Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 840 din 26 martie - 1 aprilie 2020
Cu ochii n 3,14 jpeg

PE AICI, PE LA NOI,
AU FOST SPORITE PUTERILE GURII
ÎN CURSA PENTRU SOCLU

● Anunț în cartier: „S-a pierdut papagal mic, peruș, verde. Se numește Zucchero. Chip auriu, mărgelușe negre mari și dese, codiță lungă, neagră, variații galben-negru. Are o dizabilitate la un picioruș. Oferim recompensă“. Eu sper ca lui Zucchero să-i fie bine în libertate. Pe aici, pe la noi, s-au întîmplat multe de cînd a zburat el. (A. M. S.)

● După ce au fost sporite puterile grupurilor de presiune din blocurile ex-comuniste/post-comuniste și, iată, pandemice, ar trebui revizuite înlesnirile care sporesc cu puteri depline creierul colectiv virusat. „Orarul de liniște“ încalcă dreptul la minime chermeze loco – tot mai rîvnite, se pare, de aici încolo, de vreme ce ne reîntoarcem „acasă“. Nu o dată Poliția Locală bate puternic în ușă cînd încă se cîntă „Mulți ani trăiască!“, pentru patru ani, la zece seara, într-un sfîrșit de săptămînă. Revenind „acasă“, orarul de funcționare al propriei tale locuințe trebuie resetat. Ca și revizuirea, de către aleși în drept, a destinațiilor spațiului comun, închiriat și subînchiriat de mai-marii zilei, care au transformat palierul în spațiu ghetoizat pentru firme anonime (fără firmă) care colcăie de viruși. De tot felul de viruși. (R. M.)

● După ce, cu inefabilu-i surîs strivit în colțul gurii, dna Lia Olguța Vasilescu a comentat interzicerea, în contextul epidemiei de COVID-19, a reuniunilor de peste o mie de persoane drept „campanie electorală în familie“, acum, după exact zece zile de la celebru-i zis, mă întreb cu îngrijorare unde-și va mai face dna L.O.V. campania electorală alături de soțul domniei-sale, deputatul, la fel de renumit politician al zilelor noastre, Claudiu Manda, de vreme ce locanta unde împingeau tava în baia de mulțime s-a închis. Bățul, chiar și de unică folosință, are două capete. (R. M.)

● Paralizați de știrile noastre despre avansul molimei, abia mai putem auzi și o veste bună venită de departe. În cursa pentru nominalizarea democrată, Joe Biden a luat un avans ce pare tuturor insurmontabil în fața lui Bernie Sanders. Cu alte cuvinte, electoratul de stînga din cea mai mare democrație a lumii nu vrea totuși o revoluție castristă. Sigur, opțiunea aceasta vine din partea alegătorilor democrați maturi, că dacă era după puștime, secera și ciocanul înlocuiau măgarul. Mai exact, prezentul pare rezonabil în stînga americană, dar viitorul arată prost de tot… (S. V.)

● Recent a fost dezvelită în București, pe Bulevardul Dacia, o statuie reprezentînd un dac. E vorba de o replică a unei statui din Forul lui Traian, de la Roma. Amplasarea statuii e o inițiativă a Asociației Identitate Culturală Contemporană. Dacul de pe Dacia n‑a fost încă examinat de critici și nici de comunitatea artiștilor contemporani. Cred că dacă l-ar vedea acolo, pe soclu, l-ar ridica numaidecît. Cu izoleta! (M. M.)

NU E PRIMA DATĂ CÎND MĂSURILE
IMPUSE SAU RECOMANDATE
AR TREBUI SĂ DEA DE GÎNDIT CLIENȚILOR CARE S-AR PUTEA SIMȚI OBLIGAȚI SĂ POARTE CLOPOT
ÎNTR-O SINGURĂTATE COMPLET ALBĂ

● Un asteroid de mărimea unui autoturism care trecea pe lîngă Pămînt a fost atras de gravitaţia sa şi acum ne orbitează în chip de Lună minusculă. Nu e prima dată cînd asteroizilor li se întîmplă să fie pentru o vreme captivii Pămîntului. Orbita lor nefiind stabilă, la un moment dat se vor elibera. (M. C.)

● Am primit un e-mail de la PR-ul unei companii, prin care sîntem informați că aceasta s-a aliniat la toate măsurile impuse sau recomandate pentru protecția împotriva răspîndirii COVID-19. Ce produce însă acea companie? O substanță dezinfectantă de calitate superioară. Mai precis, coniac. (A. M.)

