Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 696 din 22-28 iunie 2017
Cu ochii n 3,14 jpeg

UN BĂRBAT ÎNFLORITOR
NU FUNCȚIONEAZĂ PE TROTUAR,
ÎNSĂ ACEASTA
E CAM SINGURA GREȘEALĂ
A SPECIEI UMANE 

● Un bărbat care zbura spre Ibiza, unde urma să aibă loc propria petrecere a burlacilor, şi-a întrerupt partida de sex începută cu o necunoscută pentru a cere vecinilor de avion un prezervativ. Logodnica sa, care îl aştepta însărcinată acasă, a văzut „incidentul“ filmat de unul dintre invidioşii pasageri. Deocamdată nu se cunosc consecinţele. (M. C.)

● Nu știu alte sectoare cum sînt, dar sectorul 4 este înfloritor. După ce am avut borduri noi, am avut borduri și mai noi, am avut părculețe verzi cu leagăne pentru copii și garduri verzi din sîrmă frumos împletită. Iar acum, mai nou, gardurile se transformă în niște ziduri din beton armat, zdravăn, înfipt în pămînt vreo juma’ de metru și înalte de altă juma’ de metru. Țapene, nene! Dilema mea: se va ridica oare un părculeț P+M pe aceste „fundații“ sau or fi copiii din ziua de azi atît de violenți încît sîrma nu rezistă? (A. D.)

● Îmi introduc cartela de metrou în aparat cu săgeata invers, pentru că altfel nu funcționează, apoi citesc, pe peron, că „Bucureştiul este un oraş smart doar prin prisma faptului că aici locuiesc foarte mulţi oameni smart.“ (C. Ș.)

● Pe Lascăr Catargiu, pe lîngă Secția de Poliție, a apărut într-o zi un scaun, legat cu lanț de un stîlp. Pe scaun, un afiș: „Vă rugăm nu parcați pe trotuar“. La prînz, dispăruse afișul. Spre seară, din scaun rămăsese doar scheletul. În dimineața următoare, în locul scaunului a apărut o mașină. (S. G.)

● Cineva vinde, pe un site de anunțuri, cușcă veveriță crom, blu. E prima oară cînd aud de o cușcă pentru veveriță. Și nu e vorba de una improvizată, ci de un produs fabricat sub un adevărat brand. Cel puțin așa reiese din anunț, însă aceasta e cam singura informație pe care am dedus-o din detaliile care sună după cum urmează: „Caracteristici produs brand Imac Dimensiuni 61 x 40 x 56 cm adapător nu hrănitor nu hrănitor fîn nu căsuță nu platformă nu tub nu carusel da.“ De bună seamă, avem de-a face cu limbajul special al crescătorilor de veverițe. (A. M.)

● La întrebarea acestor zile, cel mai bun și mai plastic răspuns e de departe postarea lui Florin Lăzărescu de pe Facebook: „Mie mi se pare că Grindeanu e fix ca ăla care a luat antidepresive, din greșeală, pentru diaree. Tot se cacă pe el, dar nu-i mai pasă“. (A. M. S.)

● Cîteva fosile de Homo sapiens descoperite în zona munților din Maroc arată că originile speciei umane sînt încă și mai vechi decît se credea: 300.000 de ani. E timpul pentru o Coaliţie pentru Vechimea Tradiţională. (M. C.)

NU VĂ FACEȚI ÎNSĂ GRIJI PENTRU EL, DE VREME CE BĂRBATUL ÎNCEPE
SĂ DEVINĂ O STEA DINCOLO DE STELE 

● În Australia, un pui de cîine-lup pe nume Gavel a fost scos din programul de educare a cîinilor-poliţişti pentru că… era prea adorabil. Nu vă faceţi însă -griji pentru el, căţelandrul a ajuns pe mîini bune: în prezent, locuieşte cu guvernatorul din Queensland şi are titlul de Vice-Regal Dog (cîine viceregal), fiind însărcinat să primească oaspeţii şi să asiste la ceremoniile oficiale. (C. Ş.)

● Un spaniol în vîrstă de 48 de ani a recunoscut că, vreme de 14 ani, a pretins că e şofer de camion doar pentru a petrece mai mult timp departe de soție. Omul cîştigase în secret la loterie, ceea ce i-a permis să renunţe la fostul loc de muncă, să-şi cumpere un camion şi să străbată Spania în solitudine cîteva zile pe săptămînă. După ce a aflat din presă secretul soţului, femeia a declarat că avusese ea nişte suspiciuni, de vreme ce bărbatul nu reuşise să-i spună niciodată numele exact al companiei pentru care lucra, dar că nu are de gînd să ceară divorţul. Dragoste adevărată! Bietul om! (M. C.)

● Bucureștiul (nostru și al dnei Firea) începe iar să devină o metropolă „ușor“ horror: pe străzi au reapărut, în destule locuri, cîini vagabonzi uriași, alb-murdari, și gropi remarcabile. (I. P.)

