Slavomir Popovici

Publicat în Dilema Veche nr. 831 din 23 - 29 ianuarie 2020
Slavomir Popovici jpeg

În dicționarele de film și chiar pe site-ul pe care l-am făcut pentru el (slavomir-popovici.ro), Slavomir Popovici (1930-1983) apare drept „unul dintre cei mai importanți regizori de film documentar din România. Filmele sale, în majoritate de artă și etnografice, depășesc sfera strictă a documentarului, putînd fi considerate poeme filozofice pe temele trecerii timpului și ciclului vieții“.

Pentru mine, e pur și simplu tatăl meu. Pe care am avut norocul să-l „prind“ 15 ani și ceva din viață. În copilăria și adolescența mea, habar n-aveam că e vreun noroc. Mi se părea că asta e normalitatea. Că așa sînt toți tații din lumea asta și că așa sînt familiile.

Tatăl meu, de fapt, nu era deloc tipic. Era mai mult decît un regizor de film documentar. Era un personaj și, oricît de ciudat ar suna s-o spun așa, direct, un tip genial. Venise din Serbia, pe cînd era foarte tînăr: trecuse granița înot în 1949, împreună cu un prieten care fusese împușcat (în picior, nu murise). Face Facultatea de Regie în România și devine, cred că încă de la început, angajat al Studioului de film documentar „Alexandru Sahia“.

„Primul film pe care îl face este unul despre pionieri, dar neconvențional. Inventează Ziua nasturilor bine cusuți, cărora pionierii le cîntau un imn. Împreună cu colegii săi Erich Nussbaum și Catrinel Oproiu concepe un manifest al filmului documentar prin care cere să se facă filme reale, cu mijloace moderne. (…) Toate filmele lui au avut probleme, au fost cenzurate, nu îl reprezintă în totalitate.“ Citatul este de pe slavomir-popovici.ro și vine din poveștile mamei mele, Gabriela Ionescu, care a lucrat cu el, ca scenarist, la multe din filmele lui.

Ideea e că, după ce a încercat să facă filme mai aproape de realitate și a văzut că nu le poate duce la bun sfîrșit cum își dorește, cenzura operînd la turație maximă în perioada aceea, Slavomir a făcut, de pe la începutul anilor ’70 încolo, numai filme etnografice și de artă. Rămîn însă de referință filmele lui de pînă atunci, precum Uzina (1963, care poate fi găsit pe YouTube și pe „Sahia Vintage IV“, DVD-ul One World), care a avut „zeci de vizionări, pînă cînd Răutu, șeful ideologiei în anii ’60, cînd Slavomir a refuzat să facă modificările, a vrut să-i impute costul filmului. Viziunea ciopîrțită a prezentat-o muncitorilor de la uzina în cauză («1 Mai» din Ploiești), care trebuiau să înfiereze filmul. Secretarul cu propaganda pe județ (Sîrbu) a spus că îi place filmul și așa l-au lăsat.“ (slavomir-popovici.ro). Uzina, în ciuda subiectului său, e un film avangardist, care inovează la nivelul imaginii, dar și plin de umor: se regăsește aici unul dintre procedeele stilistice prezente în multe dintre filmele lui, analogia neașteptată. Ca și în cazul lui Cum circulăm (1963, un film de educație rutieră, și el prezent pe „Sahia Vintage V“), care făcea parte din categoria filmelor de comandă de la diverse instituții, pe care angajații studioului le aveau incluse în norma lor, viziunea lui Slavomir ducea subiectul, oricît ar fi fost el de anost, într-o complet altă zonă, a unui derizoriu aparent zglobiu, dar care, de fapt, punea o serie de probleme profunde.

Tema recurentă în mai toate filmele lui este cea a trecerii, a timpului care nu ne iartă și care ne împinge spre moarte. Romanțe aspre (1965) este un film pe tema asta: istorii ale locomotivelor ca semne ale trecerii timpului și ale schimbărilor sociale. Cenzura i-a pus bețe-n roate și aici: „Romanțe aspre a durat un an pînă a fost aprobat. Și pe acesta au vrut să i-l impute. Pînă la urmă, au recurs la comentariul lui Ștefan Augustin Doinaș ca să-l salveze. Deși atît de ciopîrțit, cînd au venit în România membrii Festivalului Internațional de la Oberhausen, au spus că doar pe acesta vor să-l selecționeze. Pentru Oberhausen, Slavomir a făcut o variantă bună, remontată“ (slavomir-popovici.ro).           

