Mici gesturi – de ieri și de azi

Publicat în Dilema Veche nr. 833 din 6 - 12 februarie 2020
Mici gesturi – de ieri și de azi jpeg

Facem, de cele mai multe ori, automat aceleași gesturi pe care ni le dorim eterne și care ne dau, în ciuda altor vîrtejuri destabilizatoare, sentimentul ordinii și al unei oarecari permanențe. În sinea noastră știm că respectivele gesturi nu sînt deloc eterne, că oricînd ceva din afara noastră sau chiar din noi le-ar putea da peste cap. Și totuși ne încăpățînăm să le săvîrșim pe aceleași, ca un fel de garanție a supraviețuirii noastre și de revoltă minimalistă în fața morții.

Doar că aceleași gesturi capătă alte aparențe cînd epocile se schimbă. Și, odată cu ele, se schimbă ideologiile, mentalitățile și tehnologiile. Ba chiar oamenii cu care împărțeai gesturile nu mai sînt aceiași sau nu mai sînt deloc. Și cu toate acestea, căutînd ordine în haosul care te-nconjoară, încerci, pe cît poți, să le păstrezi aceleași.

De pildă, să te trezești și să arunci o privire în jurul tău, apoi pe geam. De cînd mă știu, interiorul asupra căruia îmi arunc întîi ochii e unul atipic și imperfect: probabil pentru că așa a fost cel din copilăria mea și, conștient sau nu, mereu l-am refăcut pe acela. Acum, de pildă, aproape în prima clipă de trezie ochii-mi cad pe un afiș cu The Doors, care-l înfățișează pe Jim Morrison într-o variantă roșu aprins cu negru. Nici nu mai știu în ce măsură afișul mai e reprezentativ pentru gusturile mele muzicale actuale – în sensul că mereu o să-mi placă The Doors, dar fără să le dau vreo atenție specială în momentul de față, fără să trăiesc în umbra „ideologiei“ lor. (Ceea ce nu-nseamnă că o să-l retrag vreodată pe Jim Morrison de la locul lui binemeritat.)

Pe vremuri, în vechea mea cameră din adolescență, deschideam ochii pe un afiș cu Beatles. Nu în varianta asta psihedelică, ci dimpotrivă, într-una pastel, cu ei patru creionați cu negru pe un fond bejuliu, neutru. Acum îi privesc pe The Doors doar cu nostalgia unor vremuri pe care, de fapt, nu le-am trăit niciodată. Atunci, Beatleșii negri pe bej chiar erau lumea mea, le ascultam cu religiozitate cîntecele și credeam în multe dintre mesajele lor. Chiar și azi mă impresionează pînă la lacrimi „Eleanor Rigby“, și mă întreb, la fel de serios ca atunci, „All the lonely people / Where do they all come from? / All the lonely people / Where do they all belong?“. Și, la fel, chiar și la vîrsta asta coaptă, îmi place povestea de dragoste incertă și neconsumată din „Norwegian Wood“. Și chiar și avîntul înțelept din „Revolution„ („Well, you know / We all want to change the -world“). Precum și tot mai mult, cu trecerea timpului, spiritul din „Help“: „When I was younger, so much younger than today / I never needed anybody’s help in any way / But now these days are gone, I’m not so self assured / Now I find I’ve changed my mind and opened up the doors“. Deși nu mai rezonez la fel cu „Ob-La-Di, Ob-La-Da“, preferatul meu de altădată…

După ce ochii-mi cad pe afiș și prin camera care arată încă studențească, pe punctul de a fi amenajată comme il faut, între dormitor, birou și depozit, alunecă pe geamul semi-acoperit. Destul de descoperit, însă, cît să întrevezi lumea de afară și să te bucuri de ea. Mai ales dacă ai norocul ca geamul tău să dea spre ceea ce pare o junglă urbană, plină de pomi și păsări, dar nu e, de fapt, decît spațiul verde din spatele blocului. Care, probabil, lăsat în plata Domnului, s-a dezvoltat singur în voie mimînd o grădină sălbatică, să zicem, exagerînd voit, englezească. Căci chiar dacă, în realitate, privirea ți se odihnește pe mai multe planuri suprapuse, tu poți să-ți imaginezi că ele fac parte toate dintr-unul singur: și turla albă și rotundă ce se ițește în zare, și turnul alb-cenușiu ce crește din acoperișul clasic, și zidurile jupuite din cărămidă ce par ruine romantice, și copacul rotund zis al vieții, dublat de unul ascuțit, făcut parcă doar din fire buclate și dantelate. Totul tranzitat, cînd în viteză, cînd lenevos, de vrăbii, ciori, pescăruși, porumbei și grauri ce-și întemeiază familii și își asigură coșul zilnic.

