Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 841 din 2 - 8 aprilie 2020
Cu ochii n 3,14 jpeg

STĂM ACASĂ, DAR ASTA
NU ÎNSEAMNĂ, ÎN PARTICULAR,
CEVA EXTREM DE FAMILIAR
PE CARE NU-L ȘTIAM
ȘI SIMPLU DE PRONUNȚAT

● Idei în vremuri de carantină: un breton a găsit metoda prin care să rămînă aproape de vecinul său: i-a trimis cu drona un pachet, la cîțiva metri distanță. „Stăm acasă, dar asta nu înseamnă că îți lași prietenul fără o gustare.“ (A. M. S.)

● Oportunitate: o lege care să anihileze orice intenție scuipată pe stradă de cei care încă își curăță toate fosele pe caldarîm. Dacă tot patrulează forțele de ordine, ar fi lesne de oprit, legitimat și amendat (zdravăn). Lucru valabil și pe verticala blocurilor în regim de termopanare. Ca și aceea, în premieră, de spălare cu detergent a tuturor străzilor. Poate așa reușim împreună. Căci, în particular, de anihilat asemenea apucături manifestate în scara blocului încă nu pare să fie posibil. Acum e momentul! (R. M.)

● Oamenii de ştiinţă au descoperit pe fundul oceanului, la 6.900 de metri adîncime, într-unul dintre cele mai adînci locuri de pe planetă, un amfipod de mărimea unei monede, complet necunoscut pînă acum. În stomacul micuţei şi necunoscutei creaturi cercetătorii au descoperit însă ceva extrem de familiar: o microfibră de polietilenă tereftalată, adică o bucăţică de pet. Micul amfipod, care a cunoscut plasticul înainte ca oamenii
să-l cunoască pe el, a fost botezat Eurythenes plasticus. (M. C.)

● Într-un supermarket, un produs neaoș pe care nu‑l știam: gumele de mestecat nominale. Din evantaiul onomastic, am reținut cîteva nume de gume: Ileana, Mariana, Camelia, Liliana, Claudiu, Lavinia, Nicolae, Iuliana. Cum ar veni, cunoaște-te pe tine însuți mestecîndu-te. (D. S.)

● Cum își capătă numele virușii și infecțiile pe care le pricinuiesc? Comitetul Internațional pentru Taxonomia Virușilor (ICTV) e instituția care le botează, după reguli clare și stricte: numele va conține un „termen descriptiv generic“ (de exemplu, respirator, hepatic, pulmonar, neurologic etc.); un „termen descriptiv specific“ cu referire la vîrstă, durată, gravitate, sezon, regiune (de exemplu, progresiv, juvenil, acut, sever, de toamnă/iarnă, deșertic, costal etc.); numele va conține denumirea „agentului patogen cauzator“ și „anul apariției“ (de exemplu, Salmonella, gripă, noul coronavirus 2019 etc.); și numele va fi cît mai scurt și simplu de pronunțat, eventual, acronim (H7N9, malarie, COVID-19 etc.). Denumirile, așadar, nu lipsesc. Vă dorim multă sănătate. (M. P.)

PARE CĂ, ÎN MOMENTELE DE PANICĂ,
ANXIETATEA OFERĂ O CUTIE

● Donald Trump și-a propus să cîștige, pînă la Paște, războiul cu „inamicul invizibil“. Pare că vrea să trimită drone și rachete, dar nu știe unde, că inamicul e invizibil. În multe state americane, oamenii s-au înghesuit să cumpere arme de foc. Gloanțe pentru inamicul invizibil? (M. M.)

● Am aflat că nu doar la noi, ci și în Olanda sau Germania, în momentele de panică, oamenii au cumpărat toată făina, drojdia și hîrtia igienică de pe rafturile magazinelor. Pare un comportament de-a dreptul antropologic, mai ales cel legat de făină și drojdie. Mai greu de explicat e faza cu hîrtia igienică. Poate că unii fac pe ei de frică. Evident, există o mulțime de bancuri despre asta, unele încă de pe vremea lui Ceaușescu, cînd articolul respectiv lipsea. O poantă recentă spune însă că aceia care au cumpărat așa de multă hîrtie igienică sînt rugați să le dea voie și celorlalți la closetul lor. (A. M.

