Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 698 din 6-12 iulie 2017
Cu ochii n 3,14 jpeg

ÎN MOMENTUL
ÎN CARE CRITERIUL ABSENȚEI
A CĂZUT ÎN PARAGINĂ,
DIALOGUL CU PROPORȚIILE
S-A TRANSFORMAT
ÎNTR-O PREZENTARE A MISTERELOR

● Conducerea Spitalului de Urgenţă Bîrlad a decis să defrişeze vegetaţia din curtea interioară a uneia dintre secţii după ce un şarpe a căzut, de pe un burlan de colectare a apelor meteorice, pe spatele unui medic. „Firesc, domnul doctor s-a speriat în momentul în care şarpele a căzut pe el. După ce, din reflex, l-a îndepărtat de pe spate, medicul a intrat în secţie şi a închis uşa“, a descris desfăşurarea incidentului directorul spitalului. (M. C.)

● Dacă v-aţi întrebat, peste 800.000 de cetățeni români trăiesc în cupluri necăsătorite, potrivit ultimului recensămînt. Cei mai mulți se consideră familii, iar unii dintre ei au și copii. Acești oameni ar putea fi discriminaţi pe criteriul absenței căsătoriei. 800.000! (M. C.)

● Ce Fontana di Trevi, să vă spun ce-a răsărit la Piaţa Veteranilor: un aranjament superb, fîntînă, tufiş, gazon, băncuţe, o minunăţie. Ce contează că în jur se află o fostă farmacie în paragină, un magazin de termopane, o terasă abandonată? A fost gata înainte de bilanţul de un an al primăriei? A fost! (C. Ş.)

● De cînd lucrez în regim de freelancer, surprizele depășesc cu mult orgoliile meseriei și topul prezentei rubrici. Nu intru în detalii, doar sugerez dialogul cu un „autor“ pe care l-am rugat să delibereze asupra titlului, trecut în două variante: una pe copertă și a doua pe pagina de titlu. „Nu, acesta e subtitlu!“, a declarat el ritos. Nu mai era loc de-ntors. O dădea ca certă. Eu am renunțat. El nu. Aștept finala. (R. M.)

● Malul Dîmboviței pare că o va lua, timid, pe urmele Senei sau Tamisei, mi-ar plăcea să cred, păstrînd proporțiile. Pînă una-alta, e plăcut să te plimbi pe acolo pe jos, cu bicicleta sau cîinele, să simți „briza“ și să bei cocktailurile la – deocamdată, cred -– singura terasă deschisă în zona Unirii. (I. P.)

● După toată tevatura asta cu PSD care îşi dă jos, prin moţiune de cenzură, propriul guvern, doar ca să înlocuiască cîţiva miniştri, iată şi vestea bună: sfîntul program de guvernare, prezentat de Dragnea cu atîta evlavie, s-a transformat, între timp, într-o culegere de glume. (M. M.)

● La evenimentul de prezentare a bilanţului de un an al primăriilor Capitalei, 2000 de euro au fost cheltuiţi doar pe pungile personalizate de cadouri – la preţ de aproximativ 2 euro (9 lei) pe fiecare pungă. Cum ar veni, ei au luat pungă, iar noi am luat plasă. (C. Ş.)

● „Chiar nu știm la care cer s-a dus Iisus Hristos după ce s-a înălțat, dacă avem în vedere miliardele de galaxii existente. Am citat din scrisoare. Lumina care pulsa la Constanța se prea poate să fi fost un fenomen optic datorat turbulențelor atmosferice. Mulțumim pentru cooperare!“ – Bogdan Chirilă, București, rubrica „A venit poștașul“, Lumea misterelor, nr. 6. (A. M. S.)

DACĂ CINEVA SE ÎNTREABĂ
DE CE, RĂSPUNSUL (UN PIC BIZAR)
E, FĂRĂ ÎNDOIALĂ,
UNDEVA ÎNTRE SPIRIT ȘI DESTIN
 

● Noul ministru al Agriculturii este același: Petre Daea. Dacă cineva se întreabă de ce, răspunsul e același ca și atunci cînd ministrul a fost numit prima oară, răspuns conținut în chiar numele ministrului. (A. M.)

● Un britanic a furat trecerea de pietoni din faţa unui pub. „E un pic bizar“, a declarat patroana pub-ului. (M. C.)

● Cea mai potrivită nominalizare pentru noul cabinet guvernamental este, fără îndoială, cea a doamnei Păstârnac, pentru fotoliul de ministru al Românilor de Pretutindeni. (M. P.)

● Undeva lîngă Cișmigiu, văd o firmă cu inimă roșie, Amore Café. Ce frumos, îmi zic și dau să intru – cînd, ce să vezi, lanțu-i pus la poartă. Ca-n viață. (C. Ș.)

