Mici gesturi – de ieri și de azi

Publicat în Dilema Veche nr. 833 din 6 - 12 februarie 2020
Mici gesturi – de ieri și de azi jpeg

Facem, de cele mai multe ori, automat aceleași gesturi pe care ni le dorim eterne și care ne dau, în ciuda altor vîrtejuri destabilizatoare, sentimentul ordinii și al unei oarecari permanențe. În sinea noastră știm că respectivele gesturi nu sînt deloc eterne, că oricînd ceva din afara noastră sau chiar din noi le-ar putea da peste cap. Și totuși ne încăpățînăm să le săvîrșim pe aceleași, ca un fel de garanție a supraviețuirii noastre și de revoltă minimalistă în fața morții.

Doar că aceleași gesturi capătă alte aparențe cînd epocile se schimbă. Și, odată cu ele, se schimbă ideologiile, mentalitățile și tehnologiile. Ba chiar oamenii cu care împărțeai gesturile nu mai sînt aceiași sau nu mai sînt deloc. Și cu toate acestea, căutînd ordine în haosul care te-nconjoară, încerci, pe cît poți, să le păstrezi aceleași.

De pildă, să te trezești și să arunci o privire în jurul tău, apoi pe geam. De cînd mă știu, interiorul asupra căruia îmi arunc întîi ochii e unul atipic și imperfect: probabil pentru că așa a fost cel din copilăria mea și, conștient sau nu, mereu l-am refăcut pe acela. Acum, de pildă, aproape în prima clipă de trezie ochii-mi cad pe un afiș cu The Doors, care-l înfățișează pe Jim Morrison într-o variantă roșu aprins cu negru. Nici nu mai știu în ce măsură afișul mai e reprezentativ pentru gusturile mele muzicale actuale – în sensul că mereu o să-mi placă The Doors, dar fără să le dau vreo atenție specială în momentul de față, fără să trăiesc în umbra „ideologiei“ lor. (Ceea ce nu-nseamnă că o să-l retrag vreodată pe Jim Morrison de la locul lui binemeritat.)

Pe vremuri, în vechea mea cameră din adolescență, deschideam ochii pe un afiș cu Beatles. Nu în varianta asta psihedelică, ci dimpotrivă, într-una pastel, cu ei patru creionați cu negru pe un fond bejuliu, neutru. Acum îi privesc pe The Doors doar cu nostalgia unor vremuri pe care, de fapt, nu le-am trăit niciodată. Atunci, Beatleșii negri pe bej chiar erau lumea mea, le ascultam cu religiozitate cîntecele și credeam în multe dintre mesajele lor. Chiar și azi mă impresionează pînă la lacrimi „Eleanor Rigby“, și mă întreb, la fel de serios ca atunci, „All the lonely people / Where do they all come from? / All the lonely people / Where do they all belong?“. Și, la fel, chiar și la vîrsta asta coaptă, îmi place povestea de dragoste incertă și neconsumată din „Norwegian Wood“. Și chiar și avîntul înțelept din „Revolution„ („Well, you know / We all want to change the -world“). Precum și tot mai mult, cu trecerea timpului, spiritul din „Help“: „When I was younger, so much younger than today / I never needed anybody’s help in any way / But now these days are gone, I’m not so self assured / Now I find I’ve changed my mind and opened up the doors“. Deși nu mai rezonez la fel cu „Ob-La-Di, Ob-La-Da“, preferatul meu de altădată…

După ce ochii-mi cad pe afiș și prin camera care arată încă studențească, pe punctul de a fi amenajată comme il faut, între dormitor, birou și depozit, alunecă pe geamul semi-acoperit. Destul de descoperit, însă, cît să întrevezi lumea de afară și să te bucuri de ea. Mai ales dacă ai norocul ca geamul tău să dea spre ceea ce pare o junglă urbană, plină de pomi și păsări, dar nu e, de fapt, decît spațiul verde din spatele blocului. Care, probabil, lăsat în plata Domnului, s-a dezvoltat singur în voie mimînd o grădină sălbatică, să zicem, exagerînd voit, englezească. Căci chiar dacă, în realitate, privirea ți se odihnește pe mai multe planuri suprapuse, tu poți să-ți imaginezi că ele fac parte toate dintr-unul singur: și turla albă și rotundă ce se ițește în zare, și turnul alb-cenușiu ce crește din acoperișul clasic, și zidurile jupuite din cărămidă ce par ruine romantice, și copacul rotund zis al vieții, dublat de unul ascuțit, făcut parcă doar din fire buclate și dantelate. Totul tranzitat, cînd în viteză, cînd lenevos, de vrăbii, ciori, pescăruși, porumbei și grauri ce-și întemeiază familii și își asigură coșul zilnic.

