Identități mistice: „ucenicul pe care-l iubea Iisus“

Publicat în Dilema Veche nr. 831 din 23 - 29 ianuarie 2020
Identități mistice: „ucenicul pe care l iubea Iisus“ jpeg

Identitatea cuviosului Vasile cel Nou (secolul X) rămîne cea mai puternică provocare la adresa cititorului. Reducînd la minimum elementele de identificare istorică – de fapt, nu avem decît un nume și o proveniență dintr-o regiune geografică vagă – „ținutul Asiei“ –, hagiograful construiește un portret format din aluzii.

Dintru început, cînd își mărturisește ignoranța privind originea cuviosului, Grigorie precizează că acesta însuși a decis să-și ascundă identitatea și că nu știe de ce a făcut-o, numai Dumnezeu știe. Ce vrea să spună hagiograful aruncînd această incertitudine asupra identității duhovnicului său? După mulți ani trăiți alături de duhovnicul său nu a ajuns s‑o cunoască? Sau această identitate este mai bine să rămînă ascunsă cititorilor? Dacă identitatea istorică rămîne ascunsă, în schimb identitatea mistică este ceva mai elaborată.

În exordiul la partea a IV-a, în care urmează vederea Ierusalimului ceresc, cuviosul Vasile este numit, prin forma gramaticală a superlativului, care se traduce în limba română îndeobște prin prefixul prea-, cuvios (hosiôtaton), înainte-văzător (prooratikôtaton) și contemplativ (theôretikôtaton): „M-am ridicat să mă duc la preacuviosul părintele nostru Vasile mai înainte văzătorul sau mai bine zis contemplativul“ (IV, 3). La un moment dat, cuviosul Vasile folosește termenul contemplație (theôria) pentru a‑și indica sursa înainte-vederii (III, 24). Această recurență a stării vizionare are o paralelă aproximativă în viziunea repetată a luminii pe care o găsim la Simeon Evlaviosul, Simeon Noul Teolog, Nichita Stithatul.

Pentru a explica dimensiunea taumaturgică excepțională a cuviosului Vasile, în mod special vindecări și profeții, hagiograful Grigorie strecoară în text o rumoare urbană, acel „ce zic oamenii că este“, modul în care se deschide discuția despre identitatea lui Iisus în Evanghelii. Această rumoare identifică în cuviosul misterios pe Apostolul Ioan, cel care nu moare pînă la a doua Venire. Ioan este primul care poartă epitetul de teolog, este dintre evangheliști cel care citează cele mai extinse pasaje de învățătură pronunțate de Iisus, este martor al Schimbării la Față, al morții pe cruce și al mormîntului gol, se prezintă ca fiind cunoscut arhiereului din anul răstignirii, identificat ulterior ca autor al Apocalipsei. Tot lui Ioan i se atribuie rolul de martor al celei de a doua Veniri. Dacă Ioan nu a murit, atunci este de așteptat ca cineva din cînd în cînd să‑l întîlnească, mai ales în aceste zile din urmă, cum numește hagiograful de mai multe ori epoca în care trăiește. Cine poate fi mai potrivit pentru rolul de mystagog, pentru ceea ce ne apare în Viața cuviosului Vasile ca o pendulare între lumea materială și ceea ce textul numește lumea noetică?

„Pentru aceea, toţi îl socoteau și îl cinsteau ca pe unul dintre apostoli, iar -mulţi ziceau și propovăduiau că este însuși cel care era cel mai înalt în teologie, Ioan, ucenicul iubit, care a stat pe pieptul Mîntuitorului. Această părere s-a răspîndit și se propovăduia că acela este și nu altul și că a venit să stea în Împărăteasa cetăţilor. Și de aceea a făcut atîtea minuni și semne deosebite în chip străin sau, mai bine zis, în chip dumnezeiesc, cu multă îndrăznire. Dar nu vorbea cu toţi asemenea și nu se arăta tuturor cum era. Ci aceasta o făcea rareori și numai cu puţini dintre cei sinceri și virtuoși pe care îi iubea mai mult, și îi cinstea, și îi considera el puternici să poarte lucrul. Cele mai multe însă le spunea multora prin ghicitori și prin nebunii, fiind foarte înţelept și priceput în cuvinte și plin de tot discernămîntul, știind cu exactitate măsurile și vremea cuvîntului și a tăcerii. Unora li se părea că cel plin de dumnezeiască înţelepciune cu adevărat este lipsit de inteligenţă și ieșit din minţi, din pricina nebuniilor lui înţelepte, pe care le făcea intenţionat cu cei care încercau să-l slăvească și să-l mărească.“ (I, 39)

