Un prilej de discernămînt

Publicat în Dilema Veche nr. 840 din 26 martie - 1 aprilie 2020
Un prilej de discernămînt jpeg

Curînd după apariţia coronavirusului în România, Patriarhul Daniel declara: „Biserica Ortodoxă Română se adaptează treptat și responsabil, în funcție de evoluția situației provocate de epidemie… respectînd și promovînd în spațiul public recomandările autorităților de stat“ (TVR, 14 martie 2020). Încă dinainte, Biserica admisese că cinstirea icoanelor se poate dispensa, în perioada epidemiei, de sărutarea lor. De asemenea, că aceia care se tem de infecţie pot folosi – în mod excepţional – o linguriţă privată, deosebită de linguriţa unică de cuminecare a comunităţii. Pe lîngă rugăciuni de apărare şi îndemnuri la atenţie/caritate faţă de semeni, au apărut măsuri practice: slujbe ţinute în aer liber, informare sanitară a credincioşilor, igienizare repetată a spaţiilor şi a obiectelor bisericeşti etc. Scriu acest text pe 19 martie. Observaţiile de mai jos ţin seama de starea lucrurilor în acest moment.

În ceea ce mă priveşte, am admirat promptitudinea cu care Biserica a găsit moduri de a articula ordinea liturgică – cu portanţă transtemporală – şi constrîngerile pe care le impune în imediat, presant şi pasager, paza de pericolul contaminării. Am admirat felul în care Biserica înţelege să îmbine viaţa comunităţii liturgice şi atenţia faţă de sănătatea comunităţii mari. Mi s-a părut chiar că ambele „pogorăminte“ menţionate – care au stîrnit controverse şi opoziţie – pot da un prilej de discernămînt. Ele pot îndrepta reflecţia asupra raportului între gestul ritual şi semnificaţia pe care el o exprimă. În fond, gestul fizic nu e decît vizibilul unei teme teologice şi al atitudinii interioare care îi răspunde.

Se ştie: în icoană credincioşii văd – prezentă – Persoana sfîntă figurată acolo, comunică cu ea, se pun sub protecţia ei. O lungă tradiţie teologică, ieşită din bătăliile iconoclaste ale Bizanţului secolelor VIII-IX, a conferit imaginii sfinte acest statut. Icoana e un „dispozitiv“ care uneşte în distincţie planul concret şi planul transcendent. Dar distincţia e, aici, tot atît de importantă ca uniunea. Credinciosul nu adoră placa de lemn. Se adresează acelei Persoane trans-sensibile care, din înaltul condiţiei sale, se oferă comunicării. Esenţial e dialogul între interioritatea credinciosului – care speră o benefică transformare de sine – şi transcendenţa Interlocutorului. Gestul atingerii nu face decît să exprime mai apăsat acest raport. Mai important decît el e „dialogul ochilor“ între cei doi. Mai important e a înţelege calitatea dialogului „iconic“. Mai important e a te pune în situaţia lui.

Împărtăşania din unicul Potir proclamă uniunea credincioşilor cu Christos Unul care face parte tuturor de trupul şi de viaţa Lui. „Linguriţa unică“ e un auxiliar al acestei teme, un mod de a o sublinia. Într-un articol recent, Petre Guran amintea că ea a apărut în secolul al XII-lea, pînă atunci eucharistia fiind primită în mînă de fiecare credincios. Semnificaţia actului, realitatea lui sînt aceleaşi înainte şi după secolul al XII-lea. Sensibilitatea simbolică şi condiţiile socio-culturale sînt cele care s-au schimbat, conducînd la un plus de instrumentar liturgic care explicitează mai net tema. Asta nu înseamnă că aspectul concret, vizibil, corporal al ritualului ar fi neînsemnat, indiferent. Deloc. El e indispensabil, fiindcă trimite către realitatea spirituală pe care o semnifică. Actul cuminecării se sprijină pe împlinirea ritualului, dar îşi are „locul propriu“ în spaţiul definit de cei doi poli: transcendent şi interioritate. Excepţia unei linguriţe personale – ca măsură pasageră, impusă de pericolul virusului – nu va desfiinţa acest „loc propriu“, nici nu va anula semnificaţia actului central al liturghiei.

Opoziţia faţă de măsurile de protecţie are, în mare, următoarea argumentaţie. Credinciosul adevărat, declară ea, acceptă orice risc pentru a-şi împlini viaţa de credinţă. Duhul Sfînt e cel care îl apără pe credinciosul adevărat de orice rău, inclusiv de contaminarea cu coronavirus. Nu e potrivit să mărgineşti puterea lui Dumnezeu, adăugîndu-i măsuri profane de apărare.

