Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 695 din 15-21 iunie 2017
Cu ochii n 3,14 jpeg

FĂRĂ O VIZIUNE ONTOLOGICĂ
MAI AMPLĂ,
CEASUL EROULUI ARHETIPAL
NU POATE SĂ FUNCȚIONEZE NICĂIERI 

● Fără somn, organismul uman nu poate să func­ționeze. Un nou studiu a fost făcut pe două grupuri de șoareci: cei cărora li s-a permis să doarmă cît au vrut și ceilalți, care au fost privați de somn timp de cinci zile. Rezultatele au arătat că lipsa somnului crește riscul Alzheimer-ului și al altor tulburări neurologice. Dar cel mai spectaculos e că neurologii au descoperit că, după miezul nopții, creierul tinde să-și „mănînce“ propriile sinapse. La TIFF poate că nu era chiar momentul potrivit să citesc știrea asta. (A. M. S.)

● După taximetristul care s-a înflăcărat în legătură cu existența lui Dumnezeu, am nimerit peste altul, cu o viziune ontologică mai amplă: mi-a împărtășit că, la scara universului, noi sîntem atît de insignifianți încît ce facem contează prea puțin. E clar că nivelul filozofic al taximetriștilor a crescut considerabil. (I. P.)

● Se pare că există acum o modă în medicina tradiţională americană conform căreia femeile îşi pot curăţi, în mod natural, vaginul şi peretele uterin introducînd înăuntru un cuib cu larve de viespi. Ginecologii se dau acum de ceasul morţii să combată şi această falsă metodă de dezintoxicare, după mai vechea introducere în vagin a unor săculeţe cu ierburi miraculoase. (M. C.)

● În sfîrșit, copiii din România recunosc meritele eroului arhetipal autohton Făt-Frumos. Un elev scrie în caietul său de teme, la un exercițiu în care toate cuvintele trebuie să înceapă cu aceeași literă: „Făt-Frumos făcea fapte fenomenale femeilor“. Că dacă n-ar fi, nu s-ar povesti! (A. P.)

● Te strecori din autobuz, transpirat tot, amintindu ţi că doar jumătate dintre maşinile RATB au aer condiţionat. Te uiţi în jur, vezi o benzinărie şi cîteva clădiri care nu-ţi spun nimic, doar dau senzaţia că eşti în mijlocul a nicăieri. Din bulevard intri imediat pe un drum prăfos şi plin de gropi. Ţi se pare că auzi nişte cîini vagabonzi dinspre pîrloaga din stînga. Vegetaţie – mai deloc. În afară de pomii de la bulevard, doar cîteva bălării pe marginea drumului. După cîţiva paşi, se termină şi trotuarul. Strada se numeşte Belşugului şi duce spre un cartier nou de blocuri din Bucureşti. (C. Ş.

PLECATĂ ÎN CĂUTAREA
UNUI ORIZONT DE NERECUNOSCUT, NATURA A ANUNȚAT
CĂ OCHII SE VOR ÎNCHIDE

● Pe 25 mai, la orele serii, Poliţia ieşeană a fost sesizată că o femeie se plimbă dezbrăcată pe Șoseaua Moara de Foc. Conform declaraţiei oficiale, „lucrătorii instituţiei au procedat la legitimarea persoanei, ocazie cu care a reieşit faptul că era vorba de o tînără de 25 de ani, uşor confuză, plecată în căutarea unui supermarket şi care, în cele din urmă, a fost condusă de poliţişti la Spitalul de Psihiatrie «Socola»“. Data viitoare cînd o să intru în supermarket-ul meu de cartier cu neoane orbitoare, mă voi gîndi la tine, you, crazy diamond! (M. C.)

● Stau înșirați pe trotuar, în uriașe recipiente de lemn, plini de flori… și așteaptă să-i aplaudăm la scenă deschisă. Nu pe ei, pe edili, vezi bine, și tichia lor de leandru. Adresa exactă: Drumul Taberei, Orizont. Vizavi de stația de metrou (?!). Vă mai amintiți? „Peste trei ani aici va fi…?!“ „Stația ta de metrou!“ Bingo. Răspuns corect: pepinieră de leandri. (R. M.)

● Titluri, texte, concepte, maxime şi cugetări binecunoscute – de nerecunoscut (XXII): Beim Häuten der Zwiebel (Decojind ceapa), de Günter Grass. În turcă: Soganî Soyarken; în maghiară: Hagymahántás közben; în finlandeză: Sipulia kuoriessa; în bulgară: Da liuspiș lika. (M. P.)