Asocierea lui Ioan cu figura unui nebun întru Hristos readuce în atenția noastră o temă veche a hagiografiei: sfîntul necunoscut sau sfîntul fără existență istorică sau socială, cel a cărui prezență este percepută numai de cîțiva aleși. Cuviosul Vasile împrumută ceva din invizibilitatea „adevăraților monahi“ ai lui Macarie din Pateric sau din grădinile miraculoase ale pustnicilor descrise de Anastasie Sinaitul, care dispar cînd te apropii de ele, dar invizibilitatea lui are o solidă componentă socială. El nu poate fi văzut fiindcă nu are consistență socială. El nu este nimic în Împărăteasa cetăților. Ce ascunziș mai bun decît irelevanța socială?

Ideea este reluată în partea a III-a, adică după primele două viziuni ale lui Grigorie, cea din timpul febrei sale și cea despre destinul post-mortem al slujnicei Teodora. Și de data aceasta, referința vine ca o explicație a caracterului taumaturgic ieșit din comun și sună ca o reluare a informațiilor de ordin general din partea I: „Căci adeseori cînd făcea minuni, unii uimiţi fiind, presupuneau că este și îl numeau pe el «ucenicul și iubitul Ioan care a șezut la pieptul lui Iisus». Îi trimitea acasă, poruncindu‑le să se ducă și prima lor grijă să fie a se griji de mîntuirea lor din tot sufletul și din toată inima.“ (III, 1)

Ce mai știm despre identitatea mistică a cuviosului? Că pendulează între cer și pămînt, că are acolo (greu de definit acest acolo) o casă sau o curte aristocratică sau o mînăstire/biserică. Dacă am traduce în ebraică am spune un hekhal – loc, palat sau templu, spre exemplu, templul din Ierusalim (2 Regi 24:13), cortul mărturiei (1 Samuel 1:9; 3:3) sau templul lui Dumnezeu în ceruri (2 Samuel 22:7; Psalmi 29:9) – pe care l-a construit prin asceză, unde își primește și își adăpostește ucenicii.

Identificarea cu figuri ale Vechiului Testament este în mod evident o figură de stil, dar alegerea figurilor nu este strict retorică, pentru a scoate în evidență dimensiunea morală și spirituală a personajului, ci este în același timp o construcție simbolică. Cînd intră în Constantinopol prin poarta de aur și poposește la un om pe numele său Ioan din acea zonă a orașului, hagiograful vede în cuviosul Vasile „un alt Moise la preotul Madiam“ (I, 12). Nu numai filoxenia justifică comparația, ci și calitatea de mystagog a lui Moise, căci la Madiam a avut loc prima vedenie a lui Moise, cea a rugului aprins. Poposirea la Madiam este o pregătire pentru misiunea care îi era trasată lui Moise, la fel și așezarea cuviosului Vasile la intrarea în cetate este o etapă în pătrunderea în cetate. A doua etapă o reprezintă așezarea în casa lui Constantin Barbaros, apoi poposirea la frații Gongylioi, de unde ajunge vestea despre cuvios la palat și în cele din urmă este invitat să petreacă o vreme în palatul imperial. Dar Constantinopolul, cum am observat deja, rămîne un Egipt, din care se iese de data aceasta individual prin viață duhovnicească.

Următoarea serie de identificări este și mai expresivă: „Iar omul lui Dumnezeu, cinstitul Enoh, cel de-al doilea Ilie, noul Avraam“ (I, 57). De data aceasta, referințele apocaliptice sînt încă și mai clare. Pe lîngă nemuritorul Ioan, apar ca identificări simbolice nemuritorul Enoh și nemuritorul Ilie. Aceștia doi din urmă figurează deja atît în Vechiul Testament, cît și în Noul Testament ca martori și înainte-mergători ai Parusiei.

