Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 841 din 2 - 8 aprilie 2020
Cu ochii n 3,14 jpeg

STĂM ACASĂ, DAR ASTA
NU ÎNSEAMNĂ, ÎN PARTICULAR,
CEVA EXTREM DE FAMILIAR
PE CARE NU-L ȘTIAM
ȘI SIMPLU DE PRONUNȚAT

● Idei în vremuri de carantină: un breton a găsit metoda prin care să rămînă aproape de vecinul său: i-a trimis cu drona un pachet, la cîțiva metri distanță. „Stăm acasă, dar asta nu înseamnă că îți lași prietenul fără o gustare.“ (A. M. S.)

● Oportunitate: o lege care să anihileze orice intenție scuipată pe stradă de cei care încă își curăță toate fosele pe caldarîm. Dacă tot patrulează forțele de ordine, ar fi lesne de oprit, legitimat și amendat (zdravăn). Lucru valabil și pe verticala blocurilor în regim de termopanare. Ca și aceea, în premieră, de spălare cu detergent a tuturor străzilor. Poate așa reușim împreună. Căci, în particular, de anihilat asemenea apucături manifestate în scara blocului încă nu pare să fie posibil. Acum e momentul! (R. M.)

● Oamenii de ştiinţă au descoperit pe fundul oceanului, la 6.900 de metri adîncime, într-unul dintre cele mai adînci locuri de pe planetă, un amfipod de mărimea unei monede, complet necunoscut pînă acum. În stomacul micuţei şi necunoscutei creaturi cercetătorii au descoperit însă ceva extrem de familiar: o microfibră de polietilenă tereftalată, adică o bucăţică de pet. Micul amfipod, care a cunoscut plasticul înainte ca oamenii
să-l cunoască pe el, a fost botezat Eurythenes plasticus. (M. C.)

● Într-un supermarket, un produs neaoș pe care nu‑l știam: gumele de mestecat nominale. Din evantaiul onomastic, am reținut cîteva nume de gume: Ileana, Mariana, Camelia, Liliana, Claudiu, Lavinia, Nicolae, Iuliana. Cum ar veni, cunoaște-te pe tine însuți mestecîndu-te. (D. S.)

● Cum își capătă numele virușii și infecțiile pe care le pricinuiesc? Comitetul Internațional pentru Taxonomia Virușilor (ICTV) e instituția care le botează, după reguli clare și stricte: numele va conține un „termen descriptiv generic“ (de exemplu, respirator, hepatic, pulmonar, neurologic etc.); un „termen descriptiv specific“ cu referire la vîrstă, durată, gravitate, sezon, regiune (de exemplu, progresiv, juvenil, acut, sever, de toamnă/iarnă, deșertic, costal etc.); numele va conține denumirea „agentului patogen cauzator“ și „anul apariției“ (de exemplu, Salmonella, gripă, noul coronavirus 2019 etc.); și numele va fi cît mai scurt și simplu de pronunțat, eventual, acronim (H7N9, malarie, COVID-19 etc.). Denumirile, așadar, nu lipsesc. Vă dorim multă sănătate. (M. P.)

PARE CĂ, ÎN MOMENTELE DE PANICĂ,
ANXIETATEA OFERĂ O CUTIE

● Donald Trump și-a propus să cîștige, pînă la Paște, războiul cu „inamicul invizibil“. Pare că vrea să trimită drone și rachete, dar nu știe unde, că inamicul e invizibil. În multe state americane, oamenii s-au înghesuit să cumpere arme de foc. Gloanțe pentru inamicul invizibil? (M. M.)

