Lui Horia Bernea

Publicat în Dilema Veche nr. 836 din 27 februarie - 4 martie 2020
Lui Horia Bernea jpeg

În februarie 2000, Muzeul Ţăranului Român aniversa, printr-o sumă de evenimente, zece ani de la înfiinţare. În februarie 1990, ministrul Culturii, Andrei Pleşu, îl numise pe Horia Bernea director, iar în cei zece ani artistul crease, avînd alături alţi pasionaţi în frunte cu Irina Nicolau, o instituţie, un stil, o nouă muzeologie recunoscută printr-un premiu european. La sfîrşitul anului aniversar, Horia Bernea murea la Paris. Lăsa în urmă o instituţie, un stil, o nouă muzeologie. Şi cîţiva oameni formaţi (şi fermecaţi) de modul lui de lucru. Acest text îi este dedicat.

* * *

Cultura europeană a moştenit de la filozofia veche ideea că frumuseţea e strălucirea adevărului, chiar a Adevărului. O anumită frumuseţe, desigur, nu cea superficială, fabricată, „înşelătoare“. Ci una simplă, care ţi se impune, exaltantă. Ceea ce precumpănea, în această temă, era că, pentru realităţile spirituale, ultime, singura cale de a se manifesta sensibil este frumuseţea. Potrivit lui Platon şi lui Plotin, ea e radiaţia imediat sesizabilă, captivantă a nevăzutelor, a greu accesibilelor realităţi de „Acolo“, de „dincolo de vîrful bolţii“. Ea, frumuseţea, deschide poarta contemplativităţii, ea trezeşte ochiul interior către Idee, către transcendent. A asocia divinul cu tema frumuseţii însemna a te raporta la El din unghi noetic, a pune pe întîiul loc dorinţa de a-L cunoaşte, îndrăgostirea de adevărul Lui.

Cum văd religiile relaţia între frumuseţe şi transcendent? Apoi: are omul de astăzi, au religiile în modernitatea tîrzie atenţie faţă de frumuseţe, faţă de vectorul ei către inteligibile şi către Dumnezeu însuşi? 

Biblia începe cu desfăşurarea ordinii lumii şi, implicit, cu o revărsare de frumuseţe. În Pildele lui Solomon (8, 22-31), Înţelepciunea apare drept „moment“ prim al „Facerii“. E proiectul ei intelectual („Domnul m-a zidit la începutul lucrărilor Lui“). Şi tot ea gustă, cea dintîi, încîntarea stîrnită de opera divină. Prin înţelepciune, Dumnezeu iniţiază gestul creator şi îl oglindeşte totodată într-o admiraţie menită să se comunice în inimile oamenilor. Atunci, în început, spune Înţelepciunea, „eu eram… alături de El, desfătîndu-mă fără încetare în faţa Lui; dezmierdîndu-mă pe rotundul pămîntului Lui şi găsindu-mi plăcerea printre fiii oamenilor“. În Iov, lucrurile se complică. Spectacolul firii are o frumuseţe mirabilă, dar totodată covîrşitoare. E expresia unei transcendenţe care îşi revarsă asupra eroului puterea unită cu splendoarea, amîndouă zdrobitoare. Istoria sfîntă se desfăşoară, şi ea, sub conducerea acestei Prezenţe divine care, de nevăzut şi de nefigurat, acţionează prin rigoare şi minune. 

