Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 835 din 20 - 26 februarie 2020
Cu ochii n 3,14 jpeg

IERI ERAM, CUMVA, ACASĂ
(ALĂTURI DE VITEZA LUMINII),
AZI MII DE OAMENI SE ADUNĂ ANUAL ÎN NOAPTE

● Pe firma unei prăvălii de la Piața Reșița, un cocoș vorbește în versuri, lăudîndu-și prospețimea: „Ieri eram la abator / Azi la tine în cuptor / Prețuri de producător“. (D. S.)

● 1.800 de localnici din Ditrău, inclusiv preotul, au semnat o petiţie în care cer alungarea din sat a străinilor: e vorba de srilankezii angajaţi la o brutărie. În loc să-i cheme, cumva, acasă pe concetăţenii lor care-au plecat în Europa de Vest să muncească, oamenii vor să-i dea afară pe cei doi amărîţi pentru că sînt străini. Logica naţional-populismului n-are nici o logică. (M. M.)

● O nouă viteză de referință, alături de viteza luminii și de cea a sunetului, i se datorează lui Henry J. Heinz, inventatorul sosului de roșii care îi poartă numele. El a stabilit că viteza maximă cu care poate să curgă un ketchup de calitate este de 45 de metri pe oră. Adică de o mie de ori mai încet decît aleargă o pisică domestică sau un iepure de cîmp. (M. P.)

● „Tăcuta apocalipsă“, aşa numesc oamenii de ştiinţă extincţia a mii de specii de insecte. Ne aflăm aproape de punctul în care, din cauza pesticidelor şi a luminii artificiale (care le dă peste cap procesul împerecherii), ne putem lua rămas-bun de la licurici. Însă în anume zone din Japonia, Taiwan, Thailanda, Malaezia şi Mexic, se practică deja „turismul pentru licurici“: sute de mii de oameni se adună anual în astfel de sanctuare pentru a-şi bucura privirile cu zborul luminiscent al gîzelor. (M. C.)

● Există viață de noapte, altfel decît ne-am aștepta, la McDonald’s Unirii, cel puțin: între 12 și 1 noaptea poți întîlni acolo doamne de vîrstă medie care citesc, domni cu barbă care fac reparații și cupluri vesele care se hrănesc zdravăn. (I. P.)

MAI MULȚI LOCUITORI
AI NIVELULUI NOSTRU DE TRAI
S-AU PLÎNS CĂ LE DISPAR
48 DE MINUTE DIN ACEST AN

● Un Golden Retriever din New York, pe nume Finley, a făcut furori pe Internet cu abilitatea sa de a-și îndesa șase mingi de tenis în gură. Un motan din Noua Zeelandă, pe nume Jasper, a fost prins în flagrant delict după ce mai mulți locuitori ai unui orășel s-au plîns că le dispar șosetele și chiloții din case. Două ipostaze ale eternului canin vs eternul felin. (S. G.)

● Urzicuțele ieșite-n primăvară s-au ajuns… la preț. 30 de lei/kilogram. Cînd au mai fost ele atît de prețăluite? Nicicînd. Erau cu grămada, 5 lei, 10 lei, luați-le și pe astea, coniță, că numai astea le mai am… și uite, vă mai trec o mînă. Acum însă, nimic. Nimic peste acul care bate kilu’! Și barometrul nivelului nostru de trai ieșit în primăvară arată sec, cu morgă, parfumul (eau!)… 1.200 de lei… mai an fusese 400 fix. Asta ca să știm cum stăm în scripte, și în buzunare… (R. M.)

● În China, un maratonist blocat în propriul apartament din cauza epidemiei de coronavirus a alergat o cursă de 50 de kilometri în sufragerie, notează Guardian. Pan Shancu, din orașul Hangzhou, a făcut 6.250 de ture pe „pista“ amenajată în apartament în jurul a două mese mari pentru că „nu mai suporta să stea jos“. Pan a postat dovezi privind cursa lui pe rețeaua de socializare, furnizînd imagini video și capturi de pe aplicația de alergare care i-a monitorizat performanța. El a spus că fiecare tură făcută în cameră a avut opt metri, iar el a făcut peste șase mii de ture, terminînd „cursa“ în 4 ore, 48 de minute și 44 de secunde. Un fel de variantă de jogging a cărții Voyage autour de ma chambre a lui Xavier de Maistre. (A. M. S.)

