Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 698 din 6-12 iulie 2017
Cu ochii n 3,14 jpeg

ÎN MOMENTUL
ÎN CARE CRITERIUL ABSENȚEI
A CĂZUT ÎN PARAGINĂ,
DIALOGUL CU PROPORȚIILE
S-A TRANSFORMAT
ÎNTR-O PREZENTARE A MISTERELOR

● Conducerea Spitalului de Urgenţă Bîrlad a decis să defrişeze vegetaţia din curtea interioară a uneia dintre secţii după ce un şarpe a căzut, de pe un burlan de colectare a apelor meteorice, pe spatele unui medic. „Firesc, domnul doctor s-a speriat în momentul în care şarpele a căzut pe el. După ce, din reflex, l-a îndepărtat de pe spate, medicul a intrat în secţie şi a închis uşa“, a descris desfăşurarea incidentului directorul spitalului. (M. C.)

● Dacă v-aţi întrebat, peste 800.000 de cetățeni români trăiesc în cupluri necăsătorite, potrivit ultimului recensămînt. Cei mai mulți se consideră familii, iar unii dintre ei au și copii. Acești oameni ar putea fi discriminaţi pe criteriul absenței căsătoriei. 800.000! (M. C.)

● Ce Fontana di Trevi, să vă spun ce-a răsărit la Piaţa Veteranilor: un aranjament superb, fîntînă, tufiş, gazon, băncuţe, o minunăţie. Ce contează că în jur se află o fostă farmacie în paragină, un magazin de termopane, o terasă abandonată? A fost gata înainte de bilanţul de un an al primăriei? A fost! (C. Ş.)

● De cînd lucrez în regim de freelancer, surprizele depășesc cu mult orgoliile meseriei și topul prezentei rubrici. Nu intru în detalii, doar sugerez dialogul cu un „autor“ pe care l-am rugat să delibereze asupra titlului, trecut în două variante: una pe copertă și a doua pe pagina de titlu. „Nu, acesta e subtitlu!“, a declarat el ritos. Nu mai era loc de-ntors. O dădea ca certă. Eu am renunțat. El nu. Aștept finala. (R. M.)

● Malul Dîmboviței pare că o va lua, timid, pe urmele Senei sau Tamisei, mi-ar plăcea să cred, păstrînd proporțiile. Pînă una-alta, e plăcut să te plimbi pe acolo pe jos, cu bicicleta sau cîinele, să simți „briza“ și să bei cocktailurile la – deocamdată, cred -– singura terasă deschisă în zona Unirii. (I. P.)

● După toată tevatura asta cu PSD care îşi dă jos, prin moţiune de cenzură, propriul guvern, doar ca să înlocuiască cîţiva miniştri, iată şi vestea bună: sfîntul program de guvernare, prezentat de Dragnea cu atîta evlavie, s-a transformat, între timp, într-o culegere de glume. (M. M.)

● La evenimentul de prezentare a bilanţului de un an al primăriilor Capitalei, 2000 de euro au fost cheltuiţi doar pe pungile personalizate de cadouri – la preţ de aproximativ 2 euro (9 lei) pe fiecare pungă. Cum ar veni, ei au luat pungă, iar noi am luat plasă. (C. Ş.)

● „Chiar nu știm la care cer s-a dus Iisus Hristos după ce s-a înălțat, dacă avem în vedere miliardele de galaxii existente. Am citat din scrisoare. Lumina care pulsa la Constanța se prea poate să fi fost un fenomen optic datorat turbulențelor atmosferice. Mulțumim pentru cooperare!“ – Bogdan Chirilă, București, rubrica „A venit poștașul“, Lumea misterelor, nr. 6. (A. M. S.)

DACĂ CINEVA SE ÎNTREABĂ
DE CE, RĂSPUNSUL (UN PIC BIZAR)
E, FĂRĂ ÎNDOIALĂ,
UNDEVA ÎNTRE SPIRIT ȘI DESTIN
 

● Noul ministru al Agriculturii este același: Petre Daea. Dacă cineva se întreabă de ce, răspunsul e același ca și atunci cînd ministrul a fost numit prima oară, răspuns conținut în chiar numele ministrului. (A. M.)

● Un britanic a furat trecerea de pietoni din faţa unui pub. „E un pic bizar“, a declarat patroana pub-ului. (M. C.)

● Cea mai potrivită nominalizare pentru noul cabinet guvernamental este, fără îndoială, cea a doamnei Păstârnac, pentru fotoliul de ministru al Românilor de Pretutindeni. (M. P.)

● Undeva lîngă Cișmigiu, văd o firmă cu inimă roșie, Amore Café. Ce frumos, îmi zic și dau să intru – cînd, ce să vezi, lanțu-i pus la poartă. Ca-n viață. (C. Ș.)

