Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 831 din 23 - 29 ianuarie 2020
Cu ochii n 3,14 jpeg

ÎN RITMUL ĂSTA, ÎN CÎȚIVA ANI
VOM CONSTRUI SUFLETUL PERECHE PRINTR-UN CONSUM VÎRTOS
DE PRODUSE IEFTINE
CARE SE PIERD PE PARCURS
ȘI NU MAI AJUNG
ÎN SITUAȚII DE AȘTEPTARE

 În 2019, Luna s-a îndepărtat de Pămînt cu 3,8 cm, orbita Pămîntului a crescut cu 1,5 cm, Galaxia Andromeda s-a apropiat de noi cu 3,5 miliarde de kilometri, 150 de miliarde de stele noi s-au format în Universul care, altfel, s-a lărgit, prin expansiune, cu 60 de triliarde de kilometri. În tot acest timp, în România s-au dat în folosinţă 22,14 kilometri de autostradă, iar cei 200 de metri de stradă din Piatra Neamţ, construiţi cu peste o sută de mii de euro, au sfîrşit abrupt într-un cîmp de la marginea oraşului. În ritmul ăsta, în cîţiva ani vom construi autostrăzi direct pe Andromeda, unde, practic, nu vor mai avea capăt. (M. C.)

 Ce-am spus anul trecut rămîne valabil: sufletul pereche la primărie se vede. Se vede după primărie, dar și după catedrală în devenire și, mai nou, că tot sîntem la un nou început, în parcul de mașini înfășate în benzi inscripționate în alb. Singura diferență: mărimea și caracterul literei. Textul, tot supraetajat. Numai că la mașinile care curg din Voluntari, literele, toate, sînt verzale, de-un cot (aproximativ o jumătate de metru, lungimea antebrațului, de unde și numele). Așa arată inscripția: PRIMĂRIA VOLUNTARI / CONSILIUL LOCAL VOLUNTARI. Un drum în Colentina ne liniștește. Dacă doamna Firea ne dă pe aerul sîmbetei, poate ne găsim culcuș prin Voluntari, că și acolo e nevoie de votanți, chiar dacă cu viză de flotant. Nu contează. Moșia e comună. Doar legații de glie variază. (R. M.)

 Să nu pună soțul destule lemne pe foc este o situație demnă de a suna la 112. Așa a considerat o femeie din Roșia Montană, care și-a reclamat bărbatul că ar fi abdicat din rolul de responsabil cu încălzirea. Un echipaj de jandarmi s-a deplasat la fața locului și l-a găsit pe împricinat protejîndu-se de frig printr-un consum vîrtos de băuturi alcoolice. Aceleași licori bahice se pare că le-ar fi consumat și un botoșănean care nu se mai putea opri din alergat în jurul casei. A cerut la 112 o ambulanță, convins fiind că inima sa nu va mai bate dacă stă pe loc. (A. A. D.)

 Un cuplu de români din Italia, soț si soție, au intrat într-un supermarket. Au pus cîteva produse ieftine în coș, iar în sîn, alte produse. Celor de la casă li s-a părut suspect comportamentul lor și au chemat poliția. Cînd l-au controlat, au descoperit că bărbatul purta un body sexy, de damă, și în el avea13 bucăți de parmezan. (A. M. S.)

 Viața cu diverșii curieri nu e niciodată plicticoasă: de la domnii în etate, care nu pot urca pe scări și te roagă să-i întîlnești la jumătatea drumului, la puștii care livrează cîte doi și chiar, în rare ocazii, ce-i drept, la unii care se pierd pe parcurs și nu mai ajung niciodată. La care se adaugă conversațiile halucinante privind produsele, precum cît la sută grăsime trebuie să aibă laptele ori cît de scump poate fi și ce formă e preferabil să aibă cașcavalul. (I. P.)

 Ce produse noi au mai apărut pe piaţă în ultimele luni: un odorizator de maşină cu miros de vagin proaspăt spălat şi un mulaj de cauciuc moale sub formă de testicule, de montat sub birou pentru a fi strîns şi mîngîiat în situaţii tensionate la locul de muncă. (M. C.)

 Mc Donald’s, care e, pare-se, unul dintre cei mai buni angajatori din România, are dificultăţi în a găsi forţă de muncă. La case sînt mereu mai puţini oameni decît ar fi necesar. Angajaţii par mereu depăşiţi. Timpul de aşteptare la tejghea e enervant de mare. În aceste condiţii, propun reîncadrarea de la fast-food la slow-food. (M. M.)

smg jpg jpeg

TEMPORAR,
POȚI COMANDA LUPTA CU VALURILE

 Cu ocazia vacanței de sărbători, bucureștenii și‑au adus aminte care e cea mai bună soluție pentru descongestionarea traficului. Poate o preia și primăria, cum a mai făcut, de altfel, și altădată, deși numai temporar: închiderea definitivă a școlilor. (A. M.)

