Cine e Alain Delon?

Publicat în Dilema Veche nr. 696 din 22-28 iunie 2017
Cine e Alain Delon? jpeg

Recent, m-am întîlnit cu o persoană care e amatoare de evenimente artistice: merge în mod frecvent la lansări de carte, expoziţii de artă, concerte, teatru etc. Trăieşte, aş putea spune, în miezul activităţilor culturale bucureştene. Şi nu numai, călătoreşte mult, vizitează muzee, case memoriale, palate şi castele ce mustesc de istorie, e o împătimită a locurilor unde timpul şi-a pus amprenta asupra destinului omenirii. E foarte organizată. Pentru luna iulie și-a cumpărat bilete la concertul lui Robbie Williams din München, în august se duce la Untold, la sfîrşitul lui septembrie pleacă în Spania, Algeria şi Tunisia pentru două săptămîni, iar de Crăciun, în Thailanda şi Singapore. Şi nu e exclus ca evenimentele şi locaţiile să se succeadă în acelaşi ritm trepidant şi pe viitor. Cînd mi-a spus că a fost la TIFF, mi-am amintit că Alain Delon a fost invitatul special al ediţiei şi i-am zis că primul roman l-am scris inspirat fiind de el.

– De cine? m-a întrebat ea.

Am bănuit că franceza mea e de vină, drept care mi-am strîmbat buzele, mai în glumă, mai în serios, cum făcea Iuliana Marciuc în anii ’90 cînd anunţa programul, iar TVR difuza filme cu el sîmbătă seara: Alen Deuloon.

Aceeaşi lipsă de reacţie. Îmi fac curaj şi o întreb:

– Nu ai auzit de Alain Delon?

– Ar trebui să ştiu? Cine e?

Sînt uşor contrariat.

– I s-a înmînat un premiu pentru întreaga carieră la TIFF. E un actor.

– Aşa, şi?

Devenise irascibilă chiar.

Mie mi se părea incredibil. Doar fusese la TIFF. Nevenindu-mi a crede, am rostit, de amorul artei (a şaptea), alte nume asociate cu Delon: Catherine Deneuve, Jean-Paul Belmondo, Jean Gabin, Simone Signoret, Monica Vitti, Lino Ventura, Yves Montand, Claudia Cardinale, Romy Schneider, Jane Birkin, Brigitte Bardot, Burt Lancaster, Charles Bronson…

Nu i-a tresărit o geană.

În schimb, am reuşit să o enervez şi mai tare. Imediat după aceea, discuţia a derapat, fiind sistematic întreruptă de întrebări ale ei, rostite brusc în mijlocul unei fraze oarecare, cu scopul de a-mi arăta că „nu sînt mai prejos“: dar eu ştiu la ce vîrstă a descoperit Einstein teoria relativităţii, cunosc în ce localitate s-a născut Rubens, am habar unde a fost înmormîntat Beethoven, ştiu cu cîţi milimetri se înclină anual Turnul din Pisa, ştiu cîte camere are Palatul Buckingham sau prin ce se distinge palatul Schönbrunn de restul palatelor din Europa?

Era foarte încîntată că nu ştiam. Cînd ne-am despărţit, îi devenisem aproape duşman.

Toţi trăim într-o bulă. O bulă din care evadăm zilnic pentru a impune, conştient sau nu, celor cu care interacţionăm lumea noastră intimă, convingerile şi impresiile noastre. Ne simţim bine cînd cei din jur acceptă valoarea pe care ne-o acordăm, cînd îşi însuşesc sensul pe care îl trasăm lucrurilor, cînd sînt seduşi de judecăţile pe care le stabilim indivizilor şi întîmplărilor cu care avem a face. Ne simţim puternici şi importanţi cînd ei văd şi simt, gîndesc şi vorbesc ca rezultat al branşării la argumentele exprimate de noi.

În acelaşi timp, ne simţim bula ameninţată cînd asemenea interacţiuni au ca finalitate descompunerea imaginii pe care o elaborăm cu acribie şi care, într-o clipă de neatenţie, se zgîrie sau se ciobeşte.