Îmi aduc aminte cum, în vremile de dinainte, în fața geamului, în adolescență, se ridica un alt bloc. Era simpatic sau indecent că puteam să văd, prin încă un rînd de geamuri, în casele oamenilor de acolo. Nu vedeam tot, doar cît să-i cunosc pe unii dintre oamenii de acolo mai bine decît pe alții din viața reală: erau cei din tabloul meu, dintr-o viață virtuală, pe care atunci nu știam s-o denumesc ca atare. Ca-n, așa cum am mai scris, Rear Window al lui Hitchcock, în care James Stewart și Grace Kelly descoperă o crimă. Eu nu am descoperit nici o crimă, ci doar nedreptatea care i se făcea motanului negru Musa, cred că de la etajul al doilea, care era mereu scos pe balcon, în ciuda voinței lui (pe care și-o manifesta explicit prin mieunături fără de sfîrșit) și reprimit doar după perioade ce-mi păreau infinite. O mai vedeam pe vecina de vizavi, o fată de vîrsta mea, elevă și ea, în aceeași clasică uniformă, care m-a salvat (cum, iarăși, am mai povestit) odată de la un incendiu: uitasem uleiul pentru omletă pe foc atît de mult încît tigaia era în flăcări. Dacă nu mi-ar fi făcut ea semn, pe geam…

Alte mici gesturi, altă dată.

