Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 697 din 29 iunie – 5 iulie 2017
Cu ochii n 3,14 jpeg

CE LEGĂTURĂ EXISTĂ
ÎNTRE O RANĂ LA CAP
ȘI VOCEA POPORULUI ZGOMOTOS, CARE NU A MAI PUTUT SĂ ALUNECE?

● Ce legătură există între o cunoscută bloggeriță franceză – cu 55.000 de fani pe Facebook și 154.000 de follower-i pe Instagram – și un sifon de frișcă? Una mortală, aflăm de la BBC: într-un accident domestic, doamna Burger a fost ucisă de explozia subită a unui sifon de frișcă. (M. P.)

● Text dintr-un Abecedar, la litera „P“: „Paula a urcat cu Paul la Cabana Căprioarelor. Poiana e plină de nea. Pe cărare e o căprioară. Ea are o rană la cap. Paul cară căprioara cu nenea Popa. Apare lupul. Nenea Popa ia arma. Poc! Lupul pleacă.“ Așadar, un soi de „Moartea căprioarei“ reloaded. Mai lipsește „Puiul“, că tot sîntem la litera „P“. Pa și pusi! (A. P.) 

● Recentul caft politic dintre pesediști mi-a adus în minte o vorbă din registrul înțelepciunii cinice care spune că e bine, mai degrabă, să ai încredere într-un hoț decît într-un mincinos. Cu această vorbă în minte, am privit confruntarea dintre Dragnea și Ponta/Grindeanu și am încremenit în nehotărîre: care-i care? Nici vocea poporului, criteriul sfînt al democrației, nu m-a lămurit. Dragnea spunea că primește nenumărate mesaje care îi susțin demersul. Grindeanu ne spunea că și el primește nenumărate mesaje care îl îndeamnă să reziste. Chiar că rămîn cu ochii-n 3,14. Mi-am adus aminte și de Christoph Daum, bietul antrenor al echipei naționale de fotbal. După eșecul epic al ultimei campanii de calificare, toată lumea vizibilă i-a cerut, firesc, demisia. Ne-a anunțat că nu demisionează pentru că a primit nenumărate mesaje să continue. Ceva îmi spune că misterul nenumăratelor mesaje va produce consecințe serioase încă multă vreme în viața noastră publică, politică ori nu… (S. V.)

● În metrou, o fată strănută zgomotos. Dinspre scaune, o voce de robot se aude: „Sorry!“ Se pare că ghidul roboților pentru a se preface că sînt oameni a dat greș. De data asta. (C. Ș.)

● Instanţa a decis falimentul personal al lui Boris Becker. Fostul sportiv avea o datorie la bancă pe care nu a mai putut s-o plătească. Banca o să-i execute silit averea – printre altele, şi o casă în Mallorca. Lumea e un pic mai dreaptă. Marele Boris intră şi el în rîndul sutelor, miilor de datornici care nu-şi pot plăti ratele. (M. M.)

● Ce ți se poate întîmpla într-o duminică ploioasă, într-un restaurant din centru (la Journey Pub): să plouă pe terasă, fix pe partea din mijloc, pe unde trece chelnerul cu paharele; să vezi un șoricel în grădină în timp ce-ți mănînci pastele; și, cel mai grav, să ieși împreună cu cineva de acolo, care să alunece pe rampa de la intrare (unde există mochetă, ce-i drept, însă doar o fîșie mică, acoperind-o parțial), care să cadă și să-și spargă capul în cădere. Deși persoana respectivă a scăpat cu viață, încă mă mai întreb unde-i normalitatea, totuși, în toate astea. (I. P.)

PENTRU CE AR FI TREBUIT
SĂ DISCUTĂM O SITUAȚIE FĂRĂ DINȚI?

● Ultima săptămînă de școală. Un puști de vreo zece ani, cocoțat pe un cap de zid, perimetrul Mănăstirii de la Sîmbăta de Sus, își bălăngăne picioarele a nerăbdare. „Cît dai snopul?“ „10 lei.“ „Ai fost în pădure după ele?“ „Da.“ „Cu cine?“ „Cu mama.“ „Dar la școală mergi?“ „Da. Da’ acum nu mă mai duc.“ „Ai luat deja vacanță?“ „Nu. Da’ ne-a cerut bani și n-am.“ „Pentru ce?“ „Nu știu, ne-a cerut 30 de lei. Și nu mă mai duc.“ Și țigănușul, cu degetele vinete de afine, își negocia mai departe marfa… Inutil să ne întrebăm retoric cine-i de vină. Școlerul chiulangiu sau… Sau mai bine nu. Să lăsăm pînă la toamnă… numărăm atunci bobocii… bob cu bob. (R. M.)