În această companie se îmbogățește și semnificația identificării cu Ioan. Misteriosul răspuns al lui Hristos către Petru din finalul Evangheliei după Ioan, „dacă voiesc ca acesta să rămînă pînă voi veni, ce ai tu?“, referindu-se la ucenicul pe care îl iubea Hristos și care „la Cină s-a rezemat de pieptul Lui“, despre care „a ieşit cuvîntul acesta între fraţi, că ucenicul acela nu va muri“ (Ioan 21, 21-24), s-a transformat într-o temă de reflecție exegetică, dar fără a produce o tradiție unitară. Incertitudinea privitoarea la locul și felul morții Sf. Ioan Evanghelistul, fie omorît de iudei la Ierusalim (Papias din Hierapolis), fie fiert în ulei la Efes, fie murind de moarte pașnică (Patmos sau lîngă Efes), s-a transformat în apocriful Faptele lui Ioan în ideea de metastasis, în care, ca în cazul Maicii Domnului, trupul nu s-a mai găsit în mormînt. Sf. Andrei al Cezareei leagă în Comentariul său la Apocalipsă această credință difuză de un pasaj din Apocalipsă, 10, 11: „mi-a zis: Tu trebuie să prooroceşti, încă o dată, la popoare şi la neamuri şi la limbi şi la mulţi împăraţi“, pe care îl tîlcuiește ca fiind o referință la o a doua misiune a lui Ioan în vremea Antihristului. Nemurire sau reîntoarcere, ideea unei prezențe misterioase a acestui Apostol în lume și-a găsit cea mai subtilă interpretare în Viața cuviosului Vasile cel Nou: una dintre cele mai înalte trepte ale vieții mistice este o identificare cu „ucenicul pe care îl iubea Iisus“.

Petre Guran este dr. în istorie bizantină al École des Hautes Etudes en Sciences Sociales, cercetător la Institutul de Studii Sud-Est Europene al Academiei Române.

