Sfînta Sofia alungată de la locul ei

Publicat în Dilema Veche nr. 850 din 23 - 29 iulie 2020
Sfînta Sofia alungată de la locul ei jpeg

La Istanbul, Sfînta Sofia nu va mai fi muzeu. Va deveni moschee. La cererea imperioasă a lui Erdogan şi pe placul susţinătorilor lui naţional-islamişti. Ce manevră de dictator provincial! A pierdut Istanbulul la alegeri. Aşa că rechiziţionează Sfînta Sofia. Dacă oraşul-centru i-a scăpat din mînă, măcar să se afirme – fantasmatic – stăpîn peste edificiul emblematic al oraşului, încărcat de prestigiul unor vechi imperii. A rechiziţiona faimosul spaţiu spiritual al Bizanţului – al cărui proiect de universalitate i-a inspirat apoi pe otomani – ca să-ţi oblojeşti puterea, acum destul de contestată, e meschin, e provincial. La fel e un program politic pentru care credinţa devine material de propagandă, piesă de şantaj contra Occidentului liberal, închidere a societăţii turce în fundamentalism. Credinţa e condamnată la muncă silnică în provincia contingenţei.

În 1934, Atatürk a transformat moscheea în muzeu, pentru a o „oferi întregii umanităţi”. Formula păstra, în cod laic, ceva din însemnătatea universală a vocabulei sub care nu a încetat să stea, de-a lungul veacurilor, edificiul. Da, se ştie: laicizarea/modernizarea abruptă pe care Atatürk a impus-o ţării n-a încetat să stîrnească tensiuni în societatea turcă, n-a fost încă mistuită. Împarte populaţia în medii democratic active din marile oraşe şi în zone de tradiţionalism uşor manipulabil de către propagandiştii politico-religioşi.

Oricum, Sfînta Sofia, în condiţia de muzeu, e mai expresivă spiritual decît cînd va fi readusă la condiţia de moschee. În spaţiul ei, a cărui splendoare întrupează amuţitor o „altă lume”, mozaicurile creştine şi grafiile islamului stau laolaltă, se „acceptă” unele pe altele. Co-prezenţa lor – pe care laicitatea a făcut-o cu putinţă – poate fi totodată semnificativă în plan simbolic religios. Sugerează privitorului convergenţa religiilor „la vîrf”, dincolo de istorie, într-un univers de lumină şi de aur, pe care interiorul Sfintei Sofii îl face acut sensibil. Legenda solilor Kievului care, în secolul al X-lea, s-au crezut aici în împărăţia cerurilor, nu e vorbă goală. Oricine vizitează acest spaţiu-muzeu, a cărui sacralitate e de neşters, resimte ruptura de nivel.

Din afară, Sfînta Sofia dă impresia unei fortăreţe. Cupola amplă şi joasă, contraforţii enormi, zidurile imens severe par să îi dea o stabilitate de neclintit, în care dimensiunea verticală e greu sesizabilă. Ici şi colo, rînduri de ferestre zăbrelite pun accente în masa vînjoasă, densă, aproape defensivă a edificiului. Dar ele nu sînt decît nişte fante, care întăresc senzaţia că te găseşti în faţa unei cetăţi, a unei emisfere închise în sine, a unei coji foarte dure. Nici urmă de eleganţă, de cordialitate în masa uriaşă, închisă, opacă, străjuită de cîteva secole de minarete. Ea te duce cu gîndul la o enormitate stranie, la un „munte cosmic” care ascunde în sine o altă variantă a lumii, o lume alta.

În contrast cu duritatea exterioară, interiorul e un spaţiu de majestate fluidă, de graţie misterioasă. Vast şi totodată unificator. Rafinamentul mozaicurilor, pe care figurile din vremea Paleologilor au o dulceaţă nelumească, splendoarea veche a marmurelor bizantine întîlnesc dantela grafiilor şi aburul de lumină al lămpilor musulmane. Tensiunea între exterior şi interior e copleşitoare. Cînd păşeşti pe sub marele portal, ai senzaţia că văzul ţi s-a întors pe dos, că descoperi faţa ascunsă a unui alt pămînt, înrudit cu substanţa cristalină a Cetăţii ultime. Cînd, la mijlocul secolului al VI-lea, Procopiu din Cezareea descrie minunea marii bazilici construite de Iustinian pe locul mai vechii Sfinte Sofii înălţate de Constanţiu al II-lea, el vorbeşte despre un edificiu care, îmbinînd vastitatea şi graţia, e – arhitectonic – un simbol convingător al tărîmului transcendent. „Străluceşte de o splendoare atît de vie”, spune el, „încît s-ar spune că îşi are în sine sursa de lumină.” Bolta, marea boltă care a inspirat bolţile moscheilor construite de Sinan, pare că, în loc să se sprijine pe ziduri, „e suspendată de înaltul cerului printr-un lanţ de aur”. 