● „Nu sînt femeie, așa că nu am zile proaste“, a declarat Vladimir Putin, într-un interviu recent. „Nu încerc să insult pe nimeni. Aceasta este natura lucrurilor. Sînt anumite cicluri naturale“, a adăugat liderul de la Moscova. Citesc şi plîng. Deh, ciclurile astea naturale… (C. Ș.

● Ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, a anunţat că salariile din Educaţie şi din Sănătate se vor mări etapizat, începînd cu anul  viitor, şi nu din luna iulie, aşa cum declarase iniţial şi cum era menţionat în programul de guvernare. Nu e prima încălcare a promisiunilor. Programul de guvernare, această Biblie a PSD, despre care Liviu Dragnea spunea că „va fi respectat întocmai“, seamănă din ce în ce mai tare cu o culegere de bancuri. Rîde cineva? (M. M.)

● Vînzătoarea, uitîndu-se lung la covorașul de intrare pe care vreau să-l cumpăr: „E prea frumos, domnișoară! Vi-l fură! Măcar să-l lipiți“ – și începe să-mi facă epopeea furtișagurilor românești: piticii de grădină, coronițele de Crăciun de pe ușă, scaunul scos pe hol și dispărut într-o secundă, și cîte și mai cîte. Am cumpărat totuși covorașul. Probabil că îl voi lipi pe perete, în sufragerie, ca să fiu cu ochii pe el. (S. G.)

● Vechile „succesuri“ nu mor, se reîntrupează. În metrou, o voce zice în difuzoare: „Stimați călători, în perioada (urmează perioada), se vor închide pentru (urmează motivul închiderii) următoarele căi de acces (urmează lista căilor de acces închise). Vă rugăm să utilizați celelalte accesuri“. (D. S.)

Foto: S. Voinescu

Cea mai bună parte din noi jpeg
Cînd v-ați simțit singuri ultima dată?
Te poți simți însingurat într-o mare de oameni, dacă relațiile cu ei nu sînt potrivite.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Cum se pleca în State în anii ’90?
Astfel, exemplele pot continua, căci românul, odată ajuns cetăţean american, face tot posibilul să-şi uite limba şi obiceiurile, dar năravurile şi le păstrează.
E cool să postești jpeg
Vînzătorul nostru, stăpînul nostru
Rămîne însă o întrebare: politețea, grija, respectul sînt oare condiționate de bani sau derivă din calitatea umană?
p 20 jpg
Incultură religioasă şi incultură universitară
Numeroasele miniaturi ilustrative preiau, alături de modele musulmane, imagistică de tip budist chinez şi creştin bizantin.
Theodor Pallady jpeg
Un iluminist evreu în Țara Românească
Cronica relațiilor dintre români și evrei a fost uneori armonioasă, alteori convulsivă și tragică, în funcție de contexte sociale, dinamici ideologice și evoluții geopolitice inevitabil fluctuante.
index jpeg 3 webp
Cîtă nefericire în urbea lui Bucur!
La noi, aici, în București și în anul de grație 2023, sub ce pictăm oamenii sfîșiați, absurd, de haite, pe cîmpurile năpădite de buruieni ale unui oraș care agonizează fără să o știe?
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Cehoaica Vera Czernak n-a mai suportat infidelitățile soțului ei, așa că într-o zi a decis să se arunce de la balcon. A căzut exact peste soțul ei care tocmai se întorcea acasă. El a murit, ea a supraviețuit.
Cea mai bună parte din noi jpeg
„Ei fac din noapte ziuă ş-a zilei ochi închid”
După ce vorbeam, mă culcam la loc. Nu i-am zis niciodată, dar se pare că știa. Mai tare decît cronotipul (și decît majoritatea lucrurilor) rămîne iubirea, se pare.
Zizi și neantul jpeg
Dimineți de iarnă
Mă făcea să simt că pămîntul nu-mi fuge de sub picioare. Că lucrurile pot avea sens și pot fi la locurile lor.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
La munca de jos
Oare n-ar trebui, la vîrsta lor, să plece în niște excursii ca să vadă lumea, să-și cumpere autorulote cum fac pensionarii din Germania, să-și petreacă revelioanele prin insule cu o climă mai blîndă?
E cool să postești jpeg
Bătaia e ruptă de rai – chipuri ale răului
Grăitoare pentru acest comportament defensiv este, de altfel, și zicala românească „Bătaia e ruptă din rai”, în fapt, o legitimare a violenței.
p 20 WC jpg
Democrația și Biserica în secolul XXI
Așa cum participarea demos-ului la viața cetății e însăși democrația, participarea laicatului la viața Bisericii e însuși creștinismul.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Benedict al XVI-lea
Aproape intactă mi-a rămas, după zece ani, amintirea ultimei slujbe pe care a prezidat-o la San Pietro, în Miercurea Cenușii.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
La știrile TV, imagini dintr-un supermarket și apoi opinia unei fete de la carne, despre cum mai merge vînzarea acum, după ce s-a încheiat iureșul sărbătorilor: „E foarte scăzută un picuț“. (D. S.)
Cea mai bună parte din noi jpeg
Comoara e pretutindeni
Încerc să împing frica mult în fundul rucsacului, undeva între sacul de dormit și polarul de rezervă, amintindu-mi că o să fie vocală, dar n-o s-o las să conducă.
Zizi și neantul jpeg
Tache și cenușiul
Interesant e că pînă și în amintitrile mele culoarea paltonului său a rămas incertă: uneori mi-l amintesc gri, alteori negru.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Cabana Caraiman
Nicăieri nu am simțit un munte mai sălbatic decît la cabana Caraiman, simți hăul, abruptul, aproape de tine țopăie caprele negre.
E cool să postești jpeg
Seducția pesimismului
Seducția pesimismului e mare. Abandonul e mai facil decît lupta.
p 20 WC jpg
André Scrima şi „cerurile lumii”
A interoga şi alte tradiţii spirituale decît cea proprie, a percepe relaţia lor cu „cerul” să nu aibă oare nici o legătură cu credinţa, nici o legătură cu Dumnezeu? Să vedem.
Theodor Pallady jpeg
Nevoia unei revoluții a bunului-simț
Creștinii cu scaun la cap sînt primii care au datoria de a se delimita de această grotescă mistificare, chiar dacă au de ce să deteste fandoseala elucubrantă a taberei adverse.
index jpeg 3 webp
Dorință pentru 2023
Ar putea fi arhitecții convingători în a spune că putem salva natura începînd cu oamenii care suferă?
p 24 A  Damian IMG 4760 jpg
Cu ochii-n 3,14
● În a treia zi a acestui an, Greta Thunberg a împlinit 20 de ani. Și ce dacă? (S. V.)
Cea mai bună parte din noi jpeg
Zile din viața noastră
Spunea recent cineva din jurul meu că, în tinerețe, zilele trec repede, iar anii se duc greu.
Zizi și neantul jpeg
Timpul de dinainte
Ce ne-ar fi scos din sărite, probabil, altădată, atunci ne bucura. Sau măcar ne amuza. Nimeni nu voia să fie nici Scrooge, nici Grinch.

