Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 700 din 20-26 iulie 2017
Cu ochii n 3,14 jpeg

ÎȚI SPUN, AM VĂZUT
CEL MAI FRUMOS LUCRU
ÎN TOATĂ SPLENDOAREA SA 

● Doi puști de 12-13 ani, în fața blocului, discută de­spre fete. Unul îi dă sfaturi celuilalt: „Îți spun sigur, din experiența mea…“ Ce n-aș da să am și eu siguranța lui cînd vine vorba de domeniul amoros. (C. Ș.)

● SMS: „Am văzut cel mai frumos lucru din viața mea și vreau să vă împărtășesc… poate vă bucurați și voi. Am fost la bazin spre seară. Nu numai că soarele bătea minunat în apă, dar mai era și un grupuleț de cinci băieți… unul avea un handicap iar ceilalți patru încercau să-l învețe să înoate… era minunat cum încercau! Atîtea vorbe blînde, vesele și calde nu am auzit în viața mea. Mă bucur atît de tare că mi-a fost dat să văd atîta blîndețe… mă bucur atît de mult de ce am văzut, încît am simțit nevoia să vă împărtășesc… (ss.) Umi grafician“. Speranța renaște prima. (R. M.)

● La ieșirea din Craiova, în zona industrială, poți admira, în toată splendoarea sa, o clădire nouă, albă și kitsch: „White House – centru de evenimente“. Aveam eu o bănuială că Donald Trump e, de fapt, oltean. (A. P.)

CA SĂ TRANSFORME
PĂDURILE ÎN PARADIS,
UN POPOR AR TREBUI SĂ FIE BIBLIC 

● O reclamă, în metrou, mă întreabă dacă mă simt indispusă și tristă, după care vine cu soluția: privește viața cu drag! Așa că am început să mă uit în jurul meu, cu drag. Aglomerație, nervi, zăpușeală. Mi-am dat seama că îmi lipsea ceva esențial: complexul de vitamine necesar ca să transforme toate astea în paradis. (S. G.)

● Kalimantan, cunoscută şi ca Borneo, este a treia insulă ca mărime de pe planetă şi este un dezastru. Mineritul a distrus dealurile, rîurile sînt poluate, iar animalele din pădurile tropicale defrişate sînt abuzate şi ucise pe capete. Spre exemplu, femelele de urangutan sînt capturate, tunse de blană şi rase pînă la piele pentru a fi vîndute pentru sex minerilor şi tăietorilor de lemne. Aici s-a ajuns: la sclavagismul sexual animal în pauza de masă a omului distrugător de ecosistem! (M. C.)

● De la Știrile PRO TV am aflat despre apariția unui nou produs răcoritor destinat consumatorilor estivali: înghețata cu gust de colivă. O consumatoare care tocmai gustase produsul (și părea să fi ajuns în preajma extazului) și-a dat cu părerea: „Sîntem un popor al cărui desert preferat este coliva“. Mi se pare o generalizare pripită. Eu, de pildă, prefer trufele, au un conținut mai redus de țărînă ușoară. (D. S.)

● Ce pedeapsă primeşti pentru delapidarea sumei de 114 milioane de euro? Dacă eşti Radu Mazăre, 4 ani cu suspendare. Dacă s-a creat acest precedent, poate că acesta ar trebui să fie pragul furtului naţional! (M. C.)

