În apărarea Europei

George SOROS
Publicat în Dilema Veche nr. 695 din 15-21 iunie 2017
În apărarea Europei jpeg

Uniunea Europeană de azi trebuie salvată și reinventată totodată. Salvarea UE are întîietate, întrucît existența Europei e amenințată. Dar, după cum a subliniat președintele francez Emmanuel Macron în timpul campaniei sale electorale, recîștigarea susținerii de care UE se bucura odinioară este la fel de importantă.

Existența UE e amenințată, în parte, din exterior. Uniunea e înconjurată de puteri ostile față de ceea ce reprezintă ea – Rusia lui Vladimir Putin, Turcia lui Recep Tayyip Erdogan, Egiptul lui Abdel Fattah el-Sisi și America pe care Donald Trump ar crea-o, dacă i-ar sta în putință.

Dar există și amenințări care vin din interior. UE este guvernată de tratate care, în urma crizei financiare din 2008, au devenit futile, date fiind actualele condiții din zona euro. Chiar și cele mai simple măsuri, necesare pentru a asigura stabilitatea monedei unice, au putut fi aplicate numai prin acorduri interguvernamentale fără legătură cu tratatele existente. Și, pe măsură ce funcționarea instituțiilor europene a devenit tot mai complicată, UE însăși a devenit, pe alocuri, disfuncțională.

Zona euro, mai ales, a devenit exact opusul a ceea ce trebuia să fie. UE urma să fie o asociere voluntară a unor state cu reprezentări similare, dispuse să renunțe parțial la propria suveranitate în vederea binelui comun. După criza financiară din 2008, zona euro s-a transformat într-un acord prin care țările creditoare impun condiții țărilor debitoare care nu-și mai pot respecta obligațiile. Impunînd austeritatea, țările creditoare au făcut imposibil ca țările debitoare să înregistreze creșterea economică necesară stingerii datoriilor.

Dacă UE va continua în felul acesta, speranțele de ameliorare sînt scăzute. Din acest motiv, Uniunea ar trebui regîndită de la zero. Abordarea „începînd de la vîrf“, folosită de Jean Monnet în 1950 pentru demararea integrării europene, a antrenat acest proces vreme îndelungată, pînă să înceapă să piardă din forța motrice. Europa are nevoie acum de un efort comun care să combine abordarea „începînd de la vîrf“ a instituțiilor europene cu inițiativele „începînd de jos“, necesare pentru mobilizarea electoratului.

Să luăm cazul Brexit, care va dăuna major ambelor părți. Negocierea separării de Marea Britanie va distrage atenția UE de la propria ei criză existențială, iar discuțiile vor dura cu siguranță mai mult decît cei doi ani care le-au fost alocați. Cinci ani ar fi mai plauzibil – o eternitate în politică, mai ales în vremuri de răscruce, cum sînt cele de astăzi.

De aceea, UE ar trebui să abordeze negocierile Brexit într-un spirit constructiv, admițînd imprevizibilitatea viitorului. S ar putea ca, în decursul acestui lung proces de „divorț“, publicul britanic să decidă că a fi parte din UE este mai atractiv decît a o părăsi. Dar acest scenariu presupune ca UE să se transforme într-o organizație pe care alte țări, precum Marea Britanie, să și-o dorească, și ca oamenii de pe ambele maluri ale Canalului Mînecii să-și schimbe starea de spirit.

Îndeplinirea acestor condiții e puțin probabilă, dar nu imposibilă. Ar trebui ca întreaga UE să admită că Brexit este un pas spre dezintegrarea Europei – și, ca atare, o opțiune perdantă pentru ambele părți. În schimb, o Uniune Europeană devenită din nou atrăgătoare ar reda oamenilor, mai ales generațiilor tinere, speranța într-un viitor mai bun.

O astfel de Europă s-ar deosebi de formula actuală din două puncte de vedere esențiale. În primul rînd, ar face o distincție clară între UE și zona euro. În al doilea rînd, ar admite că zona euro e reglementată de tratate învechite și că această reglementare nu poate fi modificată deoarece schimbarea tratatelor e imposibilă.

