Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 839 din 19 - 25 martie 2020
Cu ochii n 3,14 jpeg

EXISTĂ O ANUMITĂ ANALOGIE
ÎNTRE CONTACTUL DIRECT
CU OBIECTELE DE PLASTIC
DIN JURUL NOSTRU
ȘI EFECTELE REALITĂȚII VIRTUALE
ASUPRA TERMINOLOGIEI ÎN SUEDEZĂ

● Alain Robert, supranumit „Spiderman“ francez, a escaladat, cu mîinile goale și fără să fie asigurat, Turnul Agbar din Barcelona (care se află la 145 de metri înălțime). „Există o anumită analogie între ceea ce fac, adică să urc în acest fel, ceea ce poate insufla și o anumită formă de teamă, și, de asemenea, ce se întîmplă acum cu coronavirusul.“ Poliția locală l-a arestat, în timp ce trecătorii îl aplaudau. Analogiile sînt, uneori, greu de demonstrat. (A. M. S.)

● Printre schimbările generate de nebunia coronavirusului: cei care comandă de la Glovo nu mai trebuie să semneze electronic. Au scăpat de contactul direct cu ecranul telefonului, posibil infectat. Pot însă face schimb de scenarii apocaliptice cu curierul, la distanță de măcar un metru. (I. P.)

● Să ne spălăm cît mai des pe mîini. Să igienizăm cît mai des obiectele din jurul nostru cu un biocid puternic – ne îndeamnă medicii. Cercul virtuos al curățeniei începe cu dezinfectarea cu dezinfectant a sticlei cu dezinfectant. (M. M.)

● Dau peste o știre (pe net) despre moartea unei balene, găsită pe o plajă din Marea Britanie, decesul ei fiind cauzat, pare-se, de uriașa cantitate de plastic pe care a înghițit-o. Pesemne pentru a-i îndulci soarta bietului animal, fie și postum, autorul știrii scrie că acesta a murit „în chinuri destul de groaznice“ – un adverb destul de nepotrivit, dacă nu de-a dreptul idiot. (D. S.)

● Un canal de televiziune sud-coreean a realizat un experiment tulburător, prin care o mamă se întîlnește, prin intermediul realității virtuale, cu fiica sa decedată, reprodusă în 3D. Acest documentar, la care s-a lucrat opt luni, recreează „o lume reală falsă“ și urmărește efectele realității virtuale asupra emoțiilor personale. Ce ți-e și cu realitatea asta, din ce în ce mai ficțională. (A. M. S.)

● Filă de dicționar rătăcită în al patrulea mileniu: Ciumă, pestă, s.f. 1. Boală epidemică foarte molipsitoare, frecventă în Orient și în țările tropicale, cauzată de bacilul descoperit de Yersin în anul 1894. În Europa nu mai există, grație măsurilor de igienă moderne. Marile epidemii de c. au decimat Europa din Evul Mediu pînă la începutul sec. XIX. Ultima înregistrată la noi, 1828-32. 2. Persoană foarte urîtă (și foarte rea). 3. Titlu de roman al unui scriitor francez pe nume Albert Camus (sec. XX),  de care omenirea și-a mai adus din cînd în cînd aminte, de obicei în situații-limită. Expr. Ciuma roșie (polisemantism) = la Eminescu (poet romantic din sec. XIX, nemaicitit și nemaigîndit, că lumea nu-l mai gustă/degustă), denumire pentru Partidul Național Liberal (sec. XIX), forța politică opusă Conservatorilor, în Parlamentul României din vremea sa; comunismul, formă de totalitarism, bazat pe tortură și crimă ca forme de implementare a doctrinei. A omorît mulțimi. Un proces internațional al comunismului nu a avut încă loc; COV 19, un virus care a dus la pandemie în mileniul trecut, boală letală întinsă pe tot mapamondul. Igiena (mai degrabă lipsa ei) și distrugerea mediului par să o fi favorizat. Filă în curs de actualizare. (Precizare în atenția dlui deputat PSD Alexandru Băișanu: Orice folosire inversată a terminologiei, în contexte altfel formulate ca cele de mai sus, denotă malpraxis în Parlamentul României și se pedepsește conform legii. În vigoare din anul 2020 (!) A considera PSD-ul de azi echivalentul conservatorilor lui Eminescu e doar un astfel de exemplu.) (R. M.)