Îmi aduc aminte cum, în vremile de dinainte, în fața geamului, în adolescență, se ridica un alt bloc. Era simpatic sau indecent că puteam să văd, prin încă un rînd de geamuri, în casele oamenilor de acolo. Nu vedeam tot, doar cît să-i cunosc pe unii dintre oamenii de acolo mai bine decît pe alții din viața reală: erau cei din tabloul meu, dintr-o viață virtuală, pe care atunci nu știam s-o denumesc ca atare. Ca-n, așa cum am mai scris, Rear Window al lui Hitchcock, în care James Stewart și Grace Kelly descoperă o crimă. Eu nu am descoperit nici o crimă, ci doar nedreptatea care i se făcea motanului negru Musa, cred că de la etajul al doilea, care era mereu scos pe balcon, în ciuda voinței lui (pe care și-o manifesta explicit prin mieunături fără de sfîrșit) și reprimit doar după perioade ce-mi păreau infinite. O mai vedeam pe vecina de vizavi, o fată de vîrsta mea, elevă și ea, în aceeași clasică uniformă, care m-a salvat (cum, iarăși, am mai povestit) odată de la un incendiu: uitasem uleiul pentru omletă pe foc atît de mult încît tigaia era în flăcări. Dacă nu mi-ar fi făcut ea semn, pe geam…

Alte mici gesturi, altă dată.

Foto: wikimedia commons

Cea mai bună parte din noi jpeg
Prietenia între femei – un mit?
Marile bucurii și marile tristeți le cam ducem de unii singuri.
Zizi și neantul jpeg
Zăpadă și săpuneală
Săpuneala era, negreșit, un mini-ritual pre-sexual.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Diete și cîteva gînduri despre nutriție
● Orice dietă implică renunțarea la alcool. Eu nu beau decît vin, dar e bună și o bere. Pînă aici! Nu vreau să fiu un om slab, sănătos, dar trist.
E cool să postești jpeg
Cînd aduci munca acasă
Există, bineînțeles, avantaje clare ale muncii de acasă. Și pentru angajați, și pentru angajatori.
p 20 Kierkegaar WC jpg
Maestrul Kierkegaard
Într-o anumită împrejurare, Wittgenstein a observat: „Un gînditor religios onest este ca un funambul.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Ineditele lui Eliade
E un eveniment care, sper, i-ar fi plăcut lui Eliade, pentru că e o confirmare a importanței arhivei pe care o evoca recurent, aproape obsesiv, în jurnalele sale, știind ce a lăsat în ea.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Dialog între un tată și un fiu (la vîrsta inocenței), în autobuz. Tatăl: „Merg să-i iau lu’ mami ceva.“ Fiul: „Ce?“ Tatăl: „Niște cizme.“ Fiul: „De ce?“ Tatăl: „Nu, că nu găsesc.“ Memorabil. (D. S.)
Cea mai bună parte din noi jpeg
Cînd v-ați simțit singuri ultima dată?
Te poți simți însingurat într-o mare de oameni, dacă relațiile cu ei nu sînt potrivite.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Cum se pleca în State în anii ’90?
Astfel, exemplele pot continua, căci românul, odată ajuns cetăţean american, face tot posibilul să-şi uite limba şi obiceiurile, dar năravurile şi le păstrează.
E cool să postești jpeg
Vînzătorul nostru, stăpînul nostru
Rămîne însă o întrebare: politețea, grija, respectul sînt oare condiționate de bani sau derivă din calitatea umană?
p 20 jpg
Incultură religioasă şi incultură universitară
Numeroasele miniaturi ilustrative preiau, alături de modele musulmane, imagistică de tip budist chinez şi creştin bizantin.
Theodor Pallady jpeg
Un iluminist evreu în Țara Românească
Cronica relațiilor dintre români și evrei a fost uneori armonioasă, alteori convulsivă și tragică, în funcție de contexte sociale, dinamici ideologice și evoluții geopolitice inevitabil fluctuante.
index jpeg 3 webp
Cîtă nefericire în urbea lui Bucur!
La noi, aici, în București și în anul de grație 2023, sub ce pictăm oamenii sfîșiați, absurd, de haite, pe cîmpurile năpădite de buruieni ale unui oraș care agonizează fără să o știe?
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Cehoaica Vera Czernak n-a mai suportat infidelitățile soțului ei, așa că într-o zi a decis să se arunce de la balcon. A căzut exact peste soțul ei care tocmai se întorcea acasă. El a murit, ea a supraviețuit.
Cea mai bună parte din noi jpeg
„Ei fac din noapte ziuă ş-a zilei ochi închid”
După ce vorbeam, mă culcam la loc. Nu i-am zis niciodată, dar se pare că știa. Mai tare decît cronotipul (și decît majoritatea lucrurilor) rămîne iubirea, se pare.
Zizi și neantul jpeg
Dimineți de iarnă
Mă făcea să simt că pămîntul nu-mi fuge de sub picioare. Că lucrurile pot avea sens și pot fi la locurile lor.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
La munca de jos
Oare n-ar trebui, la vîrsta lor, să plece în niște excursii ca să vadă lumea, să-și cumpere autorulote cum fac pensionarii din Germania, să-și petreacă revelioanele prin insule cu o climă mai blîndă?
E cool să postești jpeg
Bătaia e ruptă de rai – chipuri ale răului
Grăitoare pentru acest comportament defensiv este, de altfel, și zicala românească „Bătaia e ruptă din rai”, în fapt, o legitimare a violenței.
p 20 WC jpg
Democrația și Biserica în secolul XXI
Așa cum participarea demos-ului la viața cetății e însăși democrația, participarea laicatului la viața Bisericii e însuși creștinismul.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Benedict al XVI-lea
Aproape intactă mi-a rămas, după zece ani, amintirea ultimei slujbe pe care a prezidat-o la San Pietro, în Miercurea Cenușii.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
La știrile TV, imagini dintr-un supermarket și apoi opinia unei fete de la carne, despre cum mai merge vînzarea acum, după ce s-a încheiat iureșul sărbătorilor: „E foarte scăzută un picuț“. (D. S.)
Cea mai bună parte din noi jpeg
Comoara e pretutindeni
Încerc să împing frica mult în fundul rucsacului, undeva între sacul de dormit și polarul de rezervă, amintindu-mi că o să fie vocală, dar n-o s-o las să conducă.
Zizi și neantul jpeg
Tache și cenușiul
Interesant e că pînă și în amintitrile mele culoarea paltonului său a rămas incertă: uneori mi-l amintesc gri, alteori negru.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Cabana Caraiman
Nicăieri nu am simțit un munte mai sălbatic decît la cabana Caraiman, simți hăul, abruptul, aproape de tine țopăie caprele negre.

