Credința și miracolele

Publicat în Dilema Veche nr. 839 din 19 - 25 martie 2020
Credința și miracolele jpeg

O înrădăcinată obișnuință intelectuală situează miracolele în zona puțin frecventabilă a iraționalului. Potrivit acestei convingeri, ceea ce nu poate fi explicat rațional rămîne într-un soi de „carantină“, unde se cuvine tratat cu maximă suspiciune. Miracolul devine o problemă care, momentan, nu poate fi soluționată, astfel încît „realitatea“ sa este oarecum suspendată și depinde de rezultatul unor ulterioare investigații. Însă pentru omul religios, miracolul este un semn al prezenței, al irumperii puterii divine în lumea vizibilă: dintr‑odată, ordinea comună a vieții și a morții își pierde cadența irevocabilă, fiind bulversată de o noutate care suscită uimirea, deconcertează și stingherește. Tradițiile religioase conțin nenumărate mărturii despre ambivalența miraculosului și receptarea sa, oferind în același timp criteriile interne pentru a discerne autenticitatea și sensul acestuia.

Aici intervine credința: departe de a fi o înclinație subiectivă spre irațional și fantasmele sale, ea este o condiție exigentă a minunii. Să luăm doar cîteva exemple din Noul Testament. În unele cazuri, Iisus a lăudat credința celor pentru care a săvîrșit vindecări: a sutașului care îi cerea ajutor pentru slujitorul său și a femeii cananeene care stăruia în rugămintea pentru fiica sa demonizată. O altă situație paradigmatică este cea a lui Petru care, văzîndu-l pe Iisus venind pe apă, a mers către El, dar a început să se scufunde cînd s-a îndoit. Și, nu în ultimul rînd, Iisus le‑a spus ucenicilor că prin credința în El vor face aceleași fapte minunate și chiar „mai mari“ decît cele pe care le-a săvîrșit. Credința apare astfel în relație cu puterea divină care se manifestă restaurator și suveran. Nu-i limitează libertatea lui Dumnezeu de a interveni, ci constituie un orizont de posibilitate și de înțelegere a acesteia, și mai presus de toate o participare esențială a omului. Cele mai profunde reflecții despre miracol insistă asupra rolului credinței de a primi darul pe care îl face Dumnezeu, cu alte cuvinte: de a se situa eficace în proximitatea divină. Capacitatea aceasta se exprimă și prin solidaritate sau, am putea spune, prin delegație, atunci cînd nu cel vindecat intră în relație directă cu Iisus, ci persoana sau persoanele care se roagă pentru el.

Pentru Origen, de pildă, minunile înfăptuite de Hristos fac parte dintr-o pedagogie reprezentînd doar suprafața unei relații de adîncime. În orizontul credinței, actuale sau potențiale, miracolul este ca o invitație sau ca un stimul, puternic, fără îndoială, dar nu constrîngător. A vedea cu ochii tăi cum se petrece ceva miraculos e o interpelare existențială,  o punere în acțiune a capacității de a crede, însă credința nu este, fundamental, o credință în minuni, ci în ordinea, înțelepciunea și puterea Celui care se face vizibil prin „semne minunate“. Altfel spus, credința este chemată să se dezvolte ca o veritabilă cunoaștere a învățăturii care se exprimă prin acțiunea taumaturgică și a adevărului etern ce prinde chip printr-un gest săvîrșit în timp. Și pentru Augustin, esențial este dinamismul anagogic al relației dintre vizibil și invizibil cînd încercăm să pătrundem sensul miracolului: dar al milostivirii divine, care trebuie să ne facă să trecem de scoarța sensibilului. Iată cum își îndemna credincioșii din Hippona: „Fii atent la ceea ce vezi și crede în ceea ce nu vezi. Cel care te-a chemat la credință nu te-a abandonat. Desigur, îți cere să crezi ceea ce nu poți vedea, dar nu te-a lăsat fără să vezi ceva ce poate să ajute credința ta în nevăzut“. Miracolul se află la această intersecție a vizibilului cu invizibilul ca semn, ca instrument catalizator, ca pecete a unui dialog între libertatea divină și cea umană, însă niciodată ca scop al credinței sau ca probă ultimă a ei. În fața puterii dumnezeiești care intră în lumea noastră, atitudinea cea mai potrivită e cuprinsă în formula evanghelică atît de dragă lui Nicolae Steinhardt: „Cred, Doamne, ajută necredinței mele!“. Doar astfel receptivitatea exprimată prin credință se poate împlini într‑o relație liberă, în care își au locul lor și suferințele noastre, și tăcerea lui Dumnezeu.

Bogdan Tătaru-Cazaban este cercetător în istoria religiilor. A publicat recent (împreună cu Daniela Dumbravă): André Scrima: expérience spirituelle et langage théologique, Roma, 2019.  

