Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 836 din 27 februarie - 4 martie 2020
Cu ochii n 3,14 jpeg

AU APĂRUT TOT MAI MULTE
GÎNDURI DIN SUBTERAN
LEGATE DIRECT DE GREUTATE

● Au apărut tot mai multe magazine cu mici și multe obiecte inutile, fie că sînt neaoșe, nemțești sau chiar japoneze. Par să aibă tot mai mare succes: cumpărăturile ieftine și mimînd utilitatea tind să fie pe locul întîi al preferințelor tot mai multora, într-un spirit ludic implicit. (I. P.)

● Un predicator islamic din Turcia pretinde că bărbaţii fără barbă provoacă „gînduri indecente“ în mintea bărbaţilor cu barbă din cauza asemănării lor cu femeile. Asta după ce, anul trecut, un terorist ISIS foarte chipeş a renunţat să mai participe la Jihad pentru a urma o carieră în modeling. Încurcate sînt căile seducţiei! (M. C.)

● Doi șoareci s-au luat la pumni pentru masa de seară, la metroul din Londra. Lupta din subteran, deși scurtă, a fost imortalizată de fotograful Sam Rowley, iar poza cu pugiliștii, aleasă dintre 48.000 de instantanee, a primit premiul pentru cea mai bună fotografie cu animale a anului, la concursul organizat de Muzeul de Istorie Naturală din Londra. În 2019, tot o încăierare a cîștigat competiția, una dintre o marmotă și o vulpe. Momentul tensionat s-a petrecut însă în Himalaya, nu la metrou. (A. A. D.)

● Un studiu recent de la Brigham Young University (SUA) spune că simplul act de a merge pe jos – concret, între 10.000 și 15.000 de pași zilnic – nu a fost suficient pentru a-i face să nu cîștige în greutate pe cei 120 de studenți „boboci“ care au luat parte la studiu. Altfel spus, mișcarea e bună pentru sănătate, ne putem număra pașii, dar ei nu vor rezolva problemele legate de greutate. (A. M. S.)

● Într-un super-Lidl din Timișoara, un cetățean venit la cumpărături e declarat decedat, după ce administrația a anunțat serviciul de resort că i se făcuse rău. Unii dintre clienți, prezenți accidental la fața accidentului, își umplu mai departe, nestingheriți, coșul de cumpărături. Mîndria de a fi cadavru român! În direct și la o oră de vîrf! (R. M.)

serban mihai georgescu jpg jpeg

CUM AR VENI, ÎN ROMÂNIA
NIMIC NU SE MIȘCĂ FOARTE REPEDE, E O ȚARĂ IDEALĂ

● La Iași, primarul Mihai Chirica ar putea candida pentru un nou mandat din partea PNL. Exclus din toate funcțiile de conducerea PSD, politicianul își caută un partid nou. Cum ar veni, se reciclează. (M. M.)

● La categoria statistici bizare: aflăm de la Institutul Național de Statistică că cea mai spectaculoasă creștere de preț din ultimii douăzeci de ani au înregistrat-o, în România, fasolea uscată, cașcavalul de oaie, costumașele din frotir pentru copii sub 1 an și vitamina B1 fiole. (M. P.)

● Pe burtiera unui post de televiziune, Dan Petrescu e citat cu îndemnul: „Să dăm un șut și să marcăm două goluri“. Nimic nu e imposibil. Totul e să știi unde e poarta. (M. M.)

● După ce am îmbălsămat consistent, timp de două ore, cît am stat la o coadă de 15 persoane într-o instituție, tot neamul birocrației împreună cu toți vecinii și prietenii lor, mi-am dat seama stupefiat că, de fapt, contribuabilii poartă musca pe căciulă. Avînd actele completate de acasă, la mine a durat doar două minute, cu tot cu explicațiile pentru dosarul viitor. Iar doamnele de acolo chiar sînt prietenoase și se mișcă foarte repede. (A. D.)

● După ce şi-a pierdut aproape toată vegetaţia în recentele incendii, Australia se confruntă acum cu cele mai mari inundaţii din istorie. În medie, e o ţară ideală. (M. C.)

PARDON (VORBA AIA),
VĂ DAȚI SEAMA CE EVENIMENT
A FOST, ÎN CIUDA ASIGURĂRILOR
OFERITE DE AUTORITĂȚI,
PASUL URMĂTOR?

● În mod consecvent cu esenţa religiei, site-ul ortodoxinfo.ro continuă să propovăduiască, pardon, să răspîndească ştiri false. Iat-o pe ultima: miliardarul George Soros finanţează un laborator de virusologie din Wuhan, taman la adresa 666 Gaoxin Road. Mare e laboratorul Tău, Doamne! (M. C.)

