Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 838 din 12 - 18 martie 2020
Cu ochii n 3,14 jpeg

ÎN ZILELE NOASTRE,
CÎND TOT SOIUL DE BAZACONII
SÎNT ESENȚIALE, UZUL RAȚIUNII
S-A DISTRIBUIT ÎN MOD ECHITABIL
ÎNTRE DIVERSE CREATURI DOMESTICE

● În zilele noastre, cînd în locul vechii spaime „Vin rușii!“ s-a instalat noua teroare „Vin virușii!“, auzi la televizor diverse chestii interesante, cum ar fi asta: „În unele spitale lipsesc condițiile precare de igienă“. (D. S.)

● Legea vaccinării obligatorii stîrneşte, de vreo trei ani, de cînd se află în parcurs legislativ, tot felul de reacţii ultragiate din partea unor grupuri de cetăţeni îngrijoaţi. Argumentele se pot încadra în trei categorii. Unii o contestă invocînd tot soiul de bazaconii pseudo-ştiinţifice şi susţin că vaccinurile fac mai mult rău decît bine; alţii sînt de acord cu vaccinarea, dar să nu fie obligatorie, că le încalcă libertatea; în fine, alţii resping vaccinul din diverse motive religioase. „Dacii liberi“ constituie o categorie cu totul specială. Pe scurt, ideea lor e că, dacă tot e să murim, hai să murim cu demnitate, adică nevaccinați. Ca dacii. (M. M.)

● În 2017, cercetătorii au descoperit o specie de omizi care pot mesteca plastic, chiar și unele tipuri extrem de nocive pentru planetă. Potrivit CNN, noile cercetări au descoperit că acești viermi au un tip de bacterii intestinale care sînt esențiale în procesul de biodegradare. Aceste larve au fost descoperite accidental de un apicultor care le-a pus într-o pungă pentru a le îndepărta de stupul albinelor, iar ele au început să roadă punga de plastic foarte rapid. În natură se pare că există de toate. (A. M. S.)

● Totdeauna am apreciat pertinența discursului public (dar și privat, pe Facebook) al dnei Gabriela Firea, primarul (încă) urbei numite capitală. De curînd, sinceritatea dnei Firea s-a dovedit de-a dreptul înduioșătoare. Simpla enunțare a unui nume de contracandidat la primăria pe care dna Firea o socoate pe drept și pe veci în subordinea sa o face să declare, neputincioasă, „noaptea minții“. Care minte? A domniei-sale, evident. Minte care se întunecă, nu mai raționează, se poticnește în bîlbe care mai de care mai aiuristice, fără legătură cu sujetul vorbirii și chiar fără legătură între ele. Un șir dezlînat de comentarii trunchiate la o posibilă intrare în cursa electorală a unui contracandidat. Școlită și în continuare hrănită la sînul marelui partid-mamă, dna Firea își pierde uzul rațiunii, se pierde cu firea (o fi vreun joc perfid de cuvinte în atare deplină sinceritate…) în încercarea disperată de a‑și convinge posibilii alegători că domnia-sa nu poate avea contracandidat. Pentru că la partid a învățat că ea e unică. Unică și de nezdruncinat. Drept care de neînlocuit. Cel puțin așa crede/se crede. (R. M.)

●Think tank-ul The Australia Institute constată cu îngrijorare că, pe parcursul ultimelor două decenii, verile din Australia au fost, în medie, cu o lună mai lungi decît în urmă cu o jumătate de secol, în timp ce iernile s-au micșorat cu trei săptămîni. Deducem de aici că diferența de o săptămînă s-a distribuit în mod echitabil între primăvara și toamna australiană. (M. P.)

● Anul ăsta am reperat și un trend filozofic între mărțișoare: am văzut multe cu pomul vieții, populat cu diverse creaturi. (I. P.)

● Dincolo de lupta cu coronavirusul, China își găsește timp să rezolve problemele din Pakistan. O companie chineză vrea să trimită acolo 100.000 de rațe cu o misiune clară: combaterea invaziei lăcustelor, cea mai gravă din ultimii 20 de ani. Au fost preferate rațele altor zburătoare domestice pentru că stau în grup, deci sînt ușor de condus, și au un apetit considerabil. O singură rață poate da gata 200 de lăcuste pe zi. În Pakistan le-ar așteapta, prin urmare, un adevărat dezmăț culinar. Experții chinezi prezenți deja în zonele cu probleme s-au simțit însă insultați de această idee, considerînd-o nerealistă, și militează pentru folosirea pesticidelor pentru a anihila lăcustele. (A. A. D.)

chivu jpg jpeg

NICI SĂ COBORI TREPTE
NU MAI AI TIMP DE CÎND A APĂRUT
POSIBILITATEA DE A ALEGE NEGATIV

● Lansarea filmului No Time to Die, noul lungmetraj din seria Bond, a fost amînată de coronavirus. Nici să mori nu mai ai timp în vremuri de restriște. (M. P.)

