Religia între sens şi reclamă

Publicat în Dilema Veche nr. 702 din 3-9 august 2017
Religia între sens şi reclamă jpeg

Cînd în viaţa lor se iveşte o fisură, tot mai mulţi europeni caută sprijin în credinţă. O boală gravă, tema morţii, o nenorocire, un eşec profe­sio­nal sau de cuplu, singurătatea, oricare dintre ele stîrnește nevoia de susţinere, de încurajare, de speranţă. Trezește nevoia unui sens mai amplu decît îl poate da ţesătura comună, prea familiară, lipsită de resurse tari, a lumii în care ne mişcăm în mod curent. În cartea sa despre religia în democraţie (Ieşirea din religie, Humanitas, 2006), Marcel Gauchet afirma că religia/religiile au un frumos viitor la nivelul individului. Chiar şi atunci cînd el nu trece prin cutremurul unei crize, îi oferă structuri de „viaţă bună“ (în înţeles religios ca şi în înţeles filozofic antic), o superioară ordine, un cadru pentru dezvoltarea calităţilor, a generozităţii, a umanităţii lui.

Conferinţa Episcopilor Franţei anunţa de pildă că, în 2016, de Paşti, 4124 de adulţi au fost botezaţi, cu 40% mai mulţi faţă de 2010. Fie că vin din medii atee ori s-au depărtat de instruirea creştină primită în copilărie, oamenii aceştia pun întrebări, vor să se pregătească pentru intrarea în credinţă, să cerceteze înţelesurile Scripturii. Aşteaptă să fie atraşi, convinşi de discursul religiei spre care se îndreaptă, de concepţia despre lume pe care le-o propune ea.

În urma unei cercetări de cîţiva ani, jurnalista Linda Caille (interviu în Le Monde des religions, 6.07.2017) arăta că, faţă de această aşteptare, atitudinea creştinismului „clasic“ (catolic, protestant) se deosebeşte de atitudinea multor musulmani sau evanghelici de diferite apartenenţe. Cei din urmă sînt convinşi că modul lor de credinţă e soluţia, că religia lor e cea mai bună, mai împlinitoare. Urmăresc convertirea celuilalt. Invită insul să li se alăture de îndată: „Vino la noi, ai să vezi că e genial!“, rezuma lucrurile un părinte iezuit care a urmărit tema convertirilor contemporane. Catolicii nu au, în genere, acest comportament. Sînt gata, desigur, să împărtăşească mesajul Evangheliei, să deschidă înţelegerea pentru actul lui Christos, dătător de viaţă şi de un sens care poate preschimba fiinţa. Dar o atitudine misionară prea ofensivă li se pare că ar putea friza concurenţa, chiar intoleranţa faţă de alte religii. Cînd cineva deja apartenent unei tradiţii li se adresează, e adesea sfătuit să se adîncească în propria cale: „Fii un bun musulman“, i se spune, de pildă.

Creştinismul vest-european „clasic“ se află într-un bun acord cu pluralismul societăţii tîrziu moderne. După ce catolicismul şi-a consumat opoziţia faţă de modernitate, el este acum, împreună cu protestantismul, un participant firesc, activ, îmbogăţitor la atmosfera liberală. Amîndouă sînt respectuoase, fraterne faţă de diferenţa religioasă. Asumînd întîlnirea cu celelalte religii, Biserica Catolică şi-a însuşit tema libertăţii de credinţă, de gîndire, de convingeri a persoanei. A făcut din ea, la Conciliul Vatican II, declaraţie oficială. Pe deasupra, a avut tăria să privească critic ceea ce, în lunga ei istorie, a fost fenomen de intoleranţă, de agresivitate faţă de alteritatea confesională/religioasă. În Europa de astăzi, confesiunile creştine „clasice“ au părăsit orice atitudine misionară apăsată. Oriunde sînt prezente, o fac cu generozitate, atenţie, colegialitate faţă de ceilalţi actori religioşi. Poate că, totuşi, teama de orice urmă de atitudine ofensivă le diminuează iradierea propriu-zis spirituală în societatea mare. Mesajul christic e rostit/asumat în comunităţile de credinţă. Dar vibraţia lui nu mai constituie materia unui interes larg. Noroc că ultimii trei Papi sînt, fiecare, figuri excepţionale. Prin ei, alături de alte figuri creatoare ale credinţei, creştinismul „clasic“ continuă să interpeleze public omul occidental. Mai ales de cînd terorismul de justificare musulmană însîngerează Orientul Apropiat şi Europa. Vocile creştine cheamă la fraternitate împotriva urii, se întîlnesc în eforturile lor cu musulmanii moderaţi şi cu laicitatea ospitalieră faţă de religie, contribuie la apărarea Europei de un pluralism conflictual.

Cei care, printre musulmani şi evanghelici, sînt aprigi în intenţia lor de convertire nu au sensibilitate faţă de pluralism. Socialmente, comportamentul lor poate fi totuşi justificat de un drept democratic, anume libertatea de convingeri şi de a le da acestora expresie publică.

Dar din punct de vedere spiritual cum arată cele două atitudini? Asta, indiferent care ar fi reprezentanţii lor. A fi convins că numai credinţa ta – sau mai bine zis modul tău de credinţă – sînt adevărate, sînt împlinitoare nu dovedeşte oare o anumită îngustime de spirit? Nu pune spiritualul la un nivel prea la îndemînă, prea particular? Nu reduce universalul divin la un set – limitativ – de practici, de declaraţii dogmatice simplificate, pînă la urmă la lozinci de autopromovoare? Oricît de bine inten­ţio­nat, impulsul de a-l „aduce“ pe celălalt la credinţa ta nu-l ia întrucîtva pe Dumnezeu în arendă? Nu i se substituie?