Foto: wikimedia commons

Ce acte sunt necesare pentru procedura de radiere a unui autovehicul  jpg
Ce acte sunt necesare pentru procedura de radiere a unui autovehicul?
Radierea unui autovehicul din circulație poate părea un proces complicat, dar, dacă ai toate documentele pregătite și urmezi pașii necesari, totul devine mult mai simplu.
featured image jpg
Minimalismul, o alegere de viață pentru tot mai multe persoane împlinite pe plan profesional
A avea puține bunuri materiale și a efectua puține cheltuieli era în trecut caracteristic doar persoanelor cu venituri modeste.
Vechea dilema optimizare SEO vs  PPC sau AMBELE jpg
Vechea dilema: optimizare SEO vs. PPC sau AMBELE?
În lumea marketingului digital, dezbaterea dintre optimizarea pentru motoarele de căutare (SEO) și publicitatea plătită per click (PPC) a fost întotdeauna un subiect fierbinte.
industrie jpg
Curiozități mai puțin știute despre gudron și industriile în care se folosește
Gudronul este o substanță cu o paletă largă de aplicații industriale. Acesta nu este o substanță unică, ci un amestec complex de mii de compuși chimici, inclusiv hidrocarburi aromatice, fenoli și alte substanțe organice.
Cei care nu invata din istorie, sunt sortiti sa o repete  3 carti pe care trebuie neaparat sa le citesti jpg
Cei care nu învață din istorie sunt sortiţi să o repete. 3 cărți pe care trebuie neapărat să le citești
Dacă vrei să înțelegi mai bine evoluția poporului și a culturii din care faci parte, atunci e bine să explorezi cărțile de istorie specifice.
reducerea timpului petrecut in trafic este o prioritate pentru tine jpg
Reducerea timpului petrecut în trafic este o prioritate pentru tine?
Dacă te deplasezi frecvent cu autoturismul și ai realizat faptul că, din cauza aglomerației rutiere, ai ajuns să petreci foarte mult timp în trafic.
ceai cuisoare (1) jpg
Cum se prepară și când este recomandat ceaiul de cuișoare?
Ceaiul de cuișoare este o băutură aromată și benefică pentru sănătate, apreciată pentru proprietățile sale antibacteriene, antiinflamatoare și antioxidante.
ce pantofi sa alegi pentru city break jpg
Cele mai potrivite modele de pantofi pentru un city-break
Te gândești la un city-break? Ah, ce bine! Oricine adoră să exploreze noi orașe, să meargă pe străzi necunoscute și să descopere un colț de lume plin de istorie, cultură și viață urbană.
Champions League  cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa  dilemaveche betting jpg
Champions League: cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa
Champions League reprezintă apogeul fotbalului european intercluburi, fiind locul unde cele mai bune echipe de pe continent își dispută supremația.
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus  sfaturi și idei practice jpg
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus: sfaturi și idei practice
Amenajarea locuinței poate fi o provocare atunci când încerci să menții un echilibru între estetică, funcționalitate și costuri.
DilemaVeche (2) (4) jpg
Chanel, moștenirea unui brand care a revoluționat eleganța
Toată lumea a auzit despre acest nume faimos în industria modei, un simbol atemporal al rafinamentului și inovației în modă.
telefoane jpeg
Există o piață a telefoanelor folosite de vânzare. Vrei să afli despre ce e vorba?
Te-ai gândit vreodată că ar exista pentru telefonul tău folosit un loc unde ar putea să fie pus la vânzare? Ai mai multe telefoane vechi care stau degeaba prin sertarele biroului de acasă?
usa de garaj alexiana group 3 jpg
Știai că poți găsi uși de garaj la prețuri avantajoase pentru bugetul tău?
Pentru cine își dorește mai multă protecție pentru mașina personală, în garaj, există soluții prietenoase cu bugetul.
relaxare rapida jpg
5 metode de relaxare imediate pentru oamenii activi care au puțin timp liber la dispoziție
Într-o lume agitată, în care timpul este un lux, găsirea unor metode rapide de relaxare devine esențială pentru menținerea echilibrului mental și fizic.
featured image jpg
Sigla echipei de fotbal Athletic Bilbao, sculptată pe o biserică din secolul al XIII-lea
Când te gândești la biserici, te aștepți să vezi în special icoane ale unor sfinți. În unele situații, poți găsi și imagini cu principalii oameni care au contribuit financiar la construcția respectivei biserici.
austin ban 0fjGQmYCRW8 unsplash jpg
Cadouri care creează amintiri - Experiențe speciale pentru femeile din viața ta
Căutarea cadoului perfect pentru femeile dragi din viața ta poate fi o provocare, mai ales atunci când vrei să alegi ceva cu adevărat special.
sala jocuri de noroc bloc jpg
Sălile de jocuri de noroc ar putea fi interzise la parterul blocurilor
Deputatul PNL Gigel-Sorinel Știrbu a depus pentru dezbatere un proiect de lege care vizează interzicerea sălilor de jocuri de noroc de la parterul blocurilor.
images 3bb810f70db5ec2934571f9ff1639e40 jpg
Alegerea materialelor și a mobilierului la un preț accesibil
Unul dintre cei mai importanți pași în amenajarea casei este selecția materialelor și a mobilierului.
people 1355500 1280 jpg
Cum creează sporturile legături puternice și prietenii durabile între bărbați
Sportul este mai mult decât o competiție. Este un limbaj universal care unește oameni din medii diferite. Pe teren, în tribune și online, bărbații găsesc un spațiu pentru a-și exprima emoțiile și pentru a se conecta cu ceilalți.
1738689539 lCrT jpg
Metode de ameliorare a durerii pentru inflamația nervilor
Inflamația nervilor, cunoscută și sub numele de nevrită sau nevralgie, poate provoca dureri severe care reduc semnificativ calitatea vieții.
3572599055782af8afa491e98137681c (1) jpg
Cum să îți menții nivelul de energie ridicat după vârsta de 40 ani
După vârsta de 40 de ani, mulți oameni experimentează o scădere a nivelului de energie din cauza schimbărilor naturale ale corpului, cum ar fi scăderea masei musculare, schimbările hormonale și un metabolism mai lent.
cat costa o coroana dentara i ce factori influen eaza pre ul jpg
Cât costă o coroană dentară și ce factori influențează prețul?
O coroană dentară este una dintre cele mai frecvent utilizate soluții stomatologice pentru restaurarea unui dinte deteriorat. Costul acesteia variază foarte mult în funcție de materialul folosit, tehnologia de producție și experiența medicului stomatolog.
avocat legalro 2 png
6 motive pentru care ar trebui să alegi un avocat local
Când vine vorba de probleme juridice, alegerea unui avocat potrivit este esențială. Una dintre cele mai bune decizii pe care le poți lua este să colaborezi cu un avocat local.
termosemineu dolinex 3 png
Avantajele unui termoșemineu pe peleți și cum să faci cea mai bună alegere
Căldura confortabilă a unui termoșemineu pe peleți nu este doar un răsfăț, ci și o soluție eficientă și sustenabilă pentru încălzirea locuinței.

