Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 833 din 6 - 12 februarie 2020
Cu ochii n 3,14 jpeg

IMEDIAT
DUPĂ MOMENTUL POLICROM
SE CAUTĂ CONSUMATORI DE SUFLET, IAR PE 28 APRILIE
TOTUL SE TRANSFORMĂ
ÎN ISTORIA CELOR CÎȚIVA CENTIMETRI

 În Parlamentul European, imediat după votul final asupra Acordului pentru Brexit, înainte să părăsească definitiv sala, europarlamentarii britanici au cîntat „Auld Lang Syne“. Momentul a fost emoționant, căci acest cîntec cu totul aparte, cîntat de anglofoni la momente de final și de nou început, este un amestec unic de melancolie și speranță. Un cîntec despre prietenii vechi, la un moment dat distante, care se regăsesc. (S. V.)

 Un activist lepidopterolog, specializat în protecția Fluturelui Monarh, a fost, se pare, asasinat în orașul Ocampo din statul mexican Michoacán. Poate că a sosit momentul pentru un nou tip de activism: protejarea speciei ameninţate a activiștilor angajați în protejarea speciilor periclitate. (M. P.)

● Finis coronat opus. Kitsch-ul numit biserica din Cimitirul Vesel din Săpînța a fost împlinit. Biserica (alta) va sta mărturie peste alt timp despre fărădelegile culturale izbutite în acest timp. Biserica a fost „reabilitată“. Placată la exterior cu plăci de ceramică policromă, cu sfinți în firide bătuți în mozaic policrom, iar la „poale“ perechi de țărani „în costum tradițional vara/iarna“. Evident, legendele explicative sînt de strictă actualitate, de vreme ce ieșirile din parametrii vremelnici ai vremii devin din ce în ce mai spectaculoase. Mesaj pentru generațiile viitoare. Viitorul sună bine. (R. M.)

 Ce se mai caută pe piața muncii: printre altele, „șoferi frigo sau prelate pe comunitate“. (D. S.)

 Sîmbătă seara, într-un hipermarket, la raionul de lenjerie femei, vreo trei bărbați, toți în jur de 40 de ani, genul consumatori de mici și de shaorma, unul și cu un copil mic după el, erau interesați de sutiene. Le luau de pe raft, le pipăiau, verificau în mod profesionist mărimea cupelor. N-aș crede că toți au primit ca sarcină de la neveste să le cumpere sutiene. Te pui cu fetișul omului! Din păcate, chiloții nu interesau pe nimeni. (A. P.)

 Pentru a facilita adopția pisicii Perdita, un adăpost de animale din Carolina de Nord a postat pe Facebook un anunț enumerînd un șir lung de lucruri pe care pisica nu le suportă: culoarea roz, cîinii, copiii, filmele Disney, Crăciunul, mîngîierile. Cu toate astea, potrivit anunțului, pisica are și o mare bucurie: „Îi place te privească insistent, pătrunzîndu-ți adînc în suflet, pînă vei avea senzația că nu vei mai fi niciodată fericit“. Bănuiesc că personajul literar preferat al pisicii este Behemot. (S. G.)

 Înainte să moară, în 1827, Beethoven a apucat să pună pe hîrtie cîteva note din ceea ce ar fi putut deveni Simfonia a X-a. Acum, o echipă de muzicologi şi informaticieni încearcă să extindă şi să completeze partitura cu ajutorul Inteligenţei Artificiale, iar pe 28 aprilie, la aniversarea a 250 de ani de la naşterea compozitorului, vor prezenta noua capodoperă. (M. C.)

 Acoperirea feței devenise prilej de controverse în Europa, ba chiar, în unele țări, niqab-ul a fost interzis prin lege. Mi se pare însă că, din motive laice de această dată, niqab-ul reapare în Europa și chiar în România sub o nouă denumire: mască. Mască împotriva noxelor din București, mască împotriva gripei europene sau a coronavirusului asiatic. Nimic nu dispare, totul se transformă. (A. M.)

 Un bărbat de 20 de ani, din satul Nicoleşti, a fost arestat preventiv, fiind suspectat că şi-a lovit iubitul (în vîrstă de 41 de ani) cu un par, pînă l-a omorît. În istoria de amor a celor doi există, de asemenea, mai multe incendii pe care bărbatul mai tînăr le-a provocat în gospodăriile din comuna Puieşti, ca dovadă a iubirii pe care i-o purta partenerului său. Filmul Burning, varianta de Buzău. (A. M. S.)

