Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 691 din 18-24 mai 2017
Cu ochii n 3,14 jpeg

TRĂIM OARE,
SUB PRIVIREA
PLINĂ DE PETE GALBENE
A OMULUI AȚOS,
EPOCA GRAMATICII
GASTRONOMICE? 

● În iarnă, la o tarabă, am văzut un afiș: „1 pereche de mănuși, 4 lei. 2 perechi, 8 lei“. Zilele trecute, pe o cutie de paste, din cele pe care le încălzești la microunde, avertismentul: „După încălzire, produsul va fi fierbinte“. Să trăim oare epoca unui scepticism acerb? (S. G.)

● Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, în vizită la Bucureşti. Îl pupă, duios, pe frunte, pe fostul preşedinte Traian Băsescu, sub privirea plină de admiraţie a preşedintelui Senatului, Călin Popescu Tăriceanu. Juncker l-a salutat călduros şi pe fostul premier condamnat penal Adrian Năstase. Dacă integrarea e un cuvînt-cheie pentru Uniunea Europeană, atunci hai să integrăm şi corupţia! (M. M.)

● Saloanele de cosmetică, cele de ultima generaţie, au început să arate mai ceva ca nava Enterprise din Star Trek. Cu aparate ultraspecializate şi cosmeticiene hipertrainuite, ale căror discursuri trebuie să le descifrezi cu dicţionarul. Dacă ai curajul să le laşi să ţi evalueze faţa, constaţi cu stupoare că aceasta e, de fapt (după cum arată computerul), o colecţie de pete galbene şi portocalii aşezate precum constelaţiile. Dacă ai mai multe pete portocaliu închis, ai încurcat-o. (I. P.)

● Să fie finalul unuia dintre cele mai mari mistere ale omului și să se fi găsit răspunsul la întrebările: ce și de ce visăm? Cercetătorii din Wisconsin (Institutul visului și al conștienței) cred că putem afla motivul dacă ne scanăm creierele. Studiul a fost publicat în Nature. Se vorbește despre o „zonă caldă“ din creierele noastre, care se activează în momentul în care visăm. Prin analiza acestei activități cerebrale s-ar putea prevedea pînă și conținutul unui vis. De la „viața e vis“ pînă la „visul e viață“ n-a mai rămas decît un pas. (A. M. S.)

● În 1672, niște cetățeni indignați l-au ucis pe prim-ministrul olandez, după care l-au mîncat. Mă tem că Grindeanu e cam ațos. (M. C.)

● Naziștii gramaticii (grammar nazis) sînt peste tot. Institutul de Tehnologie din New Jersey a pierdut un grant federal de 1,5 milioane de dolari pentru că nu a respectat întocmai regulile de formatare în scrisoarea de înscriere. Mai precis, textul nu a fost redactat… cu interliniere dublă. (C. Ș.)

● Semn al vremurilor gastronomice pe care le trăim, „All You Need Is Love“ (titlul faimosului cîntec lansat de Beatles în 1967) a devenit, într-o reclamă, „All You Need Is Lunch“. Cum ar veni, dacă dragoste nu e, măcar să fie ceva de haleală. Sta-v-ar în gît. (D. S.)

MAI DELICAT SPUS,
ÎNSEAMNĂ CĂ NU ȘTII NIMIC
DESPRE O TREABĂ DE AUR
DIN CE ÎN CE MAI FINĂ,
ÎNCHISĂ DUPĂ O VREME

● Un interlop a fost arestat la Iași. Mai delicat spus, în cuvintele purtătorului de cuvînt, „polițiștii ieșeni au preluat persoana în cauză și au depus-o în Penitenciar“. (M. C.)

● Dialog cu Lenuța: „Băiatul meu a suferit un accident de mașină.“ „Și e grav? El se afla la volan?“ „Nu, a fost doar nițel amețit. L-a lovit mașina, el era pe bicicletă.“ „Și cum s-a încheiat?“ „Păi, a reușit să scoată o bicicletă nouă.“ „Înseamnă că nu era foarte amețit, de vreme ce a negociat așa de bine.“ „Da, știți, băiatul meu merge des la biserică și se roagă.“ „Ce-are a face?“ „Păi, el e credincios. Să-l lovească mașina pe un creștin?!“ „Și creștinii mai păcătuiesc, Lenuțo, din cînd în cînd…“ (R. M.)

