Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 693 din 1-7 iunie 2017
Cu ochii n 3,14 jpeg

DRĂGUȚA DOAMNA FIREA
VREA O LEGE CU EȘARFĂ ASORTATĂ,
PRODUSĂ DIN SURSE REGENERABILE, CU MUZICA PREFERATĂ
A CELUI DISPĂRUT

● Campanie electorală sine die. În tramvaiul 21, duminică dimineața. Stația Calea Moșilor (direcția Colentina). Pe ușa din dreptul scaunului meu, urcă o doamnă umilă și mi se adresează direct: „Aveți un bănuț?“. Tac. Continuă: „Știți unde trebuie să cobor pentru mașina de Voluntari?“ „Îmi pare rău, nu știu.“ „Știți, eu mă duc la drăguța doamna Firea“ (?!), „ne-a chemat la dînsa acasă… am mai fost… are o casă frumoaaasă, o vilă mare… foarte frumoasă. Ne dă și mîncare foarte bună…“ Și mai ce? (R. M.)

● Parlamentarul rus Vitali Milonov vrea o lege prin care să interzică astrologilor, clarvăzătorilor și vrăjitorilor să-și mai practice „activitățile oculte“ dacă n au licență. Cred că este vorba despre un lobby pentru înființarea unui Hogwarts rusesc. (S. G.)

● Doar cîteva dintre lucrurile pe care le puteți observa dacă vă uitați la balcoanele din oraș: perdeluțe protectoare puse peste aparatele de aer condiționat, o cameră de supraveghere amplasată la etajul cinci, un manechin îmbrăcat în rochie mov, cu eșarfă asortată. (C. Ș.)

● Două treimi din energia Germaniei este produsă deja din surse regenerabile. Deci se poate. La -nemţi. (M. C.)

● 2500 de dolari costă să trimiţi, cu o rachetă a companiei Elysium Star, urna cu cenuşa celor dispăruţi într-o călătorie de doi ani de zile în jurul Pămîntului. Pînă acum s-au înscris o sută de persoane care vor putea urmări cu ajutorul unei aplicaţii speciale zborul comemorativ al cenuşii celor dragi. O altă companie a dezvoltat un sistem prin care cenușa rezultată în urma incinerării devine îngrășămînt natural pentru creșterea unui arbust de apartament; în timp ce o altă companie folosește cenușa umană pentru a presa un disc de vinil cu muzica preferată a celui dispărut. Mie, dacă aş avea de ales, mi-ar plăcea să cresc un copac şi să cînt muzica favorită în timp ce mă învîrt în jurul planetei. Aş considera că n-am trăit degeaba. (M. C.

CELE MAI VECHI FOSILE
DE HOMO SAPIENS DIN EUROPA
AU TOT SCOS DULCIURI
ȘI ALTELE DIN COȘ.
CUM PUII MEI SE ÎNTÎMPLĂ
LEGEA MORALĂ DIN MINE?

● Cele mai vechi fosile de homo sapiens din Europa au fost descoperite în sud-vestul României, în Peștera cu Oase. Fosilele, provenind de la trei indivizi, au fost datate la o vechime de 35.000 de ani, sau 40.500 folosind date calibrate și au fost numite de cercetători Oase 1, Oase 2 și Oase 3. Dacă ar fi găsit și un copil de homo sapiens, oare i-ar fi spus Oscior 1? (A. P.

● Am intrat în supermarket cu gîndul să iau doar două-trei lucruri, și m-am trezit stînd la coadă vreo 15 minute. În fața mea – un cuplu. Cît timp așteptam, cei doi se tot uitau unul la altul, discutînd în șoaptă. Bărbatul a ales din coș o sticlă de Cola și a depus-o alături, în spațiul rezervat obiectelor pe care nu mai vrem să le cumpărăm. Ea s-a uitat, la rîndul ei, în coș, a ales o ciocolată, s-a răzgîndit, a pus-o la loc, a ales o cutie de bomboane, oftînd, și a pus-o alături. Pînă să le vină rîndul, cei doi au tot scos dulciuri și altele din coș, renunțînd la ele. Tot uitîndu-mă la ei, mie mi s-au cam lungit urechile de foame. Mi-am luat din raftul de alături un pachet de biscuiți cu cremă de alune. Ce să fac, unii știu să-și gestioneze mai bine așteptările. (C. Ş.

● Cînd o să auzim primul politician care a greșit și spune „îmi pare rău“, totul va fi un pic mai normal. Pînă atunci, toți sînt niște victime. Elena Udrea, trimisă în judecată de DNA pentru cum s-a finanțat campania electorală din 2009, a respins vehement, acuzațiile. Replica: „Cum puii mei se întîmplă asta?“ mi se pare memorabilă. (A. M. S.)