Dar filmul, cel puțin pentru mine, cel mai impresionant al lui rămîne Soarele negru (1968, scenariu Slavomir Popovici și Gabriela Ionescu, imaginea Doru Segal, consultant Corina Nicolescu – poate fi găsit pe YouTube). Un poem cinematografic despre timp și vîrstele omului pornind de la broderii medievale românești înfățișînd compoziții ale plîngerii. „Inițial, textul trebuia să fi fost doar Prohodul. Brad, șeful cinematografiei de atunci, nu a fost de acord. De aceea textul a trebuit refăcut. L-a scris împreună cu Gabriela Ionescu“ (slavomir-popovici.ro).

Pe lîngă imaginea specială a lui Doru Segal, textul filmului rămîne, pentru mine, cel puțin, unul dintre cele mai neașteptate poeme, pe care-l tot ascult din cînd în cînd. Așa începe: „Pe pămînt, moartea e tot mai bătrînă. Moartea, greșeala nesfîrșitului, trădarea și jignirea vieții. Era un soare negru pe un cer străvechi și greșit sub care s-a-nnegrit frumusețea. (…) Trupurile lor sînt treceri spre mîine. Pînă la glezne în ziuă, pînă la umeri în veșnicie. Bezna e sufletul soarelui. Raza e măduva întunericului.“.

Pe 19 ianuarie, Slavomir Popovici (1930-1983) ar fi împlinit 90 de ani.