Din punct de vedere creştin, Dumnezeu face un pas decisiv către sensibil. Fiul lui Dumnezeu, Logosul divin, îşi dă chip uman, păstrîndu-şi statura transcendentă. Cum poate fi figurat acest chip paradoxal? În primele secole creştine, reticenţa de a figura divinul incircumscriptibil era destul de răspîndită. Dar se invoca şi dreptul de a picta chipul Celui care a luat trup. Or, acceptînd „portretul Lui iconic“, trebuia el să fie admirabil? Unii autori făceau deosebirea între spiritual şi trupesc prin estetică. Păstrau frumuseţea pentru aspectul divin al lui Christos, pe cînd figura lui umană trebuia să fie una umilă, „fără chip şi fără înfăţişare“, de „om al durerilor“ (Isaia, 53, 2-3). Alţii concepeau figura umană a lui Dumnezeu ca străbătută de strălucirea slavei Lui. Găseau prefigurarea acestei transparenţe în Psalmul 44, 3: „Împodobit eşti cu frumuseţea mai mult decît fiii oamenilor; revărsatu-s-a har pe buzele tale“. Pînă la urmă, cam de prin secolul al IX-lea, icoana „normalizată“ a lui Christos l-a figurat cu o severă, hieratică frumuseţe (cf. Gilbert Dagron, Décrire et peindre. Essai sur le portrait iconique, 2007). Dar răstignirile, cele din vremurile de nelinişte, de războaie şi de ciumă, l-au înfăţişat rănit, sîngerînd de toate relele lumii, desfigurat. Cît îi priveşte pe rugători, cei isihaşti şi alţii s-au concentrat pe icoana Schimbării la Faţă, unde chipul uman al lui Christos e cuprins de lumina ultimă şi aproape înghiţit de ea, împreună cu vederea noastră.

Islamul proclamă că „ale lui Dumnezeu sînt cele mai frumoase nume“ (Coranul, 7, 180). De asemenea, că „Dumnezeu este frumos şi iubeşte frumuseţea“. Dar, sub interdicţia severă de a da divinului un chip, cultura musulmană a suspectat/refuzat tema unei frumuseţi „personale“, pîndite, se presupune, de riscul antropomorfismului. Însă misticii au intonat extatic dorinţa şi presimţirea ei. Rabia (secolul al VIII-lea): „Dacă te iubesc din frică de infern, arde-mă în infern şi dacă te iubesc în speranţa paradisului, nu-mi face parte de paradis; dar dacă te iubesc doar pentru Tine însuţi, nu mă lipsi de frumuseţea Ta veşnică“.

Într-un fel sau altul, orice tradiţie spirituală – cînd invocă ori figurează Supremul – îi asociază frumuseţea. Pentru căutătorii lui Dumnezeu, calea strălucirii se îmbină desigur cu calea rigorii, a uscăciunii, a crizelor. Dar, de-a lungul şi la capătul amîndurora, îi atrage frumuseţea de dincolo de trăsături a Celui dorit. Dorinţa acelei realităţi, pentru care frumuseţea este radiaţie, este vector, ea îi mînă.

De partea lui, „veacul“ nu încurajează discursul frumuseţii. Secolul XX a trecut lumea prin oroarea celor două războaie şi a celor două totalitarisme. Secolul actual ne-a pus în faţă ororile fanatismului religios. Ele nu prea dau materie pentru admiraţie. Iar dacă generozitatea inspirată de credinţă, asistenţa celor vulnerabili, caritatea rămîn vii, ele stau mai degrabă de partea milei, nu a splendorii. Dumnezeu are astăzi mai degrabă chip de suferinţă, de sacrificiu, de prezenţă care îndură, alături de om, crizele veacului. Pe urmă, s-ar putea ca ştiinţele omului şi mai ales ştiinţele sociale să contribuie şi ele la dezinteresul faţă de „estetica divinului“. Căci tind, în genere, să situeze tematica religioasă în incinta socio-culturalului, o studiază sub categoriile puterii, ale identităţii, ale ideologiei. 

Cît despre reflexivitatea religioasă, ea are de analizat/denunţat reducţiile pe care timpul nostru le aplică divinului. Şi există destui gînditori care au luciditatea şi curajul de a lua asupra lor „funcţia critică“ a unei credinţe vii, despre care vorbea Părintele Scrima. Însă temele dominante privesc, astăzi, libertatea transcendentă căreia îi răspunde libertatea umană, creativitatea credinţei confruntată cu datele modernităţii tîrzii, atotprezenţa lui Dumnezeu şi exigenţa de a o recunoaşte, înţelege, asuma. În vremea noastră, angajarea faţă de transcendent nu alege în primul rînd linia frumuseţii. Nu ea ne este familiară.

