Cînd răsare luna, printre palmieri

George RĂDULESCU
Publicat în Dilema Veche nr. 700 din 20-26 iulie 2017
Cînd răsare luna, printre palmieri jpeg

Păsări multicolore, unele cu picioare lungi, aripi scurte şi cioc lat, care zboară plictisite peste palmieri, liane şi tufişuri înalte, şopîrle mai mici şi mai mari, crabi hidoşi şi tot felul de insecte care-i concurează ca aspect. Nu sînt specialist în botanică sau în zoologie, aşa că nu-mi cereţi mai multe amănunte. Dacă vă interesează flora şi fauna şi ştiţi vreun biolog, spuneţi-i să mă sune, că-i povestesc. Ca şi ziariştii partidului, de la Scînteia anilor ’50: unul povestea şi altul scria despre şantierele patriei muncitoreşti. Oricum, ceea ce v am descris, mie mi-a semănat a natură primordială, a creaţie „de dată recentă“, cînd din mîinile lui Dumnezeu de-abia ieşiseră plantele şi animalele Pămîntului. Na, că asta nu se mai potriveşte cu „linia partidului“…

Aceasta este natura din Republica Dominicană, jumătatea relativ bogată dintr-o insulă vulcanică din Marea Caraibilor, pe care o împarte cu statul Haiti. Oropsitul stat Haiti, lovit de sărăcie şi de un cutremur cu damf de cataclism, în urmă cu cîţiva ani – dacă vă mai amintiţi. Parcă, la vremea respectivă, marile puteri economice se înghesuiau să anunţe ajutoare financiare pentru nefericiţii haitieni, bani care n-au mai ajuns la ei. Motiv pentru care conducerea (şi ea coruptă) a statului a ameninţat că-i va da în judecată pe cei care nu şi-au onorat promisiunea. Pentru iubitorii boxului, haitian de origine este şi Jean Pascal, adversarul lui Lucian Bute, ambii stabiliţi acum în Canada. Am avut ocazia să vorbesc cu el şi găsesc că este un sportiv cu bun-simţ şi elegant, contrar opiniei despre conaţionalii săi, exprimată mai mult în şoaptă de către francofonii canadieni.

Dincolo şi dincoace de prejudecăţi

În Haiti se vorbeşte franceza şi pădurile au fost defrişate mai ceva ca la noi. În Republica Dominicană se vorbeşte spaniola, iar natura pare a fi intactă. Aici se trăieşte incomparabil mai bine ca la vecinii francofoni, şi mai bine ca în Cuba. În orice caz, să nu vă imaginaţi că aţi da viaţa din România zilelor noastre, aşa cum este ea, pe viaţa din Dominicană. Se trăieşte în sărăcie, căldura tropicală şi marea putînd fi considerate singura alinare a localnicilor. Complexurile turistice all-inclusive sînt motorul unei economii anemice şi principalele „pieţe de desfacere“ ale romului, fructelor şi tutunului dominican.

Pe scurt, Cuba şi Republica Dominicană sînt Bulgaria, respectiv Grecia nord-americanilor. Două săptămîni pe an, reprezentanţii clasei de mijloc de pe coasta de est a SUA şi a Canadei vin aici pentru a-şi dezmorţi oasele. Clima temperat-continentală din nordul Americii, cu o umiditate mult mai mare pe timpul iernii decît la noi, este principalul vector al acestui turism de masă. Apoi alcoolul, mai ieftin şi de mai bună calitate, tutunul şi lipsa încorsetărilor de tip occidental. De pildă, se fumează cam peste tot şi nimeni nu dă semne c-ar avea vreo problemă. În SUA şi în Canada, eşti mult mai bine privit dacă fumezi marijuana decît tutun. Eu, unul, încă nu-mi explic de ce, însă asta-i realitatea. În fine, complexurile all-inclusive le oferă turiştilor occidentali şansa de a se simţi aşa cum se simţeau părinţii şi bunicii lor în anii ’60-’70, în ţările lor de origine. Cu mici, dar semnificative nuanţe.

