Acasă la Stalin

Publicat în Dilema Veche nr. 697 din 29 iunie – 5 iulie 2017
Acasă la Stalin jpeg

Un grup de turişti israelieni ascultă pasiv un ghid în timp ce-şi fac poze. Sînt şi cîteva cupluri, şi un grup de prieteni nemţi cu rucsacuri în spate. E cald şi lumina e atît de puternică încît cu toţii ne uităm în jur cu ochii mijiţi. Mă simt critică şi uşor subversivă şi în timp ce îmi trag sufletul ui-tîndu mă în jur, un bătrîn mă vede şi se apropie legănat ţinînd în echilibru o cutie mare de carton, ca acelea în care se transportă fructele la supermarket. „Suvenir“, îmi spune în ruseşte şi, cu un zîmbet, mi-o întinde să mă uit în ea. De pe fundul cutiei mă priveşte, în diverse ipostaze de magnet de frigider, Iosif Visarianovici Stalin.

Muzeul lui Stalin din Gori a fost construit în 1951 în spatele casei de lut în care s-a născut dictatorul şi e cam singura atracţie turistică a oraşului. În -rest, nu se întîmplă mai nimic aici. De pe cetatea din mijlocul oraşului, poţi vedea lanţul munţilor Caucaz şi, undeva la poalele lor, nu foarte departe, teritoriul ocupat al Osetiei de Sud. Gori e un oraş de provincie cam cît Bicazul, cu străzi găurite şi mici magazine de telefonie mobilă. În mod curios, toate străzile sînt decorate cu steaguri ale Uniunii Europene. Georgia nu face parte din Uniunea Europeană, dar aspiră la asta, iar steguleţele, împrăştiate ostentativ prin tot oraşul, sînt o declaraţie de apartenenţă pe care o în-tîlneşti peste tot.

În ciuda legăturilor tot mai strînse cu Vestul, trecutul e încă un subiect ambiguu în Georgia. Cu toate că cel puţin 30.000 de georgieni au fost executaţi sau arestaţi în timpul lui Stalin, mitul unui băiat sărac din Gori care a ajuns să conducă Rusia încă nu a dispărut. Într-o perioadă de schimbări şi incertitudine, evadarea în familiarul nostalgiei oferă un fel de centură de siguranţă înşelătoare. Nostalgia îmblînzeşte temerile şi creează iluzia identităţii, ca şi cum acel trecut dureros, cînd lucrurile erau teribile, dar familiare, ţine de ceva profund, împărtăşit şi de neînlocuit.

6 jpg jpeg

Acum cîţiva ani, la intrarea în muzeu atîrna un banner scris în rusă, georgiană şi engleză: „Acest muzeu este un exemplu tipic de propagandă sovietică şi falsificare a istoriei. De-a lungul diverselor perioade ale istoriei sovietice, expoziţiile au fost modificate şi refocusate, dar obiectivul acestui muzeu a rămas neschimbat – anume să legitimeze cel mai sîngeros regim din istorie“. Dar acum banner-ul a dispărut.

„Malen’kiy Stalin“, insistă bătrînul în timp ce îmi arată cu degetul în cutie fotografia din 1902, cînd Stalin avea 23 de ani. Pentru o clipă, ne uităm împreună la ea. Dintr-odată, simplul fapt că m-am oprit să privesc mă nelinişteşte. Cu tot ce ştiu, tot ce cred, şi cu o istorie de familie cu străbunici trimişi în Siberia, mă simt reprezentanta adevărului şi a lucidităţii. Mă alarmează că acum mă găsesc parte dintr-o circumstanţă atît de comună – un bătrîn cu suveniruri, eu un posibil client – în curtea unui muzeu despre care cred că nu ar trebui să existe. Aerul firesc şi căldura bătrînului sînt dezarmante şi revoltătoare în acelaşi timp. Şi dintr-odată am sentimentul urgent că nu aş vrea să las impresia nici pentru o secundă că aş cumpăra un magnet cu Stalin acum sau vreodată. Mă simt indignată că aş putea părea o tînără admiratoare, că nu e clar că interesul meu are o faţă ascunsă şi că sînt acolo dintr-un gen de curiozitate care-i aduce de obicei pe turiştii europeni.

