Kind reminder?

Ion PLEŞA
13 martie 2020
Kind reminder? jpeg

Un birou imens aflat într-o clădire din centrul Bucureștiului, cu cîțiva ani înainte de trecerea în noul mileniu, primăvara lui 1996. CEO-ul local al uneia din cele mai mari multinaționale din lume este nemulțumit că trebuie să folosească un computer, vorbește mai mult pentru sine: „Cînd am fost reprezentant regional țineam situația vînzărilor pe un caiet dictando și mă descurcam foarte bine, ce nevoie am de asta?”. Îi instalez calculatorul și îi configurez aplicația de e-mail, pentru început există numai cîteva adrese: a directorului și a șefilor de departamente. Treptat, joaca se întinde pe tot etajul și fiecare poate comunica cu colegii aflați cine știe unde în lume. Pe nesimțite, organizația pare că are un singur scop: să trimită cît mai multe e-mailuri, mesaje cu sarcini, liste de activități, situații, raportări, chestionare, atenționări. Furia de a comunica se întinde tot mai mult, nu i te mai poți sustrage, oriunde ai lucra, devine un fel obligatoriu de a viețui, pentru Sisifi de birou e semnul că aparțin unei noi culturi. Se dezvoltă un limbaj cu tot felul de abrevieri și expresii incluse în linia de subiect (FYI, FYA, Kind reminder, OOO etc.), cu reguli tacite sau secrete. E-mailul de firmă are o poveste care ar trebui spusă (pe repede înainte) și în afara unui mediu de business sau a unui articol pe LinkedIn, pentru că a ajuns să reflecte ceva din starea celor care trăiesc pe valurile unei agitații neîntrerupte, întrupînd ceva din spiritul timpului.

La început, odată cu surpriza că poți scrie oricui aflat în lista de adrese, a fost și plăcerea de a-ți compune identitatea, cu datele de contact și funcția, care în engleză oferea parcă prestanță. Ce fonturi să folosești, ce iconițe să alegi în dreptul metodelor de acces, ce semnătură să îți compui. Apoi satisfacția de-a jongla cu noile abrevieri, plecarea în concediu după ce-ai setat un OOO (Out of office) în care ai precizat că ai un înlocuitor și lipsești de la pînă la și nu vei putea răspunde pe mobil, ha-ha. Suna atît de inofensiv și elegant.

Peste ani de la prima amintire legată de utilizarea e-mailului, la un interviu de angajare am fost întrebat cum aș face să intru în contact cu managerul general, dacă acesta nu îmi răspunde la e-mailuri. Descumpănit, am luat-o pe calea cea mai banală spunînd că i-aș lăsa un mesaj secretarei, i-aș scrie un SMS șefului, l-aș pîndi cînd vine la serviciu, m-aș interesa unde locuiește ca să îi arunc cu pietricele în fereastră. Din fericire, nu am aflat cum ar fi trebuit să procedez. Doar ceva mai tîrziu am înțeles că e-mailul păstrează distanțele, ajunge în Inbox, dar e la fel ca o cerere de audiență, poate intra automat în spam, dacă între expeditor și adresant sînt cîteva noduri distanță pe calea ierarhică. Nu intri în contact cu orice adresă de e-mail, deși le știi pe toate, democrația comunicării e aparentă, chiar dacă ne adresăm (de obicei) folosind prenumele. Adrian este amicul cu care te poți tutui, în zadar îi vei trimite Kind reminder-e, nu îți va răspunde. Nu e mai bine acolo unde oamenii încep adresarea cu Herr?

Apoi, la altă firmă cu trepte de marmură la intrare, mi s-a cerut (asta e viața, ai parte de un șir de interviuri) să spun cum voi asigura securitatea comunicației. Ei, sînt protocoale și proceduri, parole și privilegii de acces, dar ce se întîmplase, m-am gîndit, ce e cu întrebarea asta puțin neașteptată? „Știți, colegii din IT, am descoperit – colega de HR se oprește puțin jenată – citesc e-mailurile conducerii.” Olala, firma nu-și externalizase serviciile, cînd ai serverul de e-mail în altă țară cum să mai afli dacă agentul de helpdesk, de pe un alt continent, a citit ultimul mesaj al directorului.

