Bagaje, generaţii, obiceiuri

Publicat în Dilema Veche nr. 702 din 3-9 august 2017
Bagaje, generaţii, obiceiuri jpeg

Mergînd, în diverse etape ale vieții, în diverse locuri din lume, însoțită și de oameni din alte generații, nu pot să nu constat cum evoluează obiceiurile de călătorie. Și cum se raportează la ele reprezentanți ai diverselor generații. Ce asemănări și diferențe sînt în modul lor de a percepe, pregăti și face, de-a dreptul, o călătorie. Din copilăria mea, știu că o plecare undeva, pe termen cît de cît lung (care poate varia de la două zile la două săptămîni), se pregătește. Am crescut cu ideea că o călătorie e un eveniment, căruia trebuie să-i dedici timp și energie cu cîteva zile, uneori chiar săptămîni, înainte. Poate și pentru că, pe vremea comunistă de atunci, nu aveai mari plecări, cel puțin nu peste mări și țări, ci mai curînd cele de pe litoral, la munte și mai ales la țară, din concediul reglementar.

Pentru mine vacanțele însemnau, printre altele, cele două geamantane mari și maro, nici nu mai știu dacă din piele, pe care mama mea le umplea pentru cele 14 zile pe care urma să le petrecem la Sinaia sau la Mangalia. Ni­cio­dată nu am considerat făcutul bagajelor ca pe ceva frivol ori facil. Dimpotrivă, era ceva complicat, care ițea gînduri și dureri de cap, un ritual care ținea două ore și cîteva zile de pregătiri. Lucrurile nu erau așezate în valizele-dulap la întîmplare, totul se și explica, și înainte, și concomitent, exista o teorie a lor: se curățau geamantanele scoase din cămară; se puneau întîi pantofii, pe fund, pentru că erau mai butucănoși și, evident, nu se șifonau; apoi pungile cu lenjerie, numărate, pe zile, ca să nu mai trebuiască să speli acolo; cărțile de citit, pe plajă sau în poiană, care, în general, trebuiau să fie foarte groase, gen Război și pace, pentru că erau destule clipe „moarte“; cărți de joc, șah, minge, palate; un caiet, pentru ținut jurnal de călătorie, pixuri, creioane și chiar un stilou; punga de bijuterii, pentru ocazii – care consta mai ales din mărgele de sticlă și medalioane din imitație de argint; trusa de farduri despre care îmi amintesc că, pe vremea aceea, erau cu precădere albastre, de un albastru intens, și rar verzi, iar creioanele dermatografe, de un negru insistent; cosmeticele, care pe atunci nu existau, cu excepția unui lapte Doina demachiant, a unui deodorant Farmec, a unei creme cu lăptișor de matcă – și, în cazul mamei, a cîte unui parfum franțuzesc luat „pe sub mînă“ din comerțul socialist; și, deloc în ultimul rînd, hainele, cu pantalonii dedesubt, apoi fustele, rochiile și bluzele, bine călcate, cu ținute de ieșit seara măcar pe faleză incluse.

Am zăbovit atît asupra acestei interminabile liste pentru a o reda în timp aproape (dar, desigur, încă departe) real, pentru a sugera cît de mult dura ritualul. A cărui importanță mi-a rămas imprimată adînc pînă-n ziua de zi, în așa fel încît nu-s în stare să plec nici o noapte undeva fără a mă pregăti intens și responsabil. Nu știu, din păcate, să fiu spontană, așa cum e băiatul meu, care-și face bagajele în nopțile de dinaintea plecărilor lui, de cele mai multe ori după ora 12. Și nu pleacă, asemenea mie, pînă la Sinaia sau Cîmpulung, ci în Maroc, Vietnam sau la Boston. Dacă-l întrebi, spune că ce mare lucru e să-ți pui cîteva chestii acolo, într un geamantan, chiar și pentru trei luni? Nimic nu e greu, nimic nu e de neînlocuit și, dacă uiți ceva, oricînd găsești ceva asemănător prin lume.