● Am aflat că nu doar la noi, ci și în Olanda sau Germania, în momentele de panică, oamenii au cumpărat toată făina, drojdia și hîrtia igienică de pe rafturile magazinelor. Pare un comportament de-a dreptul antropologic, mai ales cel legat de făină și drojdie. Mai greu de explicat e faza cu hîrtia igienică. Poate că unii fac pe ei de frică. Evident, există o mulțime de bancuri despre asta, unele încă de pe vremea lui Ceaușescu, cînd articolul respectiv lipsea. O poantă recentă spune însă că aceia care au cumpărat așa de multă hîrtie igienică sînt rugați să le dea voie și celorlalți la closetul lor. (A. M.

● Eco-anxietatea este cea mai nouă anxietate resimţită de oameni. Conform Asociaţiei Americane de Psihologie, 56% dintre americani şi-au schimbat stilul de viaţă pentru a combate anxietatea cauzată de conştientizarea schimbărilor climatice. (M. C.)

● În Elveția, un lanț hotelier oferă pachete de lux, denumite „COVID-19“, celor care vor să se retragă într-o carantină elegantă. Costurile unei nopți încep de la 200 de franci elvețieni și ajung pînă la 800, acoperind mîncarea, consultanța medicală și teste pentru depistarea virusului. Într-o lume distopică, COVID-19 poate fi și marca opulenței. (S. G.)

● Prietenii mei cei mai buni au rămas curierii de la Glovo. Mai nou, ne-am perfecționat sistemul de comunicare în orb: am scos în fața ușii un scaun pe care am pus o cutie. Ei sună la interfon, eu le deschid, le spun de cutie și le mai spun ce rău îmi pare că nu ne mai putem vedea. Ei urcă, pun pachetul în cutie și pleacă. Eu iau pachetul, mă dezinfectez, arunc și dezinfectez ambalajele și mănînc conținutul liniștită. (I. P.)

pag24 efarkas jpg jpeg

MAI E CAZUL SĂ NE REAMINTIM
CĂ MINUNATA LUME NOUĂ
DIN APROPIERE E PREA SLABĂ?

● Doamna Lia Olguța Vasilescu îi acuză pe „liberali“ (cu suveran dispreț de evidentă competență) de faptul că știau de COVID-19, dar nu au acționat „din timp“, din rațiuni electorale, vezi matale! Nu pot să nu îi dau dreptate dnei în cauză, dacă mă gîndesc ce soartă tristă ar fi avut celebrul conac, azi, cînd la faimoasa și bănoasa nuntă nu ar mai fi participat decît opt dintre fanii domniilor lor (l-am inclus și pe ex-mire, în persoana dlui Iulian Claudiu Manda). Curat vizionarism premonitoriu! Mai e cazul să reamintim că, în același cadru festiv, soții Manda & Vasilescu și-au exprimat în direct bucuria de a-l năși pe dl Liviu Dragnea?!  Sau mai bine nu?! (R. M.)

● O utilizatoare anonimă a unui site britanic de mămici a povestit că fiul ei de cîțiva anișori e foarte trist că ziua lui de naștere este pe 26 decembrie. Tot orașul e închis, nu are copii pe care să-i invite să se joace pentru că toată lumea e în vacanța de Crăciun, toată energia specifică sărbătorilor se concentrează pe 25 decembrie și simte că ziua lui e eclipsată de venirea Moșului cu o zi și jumătate înainte. În aceste condiții, mama lui cere părerea altor mame: e în regulă să schimbe ziua de naștere a copilului? S-a stîrnit o amplă dezbatere. Argumente de toate felurile s-au încrucișat ca spadele. Însă eu nu văd unde e problema. Într-o lume în care părinții pot da copilului ce nume vor, pot să-i dea ce educație le trece prin cap sau chiar nici o educație dacă așa vor, ba chiar pot schimba sexul copilului după cum li se pare lor că se uită la ei în primii ani de viață, nu văd ce problemă ar fi să-i schimbe și certificatul de naștere după cum vor. Născut iarna? Nu-i nimic! Trecem în acte că s-a născut în mai ca să putem să facem grătar afară de ziua lui. Minunata lume nouă! (S. V.)

