Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 832 din 30 ianuarie - 5 februarie 2020
Cu ochii n 3,14 jpeg

SE PARE CĂ LAPTOP-UL FĂRĂ DOP
AR AVEA DREPT SCOP,
ANUL ACESTA,
PLATFORMA DE PECETLUIRE
A INSUFICIENȚEI

 Un apicultor căruia un urs îi tot halea mierea din şopron a decis să-l folosescă pe urs în chip de degustător de miere lăsîndu-i la îndemînă mai multe recipiente cu diverse tipuri de miere pentru a-i afla preferinţele. În acest timp, un alt urs pătrundea într-o casă din Colorado şi începea să cînte la pian, concert înregistrat de camera de supraveghere. Se pare însă că urşii se pricep mai bine la miere decît la sonate. (M. C.)

 S-a inventat șifonierul care curăță singur hainele. Aștept cu nerăbdare aragazul care face singur mîncare, frigiderul care face singur cumpărături, dar, mai ales, laptop-ul care scrie singur articolele. (S. G.)

 Ca să recupereze ce are de recuperat – pentru binele contribuabililor –, ANAF scoate la licitație, între altele, autoturisme. De exemplu, o Skoda Octavia din 2004, la un preț de sub 1.000 de euro; sau un Peugeot 307 din 2005, cu un preț de pornire de 4.917 lei. Eventualii cumpărători vor trebui să-și plătească singuri taxa Oxigen inventată de doamna Firea. Așa că mai degrabă ar putea cumpăra – aflăm dintr-o știre de pe Mediafax – „o lotcă uzată din lemn, evaluată la 250 de lei“ sau „o barcă pneumatică peticită Seahawk 3, cu vîsle și fără dop, evaluată la 70 de lei“. Că dacă ieși cu lotca sau cu barca pe apă, ai oxigenul asigurat. (D. C.)

 Cercetătorii britanici ar fi descoperit că în foarte multe locuințe ar exista o complicitate secretă între aparatele electrice. Cea mai evidentă, spun ei, ar fi cea dintre televizor și frigider. O complicitate care s-ar manifesta în special la orele serii și ar avea drept scop îngrășarea proprietarului. Ținînd seama de această descoperire, unele firme au inventat deja, de mai multă vreme, frigiderul cu televizor încorporat. (A. M.)

 Din anii ’70 încoace, omenirea a exterminat deja 60% din mamiferele, păsările, peştii şi reptilele planetei. Anul trecut, rapoartele ştiinţifice au stabilit că 40% din speciile de insecte de pe planetă sînt ameninţate cu extincţia, iar anul acesta China a confirmat deja extincţia peştelui-spadă chinezesc (chinese paddlefish). Vom fi, în sfîrşit, nu doar singuri în Univers, ci și singuri pe planetă. (M. C.)

 „Rovana & Son“ – aceasta pare să fie platforma politică a dnei Plumb. Cel puțin pînă acum. De acum încolo, de vreme ce a rămas doar Mr Son, nu prea se știe încotro o va lua. Evident, tot la stînga. Oricum, avînd în vedere că nicăieri nu-i mai bine ca la mama acasă, cu siguranță tot la cuib va trage. Chiar dacă cuibul e tot mai răsfirat, și puii tot mai jumuliți. S-o mai găsi vreun pai și pentru el. Continuitate, că-i mai bună decît toate! Ca metodă… (R. M.)

 Guvernul pregăteşte schimbarea cărţilor de identitate. Noile acte, cu cip şi amprente, urmează să fie puse în circulaţie în scurt timp. Prilej de indignare pentru diverse publicaţii ortodoxe care denunţă „controlul populației prin acte electronice“, „implementarea unui sistem antihristic de pecetluire a populației“, ba chiar o „dictatură biometrică“. (M. M.)

 Dacă vreți să faceți rebus, vă recomand călduros „Defulări aitognostice“. Orizontal: 1) retorica triumfalistă de gîdilat nesățioase vanități; 2) Ciubuc depus pe tejgheaua insuficienței; 3) Garou aplicat pe o hemoragie euforizantă – șef de secție la maternitatea cuvintelor candidate la posteritate. Spor și inspirație! (A. M. S.)

d calinescu 83975523 759051791251057 443745369503825920 n jpg jpeg

PROPRIETARII LUI
AU AJUNS SĂ SE COMPORTE
PRECUM NOUL FLUX

 Nici prin cap nu-i trece motanului Ozzy, dintr-un cartier rezidențial al Londrei, că pentru dreptul de a-l hrăni și peria s-au cheltuit peste 20.000 de lire în tribunal. Proprietarii lui s-au judecat ani de zile cu o vecină care îl răsfăța pe Ozzy perioade îndelungate. Bigama felină, care se întorcea acasă din escapade sătulă și cu zgarda schimbată, a fost deconspirată de un dispozitiv GPS. În final, vecinei i s-a interzis să mai hrănească motanul sau să-l mai invite la ea acasă, iar Ozzy va fi nevoit să se mulțumească cu afecțiune și conserve cu pește de la un singur stăpîn. (A. A. D.)

