Ochii milei ╚Öi ai drept─â╚Ťii

Publicat în Dilema Veche nr. 837 din 5 - 11 martie 2020
Ochii milei ╚Öi ai drept─â╚Ťii jpeg

Una dintre cele mai vechi ╚Öi mai faimoase icoane ale lui Hristos din colec╚Ťia m─ân─âstirii ÔÇ×Sf├«nta EcaterinaÔÇť din Sinai a devenit accesibil─â pe scar─â larg─â abia ├«n secolul al XX-lea, dup─â cercet─ârile conduse de G. Soteriou ╚Öi K. Weitzmann. Dincolo de valoarea sa documentar─â pentru arta cre╚Ötin─â anterioar─â crizei iconoclaste (secolele VIII-IX), aceast─â icoan─â ÔÇô printre foarte pu╚Ťinele supravie╚Ťuitoare din epoca sa ÔÇô are o irezistibil─â for╚Ť─â de atrac╚Ťie. Istoricii de art─â i-au analizat ├«n detaliu compozi╚Ťia ╚Öi elementele mai pu╚Ťin vizibile la o prim─â vedere (exedra din fundal, stelele cu opt raze, literele care ├«nso╚Ťesc nimbul), au ├«ncercat s─â o defineasc─â stilistic ╚Öi s─â-i descifreze semnifica╚Ťia ├«n programul iconografic din vremea ├«mp─âratului Iustinian, ctitor al m─ân─âstirii sinaite. Interpretat─â ca ÔÇ×manifestÔÇť al formulei de credin╚Ť─â calcedoniene despre rela╚Ťia dintre firea uman─â ╚Öi cea divin─â ├«n persoana unic─â a Logosului ├«ntrupat, icoana se situeaz─â ├«ntr-un orizont de sens mai mult dec├«t plauzibil, dar care nu pare a surprinde unicitatea puterii sale expresive.

Nu e nevoie s─â fii specialist ├«n iconografie ca s─â sesizezi caracterul singular ╚Öi misterios al acestei reprezent─âri a M├«ntuitorului. Cel mai mult frapeaz─â asimetria chipului: jum─âtatea care corespunde m├«inii ce binecuv├«nteaz─â are o senin─âtate luminoas─â ╚Öi prive╚Öte direct spre cel care contempl─â icoana, ├«n vreme ce jum─âtatea st├«ng─â a fe╚Ťei, corespunz─âtoare m├«inii ce ╚Ťine Evanghelia, este cuprins─â de o umbr─â sever─â. Diferen╚Ťa de expresie a celor dou─â p─âr╚Ťi este at├«t de marcat─â ╚Öi totodat─â ├«ngem─ânarea lor at├«t de subtil─â ├«nc├«t ar p─ârea cu totul neverosimil s─â nu fi existat o inten╚Ťie precis─â a celui care a zugr─âvit un astfel de portret iconic. O interpretare apar╚Ťin├«nd teologului Maximos Constas (The Art of Seeing. Paradox and Perception in Orthodox Tradition, 2014; traducerea rom├óneasc─â a ap─ârut ├«n 2017 la Doxologia) conduce spre ceea ce ar putea fi sensul polarit─â╚Ťii din icoana sinait─â: rela╚Ťia dintre mil─â ╚Öi judecat─â la cea de-a Doua Venire a lui Hristos. ├Än esen╚Ť─â, pe fondul preocup─ârilor eshatologice legate de controversele din perioada lui Iustinian, pictorul a dorit s─â redea privirea pe care M├«ntuitorul o va avea ca Judec─âtor, deopotriv─â milostiv ╚Öi drept, a╚Öa cum apare ├«n pilda din Evanghelia dup─â Matei (25, 31-46).

