Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 834 din 13 - 19 februarie 2020
Cu ochii n 3,14 jpeg

MULȚI CONSUMATORI
DE ÎNLOCUITORI
AMBALAȚI ÎN CUTII DE CARTON
ALEG SĂ INVESTEASCĂ
ÎN VERSIUNI REUTILIZABILE MANUAL ALE POPORULUI

● Pare o glumă, dar nu e. Din dorința de a reduce consumul de plastic, mulți consumatori aleg să investească în versiuni reutilizabile ale articolelor de zi cu zi, cum ar fi sticlele de apă. Astfel, casa de modă Chanel a scos pe piață sticle de apă pe care le vinde pentru suma de 4.410 lire sterline. Noua sticlă de lux marca Chanel vine acoperită de o husă neagră din piele de miel matlasată, pe care apare logo-ul casei de modă. Husa are și un mîner lung din aur, care o face să semene cu o geantă. Chanel a vîndut pentru prima dată sticle de apă în anul 1994. Acum, sticla de atunci poate valora pînă la 8.500 de lire sterline. Sticla Chanel nu este cea mai scumpă sticlă. Sticla Acqua di Cristallo Tributo a Modigliani a fost vîndută pentru suma de 45.000 de lire sterline. (A. M. S.)

●  Pe scara valorică la care accede dl ex-dr. plagiator Victor Ponta, prima treaptă de jos în sus, îl zărește, la vîrf, pe nimeni altul decît genialoidul, dacă nu „geniul“ (cum el însuși îl califică – dreptul și revelația domniei-sale!…) domn Tudor Gheorghe, care cu razele sale străluminează gîndirea ciracului căzut în admirațiune. E adevărat, cu defrișările în masă, uscăturile ajung să țină loc de înlocuitori. Asta nefiind cîtuși de puțin o garanție că ele vor mai rodi cîndva. În atari circumstanțe chiar deloc. (R. M.)

●  În 1914, cînd Poşta americană a început să expedieze pentru prima dată colete, numeroase familii sărace şi-au trimis copiii la rude ambalaţi în cutii de carton. Astfel, expediată la propriu, o fetiţă a ajuns la bunica ei, aflată la o distanţă de peste o sută de kilometri, contra unui timbru poştal de 53 de cenţi – 13 dolari în valoarea de azi. (M. C.)

● Cea mai mare carte din lume lucrată manual are 1,4 tone, e legată în pielea a 13 vaci argentiniene și se află la Szinpetri, un sat cu mai puțin de 300 de locuitori din nordul Ungariei. (A. M. S.)

● „Avocatul Poporului a sesizat CNA după ce o persoană s-a plîns de prestația interpreților în limbaj mimico-gestual care traduc programele de știri ale televiziunilor“ – spune o știre care a putut fi citită în toată presa noastră, e drept, nu chiar pe prima pagină. Mai precis, cei care traduc în colțul ecranelor știrile pentru surzi nu prea știu limbajul specific. Se scălîmbăie pur și simplu. Că televiziunile angajează incompetenți nu e chiar o știre. E firesc. Sensul știrii, însă, e mai adînc. Civilizația noastră întreagă s-a dezvoltat mimetic. Adesea, însă, mimăm prost. (S. V.)

shgeorgescu perna ass jpg jpeg

CU ALTE CUVINTE,
PENTRU A ÎNLOCUI SPIRITUL CIVIC, TEHNOLOGIA
NU SE ABATE DE LA RUTA EI

● Pentru Valentine’s Day o grădină zoologică din Texas propune persoanelor părăsite să dea numele fostului partener unui gîndac sau unui șobolan și, pentru 5, respectiv 25 de dolari, să-i vadă mîncați, online, pe 14 februarie, pe site-ul lor. Cu alte cuvinte, dragostea chiar trece prin stomac. Depinde prin al cui. (S. G.)

● Acum vreo trei ani, PSD şi ALDE îşi dădeau jos propriul guvern, prin moţiune de cenzură, pentru a putea apoi înlocui premierul şi cîţiva miniştri. Acum, după ce guvernul PNL a fost dat jos tot prin moţiune de cenzură, liderul PNL (şi premier demis) Ludovic Orban încearcă că convingă cît mai mulţi parlamentari să nu-l voteze în caz că va fi desemnat, din nou, premier. Nene Iancule, la comedia asta nu te-ai fi gîndit! (M. M.)