Dar fireşte că nu e clar, de ce ar fi? Sînt un vizitator la muzeu şi la muzeu se vînd suveniruri. Totuşi, să îngădui ambiguității intenţiilor mele să existe e de neconceput. Pentru moment, bătrînul reprezintă tot ce e greşit şi este legat de locul ăsta. Nu ştiu ce să fac, aşa că dau un pas înapoi şi îi fac o poză, cu tot cu cutie. Trag astfel o linie între mine şi el, şi restabilesc ordinea lucrurilor. Într-un fel stîngaci, eu mă opun simbolic şi ferm. Dar el nu se opune deloc. Obosit, se aşază pe bordura de lîngă noi, apoi pune cutia lîngă el cu grijă şi o acoperă cu o păturică pe care o are la el, special ca să protejeze magneţii de soarele puternic.

Îl las şi prind viteză spre intrarea muzeului. Biletele se vînd printr-o uşă de ghişeu, ca acelea de la cinematografele de pe vremuri. Dacă vrem putem cumpăra un bilet separat pentru vagonul lui Stalin, cel cu care a mers la Yalta, acum parcat în curte. Magazinul de suveniruri e chiar lîngă intrare. Din vitrină, ochii lui Stalin ne privesc în sute de ipostaze pe tricouri, căni, pixuri şi şepci. Au şi magneţi.

Cu siguranţă că acum şaizeci şi ceva de ani, cînd a fost construită, clădirea asta părea aproape magică. Cu arcade veneţiene şi turn cu ceas, este un mic palat în mijlocul unui oraş care la vremea aceea era aproape cît un sat. Clădirea e aşezată în spatele pavilionului în care stă încapsulată căsuţa în care s-a născut Stalin şi la care se ajunge mergînd în linie dreaptă printr-un parc betonat, în mijlocul căruia sînt cîteva fîntîni arteziene.

Pentru că în Georgia toate bulevardele au fost redenumite „Avenue“, după model american, iar muzeul, parcul şi căsuţa sînt aşezate pe Stalin Avenue, care are două braţe şi le încadrează pe toate într un perimetru în formă de triunghi. Numele bulevardului sună mai curînd ironic. Asta şi datorită asocierii de termeni, dar şi pentru că tot acest ansamblu închinat lui Stalin arată, de fapt, provincial şi învechit. Fîntînile arteziene nu au mai funcţionat de ceva vreme, trotuarul parcului are dale sărite, iar interiorul muzeului, deşi pavat cu marmură şi tapiţat cu lemn şi carpete roşii, are un aer de lux ponosit.

Mă alătur grupului de limbă engleză şi cu toţii urcăm pe scări la etaj. Exponatele nu au explicaţii în engleză, n-au nici măcar o succesiune logică, dar lucrul ăsta nu pare să deranjeze pe nimeni. Ghida ne mută organizat de la un perete la altul, recitînd o istorie învăţată pe de rost. Aici Stalin a vrut să se facă preot. Apoi a fost dat afară. Aici s-a întîlnit cu Lenin. Acolo tipărea materiale interzise. În secret, îi studiez tocurile înalte şi părul prins în coc. E frumoasă şi tînără, şi tocurile nu fac zgomot cînd păşeşte. Are un aer resemnat şi pentru o clipă mi-o imaginez închizînd muzeul cu cheia la sfîrşit de program. Mă întreb oare ce crede despre noi. Sînt două categorii de oameni care vizitează muzeul. Cei ca mine, pentru care simpla idee a muzeului şi a nostalgiei e complet absurdă. Şi ceilalţi, cei pentru care Stalin a fost un lider puternic şi pentru care zecile de milioane de victime ale stalinismului sînt „presupuse“ doar. Un grup nou e ca un fel de loz, nu ştii nicio-dată cui îi reciți poezia romanţată. Poate că de fiecare dată speră să ajungă la sfîrşit cu bine, să fie o zi obişnuită.