Conform tratatelor, toate țările membre urmează să treacă la moneda euro – dacă și cînd se califică pentru asta. Ceea ce a creat o situație absurdă: țări ca Suedia, Polonia și Republica Cehă susțin sus și tare că nu intenționează să treacă la moneda euro, dar sînt în continuare descrise și tratate ca state „pre-ins“ (pre-aderare la zona euro).

Efectul nu este unul pur cosmetic. UE a devenit o organizație în care zona euro constituie miezul, iar ceilalți membri sînt clasați pe o treaptă inferioară. Asta trebuie să se schimbe. Multiplele probleme nerezolvate ale monedei euro nu trebuie să ajungă să distrugă UE.

Eșecul în a clarifica relația dintre euro și UE reflectă o disfuncție mai gravă: presupunerea că diversele state membre pot evolua cu viteze diferite, dar că toate se îndreaptă spre același țel. De fapt, numărul statelor membre care resping explicit ideea unei „uniuni tot mai unite“ e în creștere.

Înlocuirea unei Europe „cu mai multe viteze“ cu o Europă „cu mai multe piste“, care să le permită statelor membre o paletă mai largă de opțiuni democratice, ar avea un efect benefic pe termen lung. În stadiul actual, statele membre vor să-și reafirme suveranitatea, mai degrabă decît să renunțe la ea într-o măsură și mai mare. Dacă însă cooperarea dă rezultate bune, atitudinile ar putea deveni favorabile și obiectivele urmărite de coalițiile celor dispuși să acționeze ar putea atrage o susținere universală.

În trei domenii se impun progrese semnificative: dezintegrarea teritorială, ilustrată de Brexit, criza refugiaților și lipsa unei creșteri economice adecvate. În privința tuturor acestor probleme, Europa se confruntă cu un grad foarte scăzut de cooperare.

Gradul de cooperare este deosebit de redus în problema crizei refugiaților, cu tendințe de scădere. Europei încă îi lipsește o politică de migrație globală. Fiecare țară urmărește ceea ce percepe ea ca fiind propriul interes național, acționînd, ca atare, adesea, împotriva intereselor altor state membre. Cancelarul german Angela Merkel avea dreptate: criza refugiaților ar putea distruge UE. Dar nu trebuie să renunțăm. Dacă Europa ar putea realiza un progres semnificativ în ameliorarea crizei refugiaților, forța motrice ar spori din nou.

Cred cu tărie în forța motrice. Chiar și înainte de alegerea lui Macron, odată cu înfrîngerea netă a naționalistului olandez Geert Wilders, cu ocazia alegerilor generale din Olanda, în martie, s-a putut observa creșterea unei forțe motrice care ar putea schimba în bine procesul politic „începînd de la vîrf“ al UE. Și, odată cu alegerea lui Macron, singurul candidat pro-european, crește și încrederea mea într-un rezultat pozitiv al alegerilor din toamnă ale Germaniei, unde există multe alianțe care ar putea duce la o coaliție pro-europeană, mai ales dacă susținerea pentru partidului antieuropean și xenofob „Alternative für Deutschland“ cotinuă să scadă. Această forță motrice pro-europeană în creștere ar putea fi suficient de puternică pentru a depăși cea mai mare amenințare: o criză bancară și a imigrației în Italia.

Sînt de asemenea încurajat de ini­ția­tivele spontane, venite de la oameni obișnuiți – susținute mai ales de tineret – pe care le vedem astăzi. Mă gîndesc la mișcarea „Pulsul Europei“, care a început în Frankfurt, în noiembrie trecut, și s-a răspîndit în vreo 120 de orașe de pe întregul continent, mișcarea „Best for Britain“ din Anglia și opoziția față de partidul aflat la putere „Lege și Justiție“ din Polonia, și față de partidul Fidesz al prim-ministrului ungar Viktor Orbán.

Pesemne că mișcarea de opoziție din Ungaria este la fel de surprinzătoare pentru Orbán ca și pentru mine. Orbán a urmărit să înfățișeze politicile sale ca pe un conflict personal cu mine, făcînd din persoana mea ținta campaniei necruțătoare de propagandă a guvernului său. El pozează ca apărător al suveranității Ungariei, iar pe mine mă descrie ca pe un speculant valutar, care își folosește banii pentru a inunda Europa cu imigranți ilegali, ca parte a unui complot nebulos, dar nu mai puțin nefast.