Iată de ce, cînd Horia Bernea a făcut eseul muzeal despre Cruce, el a propus parcă o noutate. Sau o redescoperire. În ansamblul lui, de o unitară vibraţie, eseul acesta e un discurs de frumuseţe. Mai mult: un discurs vizual al frumuseţii semnificative. Departe de a fi fermecător doar în sens plastic, el solicită înţelegerea şi chiar văzul spiritual; e încărcat de sugestii, simboluri, sensuri ale întîlnirii între divin şi uman. Acolo, frumuseţea recuperează ceva din calitatea ei de vector.

Anca Manolescu este cercetător în domeniul antropologiei religioase.

Vechea dilema cum protejezi bateriile auto in timpul sezonului rece jpg
Vechea dilemă: cum protejezi bateriile auto în timpul sezonului rece?
Iarna reprezintă, fără îndoială, sezonul cel mai solicitant pentru bateriile auto. Temperaturile scăzute, drumurile scurte care nu oferă bateriei suficient timp să se încarce și utilizarea intensă a sistemelor de încălzire pun o presiune suplimentară asupra alternatorului și asupra acumulatorului.
DilemaVeche (2) (2) jpg
Descoperă cele mai apreciate idei de cadouri pentru bărbați în 2024
Atât în preajma sărbătorilor, cât și atunci când au loc aniversările bărbaților din viața noastră, alegerea cadoului se poate dovedi complicată. Acest ghid te va ajuta să optezi pentru cel mai potrivit dar în 2024 pentru reprezentanții sexului masculin.
De ce sunt folosite aparate sous vide in bucatarii profesionale jpg
De ce sunt folosite aparate sous vide în bucătării profesionale?
Tehnica de gătit sous vide (din franceză, „sub vid”) este o metodă inovatoare, ce presupune ambalarea alimentelor, în special a cărnii, într-un pachet vidat și gătirea acestora la o temperatură controlată, mult sub cea obișnuită, pentru o perioadă îndelungată de timp.
Adaptogenii  aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții jpg
Adaptogenii: aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții
Adaptogenii sunt substanțe provenite din plante, care au rolul de a reduce efectele stresului asupra corpului și minții, îmbunătățind răspunsul organismului în situații tensionate.
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece jpg
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece
Sezonul rece poate aduce o serie de cheltuieli neașteptate, de la costurile crescute pentru încălzire și electricitate, până la cheltuielile pentru îmbrăcămintea de iarnă și vacanțe sau concedii.
dilemaveche ro jpg
GHID despre alegerea metodelor de plată la cazino! Ce NU știe toată lumea?
Când te pregătești să joci la cazino online, alegerea metodei de plată este un pas crucial care poate influența întregul tău parcurs.
featured image (4) jpg
Mituri și realități despre relația femeilor cu jocurile de noroc
Primele cazinouri terestre au apărut într-o perioadă în care bărbații erau figurile dominante în societate, având parte de educație și implicit fiind cei care, în mod tradițional, asigurau și gestionau partea financiară a familiei.
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură jpg
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură
Agricultura devine și în România un domeniu complex și competitiv, astfel că rentabilitatea fermelor este o necesitate pentru a supraviețui pe piață și a avea succes.
P90178 png
Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP): Un candidat multidimensional pentru cercetare
Peptida Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP), o neuropeptidă endogenă, a prezentat un interes crescut pentru cercetători pentru rolul său potențial în diverse procese fiziologice.
avocat png
Avocatura: De la oratorii Romei la stâlpii statului de drept modern
Profesia de avocat este una dintre cele mai vechi și respectate ocupații din istoria umanității. De-a lungul timpului, avocații au jucat un rol esențial în menținerea ordinii și aplicarea justiției, contribuind la protejarea drepturilor și libertăților individuale.
DilemaVeche (2) (1) jpg
Cum se reflectă identitatea culturală în preferințele pentru anumite arome
