Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 839 din 19 - 25 martie 2020
Cu ochii n 3,14 jpeg

EXISTĂ O ANUMITĂ ANALOGIE
ÎNTRE CONTACTUL DIRECT
CU OBIECTELE DE PLASTIC
DIN JURUL NOSTRU
ȘI EFECTELE REALITĂȚII VIRTUALE
ASUPRA TERMINOLOGIEI ÎN SUEDEZĂ

● Alain Robert, supranumit „Spiderman“ francez, a escaladat, cu mîinile goale și fără să fie asigurat, Turnul Agbar din Barcelona (care se află la 145 de metri înălțime). „Există o anumită analogie între ceea ce fac, adică să urc în acest fel, ceea ce poate insufla și o anumită formă de teamă, și, de asemenea, ce se întîmplă acum cu coronavirusul.“ Poliția locală l-a arestat, în timp ce trecătorii îl aplaudau. Analogiile sînt, uneori, greu de demonstrat. (A. M. S.)

● Printre schimbările generate de nebunia coronavirusului: cei care comandă de la Glovo nu mai trebuie să semneze electronic. Au scăpat de contactul direct cu ecranul telefonului, posibil infectat. Pot însă face schimb de scenarii apocaliptice cu curierul, la distanță de măcar un metru. (I. P.)

● Să ne spălăm cît mai des pe mîini. Să igienizăm cît mai des obiectele din jurul nostru cu un biocid puternic – ne îndeamnă medicii. Cercul virtuos al curățeniei începe cu dezinfectarea cu dezinfectant a sticlei cu dezinfectant. (M. M.)

● Dau peste o știre (pe net) despre moartea unei balene, găsită pe o plajă din Marea Britanie, decesul ei fiind cauzat, pare-se, de uriașa cantitate de plastic pe care a înghițit-o. Pesemne pentru a-i îndulci soarta bietului animal, fie și postum, autorul știrii scrie că acesta a murit „în chinuri destul de groaznice“ – un adverb destul de nepotrivit, dacă nu de-a dreptul idiot. (D. S.)

● Un canal de televiziune sud-coreean a realizat un experiment tulburător, prin care o mamă se întîlnește, prin intermediul realității virtuale, cu fiica sa decedată, reprodusă în 3D. Acest documentar, la care s-a lucrat opt luni, recreează „o lume reală falsă“ și urmărește efectele realității virtuale asupra emoțiilor personale. Ce ți-e și cu realitatea asta, din ce în ce mai ficțională. (A. M. S.)

● Filă de dicționar rătăcită în al patrulea mileniu: Ciumă, pestă, s.f. 1. Boală epidemică foarte molipsitoare, frecventă în Orient și în țările tropicale, cauzată de bacilul descoperit de Yersin în anul 1894. În Europa nu mai există, grație măsurilor de igienă moderne. Marile epidemii de c. au decimat Europa din Evul Mediu pînă la începutul sec. XIX. Ultima înregistrată la noi, 1828-32. 2. Persoană foarte urîtă (și foarte rea). 3. Titlu de roman al unui scriitor francez pe nume Albert Camus (sec. XX),  de care omenirea și-a mai adus din cînd în cînd aminte, de obicei în situații-limită. Expr. Ciuma roșie (polisemantism) = la Eminescu (poet romantic din sec. XIX, nemaicitit și nemaigîndit, că lumea nu-l mai gustă/degustă), denumire pentru Partidul Național Liberal (sec. XIX), forța politică opusă Conservatorilor, în Parlamentul României din vremea sa; comunismul, formă de totalitarism, bazat pe tortură și crimă ca forme de implementare a doctrinei. A omorît mulțimi. Un proces internațional al comunismului nu a avut încă loc; COV 19, un virus care a dus la pandemie în mileniul trecut, boală letală întinsă pe tot mapamondul. Igiena (mai degrabă lipsa ei) și distrugerea mediului par să o fi favorizat. Filă în curs de actualizare. (Precizare în atenția dlui deputat PSD Alexandru Băișanu: Orice folosire inversată a terminologiei, în contexte altfel formulate ca cele de mai sus, denotă malpraxis în Parlamentul României și se pedepsește conform legii. În vigoare din anul 2020 (!) A considera PSD-ul de azi echivalentul conservatorilor lui Eminescu e doar un astfel de exemplu.) (R. M.)

● În săptămîna în care a murit marele artist francez de benzi desenate André Chéret (82 de ani), creatorul grafic al personajului Rahan, ruda educată a lui Tarzan, a murit şi actorul suedez Max von Sydow (91 de ani), cel care a jucat, în mai multe limbi, în peste 150 de filme. Deşi a apărut în filmele unor Pollack, Lynch, Allen, Scorsese, Spielberg, Schnabel ş.a., eu l-am iubit pentru rolurile jucate, în suedeză, în filmele regizate de Ingmar Bergman. (M. C.)

pag24 mplesu img 20200104 165626 jpg jpeg

CA SĂ ZIC AȘA,
EU SPUN „OCHIȘOR INDECIS“
(SAU, MĂ ROG,
„PLASAT LA ALTITUDINE“)

● Văzîndu-și pe stradă vecinul, venit pe 2 martie din Italia și aflat în izolare la domiciliu, un vîlcean a sărit să-l bată – amîndoi alegîndu-se cu dosare penale. Unul pentru „zădărnicirea combaterii bolilor“, celălalt pentru „loviri și alte violențe“. Ca să zic așa, „doi dintr-o lovitură“. (S. G.)

