Don Draper sau masculinitatea (im)perfectă

Publicat în Dilema Veche nr. 700 din 20-26 iulie 2017
Don Draper sau masculinitatea (im)perfectă jpeg

Personajul principal masculin (de fapt, personajul principal în general) din serialul Mad Men e Don Draper. Cu o alură à la Cary Grant, Don e un bărbat bine, chipeș în stil clasic.

Acest „clasic“, desigur, lasă loc interpretărilor de toate felurile. E fercheș într un fel care, cred, nu s-ar prea perima mai niciodată: trăsături armonioase, ușor tăioase, ochi pătrunzători și expresivi, păr negru, trup atletic. Și care ar fi adecvat în cam toate epocile, fie înveșmîntat într-o mantie de cavaler, fie în costum de cowboy, fie de businessman al secolului 20 (ceea ce, de altfel, chiar și este în serial, dar unul creativ, la intersecția dintre lumea afacerilor și cea a ideilor și imaginației). Dar ceea ce-l face atît de seducător e, desigur, și felul lui de a fi, pe care cărțile despre relații l-ar numi cu succes „masculin“: hotărît și misterios, vorbind fix atît cît e necesar, dînd ordine fără să explice, avînd autoritate asupra celor din jur fără să facă eforturi speciale pentru asta, dînd dovadă de onoare și loialitate în relațiile de afaceri și în prieteniile masculine, gata oricînd de acțiune și generos în esacapadele amoroase. Mereu bine tuns, nici prea-prea, nici foarte-foarte, și îmbrăcat în costumul lui standard, dar elegant, cu cămăși albe. Fără să fie violent fizic (decît în situații extreme).

Portretul de mai sus s-a conturat, văd, prea apolegetic. Desigur, Don are toate aceste calități, dar ele sînt doar o față a monedei. Dacă întoarcem puțin moneda, le putem interpreta pe cele de mai sus și printr-o lentilă vag feministă: Don, în special în prima parte a serialului și în raporturile cu prima lui soție, Betty, e dominator și terorist, fără nuanțe și fără înțelegere. De fapt, fără dorința vreunei înțelegeri, într-o lume de ani ’50 în care locul femeii și al bărbatului păreau foarte bine precizate: el era la cîrmă, în timp ce ea era un matelot executant. Scenele în care Don ajungea acasă de la firmă sau din escapadele lui amoroase erau marcate de conversații scurte și tăioase, în care el dădea un fel de ordine și Betty le (se) executa. El nu explica nimic, ea nu întreba (doar punea masa, cum spuneam), iar ritualul se desfășura ca un teatru mut în care fiecare își juca partitura – avea, n avea chef – pentru că aceea era singura opțiune. De altfel, tot în prima parte a serialului, cea din anii ’50, nici secretarele de la agenție nu erau tratate diferit: ele erau un fel de servitoare cărora șefii li se adresau cu „sweetheart“. Pardon, dacă nu servitoare (termenul e cam abrupt), erau un fel de neveste de la serviciu care se făceau utile bărbatului într-un alt mediu decît cel de acasă.

Una dintre trăsăturile de care trebuiau să dea dovadă și secretarele, și nevestele era spiritul practic. Cele din urmă aveau într-adevăr grijă nu doar de odrasla ce apărea la un moment dat, dar și de casă, de amenajarea ei, de achiziționarea obiectelor, de aprovizionare. Ca să nu mai spun de gătit, care era o ocupație zilnică. Pe scurt, vrînd-nevrînd, „fișa postului“ lor le obliga să se transforme în niște ființe practice și, cel puțin aparent, plicticoase. Veleitățile artistice și le puteau manifesta în amenajarea casei. Iar pe cele organizatorice, eventual atunci cînd primeau musafiri și trebuia pusă la cale vreo serată. Altfel, în relațiile cu soții lor, trebuiau să fie caline și aprobatoare, încurajatoare pe cît posibil. Iar cu copiii, cel puțin după cum apărea Betty Draper la început, ferme și impersonale (atîta timp cît le asigurau cele necesare supraviețuirii – mîncare, un acoperiș).

