Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 694 din 8-14 iunie 2017
Cu ochii n 3,14 jpeg

FECIOAREI I SE APRIND PALMELE
PENTRU A SE FAMILIARIZA
CU ATMOSFERA
ÎN CARE SE NAȘTE FAMILIA DE BRONZ 

● Dintr-un recent voiaj la Strasbourg am reținut (pentru a-l spune mai departe) numele unei farmacii: Farmacia Fecioarei. (D. S.)

● O biserică protestantă din Germania vrea să introducă robotul-preot, pentru a marca 500 de ani de la reforma religioasă. Robotul are un touchscreen pe burtă și un meniu din care selecționezi limba și binecuvîntarea de care ai nevoie. După ce alegi, robotului i se aprind palmele, pe care le ridică ușor amenințător deasupra ta, dă ritmic din sprîncene, își mișcă ledurile pe post de guriță și rostește binecuvîntarea. La final, mulțumește și te întreabă dacă te mai poate ajuta cu ceva. Oare, dacă știa ce avea să provoace, Martin Luther nu stătea în banca lui? (S. G.)

● Adela Stan, respectată profesoară de limba şi literatura română de la Colegiul Naţional „Mihai Viteazul“ din Turda, le-a recomandat elevilor de clasa a X-a filmul Eclipsă totală, care prezintă, printre altele, relaţia dintre scriitorii Paul Verlaine şi Arthur Rimbaud. Părintele unui copil a depus la direcţiunea şcolii o plîngere în care o acuza pe profesoară că „le a dat temă pentru acasă un film cu homosexuali, cu sex şi săruturi între bărbaţi“, copiii fiind astfel „îndrumaţi spre homosexualitate“. Consiliul de Administraţie al şcolii a votat sancţionarea cu avertisment a profesoarei, care a declarat: „Am recomandat elevilor mei acest film pentru a se familiariza cu atmosfera în care se naşte simbolismul, care face obiectul studiului nostru în clasa a X-a, doar că noi studiem simbolismul reprezentat numai de Bacovia. Filmul era o mică «extensie»“. Aveţi toată admiraţia şi respectul meu, doamnă profesoară! Aş fi vrut să fi fost elevul dvs. (M. C.)

● Oaia face parte din familia tradiţională? (M. C.)

● La Grand Prix-ul european de tir cu arcul, desfășurat la sfîrșitul lunii mai la București, Ovidiu Achilie și Daniela Cristescu au cîștigat medalii de bronz. Felicitări! Dar cu ocazia asta am aflat nu numai că avem sportivi competitivi la o asemenea disciplină, ci și că printre recordmanii noștri se numără un (neașteptat) Gigi Pușcă sau un (foarte de așteptat) Răzvan Marcu. Repet, la tir cu arcu’. (A. M.

ÎN STRĂFUNDUL ANALIZEI HAOTICE
AU RĂMAS CUGETĂRI RECICLATE

● Petre Daea, ministrul Agriculturii, cred că ar avea mare succes ca vlogger. Subiectul, pur și simplu, nu mai contează: „Oaia este o statuie vie. Aceasta este doar o definiție. Argumentele se găsesc în străfundul analizei pentru fiecare și pentru orice loc. Uitați vă dumneavoastră astăzi în orice parte a țării cît de frumos este acest animal pe pășunile verzi ale țării românești. Frunza o are toată lumea, dar oile ca în România, nu. Lîngă oaie găsești o frunză, lîngă frunză nu poți să găsești o oaie“. (A. M. S.)

● Pe străzile Bucureştiului mă simt tot mai mult ca n Al cincilea element al lui Luc Besson: pe tro­tuar, cît şi pe carosabil, eşti depăşit de vehicule – biciclete, trotinete, cărucioare, căruţuri de supermarket – și de creaturi – oameni, pisici, porumbei – tot mai multe, mai haotice şi mai intempestive. (I. P.)

