Sindromul inimii frînte sau cînd creierul suferă

Publicat în Dilema Veche nr. 831 din 23 - 29 ianuarie 2020
Sindromul inimii frînte sau cînd creierul suferă jpeg

Dragostea doare. Există și o melodie celebră, Love Hurts, lansată în 1976 de formația Nazareth, un nume parcă predestinat suferinței ancestral, melodie ce vorbește despre suferința din dragoste, în care ne regăsim probabil mulți dintre noi, cei care am trecut prin ea, pricinuită de o iubire ori neîmpărtășită, ori sfîrșită prematur, ori printr-o dezamăgire adîncă.

Știința numește suferința dată de dragoste „sindromul inimii frînte“, care este diagnosticat și tratat. Simptomele sînt similare cu cele ale infarctului: durere în piept, senzația insuficienței aerului, stări de leșin sau amețeală, care se observă atunci cînd avem inima frîntă și care pot duce la atac de cord și deces. Oamenii de știință au studiat „sindromul inimii frînte“ și au legat simptomele acestuia de o disfuncționalitate a activității sistemului nervos ce a putut fi observată prin scanarea acestuia, în momentul diagnosticului medical. Au descoperit că unele conexiuni neurale nu se produc în anumite regiuni ale creierului, la fel ca în cazul unui creier, scanat în paralel, al unei alte persoane care nu suferă de inimă frîntă sau, altfel spus, din dragoste. După un an, au scanat creierul aceleiași persoane și au observat cum circuitele neurale s-au refăcut. Ceea ce a dus la o concluzie logică: creierul își găsește resursele de a relua activitatea neurală după ce depășim trauma pricinuită de momentul unei suferințe. Același lucru îl susțin specialiștii care studiază cum o stare de traumă fizică a corpului implică suferința creierului. Mai simplu spus, cînd inima și corpul nostru suferă, și creierul nostru se află în suferință.

Atunci cînd avem de-a face cu cineva care suferă din dragoste este important să nu-i minimalizăm suferința și să ieșim din tiparele de comunicare în care îi oferim încurajări sadice de tipul: „cui pe cui se scoate“, „gata cu plînsul, du-te și ieși, că vei cunoaște pe altcineva“. Cel mai indicat este ca persona care suferă să-și aloce un timp de introspecție și de vindecare pentru sine, altfel va duce mai departe comportamentele care nu sînt sănătoase în noua relație. În plus, toate sentimentele pe care și le-a reprimat ca rezultat al neacceptării lor, de furie, revoltă, tristețe, nedreptate, le va aduce, la rîndul lor, și pe acestea în relație. Noul partener va fi învestit cu rol de panaceu, iar, pe deasupra, va trebui să îndeplinescă și cerințele care sînt necesare și firești pentru funcționarea unei relații. După cum spune Esther Perel, psihoterapeut, cerem de la partenerul nostru să ne vindece tiparul primar al părintelui de sex opus, acolo unde nu a fost o relație bună, și să îndeplinească o multitudine de alte roluri inoculate din ceea ce vedem în media, literatură, filme (de prieten, de iubit, de amant, de părinte, de salvator, de om de succes, de terapeut). Adică un  model nesănătos care s-a format complet nerealist și s-a perpetuat social, pornind de la poveștile spuse în copilărie, pînă la filmele romantice care se încheie cu „și au trăit fericiți pînă la adînci bătrîneți“. Azi, mulți oameni sînt profund nefericiți în relația pe care o au întrucît partenerul/partenera nu bifează căsuțele „modelului de succes“.

Avem nevoie să înțelegem cum mass-media prezintă haosul (drama) și tulburarea emoțională profundă drept dovezi de funcționalitate a unei relații. Toate cîntecele, filmele, literatura ne oferă modele de un dramatism intens pe care-l integrăm ca fiind normalul și ne devine tiparul după care funcționăm, întrucît îl regăsim în ceea ce am văzut în propria familie, cît și în mediul înconjurător; ne este cunoscut și, prin aceasta, ne-a devenit familiar. Nici un film și nici o poveste din literatură nu ne spun cum au trăit mai departe fericiți pînă la adînci bătrîneți. Ce au făcut în caz de pierdere a părinților, cum și-au împărțit treburile administrative, cum au gestionat creșterea și educația copiilor, ce au făcut în caz de șomaj, de boală etc.