Există, mi se pare, în această argumentaţie, un latent extremism. „Extremism“ în sensul că tinde să anuleze distincţia între planul vizibil, corporal şi spaţiul transcendenţă-interioritate. Şi, anulînd distincţia între cele două, tinde să plaseze lucrurile fie prea jos, fie prea sus. Pe de o parte, s-ar zice că se aşteaptă ca Duhul Sfînt să producă efecte fizice, să lucreze în chip de amuletă. Or, a cere Duhului Sfînt să te apere de coronavirus – în absenţa unor evidente măsuri concrete de protecţie – înseamnă a-i da sarcini subalterne, a‑l lipi pe imediat. Înseamnă a-i cere, de asemenea, credinciosului să se concentreze pe imediat, să pună centrul de greutate al vieţii de credinţă în practicarea, fără nici o derogare de detaliu, a ritualului. Dar realitatea exprimată de ritual e spirituală; ea e cea care nu se schimbă; modurile de a o exprima pot varia în anumite aspecte secundare, am văzut, în funcţie de istorie şi de modificarea mentalităţilor.

Ispitirile pe care Christos le dejoacă (Matei 4, 1-11) sînt tocmai de tipul reducerii spaţiului transcendenţă-interioritate la planul imediatului: „De eşti Fiul lui Dumnezeu, zi ca pietrele acestea să se facă pîini“. Păi, nu de pîini e vorba în misiunea christică. Necesitatea lor fizică e subînţeleasă, dar e afirmată drept distinctă de spiritual. „Nu numai cu pîine va trăi omul, ci cu tot cuvîntul care iese din gura lui Dumnezeu.“ În parabole, Christos foloseşte, e adevărat, imediatul, dar tocmai pentru a arunca privirea/înţelegerea umană către locul polar din care El a venit.

Pe de altă parte, dacă Duhul Sfînt îi face pe credincioşi imuni la coronavirus sau nepăsători faţă de pericolul contaminării, asta ar putea însemna că ei sînt integral spiritualizaţi. Sînt deja cetăţeni ai Împărăţiei. Ceea ce nu e cazul. Nu mulţi se potrivesc acestui extremism „de sus“. Ba chiar foarte puţini. Sau nimeni încă. Literatura Părinţilor pustiei cuprinde avertismente împotriva „angelismului“, a iluziei că monahul ar fi atins deja starea cerească.

Actul christic – şi, de altfel, orice religie – se adresează unui om caracterizat de tensiunea între planul fizic şi spaţiul transcendenţă-interioritate. Misiunea lor e să restabilească ierarhia corporal-spirituală, să conducă spre plenitudinea spiritualului în fiinţa umană. Dar nu încurajează ideea că – în condiţia lui actuală – credinciosul ar avea corporalul deja pătruns de slavă.

Revenind la măsurile luate de Biserică în faţa epidemiei, ele dovedesc, după părerea mea, realism şi discernămînt. Arată responsabilitate atît pentru comunitatea religioasă, cît şi pentru comunitatea mare. Şi ne dau, cred, tuturor un prilej de reflecţie, de discernămînt.

Anca Manolescu este cercetător în domeniul antropologiei religioase.

