Societate

Pagina 55
Shakespeare, Zola, absintul    & Co jpeg
Shakespeare, Zola, absintul... & Co
Are în jur de 40 de ani şi umple cu frenezie un carneţel. Îmi dau seama că scrisul de mînă poate fi, în felul lui, şic. În rest, scriitorul pare un figurant, apariţie de planul doi, într-un film cu nuanţe intelectualiste.
Cum am ales între supermarket și piața de țărani  Mare aventură a conștiinței jpeg
Cum am ales între supermarket și piața de țărani. Mare aventură a conștiinței
Cum să dau, frate, 8 lei pe kilu’ pe roșii? Și verzuțe… Și caut în minte cum să ajung la Obor. Și merg spre un tramvai. Uberul îmi zicea că nu-i mașină în zona mea. Deci tăiere de chef. Nimic din lumea fericită nu-i de partea mea. Și cum merg spre tramvai, niște țărani erau întinși în fosta stradă Decebal.
Invizibilii jpeg
De ce le e fetelor mereu frig?
Ea se va ridica de la birou să închidă aerul condiționat. Cîțiva vor ridica priviri mirate din ecrane. „Nu mai pot de frriiig“, va spune silfida. „Uite, mi s-au învinețit mîinile și picioarele de frrriiig!“
Nu e suficient să ai perlele pentru a realiza colierul jpeg
Nu e suficient să ai perlele pentru a realiza colierul
Pentru a realiza un colier cum nu s-a mai văzut vreodată, asemeni crabului lui Tchouang-tseu, avem imperioasă nevoie de perle, de fir şi, nu în ultimul rînd, de puterea de a ne pune în starea de a-l face.
Biblia nu e coregrafie roză jpeg
Biblia nu e coregrafie roză
După mine, una dintre lecţiile esenţiale ale Bibliei constă în exigenţa discernămîntului. A unui discernămînt responsabil faţă de Universalul Viu.
Cum am trăit Păltinișul jpeg
Trei istorii pontificale
Am fost martorul a trei pontificate: Ioan Paul al II-lea, Benedict al XVI-lea și Francisc. Trei personalități cum nu se poate mai diferite, care au păstorit Biserica catolică în vremuri dominate de schimbări cruciale. Lumea noastră s-a oglindit în ei (și în votul cardinalilor electori), așa cum învățătura lor s-a răsfrînt asupra vieților noastre, producînd efecte nu mereu conștientizate, dar greu de negat.
Între Liviu şi Ecaterina jpeg
Între Liviu şi Ecaterina
Cine sînt oamenii ăștia? Cum de au ajuns să coordoneze departamente în ministerul cel mai important, dar și cel mai năpăstuit din Guvernul României?
Mad Men şi mentalităţi jpeg
Mad Men şi mentalităţi
Am recunoscut, în Mad Men, mentalitățile din copilăria mea, chiar din propria familie, în lumina cărora am fost parțial educată și care m-au marcat, de multe ori negativ și în detrimentul meu, pînă-n ziua de azi.
Obsesia pentru corpul perfect jpeg
Obsesia pentru corpul perfect
Tulburările de alimentaţie nu au parte de multă vizibilitate în România, deşi peste 400.000 de persoane din România suferă de anorexie ori bulimie.
Reuniune, după douăzeci de ani jpeg
Reuniune, după douăzeci de ani
E remarcabil cum timpul filtrează totul prin lentila lui bună. Cum, după douăzeci de ani, amintirile își estompează încet conturul, devin ceva dulce-amar și îți dau starea cam sumar denumită „nostalgie“. Poate, așa cum spunea Nichita într-o poezie, dincolo de timp, rămîn doar momentele în care ai rîs sau ai plîns odată, împreună cu cineva, la începutul sau la sfîrșitul unui drum.
Cu ochii n 3,14 jpeg
Cu ochii-n 3,14
● „Chiar nu știm la care cer s-a dus Iisus Hristos după ce s-a înălțat, dacă avem în vedere miliardele de galaxii existente. Am citat din scrisoare. Lumina care pulsa la Constanța se prea poate să fi fost un fenomen optic datorat turbulențelor atmosferice. Mulțumim pentru cooperare!“ – Bogdan Chirilă, București, rubrica „A venit poștașul“, Lumea misterelor, nr. 6. (A. M. S.)