Ne pregătim să intrăm în a doua sală, dar înainte ne opreşte sub un tablou cu Stalin îmbrăţişînd visător o fetiţă. „Are cineva întrebări?“ Şi nimeni nu are. Nu pentru întrebări sîntem aici. Cu toţii ştim că n-are rost să avem şi ea nu pare mirată. Fără să vrem, sîntem astfel o proiecţie a vremurilor lui Stalin: ea se preface că spune o poveste, noi ne prefacem că o credem şi cu toţii mergem mai departe.

Totuşi, experienţa asta nu e lipsită de valoare. Muzeul chiar este un exemplu tipic de falsificare a istoriei, în care oportunismul lui Stalin şi teroarea pe care a instaurat-o sînt pur şi simplu decupate din naraţiune, împreună cu milioanele de oameni care au murit datorită lui. Dar dacă poţi tolera exerciţiul şi pentru o clipă poţi uita cine eşti şi ce ştii, poţi înţelege mecanismele prin care un dictator criminal poate fi transformat în erou şi cum viaţa lui poate fi povestită ca pe aceea a unui copil din Gori care a ajuns să conducă un imperiu, un lider puternic care pur şi simplu nu a putut mulţumi pe toată lumea. Într-un orăşel amorţit, mitul băiatului din Gori care a ajuns foarte mare menține o speranţă care încă nu a fost înlocuită de altceva. Şi aduce turişti.

3c jpg jpeg

„Cum puteţi să spuneţi că Stalin a cîştigat războiul mondial? Şi că a făcut o singur?“, se aude o voce indignată din cealaltă cameră. Dar pe noi, cei de sub tabloul cu Stalin îmbrăţişînd visător o fetiţă, izbucnirea asta ne lasă reci. Pornim mai departe impasibili.

A mai rămas doar vagonul de tren. Ieşim afară în şir indian şi ne urcăm unul după altul pe scara de la intrare. Bătrînul cu suvenirurile s-a mutat mai la umbră, pe iarbă. Mă caţăr şi eu pe scară şi intru direct în 1945, pe acelaşi culoar pe care a intrat şi Stalin cînd s-a pornit spre Yalta. Iluzia trecutului durează doar o fracţiune de secundă. În faţa mea, două fete din grup îşi fac un selfie, iar ghida aşteaptă. Mai are doar cîteva lucruri de spus şi pare că se gîndeşte la altceva în timp ce le spune. Cineva ridică mîna să pună o întrebare. „Cît de greu e vagonul ăsta?“ „Are cîteva tone“, îi răspunde ghida uşurată.

Am terminat.

Bătrînul cu cutia stă tot pe iarbă. Mă vede că mă apropii, se uită la mine cu un aer de „Hai, măi tată“ şi dă deoparte pătura. Stalin de metal sau Stalin în fotografie? „Care vrei tu“, îmi zice în rusă, ridicînd mîinile în aer, un simplu negustor să-i facă pe plac clientului. De data asta îmi asum rolul, dar sensul i-l dau eu. Cu tot ce cred şi ce ştiu şi cu o istorie de familie cu străbunici trimişi în Siberia, mă transform în clientul unui om a cărui viaţă a fost trasată de Stalin poate la fel de mult ca şi viaţa străbunicilor mei, şi care în esenţă poate că nu a fost cu mult diferită de a lor. O tandreţe inexplicabilă înlocuieşte astfel sentimentul absurdului. Şi îmi cumpăr un magnet cu Stalin de la un om mărunt cu o cutie de carton, într-un oraş mic de provincie, într-o ţară în care amintirea băiatului sărac din Gori încă doare şi care ar vrea să îl uite, dar încă nu ştie ce să pună în loc. 

Bianca-Olivia Niță este jurnalistă freelance.