Nu vrem ca cei din jur să vizualizeze în legătură cu noi altă imagine decît cea pe care ne căznim să o transmitem în afară şi care avem grijă să fie proaspătă ca o dimineaţă de iunie şi, totodată, să pară veridică precum o oglindă. Dar nu orice fel de oglindă. Cea în care se reflectă împăratul gol ne displace. Vrem ca lumea să creadă ce ne place să credem despre noi. De fapt, ce dorim să se creadă, întrucît sînt copleşitoare cazurile cînd preferăm să sulemenim realitatea decît să o armonizăm, prin sacrificii, cu universul lăuntric. În fapt, cu cît sîntem mai neautentici, cu atît căutăm medii mai sigure pentru propagarea în exterior a imaginii personale şi ne înconjurăm de oameni care acceptă de-a gata ce le oferim. Şi, ştiindu-ne astfel, noi înşine devenim suspicioşi cînd întîlnim pe alţii, necunoscînd la ce să ne aşteptăm şi cît de mult din ei e fard sau nu.

Sîntem orbiţi de prejudecăţi, de spaimele pe care le purtăm în noi, de consideraţii care ne străpung spiritul din toate direcţiile. Admitem cu jumătate de glas, dar sîntem la cheremul opiniei celorlalţi, tremurăm – acesta e cuvîntul – să nu dezamăgim, să nu greşim, să nu fim înţeleşi greşit, să nu fim catalogaţi altfel decît am dori. Vrem să fim validaţi. Şi atîta tremurăm, că mereu dezamăgim, mereu greşim, mereu sfîrşim prin a fi catalogaţi altfel, mereu ajungem să ne simţim singuri. Mai singuri ca înainte. Timp în care deciziile se tot adună şi ne împing mai mult către noi înşine.

Toţi sîntem ceea ce pe Wall Street se cheamă un risk-taker, un jucător care alege dacă şi cît să parieze. Viaţa e un pariu, chiar dacă nu toţi dezvoltăm un apetit similar pentru iniţiative riscante. Pentru mulţi, instinctul de conservare primează în faţa deciziilor nebuneşti, deşi preferinţa pentru siguranţă se poate dovedi, de asemenea, o alegere riscantă.

Un matematician, Jakob Bernoulli, spunea că „valoarea aşteptărilor noastre se va situa întotdeauna undeva la mijloc între cel mai bun rezultat la care putem spera şi cel mai rău lucru care ni se poate întîmpla“. Permanent luăm decizii, deciziile ne conduc spre compromisuri, compromisurile reflectă ce sîntem dispuşi să facem şi ce nu şi conturează structura devenirii noastre. Ele influenţează gradul de încredere pe care, mai tîrziu, îl vom exprima în legătură cu probabilitatea desfăşurării evenimentelor în acord cu propriile premise. Datorită lor, adesea duduim de energie şi ţîşnim ca nişte rachete în întîmpinarea eului pe care vrem să îl luăm în custodie, dar, totodată, din pricina lor, sîntem nişte motoare care duduie, dar nu ambreiază deloc, ne adîncim în abisuri care ne ciuruiesc sufletul şi, cînd ieşim la lumină din bezna în care ne-au aruncat propriile eşecuri, sîntem ca un muşuroi de cîrtiţe, orbim mai tare şi înţelegem şi mai puţin din ceea ce se oferă privirii.

Nu contează dacă ştii sau nu cine e sau ce reprezintă „Alain Delon“. La urma urmei, e unul din miile de nume care solicită atenţia noastră fugară în încercarea de a ne folosi de ele ca să mediem eficient „fuziunea“ dintre intuiţia personală şi ştiinţa vieţii pe care o avem în faţa noastră. „Alain Delon“, la fel ca „Darwin“, „Ceaikovski“, „Pacea de la Westfalia“ sau „expresionismul“ în trecut, se va transforma într-un ansamblu teoretic de cunoştinţe, va deveni un instrument de cercetare a unei epoci, a cărui valoare nu va putea fi cuantificată şi a cărui utilitate va fi percepută subiectiv de fiecare.