● „În primul rînd vreau să îmi cer iertare tuturor românilor pentru greșeala pe care am făcut-o, în sensul că ar fi trebuit să discutăm mai mult în partid despre variantele de prim-ministru“, a afirmat Liviu Dragnea, președintele PSD, în legătură cu Sorin Grindeanu. Domnul Dragnea ar putea să-și ceară iertare în fiecare zi. Motive ar avea din plin. Doar că nu ne ajută la nimic. (A. M. S.)

● Într-o situație legată de niște pașapoarte care erau ținute prea mult timp la un oficiu de înregistrare din Berlin, am auzit o polițistă nemțoaică zicînd: „Nu se poate mai repede, asta-i Germania, ce poți să faci…“ Am amuțit. (A. M.)

● (urmare din numărul trecut) Templul Inimii SRL, Vechea Ogradă SRL, Spitalul De Motoare SRL, Medical Puf Marin SRL, Medical Puf Alpin SRL, Medical Puf Stelar SRL, Micile Detalii SRL, Orizont Deschis SRL, Sus Textila SRL, 292 De Lemne Megaproiect Design SRL, Profesii Helen SRL, Sănătate În Bucate SRL, Partenerul Meu New Concept SRL, Energic SRL, Jules Verne Imobiliare SRL, Chez Moi SRL, H2O International SRL, Oferte Fermecate SRL, Apollo Moldoveanu SRL, Gustul Pasiunii SRL, Denevoie SRL, Reparații Imposibile SRL, Educarea Și Supravegherea Copiilor Mell SRL, Club Nomad SRL, Ne Intersectăm SRL-D, Calul Fără Dinți SRL, Agenția Defazată SRL, Taxi Mania SRL, Mikey Și Fetele SRL, Centrul De Îmbunătățire A Calității Vieții Deceneu SRL, Agurida Unlimited SRL, Ceai În Micul Paris SRL, Forța Reciclării Bogdan SRL-D, Apetit Atractiv SRL, Cristale Minerale Roci SRL, Recviem Impex SRL, Foarte Frumos SRL, La Dolofanul SRL, Sociopat Records SRL, Soare Accept Conta SRL, Fabulistului Heights SRL, Adulmec Ro SRL, Totcetrebuie Distribution SRL, Spirit Nordic SRL, Viața Pur & Simplu SRL, Sandu Valabilu Serv SRL, Automatizări Bune SRL, Dizident Trading SRL, Burghez Food SRL, Să Fie Bine SRL, Chaos Consulting SRL, Cadoul De Ceară SRL-D, Fructul Copt SRL, Deci Se Poate SRL. (D. S.)