Arhitectonic, prin bolta sa, şi simbolic, prin numele său, acest spaţiu face prezentă, alături de transcendenţă, universalitatea divinului. Sfînta Înţelepciune: sub invocarea ei au ridicat creştinii bazilica. Tot aşa au continuat să numească acest spaţiu sacru musulmanii şi modernii. E unul dintre cele mai ecumenice nume ale lui Dumnezeu, spunea Părintele Scrima, aşa cum bolta – larg, uniform acoperitoare – e varianta lui arhitectonică.

Transformată de laicitate în muzeu, Sfînta Sofia continua să ofere oricărei priviri inteligente expresia intensă a acestor două dimensiuni divine: transcendenţă şi universalitate. Credinţa, oricare credinţă e chemată să mediteze asupra lor, să le interiorizeze, să se păstreze atentă, vie în raport cu ele. Cît despre laicitate, e drept că ea nu mai e aşezată sub dimensiunea transcendenţei, nu mai e sensibilă la verticala ei, chiar dacă individul şi comunităţile spirituale au libertatea de a se referi la ea, de a o exprima în spaţiul public. În schimb, tema universalităţii a cîştigat teren în mentalul comun, măcar în varianta respectului cultural faţă de alte religii, ba chiar a dialogului şi a întîlnirii fraterne între credinţe.

Din partea religiei, a politicii, a culturii n-au lipsit protestele împotriva transformării Sfintei Sofii în moschee „naţională”. Patriarhul Bisericii Ortodoxe ruse vorbeşte, fără a uita să pună şi el un accent naţional, despre „ameninţare pentru orice civilizaţie creştină”, ca şi pentru „spiritualitatea” şi „istoria Rusiei”. În 2014, cînd „rechiziţionarea Sfintei Sofii” apăruse deja ca proiect, Unites States Commission on International Religious Freedom condamna încercările Parlamentului turc de a modifica statutul monumentului. Considera că e „un gest provocator, creator de diviziune, care ignoră sensibilitatea comunităţilor religioase minoritare, în special a vechii comunităţi creştine”. Ministrul grec al Afacerilor Externe vorbeşte despre „o obsesie înrudită cu sectarismul de a practica riturile musulmane într-un monument al patrimoniului cultural mondial”, ceea ce „dovedeşte lipsă de respect şi de legătură cu realitatea”. Omologul său francez declară că decizia „contestă unul dintre actele cele mai puternic simbolice ale Turciei moderne şi laice” (Huffpost International, 11.07.2020). UNESCO, prin directorul general, îşi arată îngrijorarea pentru refuzul dialogului manifestat de Turcia privind „o capodoperă arhitectonică şi o mărturie unică a întîlnirii între Europa şi Asia”. „Statutul de muzeu reflectă universalitatea acestei moşteniri şi constituie un puternic simbol al dialogului” (Agence France-Presse, 10.07.2020). Cum va gestiona regimul Erdogan imaginile artei sacre bizantine, „întîlnirea culturilor” şi „întîlnirea religiilor” pe care Sfînta Sofia le cuprinde? Îngrijorarea şi indignarea sînt îndreptăţite. Aparţinînd patrimoniului umanităţii, monumentul e naţionalizat de o politică provincială, izolaţionistă, fantasmatică.

Sfînta Sofia, divina Înţelepciune, cu universalitatea ei, e alungată din lăcaşul care i-a fost înălţat şi recunoscut vreme de un mileniu şi jumătate.

Anca Manolescu este cercetător în domeniul antropologiei religioase.