Foto: B. Niţă

Vechea dilema cum protejezi bateriile auto in timpul sezonului rece jpg
Vechea dilemă: cum protejezi bateriile auto în timpul sezonului rece?
Iarna reprezintă, fără îndoială, sezonul cel mai solicitant pentru bateriile auto. Temperaturile scăzute, drumurile scurte care nu oferă bateriei suficient timp să se încarce și utilizarea intensă a sistemelor de încălzire pun o presiune suplimentară asupra alternatorului și asupra acumulatorului.
DilemaVeche (2) (2) jpg
Descoperă cele mai apreciate idei de cadouri pentru bărbați în 2024
Atât în preajma sărbătorilor, cât și atunci când au loc aniversările bărbaților din viața noastră, alegerea cadoului se poate dovedi complicată. Acest ghid te va ajuta să optezi pentru cel mai potrivit dar în 2024 pentru reprezentanții sexului masculin.
De ce sunt folosite aparate sous vide in bucatarii profesionale jpg
De ce sunt folosite aparate sous vide în bucătării profesionale?
Tehnica de gătit sous vide (din franceză, „sub vid”) este o metodă inovatoare, ce presupune ambalarea alimentelor, în special a cărnii, într-un pachet vidat și gătirea acestora la o temperatură controlată, mult sub cea obișnuită, pentru o perioadă îndelungată de timp.
Adaptogenii  aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții jpg
Adaptogenii: aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții
Adaptogenii sunt substanțe provenite din plante, care au rolul de a reduce efectele stresului asupra corpului și minții, îmbunătățind răspunsul organismului în situații tensionate.
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece jpg
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece
Sezonul rece poate aduce o serie de cheltuieli neașteptate, de la costurile crescute pentru încălzire și electricitate, până la cheltuielile pentru îmbrăcămintea de iarnă și vacanțe sau concedii.
dilemaveche ro jpg
GHID despre alegerea metodelor de plată la cazino! Ce NU știe toată lumea?
Când te pregătești să joci la cazino online, alegerea metodei de plată este un pas crucial care poate influența întregul tău parcurs.
featured image (4) jpg
Mituri și realități despre relația femeilor cu jocurile de noroc
Primele cazinouri terestre au apărut într-o perioadă în care bărbații erau figurile dominante în societate, având parte de educație și implicit fiind cei care, în mod tradițional, asigurau și gestionau partea financiară a familiei.
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură jpg
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură
Agricultura devine și în România un domeniu complex și competitiv, astfel că rentabilitatea fermelor este o necesitate pentru a supraviețui pe piață și a avea succes.
P90178 png
Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP): Un candidat multidimensional pentru cercetare
Peptida Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP), o neuropeptidă endogenă, a prezentat un interes crescut pentru cercetători pentru rolul său potențial în diverse procese fiziologice.
avocat png
Avocatura: De la oratorii Romei la stâlpii statului de drept modern
Profesia de avocat este una dintre cele mai vechi și respectate ocupații din istoria umanității. De-a lungul timpului, avocații au jucat un rol esențial în menținerea ordinii și aplicarea justiției, contribuind la protejarea drepturilor și libertăților individuale.
DilemaVeche (2) (1) jpg
Cum se reflectă identitatea culturală în preferințele pentru anumite arome
Preferințele pentru anumite arome sunt mult mai mult decât o simplă chestiune de gust. Ele reprezintă o expresie a identității culturale, influențată de istorie, geografie, ritualuri și schimburi interculturale.
creditIMG 0862 JPG
123Credit.ro își continuă expansiunea în România prin deschiderea unor noi birouri în Cluj, Baia Mare, Sibiu și Suceava