Argumenta╚Ťia p─ârintelui Constas e conving─âtoare ╚Öi are marele merit de a fi atins miezul problematic al acestei reprezent─âri. E foarte probabil ca mesajul transmis prin tulbur─âtoarea asociere a bl├«nde╚Ťii cu severitatea, a luminii lini╚Ötitoare cu ad├«ncimea impenetrabil─â a misterului, s─â fi fost acela de a afirma func╚Ťia ÔÇ×discriminatoareÔÇť a privirii pe care Fiul Omului o va avea asupra lumii atunci c├«nd ÔÇ×va veni ├«n slava SaÔÇť, disting├«nd ├«ntre cei ÔÇ×binecuv├«nta╚ŤiÔÇť ╚Öi cei ÔÇ×os├«ndi╚ŤiÔÇť, care, la r├«ndul lor, ├«╚Öi vor vedea starea oglindit─â pe chipul Dreptului Judec─âtor. De altfel, aceast─â condi╚Ťie de la sf├«r╚Öitul veacurilor este ├«ntr-o anumit─â m─âsur─â anticipat─â, ├«n via╚Ťa fiec─âruia, de felul ├«n care este perceput chipul lui Hristos ├«n func╚Ťie de calitatea vie╚Ťii spirituale: unora li se pare mustr─âtor pentru c─â privirea con╚Ötiin╚Ťei lor ├«l define╚Öte astfel, iar altora bun ╚Öi iubitor, pentru c─â ├«l contempl─â cu iubire ╚Öi, a╚Öa cum scria Nicolaus Cusanus ├«n De visione Dei, cu c├«t iubirea privirii cre╚Öte ├«n intensitate, cu at├«t reflectarea ei pe chipul lui Hristos spore╚Öte.

├Äns─â ceea ce mi se pare c─â red─â aceast─â icoan─â ├«n mod unic, dincolo de miza sa istoric─â, este misterul ├«nsu╚Öi al rela╚Ťiei dintre mil─â ╚Öi dreptate ├«n Dumnezeu. Chipul pe care ni-L ├«nf─â╚Ťi╚Öeaz─â nu este altul dec├«t cel al milostivirii divine, al iubirii de oameni pentru care Dumnezeu a ie╚Öit din ad├«ncimea insondabil─â a ve╚Öniciei ╚Öi ÔÇ×s-a s─âl─â╚Öluit printre noiÔÇť. Prin ├Äntrupare ne-a asumat ╚Öi ne-a l─âsat s─â-L atingem, r─âm├«n├«nd ├«n chip tainic Logosul ve╚Önic, f─âr─â comun─â m─âsur─â cu lumea. Mila absolut─â p├«n─â la jertfa pe cruce a fost singura dreptate pe potriva lui Dumnezeu ╚Öi a instituit totodat─â m─âsura umanului: faptele milostivirii, descrise ├«n Evanghelia dup─â Matei, s├«nt singurele criterii ale judec─â╚Ťii pentru c─â prin ele dreptatea divin─â prinde chip ├«n lumea noastr─â. C─âile Sale c─âtre noi r─âm├«n cu neputin╚Ť─â de p─âtruns, ca ochiul sever al drept─â╚Ťii, ├«n vreme ce c─âile noastre c─âtre El s├«nt cele simple ale milei fa╚Ť─â de ceilal╚Ťi.