Rusa ajunge din urmă engleza

Pentru un est-european provenit din ţările fostului lagăr socialist şi, colac peste pupăză, pasionat de istorie, să vadă, la 9000 de kilometri depărtare de casă, afişate în limba rusă anunţurile de la recepţiile hotelurilor, denumirile produselor din magazine şi ofertele de servicii, nu poate fi decît… neplăcut. Ăsta-i un prim indiciu că lucrurile nu sînt întotdeauna ceea ce par a fi. Ca-n Twin Peaks, serialul ştiinţifico-fantastic creat de David Lynch.

Dacă relaţiile strînse dintre URSS (ulterior Rusia) şi Cuba sînt de notorietate, cele dintre urmaşa Uniunii Sovietice şi Republica Dominicană n-ai zice c-ar fi fost atît de tovărăşeşti. Numai că banul n-are miros („pecunia non olet“), după cum ne-a învăţat împăratul Vespasian, cel care a decis să-i taxeze pe cetăţenii romani care foloseau closetele publice. Dar să nu-i dăm idei domnului Liviu Dragnea.

Aşadar, ruşii care vin în resort-urile turistice din Dominicană, fie via SUA-Canada, fie direct din „mama Rusie“, plătesc preţuri astronomice pentru lux, după cum aveam să aflu. Destul de mulţi dintre cei tineri nu se obosesc să înveţe nici măcar cîteva cuvinte în engleză, pentru a se descurca cu vînzătorii din magazine, ca să nu mai vorbim de cei în vîrstă, aduşi de copii şi nepoţi în destinaţii exotice. Pînă la urmă, de ce ar învăţa engleza cei tineri? Vorba unui francez care mi se plîngea, exasperat de faptul că vecinii noştri istorici sar peste rînd la bar şi că sînt extrem de gălăgioşi: „Monsieur, ils n’ont pas besoin des règles!“ („Domnule, ei n-au nevoie de reguli!“). Atunci mi am amintit că, după război, la Paris se discuta, în anumite cercuri, varianta ca Franţa să devină republică sovietică. Totuşi, francezul cu pricina sesizase foarte corect că tinerii ruşi folosesc „un Internet paralel, în limba rusă“, şi că device-urile lor n-au grafie latină, ci slavă. Dar, pînă la urmă, asta-i „noua regulă“ a economiei de piaţă: nu există nici o regulă în privinţa provenienţei banilor, important este că ei se cheltuiesc.

dominicana2 jpg jpeg

„Un movimiento“ nu tocmai sexy

Am văzut că ruşii cu business-uri numai de ei ştiute nu se zgîrcesc deloc cînd vine vorba de lux. Totuşi, ce primesc cu adevărat în schimbul banilor plătiţi? Dominicanii, ca şi cubanezii, sînt foarte pricepuţi în a o întoarce „ca la Ploieşti“. Prima regulă este să nu te bizui niciodată pe ceea ce promit că fac. Poate că se aseamănă, pe undeva, cu noi, românii ieşiţi din comunism. O mişcare rapidă, de reptilă, şi te lasă cu buza umflată, taman cînd îţi arde buza mai tare. Le dai bacşiş, fără discuţie, dar după ce-l încasează cu dexteritate „uită“ să mai vină să-ţi repare aerul condiţionat sau să-ţi regleze frigiderul. Şi, credeţi-mă, asta ţine de supravieţuire, nu de lux, şi li se poate întîmpla chiar şi celor care au cumpărat cel mai scump pachet turistic. La o temperatură de 33 de grade Celsius şi o umiditate de 70%, fişicul de dolari sau de euro, oricît de gros ar fi, nu te răcoreşte, indiferent de naţionalitate.