La un moment dat, devenise un titlu de glorie să spui că ai primit n e-mailuri pe zi, sau că nu mai poți lucra pentru că ai căsuța de mesaje plină, uite, ai fost în concediu și între timp s-au adunat cîteva sute de scrisori electronice. Nu ai devenit cea mai importantă persoană din firmă, dar s-au strîns mesaje de la nu știu cîte grupuri din care faci parte, ești în Cc la zeci de e-mailuri de care ar trebui să știi teoretic (dar, practic, nu contează), sînt alte zeci care au același subiect, cumva numărul de e-mailuri se multiplică cu numărul decidenților și al problemelor ce apar pe parcurs, ai o impresionantă grămadă de mesaje (scrise în viteză, cu litere lipsă, răspunzînd la întrebări cu alte întrebări) de care trebuie să te ocupi, să le arhivezi la un moment dat, căci ai depășit spațiul alocat – cu poze, filmulețe și tot felul de documentații, iar mai pe urmă să cauți acul în carul cu fîn, cine a spus ce, cînd, dovada. Recomandarea experților este ca la sfîrșitul zilei să le muți pe toate, cele din Inbox, într-un nou folder, ca să o iei de la zero a doua zi, sau măcar să faci asta la început de săptămînă. Oricum, trebuie să păstrezi legătura între activități prin reminder-e, actualizarea procentului de îndeplinire a unor sarcini și setarea unor alarme. Outlook-ul a devenit azi un cuprinzător tablou de bord al ședințelor, raportărilor și al întregului amalgam de task-uri ce definește activitatea de business, un bîzîit de fond ce a cuprins întreaga firmă. S-au făcut experimente pentru renunțarea la această aplicație, însă e greu să te mai întorci la iluzia carnețelului cu care puteai urmări toate vînzările dintr-un spațiu geografic. Este ca și cînd ai vrea să schimbi dispunerea caracterelor de pe tastatură, e prea mare deranjul, spun experții, indiferent de calculele convingătoare de ergonomie.

Ei, ce reguli ar fi în utilizarea aplicației de e-mail? Aparent sînt cele de bun-simț. Să eviți butonul de Reply All, mai ales cînd ai acces la sute sau mii de adrese de e-mail, însă mereu se găsește cîte un inocent care trimite un anunț insignifiant la toată firma, se poate aproxima timpul pierdut cu acest gunoi de informații. Apoi, să nu răspunzi imediat la un e-mail dacă te-a călcat cineva pe bombeu. Să închei orice comunicare cu un CTA (Call To Action). Să pui mîna pe telefon dacă ai schimbat mai mult de trei mesaje (pe același subiect) și nu ați avansat (cu cei din To) în găsirea unei soluții. Să nu adaugi toți șefii și șefuleții în Cc, ca o măsură de prevedere, mai ales în organizațiile matriciale unde răspunderea este un nor amenințător care plutește peste birouri. Majoritatea decidenților vor să știe doar dacă e ok, e ok? Justificări, explicații, no way. Dar, mai ales, să nu scrii prea mult, puțini citesc textul ce depășește 2-3 rînduri.

Jungla asta ar fi incompletă dacă nu ar cuprinde și reacțiile celor care trimit e-mailuri la două noaptea, în week-end sau din concediu, să vadă lumea ce harnici sînt. Ori cei ce expediază informații confidențiale pe adresa unei firme concurente, ori retrimit oferte păstrînd antetul altei firme. Cel ce ar vrea să înoate în cascada de reply-uri îngropată într-un singur e-mail ar putea avea tot felul de surprize. Un e-mail trebuie scris știind că poate fi citit de cine nu te aștepți, uneori de cei din Bcc (Blind carbon copy).