● La metrou, pe un scaun de pe peron, au rămas un ziar, o umbrelă gri, udă și întredeschisă, și o cartelă de intrare. Mă uitam, de curînd, la The Leftovers, un serial a cărui premisă e că, într-o zi, au dispărut din senin cîteva milioane de oameni de pe întregul glob. Cît am stat eu aşteptînd, vreo cinci minute, n-a apărut nimeni să revendice obiectele de pe scaun. Mai să cred c am ieșit din vis și-am ajuns în film. (C. Ş.)

● Titluri, texte, concepte, maxime şi cugetări binecunoscute – de nerecunoscut (XXI): „Ich bin ein Berliner!“ („Sînt un berlinez!“) (John. F. Kennedy). În turcă: Ben bir Berlinerim!; în latină: Berolinensis sum!; în bulgară: Az săm berlinceanin!; în finlandeză: Minä olen berliiniläinen!; în greacă: Eímai énas Verolinézos!. (M. P.)

● Un grup de activişti pentru protecţia mediului s-a apucat să transforme în brăţări ale prieteniei tampoanele menstruale aruncate la gunoi. Un set de şase astfel de tampoane reciclate în artă hand-made eco-friendly costă 15 dolari. (M. C.)

AȘA-I, DE BUNĂ SEAMĂ,
CÎND O STATUIE
ÎȘI ACOPERĂ CAPUL
CU O BROBOADĂ ȘI ATENTEAZĂ
LA SIGURANȚA BASMULUI

● „Păi, ai zis că lucri, și tu stai pe Internet.“ Rica a li Mei o vient cu-o poală de spanac și oțîricuță de cimbrișor, din deal. Și m-o prins. Așa-i cînd lucri în tindă pentru Dilema veche. Intri-n gura satului. (R. M.)

● La Aeroportul Otopeni am văzut un fel de cabină-cazino, cu „păcănele“, de bună seamă. Ca la Autogara Filaret. Mai aștepți o rată aeriană, mai tragi o dată. Dar dacă la un moment dat ți se întîmplă să cîștigi prea mult, probabil că ți se face și frică să mai zbori. Să nu cumva să ai parte de vreun avion necîștigător. (A. M.)

● Au intervenit părinții pentru a cere o sancțiune şi o profesoară de română din Turda a fost sancționată cu mustrare pentru că le-a recomandat elevilor un film cu Leonardo DiCaprio despre Arthur Rimbaud și Paul Verlaine, care – zice știrea – „au avut o relație amoroasă“. Foarte bună măsură. Pasul următor ar fi să se scoată din manuale și din istoria literaturii universale (care oricum nu se predă la școală) toți autorii care au avut „relații nepotrivite“, de la Sappho încoace. Nici despre Michelangelo, bunăoară, n-ar trebui să se mai scoată o vorbă la orele de istoria artei (că și el era, cică, „dubios“). Nici despre mulți alții. Nici despre Odobescu n-ar trebui să învățăm, că s-a drogat. Se pare că nici Proust n-a fost cuminte. Și mulți alții. Ar trebui, în viitor, să se studieze la școală doar poeziile Gabrielei Firea, că se-nchină frumos și își acoperă capul cu o broboadă cînd merge la biserică. Iar la orele de desen, copiii ar trebui puși să-l deseneze pe dl Liviu Dragnea în costum național, cu pălărie de pai. Să-i întrebăm pe (unii) părinți la ce filme se uită după 12 noaptea? (D. C.)

● Arabia Saudită i-a definit pe ateişti, într-un proiect de lege, drept terorişti care „dăunează ordinii publice“ şi care atentează la siguranţa statului de drept. În spiritul a ceea ce se întîmplă şi la noi în ultimul timp, ar trebui ca burlacii să fie definiţi prin Constituţie drept terorişti matrimoniali care atentează la siguranţa procreării de drept. (M. C.)