● Un bărbat din București, în vîrstă de 111 ani, a fost declarat, de Guinness Book, al treilea cel mai longeviv bărbat din lume. Care e secretul longevității? – s-a întrebat presa. O fi aerul din Capitală. Vorba aia: ce nu te omoară te face mai puternic. (S. G.)

● Un candidat pentru Primăria sectorului 5 și-a promovat, prin campanii pe Facebook, o măreață realizare: în urma unei sesizări, au fost schimbate 5 (cinci) becuri. Avea, la momentul respectiv, nu mai puțin de 79 de like-uri și 23 de comentarii. Vă dați seama ce eveniment unic și important a fost acesta dacă se cheltuiesc bani pentru ca informația să nu le scape cetățenilor? (A. D.)

● Sute de role de hîrtie igienică au fost furate din camionul care aproviziona un supermarket din Mong Kok (principala zonă de shopping din Hong Kong). Hoți înarmați cu cuțite atacă magazinele din orașul tot mai afectat de panica produsă de coronavirus, scrie The Guardian. Rolele de hîrtie igienică sînt tot mai vizate de hoți, în ciuda asigurărilor oferite de autorități că aprovizionarea nu va avea de suferit. Supermarket-urile nu mai fac față valurilor de cumpărători panicați, rafturile golindu-se imediat după ce acestea deschid. Pe lîngă hîrtia igienică mai sînt vizate orezul, pastele, precum și produse de igienă personală. Coronavirusul ăsta seamănă din ce în ce mai mult cu o distopie. (A. M. S.)

● În Libertatea de vineri, 14 februarie 2020, un anunț de la rubrica „Matrimoniale“ se apropie de atingerea perfecțiunii în concizie: „Bărbat 48 ani, caut femeie pentru căsătorie“. Pasul următor (și ultimul) nu poate fi decît „Bărbat caut femeie“. (D. S.)

Foto: Lucian Costin (sus), Șerban Mihai Georgescu (jos)