● „Dezastru“ (it. disastro, fr. désastre) – din latină: prefixul privativ dis-, ca în „disfuncție“, și astrum (stea) – sau atunci cînd astrele nu-ți sînt favorabile, cînd e „vai de steaua ta“. (M. P.)

● Le Monde îşi face reclamă cu ajutorul lui Donald Trump: „Abonează-te ca să poţi citi articolele despre încălzirea climatică pe care nu le-a citit preşedintele american!“ Ca vechi cititor de Le Monde, am apreciat mereu preocuparea pentru ecologie. Dar încă şi mai mult aş aprecia dacă ziarul ar avea un impact şi dincolo de Atlantic. (M. M.)

● Alte nume de firme din București, acum din sectorul 3: Evoluăm Împreună SRL, Încălțămintea Ta Concept SRL, Floare Și Ulrich SRL, Brotac Medical Center SRL, Ispita Florilor SRL, Trans Ionel Cel Mai Fidel SRL, Societatea Exploratorilor Moderni SRL, Scaraoschi Cosmetics SRL, Dezmembrări Belciugatele SRL, Șah Mat SRL, Design Metalic For Life SRL, Livrăm Timp SRL, La Piovra Turista SRL, La Baboii SRL, Educație Cu Dragoste SRL, Tona Sisteme De Coșuri SRL, Manole Zece SRL, Euromateria SRL, Către Tine Psy SRL, Arena Instalațiilor SRL, Aud Roșu SRL-D, Insula Lenjeriei SRL, Micu Și Micuța SRL, Brici Entertainment SRL, Bebe Fulg SRL-D, Defacto SRL, Robi Corb SRL, Rama Veselă SRL, Alice Domnișor Cafe SRL, 5 Stele Verzi SRL, Super Ego SRL, Centrul Evoluției Și Fericirii SRL, Prod Configurare SRL, La Soacra Mea Acasă SRL, Plurinoi SRL, Te Privește Company SRL, Sintactic Grup SRL, Accesorii Vesele SRL, Coexist Properties SRL, Planta Mea SRL, Viitorul Vostru SRL-D, Ghepard Electric SRL, Aparte SRL, Ton Chien Aimé SRL, Sticluța Cu Clar De Lună SRL, Trainic Protector SRL, Floricel Contab SRL, La Stegulețe SRL, Zale De Mătase SRL, Croc Tehnic Expert SRL, Real Mente SRL, Prețuri Pentru Tine SRL, Zumzet Mobile SRL-D, Suntuncopac SRL. (D. S.)