● Titluri, texte, concepte, maxime şi cugetări binecunoscute – de nerecunoscut (XX): „Cerul înstelat de deasupra mea și legea morală din mine.“ (Critica rațiunii practice, Immanuel Kant). În turcă: Üzerimdeki yîldîzlî gökyüzü ve içimdeki ahlak yasasî; în ungară: A csillagos ég felettem és az erkölcsi törvény bennem; în bulgară: Zvezdnoto nebe nad men i moralniyat zakon vătre v men. (M. P.

AFLU ȘI EU DE PE NET:
ŞOFERUL UNUI TAXI, PREMIERUL,
PREȘEDINTELE CAMEREI DEPUTAȚILOR, MINISTRUL TRANSPORTURILOR,
MINISTRUL DE INTERNE
ÎŞI MĂRISERĂ CONSUMUL DE APĂ
DATORITĂ MASEI VEGETATIVE

● Aflu și eu de pe net care este cea mai bună țară în care poți să fii jurnalistă de succes: Caraibe. Procentul femeilor care realizează reportaje și știri este de 45% în comparație cu 35 % în Europa. Sinceră să fiu, nu m-ar deranja să mă mut acolo! (A. P.)

● Şoferul unui taxi cu care am mers recent era atît de pasionat de dezlegarea misterului lui... Dumnezeu, încît era mai important să se întoarcă din 5 în 5 minute la mine, în loc să fie atent la trafic. Am scăpat cu viaţă, totuşi, adeverindu-se, astfel, teoria lui (şi, desigur, deloc numai a lui...), conform căreia Dumnezeu e o forţă ce veghează asupra noastră, a tuturor. (I. P.)

● Tarom a comandat, în leasing, două aeronave Boeing 737 noi pentru a înlocui niște avioane vechi, depășite, care fuseseră retrase din circulație. La inaugurarea primului aparat au participat: premierul Sorin Grindeanu, președintele Camerei Deputaților Liviu Dragnea, ministrul Transporturilor Răzvan Cuc, ministrul de Interne Carmen Dan. La o asemenea înghesuială de oameni mici, cum să ia a(l)titudine bietul avion? (M. M.)

● Inimitabilul Petre Daea, ministrul Agriculturii: „În momentul apariţiei fenomenelor negative, impulsul de moment a fost de dezastru. Cînd am spus atunci că e mai mult bine decît rău, în acea perioadă solurile României sufereau de lipsa apei. Era secetă pedologică. Vreau să vă spun că nu am văzut oul cînd am ciocnit la Paşte, pentru că mă uitam pe cer să văd dacă nu cumva începe să plouă. Am străbătut partea de sud a ţării şi am văzut că plantele sufereau de lipsa de apă. Şi ploaia a venit la timp. A salvat cerealele păioase, a salvat rapiţa şi toate culturile însămînţate în toamnă, care crescuseră şi îşi măriseră consumul de apă datorită masei vegetative.“ (M. C.)