 Unele pisici vagabonde de prin București au ajuns să se comporte precum cîinii de altădată: se țin după tine, noaptea, pe străzile orașului, un timp. Aparent fără un scop. (I. P.)

 Primii pasageri veniți din orașul Wuhan, China, locul în care a izbucnit epidemia provocată de noul coronavirus, au aterizat joi la Roma, scrie Reuters. O joie mică pentru om, o Joie Mare pentru coronavirus. (M. P.)

 Astăzi, un popas la Deva pentru niște nume de firme: Mihai Hidrocon SRL, Tehno Identic SRL, Funeralii In Memoriam SRL, Rol SRL, 7 din 7 SRL, Negăsești SRL, Totalitaris Com Divers SRL, Astral Taxi SRL, Tino Beton SRL, Pro Salt Alpin SRL, Berăria Akka SRL, Berăria Rece SRL, Cuvinte Vii SRL, Editura Casa De Comerț Regina SRL, Light Dark SRL, Țac Pac Media SRL-D, Linia Pupi SRL, Zava Zece SRL, Funerarii Bisericescu SRL, Eternity Bisericescu SRL, Ciupercăria Spor SRL, Presa Etică SRL, Puterea Intenției Clare SRL, Madazug Aromatic SRL, Marcel Util SRL, Marama Concept Tradițional SRL, Stil Zeus Conf SRL, Atelier Cuib SRL, Leagănul Cafelei SRL, Casa Aurului Săcărâmb SRL, Coral Didactic SRL, Infinity Bizz SRL, Tehnic Loyal SRL, Carmangeria Vraciului SRL, Masiv Docte Villa SRL, Costas Luptătorul SRL, Prestări Tablă SRL-D, Bicicleta Cu Talent SRL, Expres Funerare SRL, Acasă Ist Zu Hause SRL, Fictiv Summer SRL, Mâncare Tradițională Pădurenească SRL, Cel Mai Fain SRL, Everest Special SRL, Subiect 37 SRL, Mitza Multifunction SRL, Tunetul Carpaților SRL, Mama Și Fiica Design SRL, Pur Veritas SRL, Frigorific Art SRL, Traian Tâmplar Universal SRL, Respectul Gustului SRL, Liber Pater SRL, Dromihete Dacicus SRL, Indyanu Jeans SRL, Adrian Flux Tehnic SRL, Atelierul Codrului SRL, Tracia Transfer SRL, Accent Estetic SRL, Ralu Mystic SRL, Mănânci Ce Vrei SRL‑D, Hexa Gurmanderie SRL, Crai Caravan SRL, Luciamed Curativ SRL-D,  Constelația Carul Mic SRL, La Familia Veselă Vef SRL, Potoale Expres SRL, Pași Siguri SRL, Totul În Regulă SRL. (D. S.)

Foto: Matei Pleșu (sus), Dana Călinescu (jos)