O expediţie (II) – Cheile Nerei jpeg
O expediţie (II) – Cheile Nerei
Sînt mii de locuri „incredibil“ de frumoase nu doar în România, ci și în Bulgaria, Croația, Grecia, Filipine, în America de Sud. Sînt peste tot. Tot ce contează, cred, este să existe oameni care să le vadă, dar și să le păstreze așa cum sînt.
Căpşune jpeg
De ce îmi zici cu dumneavoastră?
Turuia. Că ăla face, că Doamne ajută, că ferească sfîntul, că de ce viața e crudă. Mă pun și eu la coada de cîntărit.
Invizibilii jpeg
Un oraş nervos
ine chelnerița hărtănită: „Ia-ți salata, ia-ți vinul, la revedere, viața mea e de căcat“, spun ochii ei obosiți. Și a noastră, domnișoară, și a noastră.
Statul şi Biserica  Încă o clarificare conceptuală jpeg
Statul şi Biserica. Încă o clarificare conceptuală
Istoricii și politologii nu au ajuns la un consens privitor la nașterea statului modern, care se leagă fie de ideea de suveranitate (Hobbes), fie de ideea de contract social, fie chiar de ideea de raport între individ și comunitate (liberalismul) sau, dimpotrivă, de ideea existenței autonome a corpului social, care prin realizarea propriului țel istoric servește eventual individul (socialismul).
Cum am trăit Păltinișul jpeg
Cultura gratuită  
Pe web găsești gratuit și conținut de mare calitate. Ce nu e plătit devine atunci „neprețuit“ în ambele sensuri: inestimabil sau, dimpotrivă, nul.
Jumătatea lor de drum jpeg
O ţară cu oameni singuri
Ce școală să urmeze ca să aibă șansa unui trai decent? Unde găsim cursuri care să îi perfecționeze într-un anumit domeniu? Pentru ce meserie să îi pregătesc?
Interior şi (puţin) exterior jpeg
Interior şi (puţin) exterior
Uneori, ai chef sau pur și simplu se nimerește să stai în casă à la longue. Spațiul aparent neînsemnat devine, brusc, o lume. Se lățește și se diversifică dacă nu chiar după pofta inimii, măcar atît cît să poți supraviețui în el cu o minimă imaginație.
Corpul nostru, stăpînul nostru? – interviu cu Viorica CIURESCU jpeg
Corpul nostru, stăpînul nostru? – interviu cu Viorica CIURESCU
Aparatele nu sînt magice, ne ajută, ne folosim de ele, dar nu fac minuni. Unii, din acest motiv, sînt dezamăgiți. A venit o clientă care voia să slăbească într-o săptămînă zece kilograme.
Acasă la Stalin jpeg
Acasă la Stalin
„Cum puteţi să spuneţi că Stalin a cîştigat războiul mondial? Şi că a făcut o singur?“, se aude o voce indignată din cealaltă cameră.
Ciorile jpeg
Ciorile
„Ciorilor! Ciorile dracului! Să munciți noaptea, fir-ați ale dracului de ciori!“
Cu ochii n 3,14 jpeg
Cu ochii-n 3,14
Domnul Dragnea ar putea să-și ceară iertare în fiecare zi. Motive ar avea din plin. Doar că nu ne ajută la nimic.
Capitala mondială a petrolului, de nimeni ştiută jpeg
Capitala mondială a petrolului, de nimeni ştiută
Petrolul s-a cam dus. Spiritul civic, la fel. Am rămas doar cu maestrul Caragiale și cu urmașii personajelor sale. Din păcate, Ploieștiul (județul Prahova) nu este capitală mondială a petrolului. Doar în închipuirea unora. Capitala mondială a petrolului e doar o butaforie scrisă pe un banner…
O expediţie (I) – Gărîna, fără festival, şi o bere locală jpeg
O expediţie (I) – Gărîna, fără festival, şi o bere locală
Berea Sara se găsește în vreo două hipermarket-uri. Dacă o vedeți, n-o ocoliți. Într-o lume în care tot ce bem și mîncăm sînt în primul rînd „produse“ care au nevoie de reclamă, de branding și rebranding ca să ne fie vîrîte pe gît, promovarea unei beri curate mi se pare un must. De unde și pînă unde Sara? „De la numele unui cățel!“ – rîde Magdalena.