Nu ni se prezintă relații care funcționează matur, onest, fără manipulări și fără abuz pentru că acestea sînt foarte rare în viața reală, dar și din motivul că modelul familiar este cel al haosului emoțional, ceea ce duce la dezvoltarea dependenței de suferință care ne face să menținem blocajul în care ne aflăm, iar frica de a-l schimba ne paralizează și nici nu am avut modele în preajmă care să îndrăznească să-l schimbe. Unul dintre tiparele cognitive mentale ce se perpetuează și care este extrem de nociv este „rău cu rău, dar mai rău fără rău“. Și atunci alegem același și același tipar, alegem să rămînem în relații în care sîntem abuzați emoțional, fizic, fugim constant de noi, doar depozităm reziduuri emoționale care la un moment dat produc somatizare și ies la suprafață prin îmbolnăvirea la propriu ori a minții, ori a corpului.

Vorbind despre boală, A. Miller, în cartea sa Revolta corpului, subliniază conflictul dintre corp și psihic ce reiese din scrisoarea lui Proust (acesta a fost bolnav de astm, și-a petrecut jumătate de viață în pat și a murit la 51 de ani) către mama sa, cu care a avut o relație apropiată și ambivalentă pînă la moartea acesteia: „Adevărul este că, de îndată ce mă simt mai bine, tu distrugi totul pînă îmi merge din nou rău, căci viața care îmi aduce însănătoșire pe tine te chinuie… Dar este îngrozitor că nu pot avea în același timp afecțiunea ta și sănătatea mea“.

Dacă un copil nu este susținut emoțional de către mama sa, în mod sănătos, iar părintele nu este reglat psiho-emoțional la rîndul său, acesta va avea ca răspuns la trauma de atașament care apare hiperexcitația sau disocierea. Simptomele fizice în hiperexcitație sînt un ritm cardiac crescut, tensiune arterială, rata respirației semnificativ modificată. Prin disociere, copilul va căuta să-și conserve energia printr-o detașare pasivă, prin imobilitate, pentru a-și amorți durerea. La vîrstă adultă, efectele se pot observa în comportamentul de a căuta cu orice preț un partener sau, din contra, de a evita orice potențială relație ce ar putea reactiva trauma. De multe ori nu sîntem conștienți de mecanismele de apărare pe care ni le-am construit și atunci e necesară o aplecare mai profundă asupra sinelui nostru, întrucît corpul nostru ne spune cînd nu sîntem într-o stare de integrare prin insomnii, răceli frecvente, dureri de diferite feluri, stări de angoasă etc.

Rupert&Banzhaf, în cartea Corpul meu, trauma mea, eul meu, arată cum experiențele traumatice care implică stres crescut și emoții pe termen lung se cronicizează ca stare de fond, ducînd la creșterea stresului celular și declanșînd modificarea expresiei genetice, implicînd o serie de modificări ale proceselor metabolice. Viitorul medicinei este cel în care omul este tratat în întregul său, cel în care se recunoaște că boala fizică implică stresul psihic și că există o legătură strînsă între suferința fizică și cea a creierului, care la unele persoane poate declanșa boli mult mai grave – diferența o face structura fiziologică și psihologică cu care acesta este înzestrat genetic. Cred că necesitatea psihologului în spitale va fi mai conștientizată în viitorul apropiat. Din păcate, în timpul formării profesionale, medicii în facultate nu învață mult despre trauma psihică, iar psihologii, la rîndul lor, învață mult prea puțin despre organism în materialitatea lui. Fiecare categorie lasă în seama celeilalte rezolvarea. Cred că vom reuși să lucrăm în echipe multidisciplinare în viitor, înțelegînd necesitatea de a ajuta pacientul în complexitatea acestuia.

