Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 701 din 27 iulie – 2 august 2017
Cu ochii n 3,14 jpeg

UN PIC PESTE 1%
DIN OGRADA NOASTRĂ
(DE FAPT, 21,12% DIN SITUAȚIE)
RĂMÎNE ÎNTRE CER ȘI PĂMÎNT,
UNDE PAUZA A PRODUS
DOAR AUTOMATIZĂRI 

● Doar un pic peste 1% din fondul lexical al limbii române provine din maghiară. Printre cuvintele importate de la unguri: „bai“ și „a bănui“. Păi, în cazul ăsta nu e de mirare că Soros… (M. M.)

● În Rabbit Hash, Kentucky, un cîine pitbull a fost reales, pentru a patra oară, primar al orăşelului. Ui­tîn­du-mă în ograda noastră, mă gîndesc că, la următoarele alegeri, un contracandidat ar putea folosi cu succes sloganul „Încearcă şi cu o pisică.“ (C. Ş.)

● La recentul examen de titularizare în învăţămînt, 54,27% din potenţialii profesori nu au obţinut nota minimă de admitere, care e 7. De fapt, 21,12% din candidaţi nu au luat nici măcar nota 5. În lumina acestor cifre, faptul că Bac-ul este trecut doar de jumătate dintre elevi pare un miracol. (M. C.)

● Acum cîteva seri m-am bucurat cînd am auzit niște greieri care cîntau pe terasă. La întrebarea din Alice, adaptată la situație: „Pisicile mănîncă greieri sau greierii mănîncă pisici?“, răspunsul a venit, de data asta, rapid și neechivoc. S-a făcut iar liniște și pisica pare mulțumită. (A. M. S.)

● Un grup de adolescenți traversează pasajul de la Unirii. „Poți să fii și un mort relaxat. Eu, dacă-mi propun acum să fiu mort, sînt mort“, declară unul dintre ei. Apoi o iau toți la fugă, „hai, băga-mi-aș, hai mai repede, că pierdem metroul.“ Relaxarea rămîne, se pare, pentru altă viață. (C. Ș.)

● În luna octombrie va avea loc un concert de muzică populară la Sala Palatului, intitulat „Între cer şi pămînt“, cu Maria Ciobanu, Sofia Vicoveanca, Dumitru Fărcaş şi Ion Paladi. Aceştia sînt însă invitaţii, ­căci rapsodul protagonist este Cristian Pomohaci, preotul pedofil. (M. C.)

● „Chirurgul“ ortoped Gheorghe Burnei a făcut o cerere umilă la Spitalul „Marie Curie“ să fie reangajat pe motiv că nu mai are cu ce-şi duce existenţa: „Puteam să mă duc în sistemul privat sau în străinătate, dar n-am făcut-o. Acum m-am trezit cu o avalanşă de procese. Nu am mai ţinut cursuri pentru studenţi, n-am găsit un loc unde să-mi desfăşor activitatea.“ Bănuit că ar fi făcut experimente pe copii folosind dispozitive fanteziste neomologate şi oase de vită păstrate în frigider (experimente pe care a încasat şpăgi de pînă la 1350 de euro – 15 plîngeri de mită au fost înregistrate la Parchet pe numele lui), Gheorghe Burnei ar putea face o cerere să fie trimis undeva în timp, poate într-un spital nazist. (M. C.)

● În pauza unei emisiuni cu două doamne certărețe, pe ecran apare teaser-ul: „Continuarea îți va rupe inima în bucăți, în exclusivitate la Antena 1“.  Cum mi-e tare dragă inima mea, am schimbat postul. (S. G.)

● Condamnat la zece ani de închisoare în dosarul privatizării frauduloase a ICA (prejudiciul a fost de 60 de milioane de euro, din care s-a recuperat o sumă ridicolă), Dan Voiculescu a fost eliberat condiţionat datorită faptului că, în mai puţin de trei ani de închisoare, a produs nu mai puţin de 11 cărţi ştiinţifice. Voiculescu, varanul renascentist! (M. C.)

● Animalele își au locurile lor și la mare: în Olimp, spre Costinești, o bucată mare de plajă pare că aparține doar  pescărușilor. Și unei specii de rațe negre, mai rare. (I. P.)

● Un anunț la mica publicitate zice așa: „Lăcătuși mecanici, sudori tig/mig-mag, electricieni, dulapuri electrice automatizări. Companie daneză producătoare de instalații termice angajează în București.“ Probabil că sudorii știu ei ce e aia tig/mig-mag. Cît despre dulapurile electrice, nu putem decît să ne întrebăm dacă și ele primesc salariu. (A. M.

iaro jpg jpeg

Foto: Iaromira Popovici

DUPĂ NEVĂZĂTORI, NEVĂZĂTOARE

● După ’89 a fost episodul rebotezării străzilor, în memoria eroilor proaspăt-încheiatei revoluții, dar și spre reabilitarea istoriei celei adevărate. Așadar, Bdul 1 Mai a devenit Bdul Gheorghe Mihalache. Dar, și-au zis edilii, „1 Mai“ trebuie să existe. Drept care, Bdul Compozitorilor din Drumul Taberei a devenit peste noapte Bdul 1 Mai. Nu însă și piața omonimă. Ea a rămas pe locul ei, în bulevardul neomonim, rebotezat Gheorghe Mihalache. Anii au trecut, metroul nu s-a făcut, dar se vorbește la nivel de Primăria Capitalei de „zona 1 Mai“ și de tronsonul de metrou aferent. Așa se face că locuitorii din Drumul Taberei, afiliați ei înșiși la o zonă de metrou, speră că despre ei ar fi vorba. Bag mîna-n foc că nu la asta se gîndește onor Primăria Capitalei cînd se referă la „zona 1 Mai“. S-ar impune un test pe minime cunoștințe toponimice pentru edilii noștri. Ca să revină cu picioarele pe pămînt cînd își dau cu părerea la TV. Care părere oricum nu mai contează. (R. M.)