Foto: wikimedia commons

Zizi și neantul jpeg
Sistem și libertate
Am crescut ├«ntr-o lume ├«n care ceea ce ast─âzi consider─âm nevoi de baz─â erau, pe la sf├«r╚Öit de ani ÔÇÖ70 ╚Öi ├«nceput de ani ÔÇÖ80, privite drept suprastructuri. R─âsf─â╚Ťuri.
liceul sf sava bucuresti jpeg
Liceul avea coloane
Revederea colegilor și profesorilor dragi mi-a dat sentimentul mîngîietor că lucrurile ar putea deveni la fel de bune pe cît ni le imaginam noi în 1992.
ÔÇ×Am avut coviduÔÇÖ!ÔÇŁ, iar ÔÇ×de murit, murea oricum   ÔÇŁ jpeg
De ce nu-s românii ca francezii?
Cartea ╚Öi bagheta mi s-au p─ârut dou─â lucruri indispensabile ├«n Fran╚Ťa.
p 19 Sylvie Germain WC jpg
Sindromul ╚śarikov
Nu este vorba doar despre o lips─â de educa╚Ťie, ci ╚Öi despre voluptatea unei agresivit─â╚Ťi manifestate zi de zi, pe re╚Ťelele de socializare, care au devenit nu doar un spa╚Ťiu bun pentru defularea nervilor, ci gazd─â generoas─â acestei forme josnice de violen╚Ť─â.
p 20 Gustave Thibon jpg
O lumin─â asupra imediatului
Pentru Putin ┼či adep┼úii lui, persoanele, fie ele ucrainene ori ruse, civili ori combatan┼úi, s├«nt nimic.
Theodor Pallady jpeg
Scopul meu ești Tu
Un adevărat apostol al dialogului, un maestru al incluziunii și un campion discret al cercetării Celuilalt, cu sau fără majusculă.
p 24 A  Vrana jpg
Cu ochii-n 3,14
Poli╚Ťia din Cehia este ├«n c─âutarea unui ho╚Ť care are obiceiul s─â intre prin case, f─âr─â a se sinchisi de prezen╚Ťa locatarilor. Se spune c─â se uit─â la ace╚Ötia ├«n timp ce dorm.
ÔÇ×Am avut coviduÔÇÖ!ÔÇŁ, iar ÔÇ×de murit, murea oricum   ÔÇŁ jpeg
Aix-les-Bains și tinerii francezi de 70 de ani (II)
Dar poate c─â mai mult dec├«t plimbarea ├«n sine conta acel ÔÇ×├«mpreun─âÔÇŁ.
p 19 jpg
Cultul virginit─â╚Ťii
Ideea c─â virginitatea fizic─â atest─â puritatea ╚Öi inocen╚Ťa dep─â╚Öe╚Öte grani╚Ťele religioase, devenind un construct social ╚Öi ipocrit prin care unei femei i se anuleaz─â calit─â╚Ťile morale ├«n favoarea celor fizice, ajung├«nd s─â fie pre╚Ťuit─â mai degrab─â integritatea trupului dec├«t mintea ╚Öi sufletul.
p 20 San Filippo Neri WC jpg
Despre creștinism și veselie
Multe dintre textele clasice ale cre╚Ötinismului dovedesc o rela╚Ťie ├«ncordat─â pe care Sfin╚Ťii P─ârin╚Ťi o ├«ntre╚Ťineau cu r├«sul.
ÔÇ×Voi cine spune┼úi c─â s├«nt?ÔÇť O┬ápledoarie jpeg
Migdalul lui Origen
Editat, tradus, redescoperit ├«n bog─â╚Ťia ╚Öi autenticitatea sa ├«n ultimul secol, Origen revine de fiecare dat─â ├«n aten╚Ťia cititorilor cu o ├«nnoit─â putere de atrac╚Ťie.
Zizi și neantul jpeg
Dacia roșie
Era o oază, într-o vreme în care lucrurile se degradau pe zi ce trecea: la cantina de acolo se putea mînca bine și ieftin, ba chiar și cumpărai una-alta pentru acasă, uneori.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
La Gala╚Ťi, o candidat─â a fost surprins─â ├«n timp ce ├«ncerca s─â fraudeze examenul de bacalaureat cu un pix-telefon. Avea 45 de ani ╚Öi era absolvent─â a unui liceu particular, la frecven┼ú─â redus─â.
41580801101 373a7ea5c2 c jpg
Oamenii fac orașele
Paradigmei moderniste de produc╚Ťie a noilor cartiere, Jacobs ├«i opune observa╚Ťia direct─â ╚Öi studiul la firul ierbii, sau la bordura trotuarului, a vie╚Ťii urbane.
Zizi și neantul jpeg
Ro╚Ťi ╚Öi vremuri
Trebuia s─â m─ân├«nci nu ╚Ötiu c├«╚Ťi ani numai iaurt ╚Öi s─â economise╚Öti, s─â pui bani la CEC ca s─â-╚Ťi po╚Ťi cump─âra o Dacie.
ÔÇ×Am avut coviduÔÇÖ!ÔÇŁ, iar ÔÇ×de murit, murea oricum   ÔÇŁ jpeg
Aix-Les-Bains și tinerii francezi de 70 de ani (I)
├Än Aix zilele de var─â se mi╚Öc─â ├«n ritm de melc, par nesf├«r╚Öite, exact ca acelea din vacan╚Ťele copil─âriei.
E cool să postești jpeg
Tastatura sau creionul?
Este un avantaj real acest transfer al informa╚Ťiilor direct pe dispozitivele elevilor?
p 20 WC jpg
Religiile manevrate de dictatori
Sîntem înconjuraţi de spaţii unde religia e folosită în beneficiul unor regimuri antiliberale: Rusia lui Putin, Turcia lui Erdogan, Ungaria lui Orbán.
Theodor Pallady jpeg
Discretul eroism al modera╚Ťiei
Nu prea cunoaștem opera românilor americani, iar numele care circulă simultan în cele două culturi provin cu precădere din zona umanistică.
p 23 Lea Rasovszky, Bubblegun of Sweet Surrender (Soft War) I  Codre jpg
p 24 A  Damian jpg
Cu ochii-n 3,14
Dup─â ce, cu o s─âpt─âm├«n─â ├«n urm─â, doi lei au ├«ncercat zadarnic s─â evadeze din gr─âdina zoologic─â din R─âd─âu╚Ťi, un ╚Öarpe mai norocos a p─âtruns ├«n Spitalul Or─â╚Öenesc din Bal╚Ö.
Zizi și neantul jpeg
Mare, pofte, necuprins
Tocmai ─âsta era hazul vacan╚Ťei: ├«mpletirea ciudat─â de pofte concrete ╚Öi vis─âri abstracte. Figurau, cu toatele, ├«ntr-un meniu pestri╚Ť ╚Öi cu preten╚Ťii.
ÔÇ×Am avut coviduÔÇÖ!ÔÇŁ, iar ÔÇ×de murit, murea oricum   ÔÇŁ jpeg
Vacan╚Ťe de alt─âdat─â
Nu pot vedea mai multe, însă sînt convinsă că au și bomboane străine sau ciocolată, poate că au și gume cu surprize.
E cool să postești jpeg
S-o fi sup─ârat pe mine?
Ca s─â nu ÔÇ×supereÔÇŁ aceast─â societate, foarte multe femei ajung s─â fie prizoniere ale unor prejudec─â╚Ťi pe care ╚Öi le autoinduc, perpetu├«ndu-le, uit├«nd de cele mai multe ori de ele ├«nsele.

