină cu soluții la problema adolescentelor care devin mame înainte de a ști prea bine pe ce lume se află.

● Sînt evidente motivele pentru care adolescenții din România se luptă cu sarcini nedorite, abuzuri sexuale, infectări cu HIV sau alte boli cu transmitere sexuală: sărăcia și lipsa educației. Tocmai de aceea sînt lăudabile eforturile organizațiilor nonguvernamentale de a suplini acest gol informatic prin susținerea unor programe gratuite de instruire și tratare medicală a tinerilor. La fel de importante sînt și campaniile de susținere a educației sexuale în școli. Există însă o problemă pe care nu reușim nicicum să o rezolvăm credibil: subiectul este unul sensibil, nu oricine le poate vorbi copiilor despre sex, sexualitate, protecție etc. E nevoie de persoane care să aibă talent pedagogic, cunoștințe medicale de top, tact, prudență. Unde le găsim? Știm prea bine cum stă învățămîntul românesc, cînd e nevoie de profesioniști care să predea fie și fotosinteza, darămite igiena organelor sexuale...

● Cred că miile de adolescenți care devin anual părinți ar trebui să înlăture prejudecăți, ideologii, interese private, false credințe și ar trebui să construiască dialog și eforturi comune: „alianțele pentru părinți“ ar trebui să fie îngrijorate de sutele de copii abandonați de tinere care nu au puterea și nici mijloacele financiare să le ofere acestora o familie, iar organizațiile nonguvernamentale ar trebui să fie îngrijorate de adolescenții care nu au acces la programele de educație sexuală.

Pentru ca dialogul și eforturile comune să existe, ar trebui, cred, să fie eliminate pozițiile extreme: „cursuri de educație sexuală obligatorii“ sau, de partea cealaltă, „educația sexuală înseamnă o invitație la prostituare“. Poate că eforturile de educare și de informare ar trebui îndreptate, mai curînd, înspre generațiile adulte. Altfel, conflictul pe acest subiect îl va obliga pe tînăr să aleagă între oameni în care ar trebui să aibă o încredere egală: între părinți, medici și educatori. Adică să facă o alegere imposibilă... 

Maria Iordănescu este psiholog.