● Imaginaţi-vă un episcop făcîndu-i diverse lucruri sexuale unui tînăr seminarist. Imaginaţi-vă şi că există o filmare cu această scenă intimă. Acum imaginaţi vă că această filmare este folosită de trei preoţi pentru a l şantaja pe episcop în schimbul a 50.000 de euro. Imaginaţi-vă însă că episcopul îi înregistrează pe şantajatori şi depune o plîngere la DNA. Dar, de fapt, nu e nevoie să vă imaginaţi, s-a întîmplat deja între episcopul Huşilor, Preasfinţitul Corneliu Bârlădeanu, arhimandritul Catedralei Episcopale Huşi, Cristi Sebastian Jitaru, şi consilierii lui. Episcopia Huşilor a dat o declaraţie oficială: „Îndemnăm cu dragoste părintească pe toţi fiii duhovniceşti ai Eparhiei Huşilor să sporească lucrarea rugăciunii“. (M. C.)

● (urmare din numărul trecut) Atacul Ofertelor SRL, Electro Prof Stabil SRL, Suflet Și Arcuș SRL, Guzganu Rozaliu SRL, Dumicat International Consulting SRL, Colțul Cu Delicii SRL-D, Lent Trans SRL, Aventura Dezvoltării SRL, Never Griji Graffiti Retail SRL, El Dictator Servicii SRL, Siloz Și Fân SRL, Fascinația Sticlei SRL, Țaca Paca Production SRL, Zvon Grup SRL, Critica SRL, Deosebit Triplo Dinamic SRL, Piticul Curajos SRL, Naturopatia Azi SRL, Colorbitor Vizual SRL, Raiul Zilnic SRL, Bărbuță Instal SRL, Spirit Și Destin SRL, Prietenii Măcelarului SRL, Rezonabil Energy SRL, Peceneaga Energy SRL, Omu Din Tricou SRL, Singularity Serv SRL, Tradiție Familie Proprietate SRL, Mincinoșii SRL, Alecu Pronto Lift SRL, Obiceiul Casei SRL, Yimba Și Fiul SRL, Dunărea Sălbatică SA, OK Albastru Roșu SRL, Facem Valuri SRL-D, Ceasul Fermecat SRL, Mătărângă A.G. SRL, Lima Scalp SRL, Foto De Leagăn SRL, Dante Detectiv SRL, Acrostih SRL, Chef De Clătite SRL, Lumina Pe Cale SRL, Dinamic Delicat SRL, D Cusut SRL, Hades & Amon SRL, 19 Litri Apă Plată SRL, Răsfăț Prod SRL, La Cătă Și Ionel Doi Frățiori Buni SRL, Atelierul De Copilărit SRL-D, Alți Ani SRL, Randament SRL, Remedii Florale SRL, Delicatese Zimbru SRL. (D. S.)

