Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 837 din 5 - 11 martie 2020
Cu ochii n 3,14 jpeg

CA ÎNTOTDEAUNA,
LIMBAJUL MIMICO-GESTUAL
TE POATE LĂSA FĂRĂ ARIPI
ÎN LUNA IUBIRII

● dexonline.ro e, ca întotdeauna, la curent cu actualitatea. Cuvîntul lunii februarie e „coronavirus“. (M. P.)

● După ce deputata Adriana Săftoiu a reușit să treacă prin Camera Deputaților benefica inițiativă legislativă prin care limbajul mimico-gestual, folosit de membrii minorității cu deficiențe de auz, va fi declarat limbă maternă, rămîne să ne gîndim și la rezolvarea problemei majorității limbuților care nu pot să vorbească limba maternă corect. (A. M.)

● Lăcomia te poate lăsa fără aripi. A învățat, la propriu, această lecție o bufniță care s-a înfruptat fără măsură din șoareci sălbatici. A fost găsită sănătoasă tun, dar nemișcată, într-un șanț din Stonham Aspal, Marea Britanie. Motivul: era obeză, după cum au constatat specialiștii de la un centru pentru salvarea păsărilor. Cu efort și disciplină, pofticioasa a slăbit 20-30 de grame și, în cîteva săptămîni, a fost eliberată pe cer. (A. A. D.)

● În pliantul publicitar al unui supermarket, o întrebare din seria Întrebări în luna iubirii: „Îi spui că preferai o ceafă de porc sau te prefaci că te saturi cu o salată?“. În fața acestei dileme, „A fi sau a nu fi“ pălește. (D. S.)

TE SPERII IMEDIAT
ÎN FASCINANTA LUME
A SPECIILOR DE ANIMALE RECENTE

● Culmea panicii provocate de coronavirus e să strănuți și să te sperii de tine. (A. M. S.)

● Un e-mail semnat de „profesoara Raluca Vasile“ îmi promite că „le usucă imediat, cad și nu mai apar“ (negii și papiloamele). Iar „profesoara Ana Mirela“ îmi oferă, tot pe e-mail, un „leac băbesc de tratare a ciupercii“. Unde sînt vremurile cînd primeam oferte de măriri, alungiri și alte augmentări? (M. P.)

● În fascinanta lume a mîncării instant a apărut praful de piure cu gust de găină. Aștept, cu nerăbdare, și apariția pliculețului cu praf de găină cu gust de piure. Pentru un meniu complet instant. (S. G.)

● După ce un căţeluş s-a născut cu codiţa plasată fix în frunte şi un şarpe a ieşit din ou cu două capete, într-o pădure din Michigan tocmai a fost fotografiat un cerb cu trei coarne, iar în Florida au căzut din cer iguane îngheţate. Ultime jocuri de imaginaţie ale speciilor de animale înaintea extincţiei? (M. C.)

● Nici Cimitirul Vesel nu mai e tot atît de hazliu pe cît i s-a dus vestea. Vă mai amintiți? „Soacra mea zace aici / Voi care treceți pe-aici / Aveți grijă, n-o treziți / Că acasă dacă vine / Iară-i cu gura pe mine…“ Cam așa sunau. Cele mai recente înscrisuri, însă, sînt adevărate CV-uri narative, căci ego-ul s-a gonflat și continuă în același ritm în viața de apoi, stîlpul crucii e umplut de litere scrijelite cu migală, încît pînă la poantă (dacă ea mai există), cu siguranță abandonezi. Dar nu acesta e deficitul suprem, cît faptul că poanta însăși s-a diluat, tot defunctul a fost „bun creștin“, „vrednic de laudă“, „am fost bun, am fost frumos“, „am fost de ajutor copiilor“, de slavă, deplîns de cei apropiați sau îndepărtați. Totul într-o adevărată osanală în ritm de omagiu. Un adevărat erou de legendă. Unde-i ițul? Iar recentele monumente funerare, sarcofage din marmură neagră pe care sînt împlîntate celebrele cruci de lemn, unele cu vechime apreciabilă, e unul dintre cele mai horror lucruri pe care mi-a fost dat să le bifez în rîndul celor mai recente kitsch-uri funerare. La Săpînța. Mare păcat! (R. M.)

efarkas imag3161 1 jpg jpeg

DIN FERICIRE,
O COMBINAȚIE
ÎNTRE VEHICUL ȘI OGLINDĂ
TOCMAI S-A FĂCUT VERDE

● Tarabele, cîndva tradiționale, de mărțișoare de la Romană au dispărut. Din fericire, le-am găsit pe preferatele mele, cele cu pisici colorate dintr-un soi de fetru, cu mutre de O’Mailley și accesorii de Duchess, prin niște cotloane doar pentru cunoscători. Fără ele, 1 Martie ar avea mai puțin sens. (I. P.)

