Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 838 din 12 - 18 martie 2020
Cu ochii n 3,14 jpeg

ÎN ZILELE NOASTRE,
CÎND TOT SOIUL DE BAZACONII
SÎNT ESENȚIALE, UZUL RAȚIUNII
S-A DISTRIBUIT ÎN MOD ECHITABIL
ÎNTRE DIVERSE CREATURI DOMESTICE

● În zilele noastre, cînd în locul vechii spaime „Vin rușii!“ s-a instalat noua teroare „Vin virușii!“, auzi la televizor diverse chestii interesante, cum ar fi asta: „În unele spitale lipsesc condițiile precare de igienă“. (D. S.)

● Legea vaccinării obligatorii stîrneşte, de vreo trei ani, de cînd se află în parcurs legislativ, tot felul de reacţii ultragiate din partea unor grupuri de cetăţeni îngrijoaţi. Argumentele se pot încadra în trei categorii. Unii o contestă invocînd tot soiul de bazaconii pseudo-ştiinţifice şi susţin că vaccinurile fac mai mult rău decît bine; alţii sînt de acord cu vaccinarea, dar să nu fie obligatorie, că le încalcă libertatea; în fine, alţii resping vaccinul din diverse motive religioase. „Dacii liberi“ constituie o categorie cu totul specială. Pe scurt, ideea lor e că, dacă tot e să murim, hai să murim cu demnitate, adică nevaccinați. Ca dacii. (M. M.)

● În 2017, cercetătorii au descoperit o specie de omizi care pot mesteca plastic, chiar și unele tipuri extrem de nocive pentru planetă. Potrivit CNN, noile cercetări au descoperit că acești viermi au un tip de bacterii intestinale care sînt esențiale în procesul de biodegradare. Aceste larve au fost descoperite accidental de un apicultor care le-a pus într-o pungă pentru a le îndepărta de stupul albinelor, iar ele au început să roadă punga de plastic foarte rapid. În natură se pare că există de toate. (A. M. S.)

● Totdeauna am apreciat pertinența discursului public (dar și privat, pe Facebook) al dnei Gabriela Firea, primarul (încă) urbei numite capitală. De curînd, sinceritatea dnei Firea s-a dovedit de-a dreptul înduioșătoare. Simpla enunțare a unui nume de contracandidat la primăria pe care dna Firea o socoate pe drept și pe veci în subordinea sa o face să declare, neputincioasă, „noaptea minții“. Care minte? A domniei-sale, evident. Minte care se întunecă, nu mai raționează, se poticnește în bîlbe care mai de care mai aiuristice, fără legătură cu sujetul vorbirii și chiar fără legătură între ele. Un șir dezlînat de comentarii trunchiate la o posibilă intrare în cursa electorală a unui contracandidat. Școlită și în continuare hrănită la sînul marelui partid-mamă, dna Firea își pierde uzul rațiunii, se pierde cu firea (o fi vreun joc perfid de cuvinte în atare deplină sinceritate…) în încercarea disperată de a‑și convinge posibilii alegători că domnia-sa nu poate avea contracandidat. Pentru că la partid a învățat că ea e unică. Unică și de nezdruncinat. Drept care de neînlocuit. Cel puțin așa crede/se crede. (R. M.)

●Think tank-ul The Australia Institute constată cu îngrijorare că, pe parcursul ultimelor două decenii, verile din Australia au fost, în medie, cu o lună mai lungi decît în urmă cu o jumătate de secol, în timp ce iernile s-au micșorat cu trei săptămîni. Deducem de aici că diferența de o săptămînă s-a distribuit în mod echitabil între primăvara și toamna australiană. (M. P.)

● Anul ăsta am reperat și un trend filozofic între mărțișoare: am văzut multe cu pomul vieții, populat cu diverse creaturi. (I. P.)

● Dincolo de lupta cu coronavirusul, China își găsește timp să rezolve problemele din Pakistan. O companie chineză vrea să trimită acolo 100.000 de rațe cu o misiune clară: combaterea invaziei lăcustelor, cea mai gravă din ultimii 20 de ani. Au fost preferate rațele altor zburătoare domestice pentru că stau în grup, deci sînt ușor de condus, și au un apetit considerabil. O singură rață poate da gata 200 de lăcuste pe zi. În Pakistan le-ar așteapta, prin urmare, un adevărat dezmăț culinar. Experții chinezi prezenți deja în zonele cu probleme s-au simțit însă insultați de această idee, considerînd-o nerealistă, și militează pentru folosirea pesticidelor pentru a anihila lăcustele. (A. A. D.)

chivu jpg jpeg

NICI SĂ COBORI TREPTE
NU MAI AI TIMP DE CÎND A APĂRUT
POSIBILITATEA DE A ALEGE NEGATIV

● Lansarea filmului No Time to Die, noul lungmetraj din seria Bond, a fost amînată de coronavirus. Nici să mori nu mai ai timp în vremuri de restriște. (M. P.)