Invizibilii jpeg
Prostul social
Cum să te desparți de om cu „Hai, pa“ și atît? Propoziția e debalansată, situația socială e într-un picior, iar un bun echilibru de situație cere neapărat această promisiune de revedere. „La revedere, poate ne mai vedem.“ Ne mai vedem pe naiba.
Incultură şi cultură religioasă jpeg
Incultură şi cultură religioasă
Ce pot avea în comun evenimentul cu moaşte din Voluntarii familiei Firea şi terorismul islamic? Nu caracterul criminal, desigur. Totuşi, ar fi cîte ceva.
Cum am trăit Păltinișul jpeg
Cine pe cine „amenință“?
Nici semnatarii Coaliţiei pentru Familie nu sînt „pupători de moaște din Evul Mediu“, nici oponenții lor nu sînt demoni dizolvanți, agenți ai unei apocalipse globaliste.
CLIIMA20140610 0009 1 jpeg
Virgulele lui Victor Eftimiu
Care au fost criteriile după care se diferențiază subiectele pentru real și, respectiv, uman? Tot un fel de roboți evaluăm atunci cînd le cerem elevilor să transforme un text literar într-o adunătură de predicate, metafore, sensuri conotative, motive literare, figuri de stil etc.
La hotel jpeg
La hotel
M-au fascinat, mereu, hotelurile, viața cel puțin aparent impersonală și tranzitorie din camerele lor imperfecte.
Ori muncim, ori ne ducem    jpeg
Ori muncim, ori ne ducem...
a orice e-mail pe care îl trimiți unei instituții publice, unei autorități de stat, ți se răspunde în aceeași zi, pot spune chiar că ți se răspunde în maximum o oră după ce ai trimis e-mail-ul.
Experienţa spirituală şi spiritul monahal  André Scrima jpeg
Experienţa spirituală şi spiritul monahal. André Scrima
Între chipurile vieții spirituale, monahul reprezintă o instanță privilegiată.
Cine e Alain Delon? jpeg
Cine e Alain Delon?
– Nu ai auzit de Alain Delon? – Ar trebui să ştiu? Cine e?
Cu ochii n 3,14 jpeg
Cu ochii-n 3,14
● Florin Lăzărescu pe Facebook: „Mie mi se pare că Grindeanu e fix ca ăla care a luat antidepresive, din greșeală, pentru diaree. Tot se cacă pe el, dar nu-i mai pasă“. (A. M. S.)
Seri în Timişoara jpeg
Seri în Timişoara
După ce Corbu și-a demonstrat calitățile de mecanic și mașina a luat-o, în sfîrșit, din loc, liniștea nopții a devenit și mai profundă. Nici noi n-am mai vorbit nimic, ne-am terminat berile în tăcere, în lumina aceea gălbuie a becurilor stradale, ca într-o bulă atemporală sau ca pe un fund de mare locuit.
Căpşune jpeg
Lampion, 3,50 lei
Să vii în Dudești, București. Tramvaiul taie, măcelărește cartierul. I-au scos mațele, rezidențele și blocurile de pe bulevardul Alba Iulia.
Invizibilii jpeg
Cumetrii şi chiolhanuri
„Haide, dom’le, n-a murit nimeni din puțin coniac!“ Poate să fie șapte dimineața, să ai treabă de nu știi de unde s-o apuci, dar omul să te invite să bei o litră de coniac pus în cafea. Îți îndeasă sticla aia sub nas de ți se face rău numai cînd vezi cîtă e. Se cheamă ospitalitate.
Momentul constantinian şi civilizaţia creştină (II) jpeg
Momentul constantinian şi civilizaţia creştină (II)
Celor trei mari trăsături de construcție a societății le corespund și trei trăsături antisociale sau de disoluție a societății.