Cultura generală nu te face mai fericit. Cunoaşterea tragediilor din istoria universală nu te fereşte de dramele din istoria personală, studiul filozofiei nu şterge gafele pe care le vei face, poeziile de dragoste nu deschid porţile ferecate ale iubirii pe care o visezi, matematica şi fizica nu te familiarizează cu abstracţiunile vieţii sau cu conceptul de vid, trăit pe propria piele.

Mai mult de atît, dacă priveşti în jur, remarci că ignoranţa şi superficialitatea merg braţ la braţ. Remarci că adepţii lor trăiesc în armonie cu ei înşişi, că îi frustrează şi îi deranjează o mie de lucruri, dar nu că ar fi ignoranţi şi superficiali (nici nu îşi imaginează că ar fi) sau că şi îndoapă creierul cu mizerii. Inclusiv o parte din cei ce vor citi acest articol şi care vor da grav din cap în semn de aprobare, în ziua următoare vor continua a se hrăni cu aceeaşi pasiune din troaca online. Rumegînd blajin şi sastisiţi aceleaşi chestii semivulgare şi semitîmpiţele despre viaţă şi relaţii, dar care le sînt servite într-un limbaj peremptoriu şi agresiv, ca să sune convingător. Există atîta apatie intelectuală şi spirituală pe net că, dacă Buddha, Tolstoi şi Einstein şi-ar deschide un cont comun de Facebook, even-tual un blog, ar fi mai puţin citiţi decît cine ştie ce pupăză lirică sau cintezoi îmbăţoşat care varsă înţelepciuni precum respiră, scriu cuvinte mai multe decît citesc şi îşi pun pe tavă viaţa cu iz de dramoletă.

Cei din ziua de azi nici măcar nu mai simt nevoia să penduleze între necesitatea de a fi autentici şi aceea de a-şi masca deficienţele. Nu mai fac eforturi să fie nicicum. În pozele de pe Facebook să arate bine – în rest, nu ar fi multe de îmbunătăţit. Sînt mulţumiţi de ei înşişi. Drept dovadă, îşi etalează lipsurile cum fac soldaţii cu cicatricile dobîndite în urma rănilor din războaie: ca pe un semn de curaj. Recunosc sinceri că nu-i interesează nimic şi ţi-o spun solemn, cu o nuanţă de autosuficienţă în glas, ca nu cumva să vii tu cu altă opinie. Nu că i-ar deranja, dar i-ai plictisi.

Puţini mai înţeleg ce sînt pe cale să devină, puţini discern ce se petrece cu ei şi în jurul lor. Majorităţii, de toate vîrstele, îi lipseşte în mod fundamental claritatea interioară şi cea exterioară. Pe toate palierele, se manifestă o încredere metafizică naivă în ideea că succesiunea gîndurilor personale, singure, este suficientă pentru construcţia realităţii. Contactul întîmplător cu forme diferite de cunoaştere şi de evaluare a lumii personale e respins imediat ce rezultatele trimit spre concluzii inconfortabile.

E o alegere şi asta. Viaţa e bazată pe alegeri. Şi fiecare alegere, riscantă sau sigură, ne apropie mai mult de esenţa noastră, pe care nu o putem eluda, aşa cum nu putem anula consecinţele propriilor alegeri. Şi trebuie să înţelegem că la fiecare alegere există consecinţe şi că trebuie să le suportăm.

Ştiu, nu trebuie să ni se pară importante aceleaşi lucruri tuturor. Ştiu că, astăzi, opţiunea fanatică pentru un stil de viaţă împiedică – oricum, reduce substanţial – accesul la altul, întrucît solicită competenţele individului în moduri şi grade diferite. Înţeleg că, neputînd împăca și capra, şi varza, îl sacrifici pe Othello pentru a fi manager sau alegi să vizitezi lumea, imortalizînd-o pe dinafară, în loc de a o înţelege, descîlcind-o pe dinăuntru.