● Ies din scară şi văd cum un melc încearcă să pătrundă fraudulos în bloc. Plouă mărunt, dar nu mai deschid umbrela. Ocolesc pe Basmului, de curiozitate, să văd cum mai arată. Nu-i chiar o stradă din povești, însă acum măcar e verde. Un pudel alb murdar mîrîie la piciorul meu. De undeva de la parter, manele și un „Ho, nebunooo!“ întregesc atmosfera. (C. Ş.)

Foto: Cristina Ştefan

Cea mai bună parte din noi jpeg
Cînd v-ați simțit singuri ultima dată?
Te poți simți însingurat într-o mare de oameni, dacă relațiile cu ei nu sînt potrivite.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Cum se pleca în State în anii ’90?
Astfel, exemplele pot continua, căci românul, odată ajuns cetăţean american, face tot posibilul să-şi uite limba şi obiceiurile, dar năravurile şi le păstrează.
E cool să postești jpeg
Vînzătorul nostru, stăpînul nostru
Rămîne însă o întrebare: politețea, grija, respectul sînt oare condiționate de bani sau derivă din calitatea umană?
p 20 jpg
Incultură religioasă şi incultură universitară
Numeroasele miniaturi ilustrative preiau, alături de modele musulmane, imagistică de tip budist chinez şi creştin bizantin.
Theodor Pallady jpeg
Un iluminist evreu în Țara Românească
Cronica relațiilor dintre români și evrei a fost uneori armonioasă, alteori convulsivă și tragică, în funcție de contexte sociale, dinamici ideologice și evoluții geopolitice inevitabil fluctuante.
index jpeg 3 webp
Cîtă nefericire în urbea lui Bucur!
La noi, aici, în București și în anul de grație 2023, sub ce pictăm oamenii sfîșiați, absurd, de haite, pe cîmpurile năpădite de buruieni ale unui oraș care agonizează fără să o știe?
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Cehoaica Vera Czernak n-a mai suportat infidelitățile soțului ei, așa că într-o zi a decis să se arunce de la balcon. A căzut exact peste soțul ei care tocmai se întorcea acasă. El a murit, ea a supraviețuit.
Cea mai bună parte din noi jpeg
„Ei fac din noapte ziuă ş-a zilei ochi închid”
După ce vorbeam, mă culcam la loc. Nu i-am zis niciodată, dar se pare că știa. Mai tare decît cronotipul (și decît majoritatea lucrurilor) rămîne iubirea, se pare.
Zizi și neantul jpeg
Dimineți de iarnă
Mă făcea să simt că pămîntul nu-mi fuge de sub picioare. Că lucrurile pot avea sens și pot fi la locurile lor.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
La munca de jos
Oare n-ar trebui, la vîrsta lor, să plece în niște excursii ca să vadă lumea, să-și cumpere autorulote cum fac pensionarii din Germania, să-și petreacă revelioanele prin insule cu o climă mai blîndă?
E cool să postești jpeg
Bătaia e ruptă de rai – chipuri ale răului
Grăitoare pentru acest comportament defensiv este, de altfel, și zicala românească „Bătaia e ruptă din rai”, în fapt, o legitimare a violenței.
p 20 WC jpg
Democrația și Biserica în secolul XXI
Așa cum participarea demos-ului la viața cetății e însăși democrația, participarea laicatului la viața Bisericii e însuși creștinismul.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Benedict al XVI-lea
Aproape intactă mi-a rămas, după zece ani, amintirea ultimei slujbe pe care a prezidat-o la San Pietro, în Miercurea Cenușii.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
La știrile TV, imagini dintr-un supermarket și apoi opinia unei fete de la carne, despre cum mai merge vînzarea acum, după ce s-a încheiat iureșul sărbătorilor: „E foarte scăzută un picuț“. (D. S.)
Cea mai bună parte din noi jpeg
Comoara e pretutindeni
Încerc să împing frica mult în fundul rucsacului, undeva între sacul de dormit și polarul de rezervă, amintindu-mi că o să fie vocală, dar n-o s-o las să conducă.
Zizi și neantul jpeg
Tache și cenușiul
Interesant e că pînă și în amintitrile mele culoarea paltonului său a rămas incertă: uneori mi-l amintesc gri, alteori negru.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Cabana Caraiman
Nicăieri nu am simțit un munte mai sălbatic decît la cabana Caraiman, simți hăul, abruptul, aproape de tine țopăie caprele negre.
E cool să postești jpeg
Seducția pesimismului
Seducția pesimismului e mare. Abandonul e mai facil decît lupta.
p 20 WC jpg
André Scrima şi „cerurile lumii”
A interoga şi alte tradiţii spirituale decît cea proprie, a percepe relaţia lor cu „cerul” să nu aibă oare nici o legătură cu credinţa, nici o legătură cu Dumnezeu? Să vedem.
Theodor Pallady jpeg
Nevoia unei revoluții a bunului-simț
Creștinii cu scaun la cap sînt primii care au datoria de a se delimita de această grotescă mistificare, chiar dacă au de ce să deteste fandoseala elucubrantă a taberei adverse.
index jpeg 3 webp
Dorință pentru 2023
Ar putea fi arhitecții convingători în a spune că putem salva natura începînd cu oamenii care suferă?
p 24 A  Damian IMG 4760 jpg
Cu ochii-n 3,14
● În a treia zi a acestui an, Greta Thunberg a împlinit 20 de ani. Și ce dacă? (S. V.)
Cea mai bună parte din noi jpeg
Zile din viața noastră
Spunea recent cineva din jurul meu că, în tinerețe, zilele trec repede, iar anii se duc greu.
Zizi și neantul jpeg
Timpul de dinainte
Ce ne-ar fi scos din sărite, probabil, altădată, atunci ne bucura. Sau măcar ne amuza. Nimeni nu voia să fie nici Scrooge, nici Grinch.

