Între Liviu şi Ecaterina

Publicat în Dilema Veche nr. 698 din 6-12 iulie 2017
Între Liviu şi Ecaterina jpeg

Carevasăzică, PSD-ul avea două opțiuni pentru postul de ministru al Educației. După atîta amar de vreme și de guvernare, s-a ieșit, în sfîrșit, la rampă cu două tinere speranțe, doi lupi viguroși, două forțe proaspete, două figuri cu totul excepționale ale învățămîntului românesc: Ecaterina Andronescu și Liviu Pop. Ne-am ales cu ultimul. Încerc să îmi dau seama de ce. Ce-o să zică dl Darius Vâlcov la viitoarea evaluare a guvernului? Dacă cineva îmi spunea, acum zece ani, că vom avea de comentat, isterici, înzestrările acelorași personaje, l-aș fi privit ca pe un sabotor plătit de cine știe ce „oficine“.

Dar Liviu Pop nu e singura problemă a Ministerului Educației. Mai sînt niscaiva domni lăsați moștenire de vechea echipă de guvernare și de gîndirea noastră de partid. Erau prea valoroși. Prea buni ca să fie evacuați. Iată doi dintre ei. Secretar general al ministerului este Dănuț Ghican. Cu experiență de zece ani în managementul unei firme de transport maritim de marfă. Apoi, trei ani a fost consilier economic la Senat și, alți trei, director administrativ la ASE. Cu asemenea antecedente, n-are cum să nu fie la curent cu toate problemele școlii românești.

Tot secretar general, responsabil pentru relația cu Parlamentul, este Petru Andea. Născut în 1949, doctor în științe tehnice, membru al Academiei Oamenilor de Știință. În CV-ul domniei-sale sînt trecute o mulțime de „competențe și aptitudini organizatorice“, citez: „lucru în echipă, gîndire analitică, perspectivă strategică, construirea echipelor, creativitate, influențarea altor persoane (care persoane? care echipe? n.m., M.I.), căutarea și colectarea informațiilor (!), realizarea de judecăți și raționamente (ar fi și cazul, la vîrsta pe care o are!), managementul schimbării, managementul stresului, rezolvare de probleme (!)“. Trebuie spus că CV-ul nu este însă complet, deși are aproape cinci pagini: din informațiile găsite pe Internet, aflăm că domnul P. Andea a fost timp de zece ani lider al organizațiilor studenților comuniști din Centrul Universitar Timișoara. Mai apoi, în 1995, s a înscris în Partidul Socialist. Tot de pe Internet aflăm că, pînă mai ieri, în CV-ul domnului Petre Andea, postat pe site-ul Camerei Deputaților, erau consemnate participări la nunți și botezuri. De ce? Explicația o găsim pe pagina de Facebook a domnului deputat: merge la aceste evenimente în „interes de serviciu, pentru a discuta personal cu oamenii“. Dar adevărata calitate a domnului Andea, cea care îl recomandă pentru postul atît de important din Ministerul Educației, este cea care reiese din declarația dată în apărarea lui Gabriel Oprea, cel acuzat de plagiat. O observație extrem de fină: „Se face în prezent confuzie între copiat şi plagiat. Foarte multe sesizări sînt «uite, a copiat», «unii zic că a plagiat». Copiatul înseamnă că a copiat şi a spus de unde a copiat. Această situaţie nu intră sub incidenţa legii (…). Plagiatul este atunci cînd preiei texte, idei şi aşa mai departe fără să spui de unde. M-aţi înţeles? Deci, dacă nu spun de unde le-am luat, atunci este plagiat, dacă spun că le-am luat de colo şi de colo, atunci este copiat şi afectează doar originalitatea lucrării şi nu este o culpă a legii.“

Cine sînt oamenii ăștia? Cum de au ajuns să coordoneze departamente în ministerul cel mai important, dar și cel mai năpăstuit din Guvernul României?