● Eco-anxietatea este cea mai nouă anxietate resimţită de oameni. Conform Asociaţiei Americane de Psihologie, 56% dintre americani şi-au schimbat stilul de viaţă pentru a combate anxietatea cauzată de conştientizarea schimbărilor climatice. (M. C.)

● În Elveția, un lanț hotelier oferă pachete de lux, denumite „COVID-19“, celor care vor să se retragă într-o carantină elegantă. Costurile unei nopți încep de la 200 de franci elvețieni și ajung pînă la 800, acoperind mîncarea, consultanța medicală și teste pentru depistarea virusului. Într-o lume distopică, COVID-19 poate fi și marca opulenței. (S. G.)

● Prietenii mei cei mai buni au rămas curierii de la Glovo. Mai nou, ne-am perfecționat sistemul de comunicare în orb: am scos în fața ușii un scaun pe care am pus o cutie. Ei sună la interfon, eu le deschid, le spun de cutie și le mai spun ce rău îmi pare că nu ne mai putem vedea. Ei urcă, pun pachetul în cutie și pleacă. Eu iau pachetul, mă dezinfectez, arunc și dezinfectez ambalajele și mănînc conținutul liniștită. (I. P.)

pag24 efarkas jpg jpeg

MAI E CAZUL SĂ NE REAMINTIM
CĂ MINUNATA LUME NOUĂ
DIN APROPIERE E PREA SLABĂ?

● Doamna Lia Olguța Vasilescu îi acuză pe „liberali“ (cu suveran dispreț de evidentă competență) de faptul că știau de COVID-19, dar nu au acționat „din timp“, din rațiuni electorale, vezi matale! Nu pot să nu îi dau dreptate dnei în cauză, dacă mă gîndesc ce soartă tristă ar fi avut celebrul conac, azi, cînd la faimoasa și bănoasa nuntă nu ar mai fi participat decît opt dintre fanii domniilor lor (l-am inclus și pe ex-mire, în persoana dlui Iulian Claudiu Manda). Curat vizionarism premonitoriu! Mai e cazul să reamintim că, în același cadru festiv, soții Manda & Vasilescu și-au exprimat în direct bucuria de a-l năși pe dl Liviu Dragnea?!  Sau mai bine nu?! (R. M.)

● O utilizatoare anonimă a unui site britanic de mămici a povestit că fiul ei de cîțiva anișori e foarte trist că ziua lui de naștere este pe 26 decembrie. Tot orașul e închis, nu are copii pe care să-i invite să se joace pentru că toată lumea e în vacanța de Crăciun, toată energia specifică sărbătorilor se concentrează pe 25 decembrie și simte că ziua lui e eclipsată de venirea Moșului cu o zi și jumătate înainte. În aceste condiții, mama lui cere părerea altor mame: e în regulă să schimbe ziua de naștere a copilului? S-a stîrnit o amplă dezbatere. Argumente de toate felurile s-au încrucișat ca spadele. Însă eu nu văd unde e problema. Într-o lume în care părinții pot da copilului ce nume vor, pot să-i dea ce educație le trece prin cap sau chiar nici o educație dacă așa vor, ba chiar pot schimba sexul copilului după cum li se pare lor că se uită la ei în primii ani de viață, nu văd ce problemă ar fi să-i schimbe și certificatul de naștere după cum vor. Născut iarna? Nu-i nimic! Trecem în acte că s-a născut în mai ca să putem să facem grătar afară de ziua lui. Minunata lume nouă! (S. V.)