Cea mai bună parte din noi jpeg
Cînd v-ați simțit singuri ultima dată?
Te poți simți însingurat într-o mare de oameni, dacă relațiile cu ei nu sînt potrivite.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Cum se pleca în State în anii ’90?
Astfel, exemplele pot continua, căci românul, odată ajuns cetăţean american, face tot posibilul să-şi uite limba şi obiceiurile, dar năravurile şi le păstrează.
E cool să postești jpeg
Vînzătorul nostru, stăpînul nostru
Rămîne însă o întrebare: politețea, grija, respectul sînt oare condiționate de bani sau derivă din calitatea umană?
p 20 jpg
Incultură religioasă şi incultură universitară
Numeroasele miniaturi ilustrative preiau, alături de modele musulmane, imagistică de tip budist chinez şi creştin bizantin.
Theodor Pallady jpeg
Un iluminist evreu în Țara Românească
Cronica relațiilor dintre români și evrei a fost uneori armonioasă, alteori convulsivă și tragică, în funcție de contexte sociale, dinamici ideologice și evoluții geopolitice inevitabil fluctuante.
index jpeg 3 webp
Cîtă nefericire în urbea lui Bucur!
La noi, aici, în București și în anul de grație 2023, sub ce pictăm oamenii sfîșiați, absurd, de haite, pe cîmpurile năpădite de buruieni ale unui oraș care agonizează fără să o știe?
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Cehoaica Vera Czernak n-a mai suportat infidelitățile soțului ei, așa că într-o zi a decis să se arunce de la balcon. A căzut exact peste soțul ei care tocmai se întorcea acasă. El a murit, ea a supraviețuit.
Cea mai bună parte din noi jpeg
„Ei fac din noapte ziuă ş-a zilei ochi închid”
După ce vorbeam, mă culcam la loc. Nu i-am zis niciodată, dar se pare că știa. Mai tare decît cronotipul (și decît majoritatea lucrurilor) rămîne iubirea, se pare.
Zizi și neantul jpeg
Dimineți de iarnă
Mă făcea să simt că pămîntul nu-mi fuge de sub picioare. Că lucrurile pot avea sens și pot fi la locurile lor.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
La munca de jos
Oare n-ar trebui, la vîrsta lor, să plece în niște excursii ca să vadă lumea, să-și cumpere autorulote cum fac pensionarii din Germania, să-și petreacă revelioanele prin insule cu o climă mai blîndă?
E cool să postești jpeg
Bătaia e ruptă de rai – chipuri ale răului
Grăitoare pentru acest comportament defensiv este, de altfel, și zicala românească „Bătaia e ruptă din rai”, în fapt, o legitimare a violenței.
p 20 WC jpg
Democrația și Biserica în secolul XXI
Așa cum participarea demos-ului la viața cetății e însăși democrația, participarea laicatului la viața Bisericii e însuși creștinismul.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Benedict al XVI-lea
Aproape intactă mi-a rămas, după zece ani, amintirea ultimei slujbe pe care a prezidat-o la San Pietro, în Miercurea Cenușii.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
La știrile TV, imagini dintr-un supermarket și apoi opinia unei fete de la carne, despre cum mai merge vînzarea acum, după ce s-a încheiat iureșul sărbătorilor: „E foarte scăzută un picuț“. (D. S.)
Cea mai bună parte din noi jpeg
Comoara e pretutindeni
Încerc să împing frica mult în fundul rucsacului, undeva între sacul de dormit și polarul de rezervă, amintindu-mi că o să fie vocală, dar n-o s-o las să conducă.
Zizi și neantul jpeg
Tache și cenușiul
Interesant e că pînă și în amintitrile mele culoarea paltonului său a rămas incertă: uneori mi-l amintesc gri, alteori negru.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Cabana Caraiman
Nicăieri nu am simțit un munte mai sălbatic decît la cabana Caraiman, simți hăul, abruptul, aproape de tine țopăie caprele negre.
E cool să postești jpeg
Seducția pesimismului
Seducția pesimismului e mare. Abandonul e mai facil decît lupta.
p 20 WC jpg
André Scrima şi „cerurile lumii”
A interoga şi alte tradiţii spirituale decît cea proprie, a percepe relaţia lor cu „cerul” să nu aibă oare nici o legătură cu credinţa, nici o legătură cu Dumnezeu? Să vedem.
Theodor Pallady jpeg
Nevoia unei revoluții a bunului-simț
Creștinii cu scaun la cap sînt primii care au datoria de a se delimita de această grotescă mistificare, chiar dacă au de ce să deteste fandoseala elucubrantă a taberei adverse.
index jpeg 3 webp
Dorință pentru 2023
Ar putea fi arhitecții convingători în a spune că putem salva natura începînd cu oamenii care suferă?
p 24 A  Damian IMG 4760 jpg
Cu ochii-n 3,14
● În a treia zi a acestui an, Greta Thunberg a împlinit 20 de ani. Și ce dacă? (S. V.)
Cea mai bună parte din noi jpeg
Zile din viața noastră
Spunea recent cineva din jurul meu că, în tinerețe, zilele trec repede, iar anii se duc greu.
Zizi și neantul jpeg
Timpul de dinainte
Ce ne-ar fi scos din sărite, probabil, altădată, atunci ne bucura. Sau măcar ne amuza. Nimeni nu voia să fie nici Scrooge, nici Grinch.

Adevarul.ro

image
Fost membru CNA, atac la adresa unui concurent de la Românii au talent. Ce răspunde mama băiețelului luat în vizor
Mama lui Rareș Prisacariu, băiețelul care a primit Golden Buzz-ul la emisiunea Românii au talent a răspuns la reacția dură pe care Radu Herjeu, fost membru CNA, a avut-o după emisiune.
image
Clujul depășește la PIB orașe similare din Estul Europei. „Percepția e una, realitatea e alta”
Zona Metropolitană Cluj a depășit, în ceea ce privește Produsul Intern Brut, zone metropolitane din jurul altor orașe similare din țări estice. Economistul Radu Nechita explică de ce clujenilor nu li se pare că ar trăi mai bine.
image
Marius Manole, în șoc hipotermic pe scenă!
„Ce avem noi aici?”, o piesă de teatru scrisă și regizată de Lia Bugnar, jucată de Carmen Tănase, Maria Obretin și Marius Manole, a fost un succes deplin la Birmingham, unde spectatorii nici măcar n-au observat că Marius Manole a intrat șoc hipotermic.

HIstoria.ro

image
Caragiale: un client râvnit, dar un cârciumar prost VIDEO
Caragiale: un client râvnit, un cârciumar prost
image
Anul 1942, un moment greu pentru Aeronautica Regală Română
Anul 1942 a însemnat pentru Aeronautica Regală Română, ca de altfel pentru toate forțele Armatei române aflate în zona de operațiuni, un moment deosebit de dificil.
image
Moștenirea fabuloasă a lui Heinrich Schliemann, descoperitorul Troiei
Când, în 1891, i s-a citit testamentul, s-a dovedit că Heinrich Schliemann lăsase în urmă o moștenire (apropo de lichidități, judecând după valoarea de azi) de aproximativ 100 de milioane de euro.