● Poliţia din Moscova a ridicat un „batmobil“ găsit pe una dintre străzile capitalei ruse. Replica maşinii, care pare o combinaţie între vehicul sport şi tanc, nu încălcase nici o regulă de circulaţie, dar nu avea plăcuţe de înmatriculare. Mașina e neagră, se pare că a costat 850.000 de euro și este o replică a celei folosite în producțiile Batman vs Superman și Suicide Squad. (A. M. S.)

● Știm cu toții că majoritatea spațiilor comerciale de la parterul blocurilor sînt bănci, farmacii și case de pariuri. O mică oglindă a societății. Dar acum mă minunez și mai tare: sînt într-o farmacie mai ceva ca un supermarket. Are 16 case deschise și tot stau la coadă de 20 de minute. Și încă o curiozitate: oare ce-or face acele tanti farmaciste de la casă, de tot apasă insistent pe taste cîte cinci minute la fiecare pastilă, în loc să o aducă pur și simplu? Or face și analizele clientului acolo, pe loc? (A. D.)

● Domnul Trump tocmai a predat Afganistanul talibanilor, punîndu-i să semneze pe cuvînt de onoare că nu vor mai lăsa Al-Qaeda să se instaleze în țara ce se va numi „Emiratul Islamic al Afganistanului“. O fi bine? (S. V.)

● Un căţel şi stăpînul său stau de vorbă, aşteptînd cuminţi culoarea verde, ca să poată traversa. Căţelul e în lesă, stăpînul poartă o mască, se protejează, cică, de gripă. „Stai cuminte!“, îi spune patrupedului, care chiar stă cuminte, aproape lipit de piciorul stăpînului. N-am auzit ce i-a răspuns căţelul. În orice caz, omul a ţinut să insiste: „Stai cuminte, că n-ai opţiuni!“. Apoi s-a făcut verde şi amîndoi au traversat, voioşi, spre parc. (M. M.)

Foto: Alix Vrana (sus), E. Farkas (jos)