Parteneri

Sf  Gheorghe Foto Ziarul Lumina jpg
Peste un milion de români îşi sărbătoresc onomastica de Sfântul Gheorghe. Care sunt cele mai întâlnite nume
Peste un milion de români îşi sărbătoresc miercuri, 23 aprilie, onomastica de Sfântul Mucenic Gheorghe, simbol al liderului, al luptătorului neînfricat și al martirului care nu și-a trădat credința.
Sorana Cirstea (EPA) jpg
litoral romania 1 jpeg
Profesorii, nemulțumiți de neplata sumelor restante și valoarea voucherelor de vacanță. „Ajung de benzină?”
Valoarea voucherelor de vacanță și recuperarea sumelor câștigate în instanță a căror plată a fost eșalonată pe cinci ani au creat nemulțumire în rândul profesorilor. Foarte mulți spun că vor refuza tichetele, considerând derizorie suma oferită în 2025.
Trupul Papei Francisc in sicriu Foto    Vatican Media jpg
Trupul Papei Francisc va fi mutat în Bazilica Sfântul Petru pentru ca publicul să îi poată aduce un ultim omagiu
Trupul Papei Francisc va fi depus miercuri, 23 aprilie, la ora 10:00, în Bazilica Sfântul Petru pentru a permite credincioşilor să îi aducă un ultim omagiu.
panucci jpg
Mașina unui fost mare fotbalist italian s-a făcut scrum. Tentativă de asasinat?
Christian Panucci se afla în vacanță în Dubai când mașina i-a luat foc.
China a trimis armata în jurul Taiwanului FOTO Profimedia
De ce luptă mercenarii chinezi în Ucraina? Mișcările stranii de pe front care ar trebui să dea de gândit. „Putem avea un război nimicitor”
Temerile că China s-ar pregăti să invadeze Taiwan sunt întărite, în opinia unor analiști americani, de faptul că peste 100 de mercenari chinezi ar lupta în războiul din Ucraina de partea rușilor. Totuși, pare discutabil dacă China ar avea nevoie de experiența câtorva mercenari pentru a ataca Taiwan
Secretarul apărării Pete Hegseth a rămas fără trei dintre consilieri FOTO EPA EFE jpg
Tumult la Pentagon. Probleme tot mai mari pentru secretarul apărării: „Instituția este în completă neorânduială sub conducerea lui Hegseth”
Cercul apropiat al secretarului american al apărării este în dezordine, în timp ce sentimentul de neîncredere față de funcționarii publici și înalții oficiali militari de la Pentagon se amplifică, relatează New York Times.
Colaj candidati alegeri prezidentiale FOTO Mediafax
Concluzia unui profesor după analiza sondajelor electorale: „Constanta e Simion în turul II, însă există o mare diferență față de ultimele alegeri”
Cele 14 sondaje date publicității începând din martie au o constantă: George Simion se califică în turul II, susține profesorul Sergiu Mișcoiu. În plus, sunt foarte mulți indeciși, însă ei sunt foarte diferiți față de „indecișii” din sondajele alegerilor de anul trecut.
index webp
Orașul din România unde prețul unei garsoniere cu duș în bucătărie i-a scos din minți pe toți. „Apartament înseamnă că poate să stea un hamster”
Un apartament de o cameră, situat într-o clădire istorică din centrul Clujului, a fost scos la vânzare pentru suma de 125.000 de euro. Locuința, cu o suprafață de 23 de metri pătrați, se remarcă printr-o amenajare atipică: dușul este amplasat în bucătărie, vis-a-vis de frigider și de ușa de intrare.