Adevărul cu care mă mîndresc este că sînt fondatorul CEU (Uni­ver­sității Central Europene), care, după 26 de ani, a ajuns în topul 50 al celor mai bune universități din lume în domeniul științelor sociale. Înzestrînd CEU, i-am permis să-și apere libertatea academică de ingerințe exterioare – din partea guvernului ungar și din partea oricui altcuiva (incluzîndu-l pe fondator).

Din această experiență am învățat două lecții. Mai întîi, că pentru a apăra societățile deschise, nu e suficient să te bizui pe statul de drept, trebuie să-ți aperi activ crezul. CEU și bursierii fundației mele fac asta. Miza e chiar destinul lor. Dar sînt sigur că efortul lor susținut de apărare a libertății academice și a libertății de asociere va pune în cele din urmă în mișcare roțile greoaie ale justiției europene.

În al doilea rînd, am învățat că de­mo­cra­ția nu poate fi impusă din afară, ea trebuie să fie cîștigată și apărată de oameni. Admir modul curajos în care maghiarii au rezistat înșelătoriei și corupției instaurate de statul corupt și mafiot al lui Orbán, și mă simt încurajat de reacția fermă a instituțiilor europene în fața provocărilor venite din Polonia și din Ungaria. Chiar dacă drumul e plin de pericole, întrevăd cum, dincolo de aceste strădanii, se conturează o renaștere a Uniunii Europene. 

George Soros este preşedintele fundaţiilor Soros Fund Management şi Open Society, și autor al The Tragedy of the European Union: Disintegration or Revival?. 