Sinodul panortodox (VI) jpeg
Masacrul inocenților
Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER) a făcut pe 1 iunie 2017 o sesizare penală privind crimele comise în căminele-spital care adăposteau pînă în 1989 copii cu diferite forme de handicap.
Academia oamenilor  De ştiinţă jpeg
Academia oamenilor. De ştiinţă (II)
Trei dintre membrii ei sînt fețe bisericești: ÎPS Nifon Mihăiţă, ÎPS Teodosie Petrescu și ÎPS Valentin Gogescu.
Naşteri şi zile de naştere jpeg
Naşteri şi zile de naştere
A împlinit 21 de ani. Dacă eram în The Forsyte Saga, ar fi intrat în posesia averii familiei. În SUA va putea, în sfîrșit, să bea alcool liber și pe față în public și oriunde. Iar în România se va putea numi, probabil, „adult“. Sau, poate, mai curînd, copil mare, care a mai trecut o aniversare.
Salcîmul lui Moromete jpeg
Salcîmul lui Moromete
Perceptorul va veni în curte și ne va număra, cîntări și măsura totul. Ceea ce ei numesc economie neagră sau gri în gospodăriile noastre, noi numim protecția noastră la sărăcie și foame. Pentru că despre asta este vorba.
Listă de truisme despre examene jpeg
Subminarea prin protecţie
Excesiva protecție a elevului, vizibilă chiar din premisa noii paradigme educaționale, aceea a „centrării pe elev“, nu e, oare, în pofida a ceea ce pare, semnul unei crase subminări a tînărului candidat la educație?
În apărarea Europei jpeg
În apărarea Europei
Uniunea ar trebui regîndită de la zero.
Cu ochii n 3,14 jpeg
Cu ochii-n 3,14
● „Nu sînt femeie, așa că nu am zile proaste“, a declarat Vladimir Putin, într-un interviu recent. „Nu încerc să insult pe nimeni. Aceasta este natura lucrurilor. Sînt anumite cicluri naturale“, a adăugat liderul de la Moscova. Citesc şi plîng. Deh, ciclurile astea naturale… (C. Ș.)
Fără limită de zîmbit jpeg
Fără limită de zîmbit
Primarul Janet Bolitho spune că amplasarea semnelor este o încercare de a încuraja oamenii să zîmbească sau să spună „Ziua bună!“ – urarea standard în Australia – atît vecinilor, cît şi necunoscuţilor, atunci cînd ies pe stradă.
Scripta volant – zmeie şi literatură jpeg
Scripta volant – zmeie şi literatură
„Stau de douăzeci de ani în Timișoara, însă cum deschid gura, oamenii de aici îmi spun: tu nu ești bănățean!“ – îmi povestește un taximetrist jovial și cu chef de vorbă.
Căpşune jpeg
De Rusalii, o ţelină, 5 lei
Mi-a otrăvit viața, mi-a dat boala orbului – păcăleala. Căci la trei tarabe mai încolo uite tinerețea, uite țelina menită, cu frunze, micuță-n cap, lungă în craci. Oh, doar la trei lei, deci scoteam două tinere la cinci lei. Chetroasa bătrînă m a păcălit. De Rusalii, vrăjitoreaso, te-ai pus cu mine!
Oameni pe stradă jpeg
Viaţa după broşură
„Nu vreți să fiți un supererou pentru…“, aud o voce extraordinar de veselă a unei fete care nu știu ce voia și de la mine. „Nu“, i-am zis slab, și mi-am continuat drumul. Am lăsat-o puțin nedumerită în drum, iar de părut rău îmi pare și acum. Al doilea refuz în cîteva zile. Am oare o piatră în loc de inimă?
O comună uimire jpeg
O comună uimire
Merită, cred, să ne amintim din cînd în cînd de acea vreme cînd filozofia şi credinţa erau atît de apropiate încît se concurau…
Cum am trăit Păltinișul jpeg
Fostul Orient creștin
După cum bine știm, creștinismul s-a născut în Orientul Mijlociu, unde a înflorit aproape două milenii, coabitînd pașnic (sau nu) cu alte religii și civilizații.