După cum stau lucrurile, cu o opoziție fleșcăită, PSD-ul va mai guverna mulți ani de aici înainte. Și-o va face exact așa cum ne-a obișnuit pînă acum: cu dispreț pentru educație și cultură, cu nici doi bani dați pe viitorul noilor generații, cu nepăsare pentru consolidarea și păstrarea valorilor. Și cu ticăloșie.

Foto: adevarul.ro

Cea mai bună parte din noi jpeg
Prietenia între femei – un mit?
Marile bucurii și marile tristeți le cam ducem de unii singuri.
Zizi și neantul jpeg
Zăpadă și săpuneală
Săpuneala era, negreșit, un mini-ritual pre-sexual.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Diete și cîteva gînduri despre nutriție
● Orice dietă implică renunțarea la alcool. Eu nu beau decît vin, dar e bună și o bere. Pînă aici! Nu vreau să fiu un om slab, sănătos, dar trist.
E cool să postești jpeg
Cînd aduci munca acasă
Există, bineînțeles, avantaje clare ale muncii de acasă. Și pentru angajați, și pentru angajatori.
p 20 Kierkegaar WC jpg
Maestrul Kierkegaard
Într-o anumită împrejurare, Wittgenstein a observat: „Un gînditor religios onest este ca un funambul.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Ineditele lui Eliade
E un eveniment care, sper, i-ar fi plăcut lui Eliade, pentru că e o confirmare a importanței arhivei pe care o evoca recurent, aproape obsesiv, în jurnalele sale, știind ce a lăsat în ea.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Dialog între un tată și un fiu (la vîrsta inocenței), în autobuz. Tatăl: „Merg să-i iau lu’ mami ceva.“ Fiul: „Ce?“ Tatăl: „Niște cizme.“ Fiul: „De ce?“ Tatăl: „Nu, că nu găsesc.“ Memorabil. (D. S.)
Cea mai bună parte din noi jpeg
Cînd v-ați simțit singuri ultima dată?
Te poți simți însingurat într-o mare de oameni, dacă relațiile cu ei nu sînt potrivite.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Cum se pleca în State în anii ’90?
Astfel, exemplele pot continua, căci românul, odată ajuns cetăţean american, face tot posibilul să-şi uite limba şi obiceiurile, dar năravurile şi le păstrează.
E cool să postești jpeg
Vînzătorul nostru, stăpînul nostru
Rămîne însă o întrebare: politețea, grija, respectul sînt oare condiționate de bani sau derivă din calitatea umană?
p 20 jpg
Incultură religioasă şi incultură universitară
Numeroasele miniaturi ilustrative preiau, alături de modele musulmane, imagistică de tip budist chinez şi creştin bizantin.
Theodor Pallady jpeg
Un iluminist evreu în Țara Românească
Cronica relațiilor dintre români și evrei a fost uneori armonioasă, alteori convulsivă și tragică, în funcție de contexte sociale, dinamici ideologice și evoluții geopolitice inevitabil fluctuante.
index jpeg 3 webp
Cîtă nefericire în urbea lui Bucur!
La noi, aici, în București și în anul de grație 2023, sub ce pictăm oamenii sfîșiați, absurd, de haite, pe cîmpurile năpădite de buruieni ale unui oraș care agonizează fără să o știe?
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Cehoaica Vera Czernak n-a mai suportat infidelitățile soțului ei, așa că într-o zi a decis să se arunce de la balcon. A căzut exact peste soțul ei care tocmai se întorcea acasă. El a murit, ea a supraviețuit.
Cea mai bună parte din noi jpeg
„Ei fac din noapte ziuă ş-a zilei ochi închid”
După ce vorbeam, mă culcam la loc. Nu i-am zis niciodată, dar se pare că știa. Mai tare decît cronotipul (și decît majoritatea lucrurilor) rămîne iubirea, se pare.
Zizi și neantul jpeg
Dimineți de iarnă
Mă făcea să simt că pămîntul nu-mi fuge de sub picioare. Că lucrurile pot avea sens și pot fi la locurile lor.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
La munca de jos
Oare n-ar trebui, la vîrsta lor, să plece în niște excursii ca să vadă lumea, să-și cumpere autorulote cum fac pensionarii din Germania, să-și petreacă revelioanele prin insule cu o climă mai blîndă?
E cool să postești jpeg
Bătaia e ruptă de rai – chipuri ale răului
Grăitoare pentru acest comportament defensiv este, de altfel, și zicala românească „Bătaia e ruptă din rai”, în fapt, o legitimare a violenței.
p 20 WC jpg
Democrația și Biserica în secolul XXI
Așa cum participarea demos-ului la viața cetății e însăși democrația, participarea laicatului la viața Bisericii e însuși creștinismul.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Benedict al XVI-lea
Aproape intactă mi-a rămas, după zece ani, amintirea ultimei slujbe pe care a prezidat-o la San Pietro, în Miercurea Cenușii.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
La știrile TV, imagini dintr-un supermarket și apoi opinia unei fete de la carne, despre cum mai merge vînzarea acum, după ce s-a încheiat iureșul sărbătorilor: „E foarte scăzută un picuț“. (D. S.)
Cea mai bună parte din noi jpeg
Comoara e pretutindeni
Încerc să împing frica mult în fundul rucsacului, undeva între sacul de dormit și polarul de rezervă, amintindu-mi că o să fie vocală, dar n-o s-o las să conducă.
Zizi și neantul jpeg
Tache și cenușiul
Interesant e că pînă și în amintitrile mele culoarea paltonului său a rămas incertă: uneori mi-l amintesc gri, alteori negru.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Cabana Caraiman
Nicăieri nu am simțit un munte mai sălbatic decît la cabana Caraiman, simți hăul, abruptul, aproape de tine țopăie caprele negre.