● Spiritul civic pare să se facă simțit pe ici, pe colo: în autobuzul 381, un domn i-a semnalat controloarei, cu patimă, că nu merge căldura. Controloarea a promis că vorbește cu șoferul, a coborît și căldura a pornit ca prin farmec. S-a ținut, pare-se, de cuvînt. Deci se poate. (I. P.)

● Într-o reclamă stradală, o afirmație (pe care nu m‑aș încumeta s-o verific) înfrățește patiseria cu tehnologia: „Ca atunci cînd bagi din prima USB-ul, așa e gustul de ștrudel cu iaurt“. (D. S.)

● Seattle mai are acum un motiv să fie celebru în lume, pe lîngă cafeaua excelentă și parcurile imense: a devenit metropola în care cîinii au abonament și folosesc transportul public neînsoțiți. Este vorba despre Eclipse, un metis de labrador cu mastiff, care a considerat într-o zi că stăpînul ei merge prea încet, așa că a început să ia singură autobuzul spre parc, lăsîndu-l în urmă. Cățelușa nu se abate de la ruta ei, are un abonament legat de ham și se întoarce întotdeauna acasă. Mult mai disciplinată decît sînt unii dintre călătorii bipezi. (A. A. D.)

Foto: Florin Budea (sus), Șerban Georgescu (jos)

Cea mai bună parte din noi jpeg
Cînd v-ați simțit singuri ultima dată?
Te poți simți însingurat într-o mare de oameni, dacă relațiile cu ei nu sînt potrivite.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Cum se pleca în State în anii ’90?
Astfel, exemplele pot continua, căci românul, odată ajuns cetăţean american, face tot posibilul să-şi uite limba şi obiceiurile, dar năravurile şi le păstrează.
E cool să postești jpeg
Vînzătorul nostru, stăpînul nostru
Rămîne însă o întrebare: politețea, grija, respectul sînt oare condiționate de bani sau derivă din calitatea umană?
p 20 jpg
Incultură religioasă şi incultură universitară
Numeroasele miniaturi ilustrative preiau, alături de modele musulmane, imagistică de tip budist chinez şi creştin bizantin.
Theodor Pallady jpeg
Un iluminist evreu în Țara Românească
Cronica relațiilor dintre români și evrei a fost uneori armonioasă, alteori convulsivă și tragică, în funcție de contexte sociale, dinamici ideologice și evoluții geopolitice inevitabil fluctuante.
index jpeg 3 webp
Cîtă nefericire în urbea lui Bucur!
La noi, aici, în București și în anul de grație 2023, sub ce pictăm oamenii sfîșiați, absurd, de haite, pe cîmpurile năpădite de buruieni ale unui oraș care agonizează fără să o știe?
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Cehoaica Vera Czernak n-a mai suportat infidelitățile soțului ei, așa că într-o zi a decis să se arunce de la balcon. A căzut exact peste soțul ei care tocmai se întorcea acasă. El a murit, ea a supraviețuit.
Cea mai bună parte din noi jpeg
„Ei fac din noapte ziuă ş-a zilei ochi închid”
După ce vorbeam, mă culcam la loc. Nu i-am zis niciodată, dar se pare că știa. Mai tare decît cronotipul (și decît majoritatea lucrurilor) rămîne iubirea, se pare.
Zizi și neantul jpeg
Dimineți de iarnă
Mă făcea să simt că pămîntul nu-mi fuge de sub picioare. Că lucrurile pot avea sens și pot fi la locurile lor.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
La munca de jos
Oare n-ar trebui, la vîrsta lor, să plece în niște excursii ca să vadă lumea, să-și cumpere autorulote cum fac pensionarii din Germania, să-și petreacă revelioanele prin insule cu o climă mai blîndă?
E cool să postești jpeg
Bătaia e ruptă de rai – chipuri ale răului
Grăitoare pentru acest comportament defensiv este, de altfel, și zicala românească „Bătaia e ruptă din rai”, în fapt, o legitimare a violenței.
p 20 WC jpg
Democrația și Biserica în secolul XXI
Așa cum participarea demos-ului la viața cetății e însăși democrația, participarea laicatului la viața Bisericii e însuși creștinismul.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Benedict al XVI-lea
Aproape intactă mi-a rămas, după zece ani, amintirea ultimei slujbe pe care a prezidat-o la San Pietro, în Miercurea Cenușii.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
La știrile TV, imagini dintr-un supermarket și apoi opinia unei fete de la carne, despre cum mai merge vînzarea acum, după ce s-a încheiat iureșul sărbătorilor: „E foarte scăzută un picuț“. (D. S.)
Cea mai bună parte din noi jpeg
Comoara e pretutindeni
Încerc să împing frica mult în fundul rucsacului, undeva între sacul de dormit și polarul de rezervă, amintindu-mi că o să fie vocală, dar n-o s-o las să conducă.
Zizi și neantul jpeg
Tache și cenușiul
Interesant e că pînă și în amintitrile mele culoarea paltonului său a rămas incertă: uneori mi-l amintesc gri, alteori negru.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Cabana Caraiman
Nicăieri nu am simțit un munte mai sălbatic decît la cabana Caraiman, simți hăul, abruptul, aproape de tine țopăie caprele negre.
E cool să postești jpeg
Seducția pesimismului
Seducția pesimismului e mare. Abandonul e mai facil decît lupta.
p 20 WC jpg
André Scrima şi „cerurile lumii”
A interoga şi alte tradiţii spirituale decît cea proprie, a percepe relaţia lor cu „cerul” să nu aibă oare nici o legătură cu credinţa, nici o legătură cu Dumnezeu? Să vedem.
Theodor Pallady jpeg
Nevoia unei revoluții a bunului-simț
Creștinii cu scaun la cap sînt primii care au datoria de a se delimita de această grotescă mistificare, chiar dacă au de ce să deteste fandoseala elucubrantă a taberei adverse.
index jpeg 3 webp
Dorință pentru 2023
Ar putea fi arhitecții convingători în a spune că putem salva natura începînd cu oamenii care suferă?
p 24 A  Damian IMG 4760 jpg
Cu ochii-n 3,14
● În a treia zi a acestui an, Greta Thunberg a împlinit 20 de ani. Și ce dacă? (S. V.)
Cea mai bună parte din noi jpeg
Zile din viața noastră
Spunea recent cineva din jurul meu că, în tinerețe, zilele trec repede, iar anii se duc greu.
Zizi și neantul jpeg
Timpul de dinainte
Ce ne-ar fi scos din sărite, probabil, altădată, atunci ne bucura. Sau măcar ne amuza. Nimeni nu voia să fie nici Scrooge, nici Grinch.