Adevarul.ro

image
Cum a slăbit Damian Drăghici aproape 70 de kilograme. „Am avut zile când puteam să trăiesc doar din zahăr” VIDEO
Artistul, care a dezvăluit cum s-a transformat din punct de vedere fizic și mental, povestit că cea mai mare luptă pe care a dus-o a fost cea cu zahărul, și nu cea cu kilogramele.
image
Mută un singur băț de chibrit pentru a rezolva acest test de inteligență. Ai 20 de secunde la dispoziție
Acest exercițiu matematic devine corect printr-o singură mutare. Doar cei cu o inteligență peste medie îl pot face în mai puțin de 20 de secunde.
image
Condimentul ieftin care luptă împotriva cancerului. Poate fi folosit în mâncăruri, deserturi și băuturi
Acest condiment nu doar că este la îndemâna oricui și aromatizează perfect preparatele gătite, dar are și numeroase beneficii pentru sănătate.

HIstoria.ro

image
Moștenirea fabuloasă a lui Heinrich Schliemann, descoperitorul Troiei
Când, în 1891, i s-a citit testamentul, s-a dovedit că Heinrich Schliemann lăsase în urmă o moștenire (apropo de lichidități, judecând după valoarea de azi) de aproximativ 100 de milioane de euro.
image
„Orașul de aur”, de sub nisipurile Egiptului
Pe lista descoperirilor recente și considerate fascinante se înscrie și dezvăluirea unui oraș de aur, din Luxor, Egipt.
image
Ce mai mare soprană a nostră, Hariclea Darclée, cea care a salvat opera La Tosca / VIDEO
E duminică, 14 ianuarie 1900, iar pe scena Teatrului Constanzi din Roma are loc o premieră memorabilă:„Tosca”, opera în trei acte a lui Giacomo Puccini. E prima reprezentaţie a poveştii dramatice care va cuceri lumea, iar soprana româncă Hariclea Darclée o interpretează pe Floria Tosca.