Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 839 din 19 - 25 martie 2020
Cu ochii n 3,14 jpeg

EXISTĂ O ANUMITĂ ANALOGIE
ÎNTRE CONTACTUL DIRECT
CU OBIECTELE DE PLASTIC
DIN JURUL NOSTRU
ȘI EFECTELE REALITĂȚII VIRTUALE
ASUPRA TERMINOLOGIEI ÎN SUEDEZĂ

● Alain Robert, supranumit „Spiderman“ francez, a escaladat, cu mîinile goale și fără să fie asigurat, Turnul Agbar din Barcelona (care se află la 145 de metri înălțime). „Există o anumită analogie între ceea ce fac, adică să urc în acest fel, ceea ce poate insufla și o anumită formă de teamă, și, de asemenea, ce se întîmplă acum cu coronavirusul.“ Poliția locală l-a arestat, în timp ce trecătorii îl aplaudau. Analogiile sînt, uneori, greu de demonstrat. (A. M. S.)

● Printre schimbările generate de nebunia coronavirusului: cei care comandă de la Glovo nu mai trebuie să semneze electronic. Au scăpat de contactul direct cu ecranul telefonului, posibil infectat. Pot însă face schimb de scenarii apocaliptice cu curierul, la distanță de măcar un metru. (I. P.)

● Să ne spălăm cît mai des pe mîini. Să igienizăm cît mai des obiectele din jurul nostru cu un biocid puternic – ne îndeamnă medicii. Cercul virtuos al curățeniei începe cu dezinfectarea cu dezinfectant a sticlei cu dezinfectant. (M. M.)

● Dau peste o știre (pe net) despre moartea unei balene, găsită pe o plajă din Marea Britanie, decesul ei fiind cauzat, pare-se, de uriașa cantitate de plastic pe care a înghițit-o. Pesemne pentru a-i îndulci soarta bietului animal, fie și postum, autorul știrii scrie că acesta a murit „în chinuri destul de groaznice“ – un adverb destul de nepotrivit, dacă nu de-a dreptul idiot. (D. S.)

● Un canal de televiziune sud-coreean a realizat un experiment tulburător, prin care o mamă se întîlnește, prin intermediul realității virtuale, cu fiica sa decedată, reprodusă în 3D. Acest documentar, la care s-a lucrat opt luni, recreează „o lume reală falsă“ și urmărește efectele realității virtuale asupra emoțiilor personale. Ce ți-e și cu realitatea asta, din ce în ce mai ficțională. (A. M. S.)

● Filă de dicționar rătăcită în al patrulea mileniu: Ciumă, pestă, s.f. 1. Boală epidemică foarte molipsitoare, frecventă în Orient și în țările tropicale, cauzată de bacilul descoperit de Yersin în anul 1894. În Europa nu mai există, grație măsurilor de igienă moderne. Marile epidemii de c. au decimat Europa din Evul Mediu pînă la începutul sec. XIX. Ultima înregistrată la noi, 1828-32. 2. Persoană foarte urîtă (și foarte rea). 3. Titlu de roman al unui scriitor francez pe nume Albert Camus (sec. XX),  de care omenirea și-a mai adus din cînd în cînd aminte, de obicei în situații-limită. Expr. Ciuma roșie (polisemantism) = la Eminescu (poet romantic din sec. XIX, nemaicitit și nemaigîndit, că lumea nu-l mai gustă/degustă), denumire pentru Partidul Național Liberal (sec. XIX), forța politică opusă Conservatorilor, în Parlamentul României din vremea sa; comunismul, formă de totalitarism, bazat pe tortură și crimă ca forme de implementare a doctrinei. A omorît mulțimi. Un proces internațional al comunismului nu a avut încă loc; COV 19, un virus care a dus la pandemie în mileniul trecut, boală letală întinsă pe tot mapamondul. Igiena (mai degrabă lipsa ei) și distrugerea mediului par să o fi favorizat. Filă în curs de actualizare. (Precizare în atenția dlui deputat PSD Alexandru Băișanu: Orice folosire inversată a terminologiei, în contexte altfel formulate ca cele de mai sus, denotă malpraxis în Parlamentul României și se pedepsește conform legii. În vigoare din anul 2020 (!) A considera PSD-ul de azi echivalentul conservatorilor lui Eminescu e doar un astfel de exemplu.) (R. M.)