● Ce ați fi în stare să faceți pentru o cafea? Orice ați răspunde, va fi greu să egalați gestul unui conductor de tren marfar. Acesta a oprit garnitura care circula dinspre Cernavodă spre Constanța, a lăsat-o pe avarii și a coborît pentru a-și satisface pofta. După cîteva minute, a ieșit cu cafeaua în mînă dintr-un chioșc din apropiere, spre consternarea șoferilor care așteptau la barieră ca să plece trenul. (A. A. D.)

● În Polonia, peste o jumătate de milion de litri de vodcă de contrabandă ar putea fi utilizați ca dezinfectant în lupta împotriva coronavirusului. Păcat că țuica noastră e prea slabă ca să te poți spăla pe mîini cu ea. (A. M. S.)

Foto: M. Chivu (sus), E. Farkas (jos)

Vechea dilema cum protejezi bateriile auto in timpul sezonului rece jpg
Vechea dilemă: cum protejezi bateriile auto în timpul sezonului rece?
Iarna reprezintă, fără îndoială, sezonul cel mai solicitant pentru bateriile auto. Temperaturile scăzute, drumurile scurte care nu oferă bateriei suficient timp să se încarce și utilizarea intensă a sistemelor de încălzire pun o presiune suplimentară asupra alternatorului și asupra acumulatorului.
DilemaVeche (2) (2) jpg
Descoperă cele mai apreciate idei de cadouri pentru bărbați în 2024
Atât în preajma sărbătorilor, cât și atunci când au loc aniversările bărbaților din viața noastră, alegerea cadoului se poate dovedi complicată. Acest ghid te va ajuta să optezi pentru cel mai potrivit dar în 2024 pentru reprezentanții sexului masculin.
De ce sunt folosite aparate sous vide in bucatarii profesionale jpg
De ce sunt folosite aparate sous vide în bucătării profesionale?
Tehnica de gătit sous vide (din franceză, „sub vid”) este o metodă inovatoare, ce presupune ambalarea alimentelor, în special a cărnii, într-un pachet vidat și gătirea acestora la o temperatură controlată, mult sub cea obișnuită, pentru o perioadă îndelungată de timp.
Adaptogenii  aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții jpg
Adaptogenii: aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții
Adaptogenii sunt substanțe provenite din plante, care au rolul de a reduce efectele stresului asupra corpului și minții, îmbunătățind răspunsul organismului în situații tensionate.
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece jpg
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece
Sezonul rece poate aduce o serie de cheltuieli neașteptate, de la costurile crescute pentru încălzire și electricitate, până la cheltuielile pentru îmbrăcămintea de iarnă și vacanțe sau concedii.
dilemaveche ro jpg
GHID despre alegerea metodelor de plată la cazino! Ce NU știe toată lumea?
Când te pregătești să joci la cazino online, alegerea metodei de plată este un pas crucial care poate influența întregul tău parcurs.
featured image (4) jpg
Mituri și realități despre relația femeilor cu jocurile de noroc
Primele cazinouri terestre au apărut într-o perioadă în care bărbații erau figurile dominante în societate, având parte de educație și implicit fiind cei care, în mod tradițional, asigurau și gestionau partea financiară a familiei.
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură jpg
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură
Agricultura devine și în România un domeniu complex și competitiv, astfel că rentabilitatea fermelor este o necesitate pentru a supraviețui pe piață și a avea succes.
P90178 png
Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP): Un candidat multidimensional pentru cercetare
Peptida Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP), o neuropeptidă endogenă, a prezentat un interes crescut pentru cercetători pentru rolul său potențial în diverse procese fiziologice.
avocat png
Avocatura: De la oratorii Romei la stâlpii statului de drept modern
Profesia de avocat este una dintre cele mai vechi și respectate ocupații din istoria umanității. De-a lungul timpului, avocații au jucat un rol esențial în menținerea ordinii și aplicarea justiției, contribuind la protejarea drepturilor și libertăților individuale.
DilemaVeche (2) (1) jpg
Cum se reflectă identitatea culturală în preferințele pentru anumite arome