Ce acte sunt necesare pentru procedura de radiere a unui autovehicul  jpg
Ce acte sunt necesare pentru procedura de radiere a unui autovehicul?
Radierea unui autovehicul din circulație poate părea un proces complicat, dar, dacă ai toate documentele pregătite și urmezi pașii necesari, totul devine mult mai simplu.
featured image jpg
Minimalismul, o alegere de viață pentru tot mai multe persoane împlinite pe plan profesional
A avea puține bunuri materiale și a efectua puține cheltuieli era în trecut caracteristic doar persoanelor cu venituri modeste.
Vechea dilema optimizare SEO vs  PPC sau AMBELE jpg
Vechea dilema: optimizare SEO vs. PPC sau AMBELE?
În lumea marketingului digital, dezbaterea dintre optimizarea pentru motoarele de căutare (SEO) și publicitatea plătită per click (PPC) a fost întotdeauna un subiect fierbinte.
industrie jpg
Curiozități mai puțin știute despre gudron și industriile în care se folosește
Gudronul este o substanță cu o paletă largă de aplicații industriale. Acesta nu este o substanță unică, ci un amestec complex de mii de compuși chimici, inclusiv hidrocarburi aromatice, fenoli și alte substanțe organice.
Cei care nu invata din istorie, sunt sortiti sa o repete  3 carti pe care trebuie neaparat sa le citesti jpg
Cei care nu învață din istorie sunt sortiţi să o repete. 3 cărți pe care trebuie neapărat să le citești
Dacă vrei să înțelegi mai bine evoluția poporului și a culturii din care faci parte, atunci e bine să explorezi cărțile de istorie specifice.
reducerea timpului petrecut in trafic este o prioritate pentru tine jpg
Reducerea timpului petrecut în trafic este o prioritate pentru tine?
Dacă te deplasezi frecvent cu autoturismul și ai realizat faptul că, din cauza aglomerației rutiere, ai ajuns să petreci foarte mult timp în trafic.
ceai cuisoare (1) jpg
Cum se prepară și când este recomandat ceaiul de cuișoare?
Ceaiul de cuișoare este o băutură aromată și benefică pentru sănătate, apreciată pentru proprietățile sale antibacteriene, antiinflamatoare și antioxidante.
ce pantofi sa alegi pentru city break jpg
Cele mai potrivite modele de pantofi pentru un city-break
Te gândești la un city-break? Ah, ce bine! Oricine adoră să exploreze noi orașe, să meargă pe străzi necunoscute și să descopere un colț de lume plin de istorie, cultură și viață urbană.
Champions League  cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa  dilemaveche betting jpg
Champions League: cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa
Champions League reprezintă apogeul fotbalului european intercluburi, fiind locul unde cele mai bune echipe de pe continent își dispută supremația.
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus  sfaturi și idei practice jpg
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus: sfaturi și idei practice
Amenajarea locuinței poate fi o provocare atunci când încerci să menții un echilibru între estetică, funcționalitate și costuri.
DilemaVeche (2) (4) jpg
Chanel, moștenirea unui brand care a revoluționat eleganța
Toată lumea a auzit despre acest nume faimos în industria modei, un simbol atemporal al rafinamentului și inovației în modă.
telefoane jpeg
Există o piață a telefoanelor folosite de vânzare. Vrei să afli despre ce e vorba?
Te-ai gândit vreodată că ar exista pentru telefonul tău folosit un loc unde ar putea să fie pus la vânzare? Ai mai multe telefoane vechi care stau degeaba prin sertarele biroului de acasă?
usa de garaj alexiana group 3 jpg
Știai că poți găsi uși de garaj la prețuri avantajoase pentru bugetul tău?
Pentru cine își dorește mai multă protecție pentru mașina personală, în garaj, există soluții prietenoase cu bugetul.
relaxare rapida jpg
5 metode de relaxare imediate pentru oamenii activi care au puțin timp liber la dispoziție
Într-o lume agitată, în care timpul este un lux, găsirea unor metode rapide de relaxare devine esențială pentru menținerea echilibrului mental și fizic.
featured image jpg
Sigla echipei de fotbal Athletic Bilbao, sculptată pe o biserică din secolul al XIII-lea
Când te gândești la biserici, te aștepți să vezi în special icoane ale unor sfinți. În unele situații, poți găsi și imagini cu principalii oameni care au contribuit financiar la construcția respectivei biserici.
austin ban 0fjGQmYCRW8 unsplash jpg
Cadouri care creează amintiri - Experiențe speciale pentru femeile din viața ta
Căutarea cadoului perfect pentru femeile dragi din viața ta poate fi o provocare, mai ales atunci când vrei să alegi ceva cu adevărat special.
sala jocuri de noroc bloc jpg
Sălile de jocuri de noroc ar putea fi interzise la parterul blocurilor
Deputatul PNL Gigel-Sorinel Știrbu a depus pentru dezbatere un proiect de lege care vizează interzicerea sălilor de jocuri de noroc de la parterul blocurilor.
images 3bb810f70db5ec2934571f9ff1639e40 jpg
Alegerea materialelor și a mobilierului la un preț accesibil
Unul dintre cei mai importanți pași în amenajarea casei este selecția materialelor și a mobilierului.
people 1355500 1280 jpg
Cum creează sporturile legături puternice și prietenii durabile între bărbați
Sportul este mai mult decât o competiție. Este un limbaj universal care unește oameni din medii diferite. Pe teren, în tribune și online, bărbații găsesc un spațiu pentru a-și exprima emoțiile și pentru a se conecta cu ceilalți.
1738689539 lCrT jpg
Metode de ameliorare a durerii pentru inflamația nervilor
Inflamația nervilor, cunoscută și sub numele de nevrită sau nevralgie, poate provoca dureri severe care reduc semnificativ calitatea vieții.
3572599055782af8afa491e98137681c (1) jpg
Cum să îți menții nivelul de energie ridicat după vârsta de 40 ani
După vârsta de 40 de ani, mulți oameni experimentează o scădere a nivelului de energie din cauza schimbărilor naturale ale corpului, cum ar fi scăderea masei musculare, schimbările hormonale și un metabolism mai lent.
cat costa o coroana dentara i ce factori influen eaza pre ul jpg
Cât costă o coroană dentară și ce factori influențează prețul?
O coroană dentară este una dintre cele mai frecvent utilizate soluții stomatologice pentru restaurarea unui dinte deteriorat. Costul acesteia variază foarte mult în funcție de materialul folosit, tehnologia de producție și experiența medicului stomatolog.
avocat legalro 2 png
6 motive pentru care ar trebui să alegi un avocat local
Când vine vorba de probleme juridice, alegerea unui avocat potrivit este esențială. Una dintre cele mai bune decizii pe care le poți lua este să colaborezi cu un avocat local.
termosemineu dolinex 3 png
Avantajele unui termoșemineu pe peleți și cum să faci cea mai bună alegere
Căldura confortabilă a unui termoșemineu pe peleți nu este doar un răsfăț, ci și o soluție eficientă și sustenabilă pentru încălzirea locuinței.

