Societate

Pagina 54
Derapaje ale jurnaliştilor jpeg
Derapaje ale jurnaliştilor
„Este complet lipsit de etică profesională ceea ce voi face acum, dar vă spun că jigodia de Dragnea locuiește… Să nu vă vină idei.“
Breaking news: Fake news! jpeg
Breaking news: Fake news!
„Un incendiu ce a avut loc în luna ianuarie 2017 la clubul Bamboo a fost prezentat drept o tentativă de lovitură de stat orchestrată de președintele Klaus Iohannis“.
Dl Geo Scripcariu nu este „la Dilema veche” jpeg
Amendați pentru critica autorităților pe Facebook
Amenda, de 600 de lei, venea ca pedeapsă pentru că tînărul a avut cîteva postări pe Facebook în care îi critica atît pe primarul din Odobești, Daniel Gheorghe Nicolaș (PSD), cît și pe reprezentanții autorităților locale.
Metanoia – regret, căinţă, pocăinţă jpeg
Metanoia – regret, căinţă, pocăinţă
În discursul ținut în ziua de Rusalii, apostolul Petru recapitulează pe scurt istoria Mîntuitorului, explică semnificația răstignirii în iconomia lui Dumnezeu, iar la final le amintește ascultătorilor că vina pentru moartea lui Hristos apasă și pe umerii lor.
Cu ochii n 3,14 jpeg
Cu ochii-n 3,14
● La un botez într-o biserică din București, preotul a întrebat, conform binecunoscutului ritual creștin: „Te lepezi de Satana?“ Din public a venit un răspuns neașteptat, pe o voce aparent disperată: „Nu pot, părinte, că am doi copii cu ea.“ Participanții la slujbă au fost nevoiți să ia o pauză fiindcă nici măcar preotul nu a reușit să-și recapete prea ușor seriozitatea necesară continuării ceremonialului. (A. M.)
Invizibilii jpeg
Neurochirurg de ţevi
„Tre’ să tăiați aici cu flexul bucata asta lungă din fa­ianță, de aici, de sub țeava de admitere, pîîîîînă jos. Se face un praf… ’ai de sufletul meu, albi vă face!“
Tăcere jpeg
Tăcere
Cuplurile trecute de 60 de ani, în vacanță. Oameni care și-au petrecut o viață împreună și aparent nu mai au ce să-și spună, și-au spus tot. Oare o tăcere împărtășită nu e suficientă? Mi-am dat seama cît de îmbîcsiți sîntem de zgomote și, de fapt, cît de mult tînjim după liniște.
Mîna şi degetele jpeg
Mîna şi degetele
Îl iei în mîini, bine, cu degetele, și-l ­crăpi între picioare. Dacă pîrîie, îi bun, ia-l! Îndopi degeaba, se strică, ți-e rușine să tai pepenele cu cuțitul. Plus că acel capac ți se scurge pînă acasă.
Religia între sens şi reclamă jpeg
Religia între sens şi reclamă
Cînd în viaţa lor se iveşte o fisură, tot mai mulţi europeni caută sprijin în credinţă. O boală gravă, tema morţii, o nenorocire, un eşec profe­sio­nal sau de cuplu, singurătatea, oricare dintre ele stîrnește nevoia de susţinere, de încurajare, de speranţă.
Cum am trăit Păltinișul jpeg
Părinţi şi urmaşi
Am doi copii studenți și, chiar dacă n-aș avea, aș fi la fel de interesat de psihologia, opțiunile și stilul de viață specifice noii generații.
Fapte care seamănă a miracol jpeg
Fapte care seamănă a miracol
Asociația MagiCamp, în fapt, o tabără din comuna Brănești, județul Dîmbovița, organizată în beneficiul copiilor bolnavi de cancer. Inițiatorii acestui demers sînt Melania Medeleanu, jurnalistă, și Vlad Voiculescu, fost ministru al Sănătății. Alături de ei sînt medici pediatri, psihologi, studenți și mulți, mulți voluntari: ziariști, stiliști, corporatiști, părinți, antreprenori, polițiști, actori și liceeni. Tabăra însăși a fost ridicată de 50 de ingineri voluntari.
Bagaje, generaţii, obiceiuri jpeg
Bagaje, generaţii, obiceiuri
Se puneau întîi pantofii, pe fund, pentru că erau mai butucănoși și, evident, nu se șifonau; apoi pungile cu lenjerie, numărate, pe zile, ca să nu mai trebuiască să speli acolo; cărțile de citit, pe plajă sau în poiană.