Opţiunea va face întotdeauna diferenţa. Oricum, nu e niciodată simplu. E o artă să preschimbi o decizie, dintr-un obstacol cu care trebuie să te confrunţi, într-un set de oportunităţi din care poţi alege. O artă în care trebuie să excelăm pentru a fi mulţumiţi de viaţa noastră.

Important e să nu confundăm arta cu kitsch-ul. Sau cu falsul grosolan.

Vechea dilema optimizare SEO vs  PPC sau AMBELE jpg
Vechea dilema: optimizare SEO vs. PPC sau AMBELE?
În lumea marketingului digital, dezbaterea dintre optimizarea pentru motoarele de căutare (SEO) și publicitatea plătită per click (PPC) a fost întotdeauna un subiect fierbinte.
industrie jpg
Curiozități mai puțin știute despre gudron și industriile în care se folosește
Gudronul este o substanță cu o paletă largă de aplicații industriale. Acesta nu este o substanță unică, ci un amestec complex de mii de compuși chimici, inclusiv hidrocarburi aromatice, fenoli și alte substanțe organice.
Cei care nu invata din istorie, sunt sortiti sa o repete  3 carti pe care trebuie neaparat sa le citesti jpg
Cei care nu învață din istorie sunt sortiţi să o repete. 3 cărți pe care trebuie neapărat să le citești
Dacă vrei să înțelegi mai bine evoluția poporului și a culturii din care faci parte, atunci e bine să explorezi cărțile de istorie specifice.
reducerea timpului petrecut in trafic este o prioritate pentru tine jpg
Reducerea timpului petrecut în trafic este o prioritate pentru tine?
Dacă te deplasezi frecvent cu autoturismul și ai realizat faptul că, din cauza aglomerației rutiere, ai ajuns să petreci foarte mult timp în trafic.
ceai cuisoare (1) jpg
Cum se prepară și când este recomandat ceaiul de cuișoare?
Ceaiul de cuișoare este o băutură aromată și benefică pentru sănătate, apreciată pentru proprietățile sale antibacteriene, antiinflamatoare și antioxidante.
ce pantofi sa alegi pentru city break jpg
Cele mai potrivite modele de pantofi pentru un city-break
Te gândești la un city-break? Ah, ce bine! Oricine adoră să exploreze noi orașe, să meargă pe străzi necunoscute și să descopere un colț de lume plin de istorie, cultură și viață urbană.
Champions League  cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa  dilemaveche betting jpg
Champions League: cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa
Champions League reprezintă apogeul fotbalului european intercluburi, fiind locul unde cele mai bune echipe de pe continent își dispută supremația.
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus  sfaturi și idei practice jpg
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus: sfaturi și idei practice
Amenajarea locuinței poate fi o provocare atunci când încerci să menții un echilibru între estetică, funcționalitate și costuri.
DilemaVeche (2) (4) jpg
Chanel, moștenirea unui brand care a revoluționat eleganța
Toată lumea a auzit despre acest nume faimos în industria modei, un simbol atemporal al rafinamentului și inovației în modă.
telefoane jpeg
Există o piață a telefoanelor folosite de vânzare. Vrei să afli despre ce e vorba?
Te-ai gândit vreodată că ar exista pentru telefonul tău folosit un loc unde ar putea să fie pus la vânzare? Ai mai multe telefoane vechi care stau degeaba prin sertarele biroului de acasă?
usa de garaj alexiana group 3 jpg
Știai că poți găsi uși de garaj la prețuri avantajoase pentru bugetul tău?
Pentru cine își dorește mai multă protecție pentru mașina personală, în garaj, există soluții prietenoase cu bugetul.
relaxare rapida jpg
5 metode de relaxare imediate pentru oamenii activi care au puțin timp liber la dispoziție