● În scurta iarnă din acest an, anunțurile instant au reapărut, de astă dată grupate: Atenție! Cad țurțuri, cade zăpadă, dar și tencuială! Cad țurțuri și bucăți de tencuială! Un lucru însă a lipsit: gropile ieșite-n primăvară! Așadar, români, fiți vigilenți, atenție distributivă se impune! (R. M.)

c stanciu img 20200209 144505 5 jpg jpeg

AMESTECUL
DE FLORI ALBE ȘI CRUZIME
ARE APROAPE TREI LUNI

● Doi activişti pentru protejarea fluturilor au fost găsiţi morţi în circumstanţe dubioase într-o pădure din Mexic. Amestecul de candoare şi cruzime din această ştire mă lasă într-o perplexitate visătoare. (M. C.)

● Două femei vînd flori albe și mov, în fața supermarket-ului din Amzei. Vorbesc despre viață. „O bătea?“, a întrebat una dintre ele. „Da, dar nu tare“, i-a răspuns cealaltă. (A. M. S.)

● Kirk Douglas a murit la vîrsta de 103 ani şi pe mulţi vestea i-a surprins întrucît credeau că actorul murise deja de multă vreme. „La vîrsta asta n-a murit, ci s-a oprit din trăit“, a comentat cineva. Ei bine, Olivia de Havilland, care a primit Oscarul pentru Cea mai bună actriță în 1947, încă trăieşte. Are aproape 104 ani. (M. C.)

● Un călăreț a fost oprit de poliție în statul News South Wales, din Australia, pentru că s-a comportat fără cap: la o viteză de 10 km/h, a vorbit la telefon fără hands-free. Un cal este un vehicul, a considerat judecătorul, iar făptașul, care a pledat „vinovat“, a primit, în octombrie anul trecut, un ordin de eliberare condiționată valabil trei luni. Pe viitor, își va ține cu siguranță ambele mîini pe hățuri. (A. A. D.)

Foto: Cristina Ștefan (sus), C. Stanciu (jos)

Cea mai bună parte din noi jpeg
Prietenia între femei – un mit?
Marile bucurii și marile tristeți le cam ducem de unii singuri.
Zizi și neantul jpeg
Zăpadă și săpuneală
Săpuneala era, negreșit, un mini-ritual pre-sexual.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Diete și cîteva gînduri despre nutriție
● Orice dietă implică renunțarea la alcool. Eu nu beau decît vin, dar e bună și o bere. Pînă aici! Nu vreau să fiu un om slab, sănătos, dar trist.
E cool să postești jpeg
Cînd aduci munca acasă
Există, bineînțeles, avantaje clare ale muncii de acasă. Și pentru angajați, și pentru angajatori.
p 20 Kierkegaar WC jpg
Maestrul Kierkegaard
Într-o anumită împrejurare, Wittgenstein a observat: „Un gînditor religios onest este ca un funambul.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Ineditele lui Eliade
E un eveniment care, sper, i-ar fi plăcut lui Eliade, pentru că e o confirmare a importanței arhivei pe care o evoca recurent, aproape obsesiv, în jurnalele sale, știind ce a lăsat în ea.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Dialog între un tată și un fiu (la vîrsta inocenței), în autobuz. Tatăl: „Merg să-i iau lu’ mami ceva.“ Fiul: „Ce?“ Tatăl: „Niște cizme.“ Fiul: „De ce?“ Tatăl: „Nu, că nu găsesc.“ Memorabil. (D. S.)
Cea mai bună parte din noi jpeg
Cînd v-ați simțit singuri ultima dată?
Te poți simți însingurat într-o mare de oameni, dacă relațiile cu ei nu sînt potrivite.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Cum se pleca în State în anii ’90?
Astfel, exemplele pot continua, căci românul, odată ajuns cetăţean american, face tot posibilul să-şi uite limba şi obiceiurile, dar năravurile şi le păstrează.
E cool să postești jpeg
Vînzătorul nostru, stăpînul nostru
Rămîne însă o întrebare: politețea, grija, respectul sînt oare condiționate de bani sau derivă din calitatea umană?
p 20 jpg
Incultură religioasă şi incultură universitară
Numeroasele miniaturi ilustrative preiau, alături de modele musulmane, imagistică de tip budist chinez şi creştin bizantin.
Theodor Pallady jpeg
Un iluminist evreu în Țara Românească
Cronica relațiilor dintre români și evrei a fost uneori armonioasă, alteori convulsivă și tragică, în funcție de contexte sociale, dinamici ideologice și evoluții geopolitice inevitabil fluctuante.
index jpeg 3 webp
Cîtă nefericire în urbea lui Bucur!
La noi, aici, în București și în anul de grație 2023, sub ce pictăm oamenii sfîșiați, absurd, de haite, pe cîmpurile năpădite de buruieni ale unui oraș care agonizează fără să o știe?
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Cehoaica Vera Czernak n-a mai suportat infidelitățile soțului ei, așa că într-o zi a decis să se arunce de la balcon. A căzut exact peste soțul ei care tocmai se întorcea acasă. El a murit, ea a supraviețuit.
Cea mai bună parte din noi jpeg
„Ei fac din noapte ziuă ş-a zilei ochi închid”
După ce vorbeam, mă culcam la loc. Nu i-am zis niciodată, dar se pare că știa. Mai tare decît cronotipul (și decît majoritatea lucrurilor) rămîne iubirea, se pare.
Zizi și neantul jpeg
Dimineți de iarnă
Mă făcea să simt că pămîntul nu-mi fuge de sub picioare. Că lucrurile pot avea sens și pot fi la locurile lor.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
La munca de jos
Oare n-ar trebui, la vîrsta lor, să plece în niște excursii ca să vadă lumea, să-și cumpere autorulote cum fac pensionarii din Germania, să-și petreacă revelioanele prin insule cu o climă mai blîndă?
E cool să postești jpeg
Bătaia e ruptă de rai – chipuri ale răului
Grăitoare pentru acest comportament defensiv este, de altfel, și zicala românească „Bătaia e ruptă din rai”, în fapt, o legitimare a violenței.
p 20 WC jpg
Democrația și Biserica în secolul XXI
Așa cum participarea demos-ului la viața cetății e însăși democrația, participarea laicatului la viața Bisericii e însuși creștinismul.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Benedict al XVI-lea
Aproape intactă mi-a rămas, după zece ani, amintirea ultimei slujbe pe care a prezidat-o la San Pietro, în Miercurea Cenușii.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
La știrile TV, imagini dintr-un supermarket și apoi opinia unei fete de la carne, despre cum mai merge vînzarea acum, după ce s-a încheiat iureșul sărbătorilor: „E foarte scăzută un picuț“. (D. S.)
Cea mai bună parte din noi jpeg
Comoara e pretutindeni
Încerc să împing frica mult în fundul rucsacului, undeva între sacul de dormit și polarul de rezervă, amintindu-mi că o să fie vocală, dar n-o s-o las să conducă.
Zizi și neantul jpeg
Tache și cenușiul
Interesant e că pînă și în amintitrile mele culoarea paltonului său a rămas incertă: uneori mi-l amintesc gri, alteori negru.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Cabana Caraiman
Nicăieri nu am simțit un munte mai sălbatic decît la cabana Caraiman, simți hăul, abruptul, aproape de tine țopăie caprele negre.