Atunci cînd există o relație de integrare între corp și minte, atunci cînd avem relații sănătoase, în care ne simțim văzuți și apreciați, iar sentimentul de stabilitate este cel predominant, studiile în neurobiologie arată că ne crește numărul de fibre neurale din zona cerebrală prefrontală și limbică, ceea ce implică o stare de armonie a minții noastre, cît și a corpului nostru. O relație de iubire care implică un atașament sănătos înseamnă reglarea sistemelor organismului, echilibrarea emoțiilor, armonizarea cu alții, gestionarea fricii, reacții emoționale flexibile și manifestarea înțelegerii și a empatiei. Dar, pentru a avea relații sănătoase la vîrstă adultă, este necesar să le fi avut în copilărie, altfel, cum scriam și mai sus, tiparul care ne este familiar îl vom reproduce în relațiile pe care le vom avea pe parcursul vieții de adulți. Sau căutăm să modificăm tiparul, dacă acesta a fost unul disfuncțional, printr-o introspecție/analiză sinceră, ce necesită timp și, cu siguranță, vom deveni mai sănătoși emoțional.

Neuroștiințele, azi, pun accent pe starea de prezență, de conștientizare atentă a gîndurilor noastre, întrucît devenim ceea ce gîndim, iar gîndurile noastre implică afectele și emoțiile noastre, adică corpul nostru în întregul lui. Ceea ce astăzi, prin cercetări empirice, iese la lumină este faptul că creierul are capacitatea de a-și modifica structura prin retrasarea căilor neurale, implicînd modificarea cognițiilor (gîndurilor), și fiind conștienți de calitatea relațiilor pe care le avem, întrucît acestea iau forma experiențelor noastre. Închei prin a aduce în atenția dumneavoastră un pasaj din Daniel Kahneman, laureat al Premiului Nobel pentru economie, profesor de psihologie și politici publice la Princeton, privind teoria deciziei. În cartea sa Gîndire rapidă, gîndire lentă, Kahneman întărește ideea de a fi atenți la gîndurile noastre, întrucît ele devin experiențele noastre.

„[…] Trebuie să acceptați strania idee că acțiunile și emoțiile voastre pot fi declanșate de evenimente de care nu sînteți cîtuși de puțin conștienți. Într-un experiment care a devenit pe dată clasic, psihologul John Bargh și colaboratorii săi le-au cerut unor studenți de la New York University – majoritatea cu vîrste între 18 și 22 de ani – să alcătuiască propoziții de patru cuvinte dintr-un set de cinci termeni. Pentru un grup de studenți, jumătate din propozițiile amestecate conțineau cuvinte asociate cu bătrînețea, precum «Florida», «uituc», «chel», «cărunt» sau «zbîrcit». După ce au isprăvit exercițiul, tinerii participanți au fost trimiși să efectueze un alt experiment într-un birou aflat la parter. Scurta deplasare era ceea ce urmărea experimentul. Neobservați, cercetătorii au măsurat timpul de care au avut nevoie studenții ca să ajungă de la un capăt al coridorului la celălalt. Conform predicției lui Bargh, tinerii care alcătuiseră o propoziție din cuvinte legate de tema bătrîneții s-au deplasat mult mai încet decît ceilalți. 

«Efectul Florida» implică două stadii ale amorsatului. În primul rînd, setul de cuvinte amorsează gînduri despre bătrînețe, deși cuvîntul «bătrîn» nu este menționat nici măcar o singură dată; în al doilea rînd, aceste gînduri amorsează un comportament, mersul agale, care este asociat cu vîrsta înaintată. Toate acestea se petrec fără un dram de conștiință. Cînd au fost întrebați ulterior, nici unul dintre studenți nu a declarat să fi remarcat că acele cuvinte avuseseră o temă comună și cu toții au insistat că nimic din ceea ce au făcut după primul experiment nu ar fi putut să fie influențat de cuvintele cu care au avut de-a face. Ideea de bătrînețe nu ajunsese să fie conștientizată, dar acțiunile lor fuseseră modificate totuși.