Vechea dilema optimizare SEO vs  PPC sau AMBELE jpg
Vechea dilema: optimizare SEO vs. PPC sau AMBELE?
În lumea marketingului digital, dezbaterea dintre optimizarea pentru motoarele de căutare (SEO) și publicitatea plătită per click (PPC) a fost întotdeauna un subiect fierbinte.
industrie jpg
Curiozități mai puțin știute despre gudron și industriile în care se folosește
Gudronul este o substanță cu o paletă largă de aplicații industriale. Acesta nu este o substanță unică, ci un amestec complex de mii de compuși chimici, inclusiv hidrocarburi aromatice, fenoli și alte substanțe organice.
Cei care nu invata din istorie, sunt sortiti sa o repete  3 carti pe care trebuie neaparat sa le citesti jpg
Cei care nu învață din istorie sunt sortiţi să o repete. 3 cărți pe care trebuie neapărat să le citești
Dacă vrei să înțelegi mai bine evoluția poporului și a culturii din care faci parte, atunci e bine să explorezi cărțile de istorie specifice.
reducerea timpului petrecut in trafic este o prioritate pentru tine jpg
Reducerea timpului petrecut în trafic este o prioritate pentru tine?
Dacă te deplasezi frecvent cu autoturismul și ai realizat faptul că, din cauza aglomerației rutiere, ai ajuns să petreci foarte mult timp în trafic.
ceai cuisoare (1) jpg
Cum se prepară și când este recomandat ceaiul de cuișoare?
Ceaiul de cuișoare este o băutură aromată și benefică pentru sănătate, apreciată pentru proprietățile sale antibacteriene, antiinflamatoare și antioxidante.
ce pantofi sa alegi pentru city break jpg
Cele mai potrivite modele de pantofi pentru un city-break
Te gândești la un city-break? Ah, ce bine! Oricine adoră să exploreze noi orașe, să meargă pe străzi necunoscute și să descopere un colț de lume plin de istorie, cultură și viață urbană.
Champions League  cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa  dilemaveche betting jpg
Champions League: cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa
Champions League reprezintă apogeul fotbalului european intercluburi, fiind locul unde cele mai bune echipe de pe continent își dispută supremația.
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus  sfaturi și idei practice jpg
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus: sfaturi și idei practice
Amenajarea locuinței poate fi o provocare atunci când încerci să menții un echilibru între estetică, funcționalitate și costuri.
DilemaVeche (2) (4) jpg
Chanel, moștenirea unui brand care a revoluționat eleganța
Toată lumea a auzit despre acest nume faimos în industria modei, un simbol atemporal al rafinamentului și inovației în modă.
telefoane jpeg
Există o piață a telefoanelor folosite de vânzare. Vrei să afli despre ce e vorba?
Te-ai gândit vreodată că ar exista pentru telefonul tău folosit un loc unde ar putea să fie pus la vânzare? Ai mai multe telefoane vechi care stau degeaba prin sertarele biroului de acasă?
usa de garaj alexiana group 3 jpg
Știai că poți găsi uși de garaj la prețuri avantajoase pentru bugetul tău?
Pentru cine își dorește mai multă protecție pentru mașina personală, în garaj, există soluții prietenoase cu bugetul.
relaxare rapida jpg
5 metode de relaxare imediate pentru oamenii activi care au puțin timp liber la dispoziție
Într-o lume agitată, în care timpul este un lux, găsirea unor metode rapide de relaxare devine esențială pentru menținerea echilibrului mental și fizic.
featured image jpg
Sigla echipei de fotbal Athletic Bilbao, sculptată pe o biserică din secolul al XIII-lea
Când te gândești la biserici, te aștepți să vezi în special icoane ale unor sfinți. În unele situații, poți găsi și imagini cu principalii oameni care au contribuit financiar la construcția respectivei biserici.
austin ban 0fjGQmYCRW8 unsplash jpg
Cadouri care creează amintiri - Experiențe speciale pentru femeile din viața ta
Căutarea cadoului perfect pentru femeile dragi din viața ta poate fi o provocare, mai ales atunci când vrei să alegi ceva cu adevărat special.
sala jocuri de noroc bloc jpg
Sălile de jocuri de noroc ar putea fi interzise la parterul blocurilor
Deputatul PNL Gigel-Sorinel Știrbu a depus pentru dezbatere un proiect de lege care vizează interzicerea sălilor de jocuri de noroc de la parterul blocurilor.
images 3bb810f70db5ec2934571f9ff1639e40 jpg
Alegerea materialelor și a mobilierului la un preț accesibil
Unul dintre cei mai importanți pași în amenajarea casei este selecția materialelor și a mobilierului.
people 1355500 1280 jpg
Cum creează sporturile legături puternice și prietenii durabile între bărbați
Sportul este mai mult decât o competiție. Este un limbaj universal care unește oameni din medii diferite. Pe teren, în tribune și online, bărbații găsesc un spațiu pentru a-și exprima emoțiile și pentru a se conecta cu ceilalți.
1738689539 lCrT jpg
Metode de ameliorare a durerii pentru inflamația nervilor
Inflamația nervilor, cunoscută și sub numele de nevrită sau nevralgie, poate provoca dureri severe care reduc semnificativ calitatea vieții.
3572599055782af8afa491e98137681c (1) jpg
Cum să îți menții nivelul de energie ridicat după vârsta de 40 ani
După vârsta de 40 de ani, mulți oameni experimentează o scădere a nivelului de energie din cauza schimbărilor naturale ale corpului, cum ar fi scăderea masei musculare, schimbările hormonale și un metabolism mai lent.
cat costa o coroana dentara i ce factori influen eaza pre ul jpg
Cât costă o coroană dentară și ce factori influențează prețul?
O coroană dentară este una dintre cele mai frecvent utilizate soluții stomatologice pentru restaurarea unui dinte deteriorat. Costul acesteia variază foarte mult în funcție de materialul folosit, tehnologia de producție și experiența medicului stomatolog.
avocat legalro 2 png
6 motive pentru care ar trebui să alegi un avocat local
Când vine vorba de probleme juridice, alegerea unui avocat potrivit este esențială. Una dintre cele mai bune decizii pe care le poți lua este să colaborezi cu un avocat local.
termosemineu dolinex 3 png
Avantajele unui termoșemineu pe peleți și cum să faci cea mai bună alegere
Căldura confortabilă a unui termoșemineu pe peleți nu este doar un răsfăț, ci și o soluție eficientă și sustenabilă pentru încălzirea locuinței.
Formare profesionala (2) jpg
Formarea profesională: Fundamentul succesului ONG-urilor
Formarea profesională este esențială pentru creșterea performanței și dezvoltarea sustenabilă a ONG-urilor. Exită programe ce oferă sesiuni de formare adaptate nevoilor specifice ale sectorului neguvernamental, pregătind specialiștii pentru provocările viitoare.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Valentine’s Day se sărbătorește diferit în diverse culturi
Ziua Îndrăgostiților, cunoscută internațional drept Valentine’s Day, nu este doar o sărbătoare a iubirii universale, ci și o reflectare a diversității culturale, manifestată prin obiceiuri și tradiții unice.