E-mailul de business este oglinda maturității organizaționale a unei companii și își rîde de teoriile (de exemplu) X și Y ale managementului resurselor umane, reflectînd ecartul dintre nevoia de comunicare, implicarea individului și cerințele imperative ale realizării profitului. La sfîrșitul programului de lucru, indiferent de numărul de mesaje din Inbox, e din ce în ce mai greu să te cureți de rugina indusă de acest malaxor. Asta e: Business As Usual (B.A.U.).

Ion Pleşa este scriitor. Ultima carte publicată: volumul de proză scurtă Anotimpuri care nu se repetă, Editura Nemira, 2018.

Foto: wikimedia commons

Vechea dilema cum protejezi bateriile auto in timpul sezonului rece jpg
Vechea dilemă: cum protejezi bateriile auto în timpul sezonului rece?
Iarna reprezintă, fără îndoială, sezonul cel mai solicitant pentru bateriile auto. Temperaturile scăzute, drumurile scurte care nu oferă bateriei suficient timp să se încarce și utilizarea intensă a sistemelor de încălzire pun o presiune suplimentară asupra alternatorului și asupra acumulatorului.
DilemaVeche (2) (2) jpg
Descoperă cele mai apreciate idei de cadouri pentru bărbați în 2024
Atât în preajma sărbătorilor, cât și atunci când au loc aniversările bărbaților din viața noastră, alegerea cadoului se poate dovedi complicată. Acest ghid te va ajuta să optezi pentru cel mai potrivit dar în 2024 pentru reprezentanții sexului masculin.
De ce sunt folosite aparate sous vide in bucatarii profesionale jpg
De ce sunt folosite aparate sous vide în bucătării profesionale?
Tehnica de gătit sous vide (din franceză, „sub vid”) este o metodă inovatoare, ce presupune ambalarea alimentelor, în special a cărnii, într-un pachet vidat și gătirea acestora la o temperatură controlată, mult sub cea obișnuită, pentru o perioadă îndelungată de timp.
Adaptogenii  aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții jpg
Adaptogenii: aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții
Adaptogenii sunt substanțe provenite din plante, care au rolul de a reduce efectele stresului asupra corpului și minții, îmbunătățind răspunsul organismului în situații tensionate.
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece jpg
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece
Sezonul rece poate aduce o serie de cheltuieli neașteptate, de la costurile crescute pentru încălzire și electricitate, până la cheltuielile pentru îmbrăcămintea de iarnă și vacanțe sau concedii.
dilemaveche ro jpg
GHID despre alegerea metodelor de plată la cazino! Ce NU știe toată lumea?
Când te pregătești să joci la cazino online, alegerea metodei de plată este un pas crucial care poate influența întregul tău parcurs.
featured image (4) jpg
Mituri și realități despre relația femeilor cu jocurile de noroc
Primele cazinouri terestre au apărut într-o perioadă în care bărbații erau figurile dominante în societate, având parte de educație și implicit fiind cei care, în mod tradițional, asigurau și gestionau partea financiară a familiei.
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură jpg
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură
Agricultura devine și în România un domeniu complex și competitiv, astfel că rentabilitatea fermelor este o necesitate pentru a supraviețui pe piață și a avea succes.
P90178 png
Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP): Un candidat multidimensional pentru cercetare
Peptida Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP), o neuropeptidă endogenă, a prezentat un interes crescut pentru cercetători pentru rolul său potențial în diverse procese fiziologice.
avocat png
Avocatura: De la oratorii Romei la stâlpii statului de drept modern
Profesia de avocat este una dintre cele mai vechi și respectate ocupații din istoria umanității. De-a lungul timpului, avocații au jucat un rol esențial în menținerea ordinii și aplicarea justiției, contribuind la protejarea drepturilor și libertăților individuale.
DilemaVeche (2) (1) jpg
Cum se reflectă identitatea culturală în preferințele pentru anumite arome