Foto: Lucian Muntean

Cea mai bună parte din noi jpeg
Cînd v-ați simțit singuri ultima dată?
Te poți simți însingurat într-o mare de oameni, dacă relațiile cu ei nu sînt potrivite.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Cum se pleca în State în anii ’90?
Astfel, exemplele pot continua, căci românul, odată ajuns cetăţean american, face tot posibilul să-şi uite limba şi obiceiurile, dar năravurile şi le păstrează.
E cool să postești jpeg
Vînzătorul nostru, stăpînul nostru
Rămîne însă o întrebare: politețea, grija, respectul sînt oare condiționate de bani sau derivă din calitatea umană?
p 20 jpg
Incultură religioasă şi incultură universitară
Numeroasele miniaturi ilustrative preiau, alături de modele musulmane, imagistică de tip budist chinez şi creştin bizantin.
Theodor Pallady jpeg
Un iluminist evreu în Țara Românească
Cronica relațiilor dintre români și evrei a fost uneori armonioasă, alteori convulsivă și tragică, în funcție de contexte sociale, dinamici ideologice și evoluții geopolitice inevitabil fluctuante.
index jpeg 3 webp
Cîtă nefericire în urbea lui Bucur!
La noi, aici, în București și în anul de grație 2023, sub ce pictăm oamenii sfîșiați, absurd, de haite, pe cîmpurile năpădite de buruieni ale unui oraș care agonizează fără să o știe?
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Cehoaica Vera Czernak n-a mai suportat infidelitățile soțului ei, așa că într-o zi a decis să se arunce de la balcon. A căzut exact peste soțul ei care tocmai se întorcea acasă. El a murit, ea a supraviețuit.
Cea mai bună parte din noi jpeg
„Ei fac din noapte ziuă ş-a zilei ochi închid”
După ce vorbeam, mă culcam la loc. Nu i-am zis niciodată, dar se pare că știa. Mai tare decît cronotipul (și decît majoritatea lucrurilor) rămîne iubirea, se pare.
Zizi și neantul jpeg
Dimineți de iarnă
Mă făcea să simt că pămîntul nu-mi fuge de sub picioare. Că lucrurile pot avea sens și pot fi la locurile lor.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
La munca de jos
Oare n-ar trebui, la vîrsta lor, să plece în niște excursii ca să vadă lumea, să-și cumpere autorulote cum fac pensionarii din Germania, să-și petreacă revelioanele prin insule cu o climă mai blîndă?
E cool să postești jpeg
Bătaia e ruptă de rai – chipuri ale răului
Grăitoare pentru acest comportament defensiv este, de altfel, și zicala românească „Bătaia e ruptă din rai”, în fapt, o legitimare a violenței.
p 20 WC jpg
Democrația și Biserica în secolul XXI
Așa cum participarea demos-ului la viața cetății e însăși democrația, participarea laicatului la viața Bisericii e însuși creștinismul.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Benedict al XVI-lea
Aproape intactă mi-a rămas, după zece ani, amintirea ultimei slujbe pe care a prezidat-o la San Pietro, în Miercurea Cenușii.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
La știrile TV, imagini dintr-un supermarket și apoi opinia unei fete de la carne, despre cum mai merge vînzarea acum, după ce s-a încheiat iureșul sărbătorilor: „E foarte scăzută un picuț“. (D. S.)
Cea mai bună parte din noi jpeg
Comoara e pretutindeni
Încerc să împing frica mult în fundul rucsacului, undeva între sacul de dormit și polarul de rezervă, amintindu-mi că o să fie vocală, dar n-o s-o las să conducă.
Zizi și neantul jpeg
Tache și cenușiul
Interesant e că pînă și în amintitrile mele culoarea paltonului său a rămas incertă: uneori mi-l amintesc gri, alteori negru.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Cabana Caraiman
Nicăieri nu am simțit un munte mai sălbatic decît la cabana Caraiman, simți hăul, abruptul, aproape de tine țopăie caprele negre.
E cool să postești jpeg
Seducția pesimismului
Seducția pesimismului e mare. Abandonul e mai facil decît lupta.
p 20 WC jpg
André Scrima şi „cerurile lumii”
A interoga şi alte tradiţii spirituale decît cea proprie, a percepe relaţia lor cu „cerul” să nu aibă oare nici o legătură cu credinţa, nici o legătură cu Dumnezeu? Să vedem.
Theodor Pallady jpeg
Nevoia unei revoluții a bunului-simț
Creștinii cu scaun la cap sînt primii care au datoria de a se delimita de această grotescă mistificare, chiar dacă au de ce să deteste fandoseala elucubrantă a taberei adverse.
index jpeg 3 webp
Dorință pentru 2023
Ar putea fi arhitecții convingători în a spune că putem salva natura începînd cu oamenii care suferă?
p 24 A  Damian IMG 4760 jpg
Cu ochii-n 3,14
● În a treia zi a acestui an, Greta Thunberg a împlinit 20 de ani. Și ce dacă? (S. V.)
Cea mai bună parte din noi jpeg
Zile din viața noastră
Spunea recent cineva din jurul meu că, în tinerețe, zilele trec repede, iar anii se duc greu.
Zizi și neantul jpeg
Timpul de dinainte
Ce ne-ar fi scos din sărite, probabil, altădată, atunci ne bucura. Sau măcar ne amuza. Nimeni nu voia să fie nici Scrooge, nici Grinch.

Adevarul.ro

image
Cum a slăbit Damian Drăghici aproape 70 de kilograme. „Am avut zile când puteam să trăiesc doar din zahăr” VIDEO
Artistul, care a dezvăluit cum s-a transformat din punct de vedere fizic și mental, povestit că cea mai mare luptă pe care a dus-o a fost cea cu zahărul, și nu cea cu kilogramele.
image
Mută un singur băț de chibrit pentru a rezolva acest test de inteligență. Ai 20 de secunde la dispoziție
Acest exercițiu matematic devine corect printr-o singură mutare. Doar cei cu o inteligență peste medie îl pot face în mai puțin de 20 de secunde.
image
Condimentul ieftin care luptă împotriva cancerului. Poate fi folosit în mâncăruri, deserturi și băuturi
Acest condiment nu doar că este la îndemâna oricui și aromatizează perfect preparatele gătite, dar are și numeroase beneficii pentru sănătate.

HIstoria.ro

image
Moștenirea fabuloasă a lui Heinrich Schliemann, descoperitorul Troiei
Când, în 1891, i s-a citit testamentul, s-a dovedit că Heinrich Schliemann lăsase în urmă o moștenire (apropo de lichidități, judecând după valoarea de azi) de aproximativ 100 de milioane de euro.
image
„Orașul de aur”, de sub nisipurile Egiptului
Pe lista descoperirilor recente și considerate fascinante se înscrie și dezvăluirea unui oraș de aur, din Luxor, Egipt.
image
Ce mai mare soprană a nostră, Hariclea Darclée, cea care a salvat opera La Tosca / VIDEO
E duminică, 14 ianuarie 1900, iar pe scena Teatrului Constanzi din Roma are loc o premieră memorabilă:„Tosca”, opera în trei acte a lui Giacomo Puccini. E prima reprezentaţie a poveştii dramatice care va cuceri lumea, iar soprana româncă Hariclea Darclée o interpretează pe Floria Tosca.