Formula (ne)fericirii, à la Don

Publicat în Dilema Veche nr. 701 din 27 iulie – 2 august 2017
Formula (ne)fericirii, à la Don jpeg

Don Draper (Jon Hamm), din Mad Men, cum spuneam în articolul precedent, pare a se schimba radical atunci cînd se îndrăgostește de a doua soție, Megan Draper (Jessica Pare). La început, cînd e îndrăgostit, cînd i se pare că a văzut în Megan altceva decît la toate celelalte femei cu care a avut de-a face – căldură, altruism și dedicație, pe lîngă drăgălășenie și delicatețe –, are privirea umedă și aerul de cățel plouat de care spuneam.

Îndrăgostirea, pe chipul unui dur precum Don, se vede mai mult fizic decît alt­fel. Îl schimbă într-un mod pe undeva demn de milă, înduioșător: nu vedem pe fața lui iluminarea despre care tot auzim și citim că apare pe chipul îndrăgostiților. Ci umezirea asta, care apare mai curînd ca o slăbiciune, ca o decădere fizică. Don se hotărăște s-o ceară de nevastă pe Megan atunci cînd vede că ea se-nțelege cu co­piii lui. Ca să zic așa, trece proba de foc, cea a maternității potențiale, chiar de împrumut. Și urmează o perioadă pare-se idilică pentru Don, probabil și pentru Megan, în care ea se împarte între rolul de secretară, apoi de copywriter, la agenție, și cel de soție cvasitradițională care, printre altele, decorează case și gătește.

În toată această perioadă, Don continuă să joace cu ochi umezi și privirea pierdută. Continuă să fie fericit în modul ăla între duios și entuziast, ușor sărit de pe șine. Ce se întîmplă la agenție nu-l prea mai interesează, o ia adeseori pe Megan și fuge cu ea în lume, îi place să fie cu ea, împărtășește cu ea. Incredibil totul, pentru Don pe care-l știam. Megan, cel puțin la început, pare de treabă, o frumoasă cu suflet cald, ce poate fi mai extraordinar de atît?

Totul e minunat pînă în momentul în care aceeași Megan, la o readucere aminte din partea antipaticului ei tată, se hotărăște să se întoarcă la cariera ei actoricească ratată, abandonată pe parcurs. Aici, brusc sau treptat, toate se prăbușesc, Don se prăbușește. Începe iar să mintă, să se prefacă, se preface fericit, ca să nu strice relația, cînd e, de fapt, din ce în ce mai nefericit. Megan e naivă și nu observă mai nimic, conectată fiind doar la visul ei pseudo-hollywoodian. Don o iubise pe Betty în varianta lui de bărbat absolut al anilor ’50, și pe Megan în cea a anilor ’60 spre ’70, un pic mai democratic. Fusese de acord ca ea să lucreze, dar în felul lui, cumva mereu la dispoziția lui, și cu el. Nu fusese, de fapt, niciodată de acord cu cariera ei.

Iubitele lui Don, mai toate aproximativ pe același calapod, șatene și cu chipuri oarecum neregulate, avînd un fel de vino-ncoace fără să fie în totalitate frumoase (precum nevestele), sînt, în schimb, femei mai libere pentru epocile respective și reprezentante ale unor moduri de viață mai puțin convenționale. Cea din­tîi, Midge (Rosemarie DeWitt), al unuia hippie și creativ. Din cînd în cînd, îl ia pe Don cel veșnic la costum în lumea ei rebelă și-l face, contre cœur, să ia parte împreună cu ea la tot soiul de experiențe. Următoarea, Rachel Menken (Maggie ­Siff), patroana unui mare magazin și clienta lui Don, vrea totul, pînă la capăt, cu arme și bagaje. Bobbie Barrett (Melinda Mc Graw) e femeia de lume, necugetată și care duce lucrurile la extrem fără să-și dea seama. Miss Bishop (Darby Stanchfield), învățătoarea lui Sally, e o working woman culturală și avangardistă. Sylvia Rosen (Linda Cardellini) – vecina casnică, pătimașă și pragmatică.