● Imaginaţi-vă un episcop făcîndu-i diverse lucruri sexuale unui tînăr seminarist. Imaginaţi-vă şi că există o filmare cu această scenă intimă. Acum imaginaţi vă că această filmare este folosită de trei preoţi pentru a l şantaja pe episcop în schimbul a 50.000 de euro. Imaginaţi-vă însă că episcopul îi înregistrează pe şantajatori şi depune o plîngere la DNA. Dar, de fapt, nu e nevoie să vă imaginaţi, s-a întîmplat deja între episcopul Huşilor, Preasfinţitul Corneliu Bârlădeanu, arhimandritul Catedralei Episcopale Huşi, Cristi Sebastian Jitaru, şi consilierii lui. Episcopia Huşilor a dat o declaraţie oficială: „Îndemnăm cu dragoste părintească pe toţi fiii duhovniceşti ai Eparhiei Huşilor să sporească lucrarea rugăciunii“. (M. C.)

● (urmare din numărul trecut) Atacul Ofertelor SRL, Electro Prof Stabil SRL, Suflet Și Arcuș SRL, Guzganu Rozaliu SRL, Dumicat International Consulting SRL, Colțul Cu Delicii SRL-D, Lent Trans SRL, Aventura Dezvoltării SRL, Never Griji Graffiti Retail SRL, El Dictator Servicii SRL, Siloz Și Fân SRL, Fascinația Sticlei SRL, Țaca Paca Production SRL, Zvon Grup SRL, Critica SRL, Deosebit Triplo Dinamic SRL, Piticul Curajos SRL, Naturopatia Azi SRL, Colorbitor Vizual SRL, Raiul Zilnic SRL, Bărbuță Instal SRL, Spirit Și Destin SRL, Prietenii Măcelarului SRL, Rezonabil Energy SRL, Peceneaga Energy SRL, Omu Din Tricou SRL, Singularity Serv SRL, Tradiție Familie Proprietate SRL, Mincinoșii SRL, Alecu Pronto Lift SRL, Obiceiul Casei SRL, Yimba Și Fiul SRL, Dunărea Sălbatică SA, OK Albastru Roșu SRL, Facem Valuri SRL-D, Ceasul Fermecat SRL, Mătărângă A.G. SRL, Lima Scalp SRL, Foto De Leagăn SRL, Dante Detectiv SRL, Acrostih SRL, Chef De Clătite SRL, Lumina Pe Cale SRL, Dinamic Delicat SRL, D Cusut SRL, Hades & Amon SRL, 19 Litri Apă Plată SRL, Răsfăț Prod SRL, La Cătă Și Ionel Doi Frățiori Buni SRL, Atelierul De Copilărit SRL-D, Alți Ani SRL, Randament SRL, Remedii Florale SRL, Delicatese Zimbru SRL. (D. S.)

Foto: I. Popovici

Cum ne pregătim pentru Paște jpg
Cum ne pregătim pentru Paște
Masa de Paște este un moment special în care familia și prietenii se adună pentru a sărbători și a petrece timp împreună.
credite jpg
Ce putem face atunci când avem nevoie de un credit rapid?
Dacă te confrunți cu diferite situații financiare urgente, care nu pot fi amânate, trebuie să știi că sunt mai multe modalități prin care poți lua credite rapide.
Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)

Adevarul.ro

image
Ce sunt armele nucleare tactice și de ce a ordonat Rusia efectuarea de exerciții
Ministerul rus al Apărării a anunțat luni că armata va efectua exerciții cu arme nucleare tactice - fiind pentru prima dată când un astfel de exercițiu este anunțat public de Moscova, relatează Independent.
image
Generația Smartphone. A explodat numărul elevilor cu probleme de învățare. Creierul copiilor, otrăvit de timpul petrecut în fața ecranelor
Numărul copiilor cu cerințe educaționale speciale (CES) s-a triplat în ultimii 5 ani, ajungând la peste 70.000. Și vorbim despre datele oficiale. Neoficial însă, avem mult mai mulți elevi cu astfel de probleme, iar una dintre cauze este timpul exagerat petrecut de aceștia în fața ecranelor.
image
Ce mâncăm după Paște. De ce să ne ferim de ciorbă, preferata românilor
După abuzurile culinare de Paște, trebuie să revenim la un stil de viață echilibrat. De câte ori mâncăm pe zi? Câtă carne consumăm? Ținem post intermitent? Cum ar trebui să arate micul dejun, prânzul și cina? - sunt întrebări la care a răspuns nutriționistul Nicolae Hâncu

HIstoria.ro

image
Au reușit sovieticii să decripteze mesajele Enigma înainte de Bătălia de la Stalingrad?
Dacă despre succesele occidentalilor pe frontul invizibil se cunosc destul de multe aspecte, nu același lucru se poate spune despre reușitele sovieticilor. Au reușit sovieticii să decripteze comunicațiile Enigma?
image
Răscoala de la 1907 - Ieșirea de pe scena politică a Nababului
De-abia se stinseseră ecourile laudative ale Serbărilor din 1906, prilejuite de aniversarea a 40 de ani de domnie ai Regelui Carol I, privite ca o manifestare națională a românilor de pretutindeni, că România se va vedea confruntată cu o mișcare extrem de violentă, proprie Evului Mediu.
image
La un pahar de vin cu Dej. Când comuniștii români vorbeau, pe șleau, despre crimele lui Stalin
Congresul Congresul al XXII-lea al PCUS consfinţeşte oficial victoria lui Nichita Hurşciov asupra concurenţilor stalinişti. După reculul provocat de Rebeliunea din Ungaria, destalinizarea din 1956 capătă un nou avînt.