● În săptămîna în care a murit marele artist francez de benzi desenate André Chéret (82 de ani), creatorul grafic al personajului Rahan, ruda educată a lui Tarzan, a murit şi actorul suedez Max von Sydow (91 de ani), cel care a jucat, în mai multe limbi, în peste 150 de filme. Deşi a apărut în filmele unor Pollack, Lynch, Allen, Scorsese, Spielberg, Schnabel ş.a., eu l-am iubit pentru rolurile jucate, în suedeză, în filmele regizate de Ingmar Bergman. (M. C.)

pag24 mplesu img 20200104 165626 jpg jpeg

CA SĂ ZIC AȘA,
EU SPUN „OCHIȘOR INDECIS“
(SAU, MĂ ROG,
„PLASAT LA ALTITUDINE“)

● Văzîndu-și pe stradă vecinul, venit pe 2 martie din Italia și aflat în izolare la domiciliu, un vîlcean a sărit să-l bată – amîndoi alegîndu-se cu dosare penale. Unul pentru „zădărnicirea combaterii bolilor“, celălalt pentru „loviri și alte violențe“. Ca să zic așa, „doi dintr-o lovitură“. (S. G.)

● Gigi Becali despre COVID-19: „Eu spun […] să mergem la slujbe. Merg mai departe și spun altceva. O să vedeți dacă sînt nebun sau am dreptate. Se va demonstra în cîteva luni. Țineți minte ce vă spun. O să vedeți că virusul ăsta, în toate țările în care se face Sfînta Liturghie, în țările ortodoxe, nu va fi puternic“. Puteam să jur că virusul e un bun ortodox, după ce am văzut cîte ravagii face în inima catolicismului. Dacă virusul va fi puternic, Becali se va dovedi nebun; dacă însă Becali va avea dreptate, atunci COVID e nebun. (M. P.)

● O artistă coreeană și-a pregătit pentru eco-înmormîntarea ei un costum cu spori de ciupercă ce vor fi antrenați să o recunoască ca mîncare. Mă întreb doar cine îi antrenează. În rest, e un fel de banc cu „Cine nu papă bătăturică nu primește ochișor“ transpus în realitate. (A. P.)

● Din secolul al XVI-lea încoace au fost douăsprezece războaie ruso-turce. Rușii au învins de șapte ori, turcii de trei ori, iar două s-au terminat indecis sau, mă rog, cu finaluri în care e dificil de spus cine a învins. De altfel, ultimul război ruso-turc a fost parte din prima mare conflagrație mondială, război pe care turcii l-au pierdut, dar nici nu se poate spune că rușii l‑au cîștigat. Unele dintre aceste războaie ne-au adus foloase, altele ponoase. Sigur, acum există NATO, dar tot mă întreb ce ne-o fi sortit de data asta. (S. V.)

● Despre documentarul Colectiv (regia Alexander Nanau) care urmăreşte ancheta echipei lui Cătălin Tolontan despre diluarea dezinfectanţilor, infecţiile nosocomiale şi corupţia din spitalele bucureştene, un critic american a scris: „Colectiv este un documentar, plasat în România, despre o investigaţie jurnalistică, o conspiraţie guvernamentală şi muşamalizarea din spitale. Nu veţi vedea un film mai relevant despre America zilelor noastre“. (M. C.)

● Exploratorii de altădată s-ar răsuci în mormînt la vestea că, secole mai tîziu, un american își va pierde viața în încercarea de a demonstra că Pămîntul este plat. Michael Hughes, zis și „Mad Mike“, în vîrstă de 64 de ani, aflat în Cartea Recordurilor pentru cea mai lungă săritură cu limuzina de pe o rampă, a murit în urma exploziei unei rachete artizanale, propulsate cu ajutorul aburilor, pe care o construise în propria grădină. Accidentul s-a petrecut la sfîrșitul lunii trecute, la 180 de kilometri nord-est de Los Angeles. Mad Mike declarase pentru presa locală că intenționează să ajungă la o altitudine care să-i permită să obțină dovezi fotografice ale faptului că Terra are „forma unui frisbee“. (A. A. D.)