Probabil că el are reacția asta ca o contrareacție la atitudinea mea exagerată față de bagajele lui pe cînd era mic. După școala mamei mele, cînd am devenit eu însămi mamă, mai neîndemînatică, de fapt, fiind, în chestiuni practice, am ales drept soluție de contracarare și de supraviețuire exagerarea și hiperconștiinciozitatea. Repet, probabil neavînd instinctul ăla al adecvării, de frică să nu fiu neadecvată și apoi să mă simt vinovată, am ales să fiu hiperadecvată. Precaută și cînd nu era cazul. Cînd era copilul meu mic, nu plecam nici­unde, nici pentru o jumătate de oră, fără așa-zisa trusă de supraviețuire: apă, șervețele, umbrelă, pălărie de soare (pentru el) și/sau pelerină de ploaie, umbrelă, eventual dezinfectant de răni și ceva de ronțăit. Cînd ne urneam la drum mai lung, în provincie sau străinătate, erau nelipsite punga de medicamente, care devenea tot mai complexă, și plicul cu icoane, îngeri, poze de familie etc. – pentru protecție. În rest, desigur, bagajele urmau desfășurătroul mamei mele, cu ­mici modificări pe linia schimbărilor lumii din jur, printre care, desigur, mai multe cosmetice.

E adevărat că hotelurile mai bune, de pildă, suplinesc o parte din produsele care-ți umpleau bagajele altădată. Și că, dacă ai suficienți bani, poți, practic, să-ți cumperi orice de la fața locului, oriunde ai fi. Dar o seamă de lucruri de-ale tale, de la tine de-acasă, din intimitatea ta confortabilă, îți vor da mereu senzația de siguranță și protecție. Eu, una, nu voi renunța niciodată să le iau cu mine. Pînă și băiatul meu îl ia mereu cu el, în călătoriile importante, pe Elefănțino, elefantul-pernă (și, desigur, mai mult de atît) de cînd era mic.

Foto: wikimedia commons

featured image (4) jpg
Cine a fost Loki în mitologia nordică?
Loki este unul dintre cei mai cunoscuți zei din mitologia nordică. Este considerat un zeu al focului și al magiei și poate lua diverse forme, atât umane cât și animale.
Halate si prosoape de baie jpg
Cadouri pentru evenimente: prosoape de baie și seturi de halate matrimoniale
Odată cu creșterea temperaturilor, tot mai multe evenimente sunt organizate de către persoanele apropiate.
Cum ne pregătim pentru Paște jpg
Cum ne pregătim pentru Paște
Masa de Paște este un moment special în care familia și prietenii se adună pentru a sărbători și a petrece timp împreună.
credite jpg
Ce putem face atunci când avem nevoie de un credit rapid?
Dacă te confrunți cu diferite situații financiare urgente, care nu pot fi amânate, trebuie să știi că sunt mai multe modalități prin care poți lua credite rapide.
Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).

Adevarul.ro

image
Un oraș din România se află în topul celor mai ieftine orașe din Europa de vizitat în 2024. Pe ce poziție s-a clasat
De la Lisabona până în capitala Lituaniei, în urma unei analize făcută de specialiștii englezi, a reieșit o listă cu cele mai accesibile orașe europene pentru turism de weekend, printre care se află și unul din România.
image
Păţania de groază a unor nemți. Au rămas suspendaţi cu autorulota deasupra unei prăpăstii. „Dacă făceau asta românii în Germania...“
Salvamontiştii din Neamţ, care acţionează în zona masivului Ceahlău, au dat detalii despre o misiune care i-a avut în prim-plan pe membrii unei familii germane.
image
Turist speriat de prețurile din centrul unui mare oraș din România: „E prea mult“
Restaurantele, terasele și barurile reprezintă, fără îndoială, puncte importante de atracție pentru foarte mulți turiști. Cu toate acestea, mulți dintre ei se lovesc de prețurile piperate din marile orașe ale României.

HIstoria.ro

image
Atacul lui Cuza asupra masoneriei bucureștene
Modernizarea țării, pe care toți românii o doreau, dar care avea reprezentări diferite de la un grup social la altul, a generat tensiuni în tânărul stat. Programul de reforme al lui Cuza a început să fie contestat.
image
Răpirea lui Mussolini
În vara anului 1943, dictatorul italian Benito Mussolini (mai cunoscut și sub apelativul  pe care acesta și l-a ales – „Il Duce” – „Conducătorul”), aflat la putere de peste 20 de ani, se confrunta cu serioase probleme.
image
Cadoul de nuntă primit de Zoia Ceaușescu de la părinți
Fabricat în Franța, la o comandă specială a familiei Ceaușescu în anul 1983, automobilul Fuego GTS a fost facturat de către Renault (Service des Ventas Speciales Exportation) pe numele Ceaușescu Elena Zoia, unul dintre copiii familiei prezidențiale, care l-a primit cadou de nuntă de la părinți.