Foto: wikimedia commons

Vechea dilema cum protejezi bateriile auto in timpul sezonului rece jpg
Vechea dilemă: cum protejezi bateriile auto în timpul sezonului rece?
Iarna reprezintă, fără îndoială, sezonul cel mai solicitant pentru bateriile auto. Temperaturile scăzute, drumurile scurte care nu oferă bateriei suficient timp să se încarce și utilizarea intensă a sistemelor de încălzire pun o presiune suplimentară asupra alternatorului și asupra acumulatorului.
DilemaVeche (2) (2) jpg
Descoperă cele mai apreciate idei de cadouri pentru bărbați în 2024
Atât în preajma sărbătorilor, cât și atunci când au loc aniversările bărbaților din viața noastră, alegerea cadoului se poate dovedi complicată. Acest ghid te va ajuta să optezi pentru cel mai potrivit dar în 2024 pentru reprezentanții sexului masculin.
De ce sunt folosite aparate sous vide in bucatarii profesionale jpg
De ce sunt folosite aparate sous vide în bucătării profesionale?
Tehnica de gătit sous vide (din franceză, „sub vid”) este o metodă inovatoare, ce presupune ambalarea alimentelor, în special a cărnii, într-un pachet vidat și gătirea acestora la o temperatură controlată, mult sub cea obișnuită, pentru o perioadă îndelungată de timp.
Adaptogenii  aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții jpg
Adaptogenii: aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții
Adaptogenii sunt substanțe provenite din plante, care au rolul de a reduce efectele stresului asupra corpului și minții, îmbunătățind răspunsul organismului în situații tensionate.
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece jpg
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece
Sezonul rece poate aduce o serie de cheltuieli neașteptate, de la costurile crescute pentru încălzire și electricitate, până la cheltuielile pentru îmbrăcămintea de iarnă și vacanțe sau concedii.
dilemaveche ro jpg
GHID despre alegerea metodelor de plată la cazino! Ce NU știe toată lumea?
Când te pregătești să joci la cazino online, alegerea metodei de plată este un pas crucial care poate influența întregul tău parcurs.
featured image (4) jpg
Mituri și realități despre relația femeilor cu jocurile de noroc
Primele cazinouri terestre au apărut într-o perioadă în care bărbații erau figurile dominante în societate, având parte de educație și implicit fiind cei care, în mod tradițional, asigurau și gestionau partea financiară a familiei.
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură jpg
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură
Agricultura devine și în România un domeniu complex și competitiv, astfel că rentabilitatea fermelor este o necesitate pentru a supraviețui pe piață și a avea succes.
P90178 png
Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP): Un candidat multidimensional pentru cercetare
Peptida Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP), o neuropeptidă endogenă, a prezentat un interes crescut pentru cercetători pentru rolul său potențial în diverse procese fiziologice.
avocat png
Avocatura: De la oratorii Romei la stâlpii statului de drept modern
Profesia de avocat este una dintre cele mai vechi și respectate ocupații din istoria umanității. De-a lungul timpului, avocații au jucat un rol esențial în menținerea ordinii și aplicarea justiției, contribuind la protejarea drepturilor și libertăților individuale.
DilemaVeche (2) (1) jpg
Cum se reflectă identitatea culturală în preferințele pentru anumite arome
Preferințele pentru anumite arome sunt mult mai mult decât o simplă chestiune de gust. Ele reprezintă o expresie a identității culturale, influențată de istorie, geografie, ritualuri și schimburi interculturale.
creditIMG 0862 JPG
123Credit.ro își continuă expansiunea în România prin deschiderea unor noi birouri în Cluj, Baia Mare, Sibiu și Suceava
București, 10 Septembrie 2024 – 123Credit.ro, un jucător important pe piața brokerajului de credite din România, și prima companie din domeniu care a dezvoltat fluxuri full digitale de aplicare la credite, își continuă expansiunea națională prin deschiderea unor noi birouri fizice.
Ghidul începătorului la cazinouri online jpg
Ghidul începătorului la cazinouri online
Chiar dacă activitatea pe care o poți desfășura într-un cazinou online nu este foarte complicată, nu puține sunt persoanele care au nevoie de o mână de ajutor. Prin urmare, ghidurile sunt mereu bine-venite!
christin hume Hcfwew744z4 unsplash (2) jpg
Cum să îți alegi partenerii potriviți pentru crearea unui shop online
Lansarea unui shop online este un pas important în dezvoltarea unui business modern. Să ai parteneri potriviți alături în acest proces este esențial pentru succesul proiectului tău.
Importanta magneziului in sarcina si alaptare jpg
Importanța magneziului în sarcină și alăptare
Magneziul este unul dintre cele mai importante elemente pentru organism, în special pentru femei, având un rol fundamental în anumite etape ale vieții, cum ar fi sarcina și alăptarea.
credit online dv (1) jpg
Credit online sau obținut direct din sucursală? Avantajele IFN-urilor și Internetului
Într-o lume în care tehnologia digitală avansează rapid, obținerea unui credit online a devenit o opțiune din ce în ce mai populară în rândul celor care au nevoie de finanțare rapidă și convenabilă.
tima miroshnichenko 8376170 jpg
Cum să te pregătești pentru sezonul răcelilor: Produse și sfaturi
Toamna e aici, iar copiii se întorc la școală sau grădiniță, după vacanța de vară. Asta înseamnă că șansele de a răci cresc considerabil.
kristian egelund t1sTHYjSN10 unsplash (2) jpg
Cum să îți încălzești corect glezna pentru a preveni entorsele
Entorsele de gleznă sunt leziuni ale ligamentelor care stabilizează articulația gleznei, cauzate de întinderi, rupturi parțiale sau totale ale acestora
barbora polednova VRK4bIBHo1E unsplash (2) jpg
Ce trebuie să știi despre recuperarea după o fractură de gleznă
Fracturile de gleznă sunt printre cele mai frecvente cauze ale durerii de gleznă. Tratamentul poate implica imobilizarea zonei gleznei cu ajutorul unui ghips.
pexels towfiqu barbhuiya 3440682 11349880 (2) jpg
Când este necesară implantarea protezei de genunchi și care sunt etapele operației
Implantarea protezei de genunchi sau protezarea genunchiului este o procedură chirurgicală complexă, destinată pacienților cu afecțiuni severe ale articulației genunchiului, în special celor cu gonartroză avansată la care tratamentele medicamentoase sau fizioterapeutice nu au dat rezultate.
antonika chanel RJCslxmvBcs unsplash jpg
Ce presupune recuperarea după operația de blefaroplastie
Impactul acestei intervenții asupra aspectului estetic al pacientului este unul major, reducând în mod semnificativ semnele îmbătrânirii.
jelle 1dEZeW1GoOI unsplash 16x9 png
Cum să montezi șindrila bituminoasă: Instrucțiuni pas cu pas
Procesul de montare a unei table de acoperiș noi poate fi o sarcină dificilă, însă utilizarea șindrilei bituminoase poate face procesul mult mai ușor și mai eficient. În acest articol, vom oferi instrucțiuni detaliate, pas cu pas, pentru montarea șindrilei bituminoase pe acoperișul tău:
pexels cottonbro 3927233 jpg
3 idei de cadouri pe care le poți oferi în funcție de perioadele specifice ale anului
Cadourile bine alese pot avea un impact semnificativ asupra relațiilor de muncă, fie că sunt destinate angajaților sau partenerilor de afaceri.
parfum1 jpg
Rolul parfumului în cultura pop
Oamenii din Occident cred că fenomenul pe care îl definim astăzi drept „cultură pop” a existat aproape întotdeauna. Aceasta se referă la produse culturale pentru artă, muzică, modă, film, dans, televiziune, radio, literatură, animație, sport, etc