Foto: Iaromira Popovici (sus), Matei Pleșu (jos)

sculptor jpg
„Mademoiselle Pogany”, sculptura care redă esența feminității, discreției și senzualității
Simbolul artei moderne românești, „Mademoiselle Pogany”, reprezintă iubirea „nemuritoare a lui Brâncuși”, căreia artistul i-a dedicat nouăsprezece sculpturi.
barbat cu ochelari la laptop jpg
Curiozități despre jocurile de noroc de care nu ai auzit
Jocurile de noroc au o istorie veche de mii de ani și, de-a lungul timpului, au devenit o parte semnificativă a culturilor din întreaga lume.
Vechea dilema cum protejezi bateriile auto in timpul sezonului rece jpg
Vechea dilemă: cum protejezi bateriile auto în timpul sezonului rece?
Iarna reprezintă, fără îndoială, sezonul cel mai solicitant pentru bateriile auto. Temperaturile scăzute, drumurile scurte care nu oferă bateriei suficient timp să se încarce și utilizarea intensă a sistemelor de încălzire pun o presiune suplimentară asupra alternatorului și asupra acumulatorului.
DilemaVeche (2) (2) jpg
Descoperă cele mai apreciate idei de cadouri pentru bărbați în 2024
Atât în preajma sărbătorilor, cât și atunci când au loc aniversările bărbaților din viața noastră, alegerea cadoului se poate dovedi complicată. Acest ghid te va ajuta să optezi pentru cel mai potrivit dar în 2024 pentru reprezentanții sexului masculin.
De ce sunt folosite aparate sous vide in bucatarii profesionale jpg
De ce sunt folosite aparate sous vide în bucătării profesionale?
Tehnica de gătit sous vide (din franceză, „sub vid”) este o metodă inovatoare, ce presupune ambalarea alimentelor, în special a cărnii, într-un pachet vidat și gătirea acestora la o temperatură controlată, mult sub cea obișnuită, pentru o perioadă îndelungată de timp.
Adaptogenii  aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții jpg
Adaptogenii: aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții
Adaptogenii sunt substanțe provenite din plante, care au rolul de a reduce efectele stresului asupra corpului și minții, îmbunătățind răspunsul organismului în situații tensionate.
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece jpg
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece
Sezonul rece poate aduce o serie de cheltuieli neașteptate, de la costurile crescute pentru încălzire și electricitate, până la cheltuielile pentru îmbrăcămintea de iarnă și vacanțe sau concedii.
dilemaveche ro jpg
GHID despre alegerea metodelor de plată la cazino! Ce NU știe toată lumea?
Când te pregătești să joci la cazino online, alegerea metodei de plată este un pas crucial care poate influența întregul tău parcurs.
featured image (4) jpg
Mituri și realități despre relația femeilor cu jocurile de noroc
Primele cazinouri terestre au apărut într-o perioadă în care bărbații erau figurile dominante în societate, având parte de educație și implicit fiind cei care, în mod tradițional, asigurau și gestionau partea financiară a familiei.
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură jpg
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură
Agricultura devine și în România un domeniu complex și competitiv, astfel că rentabilitatea fermelor este o necesitate pentru a supraviețui pe piață și a avea succes.
P90178 png
Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP): Un candidat multidimensional pentru cercetare
Peptida Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP), o neuropeptidă endogenă, a prezentat un interes crescut pentru cercetători pentru rolul său potențial în diverse procese fiziologice.
avocat png
Avocatura: De la oratorii Romei la stâlpii statului de drept modern
Profesia de avocat este una dintre cele mai vechi și respectate ocupații din istoria umanității. De-a lungul timpului, avocații au jucat un rol esențial în menținerea ordinii și aplicarea justiției, contribuind la protejarea drepturilor și libertăților individuale.
