Celor care salvează copii

Publicat în Dilema Veche nr. 701 din 27 iulie – 2 august 2017
Celor care salvează copii jpeg

Am intrat cu totul întîmplător pe site-ul prestigioasei organizații nonguvernamentale „Salvați copiii“. Știam, ca mulți alții, cu ce se ocupă, care-i sînt meritele în domeniul protecției și educației copiilor, i-am auzit deseori numele în diverse campanii umanitare. Dar informațiile amănunțite despre activitatea organizației, găsite pe pagina de pe Internet, sînt copleșitoare: organizația „Salvați copiii“ este esențială, vitală pentru sănătatea, hrănirea, educația, alinarea și bucuria a zeci sau sute de mii de copii. Acei copii de care nu auzim decît în statistici triste sau pe care nu îi vedem decît în povești tragice răspîndite de mass-media. Avem, deci, multe motive să le fim recunoscători acestor profesioniști. Și să știm mai multe despre succesele, eforturile, proiectele lor, care îi au în centru pe copiii României.

Scopul principal al organizației este acela de a proteja drepturile copiilor. Într-o țară în care peste 50% din copii trăiesc la limita sărăciei, acest scop înseamnă mobilizări nebănuite pe mai multe fronturi: programe de informare și educare în mediile sărace, strîngere de fonduri pentru accesul la tratamente și educație, încurajarea voluntarilor pentru a se implica în diverse proiecte etc. „Salvați copiii“ și-a asumat răspunderea punerii în practică a zeci de inițiative pe mai multe direcții: combaterea violenței împotriva copiilor, suport logistic și financiar pentru educația preșcolară, suport specializat pentru copiii ai căror părinți muncesc în afara țării, fonduri pentru utilarea maternităților astfel încît să fie redusă mortalitatea infantilă, dezvoltarea unor centre educaționale unde tinerii din comunitățile defavorizate pot beneficia de asistență socială, mobilizări de resurse umane și de bani pentru ca informațiile despre pericolele utilizării Internetului fără discernămînt și fără supraveghere să ajungă la cei mai vulnerabili dintre consumatori. Cred că niște cifre anexate acestor proiecte ne ar ajuta să înțelegem mai bine amploarea eforturilor depuse de acest ONG: 16 centre de sprijin pentru copii ai căror părinți sînt plecați în străinătate, centre în care aceștia și adulții în grija cărora au rămas sînt consiliați, psihologic și legal, sînt ajutați să depășească problemele școlarizării; prin proiectul „Investește în oameni!“, 340 de copii au fost sprijiniți să reintre în sistemul educațional, 425 de copii au beneficiat de programul „Școală după școală“, 255 de copii au fost incluși în sistemul de educație preșcolară formală, 31 de localități rurale sărace au primit ajutor pentru reducerea mortalității infantile, peste 14.000 de copii între 0 și 5 ani, peste 3000 de tinere mame și peste 2000 de gravide au primit îngrijiri medicale, materiale medico-sanitare, vitamine, alimente de bază și transport pînă la clinici sau spitale, precum și informări cu privire la prevenirea bolilor, importanța curățeniei și a alimentației corecte, 67 de maternități au fost dotate cu echipamente moderne, pentru copiii de etnie romă au fost organizate 60 de grădinițe estivale care să îi pregătească pentru intrarea la grădinițe sau la școală, a fost demarat un program care să îi ajute pe cei care au abandonat școala să recupereze lacunele educaționale și să le ușureze eforturile de reintegrare în sistemul de învățămînt.

Dar demne de remarcat sînt și eforturile organizației de a implica întreaga societate românească în protejarea drepturilor copiilor: Ministerul Educației, Ministerul Sănătății, artiști, scriitori, profesori, medici, multinaționale, oameni de afaceri, televiziuni și companii de presă, oameni mai săraci sau mai bogați, toți au fost seduși de rîvna, profesionalismul și seriozitatea celor de la „Salvați co­piii“. Ceea ce, trebuie să recunoaștem, nu e puțin lucru, căci pe meleagurile acestea solidaritatea e o virtute rară.

Și nu în ultimul rînd, o dovadă a seriozității cu care lucrează organizația este aceea că oferă societății multe informații, cercetări, studii, statistici utile în diverse domenii: emigrație, abandon școlar sau parental, abuzuri etc.

Avem, deci, nenumărate motive să le fim recunoscători acestor oameni. (Veți mai găsi zeci de alte motive pe site-ul lor.) Dar și să răspundem mai prompt, mai generos, mai entuziaști invitațiilor lor de a avea grijă de copiii României. 

Maria Iordănescu este psiholog.

Foto: V. Dorolţi

Cum ne pregătim pentru Paște jpg
Cum ne pregătim pentru Paște
Masa de Paște este un moment special în care familia și prietenii se adună pentru a sărbători și a petrece timp împreună.
credite jpg
Ce putem face atunci când avem nevoie de un credit rapid?
Dacă te confrunți cu diferite situații financiare urgente, care nu pot fi amânate, trebuie să știi că sunt mai multe modalități prin care poți lua credite rapide.
Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)

Adevarul.ro

image
Răzvan Lucescu, „îngropat“ în bani: suma primită de la magnatul grec, patron la PAOK Salonic
La 55 de ani, fiul legendarului „Il Luce“ și-a câștigat reputația de tehnician de elită prin rezultate impresionante. Titlul pe care l-a cucerit cu PAOK, pentru a doua oară, confirmă această realitate.
image
Experiența copleșitoare a doi români printre tătarii din Rusia. „România? Fantastică țară!” VIDEO
Cristi și Ralu, doi cunoscuți vloggeri români, au ales să meargă în Rusia, dar nu oriunde. Cei doi au ajuns la Kazan, capitala Tatarstanului, iar experiența lor a fost una copleșitoare
image
Vârsta de pensionare se va modifica la fiecare 3 ani. Cum pot ieși femeile mai devreme la pensie
Un articol din noua lege a pensiilor, care intră în vigoare de la 1 septembrie 2024, prevede că vârsta de pensionare se va modifica la fiecare 3 ani.

HIstoria.ro

image
Războiul aerian împotriva Germaniei
Pe la mijlocul anului 1943, soarta războiului s-a întors în favoarea Aliaților atât în Europa, cât și în Pacific. Informațiile ULTRA au jucat un rol extrem de important în războiul aerian deasupra Germaniei.
image
Unde e corectitudinea presei românești din anii celui de-al Doilea Război Mondial?!
Februarie 1941. România generalului Antonescu aparține Axei. Germania, noul nostru partener strategic, e în război cu Anglia. Presa vremii respective urmărește îndeaproape mersul Războiului.