Foto: I. Popovici

Cea mai bună parte din noi jpeg
Cînd v-ați simțit singuri ultima dată?
Te poți simți însingurat într-o mare de oameni, dacă relațiile cu ei nu sînt potrivite.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Cum se pleca în State în anii ’90?
Astfel, exemplele pot continua, căci românul, odată ajuns cetăţean american, face tot posibilul să-şi uite limba şi obiceiurile, dar năravurile şi le păstrează.
E cool să postești jpeg
Vînzătorul nostru, stăpînul nostru
Rămîne însă o întrebare: politețea, grija, respectul sînt oare condiționate de bani sau derivă din calitatea umană?
p 20 jpg
Incultură religioasă şi incultură universitară
Numeroasele miniaturi ilustrative preiau, alături de modele musulmane, imagistică de tip budist chinez şi creştin bizantin.
Theodor Pallady jpeg
Un iluminist evreu în Țara Românească
Cronica relațiilor dintre români și evrei a fost uneori armonioasă, alteori convulsivă și tragică, în funcție de contexte sociale, dinamici ideologice și evoluții geopolitice inevitabil fluctuante.
index jpeg 3 webp
Cîtă nefericire în urbea lui Bucur!
La noi, aici, în București și în anul de grație 2023, sub ce pictăm oamenii sfîșiați, absurd, de haite, pe cîmpurile năpădite de buruieni ale unui oraș care agonizează fără să o știe?
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Cehoaica Vera Czernak n-a mai suportat infidelitățile soțului ei, așa că într-o zi a decis să se arunce de la balcon. A căzut exact peste soțul ei care tocmai se întorcea acasă. El a murit, ea a supraviețuit.
Cea mai bună parte din noi jpeg
„Ei fac din noapte ziuă ş-a zilei ochi închid”
După ce vorbeam, mă culcam la loc. Nu i-am zis niciodată, dar se pare că știa. Mai tare decît cronotipul (și decît majoritatea lucrurilor) rămîne iubirea, se pare.
Zizi și neantul jpeg
Dimineți de iarnă
Mă făcea să simt că pămîntul nu-mi fuge de sub picioare. Că lucrurile pot avea sens și pot fi la locurile lor.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
La munca de jos
Oare n-ar trebui, la vîrsta lor, să plece în niște excursii ca să vadă lumea, să-și cumpere autorulote cum fac pensionarii din Germania, să-și petreacă revelioanele prin insule cu o climă mai blîndă?
E cool să postești jpeg
Bătaia e ruptă de rai – chipuri ale răului
Grăitoare pentru acest comportament defensiv este, de altfel, și zicala românească „Bătaia e ruptă din rai”, în fapt, o legitimare a violenței.
p 20 WC jpg
Democrația și Biserica în secolul XXI
Așa cum participarea demos-ului la viața cetății e însăși democrația, participarea laicatului la viața Bisericii e însuși creștinismul.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Benedict al XVI-lea
Aproape intactă mi-a rămas, după zece ani, amintirea ultimei slujbe pe care a prezidat-o la San Pietro, în Miercurea Cenușii.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
La știrile TV, imagini dintr-un supermarket și apoi opinia unei fete de la carne, despre cum mai merge vînzarea acum, după ce s-a încheiat iureșul sărbătorilor: „E foarte scăzută un picuț“. (D. S.)
Cea mai bună parte din noi jpeg
Comoara e pretutindeni
Încerc să împing frica mult în fundul rucsacului, undeva între sacul de dormit și polarul de rezervă, amintindu-mi că o să fie vocală, dar n-o s-o las să conducă.
Zizi și neantul jpeg
Tache și cenușiul
Interesant e că pînă și în amintitrile mele culoarea paltonului său a rămas incertă: uneori mi-l amintesc gri, alteori negru.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Cabana Caraiman
Nicăieri nu am simțit un munte mai sălbatic decît la cabana Caraiman, simți hăul, abruptul, aproape de tine țopăie caprele negre.
E cool să postești jpeg
Seducția pesimismului
Seducția pesimismului e mare. Abandonul e mai facil decît lupta.
p 20 WC jpg
André Scrima şi „cerurile lumii”
A interoga şi alte tradiţii spirituale decît cea proprie, a percepe relaţia lor cu „cerul” să nu aibă oare nici o legătură cu credinţa, nici o legătură cu Dumnezeu? Să vedem.
Theodor Pallady jpeg
Nevoia unei revoluții a bunului-simț
Creștinii cu scaun la cap sînt primii care au datoria de a se delimita de această grotescă mistificare, chiar dacă au de ce să deteste fandoseala elucubrantă a taberei adverse.
index jpeg 3 webp
Dorință pentru 2023
Ar putea fi arhitecții convingători în a spune că putem salva natura începînd cu oamenii care suferă?
p 24 A  Damian IMG 4760 jpg
Cu ochii-n 3,14
● În a treia zi a acestui an, Greta Thunberg a împlinit 20 de ani. Și ce dacă? (S. V.)
Cea mai bună parte din noi jpeg
Zile din viața noastră
Spunea recent cineva din jurul meu că, în tinerețe, zilele trec repede, iar anii se duc greu.
Zizi și neantul jpeg
Timpul de dinainte
Ce ne-ar fi scos din sărite, probabil, altădată, atunci ne bucura. Sau măcar ne amuza. Nimeni nu voia să fie nici Scrooge, nici Grinch.

Adevarul.ro

image
Fost membru CNA, atac la adresa unui concurent de la Românii au talent. Ce răspunde mama băiețelului luat în vizor
Mama lui Rareș Prisacariu, băiețelul care a primit Golden Buzz-ul la emisiunea Românii au talent a răspuns la reacția dură pe care Radu Herjeu, fost membru CNA, a avut-o după emisiune.
image
Clujul depășește la PIB orașe similare din Estul Europei. „Percepția e una, realitatea e alta”
Zona Metropolitană Cluj a depășit, în ceea ce privește Produsul Intern Brut, zone metropolitane din jurul altor orașe similare din țări estice. Economistul Radu Nechita explică de ce clujenilor nu li se pare că ar trăi mai bine.
image
Marius Manole, în șoc hipotermic pe scenă!
„Ce avem noi aici?”, o piesă de teatru scrisă și regizată de Lia Bugnar, jucată de Carmen Tănase, Maria Obretin și Marius Manole, a fost un succes deplin la Birmingham, unde spectatorii nici măcar n-au observat că Marius Manole a intrat șoc hipotermic.

HIstoria.ro

image
Caragiale: un client râvnit, dar un cârciumar prost VIDEO
Caragiale: un client râvnit, un cârciumar prost
image
Anul 1942, un moment greu pentru Aeronautica Regală Română
Anul 1942 a însemnat pentru Aeronautica Regală Română, ca de altfel pentru toate forțele Armatei române aflate în zona de operațiuni, un moment deosebit de dificil.
image
Moștenirea fabuloasă a lui Heinrich Schliemann, descoperitorul Troiei
Când, în 1891, i s-a citit testamentul, s-a dovedit că Heinrich Schliemann lăsase în urmă o moștenire (apropo de lichidități, judecând după valoarea de azi) de aproximativ 100 de milioane de euro.