Acest remarcabil proces de amorsare – influențarea unei acțiuni de o idee – este cunoscut drept efectul ideomotor. Deși cu siguranță nu v-ați dat seama, lectura acestui paragraf v-a amorsat în egală măsură.“

Cătălina Dumitrescu este psiholog clinician specialist, psihoterapeut în terapie cognitiv-comportamentală, psiholog autonom în psihologia muncii.

DilemaVeche (2) (3) jpg
Valentine’s Day se sărbătorește diferit în diverse culturi
Ziua Îndrăgostiților, cunoscută internațional drept Valentine’s Day, nu este doar o sărbătoare a iubirii universale, ci și o reflectare a diversității culturale, manifestată prin obiceiuri și tradiții unice.
Servicii care pot sa asigure succesul afacerii tale jpg
Servicii care pot sa asigure succesul afacerii tale
Succesul unei afaceri depinde de integrarea unor servicii strategice care să optimizeze procesele, să crească vizibilitatea și să personalizeze experiența clienților.
Cu sau fara alarmare incendiu pentru spatiile industriale Ce spune legea jpg
Cu sau fără alarmare incendiu pentru spațiile industriale? Ce spune legea?
Siguranța în spațiile industriale este o prioritate majoră, iar prevenirea incendiilor joacă un rol esențial în protejarea angajaților, a bunurilor și a mediului înconjurător.
Beneficiile tratamentului cu aparat dentar la adulti  La ce rezultate te poti astepta jpg
Beneficiile tratamentului cu aparat dentar la adulți. La ce rezultate te poți aștepta?
Tratamentul ortodontic cu aparat dentar nu mai este considerat o soluție exclusiv pentru copii și adolescenți, fiind din ce în ce mai frecvent întâlnit și în rândul adulților.
pexels tima miroshnichenko 6474471 jpg
Tot ce ai nevoie pentru construcții rezistente și încălzire sustenabilă
Construirea sau renovarea unei case reprezintă o investiție majoră, care necesită materiale de calitate și soluții sustenabile.
Vechea dilema sa alegem un sejur in Palma de Mallorca relaxant sau aventuros jpg
Vechea dilemă: să alegem un sejur în Palma de Mallorca relaxant sau aventuros?
Palma de Mallorca, o destinație idilică în inima Insulelor Baleare, este cunoscută pentru peisajele sale spectaculoase, cultura vibrantă și oportunitățile nesfârșite de distracție. Indiferent dacă îți dorești o vacanță „relaxantă” sau „aventuroasă”, Palma de Mallorca are ceva special pentru toți tur
featured image jpg
Jocul responsabil în cazinouri online: cum protejează operatorii experiențele pasionaților de gambling
Prin natura lor, jocurile de noroc se bazează pe modul aleatoriu în care poate decurge o acțiune.
Importanța consumului de apă înainte, în timpul și după sport jpg
Importanța consumului de apă înainte, în timpul și după sport
Lichidele pierdute în timp ce faci sport trebuie înlocuite în organism, pentru a preveni deshidratarea și riscurile asociate acesteia.
Tot ce trebuie să știi înainte de a cumpăra o mașină electrică jpg
Tot ce trebuie să știi înainte de a cumpăra o mașină electrică
Ți-ai propus să cumperi o mașină electrică? Cel mai probabil ai în minte și câteva întrebări legitime, la care cauți un răspuns. În acest articol vei găsi răspunsuri la cele mai importante preocupări pe care le poți avea atunci când vrei să faci o astfel de achiziție.
tapet premium png
De la banal la extraordinar: Cum poate impacta un tapet premium designul de interior?
Când vine vorba de transformarea unei locuințe, puține elemente au un impact atât de spectaculos și versatil precum tapetul premium. Crezi că tapetul este ceva demodat sau prea pretențios?
sculptor jpg
„Mademoiselle Pogany”, sculptura care redă esența feminității, discreției și senzualității
Simbolul artei moderne românești, „Mademoiselle Pogany”, reprezintă iubirea „nemuritoare a lui Brâncuși”, căreia artistul i-a dedicat nouăsprezece sculpturi.
barbat cu ochelari la laptop jpg
Curiozități despre jocurile de noroc de care nu ai auzit
Jocurile de noroc au o istorie veche de mii de ani și, de-a lungul timpului, au devenit o parte semnificativă a culturilor din întreaga lume.
Vechea dilema cum protejezi bateriile auto in timpul sezonului rece jpg