 La Florența, într-un bar din Piazza della Santissima Annunziata, poți să îți potolești foamea cu un sfînt, mai exact cu un sandviș purtînd numele unui sfînt. Cîteva exemple din meniul barului, primit de la o prietenă care a fost de curînd pe acolo: San Gennaro (mozzarella, tomate, capere), San Giovanni (salam toscan, brînză Pecorino), San Valentino (Porchetta – friptură de porc), San Giusto (șuncă, mozzarella, tomate), San Carlo (șuncă prăjită, brînză Pecorino, sos chilli), San Sovino (mortadella, mozzarella, sos de trufe), Santo Subito (Bresaola – carne de vită uscată, tomate, rucola), Sant’Antonio (șuncă prăjită, brînză), San Rocco (salam condimentat, brînză Pecorino, vinete). Pentru cei mai puțin catolici decît papa există opțiunea Budda (Pancetta, brînză Stracchino, sos chilli, vinete, ceapă) sau Sanciopanza (salam, pastă de măsline, tomate). (D. S.)

 Într-un fast-food din București am făcut aroganța de a comanda o salată Caesar. Drept pedeapsă, casierul m-a întrebat prompt ce vreau pe post de dressing: iaurt, vinegretă sau lămîie. Mi-am ispășit vina ronțăind salata Caesar cu iaurt. (S. G.)

 Un motan din California s-a luat la bătaie cu trei coioți care intraseră în curtea sa. Incidentul a avut loc în spatele unei case dintr-un cartier din Los Angeles, iar lupta motanului cu cei trei intruși a fost surprinsă de o cameră de supraveghere. „Întotdeauna a fost nebun“, a declarat stăpîna lui Max, Maya Gurin. (A. M. S.)

 Ce anume se află în cartierul Militari, ține de Armată și de domeniul muzical și are acronimul IGMM? Nu o să ghiciți. E vorba de Inspectoratul General al Muzicilor Militare. Instituția de azi e urmașa Secției speciale a fanfarelor militare, înființată în 1864, în subordinea Ministerului de Război. Primul ei șef a fost căpitanul Eduard Hübsch, autorul „Imnului Regal“ (vezi „Țara lui Hübsch“, de I.L. Caragiale), urmat de Iosif Ivanovici, cel care a compus faimosul vals „Valurile Dunării“. (M. P.)

Foto: Mirel Bănică (sus), Șerban Mihai Georgescu (jos) 