Adevarul.ro

image
Ger de crapă pietrele în România: temperaturile de coșmar care se anunță. Cât ține episodul de vreme rea
Vremea rea pune stăpânire pe aproape toate regiunile. Va continua să ningă la munte, iar temperaturile vor scădea accentuat. Gerul ne va chinui toată săptămâna viitoare.
image
Închisoare pe viață pentru un român care a ucis o femeie pentru a-i lua averea. Cum s-a filmat în casa victimei
Mohammed El-Abboud, cetățean român în vârstă de 28 de ani, și Kusai Al-Jundi, cetățean sirian, în vârstă de 25 de ani, au păcălit-o pe Louise Kam, să semneze documente de împuternicire care, credeau ei, le-ar fi permis să controleze averea de milioane de euro a acesteia.
image
„Mirciulică“, filmul cu Mircea Bravo, locul 1 pe Netflix. Cât profit a făcut în cinema. „A trebuit să folosim înjurături“ VIDEO
La doar o zi de la lansarea pe platforma de streaming, comedia este deja preferata telespectatorilor din România.

HIstoria.ro

image
Sfârșitul Bătăliei de la Stalingrad: Capitularea mareșalului Paulus
În timpul nopții de 30 spre 31 ianuarie 1943, Brigada 38 Motorizată, având atașate companiile de geniu, a încercuit zona din jurul Pieței Eroilor Căzuți și magazinul Univermag, întrerupând legăturile telefonice dintre comandamentul mareșalului Friedrich Paulus și unitățile subordonate.
image
Originea familiei Caragiale. Recuperarea unei istorii autentice
„Ce tot spui, măi? Străbunicul tău a fost bucătar arnăut, plăcintar! Purta tava pe cap. De-aia sunt eu turtit în creștet!”, astfel îl apostrofa marele Caragiale pe fiul său Mateiu, încercând să-i tempereze fumurile aristocratice și obsesiile fantasmagoric-nobiliare de care acesta era bântuit.
image
Detalii din viața a 3 mari actori cu origini românești / VIDEO
Detalii din viața a 3 mari actori cu origini românești