● Mă bucur să văd tineri citind cărți, dar mă întreb: cît de imbecil trebuie să fii ca să stai cu nasul într-o carte sau în telefon, în timp ce mergi pe stradă sau traversezi, urci sau cobori trepte (și alții chiar la volan)? Mă mai întreb dacă acest trend de care se molipsesc din ce în ce mai mulți o fi pe bune sau doar se prefac. (A. D.)

● Într-o simpatică postare de Twitter, Bernard Pivot face profilul virusului Corona, cunoscut de specialiști și de lumea întreagă (căci toți devenim repede specialiști) sub codul 2019-nCoV. Iată ce caracter are virusul în viziunea lui Pivot: e anticapitalist (a dus la căderea burselor), iubește aurul (prețul aurului a crescut cu 9% de cînd a apărut el pe lume), e ecologist (radarele au constatat împuținarea avioanelor în zbor), e mizantrop (detestă oamenii care vorbesc între ei, față către față) și e puritan (oprește îmbrățișările și pupăturile). Nu știu de ce, dar după ce am citit acest portret, am dat fuga să recitesc „Bacilul lui Koch“ de Topîrceanu. O lectură pe care v-o recomand în aceste timpuri. (S. V.)

● Anul trecut, într-un oraș din Michigan, Omena, o pisică a fost aleasă în funcția onorifică de primar. Anul acesta, francezii din Rennes, Franța, au posibilitatea de a alege și ei, pentru aceeași funcție, tot o pisică – propusă de partidul La France Insoumise. În contextul politic de azi (local și global), ajungi să te întrebi, cu toată seriozitatea: „De ce nu?“. (S. G.)

● Poliția din Lituania a anunțat că a intervenit pentru a elibera o femeie pe care soțul său o închisese în baie, pentru că se temea că ea ar putea avea coronavirus. „Am fost informați că un bărbat și cei doi fii adulți au refuzat să lase o femeie să iasă din baie după ce ea le-a spus că ar putea fi infectată cu coronavirus“, a spus purtătorul de cuvînt al Poliției naționale. Frica și iubirea de aproape nu prea fac casă bună împreună. Din fericire, femeia a fost testată negativ la coronavirus. (A. M. S.)

Foto: Șerban Mihai Georgescu (sus), Marius Chivu (jos)