A doua regulă este să nu speri nici o clipă că electronicele, electrocasnicele şi instalaţiile sanitare pe care le ai la dispoziţie vor rezista pe toată durata sejurului. Stoicismul, adică tăria în faţa încercărilor vieţii, îl înţelegi cel mai bine dacă depinzi de dominicani. Totul e făcut de mîntuială, ca să ia ochii şi ca să ţină… cît o ţine. Mai grav este că, lăsînd la o parte micile inundaţii sau lipsa presiunii la apă caldă, ţi se poate întîmpla să prinzi o pană generală de curent electric, în cea mai călduroasă noapte a anului. Şi atunci să te ţii, bibicule! Turişti nervoşi care fumează ţigară de la ţigară pe holurile clădirilor din complex, neveste nervoase care bîjbîie în drum spre baie şi copii mici care urlă ca din gură de şarpe pentru că nu pot adormi din cauza căldurii drăceşti. Curat Infern al lui Dante, în prezentarea lui Virgiliu.

Înapoi în Paradis

Noaptea trece, cu toate frămîntările ei, cu muncitorii care lucrează „în reluare“, cu managerul european care transpiră de ţi-e teamă să nu se mumifice instantaneu şi cu turiştii „de lux“ care zac, deznădăjduiţi şi fără glas, pe balcoane. Dar zorii zilei caraibiene fac uitate toate suferinţele şi consternările. Păsările multicolore cu picioare lungi, aripi scurte şi ciocuri late îşi reiau zborul peste vegetaţia luxuriantă, ţînţarii şi celelalte insecte bizare dispar (care în burţile şopîrlelor, care în văgăunile lor), iar europeanul şi americanul redescoperă plaja, briza mării şi barul cu băuturi alcoolice gratuite.

Dacă oamenii au ceva în comun, acel lucru este puterea de a uita şi de a merge mai departe. Nimeni nu învaţă nimic din experienţele altora şi nici mare lucru din propriile experienţe. De aceea all-inclusive-ul va fi mereu profitabil, iar istoria umanităţii se va repeta, cu bunele, dar mai ales cu relele ei. Noi să fim sănătoşi! 

George Rădulescu este jurnalist şi autor al volumelor Un secol cu Neagu Djuvara şi În căutarea României pierdute.