● „Toate manualele de biologie din ţara noastră sînt fundamentate pe concepţia evoluţionistă, care exclude ideea creaţiei realizate de Dumnezeu. La orele de religie însă, aflaţi că fiinţele şi fenomenele biologice sînt create de Dumnezeu, sursa de inspiraţie pentru aceste adevăruri fiind Cuvîntul lui Dumnezeu, Biblia. În acest caz este vorba de creaţionism biblic. Prezentul manual apelează la interpretarea creaţionist-ştiinţifică, în care constatările ştiinţifice constituie temeiul unor observaţii şi deducţii logice creaţioniste.“ Am citat din argumentul Manualului de Biologie cu elemente creaţioniste, creat de Marian Popa şi Sabin Burcă pentru clasa a IX-a din liceele teologice, manual apărut la Editura Universităţii „Emanuel“ din Oradea, avizat şi aprobat de Ministerul Educaţiei şi Cercetării. Mă bucur să constat că cercetarea avizează şi aprobă cuvîntul lui Dumnezeu. Poate că ar trebui schimbată şi o denumire: Catedrala Cercetării Mîntuirii Neamului Creat! (M. C.

NU VĂ SUPĂRAȚI,
AVEȚI CRATERE CREAȚIONISTE?

● La magazinul cu articole de pescuit, o întreb pe vînzătoare: „Nu vă supărați, aveți viermi?“ „Sigur că da! 50 de bani lingurița. De care doriți, albi sau roșii?“  (A. D.)

● „Halep nu e decît o fată. Ploaia e băiat pentru că e cu tunete. Soarele e băiat pentru că e cu fulgere. La fel și lumina. Numai Luna e fată, că e cu cratere.“ (Sebastian, un băiețel tare simpatic, undeva la Cristian) (A. M. S.)

● La Editura Universităţii „Emanuel“ din Oradea a apărut un manual de Biologie cu elemente creaţioniste (pentru clasa a IX-a). Manualul e avizat de Ministerul Educaţiei şi Cercetării. Aştept, cu mare nerăbdare, un manual de Geografie geocentrist. (M. M.)

Foto: A. Vrana

Cum ne pregătim pentru Paște jpg
Cum ne pregătim pentru Paște
Masa de Paște este un moment special în care familia și prietenii se adună pentru a sărbători și a petrece timp împreună.
credite jpg
Ce putem face atunci când avem nevoie de un credit rapid?
Dacă te confrunți cu diferite situații financiare urgente, care nu pot fi amânate, trebuie să știi că sunt mai multe modalități prin care poți lua credite rapide.
Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)

Adevarul.ro

image
Alimente sățioase și care nu îți pun în primejdie silueta. Medic: „Fericiți și cu burta plină…chiar se poate!”
Medicul nutriționist Mihaela Bilic a dezvăluit duminică, 19 mai, într-o postare publicată pe Facebook, care sunt alimentele care te mențin sătul pentru mai mult timp și cu puține calorii.
image
Ce taxe turistice se percep în marile orașe din Europa. Atena bate recordurile
Un număr tot mai mare de orașe din Europa impun sau măresc costul taxelor turistice pentru vizitatori, la un nivel mai mare decât cele propuse în toamna anului trecut.
image
Cum a fost convinsă o tânără să renunțe la școală și la familie pentru a se prostitua. „Era o mașină de făcut bani”
O tânără din comuna Bâlteni, județul Gorj, a trăit un adevărat coșmar timp de doi ani de zile alături de un tânăr de care s-a îndrăgostit

HIstoria.ro

image
Unde e corectitudinea presei românești din anii celui de-al Doilea Război Mondial?!
Februarie 1941. România generalului Antonescu aparține Axei. Germania, noul nostru partener strategic, e în război cu Anglia. Presa vremii respective urmărește îndeaproape mersul Războiului.
image
Când a devenit Sicilia romano-catolică?
Mai mult de 13 civilizații și-au pus amprenta asupra Siciliei din momentul apariției primilor locuitori pe insulă, acum mai bine de 10.000 de ani, dar normanzii și-au tăiat partea leului.
image
Amânarea unui sfârșit inevitabil
„Născut prin violenţă, fascismul italian era destinat să piară prin violenţă, luându-și căpetenia cu sine“, spune istoricul Maurizio Serra, autorul volumului Misterul Mussolini: omul, provocările, eşecul, o biografie a dictatorului italian salutată de critici și intrată în topul celor mai bune cărţi