© Project Syndicate 2017
www.project-syndicate.org

traducere de Matei PLEȘU

Foto: wikimedia commons

sculptor jpg
„Mademoiselle Pogany”, sculptura care redă esența feminității, discreției și senzualității
Simbolul artei moderne românești, „Mademoiselle Pogany”, reprezintă iubirea „nemuritoare a lui Brâncuși”, căreia artistul i-a dedicat nouăsprezece sculpturi.
barbat cu ochelari la laptop jpg
Curiozități despre jocurile de noroc de care nu ai auzit
Jocurile de noroc au o istorie veche de mii de ani și, de-a lungul timpului, au devenit o parte semnificativă a culturilor din întreaga lume.
Vechea dilema cum protejezi bateriile auto in timpul sezonului rece jpg
Vechea dilemă: cum protejezi bateriile auto în timpul sezonului rece?
Iarna reprezintă, fără îndoială, sezonul cel mai solicitant pentru bateriile auto. Temperaturile scăzute, drumurile scurte care nu oferă bateriei suficient timp să se încarce și utilizarea intensă a sistemelor de încălzire pun o presiune suplimentară asupra alternatorului și asupra acumulatorului.
DilemaVeche (2) (2) jpg
Descoperă cele mai apreciate idei de cadouri pentru bărbați în 2024
Atât în preajma sărbătorilor, cât și atunci când au loc aniversările bărbaților din viața noastră, alegerea cadoului se poate dovedi complicată. Acest ghid te va ajuta să optezi pentru cel mai potrivit dar în 2024 pentru reprezentanții sexului masculin.
De ce sunt folosite aparate sous vide in bucatarii profesionale jpg
De ce sunt folosite aparate sous vide în bucătării profesionale?
Tehnica de gătit sous vide (din franceză, „sub vid”) este o metodă inovatoare, ce presupune ambalarea alimentelor, în special a cărnii, într-un pachet vidat și gătirea acestora la o temperatură controlată, mult sub cea obișnuită, pentru o perioadă îndelungată de timp.
Adaptogenii  aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții jpg
Adaptogenii: aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții
Adaptogenii sunt substanțe provenite din plante, care au rolul de a reduce efectele stresului asupra corpului și minții, îmbunătățind răspunsul organismului în situații tensionate.
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece jpg
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece
Sezonul rece poate aduce o serie de cheltuieli neașteptate, de la costurile crescute pentru încălzire și electricitate, până la cheltuielile pentru îmbrăcămintea de iarnă și vacanțe sau concedii.
dilemaveche ro jpg
GHID despre alegerea metodelor de plată la cazino! Ce NU știe toată lumea?
Când te pregătești să joci la cazino online, alegerea metodei de plată este un pas crucial care poate influența întregul tău parcurs.
featured image (4) jpg
Mituri și realități despre relația femeilor cu jocurile de noroc
Primele cazinouri terestre au apărut într-o perioadă în care bărbații erau figurile dominante în societate, având parte de educație și implicit fiind cei care, în mod tradițional, asigurau și gestionau partea financiară a familiei.
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură jpg
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură
Agricultura devine și în România un domeniu complex și competitiv, astfel că rentabilitatea fermelor este o necesitate pentru a supraviețui pe piață și a avea succes.
P90178 png
Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP): Un candidat multidimensional pentru cercetare
Peptida Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP), o neuropeptidă endogenă, a prezentat un interes crescut pentru cercetători pentru rolul său potențial în diverse procese fiziologice.
avocat png
Avocatura: De la oratorii Romei la stâlpii statului de drept modern
Profesia de avocat este una dintre cele mai vechi și respectate ocupații din istoria umanității. De-a lungul timpului, avocații au jucat un rol esențial în menținerea ordinii și aplicarea justiției, contribuind la protejarea drepturilor și libertăților individuale.
DilemaVeche (2) (1) jpg
Cum se reflectă identitatea culturală în preferințele pentru anumite arome
Preferințele pentru anumite arome sunt mult mai mult decât o simplă chestiune de gust. Ele reprezintă o expresie a identității culturale, influențată de istorie, geografie, ritualuri și schimburi interculturale.
creditIMG 0862 JPG
123Credit.ro își continuă expansiunea în România prin deschiderea unor noi birouri în Cluj, Baia Mare, Sibiu și Suceava
București, 10 Septembrie 2024 – 123Credit.ro, un jucător important pe piața brokerajului de credite din România, și prima companie din domeniu care a dezvoltat fluxuri full digitale de aplicare la credite, își continuă expansiunea națională prin deschiderea unor noi birouri fizice.
Ghidul începătorului la cazinouri online jpg
Ghidul începătorului la cazinouri online
Chiar dacă activitatea pe care o poți desfășura într-un cazinou online nu este foarte complicată, nu puține sunt persoanele care au nevoie de o mână de ajutor. Prin urmare, ghidurile sunt mereu bine-venite!
christin hume Hcfwew744z4 unsplash (2) jpg
Cum să îți alegi partenerii potriviți pentru crearea unui shop online
Lansarea unui shop online este un pas important în dezvoltarea unui business modern. Să ai parteneri potriviți alături în acest proces este esențial pentru succesul proiectului tău.
Importanta magneziului in sarcina si alaptare jpg
Importanța magneziului în sarcină și alăptare
Magneziul este unul dintre cele mai importante elemente pentru organism, în special pentru femei, având un rol fundamental în anumite etape ale vieții, cum ar fi sarcina și alăptarea.
credit online dv (1) jpg
Credit online sau obținut direct din sucursală? Avantajele IFN-urilor și Internetului
Într-o lume în care tehnologia digitală avansează rapid, obținerea unui credit online a devenit o opțiune din ce în ce mai populară în rândul celor care au nevoie de finanțare rapidă și convenabilă.
tima miroshnichenko 8376170 jpg
Cum să te pregătești pentru sezonul răcelilor: Produse și sfaturi
Toamna e aici, iar copiii se întorc la școală sau grădiniță, după vacanța de vară. Asta înseamnă că șansele de a răci cresc considerabil.
kristian egelund t1sTHYjSN10 unsplash (2) jpg
Cum să îți încălzești corect glezna pentru a preveni entorsele
Entorsele de gleznă sunt leziuni ale ligamentelor care stabilizează articulația gleznei, cauzate de întinderi, rupturi parțiale sau totale ale acestora
barbora polednova VRK4bIBHo1E unsplash (2) jpg
Ce trebuie să știi despre recuperarea după o fractură de gleznă
Fracturile de gleznă sunt printre cele mai frecvente cauze ale durerii de gleznă. Tratamentul poate implica imobilizarea zonei gleznei cu ajutorul unui ghips.
pexels towfiqu barbhuiya 3440682 11349880 (2) jpg
Când este necesară implantarea protezei de genunchi și care sunt etapele operației
Implantarea protezei de genunchi sau protezarea genunchiului este o procedură chirurgicală complexă, destinată pacienților cu afecțiuni severe ale articulației genunchiului, în special celor cu gonartroză avansată la care tratamentele medicamentoase sau fizioterapeutice nu au dat rezultate.
antonika chanel RJCslxmvBcs unsplash jpg
Ce presupune recuperarea după operația de blefaroplastie
Impactul acestei intervenții asupra aspectului estetic al pacientului este unul major, reducând în mod semnificativ semnele îmbătrânirii.
jelle 1dEZeW1GoOI unsplash 16x9 png
Cum să montezi șindrila bituminoasă: Instrucțiuni pas cu pas
Procesul de montare a unei table de acoperiș noi poate fi o sarcină dificilă, însă utilizarea șindrilei bituminoase poate face procesul mult mai ușor și mai eficient. În acest articol, vom oferi instrucțiuni detaliate, pas cu pas, pentru montarea șindrilei bituminoase pe acoperișul tău:

Parteneri

gazprom jpg
Ungaria ar putea rămâne fără gaze de la ruși. Bulgaria avertizează că ar putea întrerupe tranzitul prin Balkan Stream
Bulgaria a avertizat miercuri că va întrerupe tranzitul gazelor ruseşti pe teritoriul său către Europa Centrală dacă consorţiul de stat rus Gazprom nu va găsi o modalitate de a plăti acest serviciu fără intervenţia băncii Gazprombank, sancţionată de Statele Unite.
cub catalin botezatu png
Cătălin Botezatu, curtat de Mihaela Botezatu înainte ca aceasta să aibă o relație cu Silviu Prigoană? „A fost o fană înfocată a mea, pe vremuri..."
Cătălin Botezatu, designer de renume și un personaj cunoscut din showbiz-ul românesc, a făcut câteva declarații surprinzătoare despre Mihaela Botezatu, soția regretatului Silviu Prigoană.
Tir furat Foto Poliția de Frontieră jpg
Un TIR în valoare de 100.000 de euro, furat din Polonia, depistat la frontiera română
Un TIR, furat din Polonia și a cărui valoare este estimată la 100.000 de euro, a fost depistat, marți, la frontiera de vest a României. Șoferul este acum cercetat penal pentru tăinuire.
Suporterii romani inainte de inceperea meciului Olanda   Romania de la Euro 2024  Foto Inquam Photos Alex Nicodim (1) jpg
Campionatul European de fotbal, cel mai căutat eveniment de români pe Internet în 2024
Google a publicat lista cu cele mai populare căutări pe Google ale românilor în 2024.
469859399 1102167817961740 672508127811502855 n jpg
Se deschide un nou tronson de autostradă pe A1, cu opt luni mai devreme
Lucrările pe Autostrada Pitești Sibiu avansează cu vitez. Zilele următoare va fi dat în folosință încă un tronson din autostrada A1, anunță autoritățile. Este vorba despre o
accident tren ISU bacau png
O mașină a fost izbită de un tren la intrare în stația CF Bacău. O persoană rănită
O persoană a fost rănită după ce mașina în care se afla a fost izbită de un tren, pe o trecere la nivel cu calea ferată, la intrare în stația CF Bacău. Circulația feroviară este oprită temporar.
Thalia  foto   Shutterstock jpg
Unul face cockteiluri, altul te scapină pe spate. Fișa de post a angajaților celebrităților
Vedetele sunt pretențioase și vor să le fie îndeplinite toate dorințele. Iar pentru asta angajează diverși asistenți cu o fișă de post ridicolă.
image png
Cozonacul tradițional nu mai este la „modă”. Cum se prepară babka, dulcele care face furori în această perioadă
Deși cozonacul tradițional rămâne un simbol al sărbătorilor de iarnă în multe culturi, un nou tip de desert a început să cucerească inimile celor pasionați de dulciuri în ultima perioadă: babka.
china taiwan 2 jpeg
Taiwanul în alertă: China își intensifică activitățile militare în jurul insulei. Mesaj adresat viitoarei administrații Trump
China a declarat miercuri că va lua „măsurile necesare” pentru a-și apăra suveranitatea și integritatea teritorială, subliniind că nu va tolera „activitățile separatiste” în contextul în care Taiwanul a raportat o creștere a numărului de avioane militare chinezești în jurul insulei.