Ierbar sentimental

Publicat în Dilema Veche nr. 701 din 27 iulie – 2 august 2017
Invizibilii jpeg

Corcoduși. Cresc în cele mai ne­aș­teptate colțuri ale orașului. Cor­co­duși cu fructele galbene, mici, fix pe Calea Victoriei. Pe acolo unde se vînd genți necumpărabile nici cu două-trei salarii, pe acolo pe unde se învîrt dezorientați turiști prosperi cu tunurile DSLR-urilor în mînă. Corcodușul a crescut mărișor, atîta cît poate el să fie, și-a întins ramurile noduroase cum i-a venit lui mai bine și aruncă în capul trecătorilor, cînd îi convine, cu fructele lui țărănești. Stă așa mîndru, rufos, în picioarele goale, în buricul Bucureștiului fițos. Dacă închizi ochii și-l privești doar pe el și, odată cu el, o bucată foarte albastră de cer, te-ai putea crede într-o curte oarecare din Bărăgan sau dintr-o Dobroge arsă de sete. În copilăria ta, la bunică-ta. Cînd n-așteptai corcodușele să se coacă. Le mîncai din poala tricoului pînă ce ți se zgîrcea creierul de atîta acreală. Un claxon ascuțit te scoate din visare.

Duzi. Au rămas cu o altă imagine într-o amintire veche. Cînd nu te mai săturai de ei și stăteai așa, de dimineața pînă seara, cu gura smolită de la dudele negre, imense, cu degetele pătate; fața ta negricioasă e un halou dulce pe care se așeza praful. Dude și genunchi zdreliți. Acum te enervează cumva. Sînt mai pretutindeni în București, pe străduțele rămase într-o buclă de timp, pe marginea bulevardelor. Dudele se risipesc pe asfalt, o pătură cleioasă începe să miroasă oțărît, fermentează în căldura amiezii și aia e altă amintire de-ale tale. Dude de asfalt.

Nalbe. Flori sărăntoace la care nu se uită nimeni, frumoase de pică, pe tulpini înalte, zdrențuite, cu frunze ciupite de te miri ce tîrîtoare, stoice, al dracului de rezistente. Tot din copilărie le știi. Le rupeați fără milă ca să le puneți pe după ureche sau vă făceați buchete de mireasă în nunți copilărești pe aleile de la bloc. Irina e mirele, Alina e mireasa. Doi mucoși de la scara trei – alaiul. La ospăț s-a servit ciorbă de furnici adevărate, sendviș din frunze și o bucată de telemea furată din frigiderul de acasă. Fu bun.

Mărărițe. La mare căutare între fete. Din petalele lor, roz, ciclam, albe ne făceam un soi de unghii la toate cele zece degetele. Rupeam cîte o petală, o lingeam bine ca să rămînă salivă pe ea și o lipeam apoi de unghii cu partea ascuțită spre afară. Stăteam așa, cu mîinile aduse domnișorește din încheietură, și eram prințese cu manichiura perfectă. Pînă se usca saliva aia și ne zburau unghiile una cîte una. Pînă se dezintegra aura noastră prințesească puțin cîte puțin. O vedeai flendurind prin jurul unei fetițe pînă pleca de tot cu unghiile alea deodată, cu mare-mare părere de rău.

Mîna Maicii Domnului. Sau caprifoi, pentru adultul de după. Ne trăgeam pe lîngă un gard potopit de flori cărora le smulgeam fără milă pistilurile în capătul cărora tremura mic un strop de nectar. Ăla se băga în gură. Stăteam așa, ca un roi de albine dolofane, lîngă gardul de caprifoi pînă nu mai aveam nimic de rupt și de băgat în gură. Habar n-am ce mare sfîrîială părea truda asta de culegător căci pe limbă, indiferent de cîte pistiluri mîncai, îți rămînea doar o boare dulceagă, înșelătoare și, iaca, pierdută.

Măceșe. Le pîndeam pînă răsăreau roșii, ovale și lucioase. La ronțăiam cu dinții coaja dulceagă pînă ce rămînea miezul păros, împîslit acolo, înăuntru. Simt și acum gustul lor proaspăt, ierbos. Cu miezul împîclit și păros ne frecam unii pe alții pe gît și pe spate, de-ai dracului, așa că după aia te mînca pielea îngrozitor, de parcă ai fi intrat într-un milion de urzici. Ne alergam pe acolo ca bezmeticii să ne frecăm cu păr de măceșe. Perișorii fini se amestecau cu transpirația aia încă dulce, de copil, și te mînca de ajungeai acasă să te spele și să te boscorodească maică-ta.