Din vasta, inventiva, îmbelşugata geografie religioasă pe care Dumnezeu a întins-o asupra lumii, „convertitorii“ nu se văd decît pe ei înşişi şi modul lor de credinţă. Ţintesc la propria lor universalitate, o universalitate de extensiune: cantitativă, numerică. Nu-i interesează universalitatea de comprehensiune, cea care – fidelă propriei tradiţii, înrădăcinată în ea – sesizează că Dumnezeu s-a rostit pe sine şi în alte căi spirituale. Universalitatea de comprehensiune încearcă să cuprindă cu înţelegerea aceste căi, să sesizeze consonanţele, convergenţele lor cu universalul Logosului întrupat. Nu e vorba aici despre convertire, ci despre colegialitate.

Tocmai fiindcă e înrădăcinat în Christos, tocmai fiindcă e orientat spre adevărul Lui universal, creştinismul „clasic“ e sensibil astăzi la ceea ce un gînditor al dialogului religiilor, P. Jacques Dupuis, numea „diversitatea supraabundentă a manifestării de sine a lui Dumnezeu“. Pe această sensibilitate spirituală se bazează dialogurile interreligioase, chiar dacă ele cunosc momente de elan şi momente de oboseală. E o deschidere pentru care Biserica Ortodoxă Română a pledat la Sinodul panortodox din Creta.

Pe de altă parte, a „presa“ o persoană spre convertire, a o asalta lăudînd avantajele unui mod de credinţă nu înseamnă oare a-i ştirbi întrucîtva insului spaţiul de libertate, de reflecţie, de maturizare a opţiunii lui? Dumnezeu nu procedează aşa. Parabola talanţilor (Matei 25, 14-30) vorbeşte despre un stăpîn care şi-a încredinţat avuţia cîtorva slujitori şi a plecat departe. O seamă de interpretări dau acestei plecări înţelesul de retragere a divinului pentru a lăsa loc conştiinţei, muncii interioare, limpezirii de sine. Ţi se dă mesajul în densitatea lui spirituală, dar îţi rămîne să l primeşti liber, lucid, cooperant, nu sedus de „promovarea“ unor prea rapide beneficii.

Creştinismul „clasic“ acceptă pluralismul societăţilor noastre. Poate că ceea ce, în Răsărit ca şi în Apus, are el de exprimat cu mai multă energie, creativitate, iradiere e densitatea spirituală a mesajului său. În măsura în care religiile insistă pe lumina Sursei lor, pusă asupra lumii, colegialitatea lor poate prospera. 

Anca Manolescu este cercetător în domeniul antropologiei religioase. Cea mai recentă carte publicată e Modelul Antim, modelul Păltiniş. Cercuri de studiu şi prietenie spirituală, Humanitas, 2015.

featured image (4) jpg
Cine a fost Loki în mitologia nordică?
Loki este unul dintre cei mai cunoscuți zei din mitologia nordică. Este considerat un zeu al focului și al magiei și poate lua diverse forme, atât umane cât și animale.
Halate si prosoape de baie jpg
Cadouri pentru evenimente: prosoape de baie și seturi de halate matrimoniale
Odată cu creșterea temperaturilor, tot mai multe evenimente sunt organizate de către persoanele apropiate.
Cum ne pregătim pentru Paște jpg
Cum ne pregătim pentru Paște
Masa de Paște este un moment special în care familia și prietenii se adună pentru a sărbători și a petrece timp împreună.
credite jpg
Ce putem face atunci când avem nevoie de un credit rapid?
Dacă te confrunți cu diferite situații financiare urgente, care nu pot fi amânate, trebuie să știi că sunt mai multe modalități prin care poți lua credite rapide.
Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).

Adevarul.ro

image
Femeia moartă în accidentul de tir de la Galați era mama multiplei campioane olimpice Gina Gogean. Sora sportivei este în stare gravă
Mama campioanei Gina Gogean a murit, iar sora este în stare gravă, în urma unui accident de circulație.
image
Cum au schimbat normele la locul de muncă tinerii din Generația Z. Mesajele primite de la angajați de proprietara unei firme
Patroana a împărtășit trei texte pe care le-a primit de la angajatul ei din generația Z, iar concluziile ei sunt de luat în seamă.
image
Alimentul care îți schimbă fizionomia: de ce apar erupții cutanate, roșeață și umflături
Aspectul general al pielii poate fi îmbunătățit dacă reducem consumul unui aliment, spun nutriționiștii.

HIstoria.ro

image
Atacul lui Cuza asupra masoneriei bucureștene
Modernizarea țării, pe care toți românii o doreau, dar care avea reprezentări diferite de la un grup social la altul, a generat tensiuni în tânărul stat. Programul de reforme al lui Cuza a început să fie contestat.
image
Răpirea lui Mussolini
În vara anului 1943, dictatorul italian Benito Mussolini (mai cunoscut și sub apelativul  pe care acesta și l-a ales – „Il Duce” – „Conducătorul”), aflat la putere de peste 20 de ani, se confrunta cu serioase probleme.
image
Cadoul de nuntă primit de Zoia Ceaușescu de la părinți
Fabricat în Franța, la o comandă specială a familiei Ceaușescu în anul 1983, automobilul Fuego GTS a fost facturat de către Renault (Service des Ventas Speciales Exportation) pe numele Ceaușescu Elena Zoia, unul dintre copiii familiei prezidențiale, care l-a primit cadou de nuntă de la părinți.