 Ultimul dinozaur, un triceratops de aproape opt metri, se pare că a fost văzut acum cîțiva ani, blocînd în miez de noapte drumul șoferilor din Godshill, Marea Britanie. Veridica machetă, care i-a făcut pe toți să se îndoiască de propria lor luciditate, a ajuns a doua zi vedeta Internetului. Cel mai șocat a fost proprietarul magazinului de fosile de unde provenea aceasta, dat fiind că greutatea ei cu greu ar fi permis o mutare de cîțiva centimetri. Pentru a o duce pe drum a fost nevoie, se pare, de un efort susținut și de un consum generos de alcool. (A. A. D.)

e farkas imag3416 jpg jpeg

AȘA NU SE POATE FACE EFORTUL
DE A MENȚINE O ȘANSĂ ILEGAL

n La TV, un clip de reclamă pentru un nou aparat electronic de măsurat tensiunea şi pulsul: un percuţionist loveşte ritmic timpanul. Sună exact şi perfect. Aproape plictisitor. Aşa nu se poate face muzică. Ordinea e doar zgomot de fond. Ei, dacă ar apărea nişte extrasistole… (M. M.)

n Publicația în limba română Tribuna Românească, ziar al româno-americanilor din Chicago, împlinește în aceste zile 18 ani. Îi dorim ani mulți înainte, dar, mai ales, îl felicităm pe Steven Bonica pentru efortul susținut atîția ani de zile de a menține publicația în atenția celor căreia i se adresează. (S. V.)

n Panica virușilor de toate felurile a dat buzna și peste noi. Noroc că e asociată și cu un binevenit spirit de altruism: ieri am căutat măști prin cîteva farmacii și peste tot se epuizaseră. În cele din urmă, o farmacistă s-a oferit pur și simplu să-mi ofere din rezerva ei personală. Se pare că, în caz de ceva, o șansă tot avem. (I. P.)

n Două persoane originare din România au fost condamnate să plătească amenzi de 500 de euro pentru o infracțiune originală: au cules ilegal 266 de kilograme de ciuperci dintr-o pădure din Haute-Saône, unde codul forestier autorizează culegerea unei cantități nu mai mari de cinci kilograme de ciuperci de persoană. În octombrie, cînd s-a întîmplat „fapta“, culegătorii au avut și „complici“, pe care i-au plătit cu cîte 3 euro pentru fiecare kilogram adunat. Se pare că francezii n-au apreciat expresia „Se culege ca-n codru“. (A. M. S.)

Foto: Mircea Vasilescu (sus), E. Farkas (jos)