● În Bucureşti se întîmplă lucruri frumoase. De pildă, cu semafoarele pietonale de la Lujerului. Le-au instalat în decembrie, anul trecut, exact înainte de alegeri, alături de o placă pe care scrie mare „Pietoni pentru traversare apăsați butonul și așteptați culoarea verde“. Civilizat, nu? Atîta doar că butonul nu există – aparatul instalat e, de fapt, unul pentru nevăzători și nu face nimic altceva decît să bipăie diferit, în funcție de culoarea semaforului. În primele săptămîni din decembrie, firește, toți oamenii apăsau, nerăbdători, pe „buton“, unii și de mai multe ori, nervoși că „nu merge“, pînă cînd s-au resemnat să aștepte pur și simplu pe trotuar, la fel ca înainte. Doar din cînd în cînd mai apare cîte-un fraier care nu locuiește în cartier și apasă butonul, cu speranța că se vor mișca lucrurile. (C. Ș.)

● Două femei vîrstnice merg încet pe stradă. Una dintre ele (care e mai în vîrstă și pare să fie mama celei de-a doua) merge cu pași mărunți și nesiguri, ținîn­du-se de brațul însoțitoarei. E nevăzătoare și poartă o pereche de ochelari enormi cu lentile tricolore: fiecare ochi, dacă nu i-ar lipsi văzul, ar vedea lumea în roșu, galben și albastru. Cîteodată, dragostea de pa­trie e oarbă. (D. S.)

Foto: E. Farkas

featured image (4) jpg
Cine a fost Loki în mitologia nordică?
Loki este unul dintre cei mai cunoscuți zei din mitologia nordică. Este considerat un zeu al focului și al magiei și poate lua diverse forme, atât umane cât și animale.
Halate si prosoape de baie jpg
Cadouri pentru evenimente: prosoape de baie și seturi de halate matrimoniale
Odată cu creșterea temperaturilor, tot mai multe evenimente sunt organizate de către persoanele apropiate.
Cum ne pregătim pentru Paște jpg
Cum ne pregătim pentru Paște
Masa de Paște este un moment special în care familia și prietenii se adună pentru a sărbători și a petrece timp împreună.
credite jpg
Ce putem face atunci când avem nevoie de un credit rapid?
Dacă te confrunți cu diferite situații financiare urgente, care nu pot fi amânate, trebuie să știi că sunt mai multe modalități prin care poți lua credite rapide.
Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).

Adevarul.ro

image
Umbra lui Putin în România. Un cunoscut expert în securitate explică de ce am devenit o țintă pentru spionajul rusesc
Rusia a pornit un veritabil război hibrid împotriva NATO, iar România e una dintre ținte. Analistul Hari Bucur Marcu a explicat motivele pentru care serviciile ruse sunt hiperactive în zonă și de ce România reprezintă o țintă importantă pentru spionii Kremlinului.
image
Mulți voluntari străini au crezut că sunt pregătiți să lupte în Ucraina, dar s-au înșelat, spune un veteran american
Unii voluntari occidentali care s-au alăturat războiului din Ucraina au fost uciși după ce s-au înrolat presupunând eronat că lupta va fi ușoară, a declarat pentru Business Insider un veteran american care a luptat în Ucraina de la începutul invaziei și până în decembrie.
image
„Copiii spun lucruri trăznite“, momente de colecție: Nu s-a oprit din râs toată emisiunea VIDEO
Virgul Ianțu s-a amuzat copios alături de fiecare copil care a spus un lucru amuzant în cadrul show-lui de televiziune.

HIstoria.ro

image
Răpirea lui Mussolini
În vara anului 1943, dictatorul italian Benito Mussolini (mai cunoscut și sub apelativul  pe care acesta și l-a ales – „Il Duce” – „Conducătorul”), aflat la putere de peste 20 de ani, se confrunta cu serioase probleme.
image
Cadoul de nuntă primit de Zoia Ceaușescu de la părinți
Fabricat în Franța, la o comandă specială a familiei Ceaușescu în anul 1983, automobilul Fuego GTS a fost facturat de către Renault (Service des Ventas Speciales Exportation) pe numele Ceaușescu Elena Zoia, unul dintre copiii familiei prezidențiale, care l-a primit cadou de nuntă de la părinți.
image
O tentativă de sinucidere în închisoarea Pitești: Povestea dramatică a lui Nicolae Eșianu
Nicolae Eșianu s-a născut la Cluj în 1923. Tatăl, director la Banca Ardeleană, iar mama, profesoară. Școala primară o face la Sibiu și apoi Liceul Militar la Târgu Mureș. În 1942 își dă bacalaureatul la Liceul Gheorghe Lazăr din Sibiu.