Cea mai bună parte din noi jpeg
Prietenia între femei – un mit?
Marile bucurii și marile tristeți le cam ducem de unii singuri.
Zizi și neantul jpeg
Zăpadă și săpuneală
Săpuneala era, negreșit, un mini-ritual pre-sexual.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Diete și cîteva gînduri despre nutriție
● Orice dietă implică renunțarea la alcool. Eu nu beau decît vin, dar e bună și o bere. Pînă aici! Nu vreau să fiu un om slab, sănătos, dar trist.
E cool să postești jpeg
Cînd aduci munca acasă
Există, bineînțeles, avantaje clare ale muncii de acasă. Și pentru angajați, și pentru angajatori.
p 20 Kierkegaar WC jpg
Maestrul Kierkegaard
Într-o anumită împrejurare, Wittgenstein a observat: „Un gînditor religios onest este ca un funambul.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Ineditele lui Eliade
E un eveniment care, sper, i-ar fi plăcut lui Eliade, pentru că e o confirmare a importanței arhivei pe care o evoca recurent, aproape obsesiv, în jurnalele sale, știind ce a lăsat în ea.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Dialog între un tată și un fiu (la vîrsta inocenței), în autobuz. Tatăl: „Merg să-i iau lu’ mami ceva.“ Fiul: „Ce?“ Tatăl: „Niște cizme.“ Fiul: „De ce?“ Tatăl: „Nu, că nu găsesc.“ Memorabil. (D. S.)
Cea mai bună parte din noi jpeg
Cînd v-ați simțit singuri ultima dată?
Te poți simți însingurat într-o mare de oameni, dacă relațiile cu ei nu sînt potrivite.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Cum se pleca în State în anii ’90?
Astfel, exemplele pot continua, căci românul, odată ajuns cetăţean american, face tot posibilul să-şi uite limba şi obiceiurile, dar năravurile şi le păstrează.
E cool să postești jpeg
Vînzătorul nostru, stăpînul nostru
Rămîne însă o întrebare: politețea, grija, respectul sînt oare condiționate de bani sau derivă din calitatea umană?
p 20 jpg
Incultură religioasă şi incultură universitară
Numeroasele miniaturi ilustrative preiau, alături de modele musulmane, imagistică de tip budist chinez şi creştin bizantin.
Theodor Pallady jpeg
Un iluminist evreu în Țara Românească
Cronica relațiilor dintre români și evrei a fost uneori armonioasă, alteori convulsivă și tragică, în funcție de contexte sociale, dinamici ideologice și evoluții geopolitice inevitabil fluctuante.
index jpeg 3 webp
Cîtă nefericire în urbea lui Bucur!
La noi, aici, în București și în anul de grație 2023, sub ce pictăm oamenii sfîșiați, absurd, de haite, pe cîmpurile năpădite de buruieni ale unui oraș care agonizează fără să o știe?
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Cehoaica Vera Czernak n-a mai suportat infidelitățile soțului ei, așa că într-o zi a decis să se arunce de la balcon. A căzut exact peste soțul ei care tocmai se întorcea acasă. El a murit, ea a supraviețuit.
Cea mai bună parte din noi jpeg
„Ei fac din noapte ziuă ş-a zilei ochi închid”
După ce vorbeam, mă culcam la loc. Nu i-am zis niciodată, dar se pare că știa. Mai tare decît cronotipul (și decît majoritatea lucrurilor) rămîne iubirea, se pare.
Zizi și neantul jpeg
Dimineți de iarnă
Mă făcea să simt că pămîntul nu-mi fuge de sub picioare. Că lucrurile pot avea sens și pot fi la locurile lor.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
La munca de jos
Oare n-ar trebui, la vîrsta lor, să plece în niște excursii ca să vadă lumea, să-și cumpere autorulote cum fac pensionarii din Germania, să-și petreacă revelioanele prin insule cu o climă mai blîndă?
E cool să postești jpeg
Bătaia e ruptă de rai – chipuri ale răului
Grăitoare pentru acest comportament defensiv este, de altfel, și zicala românească „Bătaia e ruptă din rai”, în fapt, o legitimare a violenței.
p 20 WC jpg
Democrația și Biserica în secolul XXI
Așa cum participarea demos-ului la viața cetății e însăși democrația, participarea laicatului la viața Bisericii e însuși creștinismul.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Benedict al XVI-lea
Aproape intactă mi-a rămas, după zece ani, amintirea ultimei slujbe pe care a prezidat-o la San Pietro, în Miercurea Cenușii.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
La știrile TV, imagini dintr-un supermarket și apoi opinia unei fete de la carne, despre cum mai merge vînzarea acum, după ce s-a încheiat iureșul sărbătorilor: „E foarte scăzută un picuț“. (D. S.)
Cea mai bună parte din noi jpeg
Comoara e pretutindeni
Încerc să împing frica mult în fundul rucsacului, undeva între sacul de dormit și polarul de rezervă, amintindu-mi că o să fie vocală, dar n-o s-o las să conducă.
Zizi și neantul jpeg
Tache și cenușiul
Interesant e că pînă și în amintitrile mele culoarea paltonului său a rămas incertă: uneori mi-l amintesc gri, alteori negru.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Cabana Caraiman
Nicăieri nu am simțit un munte mai sălbatic decît la cabana Caraiman, simți hăul, abruptul, aproape de tine țopăie caprele negre.

Adevarul.ro

image
Iarna se dezlănțuie. Viscol puternic în România: harta celor mai afectate zone. Anunțurile meteorologilor
Iara se dezlănțuie în următoarele ore. Meteorologii au emis sâmbătă mai multe avertizări cod galben şi portocaliu de ninsori şi de vânt puternic pentru cea mai mare parte a ţării. Vremea rea pune stăpânire pe România.
image
Cât pot să ceară meseriașii pentru o casă simplă, la roșu. „Nu te mai droga, frățică!”
Un român a postat un anunț în care s-a interesat cât ar putea să-l coste o casă de 80 de metri pătrați, pe un singur nivel. Printre răspunsuri, au fost și unele cu totul surprinzătoare.
image
Prima autostradă din România, construită la dorința lui Ceaușescu. În cât timp a fost gata și care era viteza maximă de deplasare
Autostrada Bucureşti-Piteşti, cea mai veche din România, a fost finalizată în doar cinci ani, între 1967 şi 1972, din ordinul lui Nicolae Ceauşescu. Astăzi se împlinesc 56 de ani de la începerea lucrărilor de construire.

HIstoria.ro

image
Moartea căpitanului Valter Mărăcineanu, un erou al Războiului de Independență
Muzeul Militar Naţional „Regele Ferdinand I” deține în patrimoniul său o fotografie inedită a eroului român Valter Mărăcineanu.
image
Armata lui Vlad Ţepeș: Arme și echipamente
Cu toată lipsa de piese originale din epocă, putem reface echipamentul și armamentul trupelor lui Vlad Ţepeș, bazându-ne pe puținele piese existente, pe sursele pictate și scrise și pe comparații cu zonele din jur.
image
Sfârșitul Bătăliei de la Stalingrad: Capitularea mareșalului Paulus
În timpul nopții de 30 spre 31 ianuarie 1943, Brigada 38 Motorizată, având atașate companiile de geniu, a încercuit zona din jurul Pieței Eroilor Căzuți și magazinul Univermag, întrerupând legăturile telefonice dintre comandamentul mareșalului Friedrich Paulus și unitățile subordonate.