Foto: wikimedia commons

sculptor jpg
„Mademoiselle Pogany”, sculptura care redă esența feminității, discreției și senzualității
Simbolul artei moderne românești, „Mademoiselle Pogany”, reprezintă iubirea „nemuritoare a lui Brâncuși”, căreia artistul i-a dedicat nouăsprezece sculpturi.
barbat cu ochelari la laptop jpg
Curiozități despre jocurile de noroc de care nu ai auzit
Jocurile de noroc au o istorie veche de mii de ani și, de-a lungul timpului, au devenit o parte semnificativă a culturilor din întreaga lume.
Vechea dilema cum protejezi bateriile auto in timpul sezonului rece jpg
Vechea dilemă: cum protejezi bateriile auto în timpul sezonului rece?
Iarna reprezintă, fără îndoială, sezonul cel mai solicitant pentru bateriile auto. Temperaturile scăzute, drumurile scurte care nu oferă bateriei suficient timp să se încarce și utilizarea intensă a sistemelor de încălzire pun o presiune suplimentară asupra alternatorului și asupra acumulatorului.
DilemaVeche (2) (2) jpg
Descoperă cele mai apreciate idei de cadouri pentru bărbați în 2024
Atât în preajma sărbătorilor, cât și atunci când au loc aniversările bărbaților din viața noastră, alegerea cadoului se poate dovedi complicată. Acest ghid te va ajuta să optezi pentru cel mai potrivit dar în 2024 pentru reprezentanții sexului masculin.
De ce sunt folosite aparate sous vide in bucatarii profesionale jpg
De ce sunt folosite aparate sous vide în bucătării profesionale?
Tehnica de gătit sous vide (din franceză, „sub vid”) este o metodă inovatoare, ce presupune ambalarea alimentelor, în special a cărnii, într-un pachet vidat și gătirea acestora la o temperatură controlată, mult sub cea obișnuită, pentru o perioadă îndelungată de timp.
Adaptogenii  aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții jpg
Adaptogenii: aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții
Adaptogenii sunt substanțe provenite din plante, care au rolul de a reduce efectele stresului asupra corpului și minții, îmbunătățind răspunsul organismului în situații tensionate.
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece jpg
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece
Sezonul rece poate aduce o serie de cheltuieli neașteptate, de la costurile crescute pentru încălzire și electricitate, până la cheltuielile pentru îmbrăcămintea de iarnă și vacanțe sau concedii.
dilemaveche ro jpg
GHID despre alegerea metodelor de plată la cazino! Ce NU știe toată lumea?
Când te pregătești să joci la cazino online, alegerea metodei de plată este un pas crucial care poate influența întregul tău parcurs.
featured image (4) jpg
Mituri și realități despre relația femeilor cu jocurile de noroc
Primele cazinouri terestre au apărut într-o perioadă în care bărbații erau figurile dominante în societate, având parte de educație și implicit fiind cei care, în mod tradițional, asigurau și gestionau partea financiară a familiei.
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură jpg
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură
Agricultura devine și în România un domeniu complex și competitiv, astfel că rentabilitatea fermelor este o necesitate pentru a supraviețui pe piață și a avea succes.
P90178 png
Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP): Un candidat multidimensional pentru cercetare
Peptida Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP), o neuropeptidă endogenă, a prezentat un interes crescut pentru cercetători pentru rolul său potențial în diverse procese fiziologice.
avocat png
Avocatura: De la oratorii Romei la stâlpii statului de drept modern
Profesia de avocat este una dintre cele mai vechi și respectate ocupații din istoria umanității. De-a lungul timpului, avocații au jucat un rol esențial în menținerea ordinii și aplicarea justiției, contribuind la protejarea drepturilor și libertăților individuale.
DilemaVeche (2) (1) jpg
Cum se reflectă identitatea culturală în preferințele pentru anumite arome
Preferințele pentru anumite arome sunt mult mai mult decât o simplă chestiune de gust. Ele reprezintă o expresie a identității culturale, influențată de istorie, geografie, ritualuri și schimburi interculturale.
creditIMG 0862 JPG
123Credit.ro își continuă expansiunea în România prin deschiderea unor noi birouri în Cluj, Baia Mare, Sibiu și Suceava
București, 10 Septembrie 2024 – 123Credit.ro, un jucător important pe piața brokerajului de credite din România, și prima companie din domeniu care a dezvoltat fluxuri full digitale de aplicare la credite, își continuă expansiunea națională prin deschiderea unor noi birouri fizice.
Ghidul începătorului la cazinouri online jpg
Ghidul începătorului la cazinouri online
Chiar dacă activitatea pe care o poți desfășura într-un cazinou online nu este foarte complicată, nu puține sunt persoanele care au nevoie de o mână de ajutor. Prin urmare, ghidurile sunt mereu bine-venite!
christin hume Hcfwew744z4 unsplash (2) jpg
Cum să îți alegi partenerii potriviți pentru crearea unui shop online
Lansarea unui shop online este un pas important în dezvoltarea unui business modern. Să ai parteneri potriviți alături în acest proces este esențial pentru succesul proiectului tău.
Importanta magneziului in sarcina si alaptare jpg
Importanța magneziului în sarcină și alăptare
Magneziul este unul dintre cele mai importante elemente pentru organism, în special pentru femei, având un rol fundamental în anumite etape ale vieții, cum ar fi sarcina și alăptarea.
credit online dv (1) jpg
Credit online sau obținut direct din sucursală? Avantajele IFN-urilor și Internetului
Într-o lume în care tehnologia digitală avansează rapid, obținerea unui credit online a devenit o opțiune din ce în ce mai populară în rândul celor care au nevoie de finanțare rapidă și convenabilă.
tima miroshnichenko 8376170 jpg
Cum să te pregătești pentru sezonul răcelilor: Produse și sfaturi
Toamna e aici, iar copiii se întorc la școală sau grădiniță, după vacanța de vară. Asta înseamnă că șansele de a răci cresc considerabil.
kristian egelund t1sTHYjSN10 unsplash (2) jpg
Cum să îți încălzești corect glezna pentru a preveni entorsele
Entorsele de gleznă sunt leziuni ale ligamentelor care stabilizează articulația gleznei, cauzate de întinderi, rupturi parțiale sau totale ale acestora
barbora polednova VRK4bIBHo1E unsplash (2) jpg
Ce trebuie să știi despre recuperarea după o fractură de gleznă
Fracturile de gleznă sunt printre cele mai frecvente cauze ale durerii de gleznă. Tratamentul poate implica imobilizarea zonei gleznei cu ajutorul unui ghips.
pexels towfiqu barbhuiya 3440682 11349880 (2) jpg
Când este necesară implantarea protezei de genunchi și care sunt etapele operației
Implantarea protezei de genunchi sau protezarea genunchiului este o procedură chirurgicală complexă, destinată pacienților cu afecțiuni severe ale articulației genunchiului, în special celor cu gonartroză avansată la care tratamentele medicamentoase sau fizioterapeutice nu au dat rezultate.
antonika chanel RJCslxmvBcs unsplash jpg
Ce presupune recuperarea după operația de blefaroplastie
Impactul acestei intervenții asupra aspectului estetic al pacientului este unul major, reducând în mod semnificativ semnele îmbătrânirii.
jelle 1dEZeW1GoOI unsplash 16x9 png
Cum să montezi șindrila bituminoasă: Instrucțiuni pas cu pas
Procesul de montare a unei table de acoperiș noi poate fi o sarcină dificilă, însă utilizarea șindrilei bituminoase poate face procesul mult mai ușor și mai eficient. În acest articol, vom oferi instrucțiuni detaliate, pas cu pas, pentru montarea șindrilei bituminoase pe acoperișul tău:

Parteneri

andreea balan victor cornea colaj instagram jpg
Andreea Bălan, declarații neașteptate despre nunta cu Victor Cornea: „Este hotărârea lui, decizia lui și va fi cum vrea el”
Andreea Bălan traversează cea mai frumoasă perioadă a vieții ei, de mai bine de un an de zile. Recent, jucătorul de tenis a cerut-o în căsătorie în timpul zborului către Laponia. După acest eveniment important pentru ei și cei dragi, urmează întrebarea: pe când nunta?
„35 de ani și o zi” - proiect expozițional dedicat Revoluției Române, prezentat simultan în țară și peste hotare
„35 de ani și o zi” - proiect expozițional dedicat Revoluției Române, prezentat simultan în țară și peste hotare
La 35 de ani de la căderea Zidului Berlinului și de la prăbușirea regimului comunist în România, Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER), Muzeul Național Cotroceni și Institutul Cultural Român (ICR) itinerează expoziția „35 de ani și o zi”.
SCHENGEN jpg
România în Schengen – O victorie pentru români! Care este următorul pas
Începând cu 1 ianuarie 2025, România va fi membră cu drepturi depline a Spațiului Schengen. Aceasta nu este doar o realizare pe care eu o consider ca fiind istorică pentru țara noastră, ci și o demonstrație a capacității Uniunii Europene de a evolua și de a-și îndeplini promisiunile.
Politie Serbia FOTO Shutterstock jpg
Autorul masacrului de anul trecut de lângă Belgrad, condamnat la 20 de ani de închisoare
Un tribunal sârb l-a condamnat, joi, la 20 de ani de închisoare pe autorul masacrului din mai anul trecut de lângă Belgrad, soldat cu nouă victime cu vârste cuprinse între 14 şi 25 de ani
Horatiu Potra soseste la sediul IGPR  Foto Inquam Photos Octav Ganea (7) jpg
Un apel la 112 a anunțat că gruparea lui Horațiu Potra a plecat înarmată spre București: „Vin înarmați, vor să facă prăpăd”. Legătura cu Georgescu
Pe 4 decembrie 2024, cu două zile înainte de decizia CCR de anulare a alegerilor prezidențiale, Horațiu Potra a fost sunat de liderul grupării infracționale „Ciurarii”, care i-a comunicat că „mâna dreaptă” a unui candidat ar dori să poarte o discuție cu el.
Andrei Bănuță este un artist foarte muncitor și ambițios la cei 25 de ani ai săi
1280px Podul de la Cernavodă distrus în 1916 jpg
Podul superb din România care a fost la un pas de distrugere în timpul Primului Război Mondial. E considerat o capodoperă a ingineriei
Podul de la Cernavodă, inaugurat în 1895 și considerat o capodoperă a ingineriei vremii, a fost la un pas de distrugere în timpul Primului Război Mondial.
Fabrica de ciment din Azuga, în perioada interbelică (© iMAGO Romaniae)
Transformarea geografică a României Mari în timpul Marii Crize Economice
România Mare s-a format în anul 1918 și a început un proces de dezvoltare care se intensifica de la an la an în urma acțiunilor inițiate de persoanele particulare sau de către autorități.
soldati russia jpg
Fugă rușinoasă din Siria: soldații lui Putin beau și jefuiesc localnicii, înainte de a fi evacuați în Rusia
Rusia a început o evacuare pe scară largă a trupelor și echipamentelor sale militare din Siria. Retragerea trupelor este însoțită de tradiționala beție a soldaților, dar și de jafuri.