⬆
Societate
Pagina 28
Privind în urmă cu recunoștință
Îi datorez, așadar, editurii primele frînturi din chipul adevărat al țării în care m-am născut. Un dar amar, îmbogățit însă în timp cu frînturi de biografii excepționale, povești incredibile despre curaj și rezistență, jurnale tămăduitoare.
Ideologii de supraviețuire și soluția personală
Mulți dintre noi, după mintea și posibilitățile fiecăruia, dezvoltăm ideologii de supraviețuire. Vorbind cu unii și cu alții, am întîlnit ideologii de toate felurile.
Cu ochii-n 3,14
În Polonia, peste o jumătate de milion de litri de vodcă de contrabandă ar putea fi utilizați ca dezinfectant în lupta împotriva coronavirusului. Păcat că țuica noastră e prea slabă ca să te poți spăla pe mîini cu ea. (A. M. S.)
Un prilej de discernămînt
Biserica admisese că cinstirea icoanelor se poate dispensa, în perioada epidemiei, de sărutarea lor.
False amintiri, melancolii efective
Truismul suprem nu poate fi detronat: sîntem mai ales suma întîlnirilor noastre, fie acestea împrejurări speciale (adică izolate ca atare, printr-o memorie mereu subiectivă), cărți majore (pentru că ne-au influențat durabil) și mai ales oameni.
Senzații contradictorii
Tot ce ni se-ntîmplă acum e atît de nou, încît aproape nici unele dintre grilele pe care le-am aplicat o viață întreagă nu mai pot fi aplicate.
Cu ochii-n 3,14
Vox populi într-o prăvălie: „Anormalu’ era normal la noi… Păi, să se-ntoarcă normalu’ înapoi!“ (D. S.)
Profesorul Vintilă Mihăilescu a încetat din viață
Profesorul Vintilă Mihăilescu a încetat din viață.
Pentru ziua de mîine
Pandemia COVID-19 ne propune ca măsură profilactică fundamentală deja faimoasa „distanțare socială“: să stai cît mai departe de aproapele tău! Omul (infectat) e dușmanul omului sănătos.
Credința și miracolele
O înrădăcinată obișnuință intelectuală situează miracolele în zona puțin frecventabilă a iraționalului.
Virus și recluziune
Spectacolul lumii în direct, fie că era vorba doar de cei doi chelneri care treceau grăbiți cu tava, fie de domnul la costum care freca telefonul la masa de alături, putea fi seducător.
Cu ochii-n 3,14
Văzîndu-și pe stradă vecinul, venit pe 2 martie din Italia și aflat în izolare la domiciliu, un vîlcean a sărit să-l bată – amîndoi alegîndu-se cu dosare penale. Unul pentru „zădărnicirea combaterii bolilor“, celălalt pentru „loviri și alte violențe“. Ca să zic așa, „doi dintr-o lovitură“. (S. G.)
Kind reminder?
La un moment dat, devenise un titlu de glorie să spui că ai primit n e-mailuri pe zi, sau că nu mai poți lucra pentru că ai căsuța de mesaje plină, uite, ai fost în concediu și între timp s-au adunat cîteva sute de scrisori electronice.
Probleme ale (in)culturii religioase
Cîştigă teren conştiinţa că o cultură religioasă e necesară în modernitatea tîrzie, iar dezbaterile asupra problemelor ei se înmulţesc.
Scripturile puterii
De la Ludovic al XIV-lea pînă la Macron, conducătorii Franței au cochetat cu scrisul, ca și cum acesta ar fi „sufletul“ suveranității.
Coronavirus, umanitate, responsabilitate
Că nu e o glumă, nici un scenariu distopic, ci va fi, cel puțin pentru un timp, un mod de viață: unul în care va trebui să îmbinăm autoprotecția cu altruismul.
Cu ochii-n 3,14
Lansarea filmului „No Time to Die”, noul lungmetraj din seria Bond, a fost amînată de coronavirus. Nici să mori nu mai ai timp în vremuri de restriște. (M. P.)
Lingurița, ultima redută
Secularizarea împreună cu epidemia de gripă chineză care a trezit-o din amorțeală au atras în capcana schizofreniei mediatice cuminecarea creștinilor.