Cea mai bună parte din noi jpeg
Prietenia între femei – un mit?
Marile bucurii și marile tristeți le cam ducem de unii singuri.
Zizi și neantul jpeg
Zăpadă și săpuneală
Săpuneala era, negreșit, un mini-ritual pre-sexual.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Diete și cîteva gînduri despre nutriție
● Orice dietă implică renunțarea la alcool. Eu nu beau decît vin, dar e bună și o bere. Pînă aici! Nu vreau să fiu un om slab, sănătos, dar trist.
E cool să postești jpeg
Cînd aduci munca acasă
Există, bineînțeles, avantaje clare ale muncii de acasă. Și pentru angajați, și pentru angajatori.
p 20 Kierkegaar WC jpg
Maestrul Kierkegaard
Într-o anumită împrejurare, Wittgenstein a observat: „Un gînditor religios onest este ca un funambul.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Ineditele lui Eliade
E un eveniment care, sper, i-ar fi plăcut lui Eliade, pentru că e o confirmare a importanței arhivei pe care o evoca recurent, aproape obsesiv, în jurnalele sale, știind ce a lăsat în ea.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Dialog între un tată și un fiu (la vîrsta inocenței), în autobuz. Tatăl: „Merg să-i iau lu’ mami ceva.“ Fiul: „Ce?“ Tatăl: „Niște cizme.“ Fiul: „De ce?“ Tatăl: „Nu, că nu găsesc.“ Memorabil. (D. S.)
Cea mai bună parte din noi jpeg
Cînd v-ați simțit singuri ultima dată?
Te poți simți însingurat într-o mare de oameni, dacă relațiile cu ei nu sînt potrivite.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Cum se pleca în State în anii ’90?
Astfel, exemplele pot continua, căci românul, odată ajuns cetăţean american, face tot posibilul să-şi uite limba şi obiceiurile, dar năravurile şi le păstrează.
E cool să postești jpeg
Vînzătorul nostru, stăpînul nostru
Rămîne însă o întrebare: politețea, grija, respectul sînt oare condiționate de bani sau derivă din calitatea umană?
p 20 jpg
Incultură religioasă şi incultură universitară
Numeroasele miniaturi ilustrative preiau, alături de modele musulmane, imagistică de tip budist chinez şi creştin bizantin.
Theodor Pallady jpeg
Un iluminist evreu în Țara Românească
Cronica relațiilor dintre români și evrei a fost uneori armonioasă, alteori convulsivă și tragică, în funcție de contexte sociale, dinamici ideologice și evoluții geopolitice inevitabil fluctuante.
index jpeg 3 webp
Cîtă nefericire în urbea lui Bucur!
La noi, aici, în București și în anul de grație 2023, sub ce pictăm oamenii sfîșiați, absurd, de haite, pe cîmpurile năpădite de buruieni ale unui oraș care agonizează fără să o știe?
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Cehoaica Vera Czernak n-a mai suportat infidelitățile soțului ei, așa că într-o zi a decis să se arunce de la balcon. A căzut exact peste soțul ei care tocmai se întorcea acasă. El a murit, ea a supraviețuit.
Cea mai bună parte din noi jpeg
„Ei fac din noapte ziuă ş-a zilei ochi închid”
După ce vorbeam, mă culcam la loc. Nu i-am zis niciodată, dar se pare că știa. Mai tare decît cronotipul (și decît majoritatea lucrurilor) rămîne iubirea, se pare.
Zizi și neantul jpeg
Dimineți de iarnă
Mă făcea să simt că pămîntul nu-mi fuge de sub picioare. Că lucrurile pot avea sens și pot fi la locurile lor.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
La munca de jos
Oare n-ar trebui, la vîrsta lor, să plece în niște excursii ca să vadă lumea, să-și cumpere autorulote cum fac pensionarii din Germania, să-și petreacă revelioanele prin insule cu o climă mai blîndă?
E cool să postești jpeg
Bătaia e ruptă de rai – chipuri ale răului
Grăitoare pentru acest comportament defensiv este, de altfel, și zicala românească „Bătaia e ruptă din rai”, în fapt, o legitimare a violenței.
p 20 WC jpg
Democrația și Biserica în secolul XXI
Așa cum participarea demos-ului la viața cetății e însăși democrația, participarea laicatului la viața Bisericii e însuși creștinismul.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Benedict al XVI-lea
Aproape intactă mi-a rămas, după zece ani, amintirea ultimei slujbe pe care a prezidat-o la San Pietro, în Miercurea Cenușii.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
La știrile TV, imagini dintr-un supermarket și apoi opinia unei fete de la carne, despre cum mai merge vînzarea acum, după ce s-a încheiat iureșul sărbătorilor: „E foarte scăzută un picuț“. (D. S.)
Cea mai bună parte din noi jpeg
Comoara e pretutindeni
Încerc să împing frica mult în fundul rucsacului, undeva între sacul de dormit și polarul de rezervă, amintindu-mi că o să fie vocală, dar n-o s-o las să conducă.
Zizi și neantul jpeg
Tache și cenușiul
Interesant e că pînă și în amintitrile mele culoarea paltonului său a rămas incertă: uneori mi-l amintesc gri, alteori negru.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Cabana Caraiman
Nicăieri nu am simțit un munte mai sălbatic decît la cabana Caraiman, simți hăul, abruptul, aproape de tine țopăie caprele negre.

Adevarul.ro

image
Ninsorile cuprind aproape toată România: masa de aer polar vine cu temperaturi de coșmar. Unde viscolește puternic
Ninsorile cuprind majoritatea zonelor, sâmbătă, iar în vest şi în sud se vor semnala ploi și lapoviţă. Pe crestele Carpaţilor este în continuare viscol, dar vântul se intensifică şi în jumătatea vestică a ţării.
image
Culmea absurdului. Șofer amendat pentru că a respectat legea. Poliția, învinsă cu propriile imagini
Un șofer din Timiș, amendat pentru că nu a respectat semnificaţia indicatorului ,,Oprire” la trecerea de nivel cu calea ferată, a obținut anularea sancțiunii în instanță demonstrând că a respectat legea „la virgulă”.
image
Medic ATI, despre „tradiția” șpăgilor din spitale: „O preocupare otrăvită, o idolatrie de Ev Mediu”
Cazul medicului oncolog din Suceava, care a fost prins în flagrant când lua mită de la pacienții bolnavi de cancer, este criticat de un medic. Doctorița Ecaterina Petrescu Botoncea este de părere că această practică ar trebui interzisă.

HIstoria.ro

image
Moartea căpitanului Valter Mărăcineanu, un erou al Războiului de Independență
Muzeul Militar Naţional „Regele Ferdinand I” deține în patrimoniul său o fotografie inedită a eroului român Valter Mărăcineanu.
image
Armata lui Vlad Ţepeș: Arme și echipamente
Cu toată lipsa de piese originale din epocă, putem reface echipamentul și armamentul trupelor lui Vlad Ţepeș, bazându-ne pe puținele piese existente, pe sursele pictate și scrise și pe comparații cu zonele din jur.
image
Sfârșitul Bătăliei de la Stalingrad: Capitularea mareșalului Paulus
În timpul nopții de 30 spre 31 ianuarie 1943, Brigada 38 Motorizată, având atașate companiile de geniu, a încercuit zona din jurul Pieței Eroilor Căzuți și magazinul Univermag, întrerupând legăturile telefonice dintre comandamentul mareșalului Friedrich Paulus și unitățile subordonate.