Instabilitatea politică din Balcani: soluţii pe termen lung jpeg
Instabilitatea politică din Balcani: soluţii pe termen lung
Clișeul încetățenit despre starea de instabilitate, pe termen lung, a Balcanilor se confruntă acum cu o problemă aferentă unei stări opuse acesteia. În vreme ce regiunea a înregistrat recent o instabilitate în creștere, scopul – sau iluzia? – politicii occidentale de a menține cu orice preț statu quo-ul ar putea duce, în cele din urmă, la o contrareacție severă.
Ceilalţi români  Diaspora jpeg
Ceilalţi români. Diaspora
Ce ar putea face în România un cercetător român din Silicon Valley? În general, ce poate face un supracalificat? Cine să-i plătească un salariu comparabil (nu zic mai mare, ca să compenseze diferența de condiții, de infrastructură etc.)? România în 2017 e un loc potrivit pentru mine, nu pentru ei!
Cu ochii n 3,14 jpeg
Cu ochii-n 3,14
● Un nou gen de creatori s-a ivit de la o vreme încoace: creatorii de disconfort. Ei ocupă un perimetru urban (mai extins ori mai restrîns), blochează accesul către acel perimetru, apoi afișează la vedere un panou pe care scrie „Ne cerem scuze pentru disconfortul creat“ și se apucă să creeze disconfort. Uneori, crearea disconfortului are nevoie de o perioadă îndelungată de timp pentru a atinge desăvîrșirea, ceea ce-i face pe adepții confortului să ajungă în situația de a reconsidera, dubitativi,
Invizibilii jpeg
Ierbar sentimental
Mîna Maicii Domnului. Sau caprifoi, pentru adultul de după. Ne trăgeam pe lîngă un gard potopit de flori cărora le smulgeam fără milă pistilurile în capătul cărora tremura mic un strop de nectar. Ăla se băga în gură.
O noapte în Belgrad jpeg
O noapte în Belgrad
Seamănă oarecum cu Centrul Vechi din București, însă acesta pare meschin pe lîngă locul în care am nimerit – străzi pietonale, cafenele și terase care împînzesc totul, haotic, unele peste altele, felinare care luminează discret colțuri de clădire și orgă de lumini ca la discotecă, și muzică, foarte multă muzică
Precum mîrtanii eram la grătar jpeg
Precum mîrtanii eram la grătar
Erau frați mici, cîrnaţi, ceafă, ciolan afumat, șuncă, legume, cartofi. Ruinase orice opoziție. Mirosul de sînge, de viață primară – amor-alcool-grătar – se trezise în turiști. Stăteau în slip și șlapi, cu sexele la înaintare, cu gurile căscate, mirosul le luase mințile.
Cuvinte asasinate jpeg
Cuvinte asasinate
Degradarea substantivului po­că­in­ță și a verbului a se pocăi lip­sește limba română de cuvîntul prin care să numească schimbarea de paradigmă a cunoașterii.
Celor care salvează copii jpeg
Celor care salvează copii
Organizația „Salvați copiii“ este esențială, vitală pentru sănătatea, hrănirea, educația, alinarea și bucuria a zeci sau sute de mii de copii. Acei copii de care nu auzim decît în statistici triste sau pe care nu îi vedem decît în povești tragice răspîndite de mass-media.
Formula (ne)fericirii, à la Don jpeg
Formula (ne)fericirii, à la Don
Îndrăgostirea, pe chipul unui dur precum Donald Draper, se vede mai mult fizic decît alt­fel. Îl schimbă într-un mod pe undeva demn de milă, înduioșător: nu vedem pe fața lui iluminarea despre care tot auzim și citim că apare pe chipul îndrăgostiților.
Politicieni off the record jpeg
Politicieni off the record
Ce-ar fi fost dacă lumea l-ar fi auzit pe un fost premier, cercetat penal (care tocmai încercase să mituiască un martor, ofițer al unui serviciu secret, aflat sub acoperire diplomatică în Orientul Îndepărtat, iar fostul premier risca arestarea preventivă), exclamînd cu candoare: „În definitiv, pot fi acuzat cel mult de evaziune fiscală!“ Așa va fi gîndit, probabil, și Al Capone…
Reportaj necanonic jpeg
Reportaj necanonic
Aici va fi poposit și Regizorul, în răstimpul gestației lui Oedip, căutînd fundal pentru scena cu actori înlănțuiți, încinși cu brațele unul de altul, cu caucul ochilor scobit și buzele albicioase, uscate.
Turismul rural, Muzeul Satului şi secolul 21 – interviu cu Marilena STOIAN jpeg
Turismul rural, Muzeul Satului şi secolul 21 – interviu cu Marilena STOIAN
Străinii vin pentru drumeții. Sînt tururi care includ ca punct central vizitarea mînăstirilor – și aici nu vorbesc de cei care merg în pelerinaj. În paralel fac și alte lucruri, văd o casă memorială, merg acasă la meșteri populari să vadă cum se încondeiază ouă.