Foto: G. Rădulescu

sculptor jpg
„Mademoiselle Pogany”, sculptura care redă esența feminității, discreției și senzualității
Simbolul artei moderne românești, „Mademoiselle Pogany”, reprezintă iubirea „nemuritoare a lui Brâncuși”, căreia artistul i-a dedicat nouăsprezece sculpturi.
barbat cu ochelari la laptop jpg
Curiozități despre jocurile de noroc de care nu ai auzit
Jocurile de noroc au o istorie veche de mii de ani și, de-a lungul timpului, au devenit o parte semnificativă a culturilor din întreaga lume.
Vechea dilema cum protejezi bateriile auto in timpul sezonului rece jpg
Vechea dilemă: cum protejezi bateriile auto în timpul sezonului rece?
Iarna reprezintă, fără îndoială, sezonul cel mai solicitant pentru bateriile auto. Temperaturile scăzute, drumurile scurte care nu oferă bateriei suficient timp să se încarce și utilizarea intensă a sistemelor de încălzire pun o presiune suplimentară asupra alternatorului și asupra acumulatorului.
DilemaVeche (2) (2) jpg
Descoperă cele mai apreciate idei de cadouri pentru bărbați în 2024
Atât în preajma sărbătorilor, cât și atunci când au loc aniversările bărbaților din viața noastră, alegerea cadoului se poate dovedi complicată. Acest ghid te va ajuta să optezi pentru cel mai potrivit dar în 2024 pentru reprezentanții sexului masculin.
De ce sunt folosite aparate sous vide in bucatarii profesionale jpg
De ce sunt folosite aparate sous vide în bucătării profesionale?
Tehnica de gătit sous vide (din franceză, „sub vid”) este o metodă inovatoare, ce presupune ambalarea alimentelor, în special a cărnii, într-un pachet vidat și gătirea acestora la o temperatură controlată, mult sub cea obișnuită, pentru o perioadă îndelungată de timp.
Adaptogenii  aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții jpg
Adaptogenii: aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții
Adaptogenii sunt substanțe provenite din plante, care au rolul de a reduce efectele stresului asupra corpului și minții, îmbunătățind răspunsul organismului în situații tensionate.
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece jpg
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece
Sezonul rece poate aduce o serie de cheltuieli neașteptate, de la costurile crescute pentru încălzire și electricitate, până la cheltuielile pentru îmbrăcămintea de iarnă și vacanțe sau concedii.
dilemaveche ro jpg
GHID despre alegerea metodelor de plată la cazino! Ce NU știe toată lumea?
Când te pregătești să joci la cazino online, alegerea metodei de plată este un pas crucial care poate influența întregul tău parcurs.
featured image (4) jpg
Mituri și realități despre relația femeilor cu jocurile de noroc
Primele cazinouri terestre au apărut într-o perioadă în care bărbații erau figurile dominante în societate, având parte de educație și implicit fiind cei care, în mod tradițional, asigurau și gestionau partea financiară a familiei.
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură jpg
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură
Agricultura devine și în România un domeniu complex și competitiv, astfel că rentabilitatea fermelor este o necesitate pentru a supraviețui pe piață și a avea succes.
P90178 png
Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP): Un candidat multidimensional pentru cercetare
Peptida Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP), o neuropeptidă endogenă, a prezentat un interes crescut pentru cercetători pentru rolul său potențial în diverse procese fiziologice.
avocat png
Avocatura: De la oratorii Romei la stâlpii statului de drept modern
Profesia de avocat este una dintre cele mai vechi și respectate ocupații din istoria umanității. De-a lungul timpului, avocații au jucat un rol esențial în menținerea ordinii și aplicarea justiției, contribuind la protejarea drepturilor și libertăților individuale.
DilemaVeche (2) (1) jpg
Cum se reflectă identitatea culturală în preferințele pentru anumite arome
Preferințele pentru anumite arome sunt mult mai mult decât o simplă chestiune de gust. Ele reprezintă o expresie a identității culturale, influențată de istorie, geografie, ritualuri și schimburi interculturale.
creditIMG 0862 JPG
123Credit.ro își continuă expansiunea în România prin deschiderea unor noi birouri în Cluj, Baia Mare, Sibiu și Suceava
București, 10 Septembrie 2024 – 123Credit.ro, un jucător important pe piața brokerajului de credite din România, și prima companie din domeniu care a dezvoltat fluxuri full digitale de aplicare la credite, își continuă expansiunea națională prin deschiderea unor noi birouri fizice.
Ghidul începătorului la cazinouri online jpg
Ghidul începătorului la cazinouri online
Chiar dacă activitatea pe care o poți desfășura într-un cazinou online nu este foarte complicată, nu puține sunt persoanele care au nevoie de o mână de ajutor. Prin urmare, ghidurile sunt mereu bine-venite!
christin hume Hcfwew744z4 unsplash (2) jpg
Cum să îți alegi partenerii potriviți pentru crearea unui shop online
Lansarea unui shop online este un pas important în dezvoltarea unui business modern. Să ai parteneri potriviți alături în acest proces este esențial pentru succesul proiectului tău.
Importanta magneziului in sarcina si alaptare jpg
Importanța magneziului în sarcină și alăptare
Magneziul este unul dintre cele mai importante elemente pentru organism, în special pentru femei, având un rol fundamental în anumite etape ale vieții, cum ar fi sarcina și alăptarea.
credit online dv (1) jpg
Credit online sau obținut direct din sucursală? Avantajele IFN-urilor și Internetului
Într-o lume în care tehnologia digitală avansează rapid, obținerea unui credit online a devenit o opțiune din ce în ce mai populară în rândul celor care au nevoie de finanțare rapidă și convenabilă.
tima miroshnichenko 8376170 jpg
Cum să te pregătești pentru sezonul răcelilor: Produse și sfaturi
Toamna e aici, iar copiii se întorc la școală sau grădiniță, după vacanța de vară. Asta înseamnă că șansele de a răci cresc considerabil.
kristian egelund t1sTHYjSN10 unsplash (2) jpg
Cum să îți încălzești corect glezna pentru a preveni entorsele
Entorsele de gleznă sunt leziuni ale ligamentelor care stabilizează articulația gleznei, cauzate de întinderi, rupturi parțiale sau totale ale acestora
barbora polednova VRK4bIBHo1E unsplash (2) jpg
Ce trebuie să știi despre recuperarea după o fractură de gleznă
Fracturile de gleznă sunt printre cele mai frecvente cauze ale durerii de gleznă. Tratamentul poate implica imobilizarea zonei gleznei cu ajutorul unui ghips.
pexels towfiqu barbhuiya 3440682 11349880 (2) jpg
Când este necesară implantarea protezei de genunchi și care sunt etapele operației
Implantarea protezei de genunchi sau protezarea genunchiului este o procedură chirurgicală complexă, destinată pacienților cu afecțiuni severe ale articulației genunchiului, în special celor cu gonartroză avansată la care tratamentele medicamentoase sau fizioterapeutice nu au dat rezultate.
antonika chanel RJCslxmvBcs unsplash jpg
Ce presupune recuperarea după operația de blefaroplastie
Impactul acestei intervenții asupra aspectului estetic al pacientului este unul major, reducând în mod semnificativ semnele îmbătrânirii.
jelle 1dEZeW1GoOI unsplash 16x9 png
Cum să montezi șindrila bituminoasă: Instrucțiuni pas cu pas
Procesul de montare a unei table de acoperiș noi poate fi o sarcină dificilă, însă utilizarea șindrilei bituminoase poate face procesul mult mai ușor și mai eficient. În acest articol, vom oferi instrucțiuni detaliate, pas cu pas, pentru montarea șindrilei bituminoase pe acoperișul tău:

Parteneri

Politie Spania FOTO Rene Bonilla Shutterstock jpg
O fetiță româncă din Spania a fost vândută de părinți pentru 5.000 de euro. A fost oferită drept „soție” unui tânăr
Părinții unei fete românce din Spania au fost arestați în Cádiz după ce au vândut copila în schimbul a 5.000 de euro. Minora a fost forțată să se căsătorească și să trăiască într-o dubă timp de doi ani.
FOTO Tiberiu Boșutar / Facebook
Deputat AUR, acuzat de instigare la aruncarea în aer a unor clădiri publice. Politicianul a fost plasat sub control judiciar
Deputatul ales al AUR, Tiberiu Boşutar, a fost plasat sub control judiciar pentru 30 de zile, în urma unor percheziţii efectuate în cadrul dosarului deschis pe numele acestuia în data de 7 decembrie, pentru instigare publică.
Youssoufa Moukoko (EPA) jpg
Loida Zabala (Facebook) jpg
Povești care inspiră: are cancer la creier şi plămâni, dar speră la JO din 2028
O sportivă spaniolă dă un exemplu suprem de motivație.
Produse Lidl pe raft - magazin FOTO Shutterstock
Alimentele procesate care favorizează cancerul de colon, boala care l-a răpus pe Mircea Diaconu
O nouă cercetare scoate în evidență legătura dintre consumul de alimente ultraprocesate și riscul crescut de cancer de colon, una dintre cele mai frecvente și letale forme de cancer, inclusiv la tineri. Cercetătorii de la University of South Florida și Tampa General Hospital
photo 2024 12 13 11 04 00 webp
De ce a ocupat Israelul Muntele Hermon. Importanța celui mai înalt vârf al Siriei
Israel a bombardat arsenalul militar al armatei siriene, după căderea lui Bashar al-Assad, pentru ca acesta să nu cadă în mâinile forțelor rebele, potențial ostile, lovind aproape 500 de ținte, distrugând marina siriană precum și 90% din suprafața cunoscută a Siriei. -rachete-aer.
Ioanitoaia
FOTO Mihail Kavelaşvili / Facebook
Georgia are un nou președinte. Cine este Mihail Kavelaşvili, fostul fotbalist acuzat că este o marionetă a rușilor
Un colegiu electoral, controlat de partidul de guvernământ Visul Georgian, l-a numit sâmbătă pe Mihail Kavelaşvili în funcţia de preşedinte al Georgiei, în urma unui vot boicotat de opoziţie pe fondul unei crize politice şi a protestelor de amploare antiguvernamentale din această ţară din Caucaz.
Razvan Marin (Sportpictures) jpg