● Două motive care fac COVID-19 mai puțin detestabil, poate chiar simpatic: 1) datorită coronavirusului, o mare demonstrație antivaccin, care urma să aibă loc pe 21 martie în München, a fost anulată; 2) de cînd, ca urmare a măsurilor de prevenire a răspîndirii COVID-19, traficul bucureștean s-a redus considerabil, aerul orașului e mai curat ca niciodată: toți parametrii sînt în zona verde. În altă ordine de idei, faptul că un mediu mai puțin poluat e corelat cu încetinirea economiei, a industriei, a consumului și cu renunțarea la un anumit tip de „calitate a vieții“ ar trebui să dea de gîndit omului recent, mai mult sau mai puțin ecologist: cît de mult ne dorim cu adevărat un aer mai curat? (M. P.)

● De regulă, trebuie să verifici dacă hotelul unde vrei să stai permite accesul cu animale de companie, dar mai sînt și cazuri în care primești unul, din partea casei, la cazare. Se întîmplă în Mississippi, unde managerul unui hotel specializat în găzduiri pe termen lung s-a gîndit să vină în sprijinul clienților care s-ar putea simți singuri sau plictisiți. Cîinii provin de la un adăpost din apropiere, pot fi plimbați, îngrijiți și chiar adoptați la plecarea din hotel, dacă, în urma coabitării, s-a legat o prietenie strînsă. (A. A. D.)

● Din curiozitățile unei lumi în pandemie: în Nevada, deși nu au fost închise, bordelurile pot funcționa doar cu restricții impuse clienților, obligați de acum să poarte mască de protecție. Angajatele au însă derogare de la regulă. (S. G.)

● Potrivit Sputnik, oamenii de știință au confirmat experimental că dangătul de clopot distruge virusurile gripale, hepatice, tifoide, al scarlatinei și ai altor agenți patogeni ai infecțiilor, are un efect dăunător asupra celulelor canceroase, contribuie la revigorarea organismului chiar și în condiții de alimentație insuficientă. Deci nu mai mîncați și clopotiți, fraților! (A. P.)

● Vox populi într-o prăvălie: „Anormalu’ era normal la noi… Păi, să se-ntoarcă normalu’ înapoi!“ (D. S.)

● Mai potrivit de atît nu există: „Mama scria: Doamna Sazerat ne-a oferit unul dintre acele mici dejunuri al căror secret îl deține și care, cum ar fi spus biata ta bunică, citînd-o pe doamna de Sévigné, ne scot din singurătate, fără să ne ofere tovărășie.“ (Proust, Captiva) (A. M. S.)

● O girafă complet albă (cauza fiind o anomalie a pigmenţilor pielii numită leucism) a fost descoperită în savana kenyană în urmă cu trei ani, fotografia ei făcînd atunci înconjurul planetei. Luna trecută, girafa şi puiul ei la fel de alb, născut vara trecută, au fost împuşcaţi de braconieri şi beliţi. S-au găsit doar scheletele. (M. C.)