DilemaVeche (2) (1) jpg
Cum se reflectă identitatea culturală în preferințele pentru anumite arome
Preferințele pentru anumite arome sunt mult mai mult decât o simplă chestiune de gust. Ele reprezintă o expresie a identității culturale, influențată de istorie, geografie, ritualuri și schimburi interculturale.
creditIMG 0862 JPG
123Credit.ro își continuă expansiunea în România prin deschiderea unor noi birouri în Cluj, Baia Mare, Sibiu și Suceava
București, 10 Septembrie 2024 – 123Credit.ro, un jucător important pe piața brokerajului de credite din România, și prima companie din domeniu care a dezvoltat fluxuri full digitale de aplicare la credite, își continuă expansiunea națională prin deschiderea unor noi birouri fizice.
Ghidul începătorului la cazinouri online jpg
Ghidul începătorului la cazinouri online
Chiar dacă activitatea pe care o poți desfășura într-un cazinou online nu este foarte complicată, nu puține sunt persoanele care au nevoie de o mână de ajutor. Prin urmare, ghidurile sunt mereu bine-venite!
christin hume Hcfwew744z4 unsplash (2) jpg
Cum să îți alegi partenerii potriviți pentru crearea unui shop online
Lansarea unui shop online este un pas important în dezvoltarea unui business modern. Să ai parteneri potriviți alături în acest proces este esențial pentru succesul proiectului tău.
Importanta magneziului in sarcina si alaptare jpg
Importanța magneziului în sarcină și alăptare
Magneziul este unul dintre cele mai importante elemente pentru organism, în special pentru femei, având un rol fundamental în anumite etape ale vieții, cum ar fi sarcina și alăptarea.
credit online dv (1) jpg
Credit online sau obținut direct din sucursală? Avantajele IFN-urilor și Internetului
Într-o lume în care tehnologia digitală avansează rapid, obținerea unui credit online a devenit o opțiune din ce în ce mai populară în rândul celor care au nevoie de finanțare rapidă și convenabilă.
tima miroshnichenko 8376170 jpg
Cum să te pregătești pentru sezonul răcelilor: Produse și sfaturi
Toamna e aici, iar copiii se întorc la școală sau grădiniță, după vacanța de vară. Asta înseamnă că șansele de a răci cresc considerabil.
kristian egelund t1sTHYjSN10 unsplash (2) jpg
Cum să îți încălzești corect glezna pentru a preveni entorsele
Entorsele de gleznă sunt leziuni ale ligamentelor care stabilizează articulația gleznei, cauzate de întinderi, rupturi parțiale sau totale ale acestora
barbora polednova VRK4bIBHo1E unsplash (2) jpg
Ce trebuie să știi despre recuperarea după o fractură de gleznă
Fracturile de gleznă sunt printre cele mai frecvente cauze ale durerii de gleznă. Tratamentul poate implica imobilizarea zonei gleznei cu ajutorul unui ghips.
pexels towfiqu barbhuiya 3440682 11349880 (2) jpg
Când este necesară implantarea protezei de genunchi și care sunt etapele operației
Implantarea protezei de genunchi sau protezarea genunchiului este o procedură chirurgicală complexă, destinată pacienților cu afecțiuni severe ale articulației genunchiului, în special celor cu gonartroză avansată la care tratamentele medicamentoase sau fizioterapeutice nu au dat rezultate.
antonika chanel RJCslxmvBcs unsplash jpg
Ce presupune recuperarea după operația de blefaroplastie
Impactul acestei intervenții asupra aspectului estetic al pacientului este unul major, reducând în mod semnificativ semnele îmbătrânirii.
jelle 1dEZeW1GoOI unsplash 16x9 png
Cum să montezi șindrila bituminoasă: Instrucțiuni pas cu pas
Procesul de montare a unei table de acoperiș noi poate fi o sarcină dificilă, însă utilizarea șindrilei bituminoase poate face procesul mult mai ușor și mai eficient. În acest articol, vom oferi instrucțiuni detaliate, pas cu pas, pentru montarea șindrilei bituminoase pe acoperișul tău:

Parteneri

Lucian Mîndruță a fost invitat în cadrul emisiunii „40 de întrebări cu Denise Rifai”, difuzată la Kanal D
Prezidențiabilii de pe Facebook. Pe cine nominalizează internauții pentru candidatura la Cotroceni
După anularea alegerilor, negocierile politice au trecut pe Facebook, unde numele potențialilor candidați pentru prezidențiale sunt deja pe buzele tuturor.
image png
Prognoza meteo joi, 12 decembrie. Vreme închisă şi precipitaţii uşoare. Unde sunt anunţate ninsori
Vremea va fi predominant închisă în cea mai mare parte a ţării, cu temperaturi cuprinse între -1 şi 9 grade Celsius şi ninsori slabe în zonele montane.
meritocratie candidat alegere shutterstock 743670856 jpg
Care este profilul ideal de candidat pentru cetățeni? Analist: „Nu cred în varianta anonimilor scoși din joben”
Un candidat ideal pentru România trebuie să fie onest, autentic și să aibă experiență politică solidă, spun analiștii Valeriu Turcan și Adrian Zăbavă. Într-un context intern și internațional tot mai provocator, portretul liderului de care țara are nevoie devine tot mai clar.
Sens giratoriu FOTO Shutterstock jpg
Regula de circulație pe care mulți șoferi o ignoră! Ce trebuie să facem când ieșim dintr-un sens giratoriu
Atunci când ne urcăm la volan, vom ajunge destul de rapid la un sens giratoriu. Acestea sunt extrem de comune de-a lungul țării, iar în ciuda faptului că par destul de simplu de navigat, există anumite reguli la care trebuie să fim atenți.
profimedia 0945201513 jpg
Ultimele zile ale lui Assad la putere. Ce s-a găsit în biroul său
Luptători rebeli și civili s-au plimbat marți prin palatului prezidențial al lui Bashar al-Assad, călcând pe afișe făcute bucăți ale fostului dictator sirian care fugise în Rusia cu câteva zile înainte.
image png
Cum a reacționat o femeie pe care soțul a înșelat-o cu „duduia” de la cantină: „Are în jur de 60 de ani și defilează prin oraș îmbrăcată ca o tânără de 20 de ani”
Infidelitatea, din nou o problemă care duce la destrămarea relației de cuplu. O tânără de 31 de ani a povestit cum soțul său cu un an mai mare ar fi înșelat-o cu femeia de la cantina locului de muncă, ea în vârstă de 60 de ani.
Iernile de alta data  Foto Facebook, Muzeul Transilvaniei, Scinteia jpg
Cum arătau iernile de altădată ale românilor: „Satele sunt terorizate de haite de lupi. Lumea arde gardurile, cine mai are”
Numeroasele fotografii publicate pe rețelele de socializare înfățișează „iernile de altădată”,cu copii jucându-se pe ulițele satelor înzăpezite și familii strânse în jurul meselor de sărbători. Imaginile fac furori, trezesc nostalgii, dar și controverse.
Romania   Schengen Foto shutterstock 2345910601 jpg
LIVE TEXT Aderarea completă la Schengen a României și Bulgariei se discută azi în Consiliul JAI
România intră în linie dreaptă spre accederea completă la spațiul de liberă circulație european. Ridicarea controalelor la frontierele terestre cu România şi Bulgaria de la 1 ianuarie 2025, ajunge joi pe masa Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne (JAI).
Pietoni, oameni  Foto Pixabay jpg
Au fost publicate rezultatele testărilor PISA pentru adulți: La nivel global o cincime din totalul participanților sunt analfabeți funcțional
La nivel internațional, competențele adulților în ceea ce privește alfabetizarea, alfabetizarea numerică și capacitatea de rezolvare a problemelor au stagnat sau chiar au scăzut, arată Studiul privind Competențele Adulților 2023, publicat de OCDE.