Găini cubaneze, Hemingway şi un elveţian din Kirghizia jpeg
Găini cubaneze, Hemingway şi un elveţian din Kirghizia
Am văzut o măcelarie în centrul Havanei, pe care toți ceilalți turiști n-au identificat-o ca atare, dar pe care eu am recunoscut-o perspicace din prima, după numeroasele cîrlige metalice goale, de care ar fi trebuit să atîrne carnea. Aveam desigur avantajul de-a fi trăit în România lui Ceaușescu, unde învățasem să recunosc magazinele nu după marfă, ci după lipsa de marfă.
Cu ochii n 3,14 jpeg
Cu ochii-n 3,14
● Doar un pic peste 1% din fondul lexical al limbii române provine din maghiară. Printre cuvintele importate de la unguri: „bai“ și „a bănui“. Păi, în cazul ăsta nu e de mirare că Soros… (M. M.)
Cum o fi să ai autostrăzi şi o ţară turistică? jpeg
Cum o fi să ai autostrăzi şi o ţară turistică?
De ce nu avem și noi autostrăzi ca-n Croația? – m-am întrebat după ce am trecut granița cu Serbia, am ieșit de pe autostrada sîrbească, funcțională, dar destul de vălurită și pe alocuri peticită, apoi am intrat pe panglica de asfalt impecabil a autostrăzii croate.
Căpşune jpeg
Am primit anul trecut un tricou, anul ăsta mă lovesc de el. Ce fac?
Era cadou, da’ cred că puteam să l dau înapoi. Aveam, cum se poartă acum, chitanța-n sacoșă. Dar era cadou. Cineva se gîndise la mine cînd îl luase. O secundă, un răsfăț rar, nu? Îl cumpărase, sigur, cu gîndul la mine și cu ochii pe oferte. Acum prețuiesc acel moment, acea clipă. L-am regăsit în fundul dulapului.
Invizibilii jpeg
Vecinii noştri
Intelectualul acceptat al blocului e domnul Georgescu. Are tablouri în casă, moștenite de pe la o mătușă născută-crescută prin București, care avea casele odinioară prin Uranusul care zace acum sub Palatul Parlamentului.
Iacob şi singurătăţile lui jpeg
Iacob şi singurătăţile lui
Iacob, biruitor, vrea să-şi identifice adversarul care l-a îmbrăţişat. Nu primeşte numele Aceluia, ci un nou nume pentru sine: un nume de contemplativ, de „văzător de Dumnezeu“, călător pe calea infinită a Înţelepciunii divine, potrivit unor comentarii (Philon din Alexandria, Origen). De ce este aşa?
Cum am trăit Păltinișul jpeg
Înspre lumea lui Uber
Pînă la trei sferturi din job-urile actuale se vor evapora în următorii douăzeci de ani și nu știm dacă ele vor fi înlocuite prin altele, într-un interval atît de scurt.
Un caz care te pune pe gînduri jpeg
Un caz care te pune pe gînduri
Articolele care descriau incidentul aveau sintagma „elevi bănuiți de fraudă“. Este incredibil cît de ușor poate arunca presa etichete infamante asupra a doi tineri și așa nefericiți: nu, decizia ministerului nu a fost luată fiindcă cei doi erau suspecți de fraudare, ci pentru că nu au respectat instrucțiunile de redactare a tezei.
Don Draper sau masculinitatea (im)perfectă jpeg
Don Draper sau masculinitatea (im)perfectă
Nici secretarele de la agenție nu erau tratate diferit: ele erau un fel de servitoare cărora șefii li se adresau cu „sweetheart“.
Cînd răsare luna, printre palmieri jpeg
Cînd răsare luna, printre palmieri
Să nu speri nici o clipă că electronicele, electrocasnicele şi instalaţiile sanitare pe care le ai la dispoziţie vor rezista pe toată durata sejurului.
Educaţie „la cuţite“ – reportoriul relaţiei de putere cu „învăţăcelul“ jpeg
Educaţie „la cuţite“ – reportoriul relaţiei de putere cu „învăţăcelul“
Efectele strigătului nu sînt întotdeauna atît de dinamizatoare pe cît cred maeștrii. Unii concurenți își mărturisesc imunizarea în fața acestui tratament frecvent experimentat.