Vechea dilemă: cum protejezi bateriile auto în timpul sezonului rece?
Iarna reprezintă, fără îndoială, sezonul cel mai solicitant pentru bateriile auto. Temperaturile scăzute, drumurile scurte care nu oferă bateriei suficient timp să se încarce și utilizarea intensă a sistemelor de încălzire pun o presiune suplimentară asupra alternatorului și asupra acumulatorului.
DilemaVeche (2) (2) jpg
Descoperă cele mai apreciate idei de cadouri pentru bărbați în 2024
Atât în preajma sărbătorilor, cât și atunci când au loc aniversările bărbaților din viața noastră, alegerea cadoului se poate dovedi complicată. Acest ghid te va ajuta să optezi pentru cel mai potrivit dar în 2024 pentru reprezentanții sexului masculin.
De ce sunt folosite aparate sous vide in bucatarii profesionale jpg
De ce sunt folosite aparate sous vide în bucătării profesionale?
Tehnica de gătit sous vide (din franceză, „sub vid”) este o metodă inovatoare, ce presupune ambalarea alimentelor, în special a cărnii, într-un pachet vidat și gătirea acestora la o temperatură controlată, mult sub cea obișnuită, pentru o perioadă îndelungată de timp.
Adaptogenii  aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții jpg
Adaptogenii: aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții
Adaptogenii sunt substanțe provenite din plante, care au rolul de a reduce efectele stresului asupra corpului și minții, îmbunătățind răspunsul organismului în situații tensionate.
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece jpg
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece
Sezonul rece poate aduce o serie de cheltuieli neașteptate, de la costurile crescute pentru încălzire și electricitate, până la cheltuielile pentru îmbrăcămintea de iarnă și vacanțe sau concedii.
dilemaveche ro jpg
GHID despre alegerea metodelor de plată la cazino! Ce NU știe toată lumea?
Când te pregătești să joci la cazino online, alegerea metodei de plată este un pas crucial care poate influența întregul tău parcurs.
featured image (4) jpg
Mituri și realități despre relația femeilor cu jocurile de noroc
Primele cazinouri terestre au apărut într-o perioadă în care bărbații erau figurile dominante în societate, având parte de educație și implicit fiind cei care, în mod tradițional, asigurau și gestionau partea financiară a familiei.
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură jpg
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură
Agricultura devine și în România un domeniu complex și competitiv, astfel că rentabilitatea fermelor este o necesitate pentru a supraviețui pe piață și a avea succes.
P90178 png
Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP): Un candidat multidimensional pentru cercetare
Peptida Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP), o neuropeptidă endogenă, a prezentat un interes crescut pentru cercetători pentru rolul său potențial în diverse procese fiziologice.
avocat png
Avocatura: De la oratorii Romei la stâlpii statului de drept modern
Profesia de avocat este una dintre cele mai vechi și respectate ocupații din istoria umanității. De-a lungul timpului, avocații au jucat un rol esențial în menținerea ordinii și aplicarea justiției, contribuind la protejarea drepturilor și libertăților individuale.
DilemaVeche (2) (1) jpg
Cum se reflectă identitatea culturală în preferințele pentru anumite arome
Preferințele pentru anumite arome sunt mult mai mult decât o simplă chestiune de gust. Ele reprezintă o expresie a identității culturale, influențată de istorie, geografie, ritualuri și schimburi interculturale.
creditIMG 0862 JPG
123Credit.ro își continuă expansiunea în România prin deschiderea unor noi birouri în Cluj, Baia Mare, Sibiu și Suceava
București, 10 Septembrie 2024 – 123Credit.ro, un jucător important pe piața brokerajului de credite din România, și prima companie din domeniu care a dezvoltat fluxuri full digitale de aplicare la credite, își continuă expansiunea națională prin deschiderea unor noi birouri fizice.

