Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 840 din 26 martie - 1 aprilie 2020
Cu ochii n 3,14 jpeg

PE AICI, PE LA NOI,
AU FOST SPORITE PUTERILE GURII
ÎN CURSA PENTRU SOCLU

● Anunț în cartier: „S-a pierdut papagal mic, peruș, verde. Se numește Zucchero. Chip auriu, mărgelușe negre mari și dese, codiță lungă, neagră, variații galben-negru. Are o dizabilitate la un picioruș. Oferim recompensă“. Eu sper ca lui Zucchero să-i fie bine în libertate. Pe aici, pe la noi, s-au întîmplat multe de cînd a zburat el. (A. M. S.)

● După ce au fost sporite puterile grupurilor de presiune din blocurile ex-comuniste/post-comuniste și, iată, pandemice, ar trebui revizuite înlesnirile care sporesc cu puteri depline creierul colectiv virusat. „Orarul de liniște“ încalcă dreptul la minime chermeze loco – tot mai rîvnite, se pare, de aici încolo, de vreme ce ne reîntoarcem „acasă“. Nu o dată Poliția Locală bate puternic în ușă cînd încă se cîntă „Mulți ani trăiască!“, pentru patru ani, la zece seara, într-un sfîrșit de săptămînă. Revenind „acasă“, orarul de funcționare al propriei tale locuințe trebuie resetat. Ca și revizuirea, de către aleși în drept, a destinațiilor spațiului comun, închiriat și subînchiriat de mai-marii zilei, care au transformat palierul în spațiu ghetoizat pentru firme anonime (fără firmă) care colcăie de viruși. De tot felul de viruși. (R. M.)

● După ce, cu inefabilu-i surîs strivit în colțul gurii, dna Lia Olguța Vasilescu a comentat interzicerea, în contextul epidemiei de COVID-19, a reuniunilor de peste o mie de persoane drept „campanie electorală în familie“, acum, după exact zece zile de la celebru-i zis, mă întreb cu îngrijorare unde-și va mai face dna L.O.V. campania electorală alături de soțul domniei-sale, deputatul, la fel de renumit politician al zilelor noastre, Claudiu Manda, de vreme ce locanta unde împingeau tava în baia de mulțime s-a închis. Bățul, chiar și de unică folosință, are două capete. (R. M.)

● Paralizați de știrile noastre despre avansul molimei, abia mai putem auzi și o veste bună venită de departe. În cursa pentru nominalizarea democrată, Joe Biden a luat un avans ce pare tuturor insurmontabil în fața lui Bernie Sanders. Cu alte cuvinte, electoratul de stînga din cea mai mare democrație a lumii nu vrea totuși o revoluție castristă. Sigur, opțiunea aceasta vine din partea alegătorilor democrați maturi, că dacă era după puștime, secera și ciocanul înlocuiau măgarul. Mai exact, prezentul pare rezonabil în stînga americană, dar viitorul arată prost de tot… (S. V.)

● Recent a fost dezvelită în București, pe Bulevardul Dacia, o statuie reprezentînd un dac. E vorba de o replică a unei statui din Forul lui Traian, de la Roma. Amplasarea statuii e o inițiativă a Asociației Identitate Culturală Contemporană. Dacul de pe Dacia n‑a fost încă examinat de critici și nici de comunitatea artiștilor contemporani. Cred că dacă l-ar vedea acolo, pe soclu, l-ar ridica numaidecît. Cu izoleta! (M. M.)

NU E PRIMA DATĂ CÎND MĂSURILE
IMPUSE SAU RECOMANDATE
AR TREBUI SĂ DEA DE GÎNDIT CLIENȚILOR CARE S-AR PUTEA SIMȚI OBLIGAȚI SĂ POARTE CLOPOT
ÎNTR-O SINGURĂTATE COMPLET ALBĂ

● Un asteroid de mărimea unui autoturism care trecea pe lîngă Pămînt a fost atras de gravitaţia sa şi acum ne orbitează în chip de Lună minusculă. Nu e prima dată cînd asteroizilor li se întîmplă să fie pentru o vreme captivii Pămîntului. Orbita lor nefiind stabilă, la un moment dat se vor elibera. (M. C.)

● Am primit un e-mail de la PR-ul unei companii, prin care sîntem informați că aceasta s-a aliniat la toate măsurile impuse sau recomandate pentru protecția împotriva răspîndirii COVID-19. Ce produce însă acea companie? O substanță dezinfectantă de calitate superioară. Mai precis, coniac. (A. M.)