Adevarul.ro

image
Ger de crapă pietrele în România: temperaturile de coșmar care se anunță. Cât ține episodul de vreme rea
Vremea rea pune stăpânire pe aproape toate regiunile. Va continua să ningă la munte, iar temperaturile vor scădea accentuat. Gerul ne va chinui toată săptămâna viitoare.
image
Închisoare pe viață pentru un român care a ucis o femeie pentru a-i lua averea. Cum s-a filmat în casa victimei
Mohammed El-Abboud, cetățean român în vârstă de 28 de ani, și Kusai Al-Jundi, cetățean sirian, în vârstă de 25 de ani, au păcălit-o pe Louise Kam, să semneze documente de împuternicire care, credeau ei, le-ar fi permis să controleze averea de milioane de euro a acesteia.
image
„Mirciulică“, filmul cu Mircea Bravo, locul 1 pe Netflix. Cât profit a făcut în cinema. „A trebuit să folosim înjurături“ VIDEO
La doar o zi de la lansarea pe platforma de streaming, comedia este deja preferata telespectatorilor din România.

HIstoria.ro

image
Sfârșitul Bătăliei de la Stalingrad: Capitularea mareșalului Paulus
În timpul nopții de 30 spre 31 ianuarie 1943, Brigada 38 Motorizată, având atașate companiile de geniu, a încercuit zona din jurul Pieței Eroilor Căzuți și magazinul Univermag, întrerupând legăturile telefonice dintre comandamentul mareșalului Friedrich Paulus și unitățile subordonate.
image
Originea familiei Caragiale. Recuperarea unei istorii autentice
„Ce tot spui, măi? Străbunicul tău a fost bucătar arnăut, plăcintar! Purta tava pe cap. De-aia sunt eu turtit în creștet!”, astfel îl apostrofa marele Caragiale pe fiul său Mateiu, încercând să-i tempereze fumurile aristocratice și obsesiile fantasmagoric-nobiliare de care acesta era bântuit.
image
Detalii din viața a 3 mari actori cu origini românești / VIDEO
Detalii din viața a 3 mari actori cu origini românești