● Mă bucur să văd tineri citind cărți, dar mă întreb: cît de imbecil trebuie să fii ca să stai cu nasul într-o carte sau în telefon, în timp ce mergi pe stradă sau traversezi, urci sau cobori trepte (și alții chiar la volan)? Mă mai întreb dacă acest trend de care se molipsesc din ce în ce mai mulți o fi pe bune sau doar se prefac. (A. D.)

● Într-o simpatică postare de Twitter, Bernard Pivot face profilul virusului Corona, cunoscut de specialiști și de lumea întreagă (căci toți devenim repede specialiști) sub codul 2019-nCoV. Iată ce caracter are virusul în viziunea lui Pivot: e anticapitalist (a dus la căderea burselor), iubește aurul (prețul aurului a crescut cu 9% de cînd a apărut el pe lume), e ecologist (radarele au constatat împuținarea avioanelor în zbor), e mizantrop (detestă oamenii care vorbesc între ei, față către față) și e puritan (oprește îmbrățișările și pupăturile). Nu știu de ce, dar după ce am citit acest portret, am dat fuga să recitesc „Bacilul lui Koch“ de Topîrceanu. O lectură pe care v-o recomand în aceste timpuri. (S. V.)

● Anul trecut, într-un oraș din Michigan, Omena, o pisică a fost aleasă în funcția onorifică de primar. Anul acesta, francezii din Rennes, Franța, au posibilitatea de a alege și ei, pentru aceeași funcție, tot o pisică – propusă de partidul La France Insoumise. În contextul politic de azi (local și global), ajungi să te întrebi, cu toată seriozitatea: „De ce nu?“. (S. G.)

● Poliția din Lituania a anunțat că a intervenit pentru a elibera o femeie pe care soțul său o închisese în baie, pentru că se temea că ea ar putea avea coronavirus. „Am fost informați că un bărbat și cei doi fii adulți au refuzat să lase o femeie să iasă din baie după ce ea le-a spus că ar putea fi infectată cu coronavirus“, a spus purtătorul de cuvînt al Poliției naționale. Frica și iubirea de aproape nu prea fac casă bună împreună. Din fericire, femeia a fost testată negativ la coronavirus. (A. M. S.)

Foto: Șerban Mihai Georgescu (sus), Marius Chivu (jos)