Cea mai bună parte din noi jpeg
Prea tîrziu și prea devreme
În 1993, cînd revista era la cele dintîi numere, mă aflam la început de liceu.
Zizi și neantul jpeg
Lucruri interzise: părul
Coafurile femeilor, în anii 1970-1980, nu erau atît de direct cenzurate.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Tu pe cine ai în agendă?
În orașele mici e mai simplu, cercul e mai strîmt.
E cool să postești jpeg
Viitorul sună prost
Un cerc vicios ia astfel naștere: cu cît intră mai puțini oameni în învățămînt, cu atît se agravează pe termen lung deficitul de profesori
p 20 WC jpg
Cuvîntul rănit. Fenomenologia rugăciunii
Dumnezeu este o manifestare activă de sine în fața lui Dumnezeu
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Parabola intervalului
Andrei Pleșu este, așa cum știm, un excepțional mijlocitor.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Inteligența Artificială prezintă un risc de „extincție” pentru umanitate.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Inima rezistă mai mult
Am petrecut mult timp căutînd sfaturi de domesticire a procrastinării.
image png
Lecția portugheză SAAL
Inovațiile metodologice ale SAAL, cum ar fi implicarea arhitecților în dezvoltarea comunitară
Zizi și neantul jpeg
Masa cea lungă
Pentru că viitorul era incert sau, dimpotrivă, înfiorător de cert în stagnarea lui.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Schimb de mame sau despre cum arată România
Trăim în continuare într-o țară foarte săracă
E cool să postești jpeg
Mai avem nevoie de profesori?
Este trecut cu vederea, în mod grosolan, faptul că această grevă a profesorilor, pentru drepturile salariale, este făcută tocmai în interesul copiilor.
Theodor Pallady jpeg
Cine este Hieronymus Bosch?
Hieronymus Bosch va rămîne atîrnat în muzeele altora, în vreme ce detectivii romanelor noastre polițiste vor purta neverosimile patronime neaoșe...
p 20 Gianfranco Ravasi WC jpg
O biografie în cruce
„Biografia lui Iisus” ţine mai ales seama de expresivitatea internă a Evangheliilor.
p 24 A  Manolescu jpg
Cu ochii-n 3,14
De fiecare dată cînd văd cîte un om pe stradă cu Dilema veche în mînă mă bucur de parcă m-aș întîlni cu un cunoscut. Încă nu-i salut, dar le zîmbesc. (A. M. S.)
Cea mai bună parte din noi jpeg
Colecționarii de momente
Adun într-un colț de memorie momente aparent obișnuite, care mie îmi spun o poveste.
Zizi și neantul jpeg
Vechi obiceiuri (ne)sănătoase
Diferența dintre ea și Emma Bovary era că Tincuța știa, exact, granițele dintre lumea visării și cea a vieții de toate zilele.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Doar o plimbare prin cartier
De vreo două luni încoace, mi-am făcut un obicei – indiferent de vreme, în fiecare dimineață pe la ora 9, ies la o plimbare prin cartier.
E cool să postești jpeg
Sfîntul Grobian al politicienilor
Însă, dacă erodează încrederea cetățenilor, politicienii sînt ei înșiși cei care vor cădea în această groapă.
p 20 Carol cel Mare WC jpg
Creștinismul carolingian, între cultură și politică
Ei au introdus astfel o concepţie despre rolul religios al suveranului, care nu a încetat să fie revendicată mai tîrziu.
foto BTC DV bis jpeg
Credința ca experiență
E un mister al libertății, căci fiecare în conștiință poate spune de ce deschide sau de ce nu.
p 22 WC jpg
Pascalia, piatră de poticnire?
Tema este delicată și necesită explicații extinse pentru a înțelege cîștigurile, pierderile și riscurile unui demers de schimbare a Pascaliei.
p 24 I  Morosan jpg
Cu ochii-n 3,14
Habar n-am dacă așa ceva poate fi socotit un experiment reușit sau nu.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Schimbări și obișnuințe
Dacă nu ieși din casă nu se întîmplă nimic nou.

Adevarul.ro

image
Românul care a descoperit secretul câștigului la loterie. Din cauza lui s-au schimbat legile în SUA și Canada
Un matematician român a descoperit secretului câștigului la loterie. Ştefan Mandel a reușit printr-o formulă personală să ia de 14 ori premiul cel mare. Norocosul a fost însă urmărit de ghinion, fiind anchetat de CIA și FBI.
image
Cum să pari mai deștept când porți o conversație banală. Ce spun cercetătorii de la Harvard
Dacă până acum ai crezut că menționarea funcției sau a studiilor te va „ridica“ în ochii partenerului de conversație, ar fi bine să te mai gândești o dată.
image
Presa britanică despre vizita Regelui Charles în țara noastră: „Are România în sânge“ VIDEO
Publicația britanică Daily Mail a publicat un amplu fotoreportaj dedicat vizitei de cinci zile a Regelui Charles al III-lea în țara noastră. Jurnaliștii au constatat că monarhul „are România în sânge“.

HIstoria.ro

image
Cine au fost cele trei soții ale lui Ștefan cel Mare? Familia și copiii domnului Moldovei
Ștefan cel Mare al Moldovei a fost căsătorit de trei ori, de fiecare dată luându-și de soţie o reprezentantă a unei mari familii aristocrate, de confesiune ortodoxă. Mai întâi, Ștefan s-a căsătorit, în vara anului 1463, într-un context în care plănuia organizarea unei cruciade ortodoxe împotriva Imperiului Otoman, cu Evdochia, care descindea după tată din neamul marilor duci ai Lituaniei. Tatăl ei, Alexandru al Kievului, era văr primar cu Cazimir al IV- lea, regele Poloniei și marele duce al Lit
image
Drumul României către Tratatul de la Trianon
Nimeni nu s-ar fi putut gândi la începutul anului 1918 la o schimbare totală în doar câteva luni a condițiilor dramatice în care se găsea România.
image
Tancurile în timpul Războiului Rece
Conflictul ideologic izbucnit între Uniunea Sovietică și aliații occidentali a dus la acumularea unor cantități enorme de material militar și la dezvoltarea inevitabilă a armei tancuri.