Foto: Dana Catona

Cea mai bună parte din noi jpeg
Cînd v-ați simțit singuri ultima dată?
Te poți simți însingurat într-o mare de oameni, dacă relațiile cu ei nu sînt potrivite.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Cum se pleca în State în anii ’90?
Astfel, exemplele pot continua, căci românul, odată ajuns cetăţean american, face tot posibilul să-şi uite limba şi obiceiurile, dar năravurile şi le păstrează.
E cool să postești jpeg
Vînzătorul nostru, stăpînul nostru
Rămîne însă o întrebare: politețea, grija, respectul sînt oare condiționate de bani sau derivă din calitatea umană?
p 20 jpg
Incultură religioasă şi incultură universitară
Numeroasele miniaturi ilustrative preiau, alături de modele musulmane, imagistică de tip budist chinez şi creştin bizantin.
Theodor Pallady jpeg
Un iluminist evreu în Țara Românească
Cronica relațiilor dintre români și evrei a fost uneori armonioasă, alteori convulsivă și tragică, în funcție de contexte sociale, dinamici ideologice și evoluții geopolitice inevitabil fluctuante.
index jpeg 3 webp
Cîtă nefericire în urbea lui Bucur!
La noi, aici, în București și în anul de grație 2023, sub ce pictăm oamenii sfîșiați, absurd, de haite, pe cîmpurile năpădite de buruieni ale unui oraș care agonizează fără să o știe?
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Cehoaica Vera Czernak n-a mai suportat infidelitățile soțului ei, așa că într-o zi a decis să se arunce de la balcon. A căzut exact peste soțul ei care tocmai se întorcea acasă. El a murit, ea a supraviețuit.
Cea mai bună parte din noi jpeg
„Ei fac din noapte ziuă ş-a zilei ochi închid”
După ce vorbeam, mă culcam la loc. Nu i-am zis niciodată, dar se pare că știa. Mai tare decît cronotipul (și decît majoritatea lucrurilor) rămîne iubirea, se pare.
Zizi și neantul jpeg
Dimineți de iarnă
Mă făcea să simt că pămîntul nu-mi fuge de sub picioare. Că lucrurile pot avea sens și pot fi la locurile lor.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
La munca de jos
Oare n-ar trebui, la vîrsta lor, să plece în niște excursii ca să vadă lumea, să-și cumpere autorulote cum fac pensionarii din Germania, să-și petreacă revelioanele prin insule cu o climă mai blîndă?
E cool să postești jpeg
Bătaia e ruptă de rai – chipuri ale răului
Grăitoare pentru acest comportament defensiv este, de altfel, și zicala românească „Bătaia e ruptă din rai”, în fapt, o legitimare a violenței.
p 20 WC jpg
Democrația și Biserica în secolul XXI
Așa cum participarea demos-ului la viața cetății e însăși democrația, participarea laicatului la viața Bisericii e însuși creștinismul.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Benedict al XVI-lea
Aproape intactă mi-a rămas, după zece ani, amintirea ultimei slujbe pe care a prezidat-o la San Pietro, în Miercurea Cenușii.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
La știrile TV, imagini dintr-un supermarket și apoi opinia unei fete de la carne, despre cum mai merge vînzarea acum, după ce s-a încheiat iureșul sărbătorilor: „E foarte scăzută un picuț“. (D. S.)
Cea mai bună parte din noi jpeg
Comoara e pretutindeni
Încerc să împing frica mult în fundul rucsacului, undeva între sacul de dormit și polarul de rezervă, amintindu-mi că o să fie vocală, dar n-o s-o las să conducă.
Zizi și neantul jpeg
Tache și cenușiul
Interesant e că pînă și în amintitrile mele culoarea paltonului său a rămas incertă: uneori mi-l amintesc gri, alteori negru.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Cabana Caraiman
Nicăieri nu am simțit un munte mai sălbatic decît la cabana Caraiman, simți hăul, abruptul, aproape de tine țopăie caprele negre.
E cool să postești jpeg
Seducția pesimismului
Seducția pesimismului e mare. Abandonul e mai facil decît lupta.
p 20 WC jpg
André Scrima şi „cerurile lumii”
A interoga şi alte tradiţii spirituale decît cea proprie, a percepe relaţia lor cu „cerul” să nu aibă oare nici o legătură cu credinţa, nici o legătură cu Dumnezeu? Să vedem.
Theodor Pallady jpeg
Nevoia unei revoluții a bunului-simț
Creștinii cu scaun la cap sînt primii care au datoria de a se delimita de această grotescă mistificare, chiar dacă au de ce să deteste fandoseala elucubrantă a taberei adverse.
index jpeg 3 webp
Dorință pentru 2023
Ar putea fi arhitecții convingători în a spune că putem salva natura începînd cu oamenii care suferă?
p 24 A  Damian IMG 4760 jpg
Cu ochii-n 3,14
● În a treia zi a acestui an, Greta Thunberg a împlinit 20 de ani. Și ce dacă? (S. V.)
Cea mai bună parte din noi jpeg
Zile din viața noastră
Spunea recent cineva din jurul meu că, în tinerețe, zilele trec repede, iar anii se duc greu.
Zizi și neantul jpeg
Timpul de dinainte
Ce ne-ar fi scos din sărite, probabil, altădată, atunci ne bucura. Sau măcar ne amuza. Nimeni nu voia să fie nici Scrooge, nici Grinch.

Adevarul.ro

image
Cum a slăbit Damian Drăghici aproape 70 de kilograme. „Am avut zile când puteam să trăiesc doar din zahăr” VIDEO
Artistul, care a dezvăluit cum s-a transformat din punct de vedere fizic și mental, povestit că cea mai mare luptă pe care a dus-o a fost cea cu zahărul, și nu cea cu kilogramele.
image
Mută un singur băț de chibrit pentru a rezolva acest test de inteligență. Ai 20 de secunde la dispoziție
Acest exercițiu matematic devine corect printr-o singură mutare. Doar cei cu o inteligență peste medie îl pot face în mai puțin de 20 de secunde.
image
Condimentul ieftin care luptă împotriva cancerului. Poate fi folosit în mâncăruri, deserturi și băuturi
Acest condiment nu doar că este la îndemâna oricui și aromatizează perfect preparatele gătite, dar are și numeroase beneficii pentru sănătate.

HIstoria.ro

image
Moștenirea fabuloasă a lui Heinrich Schliemann, descoperitorul Troiei
Când, în 1891, i s-a citit testamentul, s-a dovedit că Heinrich Schliemann lăsase în urmă o moștenire (apropo de lichidități, judecând după valoarea de azi) de aproximativ 100 de milioane de euro.
image
„Orașul de aur”, de sub nisipurile Egiptului
Pe lista descoperirilor recente și considerate fascinante se înscrie și dezvăluirea unui oraș de aur, din Luxor, Egipt.
image
Ce mai mare soprană a nostră, Hariclea Darclée, cea care a salvat opera La Tosca / VIDEO
E duminică, 14 ianuarie 1900, iar pe scena Teatrului Constanzi din Roma are loc o premieră memorabilă:„Tosca”, opera în trei acte a lui Giacomo Puccini. E prima reprezentaţie a poveştii dramatice care va cuceri lumea, iar soprana româncă Hariclea Darclée o interpretează pe Floria Tosca.