Preferințele pentru anumite arome sunt mult mai mult decât o simplă chestiune de gust. Ele reprezintă o expresie a identității culturale, influențată de istorie, geografie, ritualuri și schimburi interculturale.
creditIMG 0862 JPG
123Credit.ro își continuă expansiunea în România prin deschiderea unor noi birouri în Cluj, Baia Mare, Sibiu și Suceava
București, 10 Septembrie 2024 – 123Credit.ro, un jucător important pe piața brokerajului de credite din România, și prima companie din domeniu care a dezvoltat fluxuri full digitale de aplicare la credite, își continuă expansiunea națională prin deschiderea unor noi birouri fizice.
Ghidul începătorului la cazinouri online jpg
Ghidul începătorului la cazinouri online
Chiar dacă activitatea pe care o poți desfășura într-un cazinou online nu este foarte complicată, nu puține sunt persoanele care au nevoie de o mână de ajutor. Prin urmare, ghidurile sunt mereu bine-venite!
christin hume Hcfwew744z4 unsplash (2) jpg
Cum să îți alegi partenerii potriviți pentru crearea unui shop online
Lansarea unui shop online este un pas important în dezvoltarea unui business modern. Să ai parteneri potriviți alături în acest proces este esențial pentru succesul proiectului tău.
Importanta magneziului in sarcina si alaptare jpg
Importanța magneziului în sarcină și alăptare
Magneziul este unul dintre cele mai importante elemente pentru organism, în special pentru femei, având un rol fundamental în anumite etape ale vieții, cum ar fi sarcina și alăptarea.
credit online dv (1) jpg
Credit online sau obținut direct din sucursală? Avantajele IFN-urilor și Internetului
Într-o lume în care tehnologia digitală avansează rapid, obținerea unui credit online a devenit o opțiune din ce în ce mai populară în rândul celor care au nevoie de finanțare rapidă și convenabilă.
tima miroshnichenko 8376170 jpg
Cum să te pregătești pentru sezonul răcelilor: Produse și sfaturi
Toamna e aici, iar copiii se întorc la școală sau grădiniță, după vacanța de vară. Asta înseamnă că șansele de a răci cresc considerabil.
kristian egelund t1sTHYjSN10 unsplash (2) jpg
Cum să îți încălzești corect glezna pentru a preveni entorsele
Entorsele de gleznă sunt leziuni ale ligamentelor care stabilizează articulația gleznei, cauzate de întinderi, rupturi parțiale sau totale ale acestora
barbora polednova VRK4bIBHo1E unsplash (2) jpg
Ce trebuie să știi despre recuperarea după o fractură de gleznă
Fracturile de gleznă sunt printre cele mai frecvente cauze ale durerii de gleznă. Tratamentul poate implica imobilizarea zonei gleznei cu ajutorul unui ghips.
pexels towfiqu barbhuiya 3440682 11349880 (2) jpg
Când este necesară implantarea protezei de genunchi și care sunt etapele operației
Implantarea protezei de genunchi sau protezarea genunchiului este o procedură chirurgicală complexă, destinată pacienților cu afecțiuni severe ale articulației genunchiului, în special celor cu gonartroză avansată la care tratamentele medicamentoase sau fizioterapeutice nu au dat rezultate.
antonika chanel RJCslxmvBcs unsplash jpg
Ce presupune recuperarea după operația de blefaroplastie
Impactul acestei intervenții asupra aspectului estetic al pacientului este unul major, reducând în mod semnificativ semnele îmbătrânirii.
jelle 1dEZeW1GoOI unsplash 16x9 png
Cum să montezi șindrila bituminoasă: Instrucțiuni pas cu pas
Procesul de montare a unei table de acoperiș noi poate fi o sarcină dificilă, însă utilizarea șindrilei bituminoase poate face procesul mult mai ușor și mai eficient. În acest articol, vom oferi instrucțiuni detaliate, pas cu pas, pentru montarea șindrilei bituminoase pe acoperișul tău:
pexels cottonbro 3927233 jpg
3 idei de cadouri pe care le poți oferi în funcție de perioadele specifice ale anului
Cadourile bine alese pot avea un impact semnificativ asupra relațiilor de muncă, fie că sunt destinate angajaților sau partenerilor de afaceri.
parfum1 jpg
Rolul parfumului în cultura pop
Oamenii din Occident cred că fenomenul pe care îl definim astăzi drept „cultură pop” a existat aproape întotdeauna. Aceasta se referă la produse culturale pentru artă, muzică, modă, film, dans, televiziune, radio, literatură, animație, sport, etc