● Două motive care fac COVID-19 mai puțin detestabil, poate chiar simpatic: 1) datorită coronavirusului, o mare demonstrație antivaccin, care urma să aibă loc pe 21 martie în München, a fost anulată; 2) de cînd, ca urmare a măsurilor de prevenire a răspîndirii COVID-19, traficul bucureștean s-a redus considerabil, aerul orașului e mai curat ca niciodată: toți parametrii sînt în zona verde. În altă ordine de idei, faptul că un mediu mai puțin poluat e corelat cu încetinirea economiei, a industriei, a consumului și cu renunțarea la un anumit tip de „calitate a vieții“ ar trebui să dea de gîndit omului recent, mai mult sau mai puțin ecologist: cît de mult ne dorim cu adevărat un aer mai curat? (M. P.)

● De regulă, trebuie să verifici dacă hotelul unde vrei să stai permite accesul cu animale de companie, dar mai sînt și cazuri în care primești unul, din partea casei, la cazare. Se întîmplă în Mississippi, unde managerul unui hotel specializat în găzduiri pe termen lung s-a gîndit să vină în sprijinul clienților care s-ar putea simți singuri sau plictisiți. Cîinii provin de la un adăpost din apropiere, pot fi plimbați, îngrijiți și chiar adoptați la plecarea din hotel, dacă, în urma coabitării, s-a legat o prietenie strînsă. (A. A. D.)

● Din curiozitățile unei lumi în pandemie: în Nevada, deși nu au fost închise, bordelurile pot funcționa doar cu restricții impuse clienților, obligați de acum să poarte mască de protecție. Angajatele au însă derogare de la regulă. (S. G.)

● Potrivit Sputnik, oamenii de știință au confirmat experimental că dangătul de clopot distruge virusurile gripale, hepatice, tifoide, al scarlatinei și ai altor agenți patogeni ai infecțiilor, are un efect dăunător asupra celulelor canceroase, contribuie la revigorarea organismului chiar și în condiții de alimentație insuficientă. Deci nu mai mîncați și clopotiți, fraților! (A. P.)

● Vox populi într-o prăvălie: „Anormalu’ era normal la noi… Păi, să se-ntoarcă normalu’ înapoi!“ (D. S.)

● Mai potrivit de atît nu există: „Mama scria: Doamna Sazerat ne-a oferit unul dintre acele mici dejunuri al căror secret îl deține și care, cum ar fi spus biata ta bunică, citînd-o pe doamna de Sévigné, ne scot din singurătate, fără să ne ofere tovărășie.“ (Proust, Captiva) (A. M. S.)

● O girafă complet albă (cauza fiind o anomalie a pigmenţilor pielii numită leucism) a fost descoperită în savana kenyană în urmă cu trei ani, fotografia ei făcînd atunci înconjurul planetei. Luna trecută, girafa şi puiul ei la fel de alb, născut vara trecută, au fost împuşcaţi de braconieri şi beliţi. S-au găsit doar scheletele. (M. C.)