Cea mai bună parte din noi jpeg
„Te pot suna un minut?“
Am încercat să înțeleg de unde provine această anxietate și am descoperit cîteva posibile cauze.
Zizi și neantul jpeg
Primăvară și sărbători
În timp ce lumea de atunci își răcea gura în dezbateri intense, industria de Sf. Valentin înflorea.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Pisica
A fost atît de specială încît eu, timp de trei ani, n-am știut dacă sînt om sau pisică.
E cool să postești jpeg
Normalitatea anormalității noastre
Zilnic, doar în Capitală, zeci de oameni sînt mușcați de cîini, vagabonzi sau care, chipurile, au stăpîni care îi lasă „liberi”.
p 20 WC jpg
Religia între pandemie şi război
De cîţiva ani încoace, avem de trăit două crize acute, globale.
Theodor Pallady jpeg
Rezonanța culturală a lemnului
Tot ce e cu adevărat tradițional măsoară acest eon silvestru, inaugurat după descoperirea focului, care îi este deopotrivă origine și capăt.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un cuplu a divorțat după ce au descoperit că fiecare avea o aventură online cu celălalt sub nume false. Probabil au divorțat ca să poată fi, în sfîrșit, împreună și să-și consume adulterul. (M. C.)
Cea mai bună parte din noi jpeg
Prietenia între femei – un mit?
Marile bucurii și marile tristeți le cam ducem de unii singuri.
Zizi și neantul jpeg
Zăpadă și săpuneală
Săpuneala era, negreșit, un mini-ritual pre-sexual.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Diete și cîteva gînduri despre nutriție
● Orice dietă implică renunțarea la alcool. Eu nu beau decît vin, dar e bună și o bere. Pînă aici! Nu vreau să fiu un om slab, sănătos, dar trist.
E cool să postești jpeg
Cînd aduci munca acasă
Există, bineînțeles, avantaje clare ale muncii de acasă. Și pentru angajați, și pentru angajatori.
p 20 Kierkegaar WC jpg
Maestrul Kierkegaard
Într-o anumită împrejurare, Wittgenstein a observat: „Un gînditor religios onest este ca un funambul.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Ineditele lui Eliade
E un eveniment care, sper, i-ar fi plăcut lui Eliade, pentru că e o confirmare a importanței arhivei pe care o evoca recurent, aproape obsesiv, în jurnalele sale, știind ce a lăsat în ea.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Dialog între un tată și un fiu (la vîrsta inocenței), în autobuz. Tatăl: „Merg să-i iau lu’ mami ceva.“ Fiul: „Ce?“ Tatăl: „Niște cizme.“ Fiul: „De ce?“ Tatăl: „Nu, că nu găsesc.“ Memorabil. (D. S.)
Cea mai bună parte din noi jpeg
Cînd v-ați simțit singuri ultima dată?
Te poți simți însingurat într-o mare de oameni, dacă relațiile cu ei nu sînt potrivite.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Cum se pleca în State în anii ’90?
Astfel, exemplele pot continua, căci românul, odată ajuns cetăţean american, face tot posibilul să-şi uite limba şi obiceiurile, dar năravurile şi le păstrează.
E cool să postești jpeg
Vînzătorul nostru, stăpînul nostru
Rămîne însă o întrebare: politețea, grija, respectul sînt oare condiționate de bani sau derivă din calitatea umană?
p 20 jpg
Incultură religioasă şi incultură universitară
Numeroasele miniaturi ilustrative preiau, alături de modele musulmane, imagistică de tip budist chinez şi creştin bizantin.
Theodor Pallady jpeg
Un iluminist evreu în Țara Românească
Cronica relațiilor dintre români și evrei a fost uneori armonioasă, alteori convulsivă și tragică, în funcție de contexte sociale, dinamici ideologice și evoluții geopolitice inevitabil fluctuante.
index jpeg 3 webp
Cîtă nefericire în urbea lui Bucur!
La noi, aici, în București și în anul de grație 2023, sub ce pictăm oamenii sfîșiați, absurd, de haite, pe cîmpurile năpădite de buruieni ale unui oraș care agonizează fără să o știe?
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Cehoaica Vera Czernak n-a mai suportat infidelitățile soțului ei, așa că într-o zi a decis să se arunce de la balcon. A căzut exact peste soțul ei care tocmai se întorcea acasă. El a murit, ea a supraviețuit.
Cea mai bună parte din noi jpeg
„Ei fac din noapte ziuă ş-a zilei ochi închid”
După ce vorbeam, mă culcam la loc. Nu i-am zis niciodată, dar se pare că știa. Mai tare decît cronotipul (și decît majoritatea lucrurilor) rămîne iubirea, se pare.
Zizi și neantul jpeg
Dimineți de iarnă
Mă făcea să simt că pămîntul nu-mi fuge de sub picioare. Că lucrurile pot avea sens și pot fi la locurile lor.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
La munca de jos
Oare n-ar trebui, la vîrsta lor, să plece în niște excursii ca să vadă lumea, să-și cumpere autorulote cum fac pensionarii din Germania, să-și petreacă revelioanele prin insule cu o climă mai blîndă?

Adevarul.ro

image
14 ani fără uriașul Marian Cozma: Povestea crimei și ce s-a întâmplat cu ucigașii de etnie rromă
Un handbalist uriaș, la propriu și la figurat, s-a stins, la Veszprém (Ungaria) după un incident șocant.
image
Jurnalist Pro TV reținut pentru 24 de ore. Marius Buga este acuzat că a violat un minor dintr-un centru de plasament
Jurnalistul Marius Buga (42 de ani), corespondentul Pro TV în Dâmbovița și unul dintre cei mai vechi colaboratori ai televiziunii, a fost reținut de procurori într-un dosar ce vizează acte sexuale cu un minor.
image
La ce trebuie să fim atenți când cumpărăm o locuință ca să nu cadă la primul cutremur
Dr. Ing. Lucian Melinceanu, preşedintele Asociaţiei Inginerilor Constructori Proiectanţi de Structuri din România a explicat pentru „Adevărul” la ce trebuie să fim atenți atunci când cumpărăm o locuință.

HIstoria.ro

image
Care este cea mai valoroasă pictură din România?
Muzeul Național Brukenthal prezintă, pe pagina de Facebook, cea mai importantă lucrare a colecției de pictură a instituției sibiene, achiziționată de baronul Samuel von Brukenthal, colecție care a stat la fondarea primului muzeu deschis publicului din România (1817).
image
Aventurile Reginei Maria, o traumă pentru tânărul prinț Carol
Nașterea lui Carol, primul copil al cuplului princiar Ferdinand-Maria, pe 15 octombrie 1893, a fost un prilej de mare bucurie pentru țară, familia regală și Regele Carol I, dar mai puțin pentru tânăra mamă.
image
Consecințele bătăliei de la Stalingrad
După capitularea Corpului XI Armată, timp de câteva zile, avioane de recunoaștere germane au continuat să efectueze zboruri deasupra Stalingradului pentru a descoperi eventualele grupuri de militari germani care încercau să scape și de a le parașuta provizii.