● Ce ați fi în stare să faceți pentru o cafea? Orice ați răspunde, va fi greu să egalați gestul unui conductor de tren marfar. Acesta a oprit garnitura care circula dinspre Cernavodă spre Constanța, a lăsat-o pe avarii și a coborît pentru a-și satisface pofta. După cîteva minute, a ieșit cu cafeaua în mînă dintr-un chioșc din apropiere, spre consternarea șoferilor care așteptau la barieră ca să plece trenul. (A. A. D.)

● În Polonia, peste o jumătate de milion de litri de vodcă de contrabandă ar putea fi utilizați ca dezinfectant în lupta împotriva coronavirusului. Păcat că țuica noastră e prea slabă ca să te poți spăla pe mîini cu ea. (A. M. S.)

Foto: M. Chivu (sus), E. Farkas (jos)

Formare profesionala (2) jpg
Formarea profesională: Fundamentul succesului ONG-urilor
Formarea profesională este esențială pentru creșterea performanței și dezvoltarea sustenabilă a ONG-urilor. Exită programe ce oferă sesiuni de formare adaptate nevoilor specifice ale sectorului neguvernamental, pregătind specialiștii pentru provocările viitoare.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Valentine’s Day se sărbătorește diferit în diverse culturi
Ziua Îndrăgostiților, cunoscută internațional drept Valentine’s Day, nu este doar o sărbătoare a iubirii universale, ci și o reflectare a diversității culturale, manifestată prin obiceiuri și tradiții unice.
Servicii care pot sa asigure succesul afacerii tale jpg
Servicii care pot sa asigure succesul afacerii tale
Succesul unei afaceri depinde de integrarea unor servicii strategice care să optimizeze procesele, să crească vizibilitatea și să personalizeze experiența clienților.
Cu sau fara alarmare incendiu pentru spatiile industriale Ce spune legea jpg
Cu sau fără alarmare incendiu pentru spațiile industriale? Ce spune legea?
Siguranța în spațiile industriale este o prioritate majoră, iar prevenirea incendiilor joacă un rol esențial în protejarea angajaților, a bunurilor și a mediului înconjurător.
Beneficiile tratamentului cu aparat dentar la adulti  La ce rezultate te poti astepta jpg
Beneficiile tratamentului cu aparat dentar la adulți. La ce rezultate te poți aștepta?
Tratamentul ortodontic cu aparat dentar nu mai este considerat o soluție exclusiv pentru copii și adolescenți, fiind din ce în ce mai frecvent întâlnit și în rândul adulților.
pexels tima miroshnichenko 6474471 jpg
Tot ce ai nevoie pentru construcții rezistente și încălzire sustenabilă
Construirea sau renovarea unei case reprezintă o investiție majoră, care necesită materiale de calitate și soluții sustenabile.
Vechea dilema sa alegem un sejur in Palma de Mallorca relaxant sau aventuros jpg
Vechea dilemă: să alegem un sejur în Palma de Mallorca relaxant sau aventuros?
Palma de Mallorca, o destinație idilică în inima Insulelor Baleare, este cunoscută pentru peisajele sale spectaculoase, cultura vibrantă și oportunitățile nesfârșite de distracție. Indiferent dacă îți dorești o vacanță „relaxantă” sau „aventuroasă”, Palma de Mallorca are ceva special pentru toți tur
featured image jpg
Jocul responsabil în cazinouri online: cum protejează operatorii experiențele pasionaților de gambling
Prin natura lor, jocurile de noroc se bazează pe modul aleatoriu în care poate decurge o acțiune.
Importanța consumului de apă înainte, în timpul și după sport jpg
Importanța consumului de apă înainte, în timpul și după sport
Lichidele pierdute în timp ce faci sport trebuie înlocuite în organism, pentru a preveni deshidratarea și riscurile asociate acesteia.
Tot ce trebuie să știi înainte de a cumpăra o mașină electrică jpg
Tot ce trebuie să știi înainte de a cumpăra o mașină electrică
Ți-ai propus să cumperi o mașină electrică? Cel mai probabil ai în minte și câteva întrebări legitime, la care cauți un răspuns. În acest articol vei găsi răspunsuri la cele mai importante preocupări pe care le poți avea atunci când vrei să faci o astfel de achiziție.
tapet premium png
De la banal la extraordinar: Cum poate impacta un tapet premium designul de interior?
Când vine vorba de transformarea unei locuințe, puține elemente au un impact atât de spectaculos și versatil precum tapetul premium. Crezi că tapetul este ceva demodat sau prea pretențios?