Iar regele orașului meu e oțetarul. Puturos, neînsemnat, dar la fel de viteaz. Crește din orice crăpătură, năpădește orice ruină, îți dă dureri de cap cu mirosul ăla dulceag al lui; oțetarul e legătura indestructibilă între copilărie și orice bătrînețe. El o să iasă negreșit din ruinele oricărei memorii, oricît de zgîlțîită ar fi ea. 

Selma Iusuf este jurnalistă, re­dac­tor-șef la știri, radio Kiss FM și Magic FM.

eveniment2 jpg
Sadeck Waff a semnat momentul surpriză din cadrul evenimentului IQOS Together X
Evenimentul aniversar a celebrat spiritul IQOS printr-un festival al simțurilor dedicat comunității. Toate simțurile au fost activate într-o simfonie de mișcări și culori al cărei punct culminant a fost invitatul special al evenimentului.
igiena jpg
Lucruri pe care nu le știai despre istoria igienei și a îngrijirii personale
În multe culturi tradiționale ale lumii, femeile necăsătorite trebuiau să acorde mai multă atenție aspectului și igienei corporale, decât altele.
featured image (4) jpg
Cine a fost Loki în mitologia nordică?
Loki este unul dintre cei mai cunoscuți zei din mitologia nordică. Este considerat un zeu al focului și al magiei și poate lua diverse forme, atât umane cât și animale.
Halate si prosoape de baie jpg
Cadouri pentru evenimente: prosoape de baie și seturi de halate matrimoniale
Odată cu creșterea temperaturilor, tot mai multe evenimente sunt organizate de către persoanele apropiate.
Cum ne pregătim pentru Paște jpg
Cum ne pregătim pentru Paște
Masa de Paște este un moment special în care familia și prietenii se adună pentru a sărbători și a petrece timp împreună.
credite jpg
Ce putem face atunci când avem nevoie de un credit rapid?
Dacă te confrunți cu diferite situații financiare urgente, care nu pot fi amânate, trebuie să știi că sunt mai multe modalități prin care poți lua credite rapide.
Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.

Adevarul.ro

image
Panică în Ploiești. Creșteri semnificative ale concentrațiilor de hidrogen sulfurat și benzen în aer
Locuitorii Ploieștiului se confruntă cu o scădere semnificativă a calității aerului în ultimele zile, cauzată de creșteri alarmante ale concentrațiilor de hidrogen sulfurat (H2S) și benzen (C6H6).
image
De unde poate obține România un munte de bani în loc să crească taxe și impozite. Expert: „Ne-am permite tot ce avem nevoie”
România nu reușește să-și țină în frâu cheltuielile, iar deficitul crește de la o lună la alta spre cote amețitoare. Analistul economic Adrian Negrescu explică, într-un interviu pentru „Adevărul”, cum ar putea fi rezolvată problema, fără să mai fie nevoie de taxe și impozite mai mari.
image
EXCLUSIV. David Petraeus, fost director CIA: „România e pregătită militar în cazul unui potențial atac al Rusiei”
Fost director CIA și comandant al Forțelor Armate ale SUA în Afganistan, generalul David Petraeus a vorbit, într-un interviu exclusiv pentru ”Adevărul”, despre importanța României în regiune și despre posibilitățile ca Vladimir Putin să fie înlăturat de la putere.

HIstoria.ro

image
Cine au fost „indezirabilii”?
Fondul „Bruxelles” al Arhivei Ministerului Afacerilor Externe păstrează în dosarele secțiunii consulare a Legației României la Bruxelles câteva istorii ale unor personaje de rang secund, aventurieri, delincvenți, propagandiști – așa-numiții „indezirabili”.
image
Atacul lui Cuza asupra masoneriei bucureștene
Modernizarea țării, pe care toți românii o doreau, dar care avea reprezentări diferite de la un grup social la altul, a generat tensiuni în tânărul stat. Programul de reforme al lui Cuza a început să fie contestat.
image
Răpirea lui Mussolini
În vara anului 1943, dictatorul italian Benito Mussolini (mai cunoscut și sub apelativul  pe care acesta și l-a ales – „Il Duce” – „Conducătorul”), aflat la putere de peste 20 de ani, se confrunta cu serioase probleme.