Cu ochii-n 3,14
TRĂIM OARE,
SUB PRIVIREA
PLINĂ DE PETE GALBENE
A OMULUI AȚOS,
EPOCA GRAMATICII
GASTRONOMICE?
● În iarnă, la o tarabă, am văzut un afiș: „1 pereche de mănuși, 4 lei. 2 perechi, 8 lei“. Zilele trecute, pe o cutie de paste, din cele pe care le încălzești la microunde, avertismentul: „După încălzire, produsul va fi fierbinte“. Să trăim oare epoca unui scepticism acerb? (S. G.)
● Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, în vizită la Bucureşti. Îl pupă, duios, pe frunte, pe fostul preşedinte Traian Băsescu, sub privirea plină de admiraţie a preşedintelui Senatului, Călin Popescu Tăriceanu. Juncker l-a salutat călduros şi pe fostul premier condamnat penal Adrian Năstase. Dacă integrarea e un cuvînt-cheie pentru Uniunea Europeană, atunci hai să integrăm şi corupţia! (M. M.)
● Saloanele de cosmetică, cele de ultima generaţie, au început să arate mai ceva ca nava Enterprise din Star Trek. Cu aparate ultraspecializate şi cosmeticiene hipertrainuite, ale căror discursuri trebuie să le descifrezi cu dicţionarul. Dacă ai curajul să le laşi să ţi evalueze faţa, constaţi cu stupoare că aceasta e, de fapt (după cum arată computerul), o colecţie de pete galbene şi portocalii aşezate precum constelaţiile. Dacă ai mai multe pete portocaliu închis, ai încurcat-o. (I. P.)
● Să fie finalul unuia dintre cele mai mari mistere ale omului și să se fi găsit răspunsul la întrebările: ce și de ce visăm? Cercetătorii din Wisconsin (Institutul visului și al conștienței) cred că putem afla motivul dacă ne scanăm creierele. Studiul a fost publicat în Nature. Se vorbește despre o „zonă caldă“ din creierele noastre, care se activează în momentul în care visăm. Prin analiza acestei activități cerebrale s-ar putea prevedea pînă și conținutul unui vis. De la „viața e vis“ pînă la „visul e viață“ n-a mai rămas decît un pas. (A. M. S.)
● În 1672, niște cetățeni indignați l-au ucis pe prim-ministrul olandez, după care l-au mîncat. Mă tem că Grindeanu e cam ațos. (M. C.)
● Naziștii gramaticii (grammar nazis) sînt peste tot. Institutul de Tehnologie din New Jersey a pierdut un grant federal de 1,5 milioane de dolari pentru că nu a respectat întocmai regulile de formatare în scrisoarea de înscriere. Mai precis, textul nu a fost redactat… cu interliniere dublă. (C. Ș.)
● Semn al vremurilor gastronomice pe care le trăim, „All You Need Is Love“ (titlul faimosului cîntec lansat de Beatles în 1967) a devenit, într-o reclamă, „All You Need Is Lunch“. Cum ar veni, dacă dragoste nu e, măcar să fie ceva de haleală. Sta-v-ar în gît. (D. S.)
MAI DELICAT SPUS,
ÎNSEAMNĂ CĂ NU ȘTII NIMIC
DESPRE O TREABĂ DE AUR
DIN CE ÎN CE MAI FINĂ,
ÎNCHISĂ DUPĂ O VREME
● Un interlop a fost arestat la Iași. Mai delicat spus, în cuvintele purtătorului de cuvînt, „polițiștii ieșeni au preluat persoana în cauză și au depus-o în Penitenciar“. (M. C.)
● Dialog cu Lenuța: „Băiatul meu a suferit un accident de mașină.“ „Și e grav? El se afla la volan?“ „Nu, a fost doar nițel amețit. L-a lovit mașina, el era pe bicicletă.“ „Și cum s-a încheiat?“ „Păi, a reușit să scoată o bicicletă nouă.“ „Înseamnă că nu era foarte amețit, de vreme ce a negociat așa de bine.“ „Da, știți, băiatul meu merge des la biserică și se roagă.“ „Ce-are a face?“ „Păi, el e credincios. Să-l lovească mașina pe un creștin?!“ „Și creștinii mai păcătuiesc, Lenuțo, din cînd în cînd…“ (R. M.)
● Ediția din acest an a faimoasei curse de galop „Kentucky Derby“ a avut loc pe 6 mai, pe o pistă mai degrabă noroioasă – a plouat mult în zilele premergătoare cursei. Totuși, ceea ce jurnaliștii sportivi americani numesc „cele mai intense două minute sportive ale anului“ nu au dezamăgit deloc. A fost o cursă palpitantă, alergată relativ rapid, avînd în vedere condițiile terenului, de cai superbi, conduși de jockey foarte buni. Anul acesta, mai mult decît oricînd, numele primilor cinci cai încîntă: pe locul 5 a ieșit Practical Joke, un armăsar de trei ani care promite mult; pe locul 4 a venit Classic Empire, un armăsar de aceeași vîrstă, care a fost desemnat, anul trecut, cel mai bun cal de doi ani din America; pe locul trei a ajuns Battle of Midway, iar locul 2 a fost ocupat de Looking at Lee. Campionul acestei ediții a derbiului Kentucky a fost un armăsar perfect, pe nume Always Dreaming. Pe mama lui Always Dreaming o chema Above Perfection – o mare campioană, la rîndul ei. Văzînd lista cailor înscriși la derby, mă încearcă o frustrare că nu am fost de față. Cînd nu știi nimic despre caii unei curse, în general pariezi orientîndu-te după nume. Pui banii și speranțele în calul cu numele care te impresionează cel mai mult. Dacă aș fi fost acolo, pe Always Dreaming aș fi pariat… (S. V.)
● „Ministrul de Interne așteaptă rezultatul cercetării unui polițist care a filmat un gîndac la serviciu fără să fi cerut acordul șefilor cu 15 zile înainte“, spune știrea. Infama filmare a avut loc într-un sediu de poliție din Teleorman, așa că prin „șefi“ eu înțeleg Liviu Dragnea, ceea ce mi se pare și logic: pare o treabă pe măsura președintelui PSD. (M. C.)
● Din ciclul „Meseria – brățară de aur“: 50.000 de dolari pe an cîștigă, în China, un mirositor profesional de vînturi umane. (M. C.)
● La micul dejun, îmi pică privirea pe următoarea reclamă: „Sissi, șuncă din ce în ce mai fină“. Aș fi curios să o întîlnesc pe Sissi peste săptămîni, peste luni și ani de zile, ajunsă pe culmile fineții mezelistice. (M. P.)
● Stephen Fry a fost cercetat de poliţia irlandeză pentru că a susţinut despre Dumnezeu că e maniac și capricios, într-o emisiune de acum doi ani. Ancheta a fost însă închisă după o vreme – autoritățile nu au găsit suficienţi oameni ultragiaţi de atitudinea lui Stephen. (C. Ș.)
Foto: Cristina Ştefan