Preferințele pentru anumite arome sunt mult mai mult decât o simplă chestiune de gust. Ele reprezintă o expresie a identității culturale, influențată de istorie, geografie, ritualuri și schimburi interculturale.
creditIMG 0862 JPG
123Credit.ro își continuă expansiunea în România prin deschiderea unor noi birouri în Cluj, Baia Mare, Sibiu și Suceava
București, 10 Septembrie 2024 – 123Credit.ro, un jucător important pe piața brokerajului de credite din România, și prima companie din domeniu care a dezvoltat fluxuri full digitale de aplicare la credite, își continuă expansiunea națională prin deschiderea unor noi birouri fizice.
Ghidul începătorului la cazinouri online jpg
Ghidul începătorului la cazinouri online
Chiar dacă activitatea pe care o poți desfășura într-un cazinou online nu este foarte complicată, nu puține sunt persoanele care au nevoie de o mână de ajutor. Prin urmare, ghidurile sunt mereu bine-venite!
christin hume Hcfwew744z4 unsplash (2) jpg
Cum să îți alegi partenerii potriviți pentru crearea unui shop online
Lansarea unui shop online este un pas important în dezvoltarea unui business modern. Să ai parteneri potriviți alături în acest proces este esențial pentru succesul proiectului tău.
Importanta magneziului in sarcina si alaptare jpg
Importanța magneziului în sarcină și alăptare
Magneziul este unul dintre cele mai importante elemente pentru organism, în special pentru femei, având un rol fundamental în anumite etape ale vieții, cum ar fi sarcina și alăptarea.
credit online dv (1) jpg
Credit online sau obținut direct din sucursală? Avantajele IFN-urilor și Internetului
Într-o lume în care tehnologia digitală avansează rapid, obținerea unui credit online a devenit o opțiune din ce în ce mai populară în rândul celor care au nevoie de finanțare rapidă și convenabilă.
tima miroshnichenko 8376170 jpg
Cum să te pregătești pentru sezonul răcelilor: Produse și sfaturi
Toamna e aici, iar copiii se întorc la școală sau grădiniță, după vacanța de vară. Asta înseamnă că șansele de a răci cresc considerabil.
kristian egelund t1sTHYjSN10 unsplash (2) jpg
Cum să îți încălzești corect glezna pentru a preveni entorsele
Entorsele de gleznă sunt leziuni ale ligamentelor care stabilizează articulația gleznei, cauzate de întinderi, rupturi parțiale sau totale ale acestora
barbora polednova VRK4bIBHo1E unsplash (2) jpg
Ce trebuie să știi despre recuperarea după o fractură de gleznă
Fracturile de gleznă sunt printre cele mai frecvente cauze ale durerii de gleznă. Tratamentul poate implica imobilizarea zonei gleznei cu ajutorul unui ghips.
pexels towfiqu barbhuiya 3440682 11349880 (2) jpg
Când este necesară implantarea protezei de genunchi și care sunt etapele operației
Implantarea protezei de genunchi sau protezarea genunchiului este o procedură chirurgicală complexă, destinată pacienților cu afecțiuni severe ale articulației genunchiului, în special celor cu gonartroză avansată la care tratamentele medicamentoase sau fizioterapeutice nu au dat rezultate.
antonika chanel RJCslxmvBcs unsplash jpg
Ce presupune recuperarea după operația de blefaroplastie
Impactul acestei intervenții asupra aspectului estetic al pacientului este unul major, reducând în mod semnificativ semnele îmbătrânirii.
jelle 1dEZeW1GoOI unsplash 16x9 png
Cum să montezi șindrila bituminoasă: Instrucțiuni pas cu pas
Procesul de montare a unei table de acoperiș noi poate fi o sarcină dificilă, însă utilizarea șindrilei bituminoase poate face procesul mult mai ușor și mai eficient. În acest articol, vom oferi instrucțiuni detaliate, pas cu pas, pentru montarea șindrilei bituminoase pe acoperișul tău:
pexels cottonbro 3927233 jpg
3 idei de cadouri pe care le poți oferi în funcție de perioadele specifice ale anului
Cadourile bine alese pot avea un impact semnificativ asupra relațiilor de muncă, fie că sunt destinate angajaților sau partenerilor de afaceri.
parfum1 jpg
Rolul parfumului în cultura pop
Oamenii din Occident cred că fenomenul pe care îl definim astăzi drept „cultură pop” a existat aproape întotdeauna. Aceasta se referă la produse culturale pentru artă, muzică, modă, film, dans, televiziune, radio, literatură, animație, sport, etc

