Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 837 din 5 - 11 martie 2020
Cu ochii n 3,14 jpeg

CA ÎNTOTDEAUNA,
LIMBAJUL MIMICO-GESTUAL
TE POATE LĂSA FĂRĂ ARIPI
ÎN LUNA IUBIRII

● dexonline.ro e, ca întotdeauna, la curent cu actualitatea. Cuvîntul lunii februarie e „coronavirus“. (M. P.)

● După ce deputata Adriana Săftoiu a reușit să treacă prin Camera Deputaților benefica inițiativă legislativă prin care limbajul mimico-gestual, folosit de membrii minorității cu deficiențe de auz, va fi declarat limbă maternă, rămîne să ne gîndim și la rezolvarea problemei majorității limbuților care nu pot să vorbească limba maternă corect. (A. M.)

● Lăcomia te poate lăsa fără aripi. A învățat, la propriu, această lecție o bufniță care s-a înfruptat fără măsură din șoareci sălbatici. A fost găsită sănătoasă tun, dar nemișcată, într-un șanț din Stonham Aspal, Marea Britanie. Motivul: era obeză, după cum au constatat specialiștii de la un centru pentru salvarea păsărilor. Cu efort și disciplină, pofticioasa a slăbit 20-30 de grame și, în cîteva săptămîni, a fost eliberată pe cer. (A. A. D.)

● În pliantul publicitar al unui supermarket, o întrebare din seria Întrebări în luna iubirii: „Îi spui că preferai o ceafă de porc sau te prefaci că te saturi cu o salată?“. În fața acestei dileme, „A fi sau a nu fi“ pălește. (D. S.)

TE SPERII IMEDIAT
ÎN FASCINANTA LUME
A SPECIILOR DE ANIMALE RECENTE

● Culmea panicii provocate de coronavirus e să strănuți și să te sperii de tine. (A. M. S.)

● Un e-mail semnat de „profesoara Raluca Vasile“ îmi promite că „le usucă imediat, cad și nu mai apar“ (negii și papiloamele). Iar „profesoara Ana Mirela“ îmi oferă, tot pe e-mail, un „leac băbesc de tratare a ciupercii“. Unde sînt vremurile cînd primeam oferte de măriri, alungiri și alte augmentări? (M. P.)

● În fascinanta lume a mîncării instant a apărut praful de piure cu gust de găină. Aștept, cu nerăbdare, și apariția pliculețului cu praf de găină cu gust de piure. Pentru un meniu complet instant. (S. G.)

● După ce un căţeluş s-a născut cu codiţa plasată fix în frunte şi un şarpe a ieşit din ou cu două capete, într-o pădure din Michigan tocmai a fost fotografiat un cerb cu trei coarne, iar în Florida au căzut din cer iguane îngheţate. Ultime jocuri de imaginaţie ale speciilor de animale înaintea extincţiei? (M. C.)

● Nici Cimitirul Vesel nu mai e tot atît de hazliu pe cît i s-a dus vestea. Vă mai amintiți? „Soacra mea zace aici / Voi care treceți pe-aici / Aveți grijă, n-o treziți / Că acasă dacă vine / Iară-i cu gura pe mine…“ Cam așa sunau. Cele mai recente înscrisuri, însă, sînt adevărate CV-uri narative, căci ego-ul s-a gonflat și continuă în același ritm în viața de apoi, stîlpul crucii e umplut de litere scrijelite cu migală, încît pînă la poantă (dacă ea mai există), cu siguranță abandonezi. Dar nu acesta e deficitul suprem, cît faptul că poanta însăși s-a diluat, tot defunctul a fost „bun creștin“, „vrednic de laudă“, „am fost bun, am fost frumos“, „am fost de ajutor copiilor“, de slavă, deplîns de cei apropiați sau îndepărtați. Totul într-o adevărată osanală în ritm de omagiu. Un adevărat erou de legendă. Unde-i ițul? Iar recentele monumente funerare, sarcofage din marmură neagră pe care sînt împlîntate celebrele cruci de lemn, unele cu vechime apreciabilă, e unul dintre cele mai horror lucruri pe care mi-a fost dat să le bifez în rîndul celor mai recente kitsch-uri funerare. La Săpînța. Mare păcat! (R. M.)

efarkas imag3161 1 jpg jpeg

DIN FERICIRE,
O COMBINAȚIE
ÎNTRE VEHICUL ȘI OGLINDĂ
TOCMAI S-A FĂCUT VERDE

● Tarabele, cîndva tradiționale, de mărțișoare de la Romană au dispărut. Din fericire, le-am găsit pe preferatele mele, cele cu pisici colorate dintr-un soi de fetru, cu mutre de O’Mailley și accesorii de Duchess, prin niște cotloane doar pentru cunoscători. Fără ele, 1 Martie ar avea mai puțin sens. (I. P.)

