Cu ochii-n 3,14
IERI ERAM, CUMVA, ACASĂ
(ALĂTURI DE VITEZA LUMINII),
AZI MII DE OAMENI SE ADUNĂ ANUAL ÎN NOAPTE
● Pe firma unei prăvălii de la Piața Reșița, un cocoș vorbește în versuri, lăudîndu-și prospețimea: „Ieri eram la abator / Azi la tine în cuptor / Prețuri de producător“. (D. S.)
● 1.800 de localnici din Ditrău, inclusiv preotul, au semnat o petiţie în care cer alungarea din sat a străinilor: e vorba de srilankezii angajaţi la o brutărie. În loc să-i cheme, cumva, acasă pe concetăţenii lor care-au plecat în Europa de Vest să muncească, oamenii vor să-i dea afară pe cei doi amărîţi pentru că sînt străini. Logica naţional-populismului n-are nici o logică. (M. M.)
● O nouă viteză de referință, alături de viteza luminii și de cea a sunetului, i se datorează lui Henry J. Heinz, inventatorul sosului de roșii care îi poartă numele. El a stabilit că viteza maximă cu care poate să curgă un ketchup de calitate este de 45 de metri pe oră. Adică de o mie de ori mai încet decît aleargă o pisică domestică sau un iepure de cîmp. (M. P.)
● „Tăcuta apocalipsă“, aşa numesc oamenii de ştiinţă extincţia a mii de specii de insecte. Ne aflăm aproape de punctul în care, din cauza pesticidelor şi a luminii artificiale (care le dă peste cap procesul împerecherii), ne putem lua rămas-bun de la licurici. Însă în anume zone din Japonia, Taiwan, Thailanda, Malaezia şi Mexic, se practică deja „turismul pentru licurici“: sute de mii de oameni se adună anual în astfel de sanctuare pentru a-şi bucura privirile cu zborul luminiscent al gîzelor. (M. C.)
● Există viață de noapte, altfel decît ne-am aștepta, la McDonald’s Unirii, cel puțin: între 12 și 1 noaptea poți întîlni acolo doamne de vîrstă medie care citesc, domni cu barbă care fac reparații și cupluri vesele care se hrănesc zdravăn. (I. P.)
MAI MULȚI LOCUITORI
AI NIVELULUI NOSTRU DE TRAI
S-AU PLÎNS CĂ LE DISPAR
48 DE MINUTE DIN ACEST AN
● Un Golden Retriever din New York, pe nume Finley, a făcut furori pe Internet cu abilitatea sa de a-și îndesa șase mingi de tenis în gură. Un motan din Noua Zeelandă, pe nume Jasper, a fost prins în flagrant delict după ce mai mulți locuitori ai unui orășel s-au plîns că le dispar șosetele și chiloții din case. Două ipostaze ale eternului canin vs eternul felin. (S. G.)
● Urzicuțele ieșite-n primăvară s-au ajuns… la preț. 30 de lei/kilogram. Cînd au mai fost ele atît de prețăluite? Nicicînd. Erau cu grămada, 5 lei, 10 lei, luați-le și pe astea, coniță, că numai astea le mai am… și uite, vă mai trec o mînă. Acum însă, nimic. Nimic peste acul care bate kilu’! Și barometrul nivelului nostru de trai ieșit în primăvară arată sec, cu morgă, parfumul (eau!)… 1.200 de lei… mai an fusese 400 fix. Asta ca să știm cum stăm în scripte, și în buzunare… (R. M.)
● În China, un maratonist blocat în propriul apartament din cauza epidemiei de coronavirus a alergat o cursă de 50 de kilometri în sufragerie, notează Guardian. Pan Shancu, din orașul Hangzhou, a făcut 6.250 de ture pe „pista“ amenajată în apartament în jurul a două mese mari pentru că „nu mai suporta să stea jos“. Pan a postat dovezi privind cursa lui pe rețeaua de socializare, furnizînd imagini video și capturi de pe aplicația de alergare care i-a monitorizat performanța. El a spus că fiecare tură făcută în cameră a avut opt metri, iar el a făcut peste șase mii de ture, terminînd „cursa“ în 4 ore, 48 de minute și 44 de secunde. Un fel de variantă de jogging a cărții Voyage autour de ma chambre a lui Xavier de Maistre. (A. M. S.)
● În scurta iarnă din acest an, anunțurile instant au reapărut, de astă dată grupate: Atenție! Cad țurțuri, cade zăpadă, dar și tencuială! Cad țurțuri și bucăți de tencuială! Un lucru însă a lipsit: gropile ieșite-n primăvară! Așadar, români, fiți vigilenți, atenție distributivă se impune! (R. M.)
AMESTECUL
DE FLORI ALBE ȘI CRUZIME
ARE APROAPE TREI LUNI
● Doi activişti pentru protejarea fluturilor au fost găsiţi morţi în circumstanţe dubioase într-o pădure din Mexic. Amestecul de candoare şi cruzime din această ştire mă lasă într-o perplexitate visătoare. (M. C.)
● Două femei vînd flori albe și mov, în fața supermarket-ului din Amzei. Vorbesc despre viață. „O bătea?“, a întrebat una dintre ele. „Da, dar nu tare“, i-a răspuns cealaltă. (A. M. S.)
● Kirk Douglas a murit la vîrsta de 103 ani şi pe mulţi vestea i-a surprins întrucît credeau că actorul murise deja de multă vreme. „La vîrsta asta n-a murit, ci s-a oprit din trăit“, a comentat cineva. Ei bine, Olivia de Havilland, care a primit Oscarul pentru Cea mai bună actriță în 1947, încă trăieşte. Are aproape 104 ani. (M. C.)
● Un călăreț a fost oprit de poliție în statul News South Wales, din Australia, pentru că s-a comportat fără cap: la o viteză de 10 km/h, a vorbit la telefon fără hands-free. Un cal este un vehicul, a considerat judecătorul, iar făptașul, care a pledat „vinovat“, a primit, în octombrie anul trecut, un ordin de eliberare condiționată valabil trei luni. Pe viitor, își va ține cu siguranță ambele mîini pe hățuri. (A. A. D.)
Foto: Cristina Ștefan (sus), C. Stanciu (jos)