Dar să ne întoarcem la Don. Masculinitatea provocatoare și, pe alocuri, feroce s-a dovedit a fi cu dus-întors. În sensul, iarăși, conform acelorași cărți de popularizare a relațiilor dintre sexe, al concepției masculine despre adevăr – care poate fi prezentat parțial, trunchiat, deghizat, împopoțonat, omis. Pe scurt, Don avea o viață secretă despre care Betty nu știa, dar pe care o intuia. Viața asta, care contribuia și ea la aerul lui misterios, merge mai departe decît ne-am gîndi: nici identitatea de Don Draper nu era a lui, ci una de împrumut, însușită complicat și vinovat, în urma războiului din Coreea. De fapt, el era un (mai) simplu Dick.

Cînd Don se desparte de Betty și o cunoaște pe următoarea lui nevastă, pe Megan, reprezentanta unei epoci noi, a femeii care-și dorește o carieră și o relație deschisă cu bărbatul, în care cei doi se sprijină reciproc și împărtășesc chestii, iese la iveală, deodată, un alt Don. Don cel îndrăgostit are un aer jucăuș, copilăros, emotiv, fragil chiar. Actorul Jon Hamm reușește un joc interesant, care chiar te irită de multe ori, pentru că nu-l mai recunoști pe Don, masculul feroce și impenetrabil, cel căruia nu-i rezistă nici o femeie și care nu dă explicații (și cu care de-abia te obișnuiseși). În raport cu Megan cea de la începuturile relației, Don apare, uneori, precum un cățeluș cu ochi umezi la mîna stăpînei la ale cărei mîngîieri aspiră. Dar despre asta într-un număr viitor.

featured image (4) jpg
Cine a fost Loki în mitologia nordică?
Loki este unul dintre cei mai cunoscuți zei din mitologia nordică. Este considerat un zeu al focului și al magiei și poate lua diverse forme, atât umane cât și animale.
Halate si prosoape de baie jpg
Cadouri pentru evenimente: prosoape de baie și seturi de halate matrimoniale
Odată cu creșterea temperaturilor, tot mai multe evenimente sunt organizate de către persoanele apropiate.
Cum ne pregătim pentru Paște jpg
Cum ne pregătim pentru Paște
Masa de Paște este un moment special în care familia și prietenii se adună pentru a sărbători și a petrece timp împreună.
credite jpg
Ce putem face atunci când avem nevoie de un credit rapid?
Dacă te confrunți cu diferite situații financiare urgente, care nu pot fi amânate, trebuie să știi că sunt mai multe modalități prin care poți lua credite rapide.
Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).

Adevarul.ro

image
Un oraș din România se află în topul celor mai ieftine orașe din Europa de vizitat în 2024. Pe ce poziție s-a clasat
De la Lisabona până în capitala Lituaniei, în urma unei analize făcută de specialiștii englezi, a reieșit o listă cu cele mai accesibile orașe europene pentru turism de weekend, printre care se află și unul din România.
image
Păţania de groază a unor nemți. Au rămas suspendaţi cu autorulota deasupra unei prăpăstii. „Dacă făceau asta românii în Germania...“
Salvamontiştii din Neamţ, care acţionează în zona masivului Ceahlău, au dat detalii despre o misiune care i-a avut în prim-plan pe membrii unei familii germane.
image
Turist speriat de prețurile din centrul unui mare oraș din România: „E prea mult“
Restaurantele, terasele și barurile reprezintă, fără îndoială, puncte importante de atracție pentru foarte mulți turiști. Cu toate acestea, mulți dintre ei se lovesc de prețurile piperate din marile orașe ale României.

HIstoria.ro

image
Atacul lui Cuza asupra masoneriei bucureștene
Modernizarea țării, pe care toți românii o doreau, dar care avea reprezentări diferite de la un grup social la altul, a generat tensiuni în tânărul stat. Programul de reforme al lui Cuza a început să fie contestat.
image
Răpirea lui Mussolini
În vara anului 1943, dictatorul italian Benito Mussolini (mai cunoscut și sub apelativul  pe care acesta și l-a ales – „Il Duce” – „Conducătorul”), aflat la putere de peste 20 de ani, se confrunta cu serioase probleme.
image
Cadoul de nuntă primit de Zoia Ceaușescu de la părinți
Fabricat în Franța, la o comandă specială a familiei Ceaușescu în anul 1983, automobilul Fuego GTS a fost facturat de către Renault (Service des Ventas Speciales Exportation) pe numele Ceaușescu Elena Zoia, unul dintre copiii familiei prezidențiale, care l-a primit cadou de nuntă de la părinți.