⬆
Societate
Pagina 26
Ligia și avangarda
De curînd s-au împlinit șapte ani de cînd prietena și colega mea de clasă Ligia Caranfil nu mai e printre noi.
Șapte ani în mahala
„Te-ai mutat în țigănie!”, a constatat un amic bogat care locuia prin Primăverii cînd m-a adus într-o seară cu mașina, pe străduța mea din spatele blocurilor comuniste pe care le-am urît atît.
O prezenţă la fel de vie…
Am văzut nu ce înseamnă un părinte spiritual (asta citisem în multe, admirabile, studii asupra temei), ci cum lucrează, cum se comportă, ce oferă el.
Relativism forțat
Ideea că Binele și Răul nu sînt separate de o frontieră hermetică nu e nicidecum apanajul „deconstructivist” al relativismului etico-axiologic „postmodern”.
Cu ochii-n 3,14
Un cuplu de sexagenari, ea norvegiană și el suedez, din cauza restricțiilor de circulație dintre cele două țări, s-au căsătorit pe un pod frontalier. Și în felul ăsta au scăpat de carantină. (A. M. S.)
O plimbare (partea întîi)
Faimosul București interbelic e o taxidermie prost făcută din care ies paiele, iar un ochi de sticlă lipsește.
De prin vacanțe
Remarcabile au fost și vacanțele romantice din perioada de sfîrșit a comunismului: au fost cîteva tipice sistemului, subiecte demne de filmele perioadei.
Părinți bătrîni, copii bătrîni
La un moment dat îți dai seama că părinții tăi îmbătrînesc, din niște oameni vii, activi, pe care te puteai baza în orice situație, se transformă inevitabil în niște moși și niște babe.
Haine de piele
Ce sînt hainele de piele? Nu cumva chiar epiderma, pielea care face posibilă supraviețuirea în mediul din afara grădinii raiului?
Despre politețe
O primă expresie a politeții e buna cuviință, respectarea întocmai a codului manierelor, civilitatea elementară.
Cu ochii-n 3,14
Chitara la care a cîntat Kurt Cobain în celebrul concert unplugged difuzat de MTV în 1993, cu cinci luni înainte să se sinucidă, s-a vîndut la licitație pentru șase milioane de dolari. Era o chitară acustic-electrică din 1959 și a devenit cea mai scumpă chitară vîndută vreodată. Precedentul record data de anul trecut, cînd chitara Stratocaster a lui David Gilmour, sufletul trupei Pink Floyd, a fost vîndută, în scop caritabil, pentru patru milioane de dolari. (M. C.)
Țeapa bulgărească sau despre limita confortului personal
Poate că sînt rămășițe genetice din comunism, să ne mulțumim cu puțin, să nu cîrcotim, să fim obedienți, să acceptăm „răul” ca pe un dat, să ne lăsăm păcăliți cu zîmbetul pe buze.
Luciditatea nu e interzisă
A scruta starea sufletului e una dintre calităţile de căpătîi ale părintelui spiritual.
Fotbal american
Nu poți fi puternic și respectat dacă ești primul care-și contestă patrimoniul, acumulările civilizaționale, specificul și acțiunile.
Cîteva reflecții despre candoare
Să știi că nu știi e un prim pas spre înțelepciune.
Din imaginarul matrimonial
Nu-mi puneam problema vreunei forme de conviețuire reglementate de reguli divine și umane.
Cu ochii-n 3,14
Un studiu al cercetătorilor polonezi spune că persoanele înalte, de peste 1,80 metri, sînt mai predispuse îmbolnăvirii cu noul coronavirus. Mi se pare o concluzie logică, de vreme ce în gena COVID-ului stă năravul de liliac zburător. (S. G.)
Locul secret de la marginea mării – partea a doua
Te desprinzi de știri, de Facebook, de raportările zilnice ale cazurilor din țara ta, ai senzația că lași în urmă un mediu toxic în care ai fost captiv luni întregi.
Andrei Scrima și sensibilitatea spirituală
Pentru unii, Părintele este un teolog subtil și cultivat. Pentru alții, un monah adînc, cu o cunoaștere a celuilalt care se vădea, pe alocuri, nefirească.
Zămislirea Europei. Părinții fondatori
După Sfîntul Pavel, Sfîntul Augustin este personajul cel mai important pentru instalarea şi dezvoltarea creştinismului.
Cu ochii-n 3,14
O postare pe Twitter: „Viitorii istorici se vor specializa în funcție de trimestrele anului 2020”. (M. C.)
Ctrl X
2020 o să fie bun cu mine și cu voi, scriam eu pe acolo pe la 1 ianuarie, iar vălul de penibil începea oricum să se lase peste toate platitudinile astea încă de pe 2.
Mascul este obligator!
Măștile sînt acum peste tot, iar fiecare exprimă, de fapt, altceva despre omul care le poartă.
Sfînta Sofia alungată de la locul ei
Sfînta Sofia, divina Înţelepciune, cu universalitatea ei, e alungată din lăcaşul care i-a fost înălţat şi recunoscut vreme de un mileniu şi jumătate.
Anihilarea speranței
Temerea că regimul comunist s-ar putea întoarce tel quel e neîntemeiat răspîndită mai cu seamă printre intelectualii anticomuniști din generația mea.