Într-o lume agitată, în care timpul este un lux, găsirea unor metode rapide de relaxare devine esențială pentru menținerea echilibrului mental și fizic.
featured image jpg
Sigla echipei de fotbal Athletic Bilbao, sculptată pe o biserică din secolul al XIII-lea
Când te gândești la biserici, te aștepți să vezi în special icoane ale unor sfinți. În unele situații, poți găsi și imagini cu principalii oameni care au contribuit financiar la construcția respectivei biserici.
austin ban 0fjGQmYCRW8 unsplash jpg
Cadouri care creează amintiri - Experiențe speciale pentru femeile din viața ta
Căutarea cadoului perfect pentru femeile dragi din viața ta poate fi o provocare, mai ales atunci când vrei să alegi ceva cu adevărat special.
sala jocuri de noroc bloc jpg
Sălile de jocuri de noroc ar putea fi interzise la parterul blocurilor
Deputatul PNL Gigel-Sorinel Știrbu a depus pentru dezbatere un proiect de lege care vizează interzicerea sălilor de jocuri de noroc de la parterul blocurilor.
images 3bb810f70db5ec2934571f9ff1639e40 jpg
Alegerea materialelor și a mobilierului la un preț accesibil
Unul dintre cei mai importanți pași în amenajarea casei este selecția materialelor și a mobilierului.
people 1355500 1280 jpg
Cum creează sporturile legături puternice și prietenii durabile între bărbați
Sportul este mai mult decât o competiție. Este un limbaj universal care unește oameni din medii diferite. Pe teren, în tribune și online, bărbații găsesc un spațiu pentru a-și exprima emoțiile și pentru a se conecta cu ceilalți.
1738689539 lCrT jpg
Metode de ameliorare a durerii pentru inflamația nervilor
Inflamația nervilor, cunoscută și sub numele de nevrită sau nevralgie, poate provoca dureri severe care reduc semnificativ calitatea vieții.
3572599055782af8afa491e98137681c (1) jpg
Cum să îți menții nivelul de energie ridicat după vârsta de 40 ani
După vârsta de 40 de ani, mulți oameni experimentează o scădere a nivelului de energie din cauza schimbărilor naturale ale corpului, cum ar fi scăderea masei musculare, schimbările hormonale și un metabolism mai lent.
cat costa o coroana dentara i ce factori influen eaza pre ul jpg
Cât costă o coroană dentară și ce factori influențează prețul?
O coroană dentară este una dintre cele mai frecvent utilizate soluții stomatologice pentru restaurarea unui dinte deteriorat. Costul acesteia variază foarte mult în funcție de materialul folosit, tehnologia de producție și experiența medicului stomatolog.
avocat legalro 2 png
6 motive pentru care ar trebui să alegi un avocat local
Când vine vorba de probleme juridice, alegerea unui avocat potrivit este esențială. Una dintre cele mai bune decizii pe care le poți lua este să colaborezi cu un avocat local.
termosemineu dolinex 3 png
Avantajele unui termoșemineu pe peleți și cum să faci cea mai bună alegere
Căldura confortabilă a unui termoșemineu pe peleți nu este doar un răsfăț, ci și o soluție eficientă și sustenabilă pentru încălzirea locuinței.
Formare profesionala (2) jpg
Formarea profesională: Fundamentul succesului ONG-urilor
Formarea profesională este esențială pentru creșterea performanței și dezvoltarea sustenabilă a ONG-urilor. Exită programe ce oferă sesiuni de formare adaptate nevoilor specifice ale sectorului neguvernamental, pregătind specialiștii pentru provocările viitoare.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Valentine’s Day se sărbătorește diferit în diverse culturi
Ziua Îndrăgostiților, cunoscută internațional drept Valentine’s Day, nu este doar o sărbătoare a iubirii universale, ci și o reflectare a diversității culturale, manifestată prin obiceiuri și tradiții unice.