Parteneri

plata cu cod QR  Foto RoPay png
Europa, nevoită să dezvolte un sistem alternativ de plată bazat pe coduri QR. În România, trei bănci îl folosesc deja
Tot mai multe bănci au implementat sisteme de plăți instant, dar experții avertizează că nu este suficient și că Europa va trebui să adopte o soluție alternativă de plată precum sistemele bazate pe coduri QR.
ten frumos  foto   Shutterstock jpg
Uită de Botox! 5 alimente care stimulează colagenul și netezesc ridurile
Din ce în ce mai multe persoane caută alternative naturale pentru a menține un aspect tineresc și radiant al pielii. Colagenul, proteina responsabilă de fermitatea pielii, părului și unghiilor, a devenit un element de bază în multe rutine de frumusețe.
Smoot and Hawley standing together, April 11, 1929 jpg
Istoria care riscă să se repete. Cum au ajuns taxele vamale ale lui Trump să semeneze cu un act catastrofal de acum 95 de ani
Noua politică de majorare a taxelor vamale la import abordată de președintele Donald Trump este un soi de deja-vu pentru istorici și economiști. Și asta în condițiile în care un act asemănător a fost adoptat de Congres în anul 1930. Acum 95 de ani consecințele creșterii taxelor a fost catastrofală.
drum sarmizegetusa jpg
Cele mai ingenioase drumuri construite în România au povești tulburătoare. Dacii și romanii s-au întrecut în inovații
Construite în epoci diferite, cu eforturi supraomenești, câteva drumuri faimoase din România atrag interesul călătorilor, atât prin spectaculozitatea lor, dar și prin poveștile stranii pe care le-au păstrat.
image png
Cum să curățați tălpile albe ale încălțărilor sport? Acest detergent făcut în casă, cu doar 2 ingrediente, îi va face să arate ca noi!
Dacă ai impresia că adidașii tăi sunt pe cale să "moară", mai oferă-le o șansă. Cu o pastă simplă, făcută din două ingrediente pe care le găsești în bucătărie, tălpile albe ale încălțărilor sport vor fi din nou ca noi.
vacanta mare munte insula jpg
Unde merg românii în vacanța de Paște. Topul celor mai căutate destinații
Românii și-au rezervat vacanța de Paște încă de anul trecut, cererea fiind cu aproximativ 15% mai mare atât pentru sejururi din țară, cât și din străinătate.
Battle of Mohi 1241 png
Ziua în care Europa s-a prăbușit în fața războinicilor stepei. Cum a influențat evoluția României cel mai mare dezastru din istoria Ungariei
Pe 11 aprilie 1241, Europa devenise vulnerabilă în fața uneia dintre cele mai cumplite amenințări din istoria continentului. Hordele din stepele Asiei au distrus regatul Ungariei, poarta către Occident, modelând destinul a mai multe popoare din zona central europeanǎ și de est.
blugi freepik jpg
La ce temperatură trebuie să spălăm blugii? Majoritatea se distrug încă de la prima spălare
Spălatul blugilor este o artă subtilă. Dacă îi arunci în mașina de spălat fără să te gândești la cum să-i îngrijești, riscurile sunt mari: blugii tăi preferați ar putea să devină doar o amintire.
BeFunky collage (71) jpg
Dan Negru, adevărul despre relația cu Andreea Marin. S-a iubit sau nu cu „Zâna Surprizelor?”: „Ne-a plăcut...”
Dan Negru, unul dintre cei mai îndrăgiți oameni de televiziune a lămurit zvonurile, potrivit cărora ar fi avut o relație cu Andreea Marin. „Regele Revelioanelor” a explicat în ce a constat, de fapt, iubirea dintre el și „Zâna Surprizelor”.