Parteneri

ryanair foto shutterstock
Mai multe companii aeriene low-cost, amendate cu 179 de milioane de euro pentru practici abuzive
Cinci companii aeriene low-cost, inclusiv Ryanair și EasyJet, au fost sancționate cu amenzi în valoare de 179 de milioane de euro de către autoritățile spaniole pentru „practici abuzive”, cum ar fi taxarea pasagerilor pentru bagajele de mână.
image png
Ce pun bulgăroaicele în ciorba de pui. Ingredientul care îi dă un gust aparte
Rețeta originală de ciorbă bulgărească de pui este cu mult mai gustoasă decât cea pe care o pregătesc gospodinele noastre. Diferența o fac ingredientele adăugate, pe care le regăsiți în rândurile de mai jos.
mihai bendeac
„Iartă-mă. Deşi e prea târziu”. Bendeac îi cere scuze lui Gabriel Cotabiţă, într-un mesaj profund: „Mi-am dovedit că sunt un om prea mândru”
Actorul Mihai Bendeac a postat un mesaj plin de regrete pe rețelele de socializare, în urma morții lui Gabriel Cotabiță. „Mi-am dovedit că sunt un om prea mândru, incapabil de o comunicare firească, incapabil să susțină până la capăt o prietenie”, a transmis actorul.
image png
S-a aflat cauza morții lui Gabriel Cotabiță. Și-a presimțit artistul sfârșitul? Ce i-a spus lui Horia Moculescu
23 noiembrie este o zi tristă pentru industria muzicală românească. S-a stins din viață Gabriel Cotabiță, la vârsta de 69 de ani, din cauza unui accident cardio-vascular. Horia Moculescu, bunul său prieten, mărturisește că a fost regretatul cântăreț cu doar câteva zile înainte să moară.
horoscop freepik jpg
Horoscop duminică, 24 noiembrie: Decizii importante pentru o zodie. Câștiguri financiare uriașe pentru nativii alteia
Horoscopul zilei de duminică, 24 noiembrie, anunță mutări importante în viața unor nativi și noroc de bani pentru alții. Lorina, astrologul Click!, are predicții complete pentru toate cele 12 semne zodiacale.
gabriela cristea gogosi jpg
Cum să prepari cele mai pufoase și delicioase gogoși. Secretul Gabrielei Cristea
Nu mai e un secret că Gabriela Cristea, prezentatoarea TV, are propriul ei business cu dulciuri și cozonaci. Vedetei îi place foarte mult să gătească și nu ezită să le arate internauților cum se prepară anumite feluri de mâncare. Astfel că, recent, Gabriela Cristea a publicat un videoclippep pagina
Manichiura - unghii - oja FOTO Shutterstock
Pericolul nebănuit din machiaj, ață dentară și vopsele de păr, în timpul sarcinii. Ce probleme pot avea copiii
Un nou studiu arată că utilizarea frecventă a produselor de îngrijire personală de către femeile însărcinate sau care alăptează poate duce la niveluri mai ridicate de substanțe chimice toxice PFAS în sângele și laptele matern.
Soldati rusi in Ucraina FOTO Profimedia jpg
Putin anulează datoriile financiare ale soldaţilor ruși care se angajează să lupte cel puțin un an în Ucraina
Preşedintele rus Vladimir Putin a promulgat, sâmbătă, o lege prin care soldaţii care semnează cu Ministerul Apărării un contract pentru a lupta pe frontul din Ucraina vor fi scutiţi de datoriile financiare acumulate.
skynews zvi kogan uae 6755641 jpg
Mossad-ul investighează dispariția rabinului din Abu Dhabi. Anchetatorii israelieni vorbesc despre un incident terorist
Agenția israeliană de informații Mossad investighează dispariția unui rabin din Abu Dhabi, după ce a primit informații care indică un „incident terorist”.