O comisie de experţi pentru şcoala românească

Publicat în Dilema Veche nr. 699 din 13-19 iulie 2017
O comisie de experţi pentru şcoala românească jpeg

Ştim cu toții cum arată Parlamentul României: cu excepția cîtorva personaje rezonabile, plauzibile, cît de cît potrivite cu statutul de deputat sau senator, parlamentarii români par, oriunde îi întîlnești, orice altceva decît demnitari puși să reflecteze la treburile țării și să le administreze eficient: pe scaunele din Parlament, la microfon, la televiziuni, se comportă ca o gașcă de cheflii pe terasele din Cișmigiu. Mai un caft, mai o sudalmă, mai o ocheadă, mai o indignare, mai un monolog toxic și inutil. Nimic care să îți sugereze, să îți dea un semn cît de mic că, atunci cînd domnii cu pricina au fost puși să ocupe fotolii de parlamentari, a existat un minim criteriu de competență.

Am mai scris despre vechile comisii de învățămînt din Senat și Camera Deputaților. Între timp, s-a schimbat configurația Parlamentului, așa că n-ar fi rău să vedem pe cine ne bazăm acum: cine stă cu sufletul la gură și nu doarme noaptea din pricina stării educației. Iată, deci, cîteva rapide portrete de parlamentari care au grijă de școala românească.

Mario Ovidiu Oprea, din 1989 și pînă în 1995, a fost inginer. Apoi, nouă ani, a fost director la o firmă de brokeraj din Craiova. Din 2004 a intrat în Parlament, ca senator. Pînă în prezent a făcut parte din comisiile pentru apărare, cea juridică și cea pentru afaceri europene. E clar. Știe. E pregătit să mediteze la problemele învățămîntului, ale educației, ale dascălilor etc.

Adrian Todor, deputat. Din 1997 pînă în 2000 a fost sportiv, secția tir. Apoi, din 2003 pînă în 2015 a fost administrator de baze sportive și de firme de panificație. Citez din CV-ul domniei-sale, la capitolul „competențe și aptitudini sociale“: „capacitate de adaptare la medii multiculturale, obținut (sic!) prin călătorii și prin șederea în străinătate pe parcursul mai multor ani; capacitate de comunicare foarte bună obținută în urma experienței de muncă în domeniul sportiv“ (toată lumea știe că, la tir, ochești și vorbești, asta faci toată ziua).

Szabó Ödön, deputat. A fost zece ani profesor, apoi, în 2000, a fost muzeograf și consilier județean. A urmat o perioadă mare în care pur și simplu a reflectat la viitorul profesional, fiindcă abia în 2012 apare următoarea angajare. Acum este vicepreședinte al comisiei pentru învățămînt.

Vasile Cîtea, deputat. Înainte de a fi membru în Parlament a fost un an director adjunct la o firma de salubrizare, doi ani a lucrat în Ministerul Turismului şi Sportului, apoi din nou director al unor firme de securitate și IT. A fost și boxer.

Cristinel Romanescu, deputat. Președinte al Federației europene de tenis de masă. A fost asociat, timp de zece ani, la o firmă de „hoteluri și alte facilități de cazare similare“. Multiplu campion la tenis de masă și antrenor.

Biro Zsolt-Istvan, deputat. A fost profesor, patru ani, apoi redactor la radio. Din 2012 este președintele Partidului Civic Maghiar. Atît.

Lavinia Corina Abu Amra, deputat. A fost consilier la două firme din Tîrgu Mureș și la o universitate particulară din București, apoi purtător de cuvînt al unui spital, director de resurse umane al unui institut de urgență pentru boli cardiovasculare şi din nou consilier pentru resurse umane la o firmă de sondare a opiniei publice.

Mai sînt mulți ca ei. De fapt, îmi pot imagina că mai toate comisiile permanente din Parlament sînt pline de neaveniți, de CV uri vide, bune de impresionat vecinii și mătușile. Dar cine știe? Speranța moare ultima. Din păcate, agonizează îndelung… 

Maria Iordănescu este psiholog.

Foto: Liviu Pop, ministrul Educaţiei, adevarul.ro

featured image (4) jpg
Cine a fost Loki în mitologia nordică?
Loki este unul dintre cei mai cunoscuți zei din mitologia nordică. Este considerat un zeu al focului și al magiei și poate lua diverse forme, atât umane cât și animale.
Halate si prosoape de baie jpg
Cadouri pentru evenimente: prosoape de baie și seturi de halate matrimoniale
Odată cu creșterea temperaturilor, tot mai multe evenimente sunt organizate de către persoanele apropiate.
Cum ne pregătim pentru Paște jpg
Cum ne pregătim pentru Paște
Masa de Paște este un moment special în care familia și prietenii se adună pentru a sărbători și a petrece timp împreună.
credite jpg
Ce putem face atunci când avem nevoie de un credit rapid?
Dacă te confrunți cu diferite situații financiare urgente, care nu pot fi amânate, trebuie să știi că sunt mai multe modalități prin care poți lua credite rapide.
Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).

Adevarul.ro

image
Un oraș din România se află în topul celor mai ieftine orașe din Europa de vizitat în 2024. Pe ce poziție s-a clasat
De la Lisabona până în capitala Lituaniei, în urma unei analize făcută de specialiștii englezi, a reieșit o listă cu cele mai accesibile orașe europene pentru turism de weekend, printre care se află și unul din România.
image
Păţania de groază a unor nemți. Au rămas suspendaţi cu autorulota deasupra unei prăpăstii. „Dacă făceau asta românii în Germania...“
Salvamontiştii din Neamţ, care acţionează în zona masivului Ceahlău, au dat detalii despre o misiune care i-a avut în prim-plan pe membrii unei familii germane.
image
Turist speriat de prețurile din centrul unui mare oraș din România: „E prea mult“
Restaurantele, terasele și barurile reprezintă, fără îndoială, puncte importante de atracție pentru foarte mulți turiști. Cu toate acestea, mulți dintre ei se lovesc de prețurile piperate din marile orașe ale României.

HIstoria.ro

image
Atacul lui Cuza asupra masoneriei bucureștene
Modernizarea țării, pe care toți românii o doreau, dar care avea reprezentări diferite de la un grup social la altul, a generat tensiuni în tânărul stat. Programul de reforme al lui Cuza a început să fie contestat.
image
Răpirea lui Mussolini
În vara anului 1943, dictatorul italian Benito Mussolini (mai cunoscut și sub apelativul  pe care acesta și l-a ales – „Il Duce” – „Conducătorul”), aflat la putere de peste 20 de ani, se confrunta cu serioase probleme.
image
Cadoul de nuntă primit de Zoia Ceaușescu de la părinți
Fabricat în Franța, la o comandă specială a familiei Ceaușescu în anul 1983, automobilul Fuego GTS a fost facturat de către Renault (Service des Ventas Speciales Exportation) pe numele Ceaușescu Elena Zoia, unul dintre copiii familiei prezidențiale, care l-a primit cadou de nuntă de la părinți.