Foto: Şerban Georgescu

Zizi și neantul jpeg
Alarme, sonerii, zgomote… – din alte vremi
Aproape vii, ceasurile ne umpleau singurătățile.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
#metoo? În România?! Să fim serioși!
Nu cred că există vreo femeie, cel puțin din generația mea, care să nu fi trecut măcar o dată în viață printr-o experiență de hărțuire sexuală
p 20 N  Steinhardt jpg
N. Steinhardt despre creștinismul firesc
Creștinismul devine un regim natural al vieții, un accent care însoțește gesturile cele mai mărunte ale cotidianului.
Polul jpg
Colonialism și misionarism
Reconcilierea dintre colonialism și misiunea creștină internațională este foarte complexă.
p 24 S M  Georgescu jpg
Cu ochii-n 3,14
A ajuns acasă rîzînd, a rîs toată noaptea și nu s-a oprit nici a doua zi (joi), nimic neputîndu-i pune capăt veseliei.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
În ochii ei era dragoste, multă dragoste
Cît de repede se petrecea totul, fără să analizezi, fără să-ți pui întrebări, fără să te gîndești la un viitor, erau ca niște fire care se înșiră, apoi se deșiră, ca o lumînare care se aprinde undeva în noapte, arde întîi viu, apoi mocnit și se stinge de la sine.
Un album studiu al bisericilor transilvane jpeg
Un album-studiu al bisericilor transilvane
Textul are sobrietate ştinţifică, devotament faţă de documentarea monumentelor şi a vieţii religioase care le-a modelat şi care s-a modelat, de-a lungul timpului, în jurul verticalei lor.
Theodor Pallady jpeg
Tiparul și Cartea cărților
Nu știu să se fi publicat la noi, pînă acum, o asemenea panoramă a edițiilor tipărite ale Sfintei Scripturi de pe orice meridian și în mai toate limbile cunoscute.
Zizi și neantul jpeg
În mulțime
Oamenii prezenți erau animați de entuziasm, dar de unul mai blînd, mai difuz.
Visez parcaje subterane jpeg
Visez parcaje subterane
Locuitorii la bloc ar trebui să-și privească cartierul ca pe propria curte și să lase mașinile la bulevarde, pentru a se bucura de natură.
Cu ochii n 3,14 jpeg
Cu ochii-n 3,14
Un bărbat de 60 de ani a mers la dentist pentru o plombă și a ajuns la urgență direct în operație, pentru că a înghițit capul frezei care-i scormonea dintele.
Oh salvie levănțică iasomie trandafir jpeg
Oh salvie levănțică iasomie trandafir
La început, l-am întîlnit pe Mircea Anghelescu ca profesor, în Amfiteatrul „Bălcescu“.
Zizi și neantul jpeg
Din mers, „mici” bucurii
Bucuria trece dincolo de tine și o-mpărtășești, involuntar în general, și celorlalți.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Privirea lui Chateaubriand
Memoriile au fost proiectate – cum altfel? – pentru posteritate, dar ca o voce de dincolo de mormînt.
Filosofie și muzică  Gabriel Marcel jpeg
Filosofie și muzică. Gabriel Marcel
Muzica este așadar, în mod primordial, nu un obiect al gîndirii, ci un mod al ei.
Cu ochii n 3,14 jpeg
Cu ochii-n 3,14
...mai mulți americani au murit înecați cu lăptuci decît mușcați de șerpi și de crocodili, combinat.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Speranța moare ultima?
Mereu m-am întrebat dacă speranța care poate aduce cu sine un soi de idealism în a privi lucrurile din jurul tău folosește într-adevăr la ceva.
O lume a poveștilor jpeg
O lume a poveștilor
Narativele care pot subjuga națiuni întregi nu sînt o invenție modernă – după cum afirmă psihiatrul Boris Cyrulnik, în cea mai recentă carte a sa, apărută luna trecută la editura Odile Jacob.
André Scrima: Ziua una şi a opta jpeg
André Scrima: Ziua una şi a opta
Lumina Paştilor: pe cea vizibilă în biserici şi pe străzi, ucrainenii nu şi-au putut-o îngădui; pe cea spirituală, religia patriarhului Kiril o insultă, o sufocă.
Theodor Pallady jpeg
Un Sisif în robă franciscană
Camus a fost doar martorul esențial al asprelor sale vremuri și, prin revolta contra absurdului, aproape un mărturisitor.
Zizi și neantul jpeg
Iarbă verde și obligativități
Avem tendința să ne complicăm puținele zile libere. Să le încadrăm în sisteme, să le tratăm ca pe unele de lucru în alt domeniu: cel al leisure-ului, al entertainment-ului.
Cu ochii n 3,14 jpeg
Cu ochii-n 3,14
Care ar fi playlist-ul ce v-ar alunga pe dumneavoastră de la o demonstrație?
Blocul, strada, etajul și apartamentul jpeg
Blocul, strada, etajul și apartamentul
În locul garajului a apărut un parc, la fel de lipsit de imaginație din punct de vedere urban ca și lamele de blocuri din spatele unității militare, dar care, cu zonele sale verzi, evoca peluza spălătoriei de steaguri.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Ce caută americanul în Europa?
Îmi dau seama că avem de toate aici, pe bătrînul nostru continent, micul nostru paradis terestru, că este (a fost... oare?) una dintre cele mai bune lumi posibile și că mi-ar trebui vreo cinci vieți ca să văd și să trăiesc tot.

Adevarul.ro

image
Implicaţiile distrugerii crucişătorului Moskva, nava amiral a flotei ruse la Marea Neagră | adevarul.ro
Atacul asupra crucisatorului Moskva", nava-amiral a flotei ruse la Marea Neagra, are valoare simbolica si militara, spune profesorul Michael Petersen, citat de BBC. Nava ...
image
Topul celor mai valoroase monumente istorice lăsate în ruină. De ce nimeni nu le-a îngrijit VIDEO | adevarul.ro
O multime de monumente istorice faimoase din judetul Hunedoara nu au mai fost ingrijite si restaurate de mai multe decenii.