Parteneri

Donald Trump  foto   Shutterstock jpg
Trump a semnat un ordin executiv pentru creșterea presiunii apei la duș: „Îmi place să fac un duş ca lumea, să am grijă de părul meu frumos”
Donald Trump a semnat miercuri, 9 aprilie, un ordin executiv care vizează ridicarea restricțiilor asupra presiunii apei. Acesta susține că a pus capăt „războiului Obama-Biden” privind presiunea apei și că va face dușurile din America din nou minunate.
legume jpg
Leguma socotită drept cel mai mare purificator al sângelui. Romanii o consumau des, scade tensiunea arterială și are proprietăți afrodiziace similare cu viagra
Un superaliment cu multiple beneficii pentru sănătate, sfecla roșie este din ce în ce mai apreciată pentru efectele sale puternice asupra organismului.
Foto X Macron png
Macron anunță că Franța ar putea recunoaşte statul Palestina „în iunie”, cu ocazia unei conferințe la New York
Președintele Emmanuel Macron a anunțat miercuri, 10 aprilie, că Franța ar putea recunoaşte statul palestinian „în iunie” cu ocazia unei conferinţe pe care o va coprezida cu Arabia Saudită la New York şi care urmează să conducă la recunoaşterea Israelului de către o serie de ţări.
Donald Trump FOTO AFP
Trump amenință Iranul și anunță că o acţiune militară este „absolut posibilă: „Dacă trebuie să recurgem la forţă, Israelul va fi liderul”
Președintele SUA Donald Trump a anunțat că o acţiune militară contra Iranului este „absolut posibilă” şi mai este încă „foarte puţin timp” pentru a se ajunge la un acord asupra problemei nucleare.
Creta FOTO Shutterstock
Care sunt destinațiile favorite ale românilor în 2025? Turiștii se îndreaptă către unele locuri neașteptate
Paștele deja se apropie cu pași repezi, iar după el, vacanța de vară va sosi și ea, mult mai repede decât am crede. Deja tot mai mulți români își fac planuri pentru vacanță, iar anumite destinații s-au dovedit a fi favoritele românilor în 2025.
andreea sandel balan  jpg
Andreea Bălan, o viață marcată de eşecuri în dragoste. Ce legătură are totul cu tatăl ei, Săndel Bălan: „Atunci am zis stop”
Andreea Bălan, una dintre cele mai iubite și cunoscute artiste din țara noastră, are o carieră de succes și trăiește în prezent o frumoasă poveste de dragoste cu tenismenul Victor Cornea. Însă, de-a lungul timpului, în ceea ce privește viața amoroasă, cântăreața a avut parte de trădări, infidelități
image png
Ritualul de tundere a unor femei la Mănăstirea Moreni din județul Vaslui a născut numeroase polemici. „Este barbarie. Oameni manipulați și spălați pe creier"
La Mănăstirea Moreni din județul Vaslui, un ritual religios vechi a atras atenția și a stârnit un val de reacții pe internet. Opt femei, care au ales calea monahală, au fost tăiate în cadrul unui ceremonii de tundere în monahism, un moment simbolic ce marchează un nou început în viața lor spirituală
extrageri loto
Extrageri Loto 6/49, Noroc, Joker, Noroc Plus, Loto 5/40 și Super Noroc joi, 10 aprilie. Care sunt numerele câștigătoare
Joi, 10 aprilie 2025, au loc noi trageri Loto 6/49, Noroc, Joker, Noroc Plus, Loto 5/40 și Super Noroc, după ce la tragerile loto de duminică, 6 aprilie, Loteria Română a acordat 22.595 de câștiguri în valoare totală de peste 1,71 milioane de lei.
fotovoltaice instalator acoperis Foto Kilowat jpg
Schimbări în programul Casa Verde Fotovoltaice. Fechet: Era mai mult o olimpiadă de informatică
Programul Casa Verde Fotovoltaice va fi modificat, astfel încât și acele persoane care sunt mai puţin familiarizate cu tastatura, cu laptopul sau cu calculatorul, trebuie să aibă o şansă pentru a beneficia de program.