sculptor jpg
„Mademoiselle Pogany”, sculptura care redă esența feminității, discreției și senzualității
Simbolul artei moderne românești, „Mademoiselle Pogany”, reprezintă iubirea „nemuritoare a lui Brâncuși”, căreia artistul i-a dedicat nouăsprezece sculpturi.
barbat cu ochelari la laptop jpg
Curiozități despre jocurile de noroc de care nu ai auzit
Jocurile de noroc au o istorie veche de mii de ani și, de-a lungul timpului, au devenit o parte semnificativă a culturilor din întreaga lume.
Vechea dilema cum protejezi bateriile auto in timpul sezonului rece jpg
Vechea dilemă: cum protejezi bateriile auto în timpul sezonului rece?
Iarna reprezintă, fără îndoială, sezonul cel mai solicitant pentru bateriile auto. Temperaturile scăzute, drumurile scurte care nu oferă bateriei suficient timp să se încarce și utilizarea intensă a sistemelor de încălzire pun o presiune suplimentară asupra alternatorului și asupra acumulatorului.
DilemaVeche (2) (2) jpg
Descoperă cele mai apreciate idei de cadouri pentru bărbați în 2024
Atât în preajma sărbătorilor, cât și atunci când au loc aniversările bărbaților din viața noastră, alegerea cadoului se poate dovedi complicată. Acest ghid te va ajuta să optezi pentru cel mai potrivit dar în 2024 pentru reprezentanții sexului masculin.
De ce sunt folosite aparate sous vide in bucatarii profesionale jpg
De ce sunt folosite aparate sous vide în bucătării profesionale?
Tehnica de gătit sous vide (din franceză, „sub vid”) este o metodă inovatoare, ce presupune ambalarea alimentelor, în special a cărnii, într-un pachet vidat și gătirea acestora la o temperatură controlată, mult sub cea obișnuită, pentru o perioadă îndelungată de timp.
Adaptogenii  aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții jpg
Adaptogenii: aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții
Adaptogenii sunt substanțe provenite din plante, care au rolul de a reduce efectele stresului asupra corpului și minții, îmbunătățind răspunsul organismului în situații tensionate.
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece jpg
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece
Sezonul rece poate aduce o serie de cheltuieli neașteptate, de la costurile crescute pentru încălzire și electricitate, până la cheltuielile pentru îmbrăcămintea de iarnă și vacanțe sau concedii.
dilemaveche ro jpg
GHID despre alegerea metodelor de plată la cazino! Ce NU știe toată lumea?
Când te pregătești să joci la cazino online, alegerea metodei de plată este un pas crucial care poate influența întregul tău parcurs.
featured image (4) jpg
Mituri și realități despre relația femeilor cu jocurile de noroc
Primele cazinouri terestre au apărut într-o perioadă în care bărbații erau figurile dominante în societate, având parte de educație și implicit fiind cei care, în mod tradițional, asigurau și gestionau partea financiară a familiei.
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură jpg
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură
Agricultura devine și în România un domeniu complex și competitiv, astfel că rentabilitatea fermelor este o necesitate pentru a supraviețui pe piață și a avea succes.
P90178 png
Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP): Un candidat multidimensional pentru cercetare
Peptida Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP), o neuropeptidă endogenă, a prezentat un interes crescut pentru cercetători pentru rolul său potențial în diverse procese fiziologice.
avocat png
Avocatura: De la oratorii Romei la stâlpii statului de drept modern
Profesia de avocat este una dintre cele mai vechi și respectate ocupații din istoria umanității. De-a lungul timpului, avocații au jucat un rol esențial în menținerea ordinii și aplicarea justiției, contribuind la protejarea drepturilor și libertăților individuale.
DilemaVeche (2) (1) jpg
Cum se reflectă identitatea culturală în preferințele pentru anumite arome
Preferințele pentru anumite arome sunt mult mai mult decât o simplă chestiune de gust. Ele reprezintă o expresie a identității culturale, influențată de istorie, geografie, ritualuri și schimburi interculturale.