sculptor jpg
„Mademoiselle Pogany”, sculptura care redă esența feminității, discreției și senzualității
Simbolul artei moderne românești, „Mademoiselle Pogany”, reprezintă iubirea „nemuritoare a lui Brâncuși”, căreia artistul i-a dedicat nouăsprezece sculpturi.
barbat cu ochelari la laptop jpg
Curiozități despre jocurile de noroc de care nu ai auzit
Jocurile de noroc au o istorie veche de mii de ani și, de-a lungul timpului, au devenit o parte semnificativă a culturilor din întreaga lume.
Vechea dilema cum protejezi bateriile auto in timpul sezonului rece jpg
Vechea dilemă: cum protejezi bateriile auto în timpul sezonului rece?
Iarna reprezintă, fără îndoială, sezonul cel mai solicitant pentru bateriile auto. Temperaturile scăzute, drumurile scurte care nu oferă bateriei suficient timp să se încarce și utilizarea intensă a sistemelor de încălzire pun o presiune suplimentară asupra alternatorului și asupra acumulatorului.
DilemaVeche (2) (2) jpg
Descoperă cele mai apreciate idei de cadouri pentru bărbați în 2024
Atât în preajma sărbătorilor, cât și atunci când au loc aniversările bărbaților din viața noastră, alegerea cadoului se poate dovedi complicată. Acest ghid te va ajuta să optezi pentru cel mai potrivit dar în 2024 pentru reprezentanții sexului masculin.
De ce sunt folosite aparate sous vide in bucatarii profesionale jpg
De ce sunt folosite aparate sous vide în bucătării profesionale?
Tehnica de gătit sous vide (din franceză, „sub vid”) este o metodă inovatoare, ce presupune ambalarea alimentelor, în special a cărnii, într-un pachet vidat și gătirea acestora la o temperatură controlată, mult sub cea obișnuită, pentru o perioadă îndelungată de timp.
Adaptogenii  aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții jpg
Adaptogenii: aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții
Adaptogenii sunt substanțe provenite din plante, care au rolul de a reduce efectele stresului asupra corpului și minții, îmbunătățind răspunsul organismului în situații tensionate.
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece jpg
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece
Sezonul rece poate aduce o serie de cheltuieli neașteptate, de la costurile crescute pentru încălzire și electricitate, până la cheltuielile pentru îmbrăcămintea de iarnă și vacanțe sau concedii.
dilemaveche ro jpg
GHID despre alegerea metodelor de plată la cazino! Ce NU știe toată lumea?
Când te pregătești să joci la cazino online, alegerea metodei de plată este un pas crucial care poate influența întregul tău parcurs.
featured image (4) jpg
Mituri și realități despre relația femeilor cu jocurile de noroc
Primele cazinouri terestre au apărut într-o perioadă în care bărbații erau figurile dominante în societate, având parte de educație și implicit fiind cei care, în mod tradițional, asigurau și gestionau partea financiară a familiei.
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură jpg
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură
Agricultura devine și în România un domeniu complex și competitiv, astfel că rentabilitatea fermelor este o necesitate pentru a supraviețui pe piață și a avea succes.
P90178 png
Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP): Un candidat multidimensional pentru cercetare
Peptida Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP), o neuropeptidă endogenă, a prezentat un interes crescut pentru cercetători pentru rolul său potențial în diverse procese fiziologice.
avocat png
Avocatura: De la oratorii Romei la stâlpii statului de drept modern
Profesia de avocat este una dintre cele mai vechi și respectate ocupații din istoria umanității. De-a lungul timpului, avocații au jucat un rol esențial în menținerea ordinii și aplicarea justiției, contribuind la protejarea drepturilor și libertăților individuale.
DilemaVeche (2) (1) jpg
Cum se reflectă identitatea culturală în preferințele pentru anumite arome
Preferințele pentru anumite arome sunt mult mai mult decât o simplă chestiune de gust. Ele reprezintă o expresie a identității culturale, influențată de istorie, geografie, ritualuri și schimburi interculturale.
creditIMG 0862 JPG
123Credit.ro își continuă expansiunea în România prin deschiderea unor noi birouri în Cluj, Baia Mare, Sibiu și Suceava
București, 10 Septembrie 2024 – 123Credit.ro, un jucător important pe piața brokerajului de credite din România, și prima companie din domeniu care a dezvoltat fluxuri full digitale de aplicare la credite, își continuă expansiunea națională prin deschiderea unor noi birouri fizice.
Ghidul începătorului la cazinouri online jpg
Ghidul începătorului la cazinouri online
Chiar dacă activitatea pe care o poți desfășura într-un cazinou online nu este foarte complicată, nu puține sunt persoanele care au nevoie de o mână de ajutor. Prin urmare, ghidurile sunt mereu bine-venite!
christin hume Hcfwew744z4 unsplash (2) jpg
Cum să îți alegi partenerii potriviți pentru crearea unui shop online
Lansarea unui shop online este un pas important în dezvoltarea unui business modern. Să ai parteneri potriviți alături în acest proces este esențial pentru succesul proiectului tău.
Importanta magneziului in sarcina si alaptare jpg
Importanța magneziului în sarcină și alăptare
Magneziul este unul dintre cele mai importante elemente pentru organism, în special pentru femei, având un rol fundamental în anumite etape ale vieții, cum ar fi sarcina și alăptarea.
credit online dv (1) jpg
Credit online sau obținut direct din sucursală? Avantajele IFN-urilor și Internetului
Într-o lume în care tehnologia digitală avansează rapid, obținerea unui credit online a devenit o opțiune din ce în ce mai populară în rândul celor care au nevoie de finanțare rapidă și convenabilă.
tima miroshnichenko 8376170 jpg
Cum să te pregătești pentru sezonul răcelilor: Produse și sfaturi
Toamna e aici, iar copiii se întorc la școală sau grădiniță, după vacanța de vară. Asta înseamnă că șansele de a răci cresc considerabil.
kristian egelund t1sTHYjSN10 unsplash (2) jpg
Cum să îți încălzești corect glezna pentru a preveni entorsele
Entorsele de gleznă sunt leziuni ale ligamentelor care stabilizează articulația gleznei, cauzate de întinderi, rupturi parțiale sau totale ale acestora
barbora polednova VRK4bIBHo1E unsplash (2) jpg
Ce trebuie să știi despre recuperarea după o fractură de gleznă
Fracturile de gleznă sunt printre cele mai frecvente cauze ale durerii de gleznă. Tratamentul poate implica imobilizarea zonei gleznei cu ajutorul unui ghips.
pexels towfiqu barbhuiya 3440682 11349880 (2) jpg
Când este necesară implantarea protezei de genunchi și care sunt etapele operației
Implantarea protezei de genunchi sau protezarea genunchiului este o procedură chirurgicală complexă, destinată pacienților cu afecțiuni severe ale articulației genunchiului, în special celor cu gonartroză avansată la care tratamentele medicamentoase sau fizioterapeutice nu au dat rezultate.
antonika chanel RJCslxmvBcs unsplash jpg
Ce presupune recuperarea după operația de blefaroplastie
Impactul acestei intervenții asupra aspectului estetic al pacientului este unul major, reducând în mod semnificativ semnele îmbătrânirii.
jelle 1dEZeW1GoOI unsplash 16x9 png
Cum să montezi șindrila bituminoasă: Instrucțiuni pas cu pas
Procesul de montare a unei table de acoperiș noi poate fi o sarcină dificilă, însă utilizarea șindrilei bituminoase poate face procesul mult mai ușor și mai eficient. În acest articol, vom oferi instrucțiuni detaliate, pas cu pas, pentru montarea șindrilei bituminoase pe acoperișul tău:

Parteneri

cristi lazar (st ), gemma webb, alessandro gallinela (dr )   foto colaj jpeg
Nereguli la RetuRO. Un audit arată deficiențe în gestionarea sistemului și posibila favorizare a firmei care asigură logistica
Un audit realizat de reputata firmă internațională KPMG trage un semnal de alarmă în legătură cu colaborarea dintre RetuRO și GEODIS, firma care asigură întreaga structură logistică în sistemul de garanție-returnare.
BNR jpeg
BNR: Incertitudinile la nivel global şi deteriorarea echilibrelor macroeconomice interne, principalele riscuri la adresa stabilităţii financiare
Incertitudinile la nivel global şi deteriorarea echilibrelor macroeconomice interne sunt cele mai importante riscuri sistemice, clasificate la nivel sever, la adresa stabilităţii financiare, potrivit BNR.
Banner Delia vs Mugur Mihăescu
Cât costă să petreci Revelionul 2025, în localul actorului Mugur Mihăescu, din Centrul Vechi: „Primul venit, primul servit!” Îi face concurență serioasă Deliei
Cât costă să petreci Revelionul 2025 în localurile vedetelor Mugur Mihăescu, Delia și Mihaela Cernea, de la Class? Unde e mai ieftin?
image png
Desertul delicios pe care regina Elisabeta îl consuma, an de an, la masa de Crăciun. Se prepară rapid și este cu adevărat răsfăț pentru papilele gustative
Perioada sărbătorilor de Crăciun este un prilej pentru oamenii din întreaga lume de a pune pe masă preparate tradiționale locului din care provin. Dacă la români produsele din carne de porc primează, iar la desert sunt nelipsiți cozonaci, în casele britanicilor tronează o budincă ce se poate prepara
natalia negru st  iosif dimitrie anghel jpg
Doi mari poeți români au iubit și s-au căsătorit cu aceeași femeie! Ce „blestem” le-a adus ambilor bărbați triunghiul amoros
La începutul secolului XX, lumea literară românească urmărea cu stupoare evoluția unui triunghi amoros care avea să marcheze tragic destinele a trei figuri remarcabile.
incendiu colegiu Suceava, captura video
Incendiu la Colegiul Național „Petru Rareș” din Suceava, de la o ţigară aruncată neglijent
Momente de panică marţi seară la un colegiu din Suceava, unde pompierii s-au luptat zeci de minute să stingă flăcările care au ajuns rapid până la etajul întâi al clădirii. Incediul a izbucnit la scurt timp după terminarea cursurilor.
Banner Loredana Groza
Maia Sandu Mark Rutte FOTO Presedinte md jpg
Maia Sandu și Mark Rutte, prima întrevedere. Oficialul NATO laudă reziliența Chișinăului ,,în fața ingerințelor rusești”
Președinta Maia Sandu a avut o întrevedere cu secretarul general al NATO, Mark Rutte, la Bruxelles, unde a fost într-o vizită oficială. Cei doi au discutat despre securitatea regională, amenințările hibride, inclusiv interferența în alegeri și corupția electorală din Republica Moldova.
Spaghete picante  Sursa foto shutterstock 2133441185 jpg
Reţetă de post. Spaghete picante
Serile în care nu ai prea mult la dispoziţie pentru gătit sunt perfecte pentru a savura paste. În cele ce urmează, găseşti o reţetă de spaghete picante numai bună pentru zilele în care ţii post!