Parteneri

Furnalul de la Govajdia  Foto Daniel Guță (3) JPG
Drumul Fierului, ruta spectaculoasă, modernizată complet. Cele mai căutate locuri ale noului traseu din Ținutul Pădurenilor
Drumul Fierului, ruta folosită în secolele trecute pentru transportul minereului de fier din Munții Poiana Ruscă a fost asfaltat complet și oferă acces mai ușor la atracțiile turistice din Ținutul Pădurenilor.
netflix pixabay jpg
Netflix anunță lansarea unui nou serial scurt extrem de așteptat la nivel global! Inspirat dintr-o poveste reală, producția poartă semnătura unui regizor faimos
Pe 6 februarie 2025, Netflix anunță lansarea serialului scurt "Apple Cider Vinegar" (Oțet din Cidru de Mere). Cu acțiunea plasată la începuturile Instagramului, "Apple Cider Vinegar" este o poveste relativ adevărată, bazată pe o minciună.
lamborghini urus licitatie foto anabi jpg
Autoritățile române încearcă de săptămâni întregi să vândă două Lamborghini confiscate. Cu cât a scăzut prețul
De aproape o lună, Agenția Națională de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate încearcă să vândă mai multe mașini de lux sechestrate în procese penale.
Paine FOTO Shutterstock jpg
Pâine pufoasă cu semințe, rețeta care a făcut furori pe internet. Se prepară cu doar câteva ingrediente și are un gust unic. VIDEO
Pâinea caldă făcută în casă are un gust unic, care ne aduce aminte de copilărie. Cosânzenele gătesc au pregătit o rețetă inedită de pâinici pufoase, preparate cu doar câteva ingrediente simple.
pankration jpg
Cel mai brutal sport din istoria Jocurilor Olimpice. Era mult mai dur decât MMA-ul, iar cei mai buni luptători erau mai celebrii ca fotbaliștii de astăzi
Cel mai brutal sport din istoria Olimpiadei s-a numit pankration. Era o variantă mult mai sângeroasă și mai dură a galelor de MMA de astăzi și se putea solda chiar cu moartea celui învins. Odată cu reintroducerea Jocurilor Olimpice în secolul al XIX lea, pankration a fost exclus.
Arestarea lui Ioan Slavici  Un clasic al literaturii române, închis pentru «propagandă antiromânească» jpeg
18 ianuarie: 177 de ani de la nașterea scriitorului Ioan Slavici. A început să scrie la îndemnul lui Mihai Eminescu
Ziua de 18 ianuarie este considerată de mulți istorici drept începutul Revoluției conduse de Tudor Vladimirescu, în 1821. În aceeași zi, dar în anul 2017, au început oamenii să iasă în stradă față de proiectul PSD-ALDE de modificare a Codului penal și grațierea unor pedepse.
baza stanga 1 jpg
Vedeta care a șocat pe covorul roșu. S-a îmbrăcat în latex și a atras toate privirile
Halsey (30 de ani) a purtat o ţinută provocatoare la premiera din Los Angeles a filmului „Babygirl”. Noul film o are în rolul principal pe Nicole Kidman, care joacă rolul unei şefe de vârstă mijlocie ce începe o aventură pasională cu un angajat mult mai tânăr.
navalnii
Trei avocați ai lui Navalnîi, condamnați la ani de închisoare într-o colonie penală din Rusia pentru „activități extremiste”
Trei avocați care l-au reprezentat pe fostului lider al opoziției, Alexei Navalnîi, au fost găsiți vinovați de către o instanță rusă, vineri, de apartenență la un grup extremist și au fost condamnați la ani de detenție într-o colonie penală.
Transportul public în comun în Râmnicu Vâlcea Foto Google Maps
Celebrul milionar român care merge cu transportul în comun, dar are avion privat: „Metroul, autobuzele și aplicațiile sunt mult mai eficiente”
Celebrul milionar român care are avion privat, dar merge cu metroul şi autobuzul este Valeriu Iftime. Patronul lui FC Botoşani și proprietarul unui grup de firme de succes, cu o avere estimată la peste 100 de milioane de euro, continuă să surprindă prin modestie și pragmatism.