● Gigi Becali despre COVID-19: „Eu spun […] să mergem la slujbe. Merg mai departe și spun altceva. O să vedeți dacă sînt nebun sau am dreptate. Se va demonstra în cîteva luni. Țineți minte ce vă spun. O să vedeți că virusul ăsta, în toate țările în care se face Sfînta Liturghie, în țările ortodoxe, nu va fi puternic“. Puteam să jur că virusul e un bun ortodox, după ce am văzut cîte ravagii face în inima catolicismului. Dacă virusul va fi puternic, Becali se va dovedi nebun; dacă însă Becali va avea dreptate, atunci COVID e nebun. (M. P.)

● O artistă coreeană și-a pregătit pentru eco-înmormîntarea ei un costum cu spori de ciupercă ce vor fi antrenați să o recunoască ca mîncare. Mă întreb doar cine îi antrenează. În rest, e un fel de banc cu „Cine nu papă bătăturică nu primește ochișor“ transpus în realitate. (A. P.)

● Din secolul al XVI-lea încoace au fost douăsprezece războaie ruso-turce. Rușii au învins de șapte ori, turcii de trei ori, iar două s-au terminat indecis sau, mă rog, cu finaluri în care e dificil de spus cine a învins. De altfel, ultimul război ruso-turc a fost parte din prima mare conflagrație mondială, război pe care turcii l-au pierdut, dar nici nu se poate spune că rușii l‑au cîștigat. Unele dintre aceste războaie ne-au adus foloase, altele ponoase. Sigur, acum există NATO, dar tot mă întreb ce ne-o fi sortit de data asta. (S. V.)

● Despre documentarul Colectiv (regia Alexander Nanau) care urmăreşte ancheta echipei lui Cătălin Tolontan despre diluarea dezinfectanţilor, infecţiile nosocomiale şi corupţia din spitalele bucureştene, un critic american a scris: „Colectiv este un documentar, plasat în România, despre o investigaţie jurnalistică, o conspiraţie guvernamentală şi muşamalizarea din spitale. Nu veţi vedea un film mai relevant despre America zilelor noastre“. (M. C.)

● Exploratorii de altădată s-ar răsuci în mormînt la vestea că, secole mai tîziu, un american își va pierde viața în încercarea de a demonstra că Pămîntul este plat. Michael Hughes, zis și „Mad Mike“, în vîrstă de 64 de ani, aflat în Cartea Recordurilor pentru cea mai lungă săritură cu limuzina de pe o rampă, a murit în urma exploziei unei rachete artizanale, propulsate cu ajutorul aburilor, pe care o construise în propria grădină. Accidentul s-a petrecut la sfîrșitul lunii trecute, la 180 de kilometri nord-est de Los Angeles. Mad Mike declarase pentru presa locală că intenționează să ajungă la o altitudine care să-i permită să obțină dovezi fotografice ale faptului că Terra are „forma unui frisbee“. (A. A. D.)

Foto: Iaromira Popovici (sus), Matei Pleșu (jos)

Cum ne pregătim pentru Paște jpg
Cum ne pregătim pentru Paște
Masa de Paște este un moment special în care familia și prietenii se adună pentru a sărbători și a petrece timp împreună.
credite jpg
Ce putem face atunci când avem nevoie de un credit rapid?
Dacă te confrunți cu diferite situații financiare urgente, care nu pot fi amânate, trebuie să știi că sunt mai multe modalități prin care poți lua credite rapide.
Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)

Adevarul.ro

image
Cu ce se ocupă românii când stau la rând să ia Lumină. „Un părinte m-a șocat. Mi-am făcut cruce când am auzit ce spunea”
O fostă profesoară de religie din Craiova spune că a rămas cu un gust amar după ce a participat la slujba de Înviere. A ales să meargă la Catedrala Sfântu Dumitru din centrul orașului unde erau adunați mii de oameni. Discret, femeia a ascultat ce discutau creștinii în timp ce așteptau să ia Lumină.
image
Putin a scos inima unei căprioare și i-a dăruit-o lui Berlusconi: „Vladimir mi-a arătat o natură violentă pe care nu mi-am imaginat-o”
În anul 2013, președintele Rusiei și fostul prim-ministru italian au fost împreună într-o vacanță. Vladimir Putin ar fi făcut atunci un gest de neimaginat în fața lui Silvio Berlusconi, pe care un fost senator din partidul său și-l amintește și acum.
image
Cum arată satul fantomă Curpenii Silvașului, părăsit de cinci decenii. Pădurea crescută în voie l-a înghițit complet VIDEO
Doar ruinele unei biserici mai sunt vizibile în imagini aeriene din satul Curpenii Silvașului din Hunedoara, părăsit în anii ’70. Așezarea izolată a fost înghițită de pădure

HIstoria.ro

image
În 1942, Armata Română a prăznuit Paștele pe Frontul de Est
Paştele din 1942 a căzut pe 5 aprilie 1942. Armata Română se afla în plină Campanie din Est. Mai erau șapte luni pînă la Dezastrul de la Stalingrad, moment de răsturnare strategică în cel de-al doilea Război mondial.
image
Atacul japonez de la Pearl Harbor, o surpriză strategică pentru SUA
Personalului SIGINT din cadrul US Navy urmărea acțiunile și deplasările flotei japoneze prin analiza traficului radio.
image
Judecarea şi condamnarea lui Iisus - reevaluare judiciară
Una dintre cele mai mari religii ale lumii, cu vocaţie universală, Creştinismul, nu s-ar fi născut dacă nu ar fi avut loc procesul judiciar soldat cu condamnarea la moarte şi crucificarea fondatorului său, Iisus din Nazaret (cca 6 î.e.n. - cel mai probabil 30 e.n.). Pentru a i se înţelege pe deplin semnificaţiile şi a-i surprinde rolul biblic conferit, este nevoie de plasarea lui în ansamblul evenimentelor legate de existenţa Mântuitorului.