București, 10 Septembrie 2024 – 123Credit.ro, un jucător important pe piața brokerajului de credite din România, și prima companie din domeniu care a dezvoltat fluxuri full digitale de aplicare la credite, își continuă expansiunea națională prin deschiderea unor noi birouri fizice.
Ghidul începătorului la cazinouri online jpg
Ghidul începătorului la cazinouri online
Chiar dacă activitatea pe care o poți desfășura într-un cazinou online nu este foarte complicată, nu puține sunt persoanele care au nevoie de o mână de ajutor. Prin urmare, ghidurile sunt mereu bine-venite!
christin hume Hcfwew744z4 unsplash (2) jpg
Cum să îți alegi partenerii potriviți pentru crearea unui shop online
Lansarea unui shop online este un pas important în dezvoltarea unui business modern. Să ai parteneri potriviți alături în acest proces este esențial pentru succesul proiectului tău.
Importanta magneziului in sarcina si alaptare jpg
Importanța magneziului în sarcină și alăptare
Magneziul este unul dintre cele mai importante elemente pentru organism, în special pentru femei, având un rol fundamental în anumite etape ale vieții, cum ar fi sarcina și alăptarea.
credit online dv (1) jpg
Credit online sau obținut direct din sucursală? Avantajele IFN-urilor și Internetului
Într-o lume în care tehnologia digitală avansează rapid, obținerea unui credit online a devenit o opțiune din ce în ce mai populară în rândul celor care au nevoie de finanțare rapidă și convenabilă.
tima miroshnichenko 8376170 jpg
Cum să te pregătești pentru sezonul răcelilor: Produse și sfaturi
Toamna e aici, iar copiii se întorc la școală sau grădiniță, după vacanța de vară. Asta înseamnă că șansele de a răci cresc considerabil.
kristian egelund t1sTHYjSN10 unsplash (2) jpg
Cum să îți încălzești corect glezna pentru a preveni entorsele
Entorsele de gleznă sunt leziuni ale ligamentelor care stabilizează articulația gleznei, cauzate de întinderi, rupturi parțiale sau totale ale acestora
barbora polednova VRK4bIBHo1E unsplash (2) jpg
Ce trebuie să știi despre recuperarea după o fractură de gleznă
Fracturile de gleznă sunt printre cele mai frecvente cauze ale durerii de gleznă. Tratamentul poate implica imobilizarea zonei gleznei cu ajutorul unui ghips.
pexels towfiqu barbhuiya 3440682 11349880 (2) jpg
Când este necesară implantarea protezei de genunchi și care sunt etapele operației
Implantarea protezei de genunchi sau protezarea genunchiului este o procedură chirurgicală complexă, destinată pacienților cu afecțiuni severe ale articulației genunchiului, în special celor cu gonartroză avansată la care tratamentele medicamentoase sau fizioterapeutice nu au dat rezultate.
antonika chanel RJCslxmvBcs unsplash jpg
Ce presupune recuperarea după operația de blefaroplastie
Impactul acestei intervenții asupra aspectului estetic al pacientului este unul major, reducând în mod semnificativ semnele îmbătrânirii.
jelle 1dEZeW1GoOI unsplash 16x9 png
Cum să montezi șindrila bituminoasă: Instrucțiuni pas cu pas
Procesul de montare a unei table de acoperiș noi poate fi o sarcină dificilă, însă utilizarea șindrilei bituminoase poate face procesul mult mai ușor și mai eficient. În acest articol, vom oferi instrucțiuni detaliate, pas cu pas, pentru montarea șindrilei bituminoase pe acoperișul tău:
pexels cottonbro 3927233 jpg
3 idei de cadouri pe care le poți oferi în funcție de perioadele specifice ale anului
Cadourile bine alese pot avea un impact semnificativ asupra relațiilor de muncă, fie că sunt destinate angajaților sau partenerilor de afaceri.
parfum1 jpg
Rolul parfumului în cultura pop
Oamenii din Occident cred că fenomenul pe care îl definim astăzi drept „cultură pop” a existat aproape întotdeauna. Aceasta se referă la produse culturale pentru artă, muzică, modă, film, dans, televiziune, radio, literatură, animație, sport, etc

