Când este necesară implantarea protezei de genunchi și care sunt etapele operației
Implantarea protezei de genunchi sau protezarea genunchiului este o procedură chirurgicală complexă, destinată pacienților cu afecțiuni severe ale articulației genunchiului, în special celor cu gonartroză avansată la care tratamentele medicamentoase sau fizioterapeutice nu au dat rezultate. În majoritatea cazurilor, procedura aduce beneficii majore pe termen lung, pacienții raportând o calitate a vieții îmbunătățită semnificativ, fără dureri cronice și fără alte simptome asociate.
Când este recomandată protezarea genunchiului?
Există multiple situații în care medicul chirurg ortoped poate recomanda o proteza genunchi. În general, însă, majoritatea pacienților care beneficiază de un astfel de tratament fie sunt diagnosticați cu gonartroză într-un stadiu avansat, fie au suferit leziuni traumatice care au dus la deformarea severă a genunchiului.
Gonartroza este o afecțiune degenerativă a articulației genunchiului, caracterizată prin deteriorarea progresivă a cartilajului articular, ce conduce la dureri severe, rigiditate și limitarea funcției motorii. În fazele avansate ale bolii, când orice alt tratament de gonartroza nu mai este eficient, implantarea unei proteze de genunchi devine necesară pentru restabilirea funcționalității și ameliorarea durerii.
Alte indicații clinice care pot justifica implantarea unei proteze de genunchi includ, printre altele:
- artrita reumatoidă sau post-traumatică;
- ruptura menisc severă sau alte traumatisme care nu pot fi reparate prin tehnici minim invazive sau care determină degradarea semnificativă a articulației;
- condromalacia patelară (afecțiune caracterizată prin degenerarea cartilajului de pe partea inferioară a rotulei);
- deformări congenitale ale genunchiului (anomaliile genunchiului care sunt prezente de la naștere pot, în cazuri rare, să afecteze sever funcția genunchiului).
Cum se desfășoară procedura?
Deși există anumite particularități, în funcție de situația clinică a fiecărui pacient, în mod standard, operația de implantare a protezei de genunchi începe printr-o evaluare preoperatorie detaliată, care include examinarea clinică și efectuarea unor investigații imagistice/a unor analize de sânge.
Procedura începe prin efectuarea anesteziei generale, urmată de efectuarea inciziei chirurgicale, pentru accesul la articulația genunchiului. După ce genunchiul este expus, se îndepărtează țesutul deteriorat și se pregătește zona pentru inserarea protezei. Proteza este poziționată și fixată, medicul chirurg fiind atent la ajustarea componentelor protezei, pentru a asigura o potrivire corectă și o mobilitate optimă. După fixarea protezei, incizia este închisă, iar pacientul este transferat în sala de recuperare, unde va fi monitorizat îndeaproape.
Recuperarea postoperatorie începe aproape imediat, cu mobilizarea timpurie a genunchiului și un program de reabilitare personalizat. Reabilitarea se concentrează pe refacerea forței musculare, a flexibilității și a stabilității, toate contribuind la îmbunătățirea calității vieții pacientului.