● Ediția din acest an a faimoasei curse de galop „Kentucky Derby“ a avut loc pe 6 mai, pe o pistă mai degrabă noroioasă – a plouat mult în zilele premergătoare cursei. Totuși, ceea ce jurnaliștii sportivi americani numesc „cele mai intense două minute sportive ale anului“ nu au dezamăgit deloc. A fost o cursă palpitantă, alergată relativ rapid, avînd în vedere condițiile terenului, de cai superbi, conduși de jockey foarte buni. Anul acesta, mai mult decît oricînd, numele primilor cinci cai încîntă: pe locul 5 a ieșit Practical Joke, un armăsar de trei ani care promite mult; pe locul 4 a venit Classic Empire, un armăsar de aceeași vîrstă, care a fost desemnat, anul trecut, cel mai bun cal de doi ani din America; pe locul trei a ajuns Battle of Midway, iar locul 2 a fost ocupat de Looking at Lee. Campionul acestei ediții a derbiului Kentucky a fost un armăsar perfect, pe nume Always Dreaming. Pe mama lui Always Dreaming o chema Above Perfection – o mare campioană, la rîndul ei. Văzînd lista cailor înscriși la derby, mă încearcă o frustrare că nu am fost de față. Cînd nu știi nimic despre caii unei curse, în general pariezi orientîndu-te după nume. Pui banii și speranțele în calul cu numele care te impresionează cel mai mult. Dacă aș fi fost acolo, pe Always Dreaming aș fi pariat… (S. V.)

● „Ministrul de Interne așteaptă rezultatul cercetării unui polițist care a filmat un gîndac la serviciu fără să fi cerut acordul șefilor cu 15 zile înainte“, spune știrea. Infama filmare a avut loc într-un sediu de poliție din Teleorman, așa că prin „șefi“ eu înțeleg Liviu Dragnea, ceea ce mi se pare și logic: pare o treabă pe măsura președintelui PSD. (M. C.)

● Din ciclul „Meseria – brățară de aur“: 50.000 de dolari pe an cîștigă, în China, un mirositor profesional de vînturi umane. (M. C.)

● La micul dejun, îmi pică privirea pe următoarea reclamă: „Sissi, șuncă din ce în ce mai fină“. Aș fi curios să o întîlnesc pe Sissi peste săptămîni, peste luni și ani de zile, ajunsă pe culmile fineții mezelistice. (M. P.)

● Stephen Fry a fost cercetat de poliţia irlandeză pentru că a susţinut despre Dumnezeu că e maniac și capricios, într-o emisiune de acum doi ani. Ancheta a fost însă închisă după o vreme – autoritățile nu au găsit suficienţi oameni ultragiaţi de atitudinea lui Stephen. (C. Ș.)

Foto: Cristina Ştefan

Cum ne pregătim pentru Paște jpg
Cum ne pregătim pentru Paște
Masa de Paște este un moment special în care familia și prietenii se adună pentru a sărbători și a petrece timp împreună.
credite jpg
Ce putem face atunci când avem nevoie de un credit rapid?
Dacă te confrunți cu diferite situații financiare urgente, care nu pot fi amânate, trebuie să știi că sunt mai multe modalități prin care poți lua credite rapide.
Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)

Adevarul.ro

image
Încă o bancă din România a fost vândută. Consiliul Concurenţei a autorizat tranzacţia
Băncile prezente din România par deosebit de atractive pentru investitori, dată fiind intensitatea tranzacțiilor de pe piața bancară din ultima perioadă.
image
Pacienta operată la Craiova de Alin Demetrian a murit. Cunoscutul chirurg e acuzat acum că a omorât în total cinci oameni
Fostul manager al Spitalului de Urgență din Craiova era acuzat de moartea a patru bolnavi și se afla sub control judiciar când a operat-o pe ultima pacientă. Polițiștii au cerut schimbarea controlului judiciar într-o măsură mai dură, dar judecătorii craioveni au respins cererea.
image
Ziua în care Imperiul Austriac a anexat nord-vestul Moldovei, denumind zona Bukowina. Ce a însemnat noua stăpânire pentru români VIDEO
La 7 mai 1775, Imperiul Austriac a anexat nord-vestul Moldovei, denumind zona Bukowina. Aici erau ctitorite unicele podoabe de cultură și artă: mânăstirile bucovinene.

HIstoria.ro

image
Noi minciuni de la Moscova: „Motivul foametei din anii 1946-1947, din Republica Moldova, este România”
Purtătorul de cuvânt al MID-ului al Kremlinului, Maria Zaharova, a mai debitat o minciună sinistră. De data asta, oficialul rus a criticat Chișinăul pentru comemorarea victimelor foametei organizate de regimul sovietic în anii 1946-47 în Basarabia, declarând că motivul lipsei de produse alimentare a
image
Au reușit sovieticii să decripteze mesajele Enigma înainte de Bătălia de la Stalingrad?
Dacă despre succesele occidentalilor pe frontul invizibil se cunosc destul de multe aspecte, nu același lucru se poate spune despre reușitele sovieticilor. Au reușit sovieticii să decripteze comunicațiile Enigma?
image
Răscoala de la 1907 - Ieșirea de pe scena politică a Nababului
De-abia se stinseseră ecourile laudative ale Serbărilor din 1906, prilejuite de aniversarea a 40 de ani de domnie ai Regelui Carol I, privite ca o manifestare națională a românilor de pretutindeni, că România se va vedea confruntată cu o mișcare extrem de violentă, proprie Evului Mediu.