Preferințele pentru anumite arome sunt mult mai mult decât o simplă chestiune de gust. Ele reprezintă o expresie a identității culturale, influențată de istorie, geografie, ritualuri și schimburi interculturale.
creditIMG 0862 JPG
123Credit.ro își continuă expansiunea în România prin deschiderea unor noi birouri în Cluj, Baia Mare, Sibiu și Suceava
București, 10 Septembrie 2024 – 123Credit.ro, un jucător important pe piața brokerajului de credite din România, și prima companie din domeniu care a dezvoltat fluxuri full digitale de aplicare la credite, își continuă expansiunea națională prin deschiderea unor noi birouri fizice.
Ghidul începătorului la cazinouri online jpg
Ghidul începătorului la cazinouri online
Chiar dacă activitatea pe care o poți desfășura într-un cazinou online nu este foarte complicată, nu puține sunt persoanele care au nevoie de o mână de ajutor. Prin urmare, ghidurile sunt mereu bine-venite!
christin hume Hcfwew744z4 unsplash (2) jpg
Cum să îți alegi partenerii potriviți pentru crearea unui shop online
Lansarea unui shop online este un pas important în dezvoltarea unui business modern. Să ai parteneri potriviți alături în acest proces este esențial pentru succesul proiectului tău.
Importanta magneziului in sarcina si alaptare jpg
Importanța magneziului în sarcină și alăptare
Magneziul este unul dintre cele mai importante elemente pentru organism, în special pentru femei, având un rol fundamental în anumite etape ale vieții, cum ar fi sarcina și alăptarea.
credit online dv (1) jpg
Credit online sau obținut direct din sucursală? Avantajele IFN-urilor și Internetului
Într-o lume în care tehnologia digitală avansează rapid, obținerea unui credit online a devenit o opțiune din ce în ce mai populară în rândul celor care au nevoie de finanțare rapidă și convenabilă.
tima miroshnichenko 8376170 jpg
Cum să te pregătești pentru sezonul răcelilor: Produse și sfaturi
Toamna e aici, iar copiii se întorc la școală sau grădiniță, după vacanța de vară. Asta înseamnă că șansele de a răci cresc considerabil.
kristian egelund t1sTHYjSN10 unsplash (2) jpg
Cum să îți încălzești corect glezna pentru a preveni entorsele
Entorsele de gleznă sunt leziuni ale ligamentelor care stabilizează articulația gleznei, cauzate de întinderi, rupturi parțiale sau totale ale acestora
barbora polednova VRK4bIBHo1E unsplash (2) jpg
Ce trebuie să știi despre recuperarea după o fractură de gleznă
Fracturile de gleznă sunt printre cele mai frecvente cauze ale durerii de gleznă. Tratamentul poate implica imobilizarea zonei gleznei cu ajutorul unui ghips.
pexels towfiqu barbhuiya 3440682 11349880 (2) jpg
Când este necesară implantarea protezei de genunchi și care sunt etapele operației
Implantarea protezei de genunchi sau protezarea genunchiului este o procedură chirurgicală complexă, destinată pacienților cu afecțiuni severe ale articulației genunchiului, în special celor cu gonartroză avansată la care tratamentele medicamentoase sau fizioterapeutice nu au dat rezultate.
antonika chanel RJCslxmvBcs unsplash jpg
Ce presupune recuperarea după operația de blefaroplastie
Impactul acestei intervenții asupra aspectului estetic al pacientului este unul major, reducând în mod semnificativ semnele îmbătrânirii.
jelle 1dEZeW1GoOI unsplash 16x9 png
Cum să montezi șindrila bituminoasă: Instrucțiuni pas cu pas
Procesul de montare a unei table de acoperiș noi poate fi o sarcină dificilă, însă utilizarea șindrilei bituminoase poate face procesul mult mai ușor și mai eficient. În acest articol, vom oferi instrucțiuni detaliate, pas cu pas, pentru montarea șindrilei bituminoase pe acoperișul tău:
pexels cottonbro 3927233 jpg
3 idei de cadouri pe care le poți oferi în funcție de perioadele specifice ale anului
Cadourile bine alese pot avea un impact semnificativ asupra relațiilor de muncă, fie că sunt destinate angajaților sau partenerilor de afaceri.
parfum1 jpg
Rolul parfumului în cultura pop
Oamenii din Occident cred că fenomenul pe care îl definim astăzi drept „cultură pop” a existat aproape întotdeauna. Aceasta se referă la produse culturale pentru artă, muzică, modă, film, dans, televiziune, radio, literatură, animație, sport, etc