Ochii milei și ai dreptății
Cel mai mult frapează asimetria chipului: jumătatea care corespunde mîinii ce binecuvîntează are o seninătate luminoasă și privește direct spre cel care contemplă icoana, în vreme ce jumătatea stîngă a feței, corespunzătoare mîinii ce ține Evanghelia, este cuprinsă de o umbră severă.
Mi-e dor de cărți
Știu rețeta perfectă prin care poți face un copil să citească. Am experimentat-o pe pielea mea. Am crescut cu ea.
Cu ochii-n 3,14
În fascinanta lume a mîncării instant a apărut praful de piure cu gust de găină. Aștept, cu nerăbdare, și apariția pliculețului cu praf de găină cu gust de piure. Pentru un meniu complet instant. (S. G.)
Lui Horia Bernea
Biblia începe cu desfăşurarea ordinii lumii şi, implicit, cu o revărsare de frumuseţe.
Presiunea celorlalți
Demonizăm diferența (de culoare, limbă, cultură, etnie, religie etc.). Și putem drege aceste ajustări prin educație civică, umanistă, adică prin gîndirea sinceră a universalității creștinismului căruia, patrimonial și spiritual, îi aparținem.
Dilema, la începuturi
Știam că mă interesează subiectele care nu sînt senzaționale și de actualitate, oamenii „mici“, asemenea fiecăruia dintre noi, pînă la urmă, aparent insignifianți, dar, de fapt, cu toții avînd o poveste.
Cu ochii-n 3,14
Pe burtiera unui post de televiziune, Dan Petrescu e citat cu îndemnul: „Să dăm un șut și să marcăm două goluri“. Nimic nu e imposibil. Totul e să știi unde e poarta. (M. M.)
„Toate îmi sînt îngăduite, dar nu toate îmi sînt de folos“
De două ori repetă Sfîntul Apostol Pavel, în prima sa Epistolă către Corinteni, această idee paradoxală.
Pariul fidelității
Poate că în zilele noastre ezitarea în fața căsătoriei ține în bună măsură de neîncrederea în trăinicia ei sau în posibilitatea fidelității.
20 de ani, două perspective
E o senzație cel puțin ciudată cînd copilul tău ajunge la vîrsta la care, practic, ți-ai început tu viața. La care ai încercat și ai început să te pui pe propriile picioare și să te ții pe ele, ca să nu ajungi precum Bambi în celebra scenă de pe gheață.
Oameni simpli
Biserica mănăstirii Rîşca are o atmosferă aparte, dată de armonia dintre părţile bisericii, de fresca exterioară, de liniştea locului, de comunitatea monahală.
Cu ochii-n 3,14
Pe firma unei prăvălii de la Piața Reșița, un cocoș vorbește în versuri, lăudîndu-și prospețimea: „Ieri eram la abator / Azi la tine în cuptor / Prețuri de producător“. (D. S.)
O lume plină de simboluri
Depuse în mentalul colectiv de tradiţie, de cultură, de istorie, simbolurile fac parte, fie şi latent, din bagajul omului de astăzi.
Degeaba?
Noua generație s-a format în alt referențial cultural, vîrfurile ei au emigrat, cei mai mulți trăiesc într-un decor mental pro-occidental, asumat bovaric și mimetic, dar nu mai puțin sincer, după „buget“.
Violența domestică nu are nuanțe
Sper ca, înainte să fie prea tîrziu pentru alte femei, legea privind violența domestică să se schimbe astfel încît să ne apere, pe oricare dintre noi, eficient. Și, odată cu ea, și mentalitățile.
Cu ochii-n 3,14
Într-o reclamă stradală, o afirmație (pe care nu m‑aș încumeta s-o verific) înfrățește patiseria cu tehnologia: „Ca atunci cînd bagi din prima USB-ul, așa e gustul de ștrudel cu iaurt“. (D. S.)
O nouă renaștere bizantină. La Iași
Efortul de a conecta universul literar ortodox românesc la prototipul său bizantin s‑a indentificat ani buni cu lucrarea epocală a părintelui Dumitru Stăniloae de reconstituire în limba română a Filocaliei, prin noi traduceri după ediții savante ale vechilor texte filocalice.