Parteneri

Parada militară cu confeti la Alba Iulia
Alegerile strică planurile pentru parada de pe 1 decembrie. Hotelierii din Alba Iulia se plâng de numărul mic de rezervări din acest an
Românii nu se mai duc de 1 decembrie, în Alba Iulia. Cu doar câteva zile înainte de Ziua Națională a României, proprietarii locuințelor de acolo spun că s-au închiriat prea puține imobile, iar în alți ani, în această perioadă, totul era deja sold out.
Municipiul Petroșani  Foto Daniel Guță ADEVĂRUL jpg
Istoria tulburătoare a celui mai mare oraș minier din România
Povestea celui mai mare centru minier din România a început în secolul al XIX-lea, odată cu deschiderea minelor de cărbune și a fost marcată de evenimente tulburătoare.
Ceasuri de lux Eravault (2) jpg
Ceasurile de lux pentru colecționari – Investiții de lungă durată
Imaginează-ți că fiecare secundă care trece adaugă valoare, nu o pierde. Sună prea frumos pentru a fi adevărat?
cosuri jpg
De sărbători, răsfață-i pe cei dragi ca pe niște vedete! Coşurile cadou de la FineStore, cea mai inspirată alegere!
Sezonul sărbătorilor se apropie cu pași repezi și este momentul perfect pentru a le face bucurii celor dragi
Exercitiu drone noaptea 20 Jun 2024 55 jpg
Rusia a lansat cel mai mare număr de drone în Ucraina într-o singură noapte
Armata ucraineană a declarat marți că a doborât 76 dintre arme, adăugând că a pierdut urma a 96 dintre drone, probabil din cauza războiului electronic activ, iar cinci drone s-au îndreptat spre Belarus.
Dispozitive cu Huawei AppGallery FOTO Shutterstock jpg
Huawei vrea să elimine Android din telefoanele sale. Va folosi un sistem de operare chinezesc
Gigantul chinez producător de smartphone-uri, Huawei, a anunțat marți că, începând de anul viitor, noile sale smartphone-uri şi tablete nu vor mai folosi sistemul de operare Android, potrivit Agerpres.
alec baldwin rust profimedia (1) jpg
Motivul pentru care Alec Baldwin refuză să vadă montajul final al fimului „Rust”. „Cel mai dificil lucru cu care a trebuit să mă confrunt vreodată”
Alec Baldwin, unul dintre cei mai cunoscuți actori americani, a vorbit recent despre impactul devastator al accidentului mortal petrecut pe platourile de filmare ale westernului Rust.
Calin Georgescu jpg
Călin Georgescu, făcut praf de experți: „E caz de paranoia/Denotă o țăcăneală serioasă”. Se cere demisia generalilor SRI
Candidatul care a reușit să ajungă pe primul loc la turul I al prezidențialelor surprinde analiștii, nu doar prin rezultatul obținut, ci și prin opiniile sale, potrivit Euronews. Profesorul de istorie Theodor Paleologu a catalogat discursul candidatului independent Călin Georgescu unul „de guru”.
Therasal Gastro jpg
Cum să ai grijă de sănătatea stomacului: Sfaturi și recomandări
Stomacul este unul dintre cele mai importante organe din corp, responsabil pentru digestia și absorbția nutrienților.