Adevarul.ro

image
Cum va fi vremea în ultima lună de iarnă. Care e recordul de ger năprasnic în România
Temperaturi foarte scăzute sau maxime termice neobişnuite s-au consemnat, de-a lungul timpului, în luna februarie. Recordul de ger a fost bătut la data de 10 februarie 1929, când la Vf.Omu s-au înregistrat minus 38 grade Celsius.
image
Patru lucruri în care se măsoară cu adevărat fericirea. Ce spune un profesor de la Harvard
Dr. Sanjiv Chopra, profesor la Harvard, a explicat de ce 20 de milioane de dolari câștigați la loto nu te fac fericit pe termen lung și care ar fi cele cinci lucruri care ar ajuta cu adevărat pentru a obține această stare.
image
Şi-a ucis cea mai bună prietenă din dorinţa de a fi mamă. Cele două femei se cunoscuseră la biserică
Crima haluncinantă, comisă de o femeie din Texas a uimit o lume întreagă. Aceasta şi-a omorât cu sânge rece cea mai bună prietenă, pe care o cunoştea de mai bine de un deceniu. Totul pentru a-i fura copilul.

HIstoria.ro

image
Moartea căpitanului Valter Mărăcineanu, un erou al Războiului de Independență
Muzeul Militar Naţional „Regele Ferdinand I” deține în patrimoniul său o fotografie inedită a eroului român Valter Mărăcineanu.
image
Armata lui Vlad Ţepeș: Arme și echipamente
Cu toată lipsa de piese originale din epocă, putem reface echipamentul și armamentul trupelor lui Vlad Ţepeș, bazându-ne pe puținele piese existente, pe sursele pictate și scrise și pe comparații cu zonele din jur.
image
Sfârșitul Bătăliei de la Stalingrad: Capitularea mareșalului Paulus
În timpul nopții de 30 spre 31 ianuarie 1943, Brigada 38 Motorizată, având atașate companiile de geniu, a încercuit zona din jurul Pieței Eroilor Căzuți și magazinul Univermag, întrerupând legăturile telefonice dintre comandamentul mareșalului Friedrich Paulus și unitățile subordonate.