Foto: C. Stanciu

Cea mai bună parte din noi jpeg
„Te pot suna un minut?“
Am încercat să înțeleg de unde provine această anxietate și am descoperit cîteva posibile cauze.
Zizi și neantul jpeg
Primăvară și sărbători
În timp ce lumea de atunci își răcea gura în dezbateri intense, industria de Sf. Valentin înflorea.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Pisica
A fost atît de specială încît eu, timp de trei ani, n-am știut dacă sînt om sau pisică.
E cool să postești jpeg
Normalitatea anormalității noastre
Zilnic, doar în Capitală, zeci de oameni sînt mușcați de cîini, vagabonzi sau care, chipurile, au stăpîni care îi lasă „liberi”.
p 20 WC jpg
Religia între pandemie şi război
De cîţiva ani încoace, avem de trăit două crize acute, globale.
Theodor Pallady jpeg
Rezonanța culturală a lemnului
Tot ce e cu adevărat tradițional măsoară acest eon silvestru, inaugurat după descoperirea focului, care îi este deopotrivă origine și capăt.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un cuplu a divorțat după ce au descoperit că fiecare avea o aventură online cu celălalt sub nume false. Probabil au divorțat ca să poată fi, în sfîrșit, împreună și să-și consume adulterul. (M. C.)
Cea mai bună parte din noi jpeg
Prietenia între femei – un mit?
Marile bucurii și marile tristeți le cam ducem de unii singuri.
Zizi și neantul jpeg
Zăpadă și săpuneală
Săpuneala era, negreșit, un mini-ritual pre-sexual.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Diete și cîteva gînduri despre nutriție
● Orice dietă implică renunțarea la alcool. Eu nu beau decît vin, dar e bună și o bere. Pînă aici! Nu vreau să fiu un om slab, sănătos, dar trist.
E cool să postești jpeg
Cînd aduci munca acasă
Există, bineînțeles, avantaje clare ale muncii de acasă. Și pentru angajați, și pentru angajatori.
p 20 Kierkegaar WC jpg
Maestrul Kierkegaard
Într-o anumită împrejurare, Wittgenstein a observat: „Un gînditor religios onest este ca un funambul.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Ineditele lui Eliade
E un eveniment care, sper, i-ar fi plăcut lui Eliade, pentru că e o confirmare a importanței arhivei pe care o evoca recurent, aproape obsesiv, în jurnalele sale, știind ce a lăsat în ea.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Dialog între un tată și un fiu (la vîrsta inocenței), în autobuz. Tatăl: „Merg să-i iau lu’ mami ceva.“ Fiul: „Ce?“ Tatăl: „Niște cizme.“ Fiul: „De ce?“ Tatăl: „Nu, că nu găsesc.“ Memorabil. (D. S.)
Cea mai bună parte din noi jpeg
Cînd v-ați simțit singuri ultima dată?
Te poți simți însingurat într-o mare de oameni, dacă relațiile cu ei nu sînt potrivite.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Cum se pleca în State în anii ’90?
Astfel, exemplele pot continua, căci românul, odată ajuns cetăţean american, face tot posibilul să-şi uite limba şi obiceiurile, dar năravurile şi le păstrează.
E cool să postești jpeg
Vînzătorul nostru, stăpînul nostru
Rămîne însă o întrebare: politețea, grija, respectul sînt oare condiționate de bani sau derivă din calitatea umană?
p 20 jpg
Incultură religioasă şi incultură universitară
Numeroasele miniaturi ilustrative preiau, alături de modele musulmane, imagistică de tip budist chinez şi creştin bizantin.
Theodor Pallady jpeg
Un iluminist evreu în Țara Românească
Cronica relațiilor dintre români și evrei a fost uneori armonioasă, alteori convulsivă și tragică, în funcție de contexte sociale, dinamici ideologice și evoluții geopolitice inevitabil fluctuante.
index jpeg 3 webp
Cîtă nefericire în urbea lui Bucur!
La noi, aici, în București și în anul de grație 2023, sub ce pictăm oamenii sfîșiați, absurd, de haite, pe cîmpurile năpădite de buruieni ale unui oraș care agonizează fără să o știe?
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Cehoaica Vera Czernak n-a mai suportat infidelitățile soțului ei, așa că într-o zi a decis să se arunce de la balcon. A căzut exact peste soțul ei care tocmai se întorcea acasă. El a murit, ea a supraviețuit.
Cea mai bună parte din noi jpeg
„Ei fac din noapte ziuă ş-a zilei ochi închid”
După ce vorbeam, mă culcam la loc. Nu i-am zis niciodată, dar se pare că știa. Mai tare decît cronotipul (și decît majoritatea lucrurilor) rămîne iubirea, se pare.
Zizi și neantul jpeg
Dimineți de iarnă
Mă făcea să simt că pămîntul nu-mi fuge de sub picioare. Că lucrurile pot avea sens și pot fi la locurile lor.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
La munca de jos
Oare n-ar trebui, la vîrsta lor, să plece în niște excursii ca să vadă lumea, să-și cumpere autorulote cum fac pensionarii din Germania, să-și petreacă revelioanele prin insule cu o climă mai blîndă?

Adevarul.ro

image
14 ani fără uriașul Marian Cozma: Povestea crimei și ce s-a întâmplat cu ucigașii de etnie rromă
Un handbalist uriaș, la propriu și la figurat, s-a stins, la Veszprém (Ungaria) după un incident șocant.
image
Jurnalist Pro TV reținut pentru 24 de ore. Marius Buga este acuzat că a violat un minor dintr-un centru de plasament
Jurnalistul Marius Buga (42 de ani), corespondentul Pro TV în Dâmbovița și unul dintre cei mai vechi colaboratori ai televiziunii, a fost reținut de procurori într-un dosar ce vizează acte sexuale cu un minor.
image
La ce trebuie să fim atenți când cumpărăm o locuință ca să nu cadă la primul cutremur
Dr. Ing. Lucian Melinceanu, preşedintele Asociaţiei Inginerilor Constructori Proiectanţi de Structuri din România a explicat pentru „Adevărul” la ce trebuie să fim atenți atunci când cumpărăm o locuință.

HIstoria.ro

image
Care este cea mai valoroasă pictură din România?
Muzeul Național Brukenthal prezintă, pe pagina de Facebook, cea mai importantă lucrare a colecției de pictură a instituției sibiene, achiziționată de baronul Samuel von Brukenthal, colecție care a stat la fondarea primului muzeu deschis publicului din România (1817).
image
Aventurile Reginei Maria, o traumă pentru tânărul prinț Carol
Nașterea lui Carol, primul copil al cuplului princiar Ferdinand-Maria, pe 15 octombrie 1893, a fost un prilej de mare bucurie pentru țară, familia regală și Regele Carol I, dar mai puțin pentru tânăra mamă.
image
Consecințele bătăliei de la Stalingrad
După capitularea Corpului XI Armată, timp de câteva zile, avioane de recunoaștere germane au continuat să efectueze zboruri deasupra Stalingradului pentru a descoperi eventualele grupuri de militari germani care încercau să scape și de a le parașuta provizii.