Alt guvern, același ministru

Publicat în Dilema Veche nr. 833 din 6 - 12 februarie 2020
Din nou scandal, în loc de dialog jpeg

Mi-am imaginat că, la ceva vreme după venirea guvernului liberal la putere, Ministerul Educației va găsi răgazul să reflecteze asupra problemelor din propria ogradă, să analizeze date, informații, statistici sau, dimpotrivă, să vină degrabă cu o strategie pregătită în atîta amar de vreme cît a stat în opoziție. Că doar televiziunile și presa online erau, pînă mai ieri, pline de reflecții înțelepte ale mai-marilor liberali, sufocați de incompetența PSD-iștilor guvernanți. N-a fost să fie așa, iar ministerul cu pricina a ajuns din nou pe prima pagină a gazetelor cu țîfne mărunte, iz de scandal, comportament inacceptabil și zero idei reformatoare.

Spre exemplu, cazul învățătoarei din Ialomița: îl știm, o țară întreagă (profesori, sindicate, părinți, jurnaliști, foști miniștri ai Învățămîntului etc.) a comentat pe marginea lui. Iată cîteva motive pentru care mi se pare că merită să reflectăm în continuare asupra acestui episod, dincolo de legislație, de voci care apără sau învinovățesc.

1) Am văzut înregistrarea cu pricina și cîteva detalii mi-au atras atenția: ministrul Educației stînd la ușă și trăgînd cu urechea la ce se întîmplă în clasă, regizînd, apoi, împreună cu jurnaliștii și cameramanii, intrarea triumfală; poziția de pe care a inițiat dialogul cu învățătoarea – una de putere, de intimidare, ca a unui ștab care te-a prins în fapt cu porumbul din averea CAP-ului, dosit în sacoșe private. Doamna Monica Anisie zîmbea victorios în fața unui om hărțuit de puterea șefilor, de camerele de luat vederi și de pofta de scandal cu orice preț a celor prezenți.

2) Cu totul alt chip al doamnei ministru am văzut atunci cînd a fost întrebată de reporteri despre cifre importante ale Educației (buget, investiții, necesar, urgențe, orice ar fi dat seamă de pregătirea adecvată a „vizitei de lucru“ în județ): siguranța a pierit, glasul s-a subțiat, fața s-a înnegurat, iar vorbele s-au amestecat. Părea o învățătoare prinsă de inspecția școlară că a țipat nepermis la copii în timpul orelor.

3) Am văzut înregistrarea de cîteva ori, dar nu am remarcat chipul directorului acelei instituții și nici opinia dumnealui în privința evenimentelor petrecute în școala pe care o coordonează. Păcat, amîndouă ar fi fost esențiale: un director ar fi putut proteja instituția, profesorii și copiii de un astfel de moment jenant, fără rost, păgubitor pentru toți cei implicați. Un director ar fi putut invita ministrul mai întîi la toaletele jalnice din curtea înnoroită a școlii, ar fi putut iniția un dialog cu primarul și cu ministerul despre fondurile alocate școlii, dar necheltuite (din indiferență și nepricepere), ar fi putut vorbi despre sărăcia din județ și despre șansele copiilor la o educație de bună calitate. În sfîrșit, un director ar fi putut avea un dialog civilizat cu doamna ministru, în afara presei, despre cadrele didactice pe care le coordonează, evaluările lor profesionale, nevoile de formare ale acestora.

4) Am citit și opinia unei profesoare, star al presei: țipatul este un comportament abuziv asupra copiilor, pentru prevenirea lui și a altor asemenea comportamente dăunătoare ar trebui ca orele școlare să fie filmate. Așa este, ridicarea vocii este un semn de slăbiciune, de oboseală, poate, de neștiință, de lipsă a autocontrolului. Dar nu previn un comportament inacceptabil prin legiferarea altuia: dacă statul se hotărăște să pună camere de filmat în sălile de clasă din toată țara de teama unor astfel de incidente, atunci statul român a hotărît că nu dă doi bani pe instituțiile lui de formare a profesorilor și învățătorilor și a decis că nici un cadru didactic nu merită investiția și încrederea consfințite prin diplomele obținute în facultățile de pedagogie. Ceea ce, cred, ar fi catastrofal. Dialogul dintre stat, societate și educatori ar trebui să pornească de la cu totul alte premise decît acela dintre stat și potențiali infractori. 

Ceea ce nu se înțelege este de ce doamna ministru nu e la ora aceasta cu demisia pe masă, căci felul în care și-a început mandatul este unul care demonstrează că, în ciuda nenumăratelor certificate, atestate, diplome pe care le are, prima întîlnire a domniei-sale cu învățămîntul aflat în lumina reflectoarelor a fost un eșec: de strategie, de bună cuviință, de raportare corectă la problemele școlii etc. Iar despre alte isprăvi geniale, care să te facă să uiți de pasul stîng cu care a pornit la drum, nu s-a auzit.

Maria Iordănescu este psiholog.

Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)
image png
Acceptăm prinți!
Termenul „sindromul Cenușăreasa” a fost folosit pentru prima dată de dr. Peter K. Lewin într-o scrisoare către Canadian Medical Association Journal, în 1976.
image png
Mama și tarabele
Mama, deși avea gusturi mai nobile și, atunci cînd se juca, îi plăcea să se joace mai luxos, înțelegea și nevoia mea de kitsch-ul nu chiar dulce, ci simpatic.

Adevarul.ro

image
„Tobol”, arma secretă a lui Putin care bruiază semnalul GPS . Unde este plasată?
O arma secretă a Rusiei ar bruia sistemul GPS de navigație prin satelit al avioanelor și navelor comerciale, în regiunile din Marea Baltică, Marea Neagră și estul Mării Mediterane, potrivit The Sun.
image
Marea Britanie este „pe picior de război”. Ce anunț a făcut premierul Rishi Sunak din Polonia | VIDEO
Aflat într-o vizită oficială în Polonia, premierul britanic Rishi Sunak a declarat marţi că va creşte bugetul pentru apărare până la 2,5% din PIB. Sunak a subliniat că Marea Britanie „nu se află în pragul războiului”, ci „pe picior de război”.
image
„Pitești, am auzit că îți plac dungile”. O reclamă Sephora jignește miile de victime ale Experimentului Pitești. Reacții acide
Sephora România, filiala celebrului lanț francez cu produse de înfrumusețare și parfumuri, a postat pe pagina de Facebook și pe Instagram o reclamă jignitoare asociată cu teribila închisoare Pitești, unde mii de deținuți au fost torturați de comuniști. Postarea a fost ștearsă după câteva ore.

HIstoria.ro

image
Momentul abdicării lui Cuza: „În ochii lui n-am văzut niciun regret, nicio lacrimă”
Nae Orăşanu, om de încredere la Palat, îi comunicase principelui A.I. Cuza că „se pregătea ceva”.
image
Măcelul din Lupeni. Cea mai sângeroasă grevă a minerilor din Valea Jiului
Greva minerilor din 1929 a rămas în istoria României ca unul dintre cele mai sângeroase conflicte de muncă din ultimul secol. Peste 20 de oameni au murit răpuşi de gloanţele militarilor chemaţi să îi împrăştie pe protestatari, iar alte peste 150 de persoane au fost rănite în confruntări.
image
Cuceritorii din Normandia
Normandia – locul în care în iunie acum 80 de ani, în așa-numita D-Day, aproximativ 160.000 de Aliați au deschis drumul spre Paris și, implicit, spre distrugerea Germaniei naziste.