Adevarul.ro

image
Cum a slăbit Damian Drăghici aproape 70 de kilograme. „Am avut zile când puteam să trăiesc doar din zahăr” VIDEO
Artistul, care a dezvăluit cum s-a transformat din punct de vedere fizic și mental, povestit că cea mai mare luptă pe care a dus-o a fost cea cu zahărul, și nu cea cu kilogramele.
image
Mută un singur băț de chibrit pentru a rezolva acest test de inteligență. Ai 20 de secunde la dispoziție
Acest exercițiu matematic devine corect printr-o singură mutare. Doar cei cu o inteligență peste medie îl pot face în mai puțin de 20 de secunde.
image
Condimentul ieftin care luptă împotriva cancerului. Poate fi folosit în mâncăruri, deserturi și băuturi
Acest condiment nu doar că este la îndemâna oricui și aromatizează perfect preparatele gătite, dar are și numeroase beneficii pentru sănătate.

HIstoria.ro

image
„Orașul de aur”, de sub nisipurile Egiptului
Pe lista descoperirilor recente și considerate fascinante se înscrie și dezvăluirea unui oraș de aur, din Luxor, Egipt.
image
Din culisele Operațiunii Marte
În istoria războiului sovieto-german, nume ca „Moscova”, „Stalingrad”, „Kursk”, „Belarus” sau „Berlin” evocă mari victorii sovietice.
image
Ce mai mare soprană a nostră, Hariclea Darclée, cea care a salvat opera La Tosca / VIDEO
E duminică, 14 ianuarie 1900, iar pe scena Teatrului Constanzi din Roma are loc o premieră memorabilă:„Tosca”, opera în trei acte a lui Giacomo Puccini. E prima reprezentaţie a poveştii dramatice care va cuceri lumea, iar soprana româncă Hariclea Darclée o interpretează pe Floria Tosca.