Parteneri

RusIa a anexat Crimeea în 2014 FOTO Shutterstock jpg
Ar fi putut Ucraina să oprească anexarea Crimeei în 2014? Șirul de evenimente care a pecetluit soarta peninsulei
„Nimeni nu-i cere (președintelui Volodimir) Zelenski să recunoască Crimeea drept teritoriu rusesc, dar dacă vrea Crimeea, de ce nu au luptat pentru ea acum 11 ani, când a fost predată Rusiei fără să se tragă niciun foc de armă?”, a scris Trump pe platforma sa Truth Social pe 23 aprilie.
retroparada primaverii 2025 slatina olt   foto alina mitran (13) jpg
Cum arată „mașina președinților”, bătrâna Minerva. Retro Parada Primăverii a adus mașini de legendă în Slatina
Exponatele dintr-un muzeu pe roți au putut fi admirate recent, la Slatina, la încă una dintre expozițiile colecționarilor pasionați, exemplarele afișate cu mândrie stârnind admirația, deseori reținută, a adulților și exclamațiile celor mici.
Jack Barsky foto LinkedIn jpeg
Cum să fii cu adevărat influent ca manager. Sfaturile unui fost spion KGB
Jack Barsky, unul dintre cei mai cunoscuţi foşti spioni KGB, stabilit în SUA de peste patru decenii, a prezentat pe pagina sa oficială de LinkedIn un set de reguli pe care trebuie să le respecte managerii de companii pentru a fi cu adevărat influenți.
Cusca de la Zoo Hunedoara  Foto Daniel Guta jpg
Românii nu mai îndrăgesc grădinile zoologice. Șirul de incidente uluitoare care le-a știrbit popularitatea
Mai populare în comunism, multe grădini zoologice din România au ajuns adesea comparate de activiștii pentru protejarea animalelor cu „închisori”. Astfel, percepția românilor s-a schimbat, cu timpul, iar unele grădini zoo se pregătesc să renunțe la animalele mari.
blockchain webp
Domeniul care ar putea genera 1 milion de locuri de muncă până în 2030. Ce salarii se oferă
Peste 1 milion de locuri noi de muncă ar putea fi generate până în 2030 într-un domeniul al tehnologiei, egalând actualul boom de recrutare din industria AI, cu salarii care vor rivaliza cu cele ale inginerilor AI de top de la companii precum OpenAI.
dacia militie germania foto mobile de jpeg
O Dacia 1300 utilizată de Miliția comunistă în România se vinde în Germania. Cât cere proprietarul
De câteva săptămâni, pe unul dintre cele mai căutate site-uri de vânzări automobile second-hand și vintage din Germania - mobile.de – un pasionat colecționar neamț a scos la vânzare o inedită mașină Dacia 1300, fabricată în urmă cu aproape 50 de ani în uzina Dacia din Mioveni.
Doina Cornea (20) jpeg
4 mai: Ziua când a murit Doina Cornea, cel mai important dizident român anti-ceauşist
În anul 2018, pe 4 mai, a murit disidenta Doina Cornea. Tot pe 4 mai a murit compozitorul George Enescu și s-a născut cântăreața Mihaela Runceanu.
cfr cluj fb jpg
Ucrainenii au schimbat fața războiului cu ajutorul dronelor FOTO Shutterstock jpg
Secretele loviturilor devastatoare ale Ucrainei pe teritoriul Rusiei: „Dronele noastre sunt acum Mercedes”
În timp ce aliații dezbăteau ajutorul militar, industria de apărare a Ucrainei a explodat, declanșând o adevărată revoluție tehnologică - de la drone cu rază record de acțiune la cele mai ieftine rachete din lume, se arată într-o analiză Euromaidan Press.