Cea mai bună parte din noi jpeg
Prietenia între femei – un mit?
Marile bucurii și marile tristeți le cam ducem de unii singuri.
Zizi și neantul jpeg
Zăpadă și săpuneală
Săpuneala era, negreșit, un mini-ritual pre-sexual.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Diete și cîteva gînduri despre nutriție
● Orice dietă implică renunțarea la alcool. Eu nu beau decît vin, dar e bună și o bere. Pînă aici! Nu vreau să fiu un om slab, sănătos, dar trist.
E cool să postești jpeg
Cînd aduci munca acasă
Există, bineînțeles, avantaje clare ale muncii de acasă. Și pentru angajați, și pentru angajatori.
p 20 Kierkegaar WC jpg
Maestrul Kierkegaard
Într-o anumită împrejurare, Wittgenstein a observat: „Un gînditor religios onest este ca un funambul.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Ineditele lui Eliade
E un eveniment care, sper, i-ar fi plăcut lui Eliade, pentru că e o confirmare a importanței arhivei pe care o evoca recurent, aproape obsesiv, în jurnalele sale, știind ce a lăsat în ea.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Dialog între un tată și un fiu (la vîrsta inocenței), în autobuz. Tatăl: „Merg să-i iau lu’ mami ceva.“ Fiul: „Ce?“ Tatăl: „Niște cizme.“ Fiul: „De ce?“ Tatăl: „Nu, că nu găsesc.“ Memorabil. (D. S.)
Cea mai bună parte din noi jpeg
Cînd v-ați simțit singuri ultima dată?
Te poți simți însingurat într-o mare de oameni, dacă relațiile cu ei nu sînt potrivite.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Cum se pleca în State în anii ’90?
Astfel, exemplele pot continua, căci românul, odată ajuns cetăţean american, face tot posibilul să-şi uite limba şi obiceiurile, dar năravurile şi le păstrează.
E cool să postești jpeg
Vînzătorul nostru, stăpînul nostru
Rămîne însă o întrebare: politețea, grija, respectul sînt oare condiționate de bani sau derivă din calitatea umană?
p 20 jpg
Incultură religioasă şi incultură universitară
Numeroasele miniaturi ilustrative preiau, alături de modele musulmane, imagistică de tip budist chinez şi creştin bizantin.
Theodor Pallady jpeg
Un iluminist evreu în Țara Românească
Cronica relațiilor dintre români și evrei a fost uneori armonioasă, alteori convulsivă și tragică, în funcție de contexte sociale, dinamici ideologice și evoluții geopolitice inevitabil fluctuante.
index jpeg 3 webp
Cîtă nefericire în urbea lui Bucur!
La noi, aici, în București și în anul de grație 2023, sub ce pictăm oamenii sfîșiați, absurd, de haite, pe cîmpurile năpădite de buruieni ale unui oraș care agonizează fără să o știe?
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Cehoaica Vera Czernak n-a mai suportat infidelitățile soțului ei, așa că într-o zi a decis să se arunce de la balcon. A căzut exact peste soțul ei care tocmai se întorcea acasă. El a murit, ea a supraviețuit.
Cea mai bună parte din noi jpeg
„Ei fac din noapte ziuă ş-a zilei ochi închid”
După ce vorbeam, mă culcam la loc. Nu i-am zis niciodată, dar se pare că știa. Mai tare decît cronotipul (și decît majoritatea lucrurilor) rămîne iubirea, se pare.
Zizi și neantul jpeg
Dimineți de iarnă
Mă făcea să simt că pămîntul nu-mi fuge de sub picioare. Că lucrurile pot avea sens și pot fi la locurile lor.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
La munca de jos
Oare n-ar trebui, la vîrsta lor, să plece în niște excursii ca să vadă lumea, să-și cumpere autorulote cum fac pensionarii din Germania, să-și petreacă revelioanele prin insule cu o climă mai blîndă?
E cool să postești jpeg
Bătaia e ruptă de rai – chipuri ale răului
Grăitoare pentru acest comportament defensiv este, de altfel, și zicala românească „Bătaia e ruptă din rai”, în fapt, o legitimare a violenței.
p 20 WC jpg
Democrația și Biserica în secolul XXI
Așa cum participarea demos-ului la viața cetății e însăși democrația, participarea laicatului la viața Bisericii e însuși creștinismul.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Benedict al XVI-lea
Aproape intactă mi-a rămas, după zece ani, amintirea ultimei slujbe pe care a prezidat-o la San Pietro, în Miercurea Cenușii.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
La știrile TV, imagini dintr-un supermarket și apoi opinia unei fete de la carne, despre cum mai merge vînzarea acum, după ce s-a încheiat iureșul sărbătorilor: „E foarte scăzută un picuț“. (D. S.)
Cea mai bună parte din noi jpeg
Comoara e pretutindeni
Încerc să împing frica mult în fundul rucsacului, undeva între sacul de dormit și polarul de rezervă, amintindu-mi că o să fie vocală, dar n-o s-o las să conducă.
Zizi și neantul jpeg
Tache și cenușiul
Interesant e că pînă și în amintitrile mele culoarea paltonului său a rămas incertă: uneori mi-l amintesc gri, alteori negru.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Cabana Caraiman
Nicăieri nu am simțit un munte mai sălbatic decît la cabana Caraiman, simți hăul, abruptul, aproape de tine țopăie caprele negre.

Adevarul.ro

image
Iarna se dezlănțuie. Viscol puternic în România: harta celor mai afectate zone. Anunțurile meteorologilor
Iara se dezlănțuie în următoarele ore. Meteorologii au emis sâmbătă mai multe avertizări cod galben şi portocaliu de ninsori şi de vânt puternic pentru cea mai mare parte a ţării. Vremea rea pune stăpânire pe România.
image
Cât pot să ceară meseriașii pentru o casă simplă, la roșu. „Nu te mai droga, frățică!”
Un român a postat un anunț în care s-a interesat cât ar putea să-l coste o casă de 80 de metri pătrați, pe un singur nivel. Printre răspunsuri, au fost și unele cu totul surprinzătoare.
image
Prima autostradă din România, construită la dorința lui Ceaușescu. În cât timp a fost gata și care era viteza maximă de deplasare
Autostrada Bucureşti-Piteşti, cea mai veche din România, a fost finalizată în doar cinci ani, între 1967 şi 1972, din ordinul lui Nicolae Ceauşescu. Astăzi se împlinesc 56 de ani de la începerea lucrărilor de construire.

HIstoria.ro

image
Moartea căpitanului Valter Mărăcineanu, un erou al Războiului de Independență
Muzeul Militar Naţional „Regele Ferdinand I” deține în patrimoniul său o fotografie inedită a eroului român Valter Mărăcineanu.
image
Armata lui Vlad Ţepeș: Arme și echipamente
Cu toată lipsa de piese originale din epocă, putem reface echipamentul și armamentul trupelor lui Vlad Ţepeș, bazându-ne pe puținele piese existente, pe sursele pictate și scrise și pe comparații cu zonele din jur.
image
Sfârșitul Bătăliei de la Stalingrad: Capitularea mareșalului Paulus
În timpul nopții de 30 spre 31 ianuarie 1943, Brigada 38 Motorizată, având atașate companiile de geniu, a încercuit zona din jurul Pieței Eroilor Căzuți și magazinul Univermag, întrerupând legăturile telefonice dintre comandamentul mareșalului Friedrich Paulus și unitățile subordonate.