● În săptămîna în care a murit marele artist francez de benzi desenate André Chéret (82 de ani), creatorul grafic al personajului Rahan, ruda educată a lui Tarzan, a murit şi actorul suedez Max von Sydow (91 de ani), cel care a jucat, în mai multe limbi, în peste 150 de filme. Deşi a apărut în filmele unor Pollack, Lynch, Allen, Scorsese, Spielberg, Schnabel ş.a., eu l-am iubit pentru rolurile jucate, în suedeză, în filmele regizate de Ingmar Bergman. (M. C.)

pag24 mplesu img 20200104 165626 jpg jpeg

CA SĂ ZIC AȘA,
EU SPUN „OCHIȘOR INDECIS“
(SAU, MĂ ROG,
„PLASAT LA ALTITUDINE“)

● Văzîndu-și pe stradă vecinul, venit pe 2 martie din Italia și aflat în izolare la domiciliu, un vîlcean a sărit să-l bată – amîndoi alegîndu-se cu dosare penale. Unul pentru „zădărnicirea combaterii bolilor“, celălalt pentru „loviri și alte violențe“. Ca să zic așa, „doi dintr-o lovitură“. (S. G.)

● Gigi Becali despre COVID-19: „Eu spun […] să mergem la slujbe. Merg mai departe și spun altceva. O să vedeți dacă sînt nebun sau am dreptate. Se va demonstra în cîteva luni. Țineți minte ce vă spun. O să vedeți că virusul ăsta, în toate țările în care se face Sfînta Liturghie, în țările ortodoxe, nu va fi puternic“. Puteam să jur că virusul e un bun ortodox, după ce am văzut cîte ravagii face în inima catolicismului. Dacă virusul va fi puternic, Becali se va dovedi nebun; dacă însă Becali va avea dreptate, atunci COVID e nebun. (M. P.)

● O artistă coreeană și-a pregătit pentru eco-înmormîntarea ei un costum cu spori de ciupercă ce vor fi antrenați să o recunoască ca mîncare. Mă întreb doar cine îi antrenează. În rest, e un fel de banc cu „Cine nu papă bătăturică nu primește ochișor“ transpus în realitate. (A. P.)

● Din secolul al XVI-lea încoace au fost douăsprezece războaie ruso-turce. Rușii au învins de șapte ori, turcii de trei ori, iar două s-au terminat indecis sau, mă rog, cu finaluri în care e dificil de spus cine a învins. De altfel, ultimul război ruso-turc a fost parte din prima mare conflagrație mondială, război pe care turcii l-au pierdut, dar nici nu se poate spune că rușii l‑au cîștigat. Unele dintre aceste războaie ne-au adus foloase, altele ponoase. Sigur, acum există NATO, dar tot mă întreb ce ne-o fi sortit de data asta. (S. V.)

● Despre documentarul Colectiv (regia Alexander Nanau) care urmăreşte ancheta echipei lui Cătălin Tolontan despre diluarea dezinfectanţilor, infecţiile nosocomiale şi corupţia din spitalele bucureştene, un critic american a scris: „Colectiv este un documentar, plasat în România, despre o investigaţie jurnalistică, o conspiraţie guvernamentală şi muşamalizarea din spitale. Nu veţi vedea un film mai relevant despre America zilelor noastre“. (M. C.)