Statutul de spectator
Cu toții avem momente în viață cînd simțim că, brusc, nu mai sîntem în inima lucrurilor.
Cu ochii-n 3,14
Dimineață de iulie într-o piață. Doi cumetri schimbă cîteva vorbe: „Ce mai faci, cumetre?“ / „Am fost pîn’ la Metro, au ăștia promoție la ceafă“. Iată o zi care pentru unii a început bine. (D. S.)
Normalitatea, azi
Accepția termenului pare să fie tot mai departe de cea din vremurile, deja imemoriale, de dinainte.
Ayasofia, reamorsarea istoriei
Se exprimă în acest eveniment o confruntare între creștinism și mahomedanism?
Cu ochii-n 3,14
Imagini dintr-un film porno au apărut pe ecranul de la un chioșc de informare turistică din centrul vechi al Timișoarei. Din greșeală, desigur. Ironia sorții, dacă te gîndești la unele dintre clișeele legate de România. (A. M. S.)
O lume nu chiar atît de îndepărtată
Internetul, depozitar al experiențelor umane, îți oferă răspunsuri, sfaturi, informații, mai bune sau mai rele, după chipul și asemănarea lumii.
Cartea aliment
A cerceta Scriptura înseamnă aşadar posibilitatea unei multiple întîlniri a Cuvîntului divin.
Cetăți visate, cetăți ruinate
Nerăbdarea de a instaura Împărăția lui Dumnezeu în interiorul istoriei umane reprezintă esența modernității – cu tot cu experimentele sale de inginerie socială totalitară și cu mitologia sa progresistă.
Case, femei, generații
În ce mă privește, modelul meu a fost rolul feminin al mamei. Dar nu l-am uitat nici pe cel al bunicii, atît de grijulie în privința casei și a locuitorilor ei.
Cu ochii-n 3,14
După ce o pereche unică de încălțări de sport pentru domni care conțineau în tălpi apa rîului Iordan a fost vîndută pentru suma de trei mii de dolari, acum s-au fabricat și pantofi stiletto roz pentru doamne cu Iisus crucificat pe o cruce strălucitoare de inox în chip de toc. Mare e atelierul tău, Doamne! (M. C.)
Ritmurile naturii și ecouri din alte vremi
Pandemia a scos din noi reflexe uitate. Unele, chiar pozitive.
Pledoarie pentru micile virtuți
Virtutea rămîne orizontul inspirator al unei condiții greu de atins.
Cu ochii-n 3,14
De nouă ani, un belgian de 65 de ani primește pizze pe care nu le-a comandat. Și asta se întîmplă la toate orele din zi și din noapte. A făcut reclamații la poliție și n-a plătit niciodată aceste comenzi. Cu toate astea, ele continuă să apară. Căile pizzelor pot fi și ele tare încurcate. (A. M. S.)
Tonul simplităţii
Avem acum posibilitatea să cunoaştem alt ton al Părintelui Scrima: tonul simplităţii. Un ton nu mai puţin viu, nu mai puţin pătrunzător spiritualmente.
Despre umanismul integral
Dacă e viu și lucrător, creștinismul este contrariul absolut al sclaviei și rasismului.
Prejudecăți și etichete
E o prostie să ne raportăm contradictoriu și pe picior de război la generațiile următoare, să tot facem apel la sintagma fumată cu „pe vremea mea…”.
Cu ochii-n 3,14
Războaiele culinare nu se vor termina niciodată. Acum Grecia s-a supărat pe Danemarca, pentru presupusa însușire a denumirii de origine protejată pentru brînza feta, care este un produs grecesc „emblematic”. UE va trebui să reglementeze această situație, iar danezii și germanii să se mulțumească să facă doar o „imitație de feta”. (A. M. S.)
Constantin Ottescu, un pedagog „din vremuri aproape uitate”*
Toată ființa lui respira o lume a excelenței umane, a performanței culturale și a eleganței sufletești pe care regimul comunist s-a străduit s-o desființeze și să-i șteargă urma.
Giulgiul
Pînza de in pe care se află imprimată inexplicabil imaginea trupului celui răstignit a stimulat toate competențele posibile, fără să-și fi epuizat misterul și nici atracția pentru credincioși.
Viața, printre degete
Viața m-a trăit pe mine, a fost un șuvoi rapid și cam tulbure care m-a purtat în iureșul lui isteric pe unde a fost să fie.
Cu ochii-n 3,14
O gaură neagră din Univers a fost surprinsă scuipînd apă, lucru care i-a năucit pe astronomi. „Este echivalentul unui pămîntean care ar zări pe Lună o portocală”, a declarat unul dintre ei. (M. C.)
O carte în mers
E o confruntare – încordată, încăpăţînată, febrilă – cu presupoziţiile credinţei, cu nedumeririle, cu variantele ei.
Captivitatea babilonică
Intelectualii cred adesea că adevărul e rezervat unui cerc de inițiați subtili, căci numai ei pot „compune” cu inteligență divină.
Prietenia. Cîteva modele
Orice e permis în prietenie, atîta timp cît solidaritatea și loialitatea necondiționate, și mai ales în momentele esențiale, funcționează.