Cea mai bună parte din noi jpeg
Cînd v-ați simțit singuri ultima dată?
Te poți simți însingurat într-o mare de oameni, dacă relațiile cu ei nu sînt potrivite.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Cum se pleca în State în anii ’90?
Astfel, exemplele pot continua, căci românul, odată ajuns cetăţean american, face tot posibilul să-şi uite limba şi obiceiurile, dar năravurile şi le păstrează.
E cool să postești jpeg
Vînzătorul nostru, stăpînul nostru
Rămîne însă o întrebare: politețea, grija, respectul sînt oare condiționate de bani sau derivă din calitatea umană?
p 20 jpg
Incultură religioasă şi incultură universitară
Numeroasele miniaturi ilustrative preiau, alături de modele musulmane, imagistică de tip budist chinez şi creştin bizantin.
Theodor Pallady jpeg
Un iluminist evreu în Țara Românească
Cronica relațiilor dintre români și evrei a fost uneori armonioasă, alteori convulsivă și tragică, în funcție de contexte sociale, dinamici ideologice și evoluții geopolitice inevitabil fluctuante.
index jpeg 3 webp
Cîtă nefericire în urbea lui Bucur!
La noi, aici, în București și în anul de grație 2023, sub ce pictăm oamenii sfîșiați, absurd, de haite, pe cîmpurile năpădite de buruieni ale unui oraș care agonizează fără să o știe?
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Cehoaica Vera Czernak n-a mai suportat infidelitățile soțului ei, așa că într-o zi a decis să se arunce de la balcon. A căzut exact peste soțul ei care tocmai se întorcea acasă. El a murit, ea a supraviețuit.
Cea mai bună parte din noi jpeg
„Ei fac din noapte ziuă ş-a zilei ochi închid”
După ce vorbeam, mă culcam la loc. Nu i-am zis niciodată, dar se pare că știa. Mai tare decît cronotipul (și decît majoritatea lucrurilor) rămîne iubirea, se pare.
Zizi și neantul jpeg
Dimineți de iarnă
Mă făcea să simt că pămîntul nu-mi fuge de sub picioare. Că lucrurile pot avea sens și pot fi la locurile lor.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
La munca de jos
Oare n-ar trebui, la vîrsta lor, să plece în niște excursii ca să vadă lumea, să-și cumpere autorulote cum fac pensionarii din Germania, să-și petreacă revelioanele prin insule cu o climă mai blîndă?
E cool să postești jpeg
Bătaia e ruptă de rai – chipuri ale răului
Grăitoare pentru acest comportament defensiv este, de altfel, și zicala românească „Bătaia e ruptă din rai”, în fapt, o legitimare a violenței.
p 20 WC jpg
Democrația și Biserica în secolul XXI
Așa cum participarea demos-ului la viața cetății e însăși democrația, participarea laicatului la viața Bisericii e însuși creștinismul.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Benedict al XVI-lea
Aproape intactă mi-a rămas, după zece ani, amintirea ultimei slujbe pe care a prezidat-o la San Pietro, în Miercurea Cenușii.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
La știrile TV, imagini dintr-un supermarket și apoi opinia unei fete de la carne, despre cum mai merge vînzarea acum, după ce s-a încheiat iureșul sărbătorilor: „E foarte scăzută un picuț“. (D. S.)
Cea mai bună parte din noi jpeg
Comoara e pretutindeni
Încerc să împing frica mult în fundul rucsacului, undeva între sacul de dormit și polarul de rezervă, amintindu-mi că o să fie vocală, dar n-o s-o las să conducă.
Zizi și neantul jpeg
Tache și cenușiul
Interesant e că pînă și în amintitrile mele culoarea paltonului său a rămas incertă: uneori mi-l amintesc gri, alteori negru.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Cabana Caraiman
Nicăieri nu am simțit un munte mai sălbatic decît la cabana Caraiman, simți hăul, abruptul, aproape de tine țopăie caprele negre.
E cool să postești jpeg
Seducția pesimismului
Seducția pesimismului e mare. Abandonul e mai facil decît lupta.
p 20 WC jpg
André Scrima şi „cerurile lumii”
A interoga şi alte tradiţii spirituale decît cea proprie, a percepe relaţia lor cu „cerul” să nu aibă oare nici o legătură cu credinţa, nici o legătură cu Dumnezeu? Să vedem.
Theodor Pallady jpeg
Nevoia unei revoluții a bunului-simț
Creștinii cu scaun la cap sînt primii care au datoria de a se delimita de această grotescă mistificare, chiar dacă au de ce să deteste fandoseala elucubrantă a taberei adverse.
index jpeg 3 webp
Dorință pentru 2023
Ar putea fi arhitecții convingători în a spune că putem salva natura începînd cu oamenii care suferă?
p 24 A  Damian IMG 4760 jpg
Cu ochii-n 3,14
● În a treia zi a acestui an, Greta Thunberg a împlinit 20 de ani. Și ce dacă? (S. V.)
Cea mai bună parte din noi jpeg
Zile din viața noastră
Spunea recent cineva din jurul meu că, în tinerețe, zilele trec repede, iar anii se duc greu.
Zizi și neantul jpeg
Timpul de dinainte
Ce ne-ar fi scos din sărite, probabil, altădată, atunci ne bucura. Sau măcar ne amuza. Nimeni nu voia să fie nici Scrooge, nici Grinch.

Adevarul.ro

image
Tatăl care și-a violat fiul cu retard mental: „Trebuie să aibă și el viaţă sexuală. Nu poate rămâne virgin”
Motivarea hotărârii prin care bărbatul din Zlatna a fost condamnat la 12 ani de închisoare pentru două infracţiuni de viol, victima fiind fiul său cu retard mental, arată o situație cutremurătoare
image
image
Când au elevii vacanță în februarie, în funcție de județ. Harta cu toate informațiile
La decizia inspectoratelor şcolare judeţene şi al municipiului Bucureşti, următoarea vacanţă a elevilor, de o săptămână, va fi programată undeva în perioada 6 - 26 februarie, dar nu pentru toată lumea la fel.

HIstoria.ro

image
„Orașul de aur”, de sub nisipurile Egiptului
Pe lista descoperirilor recente și considerate fascinante se înscrie și dezvăluirea unui oraș de aur, din Luxor, Egipt.
image
Din culisele Operațiunii Marte
În istoria războiului sovieto-german, nume ca „Moscova”, „Stalingrad”, „Kursk”, „Belarus” sau „Berlin” evocă mari victorii sovietice.
image
Ce mai mare soprană a nostră, Hariclea Darclée, cea care a salvat opera La Tosca / VIDEO
E duminică, 14 ianuarie 1900, iar pe scena Teatrului Constanzi din Roma are loc o premieră memorabilă:„Tosca”, opera în trei acte a lui Giacomo Puccini. E prima reprezentaţie a poveştii dramatice care va cuceri lumea, iar soprana româncă Hariclea Darclée o interpretează pe Floria Tosca.