● Exploratorii de altădată s-ar răsuci în mormînt la vestea că, secole mai tîziu, un american își va pierde viața în încercarea de a demonstra că Pămîntul este plat. Michael Hughes, zis și „Mad Mike“, în vîrstă de 64 de ani, aflat în Cartea Recordurilor pentru cea mai lungă săritură cu limuzina de pe o rampă, a murit în urma exploziei unei rachete artizanale, propulsate cu ajutorul aburilor, pe care o construise în propria grădină. Accidentul s-a petrecut la sfîrșitul lunii trecute, la 180 de kilometri nord-est de Los Angeles. Mad Mike declarase pentru presa locală că intenționează să ajungă la o altitudine care să-i permită să obțină dovezi fotografice ale faptului că Terra are „forma unui frisbee“. (A. A. D.)

Foto: Iaromira Popovici (sus), Matei Pleșu (jos)

Cea mai bună parte din noi jpeg
Prietenia între femei – un mit?
Marile bucurii și marile tristeți le cam ducem de unii singuri.
Zizi și neantul jpeg
Zăpadă și săpuneală
Săpuneala era, negreșit, un mini-ritual pre-sexual.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Diete și cîteva gînduri despre nutriție
● Orice dietă implică renunțarea la alcool. Eu nu beau decît vin, dar e bună și o bere. Pînă aici! Nu vreau să fiu un om slab, sănătos, dar trist.
E cool să postești jpeg
Cînd aduci munca acasă
Există, bineînțeles, avantaje clare ale muncii de acasă. Și pentru angajați, și pentru angajatori.
p 20 Kierkegaar WC jpg
Maestrul Kierkegaard
Într-o anumită împrejurare, Wittgenstein a observat: „Un gînditor religios onest este ca un funambul.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Ineditele lui Eliade
E un eveniment care, sper, i-ar fi plăcut lui Eliade, pentru că e o confirmare a importanței arhivei pe care o evoca recurent, aproape obsesiv, în jurnalele sale, știind ce a lăsat în ea.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Dialog între un tată și un fiu (la vîrsta inocenței), în autobuz. Tatăl: „Merg să-i iau lu’ mami ceva.“ Fiul: „Ce?“ Tatăl: „Niște cizme.“ Fiul: „De ce?“ Tatăl: „Nu, că nu găsesc.“ Memorabil. (D. S.)
Cea mai bună parte din noi jpeg
Cînd v-ați simțit singuri ultima dată?
Te poți simți însingurat într-o mare de oameni, dacă relațiile cu ei nu sînt potrivite.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Cum se pleca în State în anii ’90?
Astfel, exemplele pot continua, căci românul, odată ajuns cetăţean american, face tot posibilul să-şi uite limba şi obiceiurile, dar năravurile şi le păstrează.
E cool să postești jpeg
Vînzătorul nostru, stăpînul nostru
Rămîne însă o întrebare: politețea, grija, respectul sînt oare condiționate de bani sau derivă din calitatea umană?
p 20 jpg
Incultură religioasă şi incultură universitară
Numeroasele miniaturi ilustrative preiau, alături de modele musulmane, imagistică de tip budist chinez şi creştin bizantin.
Theodor Pallady jpeg
Un iluminist evreu în Țara Românească
Cronica relațiilor dintre români și evrei a fost uneori armonioasă, alteori convulsivă și tragică, în funcție de contexte sociale, dinamici ideologice și evoluții geopolitice inevitabil fluctuante.
index jpeg 3 webp
Cîtă nefericire în urbea lui Bucur!
La noi, aici, în București și în anul de grație 2023, sub ce pictăm oamenii sfîșiați, absurd, de haite, pe cîmpurile năpădite de buruieni ale unui oraș care agonizează fără să o știe?
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Cehoaica Vera Czernak n-a mai suportat infidelitățile soțului ei, așa că într-o zi a decis să se arunce de la balcon. A căzut exact peste soțul ei care tocmai se întorcea acasă. El a murit, ea a supraviețuit.
Cea mai bună parte din noi jpeg
„Ei fac din noapte ziuă ş-a zilei ochi închid”
După ce vorbeam, mă culcam la loc. Nu i-am zis niciodată, dar se pare că știa. Mai tare decît cronotipul (și decît majoritatea lucrurilor) rămîne iubirea, se pare.
Zizi și neantul jpeg
Dimineți de iarnă
Mă făcea să simt că pămîntul nu-mi fuge de sub picioare. Că lucrurile pot avea sens și pot fi la locurile lor.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
La munca de jos
Oare n-ar trebui, la vîrsta lor, să plece în niște excursii ca să vadă lumea, să-și cumpere autorulote cum fac pensionarii din Germania, să-și petreacă revelioanele prin insule cu o climă mai blîndă?
E cool să postești jpeg
Bătaia e ruptă de rai – chipuri ale răului
Grăitoare pentru acest comportament defensiv este, de altfel, și zicala românească „Bătaia e ruptă din rai”, în fapt, o legitimare a violenței.
p 20 WC jpg
Democrația și Biserica în secolul XXI
Așa cum participarea demos-ului la viața cetății e însăși democrația, participarea laicatului la viața Bisericii e însuși creștinismul.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Benedict al XVI-lea
Aproape intactă mi-a rămas, după zece ani, amintirea ultimei slujbe pe care a prezidat-o la San Pietro, în Miercurea Cenușii.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
La știrile TV, imagini dintr-un supermarket și apoi opinia unei fete de la carne, despre cum mai merge vînzarea acum, după ce s-a încheiat iureșul sărbătorilor: „E foarte scăzută un picuț“. (D. S.)
Cea mai bună parte din noi jpeg
Comoara e pretutindeni
Încerc să împing frica mult în fundul rucsacului, undeva între sacul de dormit și polarul de rezervă, amintindu-mi că o să fie vocală, dar n-o s-o las să conducă.
Zizi și neantul jpeg
Tache și cenușiul
Interesant e că pînă și în amintitrile mele culoarea paltonului său a rămas incertă: uneori mi-l amintesc gri, alteori negru.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Cabana Caraiman
Nicăieri nu am simțit un munte mai sălbatic decît la cabana Caraiman, simți hăul, abruptul, aproape de tine țopăie caprele negre.