Din păcate, în afară de momentele fericite din cele două căsnicii și, desigur, de momentele fericite și pasionale cu iubitele lui, Don pare cu adevărat fericit doar cu Anna Draper (Melinda Page Hamilton). Anna este soția celui căruia Don i-a preluat identitatea, care nu a fost niciodată iubita lui, dar cu care pare să-și fi găsit locul. Singura care pare să-l cunoască și să-l înțeleagă pînă la capăt. De altfel, pînă la sfîrșitul serialului, Don nu reușește să se oprească în vreo relație. Nu rămîne cu nici una din nevestele sale și nici cu vreuna din iubite. Chiar și Anna dispare, fizic, moare. Ajungi să-l urmărești avid, chiar febril, pe Don, de la un punct căutînd, alături de el, desigur, în varianta Mad Men, formula fericirii. Sau măcar soluția supraviețuirii.

Îl vedem tot mai desfigurat, bînd tot mai mult și tot mai neinteresat de viața profesională. Cea care, pînă la un punct, părea adevărata lui viață, identitatea lui. Mereu pe cale de a fi dat afară, făcîndu-se de rîs în diverse situații. Tot mai puțin impecabil. Trăim parcă (cel puțin eu, una), alături de el, decăderea și căderea în derizoriu a unor valori ce păreau neprețuite. Neîndemînatica adaptare la schimbare (Don la costum în mijlocul intemperiilor și vîrtejurilor de toate felurile e simbolic, în acest sens). Pentru ca, în finalul serialului, să ni se ofere o soluție surprinzătoare, care încă m-a pus pe gînduri: Don refugiindu-se într-o loc de retragere și descoperire spirituală. Lepădînd costumul și, în cele din urmă, părînd dornic să încerce și așa ceva.

Cum ne pregătim pentru Paște jpg
Cum ne pregătim pentru Paște
Masa de Paște este un moment special în care familia și prietenii se adună pentru a sărbători și a petrece timp împreună.
credite jpg
Ce putem face atunci când avem nevoie de un credit rapid?
Dacă te confrunți cu diferite situații financiare urgente, care nu pot fi amânate, trebuie să știi că sunt mai multe modalități prin care poți lua credite rapide.
Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)

Adevarul.ro

image
Premieră pentru cercetători: un urangutan, observat folosind plante medicinale pe o rană deschisă
Nivelurile ridicate de inteligență ale urangutanilor au fost recunoscute de multă vreme, parțial datorită abilităților lor practice, cum ar fi folosirea instrumentelor pentru a sparge nuci și a căuta insecte.
image
Ilinca Tomoroveanu, amintiri din turnee: „Aveam impresia că, dacă aș fi trăit cu 100 de ani în urmă, ne-ar fi dus cu trăsura până la hotel“ VIDEO
Ilinca Tomoroveanu, o prezență distinsă a scenei românești, a murit în urmă cu cinci ani, la 2 mai 2019, dar moștenirea sa este neprețuită.
image
Caz revoltător în Parcul Natural Apuseni. Polonezi prinşi cu 22 de maşini într-un raliu off-road clandestin FOTO
Un grup de polonezi, îmbarcaţi în 22 de maşini de teren, au fost opriţi de rangerii Parcului Natural Apuseni. Polonezii veniseră pentru un raliu în munţi, dar au fost nevoiţi să renunţe, alegându-se şi cu amenzi de 50.000 lei

HIstoria.ro

image
Judecarea şi condamnarea lui Iisus - reevaluare judiciară
Una dintre cele mai mari religii ale lumii, cu vocaţie universală, Creştinismul, nu s-ar fi născut dacă nu ar fi avut loc procesul judiciar soldat cu condamnarea la moarte şi crucificarea fondatorului său, Iisus din Nazaret (cca 6 î.e.n. - cel mai probabil 30 e.n.). Pentru a i se înţelege pe deplin semnificaţiile şi a-i surprinde rolul biblic conferit, este nevoie de plasarea lui în ansamblul evenimentelor legate de existenţa Mântuitorului.
image
Carol I, fotografiat în timpul Războiului de Independență
Fotografia este interesantă din mai multe puncte de vedere: este una dintre rarele apariții ale domnitorului Carol I, într-o postură mai degajată.
image
Cuza, în umbra masoneriei?
După 1990, multe dintre subiectele considerate tabu în epoca anterioară au început să fie discutate în societatea românească și, foarte des, în registrul senzaționalului.