Sîntem o naţie de plagiatori jpeg
Sîntem o naţie de plagiatori
Sîntem o naţie de plagiatori cap-coadă. Înainte, glumeam, un întreg popor, pe seama savantului de renume mondial Elena Ceauşescu. Însă era vorba doar despre ea. Astăzi, aproape tot poporul e una cu tovarăşa. Ştiaţi că, „din 1900 şi pînă în 1990, în România au fost acordate sub 1500 de titluri de doctor“, în schimb, din „1990 pînă în 2016, peste 67.000 de persoane au obţinut titlul ştiinţific de doctor“?
Cu ochii n 3,14 jpeg
Cu ochii-n 3,14
● Ce pedeapsă primeşti pentru delapidarea sumei de 114 milioane de euro? Dacă eşti Radu Mazăre, 4 ani cu suspendare. Dacă s-a creat acest precedent, poate că acesta ar trebui să fie pragul furtului naţional! (M. C.)
Defileul Dunării, pe cele două maluri „vecine şi prietene“ jpeg
Defileul Dunării, pe cele două maluri „vecine şi prietene“
Mă întreb dacă peștele din farfurie are origini românești sau sîrbești, dar ce mai contează? – peștele n-are țară.
În tramvai  Legume n soarele ăl mare jpeg
În tramvai. Legume-n soarele ăl mare
Problema e că roșiile din piața Decebal erau verzi înăuntrul lor.
Oameni pe stradă jpeg
Jumătate din mîncare la gunoi
Erau vremurile în care frigiderul meu arăta ca acela al unui burlac care pretinde că face cumpărături.
Tînărul locuitor de centru jpeg
Tînărul locuitor de centru
Trebuie să am grijă cu vecinii. Cei mai periculoși sînt moștenitorii și foștii securiști.
Gadara  Dilemele comunităţii jpeg
Gadara. Dilemele comunităţii
Iisus îl trimite în patria sa și la ai săi pentru a le spune cît bine i-a făcut lui Dumnezeu.
Sinodul panortodox (VI) jpeg
Libertate versus robia extremismului
Una dintre cele mai importante promisiuni ale Evangheliei este libertatea: „Dacă veți rămîne întru cuvîntul Meu, cu adevărat sînteți ucenici ai Mei. Și veți cunoaște adevărul, iar adevărul vă va face liberi.“ (Ioan 8, 30-32)
O comisie de experţi pentru şcoala românească jpeg
O comisie de experţi pentru şcoala românească
Parlamentarii români par, oriunde îi întîlnești, orice altceva decît demnitari puși să reflecteze la treburile țării și să le administreze eficient: pe scaunele din Parlament, la microfon, la televiziuni, se comportă ca o gașcă de cheflii pe terasele din Cișmigiu.
Betty Draper şi bunica mea jpeg
Betty Draper şi bunica mea
Ccînd l-a prins pe bunicul meu cu o idilă, a vrut să divorțeze, lucru nu foarte obișnuit la vremea aceea, și mai ales pentru o casnică.
Tapetul cu Martinica jpeg
Tapetul cu Martinica
Nici părinții noștri nu călătoreau prea des. În blocul de pe Aleea Rondă, ei nu se deosebeau deloc de majoritatea contemporanilor lor de la sfîrșitul comunismului.
Cum oprim depopularea ţării? jpeg
Cum oprim depopularea ţării?
Încerci ceva aici în țară și, dacă vezi că nu-ți iese, apuci calea străinătății.
A trăi înseamnă mai mult decît achiziţia unui apartament jpeg
A trăi înseamnă mai mult decît achiziţia unui apartament
Am întîlnit mult prea des întrebarea dacă „mi-am luat casă“ ca să nu conştientizez că ea constituie o preocupare de prim ordin. Moştenită şi încurajată pe filiera parentală. În cazul meu, şi nu sînt un caz izolat, părinţii mă împingeau de la spate să îmi „iau casă“.
Cu Franz Kafka despre CCR şi abuzul în serviciu jpeg
Cu Franz Kafka despre CCR şi abuzul în serviciu
Dincolo de ceea ce politicienii pot dori în interesul propriu, autorităţile de stat au îndatorirea să apere eficient interesul societăţii, aşa cum rezultă din expresia valorilor pe care le ocroteşte special fiecare capitol, iar în mod generic fiecare titlu din Codul Penal.
Cu ochii n 3,14 jpeg
Cu ochii-n 3,14
● Mă amuză o expresie dintr-un titlu pe site-ul Digi24, o ştire „pe surse“, preluată, pare-se, de la Antena 3 (deci neconfirmată oficial, nu vă agitaţi): „Premierul nu vrea să răspundă la comenzi“. Mă simt, din ce în ce mai mult, într-o distopie cu roboţi, genul de serial ieftin, la care te uiţi în continuare mai mult din inerţie. Roboţii din Westworld, însă, erau măcar charismatici. (C. Ş.)