Adevarul.ro

image
Ninsorile cuprind aproape toată România: masa de aer polar vine cu temperaturi de coșmar. Unde viscolește puternic
Ninsorile cuprind majoritatea zonelor, sâmbătă, iar în vest şi în sud se vor semnala ploi și lapoviţă. Pe crestele Carpaţilor este în continuare viscol, dar vântul se intensifică şi în jumătatea vestică a ţării.
image
Culmea absurdului. Șofer amendat pentru că a respectat legea. Poliția, învinsă cu propriile imagini
Un șofer din Timiș, amendat pentru că nu a respectat semnificaţia indicatorului ,,Oprire” la trecerea de nivel cu calea ferată, a obținut anularea sancțiunii în instanță demonstrând că a respectat legea „la virgulă”.
image
Medic ATI, despre „tradiția” șpăgilor din spitale: „O preocupare otrăvită, o idolatrie de Ev Mediu”
Cazul medicului oncolog din Suceava, care a fost prins în flagrant când lua mită de la pacienții bolnavi de cancer, este criticat de un medic. Doctorița Ecaterina Petrescu Botoncea este de părere că această practică ar trebui interzisă.

HIstoria.ro

image
Moartea căpitanului Valter Mărăcineanu, un erou al Războiului de Independență
Muzeul Militar Naţional „Regele Ferdinand I” deține în patrimoniul său o fotografie inedită a eroului român Valter Mărăcineanu.
image
Armata lui Vlad Ţepeș: Arme și echipamente
Cu toată lipsa de piese originale din epocă, putem reface echipamentul și armamentul trupelor lui Vlad Ţepeș, bazându-ne pe puținele piese existente, pe sursele pictate și scrise și pe comparații cu zonele din jur.
image
Sfârșitul Bătăliei de la Stalingrad: Capitularea mareșalului Paulus
În timpul nopții de 30 spre 31 ianuarie 1943, Brigada 38 Motorizată, având atașate companiile de geniu, a încercuit zona din jurul Pieței Eroilor Căzuți și magazinul Univermag, întrerupând legăturile telefonice dintre comandamentul mareșalului Friedrich Paulus și unitățile subordonate.