Speranța
În viața de zi cu zi, speranța e frecvent invocată, dar, de fapt, neluată în seamă.
Alt guvern, același ministru
Mi-am imaginat că, la ceva vreme după venirea guvernului liberal la putere, Ministerul Educației va găsi răgazul să reflecteze asupra problemelor din propria ogradă, să analizeze date, informații, statistici sau, dimpotrivă, să vină degrabă cu o strategie pregătită în atîta amar de vreme cît a stat în opoziție
Mici gesturi – de ieri și de azi
Facem, de cele mai multe ori, automat aceleași gesturi pe care ni le dorim eterne și care ne dau, în ciuda altor vîrtejuri destabilizatoare, sentimentul ordinii și al unei oarecari permanențe.
Cu ochii-n 3,14
● Pentru a facilita adopția pisicii Perdita, un adăpost de animale din Carolina de Nord a postat pe Facebook un anunț enumerînd un șir lung de lucruri pe care pisica nu le suportă: culoarea roz, cîinii, copiii, filmele Disney, Crăciunul, mîngîierile. Cu toate astea, potrivit anunțului, pisica are și o mare bucurie: „Îi place te privească insistent, pătrunzîndu-ți adînc în suflet, pînă vei avea senzația că nu vei mai fi niciodată fericit“. Bănuiesc că personajul literar preferat al pisicii este B
În intimitatea rugii
În intimitatea literară a rugii îl atrage pe cititor cel mai recent volum al Ioanei Pârvulescu: „Dialoguri secrete. Cum se roagă scriitorii şi personajele lor”.
Tur de orizont
În trei decenii de libertate, fostul bloc comunist a înlocuit sfera de influență sovietică prin bascularea în UE și Pactul de la Varșovia prin aderarea la NATO.
În inima lucrurilor și deasupra lor
Uneori, cînd ți-e lumea mai dragă, nu-ți ies lucrurile chiar cum ți le‑ai fi dorit. Ci taman pe dos. Te lovește, brusc, cîte-o neputință fizică.
Un portret insolit – Eugène Ionesco văzut de N. Steinhardt
Dintre foştii săi colegi de generaţie, este evident că admiraţia lui Steinhardt se îndreaptă în primul rînd către Ionesco, faţă de care, spre deosebire de maniera în care se raportează la Noica, la Cioran sau la Eliade, are rareori sau aproape deloc rezerve.
Cu ochii-n 3,14
● S-a inventat șifonierul care curăță singur hainele. Aștept cu nerăbdare aragazul care face singur mîncare, frigiderul care face singur cumpărături, dar, mai ales, laptop-ul care scrie singur articolele. (S. G.)
Identități mistice: „ucenicul pe care-l iubea Iisus“
Identitatea cuviosului Vasile cel Nou (secolul X) rămîne cea mai puternică provocare la adresa cititorului.
Slavomir Popovici
Pentru mine, e pur și simplu tatăl meu. Pe care am avut norocul să-l „prind“ 15 ani și ceva din viață. În copilăria și adolescența mea, habar n-aveam că e vreun noroc. Mi se părea că asta e normalitatea. Că așa sînt toți tații din lumea asta și că așa sînt familiile.
Sindromul inimii frînte sau cînd creierul suferă
Știința numește suferința dată de dragoste „sindromul inimii frînte“, care este diagnosticat și tratat.
Asocierea ca parte a responsabilității omului liber
Revenind la mediul nostru românesc și bucureștean, trebuie să spunem că această capacitate de asociere pentru binele comun tinde spre zero. Puțini dintre noi au capacitatea de a se pune în slujba celorlalți.
Cu ochii-n 3,14
● Un cuplu de români din Italia, soț si soție, au intrat într-un supermarket. Au pus cîteva produse ieftine în coș, iar în sîn, alte produse. Celor de la casă li s-a părut suspect comportamentul lor și au chemat poliția. Cînd l-au controlat, au descoperit că bărbatul purta un body sexy, de damă, și în el avea13 bucăți de parmezan. (A. M. S.)