Adevarul.ro

image
┼×ofer omor├ót ├«n b─âtaie la Bac─âu pentru c─â a atins din gre┼čeal─â cu ma┼čina oglinda unei dubi┼úe
O crim─â ├«nfior─âtoare a avut loc miercuri seara pe o strad─â ├«n Bac─âu, dup─â o acro┼čare ├«n trafic ┼či un scurt scandal. Doi b─ârba┼úi au fost deja re┼úinu┼úi, dup─â ce victima a fost g─âsit─â pe asfalt, f─âr─â suflare.
image
O actri┼ú─â rom├ónc─â adoptat─â de un cuplu britanic ┼či-a rev─âzut mama la 34 de ani dup─â ce a fost l─âsat─â ├«ntr-un orfelinat
O actri┼ú─â foarte apreciat─â ├«n Marea Britanie ┼či fost─â prezentatoare la BBC Radio York ┼či BBC Country File Live, Adriana Ionic─â are o poveste de via┼ú─â tulbur─âtoare ┼či demn─â de un film.
image
SARS-CoV-2 continu─â s─â fac─â ÔÇ×puiÔÇť. Ultimul este ┼či cel mai infec┼úios
Noua subvariant─â BA 2.75 a coronavirusului este de cinci ori mai infec┼úioas─â dec├ót varianta Omicron ┼či provoac─â deja ├«ngrijor─âri ├«n r├óndul speciali┼čtilor independen┼úi.

HIstoria.ro

image
Cine a detonat ÔÇ×Butoiul cu pulbere al EuropeiÔÇŁ la ├«nceputul secolului XX?
După Războiul franco-prusac, ultima mare confruntare a secolului XIX, Europa occidentală și centrală se bucurau de La Belle Époque, o perioadă de pace, stabilitate și creștere economică și culturală, care se va sfârși odată cu începerea Primului Război Mondial.
image
Diferendul româno-bulgar: Prima problemă spinoasă cu care s-a confruntat România după obţinerea independenţei
Pentru Rom├ónia, prima problem─â spinoas─â cu care s-a confruntat dup─â ob╚Ťinerea independen╚Ťei a fost stabilirea grani╚Ťei cu Bulgaria.
image
Controversele romaniz─ârii: Teritoriile care nu au fost romanizate, de╚Öi au apar╚Ťinut Imperiului Roman
Oponen╚Ťii romaniz─ârii aduc mereu ├«n discu╚Ťie, pentru a combate romanizarea Daciei, acele teritorii care au apar╚Ťinut Imperiului Roman ╚Öi care nu au fost romanizate. Aceste teritorii trebuie ├«mp─âr╚Ťite ├«n dou─â categorii: acelea unde romanizarea ├«ntr-adev─âr nu a p─âtruns ╚Öi nu ÔÇ×a prinsÔÇŁ ╚Öi acelea care au fost romanizate, dar evenimente ulterioare le-au modificat acest caracter. Le descriem pe r├ónd.