Cea mai bună parte din noi jpeg
Cînd v-ați simțit singuri ultima dată?
Te poți simți însingurat într-o mare de oameni, dacă relațiile cu ei nu sînt potrivite.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Cum se pleca în State în anii ’90?
Astfel, exemplele pot continua, căci românul, odată ajuns cetăţean american, face tot posibilul să-şi uite limba şi obiceiurile, dar năravurile şi le păstrează.
E cool să postești jpeg
Vînzătorul nostru, stăpînul nostru
Rămîne însă o întrebare: politețea, grija, respectul sînt oare condiționate de bani sau derivă din calitatea umană?
p 20 jpg
Incultură religioasă şi incultură universitară
Numeroasele miniaturi ilustrative preiau, alături de modele musulmane, imagistică de tip budist chinez şi creştin bizantin.
Theodor Pallady jpeg
Un iluminist evreu în Țara Românească
Cronica relațiilor dintre români și evrei a fost uneori armonioasă, alteori convulsivă și tragică, în funcție de contexte sociale, dinamici ideologice și evoluții geopolitice inevitabil fluctuante.
index jpeg 3 webp
Cîtă nefericire în urbea lui Bucur!
La noi, aici, în București și în anul de grație 2023, sub ce pictăm oamenii sfîșiați, absurd, de haite, pe cîmpurile năpădite de buruieni ale unui oraș care agonizează fără să o știe?
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Cehoaica Vera Czernak n-a mai suportat infidelitățile soțului ei, așa că într-o zi a decis să se arunce de la balcon. A căzut exact peste soțul ei care tocmai se întorcea acasă. El a murit, ea a supraviețuit.
Cea mai bună parte din noi jpeg
„Ei fac din noapte ziuă ş-a zilei ochi închid”
După ce vorbeam, mă culcam la loc. Nu i-am zis niciodată, dar se pare că știa. Mai tare decît cronotipul (și decît majoritatea lucrurilor) rămîne iubirea, se pare.
Zizi și neantul jpeg
Dimineți de iarnă
Mă făcea să simt că pămîntul nu-mi fuge de sub picioare. Că lucrurile pot avea sens și pot fi la locurile lor.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
La munca de jos
Oare n-ar trebui, la vîrsta lor, să plece în niște excursii ca să vadă lumea, să-și cumpere autorulote cum fac pensionarii din Germania, să-și petreacă revelioanele prin insule cu o climă mai blîndă?
E cool să postești jpeg
Bătaia e ruptă de rai – chipuri ale răului
Grăitoare pentru acest comportament defensiv este, de altfel, și zicala românească „Bătaia e ruptă din rai”, în fapt, o legitimare a violenței.
p 20 WC jpg
Democrația și Biserica în secolul XXI
Așa cum participarea demos-ului la viața cetății e însăși democrația, participarea laicatului la viața Bisericii e însuși creștinismul.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Benedict al XVI-lea
Aproape intactă mi-a rămas, după zece ani, amintirea ultimei slujbe pe care a prezidat-o la San Pietro, în Miercurea Cenușii.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
La știrile TV, imagini dintr-un supermarket și apoi opinia unei fete de la carne, despre cum mai merge vînzarea acum, după ce s-a încheiat iureșul sărbătorilor: „E foarte scăzută un picuț“. (D. S.)
Cea mai bună parte din noi jpeg
Comoara e pretutindeni
Încerc să împing frica mult în fundul rucsacului, undeva între sacul de dormit și polarul de rezervă, amintindu-mi că o să fie vocală, dar n-o s-o las să conducă.
Zizi și neantul jpeg
Tache și cenușiul
Interesant e că pînă și în amintitrile mele culoarea paltonului său a rămas incertă: uneori mi-l amintesc gri, alteori negru.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Cabana Caraiman
Nicăieri nu am simțit un munte mai sălbatic decît la cabana Caraiman, simți hăul, abruptul, aproape de tine țopăie caprele negre.
E cool să postești jpeg
Seducția pesimismului
Seducția pesimismului e mare. Abandonul e mai facil decît lupta.
p 20 WC jpg
André Scrima şi „cerurile lumii”
A interoga şi alte tradiţii spirituale decît cea proprie, a percepe relaţia lor cu „cerul” să nu aibă oare nici o legătură cu credinţa, nici o legătură cu Dumnezeu? Să vedem.
Theodor Pallady jpeg
Nevoia unei revoluții a bunului-simț
Creștinii cu scaun la cap sînt primii care au datoria de a se delimita de această grotescă mistificare, chiar dacă au de ce să deteste fandoseala elucubrantă a taberei adverse.
index jpeg 3 webp
Dorință pentru 2023
Ar putea fi arhitecții convingători în a spune că putem salva natura începînd cu oamenii care suferă?
p 24 A  Damian IMG 4760 jpg
Cu ochii-n 3,14
● În a treia zi a acestui an, Greta Thunberg a împlinit 20 de ani. Și ce dacă? (S. V.)
Cea mai bună parte din noi jpeg
Zile din viața noastră
Spunea recent cineva din jurul meu că, în tinerețe, zilele trec repede, iar anii se duc greu.
Zizi și neantul jpeg
Timpul de dinainte
Ce ne-ar fi scos din sărite, probabil, altădată, atunci ne bucura. Sau măcar ne amuza. Nimeni nu voia să fie nici Scrooge, nici Grinch.

Adevarul.ro

image
Cum a slăbit Damian Drăghici aproape 70 de kilograme. „Am avut zile când puteam să trăiesc doar din zahăr” VIDEO
Artistul, care a dezvăluit cum s-a transformat din punct de vedere fizic și mental, povestit că cea mai mare luptă pe care a dus-o a fost cea cu zahărul, și nu cea cu kilogramele.
image
Mută un singur băț de chibrit pentru a rezolva acest test de inteligență. Ai 20 de secunde la dispoziție
Acest exercițiu matematic devine corect printr-o singură mutare. Doar cei cu o inteligență peste medie îl pot face în mai puțin de 20 de secunde.
image
Condimentul ieftin care luptă împotriva cancerului. Poate fi folosit în mâncăruri, deserturi și băuturi
Acest condiment nu doar că este la îndemâna oricui și aromatizează perfect preparatele gătite, dar are și numeroase beneficii pentru sănătate.

HIstoria.ro

image
„Orașul de aur”, de sub nisipurile Egiptului
Pe lista descoperirilor recente și considerate fascinante se înscrie și dezvăluirea unui oraș de aur, din Luxor, Egipt.
image
Din culisele Operațiunii Marte
În istoria războiului sovieto-german, nume ca „Moscova”, „Stalingrad”, „Kursk”, „Belarus” sau „Berlin” evocă mari victorii sovietice.
image
Ce mai mare soprană a nostră, Hariclea Darclée, cea care a salvat opera La Tosca / VIDEO
E duminică, 14 ianuarie 1900, iar pe scena Teatrului Constanzi din Roma are loc o premieră memorabilă:„Tosca”, opera în trei acte a lui Giacomo Puccini. E prima reprezentaţie a poveştii dramatice care va cuceri lumea, iar soprana româncă Hariclea Darclée o interpretează pe Floria Tosca.