Adevarul.ro

image
Fost membru CNA, atac la adresa unui concurent de la Românii au talent. Ce răspunde mama băiețelului luat în vizor
Mama lui Rareș Prisacariu, băiețelul care a primit Golden Buzz-ul la emisiunea Românii au talent a răspuns la reacția dură pe care Radu Herjeu, fost membru CNA, a avut-o după emisiune.
image
Clujul depășește la PIB orașe similare din Estul Europei. „Percepția e una, realitatea e alta”
Zona Metropolitană Cluj a depășit, în ceea ce privește Produsul Intern Brut, zone metropolitane din jurul altor orașe similare din țări estice. Economistul Radu Nechita explică de ce clujenilor nu li se pare că ar trăi mai bine.
image
Marius Manole, în șoc hipotermic pe scenă!
„Ce avem noi aici?”, o piesă de teatru scrisă și regizată de Lia Bugnar, jucată de Carmen Tănase, Maria Obretin și Marius Manole, a fost un succes deplin la Birmingham, unde spectatorii nici măcar n-au observat că Marius Manole a intrat șoc hipotermic.

HIstoria.ro

image
Moștenirea fabuloasă a lui Heinrich Schliemann, descoperitorul Troiei
Când, în 1891, i s-a citit testamentul, s-a dovedit că Heinrich Schliemann lăsase în urmă o moștenire (apropo de lichidități, judecând după valoarea de azi) de aproximativ 100 de milioane de euro.
image
„Orașul de aur”, de sub nisipurile Egiptului
Pe lista descoperirilor recente și considerate fascinante se înscrie și dezvăluirea unui oraș de aur, din Luxor, Egipt.
image
Ce mai mare soprană a nostră, Hariclea Darclée, cea care a salvat opera La Tosca / VIDEO
E duminică, 14 ianuarie 1900, iar pe scena Teatrului Constanzi din Roma are loc o premieră memorabilă:„Tosca”, opera în trei acte a lui Giacomo Puccini. E prima reprezentaţie a poveştii dramatice care va cuceri lumea, iar soprana româncă Hariclea Darclée o interpretează pe Floria Tosca.