Parteneri

brancardier spital
Spital amendat după ce un angajat a murit în timp ce era în comă alcoolică la serviciu
Un spital din Iași a fost amendat de Inspectoratul Teritorial de Munca, după ce un brancardier a murit la serviciu în timp ce era sub influența băuturilor alcoolice.
mona von bismarck colaj captura video jpg
Cine a fost contesa Mona von Bismarck, prima americancă numită „Cel mai bine îmbrăcată femeie din lume”
În anul 1993, un grup de mari personalități, precum Coco Chanel, Madeleine Vionnet și Jeanne-Marie Lanvin, au numit-o pe contesa Mona von Bismarck „Cea mai bine îmbrăcată femeie din lume”, devenind astfel prima americancă care a primit acest titlu.
image png
Secția de Pediatrie a Spitalului de Pediatrie din Curtea de Argeș va fi renovată
Unitatea medicală beneficiază de o donație de 300.000 de euro din partea Lidl România și face parte din campania „Pentru copiii noștri”.
Ucraina Rusia jpg
Un plan secret al Rusiei prevede dizolvarea Ucrainei și redefinirea ordinii mondiale
Rusia ar putea încerca să transmită conducerii SUA planul său pentru o nouă ordine mondială până în anul 2045, inclusiv un plan de divizare a Ucrainei în trei părți, scrie agenția de știri Interfax Ucraina, citând surse dintr-o agenție de informații ucraineană.
Josep Borrell FOTO EPA EFE jpg
Premierul israelian Benjamin Netanyahu ar putea fi arestat dacă pune piciorul în UE. „Aceasta nu este o decizie politică”
Şeful diplomaţiei europene le-a cerut tuturor statelor membre ale Uniunii Europene să pună în aplicare mandatele de arestare emise pe numele premierului Benjamin Netanyahu şi altor oficiali israelieni şi Hamas acuzaţi de crime împotriva umanităţii.
Expoziția „Retrospectiva anului 1989” (© Facebook / Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității - CNSAS)
Expoziția „Retrospectiva anului 1989” - momentele-cheie ale ultimului an al regimului comunist
Expoziția „Retrospectiva anului 1989”, care prezintă, lună de lună, momentele-cheie și atmosfera unei perioade transformare profundă, a fost vernisată, luni, la Biblioteca Academiei Române.
Angelica Rozeanu și Ella Zeller (© Facebook / Muzeul Național al Banatului)
Ella Zeller-Constantinescu, o legendă a sportului mondial
Muzeul Național al Banatului din Timișoara readuce în lumina reflectoarelor o sportivă care a scris pagini de aur în istoria Banatului și a României: Ella Zeller-Constantinescu.
index webp
Ce trebuie să știți despre referendumul de la București de pe 24 noiembrie
Pe 24 noiembrie, în Capitală, în același timp cu turul I al alegerilor pentru funcția de președinte al României, se va desfășura și un referendum. Acesta va avea trei întrebări: două se referă la creșterea puterilor Primăriei Capitalei iar cea de a treia la înființarea unei structuri anti-drog
retineri viol jpg
Orgie sexuală la o stână din Bacău: 2 minore au făcut sex cu 10 ciobani. Una dintre ele a sunat la 112 și a spus că „este amenințată”
Mai mulți ciobani din judeţul Bacău au fost reţinuţi pentru viol, fiind acuzați că au abuzat sexual două fete de 14 şi 16 ani. Una dintre adolescente a sunat la 112, spunând că este „amenințată de mai multe persoane”.