Parteneri

vacanta cu trenul jpeg
Un singur bilet pentru toate călătoriile cu trenul în Europa. Când va fi lansat
Călătoriile cu trenul în Europa ar urma să fie mult mai simple, odată cu introducerea biletului unic de călătorie pe liniile ferate. Potrivit Euronews, sistemul va fi lansat anul viitor.
Eugen Ionescu stând la birou   portret alb negru GettyImages jpg
Condamnat în România, sărac în Franța. Povestea extraordinară a lui Eugen Ionesco: „Căutam pe jos. Am găsit 3.000 de franci"
Eugen Ionesco, marele dramaturg român, a fost condamnat în România. În Franța a plecat cu familia în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, însă a fost extrem de sărac, s
George Simion FOTO Inquam Photos/George Călin
Portret de candidat. Controversele din jurul lui George Simion și drumul de la galerie către Cotroceni
George Simion, liderul AUR, a stârnit controverse majore de-a lungul carierei, fiind acuzat de legături cu grupuri extremiste și declarații provocatoare. Politicianul continuă să atragă atenția și să polarizeze opinia publică.
horoscop, zodii, stres jpg
Horoscopul săptămânal, în perioada 18-24 noiembrie 2024, vine cu alegeri și dispute la locul de muncă. O zodie trebuie să ia o decizie pe final de an
Săptămâna 18-24 noiembrie 2024 vine cu evenimente mai puțin plăcute pentru anumiți nativi. Se pare că pe plan profesional lucrurile nu merg prea bine, iar până la final de an aceste zodii trebuie să ia o decizie radicală. Pe plan amoros, în schimb, veștile sunt bune.
Marcel Ciolacu s a întors, sâmbătă, în localitățile din Galați afectate de inundații  Foto Marcel Ciolacu Facebook jpg
Premierul Ciolacu accelerează lucrările de reparații în zonele lovite de inundații: efectele celor aproape 200 de milioane de lei alocați
Prezent în județul Galați, pentru a evalua derularea lucrărilor de reabilitare în zonele afectate de inundațiile din luna septembrie, Premierul Marcel Ciolacu anunță că trei sferturi dintre proiecte sunt la stadii între 50 și 80%, și că Guvernul va suplimenta bugetul acordat autorităților locale.
Iulia Navalnaia la protestul de la Moscova FOTO EPA-EFE
Prima manifestație majoră a opoziției ruse împotriva războiului din Ucraina, organizată de Iulia Navalnaia la Berlin
Liderii opoziției ruse din exil organizează duminică, la Berlin, prima manifestaţie majoră în străinătate împotriva invaziei Ucrainei şi a lui Vladimir Putin.
Doi tineri au murit carbonizaţi în maşină Foto Monitorul de Vrancea jpg
Accident nimicitor, din cauza vitezei excesive. Doi tineri, de 17 și 21 de ani, au murit arși de vii, în Vrancea
Doi tineri, în vârstă de 17 și 21 de ani, au murit arși de vii, după ce mașina în care se aflau s-a ciocnit violent, sâmbătă seara, cu un alt autoturism care venea din sens opus. Teribilul accident de circulație s-a petrecut în orașul Panciu din județul Vrancea.
nadia bela jpg
Bela Karolyi, legendarul antrenor al Nadiei Comăneci, a murit. Ce imagine emoționantă a publicat „Zeiţa de la Montreal”
Bela Karolyi a murit la 82 de ani, subit. A fost legendarul antrenor al Nadiei Comăneci, alături de care a făcut istorie. Acesta s-a stins din viață în SUA, unde a emigrat împreună cu soția sa în 1981. Acesta s-a stins din viață în SUA.
atac cu rachete asupra kievului in 2 ianuarie 2024 profimedia 0833785421 jpg
Mai multe explozii au zguduit oraşele ucrainene, inclusiv capitala Kiev. Polonia și-a mobilizat avioanele
Mai multe explozii au zguduit duminică dimineaţă oraşele ucrainene, inclusiv capitala Kiev. Kievul și Varșovia au anunțat că Rusia a lansat un atac masiv cu rachete asupra Ucrainei. Polonia, ţară vecină membră NATO, şi-a mobilizat avioanele.