Parteneri

Gabriela cristea jpg
Gabriela Cristea, schimbare radicală de look, după ce a plecat de la Antena Stars: „Sunt un pic șocată”
La începutul acestei luni, Gabriela Cristea dat o fugă la salonul de înfrumusețare, unde a mers alături de soacra sa. Prezentatoarea TV nu a făcut atunci o schimbare radicală, doar și-a reînnoit culoarea părului. Însă, cum a promis că urmează să își schimbe look-ul în luna ianuarie a acestui an, ved
gigi becali facebook jpeg
Gigi Becali, pe urmele lui Donald Trump: a renunțat de mic de băutură
Face carieră informația conform căreia Donald Trump, noul președinte al SUA, nu se atinge de alcool.
trump Mariann Edgar Budde jpg
„Un critic radical de stânga”. Trump atacă dur un episcop care a cerut „milă” pentru imigranți și minoritățile sexuale
Președintele american Donald Trump a reacționat miercuri împotriva unui episcop care i-a cerut direct să arate milă imigranților și comunității LGBTQ+, transmite POLITICO.
preot ciprian mega arhiva personala jpeg
Preotul-regizor Ciprian Mega, „oprit de la slujire” de Episcopia Ortodoxă a Oradei. Este acuzat că a fost plantat în BOR de Rusia
Episcopia Ortodoxă a Oradei l-a suspendat pe preotul Ciprian Mega, acesta fiind acuzat că a fost plantat în Biserica Ortodoxă a României (BOR) de către Biserica Ortodoxă Rusă, și că slujește contra intereselor țării.
Nicolae Ceauşescu arestat de poliţia din Târgovişte, în 1936 (© „Fototeca online a comunismului românesc”, cota: 2/1936)
Știați că e o legătură între Cuza și Ceaușescu? Fostul dictator a făcut pușcăriei pe legile lui Cuza!
În vreme ce era şef al Regionalei UTCdR Prahova şi încerca, împreună cu agitatorul polonez Vladislav (sau Vladimir) Tarnovski, să coaguleze celulele comuniste, Nicolae Ceauşescu a fost arestat, judecat şi apoi condamnat.
1 analize sange jpg jpeg
Teste de sânge care permit detectarea timpurie a mai multor tipuri de cancer, dezvoltate de cercetătorii de la Oxford
Un test de sânge revoluționar, creat de cercetătorii de la Universitatea Oxford, ar putea reprezenta un pas important în combaterea cancerului.
Prostituţie FOTO SHUTTERSTOCK
Prostituția și furnizarea de servicii sexuale, incluse în lista noilor coduri CAEN din 2025
Apar în premieră în legislația românească modernă menționate ocupațiile de furnizare de servicii sexuale și prostituție.
Gheorghe Hagi (Sportpictures) jpg
Gică Hagi, răbufnire la ultimul meci: „Toată ziua jocuri! La revedere”
Gică Hagi, nervos după ultima partidă de campionat.
Dennis Man (EPA) jpg
Dennis Man, la un pas de mare lovitură: ce echipă îl dorește pe român
Dennis Man e dorit de un club mare din fotbalul italian.