Parteneri

diaspora foto unsplash jpeg
INTERVIU Doi senatori pentru cinci milioane de români plecați în străinătate. „Diaspora nu figurează deloc în agenda politicianului mioritic“
Românii plecați peste hotare se simt nereprezentați în Parlamentul României și ignorați de către politicieni – bineînțeles, cu excepția perioadelor electorale când, nu de puține ori, votul lor a fost decisiv.
alegeri batrani foto unsplash jpeg
Cei 35 de ani de democrație în România, văzuți de diaspora: „Partidele mari încă nu au o responsabilitate asumată față de electorat“| ANALIZǍ
Cu toate că România a bifat niște borne importante de când ne-am dobândit democrația, precum aderarea la UE și la NATO, diferența dintre noi și țările din Vest încă este făcută de atitudinea partidelor care nu își respectă nici măcar votanții.
zodii pixabay jpg
Cele trei zodii care vor da lovitura vieții lor, săptămâna viitoare. Vor avea un uriaș ajutor de la o persoană la care nu s-ar fi așteptat niciodată să le fie alături
Săptămâna viitoare, trei zodii vor avea parte de un moment unic, care le poate schimba viața într-un mod spectaculos. Acestea vor primi un ajutor nesperat din partea unei persoane la care nici nu s-ar fi gândit că le-ar putea sprijini.
GcrFX0eaYAE7bDN jfif
SUA au o nouă armă cu care ar putea zdrobi armata lui Putin, dar nu ar fi la fel de eficientă contra Chinei
Forțele aeriene americane au primit prototipul unui nou model de rachetă pe care producătorul de arme Northrop Grumman a proiectat-o pentru o misiune critică: diminuarea apărării aeriene inamice pentru a deschide calea pentru bombardamentele aeriene ulterioare.
jennifer aniston gettyimages jpg
Jennifer Aniston vinde șampoane pentru câini: „Și ei merită să fie răsfățați!”
Brandul de îngrijire a părului al lui Jennifer Aniston (55 de ani), LolaVie, își extinde clientela și la câini. Pe 20 noiembrie, a lansat Puppy Love Dog Shampoo, primul produs al brandului destinat animalelor de companie. Aniston, fondatoarea companiei, este o mare iubitoare de câini.
Sedentarism
Dacă stăm jos mai mult de 10 ore pe zi riscăm să murim. Descoperirile șocante ale specialiștilor privind sedentarismul
Sedentarismul ne ucide cu zile. Noile studii arată că, dacă stăm pe scaun, în pat, sau în orice altă poziție inactivă mai mult de 10 ore pe zi, crește enorm riscul de deces prin infarct sau altă afecțiune cardio-vasculară.
Kate Middleton Foto GettyImages jpg
Rutina de dimineață a lui Kate Middleton! Primul lucru pe care îl face prințesa când se trezește
Rutina de dimineață a lui Kate Middleton! Primul lucru pe care îl face prințesa când se trezește
sectie ATI spital Iasi jpg
Cine l-a omorât pe Andrei? Șirul nefast al evenimentelor care au ucis un copil în spital. Manager: „Chirurgii pediatri nu erau disponibili”
Scandalul în care este implicat Spitalul Județean din Târgu Jiu, acolo unde un adolescent și-a pierdut viața după ce i s-a refuzat o intervenție chirurgicală, este departe de a se fi încheiat.
Polata de la Berzasca  Foto DRDP Timișoara (1) jpg
Cum arată polata construită în Clisura Dunării. Șoseua spectaculoasă din Porțile de Fier, protejată de căderi de stânci
Cel mai riscant sector al șoselei de pe Clisura Dunării este pus în siguranță. În ultimii ani, mai multe căderi stânci au creat mari probleme șoferilor care tranzitau drumul național ce însoțește Dunărea pe cea mai spectaculoasă porțiune a sa.