Foto: C. Stanciu

sculptor jpg
„Mademoiselle Pogany”, sculptura care redă esența feminității, discreției și senzualității
Simbolul artei moderne românești, „Mademoiselle Pogany”, reprezintă iubirea „nemuritoare a lui Brâncuși”, căreia artistul i-a dedicat nouăsprezece sculpturi.
barbat cu ochelari la laptop jpg
Curiozități despre jocurile de noroc de care nu ai auzit
Jocurile de noroc au o istorie veche de mii de ani și, de-a lungul timpului, au devenit o parte semnificativă a culturilor din întreaga lume.
Vechea dilema cum protejezi bateriile auto in timpul sezonului rece jpg
Vechea dilemă: cum protejezi bateriile auto în timpul sezonului rece?
Iarna reprezintă, fără îndoială, sezonul cel mai solicitant pentru bateriile auto. Temperaturile scăzute, drumurile scurte care nu oferă bateriei suficient timp să se încarce și utilizarea intensă a sistemelor de încălzire pun o presiune suplimentară asupra alternatorului și asupra acumulatorului.
DilemaVeche (2) (2) jpg
Descoperă cele mai apreciate idei de cadouri pentru bărbați în 2024
Atât în preajma sărbătorilor, cât și atunci când au loc aniversările bărbaților din viața noastră, alegerea cadoului se poate dovedi complicată. Acest ghid te va ajuta să optezi pentru cel mai potrivit dar în 2024 pentru reprezentanții sexului masculin.
De ce sunt folosite aparate sous vide in bucatarii profesionale jpg
De ce sunt folosite aparate sous vide în bucătării profesionale?
Tehnica de gătit sous vide (din franceză, „sub vid”) este o metodă inovatoare, ce presupune ambalarea alimentelor, în special a cărnii, într-un pachet vidat și gătirea acestora la o temperatură controlată, mult sub cea obișnuită, pentru o perioadă îndelungată de timp.
Adaptogenii  aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții jpg
Adaptogenii: aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții
Adaptogenii sunt substanțe provenite din plante, care au rolul de a reduce efectele stresului asupra corpului și minții, îmbunătățind răspunsul organismului în situații tensionate.
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece jpg
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece
Sezonul rece poate aduce o serie de cheltuieli neașteptate, de la costurile crescute pentru încălzire și electricitate, până la cheltuielile pentru îmbrăcămintea de iarnă și vacanțe sau concedii.
dilemaveche ro jpg
GHID despre alegerea metodelor de plată la cazino! Ce NU știe toată lumea?
Când te pregătești să joci la cazino online, alegerea metodei de plată este un pas crucial care poate influența întregul tău parcurs.
featured image (4) jpg
Mituri și realități despre relația femeilor cu jocurile de noroc
Primele cazinouri terestre au apărut într-o perioadă în care bărbații erau figurile dominante în societate, având parte de educație și implicit fiind cei care, în mod tradițional, asigurau și gestionau partea financiară a familiei.
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură jpg
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură
Agricultura devine și în România un domeniu complex și competitiv, astfel că rentabilitatea fermelor este o necesitate pentru a supraviețui pe piață și a avea succes.
P90178 png
Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP): Un candidat multidimensional pentru cercetare
Peptida Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP), o neuropeptidă endogenă, a prezentat un interes crescut pentru cercetători pentru rolul său potențial în diverse procese fiziologice.
avocat png
Avocatura: De la oratorii Romei la stâlpii statului de drept modern
Profesia de avocat este una dintre cele mai vechi și respectate ocupații din istoria umanității. De-a lungul timpului, avocații au jucat un rol esențial în menținerea ordinii și aplicarea justiției, contribuind la protejarea drepturilor și libertăților individuale.
DilemaVeche (2) (1) jpg
Cum se reflectă identitatea culturală în preferințele pentru anumite arome
Preferințele pentru anumite arome sunt mult mai mult decât o simplă chestiune de gust. Ele reprezintă o expresie a identității culturale, influențată de istorie, geografie, ritualuri și schimburi interculturale.
creditIMG 0862 JPG
123Credit.ro își continuă expansiunea în România prin deschiderea unor noi birouri în Cluj, Baia Mare, Sibiu și Suceava
București, 10 Septembrie 2024 – 123Credit.ro, un jucător important pe piața brokerajului de credite din România, și prima companie din domeniu care a dezvoltat fluxuri full digitale de aplicare la credite, își continuă expansiunea națională prin deschiderea unor noi birouri fizice.
Ghidul începătorului la cazinouri online jpg
Ghidul începătorului la cazinouri online
Chiar dacă activitatea pe care o poți desfășura într-un cazinou online nu este foarte complicată, nu puține sunt persoanele care au nevoie de o mână de ajutor. Prin urmare, ghidurile sunt mereu bine-venite!
christin hume Hcfwew744z4 unsplash (2) jpg
Cum să îți alegi partenerii potriviți pentru crearea unui shop online
Lansarea unui shop online este un pas important în dezvoltarea unui business modern. Să ai parteneri potriviți alături în acest proces este esențial pentru succesul proiectului tău.
Importanta magneziului in sarcina si alaptare jpg
Importanța magneziului în sarcină și alăptare
Magneziul este unul dintre cele mai importante elemente pentru organism, în special pentru femei, având un rol fundamental în anumite etape ale vieții, cum ar fi sarcina și alăptarea.
credit online dv (1) jpg
Credit online sau obținut direct din sucursală? Avantajele IFN-urilor și Internetului
Într-o lume în care tehnologia digitală avansează rapid, obținerea unui credit online a devenit o opțiune din ce în ce mai populară în rândul celor care au nevoie de finanțare rapidă și convenabilă.
tima miroshnichenko 8376170 jpg
Cum să te pregătești pentru sezonul răcelilor: Produse și sfaturi
Toamna e aici, iar copiii se întorc la școală sau grădiniță, după vacanța de vară. Asta înseamnă că șansele de a răci cresc considerabil.
kristian egelund t1sTHYjSN10 unsplash (2) jpg
Cum să îți încălzești corect glezna pentru a preveni entorsele
Entorsele de gleznă sunt leziuni ale ligamentelor care stabilizează articulația gleznei, cauzate de întinderi, rupturi parțiale sau totale ale acestora
barbora polednova VRK4bIBHo1E unsplash (2) jpg
Ce trebuie să știi despre recuperarea după o fractură de gleznă
Fracturile de gleznă sunt printre cele mai frecvente cauze ale durerii de gleznă. Tratamentul poate implica imobilizarea zonei gleznei cu ajutorul unui ghips.
pexels towfiqu barbhuiya 3440682 11349880 (2) jpg
Când este necesară implantarea protezei de genunchi și care sunt etapele operației
Implantarea protezei de genunchi sau protezarea genunchiului este o procedură chirurgicală complexă, destinată pacienților cu afecțiuni severe ale articulației genunchiului, în special celor cu gonartroză avansată la care tratamentele medicamentoase sau fizioterapeutice nu au dat rezultate.
antonika chanel RJCslxmvBcs unsplash jpg
Ce presupune recuperarea după operația de blefaroplastie
Impactul acestei intervenții asupra aspectului estetic al pacientului este unul major, reducând în mod semnificativ semnele îmbătrânirii.
jelle 1dEZeW1GoOI unsplash 16x9 png
Cum să montezi șindrila bituminoasă: Instrucțiuni pas cu pas
Procesul de montare a unei table de acoperiș noi poate fi o sarcină dificilă, însă utilizarea șindrilei bituminoase poate face procesul mult mai ușor și mai eficient. În acest articol, vom oferi instrucțiuni detaliate, pas cu pas, pentru montarea șindrilei bituminoase pe acoperișul tău:

Parteneri

WhatsApp Image 2024 12 12 at 21 42 31 9c8f791e jpg
Cine este americanul dispărut care a fost găsit în Siria. A fost ţinut în închisoare, după ce a intrat în ţară ca pelerin
Un american, care a fost dat dispărut, a fost găsit în Siria. El spune că a fost ţinut în închisoare luni de zile după ce a intrat în ţară ca pelerin. Localnicii l-au văzut mergând desculţ pe străzile din sudul Damascului.
image png
Nicu Sârghea și-a prevestit sfârșitul! Ce a putut să spună cu doar o seară înainte de tragedie
Industria muzicală românească este în doliu după ce Nicu Sârghea, toboșarul trupei Vunk, s-a stins din viață la doar 48 de ani. Moartea lui fulgerătoare a iscat doar lacrimi și suferință în rândul familiei, al colegilor de breaslă și al fanilor lui. Artistul a fost activ pe rețelele de socializare c
112 jpeg
O fetiţă de 9 ani s-a curentat pe patinoarul din centrul Ploieştiului, după ce a atins un indicator rutier
Un tată a reclamat că fetiţa lui, de 9 ani, s-a curentat pe patinoarul din centrul Ploieştiului, după ce a atins un indicator rutier, amplasat la mică distanţă. Polițiștii au găsit deficienţe la instalaţia electrică.
Grupul de Luptă NATO dislocat în Cincu Foto Ministerul Apărării Naționale   Facebook jpg
Grupul de Luptă NATO de la Cincu va fi ridicat la nivel de brigadă. Belgia va crește contribuția cu trupe
Oficialii belgieni au precizat că, în anul 2025, numărul trupelor belgiene va crește pentru a susține exercițiile la nivel de brigadă de la Grupul de Luptă NATO de la Cincu, din județul Brașov.
avion f 16 ucrainean jpg
Rușii susțin că avioanele F 16 ucrainene operează de pe baze din țări membre NATO
Deși nu au fost confirmate oficial, informațiile venite dinspre surse pro-Kremlin sugerează că avioanele F-16 ale Ucrainei efectuează misiuni de luptă de pe o bază aeriană NATO din Polonia.
gaz gaze energei conducte gazoduct foto shutterstock
România are resursele de a sprijini Republica Moldova, dacă va exista o criză peste Prut: „Vom fi alături de Chișinău”
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a anunţat că România este pregătită pentru iarnă şi are resursele de a sprijini Republica Moldova, care a intrat în stare de urgență în sectorul energetic.
nicu jpg
Tragedie în muzica românească! A murit Nicu Sârghea, toboșarul trupei VUNK
Doliu imens în lumea artistică din România! Nicu Sârghea, toboșarul trupei Vunk și unul dintre membrii fondatori ai formației, s-a stins din viață la doar 48 de ani.
Al I Cuza jpg
Rețeta originală de cozonac de pe vremea lui Alexandru Ioan Cuza. Ce ingrediente se foloseau și cum ieșea preparatul final
Cozonacul, așa cum îl știm astăzi, are rădăcini adânci în istoria culinară românească. Primele rețete scrise apar în cărțile de bucate din Moldova și Țara Românească, documentând deserturi savuroase încă din prima jumătate a secolului al XIX-lea.
banner laurentiu cazan png
Laurențiu Cazan deține și cetățenie olandeză: „Acolo, dacă te îmbolnăvești de cancer, nu te duci cu șpagă la medic, ca să-ți salveze viața.” De câți bani are nevoie o familie, în România?
Laurențiu Cazan a făcut o paralelă între traiul din Olanda, unde a locuit, și cel din România: „Acolo, nu organizezi teledon ca să-i salvezi omului viața”