● Poliţia din Moscova a ridicat un „batmobil“ găsit pe una dintre străzile capitalei ruse. Replica maşinii, care pare o combinaţie între vehicul sport şi tanc, nu încălcase nici o regulă de circulaţie, dar nu avea plăcuţe de înmatriculare. Mașina e neagră, se pare că a costat 850.000 de euro și este o replică a celei folosite în producțiile Batman vs Superman și Suicide Squad. (A. M. S.)

● Știm cu toții că majoritatea spațiilor comerciale de la parterul blocurilor sînt bănci, farmacii și case de pariuri. O mică oglindă a societății. Dar acum mă minunez și mai tare: sînt într-o farmacie mai ceva ca un supermarket. Are 16 case deschise și tot stau la coadă de 20 de minute. Și încă o curiozitate: oare ce-or face acele tanti farmaciste de la casă, de tot apasă insistent pe taste cîte cinci minute la fiecare pastilă, în loc să o aducă pur și simplu? Or face și analizele clientului acolo, pe loc? (A. D.)

● Domnul Trump tocmai a predat Afganistanul talibanilor, punîndu-i să semneze pe cuvînt de onoare că nu vor mai lăsa Al-Qaeda să se instaleze în țara ce se va numi „Emiratul Islamic al Afganistanului“. O fi bine? (S. V.)

● Un căţel şi stăpînul său stau de vorbă, aşteptînd cuminţi culoarea verde, ca să poată traversa. Căţelul e în lesă, stăpînul poartă o mască, se protejează, cică, de gripă. „Stai cuminte!“, îi spune patrupedului, care chiar stă cuminte, aproape lipit de piciorul stăpînului. N-am auzit ce i-a răspuns căţelul. În orice caz, omul a ţinut să insiste: „Stai cuminte, că n-ai opţiuni!“. Apoi s-a făcut verde şi amîndoi au traversat, voioşi, spre parc. (M. M.)

Foto: Alix Vrana (sus), E. Farkas (jos)

Cum ne pregătim pentru Paște jpg
Cum ne pregătim pentru Paște
Masa de Paște este un moment special în care familia și prietenii se adună pentru a sărbători și a petrece timp împreună.
credite jpg
Ce putem face atunci când avem nevoie de un credit rapid?
Dacă te confrunți cu diferite situații financiare urgente, care nu pot fi amânate, trebuie să știi că sunt mai multe modalități prin care poți lua credite rapide.
Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)

Adevarul.ro

image
Motivele uciderii lui Corneliu Zelea Codreanu. Cine l-a vrut mort pe liderul legionar
Corneliu Zelea Codreanu, liderul Mișcării Legionare, un personaj deopotrivă faimos și controversat al perioadei interbelice a fost ucis la vârsta de 39 de ani. Liderul legionar se afla la apogeul puterii politice iar cel care a dat ordinul asasinatului ar fi fost chiar regele Carol al II-lea
image
Angajator criticat, după ce un tânăr a refuzat să acorde 90 de minute unui test de selecție pentru că „părea multă muncă"
Un angajator a stârnit dezbateri aprinse după ce a fost șocat de faptul că o persoană din Generația Z care se afla în căutarea unui loc de muncă a refuzat să acorde 90 de minute unui test de angajare pentru că „părea multă muncă", relatează Fortune.
image
Pește uriaș prins pe o baltă din Vestul României. De patru ani pescarii încearcă să-l captureze FOTO VIDEO
Un somn uriaș a fost prins pe o baltă de pescuit din Vestul României. Este vorba despre un pește de peste doi metri lungime și aproape 50 de kilograme. „Uriașul” era dorit de pescari de mulți ani.

HIstoria.ro

image
Atacul japonez de la Pearl Harbor, o surpriză strategică pentru SUA
Personalului SIGINT din cadrul US Navy urmărea acțiunile și deplasările flotei japoneze prin analiza traficului radio.
image
Judecarea şi condamnarea lui Iisus - reevaluare judiciară
Una dintre cele mai mari religii ale lumii, cu vocaţie universală, Creştinismul, nu s-ar fi născut dacă nu ar fi avut loc procesul judiciar soldat cu condamnarea la moarte şi crucificarea fondatorului său, Iisus din Nazaret (cca 6 î.e.n. - cel mai probabil 30 e.n.). Pentru a i se înţelege pe deplin semnificaţiile şi a-i surprinde rolul biblic conferit, este nevoie de plasarea lui în ansamblul evenimentelor legate de existenţa Mântuitorului.
image
Carol I, fotografiat în timpul Războiului de Independență
Fotografia este interesantă din mai multe puncte de vedere: este una dintre rarele apariții ale domnitorului Carol I, într-o postură mai degajată.